Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Lecithin Granules Lecithin Granules

Now Foods, Lecithin Granules to specjalistyczny preparat zawierający wysokiej jakości granulat lecytyny sojowej. Nasiona soi użyte do produkcji są niemodyfikowane genetycznie. Produkt ma postać wygodnych do stosowania granulek, które mogą być spożywane bezpośrednio, albo stanowić dodatek do potraw.

Składniki naturalnie obecne w lecytynie mają bardzo duże znaczenie dla sprawności wielu procesów metabolicznych zachodzących w organizmie. Największe korzyści płynące z zażywania lecytyny wiążą się z poprawą pamięci i funkcji kognitywnych, dlatego jest to idealny suplement na czas wzmożonego wysiłku umysłowego. Oprócz tego lecytyna wspomaga pracę wątroby i obniża poziom cholesterolu, tym samym stanowi nieoceniony element w profilaktyce miażdżycy i chorób układu krążenia.

Lecytyna bywa określana mianem fosfatydylocholiny i rzeczywiście stanowi najlepsze jej źródło. Dodatkowo zawiera w sobie szereg innych, wartościowych składników. Lecytyna jest mieszaniną kilku rozmaitych lipidów i fosfolipidów, wśród których dominują: fosfatydyloseryna, fosfatydylocholina, fosfatydyloetanoloamina, fosfatydyloinozytol i kwas fosfatydowy. Ten złożony związek można znaleźć we wszystkich komórkach ludzkiego organizmu. Lecytyna odgrywa bardzo ważną rolę w zdecydowanej większości procesów biologicznych, począwszy od transmisji impulsów nerwowych aż po oddychanie komórkowe i wytwarzanie niezbędnej do życia energii.

Znaczenie lecytyny dla układu nerwowego
Zawarte w lecytynie związki są obecne w każdej komórce organizmu, a w szczególności w mózgu i tkance nerwowej. Stanowią ona najistotniejszy składnik osłonek mielinowych włókien nerwowych. Chronią komórki nerwowe i wpływają na prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych.

Lecytyna, podobnie jak inne fosfolipidy, tworzy elementy strukturalne błon komórkowych. Odpowiada za ich zdrowie, właściwą przepuszczalność i zdolność do komunikowania się. Moduluje płynność błon komórkowych zapewniając optymalną sygnalizację nerwową. Zapobiega procesom twardnienia błon komórkowych, które upośledzają ich prawidłowe funkcje. Utrzymanie dobrej kondycji błon komórkowych jest niezbędne dla sprawności intelektualnej i wydajności umysłowej.

Zawarty w lecytynie fosfatydyloinozytol przyczynia się do uregulowania poziomu miedzi i cynku w organizmie. Równowaga między tymi pierwiastkami jest niezwykle istotna dla układu nerwowego. Nadmiar miedzi powoduje przesadne pobudzenie mózgu, cynk zaś jest niezbędny do wytworzenia odpowiedniej ilości neuroprzekaźników, które mogłyby ten stan zniwelować.

Fosfatydyloinozytol z lecytyny jest również głównym źródłem diacylogliceroli, które poprzez działanie na enzymy fosfolipazy C i kinazy białkowej C kontrolują szereg ważnych funkcji komórkowych.

Poprawa pamięci i funkcji kognitywnych
Lecytynę zwykle kojarzy się z dobrą pamięcią i sprawnością umysłową, za które odpowiada właściwy poziom acetylocholiny w organizmie. Aby zapewnić organizmowi wystarczającą ilość acetylocholiny, należy dostarczyć mu choliny, której najlepszym źródłem jest zawarta w lecytynie fosfatydylocholina.

Suplementacja lecytyną wzmacnia pamięć i funcie poznawcze. Przyspiesza proces uczenia się, pomaga przyswajać nowe informacje, poprawia zdolność kojarzenia faktów i ułatwia przypominanie sobie zapamiętanej wiedzy. Pozytywnie wpływa na zdolność koncentracji i skupienia. Lecytyna jest polecana zwłaszcza w stanach rozkojarzenia, przemęczenia i wyczerpania umysłowego. Stosowana w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego pozwala na zwiększenie możliwości intelektualnych.

Jedną z bardziej pożądanych cech mózgu jest jego neuroplastyczność, za którą odpowiada poziom fosfolipidów. Neuroplastyczność to cecha właściwa wszystkim neuronom, odznaczająca odpowiednią zdolność do rozumowania, przyswajania wiedzy, zapamiętywania, ale również umiejętność bezproblemowego przystosowywania się do zmieniających się warunków i nowych sytuacji. Złożona głównie z lipidów i fosfolipidów lecytyna pozytywnie wpływa na neuroplastyczność mózgu.

