Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:206,00 zł411,00 zł617,00 zł823,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Inulin Certified Organic Inulin Certified Organic

Now Foods Certified Organic Inulin to suplement diety w skład którego wchodzi organiczna, certyfikowana inulina pozyskana z niebieskiej agawy. Preparat jest dostępny w formie proszku o przyjemnym, naturalnie słodkawym smaku. Oprócz inuliny nie ma w nim żadnych wypełniaczy, antyzbrylaczy ani chemicznych dodatków.

Suplement dostarcza mało kalorii i cechuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym. Jest odpowiedni dla osób odchudzających się i mających problem z ustabilizowaniem glikemii. Sprzyja uregulowaniu poziomu cukru we krwi, doskonale wpływa na kondycję mikroflory jelit, poprawia absorpcję składników mineralnych, wykazuje również działanie kardioprotekcyjne. 

Inulina to naturalny związek chemiczny pochodzenia roślinnego. Przynależy do fruktanów, które z kolei wchodzą w skład większej grupy polisacharydów. W swojej strukturze chemicznej zawiera reszty fruktozylowe szczepione łańcuchami β-2-1-glikozydowymi. Tego typu wiązanie jest odporne na działanie enzymów trawiennych, dzięki czemu inulina w niezmienionej postaci trafia bezpośrednio do jelita grubego. Dopiero tam ulega fermentacji, którą przeprowadzają bakterie tworzące mikroflorę jelitową.

Inulina jest popularnym i świetnie przebadanym fruktanem. Powszechnie stosuje się ją w przemyśle spożywczym. Systematycznie zyskuje również na popularności w dietoterapii i profilaktyce chorób cywilizacyjnych.

Inulina jako prebiotyk  
Inulina wykazuje działanie prebiotyczne, czyli spełnia funkcję odżywki dla pożytecznej flory bakteryjnej kolonizującej jelita. Tak jak wcześniej wspomniano, nie podlega ona działaniu enzymów trawiennych, dzięki czemu dociera do jelita grubego w niestrawionej postaci. Bakterie jelitowe wykorzystują ją jako pokarm, dzięki któremu rozwijają się i mogą aktywnie kolonizować nabłonek jelitowy.

W badaniach dowiedziono, że dzięki przyjmowaniu inuliny można uzyskać znaczący wzrost ilości najbardziej pożądanych bakterii rodzaju LactobacillusBifidobacterium. Przekłada się to na lepsze funkcjonowanie całego organizmu, sprzyja poprawie trawienia i pozwala na wyeliminowanie typowych dolegliwości ze strony układu pokarmowego takich jak wzdęcia, nieregularne wypróżnienia, gazy. Może również przyczynić się do wzmocnienia odporności.

Warto wspomnieć o synergii działania probiotyków i prebiotyków. Osoby, które suplementują probiotyki powinny rozważyć równoległe wprowadzenie prebiotyku takiego jak organiczna inulina. Naukowcy zaobserwowali, że korzystne zmiany w składzie mikrobiomu są wyraźniejsze u osób które przyjmują probiotyki wraz inuliną niż u tych, które otrzymują sam probiotyk. 

Działanie kardioprotekcyjne   
Inulina korzystnie wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego i może obniżyć ryzyko schorzeń kardiologicznych. Sprzyja unormowaniu profilu lipidowego, zwłaszcza w zakresie obniżenia stężenia niekorzystnej frakcji cholesterolu LDL i trójglicerydów. Działa za pomocą różnych mechanizmów - ogranicza ekspresję genów enzymów wątrobowych, które wpływają na wytwarzanie tłuszczów; zwiększa aktywność lipazy lipoproteinowej, odpowiedzialnej za rozkład lipidów; usprawnia wydalanie cholesterolu i soli kwasów żółciowych wraz z kałem. 

Stabilizacja glikemii  
Analiza badań prowadzonych z udziałem 607 osób cierpiących na różne zaburzenia metaboliczne ujawniła, że wprowadzenie do diety inuliny korzystnie wpłynęło na poziom cukru we krwi. U badanych osób zmniejszyło się stężenie glukozy na czczo, spadł również poziom HbA1c (główne kryterium wyrównania cukrzycy).

