Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Best Digestive Enzymes Best Digestive Enzymes

Doctor’s Best Digestive Enzymes jest złożonym suplementem diety, w skład którego wchodzi unikalna mieszanka kilkunastu starannie wyselekcjonowanych enzymów trawiennych wspierających prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Spożywane w trakcie posiłku enzymy przyczyniają się do poprawy trawienia i zapobiegają zaburzeniom trawiennym takim jak wzdęcia, kolka gazowa, zgaga, niestrawność czy uczucie przepełnienia w żołądku.

Preparat zawiera kompletny zestaw enzymów trawiennych umożliwiających prawidłowy rozkład zarówno białek, tłuszczów, węglowodanów, jak i celulozy oraz laktozy. Dodatkowo suplement został wzbogacony o pożyteczne bakterie z grupy Bacillus subtilis przyczyniające się do utrzymania jelit w ich optymalnej kondycji.

Rola enzymów w procesie trawienia
Enzymy trawienne to grupa substancji wydzielanych w układzie pokarmowym, które są katalizatorem rozkładu związków złożonych do prostych. W wyniku tego procesu spożyty przez nas pokarm zostaje strawiony, a zawarte w nim składniki odżywcze przyswojone.   Prawidłowo przebiegający proces trawienia jest niezbędny do tego, by organizm optymalnie wykorzystał dostarczone mu pożywienie.

Zaburzenia trawienia wiążą się z licznymi, nieprzyjemnymi objawami ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, kolki, mdłości, gazy, bóle). Cierpi na nich również cały ustrój. Pozbawiony kluczowych substancji odżywczych organizm choruje, staje się osłabiony i podatny na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych.

Na szczęście suplementacja odpowiednich mieszanek zawierających enzymy trawienne może zdecydowanie poprawić trawienie, zmniejszyć dolegliwości żołądkowe i przyczynić się do poprawy absorpcji zasadniczych substancji odżywczych.

W skład produktu Doctor’s Best Digestive Enzymes wchodzą następujące składniki:

Enzymy proteolityczne czyli proteazy (m.in. papaina, bromelaina) to enzymy trawiące białko - zwierzęce, roślinne (np. pochodzący z pszenicy gluten), czy pochodzące z mleka (kazeina).

Lipaza – enzym odpowiedzialny za rozkład tłuszczy na pojedyncze kwasy tłuszczowe oraz ułatwiający wchłanianie niezbędnych substancji odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach (np. kwasy tłuszczowe omega 3).

Amylaza to jedyny enzym, który  powoduje rozkład wielocukrów do cukrów prostych, czyli wpływa na trawienie węglowodanów.

Celulaza i hemicelulaza - dwa enzymy trawiące celulozę. Muszą być one dostarczone z zewnątrz, gdyż organizm ludzki nie produkuje enzymów trawiennych, które przetworzyłyby włókna roślinne, czyli błonnik będący istotną część warzyw, które są podstawą każdej zdrowej diety.

Beta-glukanaza – odpowiedzialna za rozkład polisacharydów nieskrobiowych. Zwiększa biodostępność substancji odżywczych uwięzionych w matrycy włóknistej ścian komórkowych roślin.  

Laktaza – służy do rozkładania cukru mlecznego (laktozy) na glukozę i galaktozę. Jest on o tyle istotny, że nietolerancja laktozy to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji pokarmowych wśród dorosłych.

Ksylanaza – powoduje rozkład ksylany i arabiniany, dwóch niekorzystnych substancji tworzących roztwory charakteryzujące się dużą lepkością i przyczyniające się do obniżenia przyswajalności substancji odżywczych z pożywienia.

Fitaza – neutralizuje kwas fitynowy (obecny w dużej ilości zwłaszcza w zbożach), który jest typowo antyodżywczą substancją. Nie tylko blokuje przyswajanie cennych minerałów, ale również hamuje aktywność innych enzymów trawiennych, np. niezbędnej do trawienia białka pepsyny czy potrzebnej do rozkładu skrobi amylazy.

