Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Jarro-Zymes for Gluten Digestion Jarro-Zymes for Gluten Digestion

Jarro-Zymes for Gluten Digestion to suplement diety zawierający mieszankę pochodzących z bakterii i grzybów enzymów, w tym endo i egzopeptydaz, które zdolne są do rozkładu białek glutenu na mniejsze peptydy i aminokwasy. Regularne przyjmowanie preparatu umożliwia czerpanie maksymalnych korzyści wynikających ze stosowania diety o bardzo niskiej zawartości glutenu.

Egzopeptydazy są enzymami z grupy proteaz, katalizującymi odłączanie od łańcuchów peptydowych pojedynczych aminokwasów na zewnątrz łańcucha polipeptydowego. W odróżnieniu od egzopeptydaz, endopeptydazy katalizują hydrolizę wiązania peptydowego wewnątrz łańcucha polipeptydowego. Obie klasy enzymów uczestniczą w trawieniu glutenu. Ponadto, mieszanka enzymów zawarta w preparacie w postaci proteaz, aspergilopepsyny i DPP IV wykazuje 96% trawienie glutenu w ciągu 60 minut, co jest wynikiem o 30% lepszym w porównaniu do innych produktów dostępnych na rynku.

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych - gluteniny i gliadyny, która występuje w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. Gluten jest czynnikiem toksycznym w celiakii, alergii (szczególnie na pszenicę), ale także w niedawno opisanej przez naukowców i lekarzy nadwrażliwości (tzw. gluten sensitivity).

Na przestrzeni ostatnich lat zauważyć można rosnącą liczbę osób cierpiących na nowy rodzaj nadwrażliwości pokarmowej, którą oficjalnie nazwano  -  niezwiązaną z celiakią nadwrażliwością na gluten (NCGS). Najczęściej dotyczy ona młodzieży oraz osób dorosłych, a w szczególności płci żeńskiej, z dużą liczbą przypadków diagnozowanych w wieku starszym. Naukowcy wstępnie oceniają, że choroba dotyczy aż 6% populacji!

Niezwiązana z celiakią nadwrażliwość na gluten cechuje się występowaniem wielu symptomów zarówno jelitowo-gastrycznych, tj.: biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, jak i objawów mało związanych z układem pokarmowym, między innymi: bólów głowy, mięśni i stawów, poczucia splątania i niepokoju, a także depresji. Objawy te pojawiają się dość szybko po spożyciu glutenu i łagodzą się, a nawet znikają po przejściu na dietę bezglutenową.

Diagnoza nadwrażliwości na gluten wymaga wyłączenia celiakii (brak zaniku kosmków jelitowych, negatywny wynik przeciwciał), a także alergii na pszenicę (brak podwyższonego stężenia przeciwciał IgE). W odróżnieniu do dobrze poznanej celiakii, mechanizmy patogenetyczne NCGS nadal nie zostały jasno ustalone.

Obecnie uważa się, że istotną rolę w rozwoju NCGS odgrywa kilka mechanizmów — zmiana funkcji bariery błony śluzowej jelit, aktywacja pierwotnej odpowiedzi immunologicznej, konsumpcja żywności bogatej w inhibitory amylaz, a także istnienie wieloskładnikowej nadwrażliwości pokarmowej, związanej z dietą bogatą w FOODMAPs (fermentowalne oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole) lub dodatki do żywności. Terapia nadwrażliwości na gluten opiera się na głównie na zmianie nawyków żywieniowych oraz wprowadzeniu diety bezglutenowej.

Prowadzenie diety całkowicie bezglutenowej jest bardzo często utrudnione ze względu na obecność tej frakcji białek, w wielu produktach spożywczych naturalnie go niezawierających (np. wędliny, produkty mleczne, gotowe sosy, owoce suszone, słodycze). Uważa się również, zwykły owies jest silnie zanieczyszczony glutenem, dlatego jest zabroniony w diecie bezglutenowej.

W sytuacji kiedy nie cierpimy na celiakię, a dręczą nas objawy charakterystyczne dla nadwrażliwości na spożycie glutenu, nasza dieta nie musi być tak bardzo restrykcyjna jeżeli skorzystamy ze specjalistycznych preparatów jak ten. Produkt umożliwia pomoc w szybkim trawieniu małych dawek glutenu, które są ukryte w żywności i redukcję wystąpienia możliwych objawów wynikających z posiadanej nadwrażliwości na ten składnik pokarmowy.

Środowisko  naukowe jest zdania, że eliminacja glutenu w przypadku nadwrażliwości nie jest dożywotnia i może być stosowana czasowo. W takich przypadkach zdarza się, że osoby, które odstawiają gluten ze swojej diety, w momencie w którym dochodzi do ponownej jego konsumpcji, odczuwają nawrót objawów, bardzo często ze zdwojoną siłą. Przez takie momenty łatwiej jest przejść korzystając z preparatów takiej jak ten z Jarrow Formulas.

