Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:217,00 zł434,00 zł651,00 zł868,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-44,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Triphala Triphala

Hepatica Triphala to suplement diety zawierający mieszaninę ekstraktów standaryzowanych z trzech ziół ajurwedyjskich w równych proporcjach: Amla (Emblica officinalis), Haritaki (Terminalia chebula) oraz Bibhitaki (Terminalia bellirica). Jedna kapsułka dostarcza 310 mg wyciągu, w tym 124 mg tanin. Triphala to tradycyjny ajurwedyjski specyfik, wpływający korzystnie przede wszystkim na zdrowie i pracę układu pokarmowego, wspomagając procesy trawienne.

Amla (E.officinalis), zwana też indyjskim agrestem, to występujące na terenie Indii drzewo owocowe. Jest popularnym składnikiem licznych ziołowych mieszanek ajurwedyjskich i kosmetyków naturalnych. Pod względem składu biochemicznego, owoce amli są bogate w witaminę C i E, taniny, garbniki (tanoidy) – głównie emblikaninę A i B, kwasy elagowy i galusowy, kwercetynę (flawon), fitosterole m.in. beta-sitosterol i stigmasterol, oraz karotenoidy: luteinę i beta-karoten.

Bogactwo substancji organicznych znajdujących się w amli decyduje o jej unikalnych właściwościach farmakologicznych i działaniu. Obecność związków o działaniu przeciwutleniającym (witamina C i E, garbniki, taniny) warunkuje właściwości neuroprotekcyjne i przyczynia się do zmniejszenia poziomu wolnych rodników w organizmie, których nadmiar może powodować wiele schorzeń, (głównie choroby cywilizacyjne), a także może przyspieszać procesy starzenia się organizmu. Garbniki hamują enzym oksydazę ksantynową, wychwytując w ten sposób wolne rodniki. Taniny wykazują m.in. działanie immunostymulujące, przeciwnowotworowe i antymutagenne.

Wykazano wpływ amli na zmniejszenie poziomu acetylocholinoesterazy (AChE) w organizmie. Jest to enzym rozkładający acetylocholinę, jeden z podstawowych neuroprzekaźników, powstający m.in. w procesach starzenia się organizmu i chorobach otępiennych mózgu. Leki będące ihnibitorami AChE są stosowane jako leki przeciw otępieniu starczemu (np. choroba Alzheimera). Ponadto mówi się o nootropowym działaniu amli – badania na zwierzętach potwierdziły poprawę funkcji poznawczych, zwłaszcza pamięci. Zatem w połączeniu z substancjami o właściwościach antyoksydacyjnych, amla poprawia sprawność umysłową i stanowi skuteczne narzędzie walki z procesami starzenia się organizmu.

Haritaki (T.chebula) oznacza „odbierający choroby”. Jest popularną ajurwedyjską rośliną o wieloletniej tradycji, zwłaszcza w leczeniu schorzeń układu trawiennego. Zawiera taniny, antrachinony (sennozyd A) oraz glikozydy triterpenoidowe.

Haritaki to sztandarowy ajurwedyjski środek na dolegliwości układu trawiennego. Obecność tanin warunkuje wspomaganie procesów oczyszczania jelit i łagodzenie biegunek. Sennozydy niwelują zatwardzenia. Owoce hikari łagodzą wzdęcia, stany zapalne błon śluzowych przewodu pokarmowego oraz podrażnienia wywołane przez pasożyty (Shigella, E. histolytica). Znajdują też zastosowanie w zespole nieszczelnego jelita.

Haritaki wykazuje działanie hipolipidemicznie. W oparciu o badania na zwierzętach, haritaki obniża poziom triglicerydów, cholesterolu całkowitego, aterogennych frakcji LDL i VLDL oraz wolnych kwasów tłuszczowych, a zwiększa frakcję HDL. Poprawa profilu lipidowego jest niezwykle ważna ze względu na profilaktykę chorób cywilizacyjnych.

