Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Beet Shot Beet Shot

Activlab Beet Shot to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia, w skład którego wchodzi silnie skoncentrowany sok z buraków z dodatkiem cytruliny. Preparat jest dostępny w postaci jednorazowych shotów, nie wymaga rozcieńczania, może być spożyty natychmiast po otwarciu.

Preparat pełni funkcję boostera przedtreningowego. Przyjęty przed wysiłkiem fizycznym zwiększa wytrzymałość i korzystnie wpływa na wydajność sportową. Może opóźnić pojawienie się pierwszych oznak zmęczenia i przyspieszyć proces regeneracji powysiłkowej.

Sok z buraka jest wytwarzany z korzenia buraka zwyczajnego (Beta vulgaris). To niezwykle popularne i smaczne warzywo stanowi potężne źródło cennych składników odżywczych i prozdrowotnych. Charakterystyczny czerwony kolor buraków wskazuje na obecność fitoskładników zwanych betalainami, które odpowiadają za przeciwutleniające, przeciwzapalne i odtruwające właściwości buraków. Ponadto buraki zawierają duże stężenie trimetyloglicyny (TMG) i azotanów. Najnowsze badania wskazują, że związki te mogą poprawić wydajność mięśni i zwiększyć wytrzymałość fizyczną.

Cytrulina to aminokwas niebiałkowy, który można znaleźć m.in. w arbuzach. Jest ważnym uczestnik mocznikowego cyklu Krebsa, czyli procesu detoksykacji w którym szkodliwy amoniak jest przekształcany w mocznik, a następnie usuwany z organizmu. Pełni również rolę prekursora argininy, która odpowiada za syntezę tlenku azotu (NO).

Większa wytrzymałość fizyczna i siła mięśni
Buraki zawierają wiele związków biologicznie czynnych, które mają istotne znaczenie dla wydajności sportowej. Pierwsza grupa to azotany (NO3-). W organizmie ulegają one konwersji do azotynów (NO2-) ów, a następnie są przekształcane w tlenek azotu (NO). Co ważne, proces ten jest najbardziej wydajny przy niskim pH i małej dostępności tlenu, a takie warunki występują w mięśniach szkieletowych w czasie wysiłku fizycznego. Podniesienie poziomu NO w ustroju sprzyja otwarciu światła naczyń krwionośnych, dzięki czemu nasila się przepływ krwi. Pracujące mięśnie otrzymują więcej tlenu i składników odżywczych, dlatego są w stanie pracować dłużej.

Azotany najwięcej korzyści przynoszą zawodnikom tych dyscyplin sportowych, które aktywują do pracy głównie włókna mięśniowe typu II (włókna szybkokurczliwe), czyli np. biegaczom krótkodystansowym, siatkarzom, piłkarzom, koszykarzom czy pływakom. W badaniach wykazano, że u sportowców, którzy pili sok z buraków przed treningiem znacznie wzrosła tolerancja na wysiłek, dzięki czemu mogli oni ćwiczyć nawet o 16% dłużej niż grupa przyjmująca placebo.

Oprócz zwiększenia wytrzymałości sok z buraków może również wzmocnić siłę mięśni. Naukowcy dowiedli, że dostarczenie azotanów ze źródeł zewnętrznych (do badań został użyty skoncentrowany sok z buraków) poprawia efektywność oddychania mitochondrialnego. Dzięki temu taka sama siła mięśni może być wygenerowana przy mniejszej ilości  dostępnego ATP.

Poza azotanami buraki dostarczają dużych ilości trimetyloglicyny (TMG), która również sprzyja zwiększeniu wydolności fizycznej, a wykorzystuje inne mechanizmy działania niż azotany. Moduluje ona ścieżkę sygnałową IGF-1 i pobudza syntezę hormonu wzrostu (GH). Dodatkowo wspomaga syntezę kreatyny, od której zależy generowanie energii.

