Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł615,00 zł820,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Permealine Permealine

Permealine, to wieloskładnikowy suplement diety, zawierający substancje pochodzenia naturalnego o udowodnionym działaniu prozdrowotnym. Jego przeznaczeniem jest wszechstronne wpieranie zdrowia układu pokarmowego, ochrona organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz wspieranie systemu immunologicznego.

Ten profesjonalny preparat zawiera aż 5 substancji o potwierdzonym, wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym:

· błonnik pokarmowy, w tym inulinę,

· L – glutaminę,

· β – karoten,

· cynk,

· wyciąg z liści zielonej herbaty (Camellia sinensis)

Połączenie tych pięciu elementów sprawia, że suplement w optymalny sposób wpływa na prawidłowe funkcjonowanie ścian jelit oraz wyściełającej je błony śluzowej. Może mieć on szczególne znaczenie w przywracaniu równowagi mikrobiomu jelitowego oraz przeciwdziałaniu tzw. zespołowi nieszczelnego jelita.

Odpowiedna równowaga pomiędzy szkodliwymi a pozytywnymi drobnoustrojami, zasiedlającymi ludzi przewód pokarmowy, jest aktualnie uważana za podstawę w utrzymywaniu prawidłowej pracy wielu układów organizmu, w tym szczególnie pokarmowego oraz immunologicznego. Zaburzenia, powodowane przez wiele zachowań i substancji, wypełniających nasze życie, mogą predestynować do występowania poważnych chorób oraz w znacznym stopniu utrudniać zdrowe funkcjonowanie.

Nieprawidłowy skład mikrobiomu sprawia, iż w jelitach powstaje wiele toksycznych substancji zdolnych do uszkadzania ścian przewodu pokarmowego. Stan taki zalicza się do podstawowych przyczyn rozwoju zespołu nieszczelnego jelita, czyli pewnego stopnia „rozszczelnienia” pomiędzy komórkami budującymi ściany jelit. Może to doprowadzać do zwiększonego wnikania różnego rodzaju patogenów i alergenów do krwioobiegu, stymulując odpowiedź immunologiczną organizmu, często nadmierną. Konsekwencją mogą być alergie pokarmowe, uogólnione stany zapalne, nadmierna produkcja wolnych rodników, a nawet problemy psychiczne, w tym depresja.

Inulina
Inulina jest jednym z najlepiej przebadanych polisacharydów, zaliczanym do grupy włókien pokarmowych, wykazujących zdolności prebiotyczne. Prebiotyki są to związki nie trawione przez enzymy ludzkiego organizmu, które mają zdolność do wybiórczego stymulowania wzrostu korzystnych drobnoustrojów bytujących w okrężnicy. Jej pozytywne działanie było wielokrotnie potwierdzane w wielu badaniach klinicznych na całym świecie.

Pozytywne bakterie charakteryzują się zdolnością do trawienia inuliny i przerabiania jej na energię, niezbędną dla ich funkcjonowania. Dzięki temu możliwy jest ich szybki rozwój i zasiedlanie odpowiednich części układu pokarmowego. Powoduje to wypieranie szkodliwych, często patogennych, szczepów bakteryjnych oraz przywracanie zaburzonej równowagi mikrobiomu jelitowego.

Oprócz wypierania negatywnie wpływających na ludzki organizm, bakterii, może to przynosić szereg pozytywnych konsekwencji innego rodzaju. „Dobre” bakterie wykazują wiele umiejętności, stymulujących pracę przewodu pokarmowego i odpornościowego. Do najważniejszych należy regulacja perystaltyki jelit, regeneracja komórek budujących ściany jelita grubego, regulowanie odpowiedzi immunologicznej oraz przeciwdziałanie ponownym kolonizacjom przez drobnoustroje patogenne.

L – glutamina
Glutamina jest naturalnie występującym w organizmie aminokwasem względnie egzogennym. Oznacza to, że w pewnych sytuacjach jej stężenie spada i niezbędne jest dostarczanie jej z zewnątrz, w postaci pokarmu lub suplementów.