Podsumowując, Jarro-Zymes for Gluten Digestion to suplement diety, przeznaczony dla wszystkich osób cierpiących na niezwiązaną z celiakią nadwrażliwością na gluten (NCGS).  Jego przyjmowanie umożliwia lepsze trawienie glutenu i redukcję możliwych objawów niepożądanych wynikających z posiadanej nadwrażliwości na ten składnik pokarmowy. Regularne stosowanie preparatu ułatwia również kontrolę diety zawierającej małe ilości glutenu. 

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Jarro-Zymes for Gluten Digestion Jarro-Zymes for Gluten Digestion 60 kaps.
Jarrow Formulas
69,00 zł

Jarro-Zymes for Gluten Digestion 60 kaps.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,74 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

69,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,74 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Zawiera endo- i egzopeptydazy
  • Wspiera i ułatwia trawienie glutenu
  • Ułatwia kontrolę diety bezglutenowej
  • Umożliwia redukcję restrykcji w diecie
  • Redukuje objawy jelitowo-gastryczne

Jarro-Zymes for Gluten Digestion to suplement diety zawierający mieszankę pochodzących z bakterii i grzybów enzymów, w tym endo i egzopeptydaz, które zdolne są do rozkładu białek glutenu na mniejsze peptydy i aminokwasy. Regularne przyjmowanie preparatu umożliwia czerpanie maksymalnych korzyści wynikających ze stosowania diety o bardzo niskiej zawartości glutenu.

Egzopeptydazy są enzymami z grupy proteaz, katalizującymi odłączanie od łańcuchów peptydowych pojedynczych aminokwasów na zewnątrz łańcucha polipeptydowego. W odróżnieniu od egzopeptydaz, endopeptydazy katalizują hydrolizę wiązania peptydowego wewnątrz łańcucha polipeptydowego. Obie klasy enzymów uczestniczą w trawieniu glutenu. Ponadto, mieszanka enzymów zawarta w preparacie w postaci proteaz, aspergilopepsyny i DPP IV wykazuje 96% trawienie glutenu w ciągu 60 minut, co jest wynikiem o 30% lepszym w porównaniu do innych produktów dostępnych na rynku.

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych - gluteniny i gliadyny, która występuje w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. Gluten jest czynnikiem toksycznym w celiakii, alergii (szczególnie na pszenicę), ale także w niedawno opisanej przez naukowców i lekarzy nadwrażliwości (tzw. gluten sensitivity).

Na przestrzeni ostatnich lat zauważyć można rosnącą liczbę osób cierpiących na nowy rodzaj nadwrażliwości pokarmowej, którą oficjalnie nazwano  -  niezwiązaną z celiakią nadwrażliwością na gluten (NCGS). Najczęściej dotyczy ona młodzieży oraz osób dorosłych, a w szczególności płci żeńskiej, z dużą liczbą przypadków diagnozowanych w wieku starszym. Naukowcy wstępnie oceniają, że choroba dotyczy aż 6% populacji!

Niezwiązana z celiakią nadwrażliwość na gluten cechuje się występowaniem wielu symptomów zarówno jelitowo-gastrycznych, tj.: biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, jak i objawów mało związanych z układem pokarmowym, między innymi: bólów głowy, mięśni i stawów, poczucia splątania i niepokoju, a także depresji. Objawy te pojawiają się dość szybko po spożyciu glutenu i łagodzą się, a nawet znikają po przejściu na dietę bezglutenową.

Diagnoza nadwrażliwości na gluten wymaga wyłączenia celiakii (brak zaniku kosmków jelitowych, negatywny wynik przeciwciał), a także alergii na pszenicę (brak podwyższonego stężenia przeciwciał IgE). W odróżnieniu do dobrze poznanej celiakii, mechanizmy patogenetyczne NCGS nadal nie zostały jasno ustalone.

Obecnie uważa się, że istotną rolę w rozwoju NCGS odgrywa kilka mechanizmów — zmiana funkcji bariery błony śluzowej jelit, aktywacja pierwotnej odpowiedzi immunologicznej, konsumpcja żywności bogatej w inhibitory amylaz, a także istnienie wieloskładnikowej nadwrażliwości pokarmowej, związanej z dietą bogatą w FOODMAPs (fermentowalne oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole) lub dodatki do żywności. Terapia nadwrażliwości na gluten opiera się na głównie na zmianie nawyków żywieniowych oraz wprowadzeniu diety bezglutenowej.