Efekt „pompy mięśniowej”
Tzw. „pompa mięśniowa”, czyli powiększenie objętości mięśni, to bardzo pożądany przez sportowców efekt. Dla wielu osób jest to wyznacznik dobrego treningu i maksymalnego zaangażowania w wykonywane ćwiczenia. Najlepszym sposobem na jego osiągnięcie jest pobudzenie syntezy tlenku azotu (NO).

Omówione wcześniej azotany silnie promują syntezę tlenku azotu. Efekt ten jest wzmocniony przez obecną w suplemencie cytrulinę. Stymuluje ona produkcję NO na zupełnie innym szlaku metabolicznym niż azotany. Jest prekursorem do produkcji argininy, z której powstaje tlenek azotu.

Warto zaznaczyć, że „pompa mięśniowa” to nie tylko przyjemny dla oka efekt wizualny, ale przede wszystkim gwarancja poszerzenia światła naczyń krwionośnych i zwiększonego napływ krwi do tkanki mięśniowej. Dla tkanki mięśniowej oznacza to swobodny dostęp do   odpowiedniej ilości tlenu składników odżywczych i substratów energetycznych. 

Lepsza regeneracja powysiłkowa 
Sok z buraków może przyspieszyć tempo regeneracji po intensywnym wysiłku fizycznym. W badaniach wykazano, że obniża on poziom markerów biochemicznych wskazujących na stopień uszkodzenia tkanki mięśniowej (m.in. markery stresu oksydacyjnego, markery stanu zapalnego). Dzięki temu zmniejsza się potreningowa bolesność mięśni. Poprawie ulegają również funkcje mięśni, które zostały osłabione na skutek nadmiernego wysiłku fizycznego.  

Wzmocnienie kondycji zdrowotnej 
Sok z buraków to nie tylko fenomenalny booster zdolności wysiłkowych, ale także produkt sprzyjający poprawie stanu zdrowia. Ma korzystny wpływ zwłaszcza na układ sercowo-naczyniowy. Reguluje poziom problematycznej homocysteiny i działa przeciwmiażdżycowo.

Sok z buraków sprzyja obniżeniu zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego dlatego idealnie sprawdza się u osób z hipertensją. Co ciekawe, efekt ten jest silniejszy u mężczyzn niż u kobiet. Normalizacja ciśnienia krwi jest efektem działania azotanów i pobudzenia produkcji tlenku azotu.

Sok z buraków usprawnia proces detoksykacji i wspomaga pracę wątroby. Obecna w burakach trimetyloglicyna jest idealnym donorem grup metylowych, które promują rozpuszczanie w wodzie szkodliwych związków. Dzięki temu toksyny mogą być szybciej wydalone z organizmu.

Podsumowując, Activlab Beet Shot to produkt szczególnie polecany osobom aktywnym fizycznie, które cenią sobie naturalne rozwiązania suplementacyjne. Działa podobnie jak typowe przedtreningówki, zwiększa siłę i podnosi odporność na zmęczenie. Jego siła pochodzi z natury, dlatego jest bardzo bezpieczny dla organizmu, a dodatkowo wspomaga kondycję zdrowotną.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Beet Shot Beet Shot 80 ml
ACTIVLAB
5,90 zł

Beet Shot 80 ml

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Koncentracja:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,52 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,52 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Shot zawierający zagęszczony sok z buraków
  • Ekwiwalent 500 g buraków w jednej porcji
  • Z dodatkiem łatwo przyswajalnej cytruliny
  • Gotowy do natychmiastowego spożycia
  • Korzystnie wpływa na układ krążenia
  • Obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi
  • Opóźnia wystąpienie zmęczenia
  • Przyspiesza proces regeneracji
  • Wzmacnia siłę i wytrzymałość
  • Poprawia wydolność tlenową
  • Zwiększa wydajność fizyczną
  • Nasila syntezę tlenku azotu 
  • Naturalne źródło azotanów
  • Usprawnia przepływ krwi
  • Zwalcza zmęczenie mięśni

Activlab Beet Shot to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia, w skład którego wchodzi silnie skoncentrowany sok z buraków z dodatkiem cytruliny. Preparat jest dostępny w postaci jednorazowych shotów, nie wymaga rozcieńczania, może być spożyty natychmiast po otwarciu.