Bibhitaki (T.bellirica) to roślina, której owoce są bogate w taniny i sterole (beta-sitosterol). Owoce bibhitaki są stosowane głównie w dolegliwościach układu oddechowego takich jak kaszel, astma, zapalenie krtani. Działają mukolitycznie i ściągająco na błony śluzowe, zwłaszcza płuc i jelit. Ponadto owoce bibhitaki normalizują pracę przewodu pokarmowego, zwiększają apetyt, redukują wzdęcia, a także poprawiają perystaltykę jelit. Istnieją również doniesienia o roli bibhitaki w zapobieganiu rozwoju kamicy nerkowej.

Podsumowując, Hepatica Triphala to tradycyjny ajurwedyjski specyfik, stanowiący prostą mieszankę ziół o unikalnych właściwościach, stosowaną od wieków w leczeniu wielu schorzeń. Obecność wyciągów standaryzowanych gwarantuje odpowiednie działanie produktu. Suplement diety polecany jest szczególnie dla osób zmagających się z dolegliwościami trawiennymi, chcących utracić zbędne kilogramy lub walczących z nadwagą, wspomagająco w oczyszczaniu organizmu, dla wsparcia układu odpornościowego, zwiększenia sił witalnych i kondycji, jako profilaktyka chorób cywilizacyjnych.

InStock
4 1
4

Produkt ziołowy, który ewidentnie pomga mi w trawieniu i zapoiega porannym probemom ;)
Since 2005
Dodaj do koszyka
Triphala Triphala 120 kaps.
Hepatica
42,00 zł

Triphala 120 kaps.

4 na podstawie 1 opinii ilość: 120 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2022-09
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
42,00 złz VAT
0,35 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 41,16 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Unikalne połączenie wyciągów z trzech ziół ajurwedyjskich
  • Wysokiej jakości ekstrakty standaryzowane
  • Utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy
  • Regulacja poziomu cholesterolu we krwi
  • Prawidłowe funkcjonowanie wątroby
  • Wspomaganie procesów trawiennych
  • Spowolnienie procesów starzenia się
  • Tonizacja przewodu pokarmowego
  • Korzystny wpływ na pasaż jelitowy
  • Pozytywny wpływ na samopoczucie
  • Pobudzenie przemiany materii
  • Poprawa funkcji poznawczych
  • Właściwości antyoksydacyjne
  • Działanie przeciwbakteryjne
  • Optymalizacja pracy jelit
  • Zwiększenie sił witalnych
  • Odtruwanie organizmu
  • Odpowiedni dla wegan

Hepatica Triphala to suplement diety zawierający mieszaninę ekstraktów standaryzowanych z trzech ziół ajurwedyjskich w równych proporcjach: Amla (Emblica officinalis), Haritaki (Terminalia chebula) oraz Bibhitaki (Terminalia bellirica). Jedna kapsułka dostarcza 310 mg wyciągu, w tym 124 mg tanin. Triphala to tradycyjny ajurwedyjski specyfik, wpływający korzystnie przede wszystkim na zdrowie i pracę układu pokarmowego, wspomagając procesy trawienne.

Amla (E.officinalis), zwana też indyjskim agrestem, to występujące na terenie Indii drzewo owocowe. Jest popularnym składnikiem licznych ziołowych mieszanek ajurwedyjskich i kosmetyków naturalnych. Pod względem składu biochemicznego, owoce amli są bogate w witaminę C i E, taniny, garbniki (tanoidy) – głównie emblikaninę A i B, kwasy elagowy i galusowy, kwercetynę (flawon), fitosterole m.in. beta-sitosterol i stigmasterol, oraz karotenoidy: luteinę i beta-karoten.

Bogactwo substancji organicznych znajdujących się w amli decyduje o jej unikalnych właściwościach farmakologicznych i działaniu. Obecność związków o działaniu przeciwutleniającym (witamina C i E, garbniki, taniny) warunkuje właściwości neuroprotekcyjne i przyczynia się do zmniejszenia poziomu wolnych rodników w organizmie, których nadmiar może powodować wiele schorzeń, (głównie choroby cywilizacyjne), a także może przyspieszać procesy starzenia się organizmu. Garbniki hamują enzym oksydazę ksantynową, wychwytując w ten sposób wolne rodniki. Taniny wykazują m.in. działanie immunostymulujące, przeciwnowotworowe i antymutagenne.