Zawarty w lecytynie fosfatydyloinozytol przyczynia się do zwiększenia wrażliwości receptorów na serotoninę. Dzięki temu stabilizuje nastrój, usprawnia pamięć i poprawia jasność myślenia.

Farmakologiczne zastosowanie lecytyny obejmuje również wspomaganie leczenia zaburzeń neurologicznych i demencji. Liczne badania potwierdziły jej skuteczność w łagodzeniu objawów występujących w zespołach otępiennych i chorobie Alzheimera.

Profilaktyka schorzeń wątroby i hipercholesterolemii
Lecytyna wspiera prawidłową pracę wątroby i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest środkiem lipotropowym, czyli przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu i tłuszczu w wątrobie. Badania udowodniły, że suplementacja lecytyną przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów, z jednoczesnym wzrostem poziomu korzystnej frakcji cholesterolu HDL.

Zawarte w lecytynie fosfolipidy warunkują regenerację i stabilizują hepatocyty (komórki wątroby). Pomagają zahamować procesy prowadzące do stłuszczenia i włóknienia wątroby, głównie dzięki zmniejszeniu produkcji kolagenu i nasileniu aktywności kolagenozy.

Lecytyna zabezpiecza wątrobę przed uszkodzeniami jakie mogą powodować rozmaite toksyczne substancje (alkohol, farmaceutyki, narkotyki), chroni komórki wątroby przed niektórymi wirusami. Badania prowadzone na osobach chorych za zapalnie wątroby wykazały, że suplementacja lecytyną skutecznie niwelowała objawy choroby, a w niektórych przypadkach nawet odwracała toczący się proces chorobowy.

Lecitin Granules to wysokiej jakości preparat wspierający funkcje poznawcze. Dostarcza kluczowych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania komórek mózgowych składników.   Suplement sprawdzi się w okresie zmożonego wysiłku intelektualnego, w sytuacjach stresu i przemęczenia. Pozwala na poprawę funkcji poznawczych i zwiększenie możliwości umysłowych. Jest idealny dla osób wykonujących pracę wymagającą uwagi i skupienia. 

Korzyści płynące ze stosowania lecytyny docenią również uczniowie i studenci, gdyż regularna suplementacja może przyczynić się do poprawy wyników w nauce. Preparat mogą stosować osoby w podeszłym wieku, u których kłopoty z pamięcią wynikają z naturalnych procesów starzenia się organizmu. Lecytyna pomaga opóźnić ten proces i poprawia funkcjonowanie umysłu.

Magazyn UK
Since 2005
Dodaj do koszyka
Lecithin Granules Lecithin Granules 454g
NOW FOODS
59,00 zł

Lecithin Granules 454g

Magazyn UE

Cechy

Wytrzymałość:
Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,52 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,52 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Poprawia pamięć i funkcje poznawcze 
  • Zwiększa zdolności intelektualne
  • Przyspiesza proces uczenia się
  • Ułatwia koncentrację
  • Profilaktyka miażdżycy
  • Reguluje profil lipidowy
  • Obniża poziom trójglicerydów
  • Chroni wątrobę

Now Foods, Lecithin Granules to specjalistyczny preparat zawierający wysokiej jakości granulat lecytyny sojowej. Nasiona soi użyte do produkcji są niemodyfikowane genetycznie. Produkt ma postać wygodnych do stosowania granulek, które mogą być spożywane bezpośrednio, albo stanowić dodatek do potraw.

Składniki naturalnie obecne w lecytynie mają bardzo duże znaczenie dla sprawności wielu procesów metabolicznych zachodzących w organizmie. Największe korzyści płynące z zażywania lecytyny wiążą się z poprawą pamięci i funkcji kognitywnych, dlatego jest to idealny suplement na czas wzmożonego wysiłku umysłowego. Oprócz tego lecytyna wspomaga pracę wątroby i obniża poziom cholesterolu, tym samym stanowi nieoceniony element w profilaktyce miażdżycy i chorób układu krążenia.

Lecytyna bywa określana mianem fosfatydylocholiny i rzeczywiście stanowi najlepsze jej źródło. Dodatkowo zawiera w sobie szereg innych, wartościowych składników. Lecytyna jest mieszaniną kilku rozmaitych lipidów i fosfolipidów, wśród których dominują: fosfatydyloseryna, fosfatydylocholina, fosfatydyloetanoloamina, fosfatydyloinozytol i kwas fosfatydowy. Ten złożony związek można znaleźć we wszystkich komórkach ludzkiego organizmu. Lecytyna odgrywa bardzo ważną rolę w zdecydowanej większości procesów biologicznych, począwszy od transmisji impulsów nerwowych aż po oddychanie komórkowe i wytwarzanie niezbędnej do życia energii.