Istnieje wiele doniesień naukowych, świadczących o skuteczności suplementacji tego aminokwasu w różnego rodzaju chorobach przewodu pokarmowego, między innymi zespole nieszczelnego jelita. Glutamina jest jednym z głównych budulców ścian jelit, przez co jej zwiększone dostarczanie może stymulować ich regenerację oraz zwiększać wydzielanie naturalnej bariery ochronnej – śluzu.

Dodatkowo sugeruje się, iż ma ona zastosowanie w regulacji odpowiedzi immunologicznej oraz wspierania odporności organizmu. Naukowcy twierdzą, iż może ona ograniczać nadmierny stan zapalny w obrębie układu pokarmowego, co może przynosić ulgę w zespole jelita nadwrażliwego czy stanach zapalnych jelit. Oprócz tego, wpływ na uszczelnienie i poprawę funkcjonowania błon śluzowych poprawia odporność na częste infekcje bakteryjne i wirusowe.

β – karoten (witamina A)
Związek ten, zaliczany do grupy karotenoidów, jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, naturalnie występującym w wielu roślinach. W organizmie ludzkim może być konwertowany do kolejnego związku o ogromnym znaczeniu dla zdrowia – witaminy A.

β – karoten jest szczególnie ceniony ze względu na niezwykłe zdolności do wychwytywania wolnych rodników różnego rodzaju. Wykazano, iż w usuwaniu tlenu singletowego (jednego z najgroźniejszych rodników) jest skuteczniejszy od witaminy C oraz E. Wypieranie tych szkodliwych cząsteczek z organizmu ma ogromne znaczenie w ochronie wielu komórek przed uszkodzeniami. Może również przeciwdziałać mutacjom w DNA, będącym podstawowym czynnikiem rozwoju nowotworów.

Karotenoid ten może wykazywać również bezpośredni wpływ na zdrowie układu pokarmowego. Specjaliści zauważyli, iż pod wpływem suplementacji β – karotenem wzrasta wytwarzanie śluzu w jelitach, co usprawnia ich funkcjonowanie oraz zapobiega częstym infekcjom, które mogą być jednym z czynników rozwoju zespołu nieszczelnego jelita.

Cynk
Cynk jest pierwiastkiem biorącym udział w wielu aspektach ludzkiego zdrowia, poczynając od prawidłowego rozwoju i wzrostu, regulowaniu odpowiedzi immunologicznej, wspieraniu procesów uczenia się, kończąc na mechanizmach naprawy DNA i jego ochrony przed uszkodzeniami.

Pośrednio, znajduje również zastosowanie jako przeciwutleniacz. Jest niezbędnym składnikiem bardzo silnego, naturalnie występującego w organizmie, antyoksydantu – dysmutazy ponadtlenkowej, odpowiedzialnej na neutralizację rodnika ponadtlenkowego.

Cynk ma również duże znaczenie w rozwoju i funkcjonowaniu układu immunologicznego. Dzieje się tak poprzez wpływ na zmianę profilu wytwarzanych cytokin, między innymi hamując syntezę czynników prozapalnych. Może to mieć duże znaczenie w chorobach przebiegających z nadwrażliwością tego układu lub stanach zapalnych przewodu pokarmowego.

Wyciąg z zielonej herbaty
Zielona herbata jest napojem cenionym już w starożytności, zarówno za swe walory smakowe jak również działanie prozdrowotne. Wyciągi z tej rośliny są niezwykle bogate w związki polifenolowe, należące na najsilniejszych znanych przeciwutleniaczy. Ich właściwości mają znaczenie w ochronie wielu komórek i struktur  (w tym DNA) przed uszkodzeniami oraz opóźnianiem procesów starzenia się organizmu.