Inwertaza – odpowiedzialna za proces inwersji czyli rozpadu sacharozy na cząsteczki fruktozy i glukozy.

Glukoamylaza – przygotowuje cukry złożone do wchłonięcia w kosmkach jelitowych, czyli  katalizuje rozkład skrobi i glikogenu do glukozy lub maltozy.

Dipeptydylo-peptydaza IV (DPP IV) – niezwykle istotny enzym, który rozbija gluten i kazeinę, będące najczęstszą przyczyną dyskomfortu trawiennego, na mniejsze i łatwiejsze do przyswojenia cząsteczki.

Alfa–galaktozydaza – pomaga we wchłanianiu węglowodanów, odpowiada za rozkład oligosacharydów (obecnych zwłaszcza w roślinach strączkowych).

Bacillus subtilis – bakterie probiotyczne powszechnie wykorzystywane w leczeniu wielu objawów i zaburzeń pracy przewodu pokarmowego. Wypierają patogenne bakterie z jelit, poprawiają trawienie i przyczyniają się do ustąpienia dolegliwości żołądkowo – jelitowych.

Powyższe w komplecie stanowią nieocenioną pomoc dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Producent Best Digestive Enzymes zadbał, by znalazły się w nim wszystkie niezbędne i starannie wyselekcjonowane enzymy, aktywnie wspierające trawienie. Zaledwie jedna kapsułka dodana do posiłku zapewni prawidłowe trawienie i uchroni nas przed wszystkimi nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. 

InStock
5 1
5

Mocno odczuwalna poprawa trawienia
Since 2005
Dodaj do koszyka
Best Digestive Enzymes Best Digestive Enzymes 90 kaps.
Doctor's Best
129,00 zł

Best Digestive Enzymes 90 kaps.

5 na podstawie 1 opinii ilość: 90 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
mała ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2022-04
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
129,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 126,42 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Specjalistyczne enzymy ułatwiające trawienie
  • Optymalne funkcjonowanie układu pokarmowego
  • Wsparcie prawidłowej flory jelitowej
  • Wyeliminowanie dolegliwości trawiennych
  • Kompletny zestaw wszystkich niezbędnych enzymów
  • Zawiera fitazę, laktazę i beta-glukanazę

Doctor’s Best Digestive Enzymes jest złożonym suplementem diety, w skład którego wchodzi unikalna mieszanka kilkunastu starannie wyselekcjonowanych enzymów trawiennych wspierających prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Spożywane w trakcie posiłku enzymy przyczyniają się do poprawy trawienia i zapobiegają zaburzeniom trawiennym takim jak wzdęcia, kolka gazowa, zgaga, niestrawność czy uczucie przepełnienia w żołądku.

Preparat zawiera kompletny zestaw enzymów trawiennych umożliwiających prawidłowy rozkład zarówno białek, tłuszczów, węglowodanów, jak i celulozy oraz laktozy. Dodatkowo suplement został wzbogacony o pożyteczne bakterie z grupy Bacillus subtilis przyczyniające się do utrzymania jelit w ich optymalnej kondycji.

Rola enzymów w procesie trawienia
Enzymy trawienne to grupa substancji wydzielanych w układzie pokarmowym, które są katalizatorem rozkładu związków złożonych do prostych. W wyniku tego procesu spożyty przez nas pokarm zostaje strawiony, a zawarte w nim składniki odżywcze przyswojone.   Prawidłowo przebiegający proces trawienia jest niezbędny do tego, by organizm optymalnie wykorzystał dostarczone mu pożywienie.

Zaburzenia trawienia wiążą się z licznymi, nieprzyjemnymi objawami ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, kolki, mdłości, gazy, bóle). Cierpi na nich również cały ustrój. Pozbawiony kluczowych substancji odżywczych organizm choruje, staje się osłabiony i podatny na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych.

Na szczęście suplementacja odpowiednich mieszanek zawierających enzymy trawienne może zdecydowanie poprawić trawienie, zmniejszyć dolegliwości żołądkowe i przyczynić się do poprawy absorpcji zasadniczych substancji odżywczych.