Preparat pełni funkcję boostera przedtreningowego. Przyjęty przed wysiłkiem fizycznym zwiększa wytrzymałość i korzystnie wpływa na wydajność sportową. Może opóźnić pojawienie się pierwszych oznak zmęczenia i przyspieszyć proces regeneracji powysiłkowej.

Sok z buraka jest wytwarzany z korzenia buraka zwyczajnego (Beta vulgaris). To niezwykle popularne i smaczne warzywo stanowi potężne źródło cennych składników odżywczych i prozdrowotnych. Charakterystyczny czerwony kolor buraków wskazuje na obecność fitoskładników zwanych betalainami, które odpowiadają za przeciwutleniające, przeciwzapalne i odtruwające właściwości buraków. Ponadto buraki zawierają duże stężenie trimetyloglicyny (TMG) i azotanów. Najnowsze badania wskazują, że związki te mogą poprawić wydajność mięśni i zwiększyć wytrzymałość fizyczną.

Cytrulina to aminokwas niebiałkowy, który można znaleźć m.in. w arbuzach. Jest ważnym uczestnik mocznikowego cyklu Krebsa, czyli procesu detoksykacji w którym szkodliwy amoniak jest przekształcany w mocznik, a następnie usuwany z organizmu. Pełni również rolę prekursora argininy, która odpowiada za syntezę tlenku azotu (NO).

Większa wytrzymałość fizyczna i siła mięśni
Buraki zawierają wiele związków biologicznie czynnych, które mają istotne znaczenie dla wydajności sportowej. Pierwsza grupa to azotany (NO3-). W organizmie ulegają one konwersji do azotynów (NO2-) ów, a następnie są przekształcane w tlenek azotu (NO). Co ważne, proces ten jest najbardziej wydajny przy niskim pH i małej dostępności tlenu, a takie warunki występują w mięśniach szkieletowych w czasie wysiłku fizycznego. Podniesienie poziomu NO w ustroju sprzyja otwarciu światła naczyń krwionośnych, dzięki czemu nasila się przepływ krwi. Pracujące mięśnie otrzymują więcej tlenu i składników odżywczych, dlatego są w stanie pracować dłużej.

Azotany najwięcej korzyści przynoszą zawodnikom tych dyscyplin sportowych, które aktywują do pracy głównie włókna mięśniowe typu II (włókna szybkokurczliwe), czyli np. biegaczom krótkodystansowym, siatkarzom, piłkarzom, koszykarzom czy pływakom. W badaniach wykazano, że u sportowców, którzy pili sok z buraków przed treningiem znacznie wzrosła tolerancja na wysiłek, dzięki czemu mogli oni ćwiczyć nawet o 16% dłużej niż grupa przyjmująca placebo.

Oprócz zwiększenia wytrzymałości sok z buraków może również wzmocnić siłę mięśni. Naukowcy dowiedli, że dostarczenie azotanów ze źródeł zewnętrznych (do badań został użyty skoncentrowany sok z buraków) poprawia efektywność oddychania mitochondrialnego. Dzięki temu taka sama siła mięśni może być wygenerowana przy mniejszej ilości  dostępnego ATP.

Poza azotanami buraki dostarczają dużych ilości trimetyloglicyny (TMG), która również sprzyja zwiększeniu wydolności fizycznej, a wykorzystuje inne mechanizmy działania niż azotany. Moduluje ona ścieżkę sygnałową IGF-1 i pobudza syntezę hormonu wzrostu (GH). Dodatkowo wspomaga syntezę kreatyny, od której zależy generowanie energii.