Znaczenie lecytyny dla układu nerwowego
Zawarte w lecytynie związki są obecne w każdej komórce organizmu, a w szczególności w mózgu i tkance nerwowej. Stanowią ona najistotniejszy składnik osłonek mielinowych włókien nerwowych. Chronią komórki nerwowe i wpływają na prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych.

Lecytyna, podobnie jak inne fosfolipidy, tworzy elementy strukturalne błon komórkowych. Odpowiada za ich zdrowie, właściwą przepuszczalność i zdolność do komunikowania się. Moduluje płynność błon komórkowych zapewniając optymalną sygnalizację nerwową. Zapobiega procesom twardnienia błon komórkowych, które upośledzają ich prawidłowe funkcje. Utrzymanie dobrej kondycji błon komórkowych jest niezbędne dla sprawności intelektualnej i wydajności umysłowej.

Zawarty w lecytynie fosfatydyloinozytol przyczynia się do uregulowania poziomu miedzi i cynku w organizmie. Równowaga między tymi pierwiastkami jest niezwykle istotna dla układu nerwowego. Nadmiar miedzi powoduje przesadne pobudzenie mózgu, cynk zaś jest niezbędny do wytworzenia odpowiedniej ilości neuroprzekaźników, które mogłyby ten stan zniwelować.

Fosfatydyloinozytol z lecytyny jest również głównym źródłem diacylogliceroli, które poprzez działanie na enzymy fosfolipazy C i kinazy białkowej C kontrolują szereg ważnych funkcji komórkowych.

Poprawa pamięci i funkcji kognitywnych
Lecytynę zwykle kojarzy się z dobrą pamięcią i sprawnością umysłową, za które odpowiada właściwy poziom acetylocholiny w organizmie. Aby zapewnić organizmowi wystarczającą ilość acetylocholiny, należy dostarczyć mu choliny, której najlepszym źródłem jest zawarta w lecytynie fosfatydylocholina.

Suplementacja lecytyną wzmacnia pamięć i funcie poznawcze. Przyspiesza proces uczenia się, pomaga przyswajać nowe informacje, poprawia zdolność kojarzenia faktów i ułatwia przypominanie sobie zapamiętanej wiedzy. Pozytywnie wpływa na zdolność koncentracji i skupienia. Lecytyna jest polecana zwłaszcza w stanach rozkojarzenia, przemęczenia i wyczerpania umysłowego. Stosowana w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego pozwala na zwiększenie możliwości intelektualnych.

Jedną z bardziej pożądanych cech mózgu jest jego neuroplastyczność, za którą odpowiada poziom fosfolipidów. Neuroplastyczność to cecha właściwa wszystkim neuronom, odznaczająca odpowiednią zdolność do rozumowania, przyswajania wiedzy, zapamiętywania, ale również umiejętność bezproblemowego przystosowywania się do zmieniających się warunków i nowych sytuacji. Złożona głównie z lipidów i fosfolipidów lecytyna pozytywnie wpływa na neuroplastyczność mózgu.

Zawarty w lecytynie fosfatydyloinozytol przyczynia się do zwiększenia wrażliwości receptorów na serotoninę. Dzięki temu stabilizuje nastrój, usprawnia pamięć i poprawia jasność myślenia.

Farmakologiczne zastosowanie lecytyny obejmuje również wspomaganie leczenia zaburzeń neurologicznych i demencji. Liczne badania potwierdziły jej skuteczność w łagodzeniu objawów występujących w zespołach otępiennych i chorobie Alzheimera.

Profilaktyka schorzeń wątroby i hipercholesterolemii
Lecytyna wspiera prawidłową pracę wątroby i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest środkiem lipotropowym, czyli przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu i tłuszczu w wątrobie. Badania udowodniły, że suplementacja lecytyną przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów, z jednoczesnym wzrostem poziomu korzystnej frakcji cholesterolu HDL.

Zawarte w lecytynie fosfolipidy warunkują regenerację i stabilizują hepatocyty (komórki wątroby). Pomagają zahamować procesy prowadzące do stłuszczenia i włóknienia wątroby, głównie dzięki zmniejszeniu produkcji kolagenu i nasileniu aktywności kolagenozy.

Lecytyna zabezpiecza wątrobę przed uszkodzeniami jakie mogą powodować rozmaite toksyczne substancje (alkohol, farmaceutyki, narkotyki), chroni komórki wątroby przed niektórymi wirusami. Badania prowadzone na osobach chorych za zapalnie wątroby wykazały, że suplementacja lecytyną skutecznie niwelowała objawy choroby, a w niektórych przypadkach nawet odwracała toczący się proces chorobowy.