W skład produktu Doctor’s Best Digestive Enzymes wchodzą następujące składniki:

Enzymy proteolityczne czyli proteazy (m.in. papaina, bromelaina) to enzymy trawiące białko - zwierzęce, roślinne (np. pochodzący z pszenicy gluten), czy pochodzące z mleka (kazeina).

Lipaza – enzym odpowiedzialny za rozkład tłuszczy na pojedyncze kwasy tłuszczowe oraz ułatwiający wchłanianie niezbędnych substancji odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach (np. kwasy tłuszczowe omega 3).

Amylaza to jedyny enzym, który  powoduje rozkład wielocukrów do cukrów prostych, czyli wpływa na trawienie węglowodanów.

Celulaza i hemicelulaza - dwa enzymy trawiące celulozę. Muszą być one dostarczone z zewnątrz, gdyż organizm ludzki nie produkuje enzymów trawiennych, które przetworzyłyby włókna roślinne, czyli błonnik będący istotną część warzyw, które są podstawą każdej zdrowej diety.

Beta-glukanaza – odpowiedzialna za rozkład polisacharydów nieskrobiowych. Zwiększa biodostępność substancji odżywczych uwięzionych w matrycy włóknistej ścian komórkowych roślin.  

Laktaza – służy do rozkładania cukru mlecznego (laktozy) na glukozę i galaktozę. Jest on o tyle istotny, że nietolerancja laktozy to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji pokarmowych wśród dorosłych.

Ksylanaza – powoduje rozkład ksylany i arabiniany, dwóch niekorzystnych substancji tworzących roztwory charakteryzujące się dużą lepkością i przyczyniające się do obniżenia przyswajalności substancji odżywczych z pożywienia.

Fitaza – neutralizuje kwas fitynowy (obecny w dużej ilości zwłaszcza w zbożach), który jest typowo antyodżywczą substancją. Nie tylko blokuje przyswajanie cennych minerałów, ale również hamuje aktywność innych enzymów trawiennych, np. niezbędnej do trawienia białka pepsyny czy potrzebnej do rozkładu skrobi amylazy.

Inwertaza – odpowiedzialna za proces inwersji czyli rozpadu sacharozy na cząsteczki fruktozy i glukozy.

Glukoamylaza – przygotowuje cukry złożone do wchłonięcia w kosmkach jelitowych, czyli  katalizuje rozkład skrobi i glikogenu do glukozy lub maltozy.

Dipeptydylo-peptydaza IV (DPP IV) – niezwykle istotny enzym, który rozbija gluten i kazeinę, będące najczęstszą przyczyną dyskomfortu trawiennego, na mniejsze i łatwiejsze do przyswojenia cząsteczki.

Alfa–galaktozydaza – pomaga we wchłanianiu węglowodanów, odpowiada za rozkład oligosacharydów (obecnych zwłaszcza w roślinach strączkowych).

Bacillus subtilis – bakterie probiotyczne powszechnie wykorzystywane w leczeniu wielu objawów i zaburzeń pracy przewodu pokarmowego. Wypierają patogenne bakterie z jelit, poprawiają trawienie i przyczyniają się do ustąpienia dolegliwości żołądkowo – jelitowych.

Powyższe w komplecie stanowią nieocenioną pomoc dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Producent Best Digestive Enzymes zadbał, by znalazły się w nim wszystkie niezbędne i starannie wyselekcjonowane enzymy, aktywnie wspierające trawienie. Zaledwie jedna kapsułka dodana do posiłku zapewni prawidłowe trawienie i uchroni nas przed wszystkimi nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 90
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Amylazy Mieszanka (2 szczepy)20,000 DU
Proteazy SP Plus Mieszanka (4 szczepy)95,000 HUT
Dipeptydylo-peptydaza IV250 DPP-IV
Bromelina50 GDU
Papaina500,000 FCC PU
Inwertaza100 Invu
Celulaza3250 CU
Beta-glukanaza65 BGU
Alpha-galaktozydaza500 GalU
Hemicelulaza750 HCU
Ksylanaza650 XU
Fitaza10 FTU
Glukoamylaza50 AGU
Lipazy3000 FIP
Laktaza1000 ALU
Bacillus subtilis1 billion CFU

Pozostałe składniki

Celuloza modyfikowana (kapsułka wegetariańska).