Wydaje się, że takim mechanizmem działania stoi kilka czynników. Istotną rolę odgrywa obniżenie wskaźnika glikemicznego, czyli tempa, z jakim posiłek zwiększa stężenie glukozy. Ponadto inulina moduluje uwalnianie hormonów żołądkowo-jelitowych, które odpowiadają za uczucie sytości (peptydy glukagonopodobne 1 i 2), a niektóre badania wskazują również na jej wpływ na poziom greliny. Dzięki temu łatwiej jest kontrolować ilość spożywanego pokarmu i uzyskać prawidłową wagę ciała, co ma kluczowe znaczenie dla stabilizacji glikemii.  

Poprawa wchłaniania składników mineralnych
Naukowcy udowodnili, że spożywanie inuliny sprzyja poprawie absorpcji składników mineralnych, zwłaszcza wapnia i magnezu. Zachodząca w jelicie grubym fermentacja inuliny owocuje powstawaniem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Wysokie stężenie tych związków sprzyja obniżeniu pH, co z kolei przekłada się na lepszą rozpuszczalność i biodostępność soli mineralnych. Co więcej, niektóre kwasy tłuszczowe (np. maślany) wykazują zdolność do pobudzania proliferacji komórek nabłonkowych zlokalizowanych w obrębie okrężnicy, co zwiększa ich zdolność absorpcji minerałów. Poprawa wchłaniania składników mineralnych ma istotne znaczenie dla wzmocnienia kośćca i jest kluczowa w profilaktyce osteoporozy.

Podsumowując, Now Foods Certified Organic Inulin to suplement, który doskonale sprawdzi się w dietoterapii i dietoprofilaktyce. Jest polecany zwłaszcza osobom, które borykają się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego albo mają problem z unormowaniem poziomu cukru we krwi. To również dobry wybór dla osób stosujących kuracje odchudzające.

 

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Inulin Certified Organic Inulin Certified Organic 227g
Now Foods
39,00 zł

Inulin Certified Organic 227g

ilość: 227g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 50,00 zł
39,00 złz VAT
0,48 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 38,22 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Czysta, organiczna inulina w formie proszku
  • Przyjemny smak dający komfort stosowania
  • Bez niepotrzebnych dodatków i wypełniaczy
  • Odżywia pożyteczną florę bakteryjną jelit
  • Wykazuje działanie kardioprotekcyjne
  • Reguluje poziom glukozy we krwi
  • Poprawia wchłanianie minerałów
  • Najlepszy naturalny prebiotyk
  • Uszczelnia barierę jelitową
  • Niski indeks glikemiczny
  • Zapobiega zaparciom
  • Sprzyja odchudzaniu
  • Wzmacnia kościec 

Now Foods Certified Organic Inulin to suplement diety w skład którego wchodzi organiczna, certyfikowana inulina pozyskana z niebieskiej agawy. Preparat jest dostępny w formie proszku o przyjemnym, naturalnie słodkawym smaku. Oprócz inuliny nie ma w nim żadnych wypełniaczy, antyzbrylaczy ani chemicznych dodatków.

Suplement dostarcza mało kalorii i cechuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym. Jest odpowiedni dla osób odchudzających się i mających problem z ustabilizowaniem glikemii. Sprzyja uregulowaniu poziomu cukru we krwi, doskonale wpływa na kondycję mikroflory jelit, poprawia absorpcję składników mineralnych, wykazuje również działanie kardioprotekcyjne. 

Inulina to naturalny związek chemiczny pochodzenia roślinnego. Przynależy do fruktanów, które z kolei wchodzą w skład większej grupy polisacharydów. W swojej strukturze chemicznej zawiera reszty fruktozylowe szczepione łańcuchami β-2-1-glikozydowymi. Tego typu wiązanie jest odporne na działanie enzymów trawiennych, dzięki czemu inulina w niezmienionej postaci trafia bezpośrednio do jelita grubego. Dopiero tam ulega fermentacji, którą przeprowadzają bakterie tworzące mikroflorę jelitową.

Inulina jest popularnym i świetnie przebadanym fruktanem. Powszechnie stosuje się ją w przemyśle spożywczym. Systematycznie zyskuje również na popularności w dietoterapii i profilaktyce chorób cywilizacyjnych.

Inulina jako prebiotyk  
Inulina wykazuje działanie prebiotyczne, czyli spełnia funkcję odżywki dla pożytecznej flory bakteryjnej kolonizującej jelita. Tak jak wcześniej wspomniano, nie podlega ona działaniu enzymów trawiennych, dzięki czemu dociera do jelita grubego w niestrawionej postaci. Bakterie jelitowe wykorzystują ją jako pokarm, dzięki któremu rozwijają się i mogą aktywnie kolonizować nabłonek jelitowy.