Efekt „pompy mięśniowej”
Tzw. „pompa mięśniowa”, czyli powiększenie objętości mięśni, to bardzo pożądany przez sportowców efekt. Dla wielu osób jest to wyznacznik dobrego treningu i maksymalnego zaangażowania w wykonywane ćwiczenia. Najlepszym sposobem na jego osiągnięcie jest pobudzenie syntezy tlenku azotu (NO).

Omówione wcześniej azotany silnie promują syntezę tlenku azotu. Efekt ten jest wzmocniony przez obecną w suplemencie cytrulinę. Stymuluje ona produkcję NO na zupełnie innym szlaku metabolicznym niż azotany. Jest prekursorem do produkcji argininy, z której powstaje tlenek azotu.

Warto zaznaczyć, że „pompa mięśniowa” to nie tylko przyjemny dla oka efekt wizualny, ale przede wszystkim gwarancja poszerzenia światła naczyń krwionośnych i zwiększonego napływ krwi do tkanki mięśniowej. Dla tkanki mięśniowej oznacza to swobodny dostęp do   odpowiedniej ilości tlenu składników odżywczych i substratów energetycznych. 

Lepsza regeneracja powysiłkowa 
Sok z buraków może przyspieszyć tempo regeneracji po intensywnym wysiłku fizycznym. W badaniach wykazano, że obniża on poziom markerów biochemicznych wskazujących na stopień uszkodzenia tkanki mięśniowej (m.in. markery stresu oksydacyjnego, markery stanu zapalnego). Dzięki temu zmniejsza się potreningowa bolesność mięśni. Poprawie ulegają również funkcje mięśni, które zostały osłabione na skutek nadmiernego wysiłku fizycznego.  

Wzmocnienie kondycji zdrowotnej 
Sok z buraków to nie tylko fenomenalny booster zdolności wysiłkowych, ale także produkt sprzyjający poprawie stanu zdrowia. Ma korzystny wpływ zwłaszcza na układ sercowo-naczyniowy. Reguluje poziom problematycznej homocysteiny i działa przeciwmiażdżycowo.

Sok z buraków sprzyja obniżeniu zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego dlatego idealnie sprawdza się u osób z hipertensją. Co ciekawe, efekt ten jest silniejszy u mężczyzn niż u kobiet. Normalizacja ciśnienia krwi jest efektem działania azotanów i pobudzenia produkcji tlenku azotu.

Sok z buraków usprawnia proces detoksykacji i wspomaga pracę wątroby. Obecna w burakach trimetyloglicyna jest idealnym donorem grup metylowych, które promują rozpuszczanie w wodzie szkodliwych związków. Dzięki temu toksyny mogą być szybciej wydalone z organizmu.

Podsumowując, Activlab Beet Shot to produkt szczególnie polecany osobom aktywnym fizycznie, które cenią sobie naturalne rozwiązania suplementacyjne. Działa podobnie jak typowe przedtreningówki, zwiększa siłę i podnosi odporność na zmęczenie. Jego siła pochodzi z natury, dlatego jest bardzo bezpieczny dla organizmu, a dodatkowo wspomaga kondycję zdrowotną.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 80 ml
w 1 ampułcezawartość%ZDS
Kalorie121 kcal *
Tłuszcz0,2 g *
w tym tłuszcze nasycone0,1 g *
Węglowodany22 g *
w tym cukry22 g *
Białko7,8 g *
Sól 0 g *
Zagęszczony sok z buraków (Beta vulgaris) (500 g)80 ml *
w tym Trimetyloglicyna (TMG))80 mg *
L-Cytrulina (jako jabłczan l-cytruliny)2000 mg *

Pozostałe składniki

Substancje konserwujące: benzoesan sodu i sorbinian potasu.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Purple Wraath
Purple Wraath
CONTROLLED LABS
259,00 zł
więcej
Off The Chain
Off The Chain Promocja
HI-TECH
159,00 zł 139,00 zł
więcej
Amino X
Amino X
BSN
159,00 zł
więcej
BCAA 20:1:1 Xplode
BCAA 20:1:1 Xplode
OLIMP
99,00 zł
więcej
Argi Power
Argi Power
OLIMP
59,00 zł
więcej
Glutamine Mega Caps
Glutamine Mega Caps
OLIMP
9,50 zł
więcej