Lecitin Granules to wysokiej jakości preparat wspierający funkcje poznawcze. Dostarcza kluczowych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania komórek mózgowych składników.   Suplement sprawdzi się w okresie zmożonego wysiłku intelektualnego, w sytuacjach stresu i przemęczenia. Pozwala na poprawę funkcji poznawczych i zwiększenie możliwości umysłowych. Jest idealny dla osób wykonujących pracę wymagającą uwagi i skupienia. 

Korzyści płynące ze stosowania lecytyny docenią również uczniowie i studenci, gdyż regularna suplementacja może przyczynić się do poprawy wyników w nauce. Preparat mogą stosować osoby w podeszłym wieku, u których kłopoty z pamięcią wynikają z naturalnych procesów starzenia się organizmu. Lecytyna pomaga opóźnić ten proces i poprawia funkcjonowanie umysłu.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 454 gPorcja dzienna: 1 1/2 łyżeczki stołowej (10 g)Ilość porcji w opakowaniu: 45
w porcji dziennej (10 g)zawartość%ZDS
Kalorie70
Kalorie z tłuszczu 50
Całkowita zawartość tłuszczu 5 g8%
Tłuszcz nasycony 1.5 g8%
Tłuszcze trans0 g
Tłuszcz wielonasycony 3.5 g
Cholesterol0 mg0%
Potas160 mg5%
Węglowodany1 g
Wapń 2%
Żelazo 2%
Fosfor 30%
Fosfatydylocholina2.3 g (2,300 mg)
Fosfatydyloinozytol1.4 g (1,400 mg)

Pozostałe składniki

brak

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Off The Chain
Off The Chain Promocja
HI-TECH
159,00 zł 139,00 zł
więcej
Fast Food
Fast Food
BLACKSTONE LABS
259,00 zł
więcej
Inositol Powder
Inositol Powder
NOW FOODS
52,00 zł
więcej
Vita-Min Plus dla kobiet
Vita-Min Plus dla kobiet
OLIMP
17,00 zł
więcej
Adam Softgels
Adam Softgels
NOW FOODS
89,00 zł
więcej
Century Formula without Iron
Century Formula without Iron
SWANSON
49,00 zł
więcej

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Fosfor

Informacja

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Fosfatydylocholina

Informacja

Fosfatydylocholina – grupa fosfolipidów zawierających w swojej cząsteczce cholinę. Może być syntetyzowana endogennie w organizmie człowieka, stanowi budulec błon komórkowych, przez co korzystnie wpływa na ich funkcjonowanie. Ze względu na powszechność występowania w organizmie, suplementacja fosfatydylocholiną wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych.

Fosfolipid ten wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie tkanek wątrobowych. Działa hepatoprotekcyjnie, zmniejszając rozmiar szkód generowanych przez czynniki działające toksycznie wobec tego narządu, a także wspiera terapię jej zaburzeń. Redukuje stres oksydacyjny w obrębie wątroby, wpływając korzystnie na przeżywalność tworzących ją komórek.

Ze względu na obecność cząsteczek fosfatydylocholiny w błonach komórkowych, których sprawność jest kluczowa dla zachowania prawidłowego przewodnictwa nerwowego, wskazuje się też na korzystny wpływ tego związku wobec funkcji neuronalnych. Wskazuje się, że fosfatydylocholina szczególnie efektywna może być wobec zaburzeń związanych ze zbyt niskim stężeniem acetylocholiny w ustroju.

Fosfatydylocholinie przypisuje się także zdolności do promocji lipolizy. Ten zakres jej aktywności jest notowany jednak w przypadku stosowania miejscowego. Brak jest wiarygodnych źródeł mówiących o zdolności tego fosfolipidu do promocji tempa utraty tkanki tłuszczowej w podaniu oralnym.

Fosfatydyloinozytol

Informacja

Fosfatydyloinozytol - związek chemiczny z grupy fosfolipidów, uczestniczący w reakcja biochemicznych wewnątrz komórek, metabolizmie tłuszczy (stymulując profil lipidowy). Inozytol odpowiada za równowagę pomiędzy miedzią i cynkiem, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiając nastrój a także rozwój szpiku kostnego. Niedobory inozytolu o mężczyzn mogą wpływać na niepłodność. W organizmie człowieka występuje w komórkach mózgowych, rozrodczych i mięśniowych, w tym w mięśniu sercowym oraz w wątrobie. Jest w połączeniu z innymi fosfolipidami, składnikiem preparatów odżywczych, funkcjonalnych i witaminowych.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Z-Balance

79,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>