Wykazano wpływ amli na zmniejszenie poziomu acetylocholinoesterazy (AChE) w organizmie. Jest to enzym rozkładający acetylocholinę, jeden z podstawowych neuroprzekaźników, powstający m.in. w procesach starzenia się organizmu i chorobach otępiennych mózgu. Leki będące ihnibitorami AChE są stosowane jako leki przeciw otępieniu starczemu (np. choroba Alzheimera). Ponadto mówi się o nootropowym działaniu amli – badania na zwierzętach potwierdziły poprawę funkcji poznawczych, zwłaszcza pamięci. Zatem w połączeniu z substancjami o właściwościach antyoksydacyjnych, amla poprawia sprawność umysłową i stanowi skuteczne narzędzie walki z procesami starzenia się organizmu.

Haritaki (T.chebula) oznacza „odbierający choroby”. Jest popularną ajurwedyjską rośliną o wieloletniej tradycji, zwłaszcza w leczeniu schorzeń układu trawiennego. Zawiera taniny, antrachinony (sennozyd A) oraz glikozydy triterpenoidowe.

Haritaki to sztandarowy ajurwedyjski środek na dolegliwości układu trawiennego. Obecność tanin warunkuje wspomaganie procesów oczyszczania jelit i łagodzenie biegunek. Sennozydy niwelują zatwardzenia. Owoce hikari łagodzą wzdęcia, stany zapalne błon śluzowych przewodu pokarmowego oraz podrażnienia wywołane przez pasożyty (Shigella, E. histolytica). Znajdują też zastosowanie w zespole nieszczelnego jelita.

Haritaki wykazuje działanie hipolipidemicznie. W oparciu o badania na zwierzętach, haritaki obniża poziom triglicerydów, cholesterolu całkowitego, aterogennych frakcji LDL i VLDL oraz wolnych kwasów tłuszczowych, a zwiększa frakcję HDL. Poprawa profilu lipidowego jest niezwykle ważna ze względu na profilaktykę chorób cywilizacyjnych.

Bibhitaki (T.bellirica) to roślina, której owoce są bogate w taniny i sterole (beta-sitosterol). Owoce bibhitaki są stosowane głównie w dolegliwościach układu oddechowego takich jak kaszel, astma, zapalenie krtani. Działają mukolitycznie i ściągająco na błony śluzowe, zwłaszcza płuc i jelit. Ponadto owoce bibhitaki normalizują pracę przewodu pokarmowego, zwiększają apetyt, redukują wzdęcia, a także poprawiają perystaltykę jelit. Istnieją również doniesienia o roli bibhitaki w zapobieganiu rozwoju kamicy nerkowej.

Podsumowując, Hepatica Triphala to tradycyjny ajurwedyjski specyfik, stanowiący prostą mieszankę ziół o unikalnych właściwościach, stosowaną od wieków w leczeniu wielu schorzeń. Obecność wyciągów standaryzowanych gwarantuje odpowiednie działanie produktu. Suplement diety polecany jest szczególnie dla osób zmagających się z dolegliwościami trawiennymi, chcących utracić zbędne kilogramy lub walczących z nadwagą, wspomagająco w oczyszczaniu organizmu, dla wsparcia układu odpornościowego, zwiększenia sił witalnych i kondycji, jako profilaktyka chorób cywilizacyjnych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Wielkość opakowania: 120 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 120
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Standaryzowany wyciąg z triphala [Emblica officinalis (Amla) 33,3%, Terminalia chebula (Haritaki) 33,3%, Terminalia bellrica (Bibhitaki) 33,3%]310mg*
w tym taniny124mg*

Pozostałe składniki

Stabilizator – hydroksypropylometyloceluloza (składnik kapsułki)

Ostatnia ocena

Kamila

Produkt ziołowy, który ewidentnie pomga mi w trawieniu i zapoiega porannym probemom ;)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Doctor's Best
65,00 zł
(1)

Wysoce przyswajalna forma magnezu. Wspomaga pracę serca, wzmacnia kości, poprawia samopoczucie.