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Betaina bezwodna (TMG) (N,N,N-Trimetyloglicyna)

Informacja

Betaina (N,N,N-Trimetyloglicyna, TMG) jest  metylową pochodną glicyny biorącą udział w przekształcaniu homocysteiny w metioninę. Jest obecna w pożywieniu roślinnym i wytwarzana przez organizm  w wątrobie lub nerkach. W medycynie stosowana w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego i trawiennego oraz w hiperhomocysteinemii. W suplementach diety podnoszących poziom homocysteiny stosowana łącznie z glikocyjaminą, wpływa pośrednio na syntezę endogenną kreatyny. Na rynku suplementów brak monopreparatu zawierającego betainę. Dostępna w stackach kreatynowych i suplementach oczyszczających organizm z toksyn.

L-Cytrulina

Informacja

Co to jest za składnik L-Cytrulina?

L-Cytrulina jest α-aminokwasem pochodnym od ornityny. Po raz pierwszy została wyizolowana z arbuza i temu zawdzięcza swoją nazwę, gdyż citrullus z łacińskiego oznacza właśnie arbuza. Cytrulina bierze udział w tlenowych procesach produkcji energii podczas wysiłku, dzięki czemu jest szczególnie atrakcyjna dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych. Bierze także udział w cyklu mocznikowym, zwanym też cyklem ornitynowym, przez co pomaga w pozbyciu się nadmiernych ilości amoniaku z ustroju.

W nerkach konwertuje do l-argininy, a badania naukowe sugerują, że podnosi jej poziom nawet efektywniej, niż w przypadku podawania samej argininy. Ponadto wzrost poziomu argininy wynikający z podaży cytruliny jest dłuższy i bardziej stabilny. Dzięki temu przyczynia się do wzrostu tlenku azotu i rozszerzenia światła naczyń krwionośnych. Ta właściwość sprawia, że cytrulina jest przydatna w prewencji incydentów kardiologicznych. Korzystny wpływ na układ krążenia wykorzystywany jest także w przypadku zaburzeń erekcji, gdyż podniesiony tlenek azotu może inicjować sprawniejszy napływ krwi do narządów płciowych.

L-Cytrulina zawarta jest w składzie wielu suplementów przedtreningowych i NO-Boosterów ukierunkowanych na poprawę możliwości sportowych organizmu, które można znaleźć w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Jabłczan Cytruliny

Informacja

Jabłczan cytruliny powstaje w wyniku połączenia cząsteczki aminokwasu cytruliny i cząsteczki kwasu jabłkowego w jedną molekuła, posiadającą stabilność chemiczną i dobrze rozpuszczalną w cieczach. Zjonizowany kwas jabłkowy ma potencjał ergogenny, zapewniając uzupełnienie potencjału cytruliny o nowe właściwości. Poprawia zdolności wysiłkowe oraz zmniejsza poczucie zmęczenia, a jego suplementacja jest korzystna na każdym poziomie wytrenowania. Wpływa na równowagę kwasowo-zasadową. Powinien być stosowany przez osoby uprawiające dyscypliny sportu: siłowe, wytrzymałościowe oraz mieszane siłowo-wytrzymałościowe. Do osiągnięcia korzystnych rezultatów wskazana jest dawka jabłczanu cytruliny 6 g/24h.

Jest dostępny w postaci monopreparatów, jak i składnik preparatów złożonych (stacków kreatynowych, no-boosterów, suplementów aminokwasowych). Stosowany w suplementacji okresowej, cyklicznej i stałej.

Dawkowanie: 3–8 g na dobę (w dawkach dzielonych). Optymalna dawka do osiągania korzystnych rezultatów, sprawdzona doświadczalnie, wynosi 6 g/24h.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Z-Balance

79,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>