Podsumowując, Permealine to profesjonalny suplement diety, zawierający w pełni naturalne składniki o silnym działaniu prozdrowotnym. Jego przeznaczeniem jest działanie ochronne i regenerujące na układ pokarmowy, regulujące pracę układu immunologicznego oraz wspieranie organizmu w walce z wolnymi rodnikami. Szczególnie polecany jest osobom chcącym przywrócić równowagę mikrobiomu jelitowego oraz przeciwdziałać skutkom zespołu nieszczelnego jelita. 

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Permealine Permealine 20 sasz.
Pileje
109,00 zł

Permealine 20 sasz.

ilość: 20 sasz.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
109,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 106,82 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Pięć składników pochodzenia naturalnego
  • Udokumentowane działanie prozdrowotne
  • Przeciwdziałanie dysbiozie mikrobiomu jelit
  • Wsparcie funkcjonowania układu pokarmowego
  • Walka z zespołem nieszczelnego jelita
  • Regulacja pracy układu immunologicznego
  • Ochrona komórek przed uszkodzeniami
  • Silny potencjał antyoksydacyjny
  • Zdrowie dla błon śluzowych

Permealine, to wieloskładnikowy suplement diety, zawierający substancje pochodzenia naturalnego o udowodnionym działaniu prozdrowotnym. Jego przeznaczeniem jest wszechstronne wpieranie zdrowia układu pokarmowego, ochrona organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz wspieranie systemu immunologicznego.

Ten profesjonalny preparat zawiera aż 5 substancji o potwierdzonym, wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym:

· błonnik pokarmowy, w tym inulinę,

· L – glutaminę,

· β – karoten,

· cynk,

· wyciąg z liści zielonej herbaty (Camellia sinensis)

Połączenie tych pięciu elementów sprawia, że suplement w optymalny sposób wpływa na prawidłowe funkcjonowanie ścian jelit oraz wyściełającej je błony śluzowej. Może mieć on szczególne znaczenie w przywracaniu równowagi mikrobiomu jelitowego oraz przeciwdziałaniu tzw. zespołowi nieszczelnego jelita.

Odpowiedna równowaga pomiędzy szkodliwymi a pozytywnymi drobnoustrojami, zasiedlającymi ludzi przewód pokarmowy, jest aktualnie uważana za podstawę w utrzymywaniu prawidłowej pracy wielu układów organizmu, w tym szczególnie pokarmowego oraz immunologicznego. Zaburzenia, powodowane przez wiele zachowań i substancji, wypełniających nasze życie, mogą predestynować do występowania poważnych chorób oraz w znacznym stopniu utrudniać zdrowe funkcjonowanie.

Nieprawidłowy skład mikrobiomu sprawia, iż w jelitach powstaje wiele toksycznych substancji zdolnych do uszkadzania ścian przewodu pokarmowego. Stan taki zalicza się do podstawowych przyczyn rozwoju zespołu nieszczelnego jelita, czyli pewnego stopnia „rozszczelnienia” pomiędzy komórkami budującymi ściany jelit. Może to doprowadzać do zwiększonego wnikania różnego rodzaju patogenów i alergenów do krwioobiegu, stymulując odpowiedź immunologiczną organizmu, często nadmierną. Konsekwencją mogą być alergie pokarmowe, uogólnione stany zapalne, nadmierna produkcja wolnych rodników, a nawet problemy psychiczne, w tym depresja.

Inulina
Inulina jest jednym z najlepiej przebadanych polisacharydów, zaliczanym do grupy włókien pokarmowych, wykazujących zdolności prebiotyczne. Prebiotyki są to związki nie trawione przez enzymy ludzkiego organizmu, które mają zdolność do wybiórczego stymulowania wzrostu korzystnych drobnoustrojów bytujących w okrężnicy. Jej pozytywne działanie było wielokrotnie potwierdzane w wielu badaniach klinicznych na całym świecie.