W badaniach dowiedziono, że dzięki przyjmowaniu inuliny można uzyskać znaczący wzrost ilości najbardziej pożądanych bakterii rodzaju LactobacillusBifidobacterium. Przekłada się to na lepsze funkcjonowanie całego organizmu, sprzyja poprawie trawienia i pozwala na wyeliminowanie typowych dolegliwości ze strony układu pokarmowego takich jak wzdęcia, nieregularne wypróżnienia, gazy. Może również przyczynić się do wzmocnienia odporności.

Warto wspomnieć o synergii działania probiotyków i prebiotyków. Osoby, które suplementują probiotyki powinny rozważyć równoległe wprowadzenie prebiotyku takiego jak organiczna inulina. Naukowcy zaobserwowali, że korzystne zmiany w składzie mikrobiomu są wyraźniejsze u osób które przyjmują probiotyki wraz inuliną niż u tych, które otrzymują sam probiotyk. 

Działanie kardioprotekcyjne   
Inulina korzystnie wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego i może obniżyć ryzyko schorzeń kardiologicznych. Sprzyja unormowaniu profilu lipidowego, zwłaszcza w zakresie obniżenia stężenia niekorzystnej frakcji cholesterolu LDL i trójglicerydów. Działa za pomocą różnych mechanizmów - ogranicza ekspresję genów enzymów wątrobowych, które wpływają na wytwarzanie tłuszczów; zwiększa aktywność lipazy lipoproteinowej, odpowiedzialnej za rozkład lipidów; usprawnia wydalanie cholesterolu i soli kwasów żółciowych wraz z kałem. 

Stabilizacja glikemii  
Analiza badań prowadzonych z udziałem 607 osób cierpiących na różne zaburzenia metaboliczne ujawniła, że wprowadzenie do diety inuliny korzystnie wpłynęło na poziom cukru we krwi. U badanych osób zmniejszyło się stężenie glukozy na czczo, spadł również poziom HbA1c (główne kryterium wyrównania cukrzycy).

Wydaje się, że takim mechanizmem działania stoi kilka czynników. Istotną rolę odgrywa obniżenie wskaźnika glikemicznego, czyli tempa, z jakim posiłek zwiększa stężenie glukozy. Ponadto inulina moduluje uwalnianie hormonów żołądkowo-jelitowych, które odpowiadają za uczucie sytości (peptydy glukagonopodobne 1 i 2), a niektóre badania wskazują również na jej wpływ na poziom greliny. Dzięki temu łatwiej jest kontrolować ilość spożywanego pokarmu i uzyskać prawidłową wagę ciała, co ma kluczowe znaczenie dla stabilizacji glikemii.  

Poprawa wchłaniania składników mineralnych
Naukowcy udowodnili, że spożywanie inuliny sprzyja poprawie absorpcji składników mineralnych, zwłaszcza wapnia i magnezu. Zachodząca w jelicie grubym fermentacja inuliny owocuje powstawaniem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Wysokie stężenie tych związków sprzyja obniżeniu pH, co z kolei przekłada się na lepszą rozpuszczalność i biodostępność soli mineralnych. Co więcej, niektóre kwasy tłuszczowe (np. maślany) wykazują zdolność do pobudzania proliferacji komórek nabłonkowych zlokalizowanych w obrębie okrężnicy, co zwiększa ich zdolność absorpcji minerałów. Poprawa wchłaniania składników mineralnych ma istotne znaczenie dla wzmocnienia kośćca i jest kluczowa w profilaktyce osteoporozy.

Podsumowując, Now Foods Certified Organic Inulin to suplement, który doskonale sprawdzi się w dietoterapii i dietoprofilaktyce. Jest polecany zwłaszcza osobom, które borykają się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego albo mają problem z unormowaniem poziomu cukru we krwi. To również dobry wybór dla osób stosujących kuracje odchudzające.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 227 gPorcja jednorazowa: 1 łyżeczka (około 2.8 g)Ilość porcji w opakowaniu: około 81
w porcji (2.8 g)zawartość%ZDS
Kalorie5
Całkowita zawartość węglowodanów2.7 g1%
Błonnik pokarmowy2.5 g10%
Inulina organiczna (FOS) (z Niebieskiej Agawy)2.8 g

Pozostałe składniki

Brak. 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
BetterYou
29,00 zł

Wysoce biodostępna i łatwa w stosowaniu formuła dla dzieci, zawierająca optymalną dawkę witaminy D3.