Kupuję
Apollo's Hegemony
49,00 zł

Biodostępna, aktywna postać witaminy B6 z dodatkiem magnezu i ryboflawiny.

Kupuję
Lab One
89,00 zł 79,00 zł

3-składnikowy preparat synbiotyczny dla osób aktywnych. Działa przeciwzapalne i poprawia regenerację.

Kupuję
Seeking Health
119,00 zł

Niezawodne wsparcie dla mitochondriów; usprawnia produkcję energii komórkowej.

Kupuję
Aliness
25,90 zł

Witamina B3 w postaci amidu kwasu nikotynowego. Wspomaga zdrowie układu krążenia i metabolizm energetyczny.

Kupuję
Now Foods
159,00 zł
(6)

Suplement witaminowy-mineralny dla mężczyzn. Zwiększa odporność, poprawia samopoczucie i anabolizm.

Kupuję

Triphala

Informacja

Triphala® wywodzi się z  medycyny ajurwedyjskiej. Jest to zastrzeżona mieszanka sporządzona ze sproszkowanych owoców Amla (agrest indyjski), Chebulic Myrobalan oraz Belleric Myrobalan. Jej nazwa nawiązuje do składu - powstała z połączenia sanskryckich słów tri (trzy) oraz phala (owoc).

W Indiach Triphala® jest uznawana za najskuteczniejszy i najbardziej uniwersalny preparat pochodzenia naturalnego. Systematycznie zyskuje ona na popularności również w innych częściach świata. Naukowcy zidentyfikowali szereg organicznych związków chemicznych, odpowiedzialnych za terapeutyczne działanie owoców zawartych w składzie mieszanki. Kluczową rolę odgrywają flawonoidy, polifenole, fitosterole oraz kwasy: galusowy, elagowy i chebulinowy. Są one silnymi przeciwutleniaczami, a ponadto wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Mają również spory potencjał przeciwnowotworowy.

Triphala® najczęściej jest wykorzystywana jako wsparcie dla układu pokarmowego. Promuje prawidłowe trawienie, sprzyja regeneracji śluzówki jelit, pomaga w eliminacji z ustroju bakterii Helicobacter pylori. Łagodzi typowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe i może zwiększyć wchłanianie substancji odżywczych zawartych w pożywieniu. Korzystnie wpływa również na układ krążenia, promuje prawidłowe ciśnienie tętnicze, reguluje lipidogram.

Triphala® jest dostępna w postaci monoprepartu, można ją znaleźć również w składzie ziołowych preparatów prozdrowotnych.

Terminalia Chebula

Informacja

Terminalia ChebulaMigdałecznik chebułowiec, znany też pod nazwą Haritaki, jest drzewem dostarczającym surowców szeroko stosowanych w Ajurwedzie i medycynie tybetańskiej, o licznych właściwościach prozdrowotnych. Haritaki oznacza „odbierający choroby”. Surowiec stanowi owoc, zawierający taniny (garbniki roślinne), glikozydy triterpenoidowe, antrachinony, flawonoidy – m.in. rutynę i kwercetynę.

Terminalia Chebula jest tradycyjnym remedium na dolegliwości trawienne, wpływając pozytywnie na procesy trawienia i pracę jelit. Dzięki zawartości tanin Haritaki działa przeciwbakteryjnie (m.in. na Helicobacter pylori, Salmonella sp. czy Staphylococcus aureus), łagodnie przeczyszczająco i wspomagająco na procesy oczyszczania jelit. Surowiec redukuje zatwardzenia, wzdęcia, spowodowane obecnością pasożytów podrażnienia oraz stany zapalne błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Owoce migdałecznika wpływają normalizująco na profil lipidowy - powodują obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL i VLDL, wolnych kwasów tłuszczowych i triacylogliceroli, jednocześnie zwiększając poziom HDL. Wyciągi z migdałecznika wykazują także aktywność antyoksydacyjną i wspomagającą prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Haritaki wraz z amlą i bibhitaki wchodzą w skład popularnej mieszanki triphala, będącej adaptogennym środkiem wspomagającym zdrowie układu pokarmowego i redukcję stanów zapalnych.