Pozytywne bakterie charakteryzują się zdolnością do trawienia inuliny i przerabiania jej na energię, niezbędną dla ich funkcjonowania. Dzięki temu możliwy jest ich szybki rozwój i zasiedlanie odpowiednich części układu pokarmowego. Powoduje to wypieranie szkodliwych, często patogennych, szczepów bakteryjnych oraz przywracanie zaburzonej równowagi mikrobiomu jelitowego.

Oprócz wypierania negatywnie wpływających na ludzki organizm, bakterii, może to przynosić szereg pozytywnych konsekwencji innego rodzaju. „Dobre” bakterie wykazują wiele umiejętności, stymulujących pracę przewodu pokarmowego i odpornościowego. Do najważniejszych należy regulacja perystaltyki jelit, regeneracja komórek budujących ściany jelita grubego, regulowanie odpowiedzi immunologicznej oraz przeciwdziałanie ponownym kolonizacjom przez drobnoustroje patogenne.

L – glutamina
Glutamina jest naturalnie występującym w organizmie aminokwasem względnie egzogennym. Oznacza to, że w pewnych sytuacjach jej stężenie spada i niezbędne jest dostarczanie jej z zewnątrz, w postaci pokarmu lub suplementów.

Istnieje wiele doniesień naukowych, świadczących o skuteczności suplementacji tego aminokwasu w różnego rodzaju chorobach przewodu pokarmowego, między innymi zespole nieszczelnego jelita. Glutamina jest jednym z głównych budulców ścian jelit, przez co jej zwiększone dostarczanie może stymulować ich regenerację oraz zwiększać wydzielanie naturalnej bariery ochronnej – śluzu.

Dodatkowo sugeruje się, iż ma ona zastosowanie w regulacji odpowiedzi immunologicznej oraz wspierania odporności organizmu. Naukowcy twierdzą, iż może ona ograniczać nadmierny stan zapalny w obrębie układu pokarmowego, co może przynosić ulgę w zespole jelita nadwrażliwego czy stanach zapalnych jelit. Oprócz tego, wpływ na uszczelnienie i poprawę funkcjonowania błon śluzowych poprawia odporność na częste infekcje bakteryjne i wirusowe.

β – karoten (witamina A)
Związek ten, zaliczany do grupy karotenoidów, jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, naturalnie występującym w wielu roślinach. W organizmie ludzkim może być konwertowany do kolejnego związku o ogromnym znaczeniu dla zdrowia – witaminy A.

β – karoten jest szczególnie ceniony ze względu na niezwykłe zdolności do wychwytywania wolnych rodników różnego rodzaju. Wykazano, iż w usuwaniu tlenu singletowego (jednego z najgroźniejszych rodników) jest skuteczniejszy od witaminy C oraz E. Wypieranie tych szkodliwych cząsteczek z organizmu ma ogromne znaczenie w ochronie wielu komórek przed uszkodzeniami. Może również przeciwdziałać mutacjom w DNA, będącym podstawowym czynnikiem rozwoju nowotworów.

Karotenoid ten może wykazywać również bezpośredni wpływ na zdrowie układu pokarmowego. Specjaliści zauważyli, iż pod wpływem suplementacji β – karotenem wzrasta wytwarzanie śluzu w jelitach, co usprawnia ich funkcjonowanie oraz zapobiega częstym infekcjom, które mogą być jednym z czynników rozwoju zespołu nieszczelnego jelita.

Cynk
Cynk jest pierwiastkiem biorącym udział w wielu aspektach ludzkiego zdrowia, poczynając od prawidłowego rozwoju i wzrostu, regulowaniu odpowiedzi immunologicznej, wspieraniu procesów uczenia się, kończąc na mechanizmach naprawy DNA i jego ochrony przed uszkodzeniami.

Pośrednio, znajduje również zastosowanie jako przeciwutleniacz. Jest niezbędnym składnikiem bardzo silnego, naturalnie występującego w organizmie, antyoksydantu – dysmutazy ponadtlenkowej, odpowiedzialnej na neutralizację rodnika ponadtlenkowego.