Kupuję
BetterYou
59,00 zł

Multiskładnikowy preparat zawierający minerały i witaminy w aerozolu. Łatwy i wygodny do stosowania.

Kupuję
Source Naturals
199,00 zł

Produkt wspiera witalność, produkcję energii, pracę serca, mózgu, układu immunologicznego oraz działanie wątroby.

Kupuję
Aliness
28,90 zł

Miedź w trzech doskonale przyswajalnych formach. Skuteczna profilaktyka niedoborów.

Kupuję
Now Foods
119,00 zł

Wysoce biodostępny dla OUN magnez w postaci treonianu. Wparcie funkcji kognitywnych.

Kupuję
Life Extension
59,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Inulina

Informacja

Inulina (błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie) należący do polisacharydów, występujący w stanie naturalnych w tkankach roślinnych magazynując związki energetyczne, wpływający korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej (tzw. probiotyk) i stan przewodu pokarmowego i trawiennego (jelit). Posiada wysoką biodostępność minerałów (m.in. wapnia i magnezu), powoduje obniżenie tempa wzrostu glukozy po posiłkach. Inulina, chociaż sama nie jest trawiona przez organizm ludzki, lecz jest rozkładana na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy przez bakterie rozwijające się w jelitach. W suplementacji diety stosowana jest jako nierozpuszczalny błonnik pokarmowy wspomagający diety wysokobiałkowe m.in. podczas odchudzania.

FOS (fruktooligosacharydy)

Informacja

FOS (fruktooligosacharydy) odnosi się do roślinnych (błonnik pokarmowy)  rozgałęzionych polimerów glukozy, niewrażliwych na działanie enzymów trawiennych, powodujące stymulację aktywności i rozwoju mikroflory jelitowej, prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, w przeprowadzonych badaniach wykazały potencjał antynowotworowy. Mają zastosowanie w medycynie, w profilaktyce chorób układu pokarmowego i trawiennego, wpływają na redukcję tłuszczowej masy ciała poprzez poczucie sytości (w połączeniu z probiotykami tworzą synbiotyki) i poprawę gospodarki glukozowej. Są składnikiem odżywek białkowych, węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych oraz preparatów odchudzających.

Dawkowanie: Zróżnicowane od kilkuset mg do kilkunastu gramów na dobę.

Ostatnio na blogu

Dlaczego Adrafinil na mnie nie działa?

Dlaczego Adrafinil na mnie nie działa?

Adrafinil jest bezpośrednim prekursorem do modafinilu – jednego z najlepiej znanych i najbardziej efektywnych smart drugs. Oznacza to, że ich działanie jest...

czytaj więcej
Cynk a przeziębienie

Cynk a przeziębienie

Podawanie pastylek zawierających cynk pacjentom ze zwykłym przeziębieniem nie skróciło czasu trwania infekcji. Badania przeprowadzono na randomizowanej...

czytaj więcej
Niedobór witaminy D podczas ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ADHD

Niedobór witaminy D podczas ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ADHD

Ryzyko wystąpienia ADHD było o 34 procent wyższe u dzieci, których matka miała niedobór witaminy D podczas ciąży, niż u dzieci, których poziom witaminy...

czytaj więcej
Inozytol: w jaki sposób może on korzystnie wpływać na Twoje zdrowie?

Inozytol: w jaki sposób może on korzystnie wpływać na Twoje zdrowie?

Na pewno słyszałeś o witaminach z grupy B. Zaliczamy do nich witaminy takie jak: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna). Popularna jest...

czytaj więcej
Wpływ inozytolu na redukcję objawów PCOS

Wpływ inozytolu na redukcję objawów PCOS

Zespół policystycznych jajników jest schorzeniem, z którym mierzy się bardzo wiele kobiet. Staramy się, możliwie jak...

czytaj więcej
Mio-inozytol i D-chiro-inozytol: leczenie pierwszego rzutu PCOS

Mio-inozytol i D-chiro-inozytol: leczenie pierwszego rzutu PCOS

Inozytol należy do witamin z grupy B i jest ważnym składnikiem błony komórkowej. Inozytol znajduje się w owocach, ziarnach,...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027