Preparaty z migdałecznika chebułowca mogą być z powodzeniem stosowane wspomagająco w nadwadze i otyłości, dolegliwościach trawiennych, przy obniżeniu poziomu energii i uczuciu zmęczenia oraz w celu wsparcia odporności organizmu.

Terminalia bellrica

Informacja

Terminalia bellrica – migdałecznik, znany również jako Bibhitaki lub Barro to gatunek drzewa tropikalnego porastającego tereny Azji. Owoce rośliny mają wieloletnią tradycję w medycynie ajurwedyjskiej. Surowiec zawiera m.in. taniny (garbniki roślinne), kwas elagowy, galusowy i chebulinowy, sterole (beta-sitosterol), lignany oraz mannitol.

Owoce Bibhitaki wpływają pozytywnie i normalizująco na funkcjonowanie układu pokarmowego – stymulują perystaltykę jelit, niwelują wzdęcia (bębnicę), działają hepatoprotekcyjnie oraz pobudzają apetyt. Dzięki obecności tanin, warunkujących właściwości ściągające błony śluzowe, owoce migdałecznika są pomocne w biegunkach. Surowiec jest również szeroko stosowany w problemach i schorzeniach układu oddechowego – astmie, kaszlu, przeziębieniu czy zapaleniu krtani. Wykazuje właściwości mukolityczne – upłynniające wydzielinę dróg oddechowych, ułatwiając jej odkrztuszanie.

Owoce Bibhitaki działają przeciwnadciśnieniowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, wspomagają utrzymanie optymalnego stężenia cholesterolu we krwi oraz pozytywnie wpływają na gospodarkę cukrową. Istnieją doniesienia o hamowaniu rozwoju blaszki miażdżycowej przez wyciągi z surowca. Terminalia bellrica wspiera pracę układu nerwowego, powodując uspokojenie i łagodzenie napięcia nerwowego.

Wraz z amlą i haritaki migdałecznik wchodzi w skład stosowanej od setek lat ajurwedyjskiej mieszanki ziołowej triphala, działającej tonizująco i oczyszczająco na układ pokarmowy, wspomagając jego pracę oraz ułatwiając utratę wagi.

Ostatnio na blogu

Testosteron – geny, czy środowisko?

Testosteron – geny, czy środowisko?

Mam dla was dwie zagadki. Czy jeżeli mój ojciec był naładowanym testosteronem bykiem, to i ja będę naładowanym testosteronem bykiem? A czy jeżeli mój...

czytaj więcej
Tak jak żywienie wspiera sen, tak również sen wspiera żywienie!

Tak jak żywienie wspiera sen, tak również sen wspiera żywienie!

Masło maślane? Niekoniecznie. W ostatnich tekstach skupiałem Waszą uwagę na żywieniowych i suplementacyjnych możliwościach poprawy jakości snu. Dziś...

czytaj więcej
Czosnek i jego zdrowotne właściwości

Czosnek i jego zdrowotne właściwości

Na temat czosnku i jego prozdrowotnych właściwości można byłoby powiedzieć wiele. Od dziesiątek lat to właśnie czosnek uznawany był za lekarstwo na...

czytaj więcej
Zioła i suplementy na depresję

Zioła i suplementy na depresję

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła szereg leków stosowanych w leczeniu depresji. Jeśli żyjesz...

czytaj więcej
Czy „odstępstwa dietetyczne” działają?

Czy „odstępstwa dietetyczne” działają?

Jeszcze parę lat temu sposób na uzyskanie wymarzonej sylwetki był jeden (a przynajmniej ten uznawany przez większość). Masa przez większość roku,...

czytaj więcej
Co jeść i brać by być lepszym sportowcem?

Co jeść i brać by być lepszym sportowcem?

Z pewnością tytuł może wydawać się nieco magiczny, nic jednak bardziej mylnego. Już chwilę temu, bo z końcem roku 2018, miała miejsce publikacja...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027