Prowadzenie diety całkowicie bezglutenowej jest bardzo często utrudnione ze względu na obecność tej frakcji białek, w wielu produktach spożywczych naturalnie go niezawierających (np. wędliny, produkty mleczne, gotowe sosy, owoce suszone, słodycze). Uważa się również, zwykły owies jest silnie zanieczyszczony glutenem, dlatego jest zabroniony w diecie bezglutenowej.

W sytuacji kiedy nie cierpimy na celiakię, a dręczą nas objawy charakterystyczne dla nadwrażliwości na spożycie glutenu, nasza dieta nie musi być tak bardzo restrykcyjna jeżeli skorzystamy ze specjalistycznych preparatów jak ten. Produkt umożliwia pomoc w szybkim trawieniu małych dawek glutenu, które są ukryte w żywności i redukcję wystąpienia możliwych objawów wynikających z posiadanej nadwrażliwości na ten składnik pokarmowy.

Środowisko  naukowe jest zdania, że eliminacja glutenu w przypadku nadwrażliwości nie jest dożywotnia i może być stosowana czasowo. W takich przypadkach zdarza się, że osoby, które odstawiają gluten ze swojej diety, w momencie w którym dochodzi do ponownej jego konsumpcji, odczuwają nawrót objawów, bardzo często ze zdwojoną siłą. Przez takie momenty łatwiej jest przejść korzystając z preparatów takiej jak ten z Jarrow Formulas.

Podsumowując, Jarro-Zymes for Gluten Digestion to suplement diety, przeznaczony dla wszystkich osób cierpiących na niezwiązaną z celiakią nadwrażliwością na gluten (NCGS).  Jego przyjmowanie umożliwia lepsze trawienie glutenu i redukcję możliwych objawów niepożądanych wynikających z posiadanej nadwrażliwości na ten składnik pokarmowy. Regularne stosowanie preparatu ułatwia również kontrolę diety zawierającej małe ilości glutenu. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Mieszanka enzymów (endo i egzopeptydazy170 mg**
proteazy
aspergillopepsyna
inhibitory dipeptydylopeptydazy 4 (DPP-4))

Pozostałe składniki

Maltodekstryna (wolna od GMO), Średniołańcuchowe Trójglicerydy (z Oleju Palmowego), Dekstryny Tapioki, Ditlenek Krzemu. Kapsułka składa się z hydroksypropylometylocelulozy.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
209,00 zł

Probiotyk wzmacniający odporność, poprawiający trawienie, odbudowuje mikroflorę.

Kupuję
Aliness
33,90 zł

Kompleks witamin i minerałów wzbogacony ekstraktem z korzenia żeń-szenia. Zawiera naturalną witaminę C.

Kupuję
Quicksilver
169,00 zł

Innowacyjna formuła liposomalna gwarancją doskonałej bioretencji; reguluje pracę całego układu pokarmowego.

Kupuję
Aliness
39,90 zł

Jeden zdefiniowany szczep bakterii probiotycznych. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, zapobiega biegunkom.

Kupuję
Now Foods
65,00 zł

Połączenie naturalnej witaminy E i selenu. Wpływa na ogólne wzmocnienie zdrowia i odporności organizmu.

Kupuję
Now Foods
139,00 zł

Suplement zawierający ekstrakt z ostropestu plamistego. Wspomaga pracę wątroby i usuwanie toksyn.

Kupuję

Ostatnio na blogu

Fizjoterapia uroginekologiczna w przebiegu ciąży i po porodzie

Fizjoterapia uroginekologiczna w przebiegu ciąży i po porodzie

Po raz kolejny wspominam o tym, że u kobiet ciężarnych zachodzi dużo zmian adaptacyjnych w anatomii, fizjologii, biochemii, hematologii, neurologii,...

czytaj więcej
Wpływ wysiłku fizycznego na wrażliwość insulinową

Wpływ wysiłku fizycznego na wrażliwość insulinową

Insulinooporność jest często występującym zjawiskiem u starszych osób, chociaż staje się coraz bardziej powszechna we wszystkich grupach wiekowych, w tym...

czytaj więcej
Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Wiedziano o tym już dosyć dawno. Jeśli by wierzyć skalnym malunkom – ludzie stosowali miód ok. 5500 lat temu. Terapeutyczne zastosowanie miodu notowali...

czytaj więcej
Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Suplementacja węglowodanów jest szeroko rozpowszechniona w środowisku osób aktywnych. Chętnie sięga się po napoje izotoniczne, odzywki typu carbo, żele...

czytaj więcej
bareczki

bareczki

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Waflowa kanapka a’la KNOPERS

Waflowa kanapka a’la KNOPERS

Knoppers to z pewnością ulubiona przekąska wielu z Was. Przedstawiam jej fit wersję, dzięki której możecie spożyć go nawet na diecie! ✔️3 sztuki...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027