Cynk ma również duże znaczenie w rozwoju i funkcjonowaniu układu immunologicznego. Dzieje się tak poprzez wpływ na zmianę profilu wytwarzanych cytokin, między innymi hamując syntezę czynników prozapalnych. Może to mieć duże znaczenie w chorobach przebiegających z nadwrażliwością tego układu lub stanach zapalnych przewodu pokarmowego.

Wyciąg z zielonej herbaty
Zielona herbata jest napojem cenionym już w starożytności, zarówno za swe walory smakowe jak również działanie prozdrowotne. Wyciągi z tej rośliny są niezwykle bogate w związki polifenolowe, należące na najsilniejszych znanych przeciwutleniaczy. Ich właściwości mają znaczenie w ochronie wielu komórek i struktur  (w tym DNA) przed uszkodzeniami oraz opóźnianiem procesów starzenia się organizmu.

Podsumowując, Permealine to profesjonalny suplement diety, zawierający w pełni naturalne składniki o silnym działaniu prozdrowotnym. Jego przeznaczeniem jest działanie ochronne i regenerujące na układ pokarmowy, regulujące pracę układu immunologicznego oraz wspieranie organizmu w walce z wolnymi rodnikami. Szczególnie polecany jest osobom chcącym przywrócić równowagę mikrobiomu jelitowego oraz przeciwdziałać skutkom zespołu nieszczelnego jelita. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 20 saszetekPorcja jednorazowa: 1 saszetkaIlość porcji w opakowaniu: 20
w 1 saszetcezawartość%ZDS
Błonnik pokarmowy (w tym Inulinę)6900 mg*
L-Glutamina2500 mg*
Cynk7,5 mg75%
Witamina A (Beta-karoten)400 µg RE50 %
Ekstrakt z zielonej herbaty (Camellia sinensis)216 mg*

Pozostałe składniki

Naturalny aromat pomarańczy (10%), maltodekstryna, kwas cytrynowy, substancje słodzące (sukraloza).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Seeking Health
119,00 zł

Doskonałe uzupełnienie codziennej diety dla dzieci i młodzieży. Aż 28 składników w łatwo przyswajalnych formach.

Kupuję
Apollo's Hegemony
149,00 zł
(1)

Preparat zmniejszający toksyczność sterydów doustnych. Chroni wątrobę, przeciwdziała powstawaniu cholestazy.

Kupuję
Biotech Usa
38,00 zł

Zaawansowany B-kompleks wzbogacony o inne witaminy, minerały oraz substancje o działaniu prozdrowotnym.

Kupuję
Aliness
39,90 zł

Zastrzeżona forma Spirulina Pacifica® w tabletkach. Naturalna alga o dobroczynnym wpływie na zdrowie.

Kupuję
Aliness
68,90 zł

Naturalna witamina C w proszku. Doskonały antyoksydant, podnosi odporność oraz sprzyja zdrowiu kości i stawów.

Kupuję
Pharmabest
50,00 zł

Kompleks probiotyczny dostarczający 8 szczepów bakteryjnych o łącznej ilości aż 10 miliardów w kapsułce.

Kupuję

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Inulina

Informacja

Inulina (błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie) należący do polisacharydów, występujący w stanie naturalnych w tkankach roślinnych magazynując związki energetyczne, wpływający korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej (tzw. probiotyk) i stan przewodu pokarmowego i trawiennego (jelit). Posiada wysoką biodostępność minerałów (m.in. wapnia i magnezu), powoduje obniżenie tempa wzrostu glukozy po posiłkach. Inulina, chociaż sama nie jest trawiona przez organizm ludzki, lecz jest rozkładana na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy przez bakterie rozwijające się w jelitach. W suplementacji diety stosowana jest jako nierozpuszczalny błonnik pokarmowy wspomagający diety wysokobiałkowe m.in. podczas odchudzania.

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Ekstrakt z liści zielonej herbaty

Informacja

Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.

Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027