Ostatnia ocena

Bocian

Mocno odczuwalna poprawa trawienia

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Kirkman
199,00 zł

Pięć szczepów bakterii probiotycznych. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego.

Kupuję
Olimp
28,00 zł
(1)

Magnez i witamina B6. Reguluje pracę serca, wzmacnia kości, poprawia samopoczucie i przeciwdziała skurczom.

Kupuję
Sanprobi
33,00 zł

Dedykowany sportowcom i osobom aktywnym fizycznie; zmniejsza stan zapalny i poprawia regenerację mięśni.

Kupuję
Bio-kult
85,00 zł

Zaawansowana wieloszczepowa formuła probiotyczna zawierająca 14 szczepów dobroczynnych bakterii.

Kupuję
Source Naturals
79,00 zł

Tiamina odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację.

Kupuję
Biotech Usa
38,00 zł

Zaawansowany B-kompleks wzbogacony o inne witaminy, minerały oraz substancje o działaniu prozdrowotnym.

Kupuję

Amylaza

Informacja

Amylazy (diastazy), należą do grupy enzymów trawiennych (z klasy hydrolaz) katalizujących rozkład wielocukrów (skrobi i glikogenu) na cukry proste. Występują w ślinie, soku trzustkowym wydzielanym do jelita cienkiego kontynuując procesy trawienne. W naturze występują w słodzie, ziarnach zbóż. Wchodzą w skład suplementów diety, w połączeniu ze składnikami rozkładającymi cukier mleczny (laktozę), lipazami (enzymami katalizującymi hydrolityczny rozpad wiązania estrowego w tłuszczach) oraz protezami (enzymami katalizującymi rozpad wiązań peptydowych i biorącymi udział w procesie trawienia białka). Preparaty zawierające lipazy zalecane są dla osób aktywnych stosujących diety wysokowęglowodanowe i spożywających obfite posiłki.

Peptydaza

Informacja

Peptydaza to enzym katalizujący proces hydrolizy wiązań peptydowych. W zależności od miejsca działania wyróżnia się endopeptydazę, która rozrywa wiązania peptydowe w środku łańcucha peptydowego oraz egzopeptydazę, odpowiedzialną za odcinanie pojedynczych aminokwasów od końców łańcucha peptydowego. W uproszczeniu można stwierdzić, że enzym ten pomaga trawić białko.

W suplementacji najczęściej wykorzystuje się peptydazę otrzymaną w procesie fermentacji grzybów z rodzaju Aspergillus oryze. Poleca się ją zwłaszcza osobom spożywającym duże ilości białka (sportowcy, osoby na dietach wysokobiałkowych).

Peptydaza zwykle jest dostępna w kompleksowych mieszankach enzymów trawiennych; można ją znaleźć również w składzie niektórych odżywek białkowych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bromelina (Bromelaina)

Informacja

Bromelina - enzym z grupy proteaz. Surowcem jest owoc ananasa (Fructus ananas sativi) i liście ananasa, zawierające bromelinę stanowiącą mieszaninę enzymów zbliżonych do pepsyny i papainy odpowiadających za hydrolizę wiązań peptydowych białka. . Bromelina w pierwszym rzędzie, w supremacji sportowej, zwiększa strawność białek, szczególnie w przypadku stosowania diet wysokobiałkowych oraz działa przeciwzapalnie i likwiduje obrzęki. Zapobiega nadmiernemu obciążeniu układu pokarmowego oraz biegunkom.

Jest składnikiem odżywek dla sportowców i suplementów wspomagających narządy ruchu.

Papaina

Informacja

Papaina jest enzymem trawiennym uzyskiwanym z owocu papai, powodującym wstępny rozkład białka zwierzęcego w wyniku hydrolizy, zwiększa przyswajalność aminokwasów, wspomaga procesy trawienne, przez wpływ na błonę śluzową żołądka zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, wg niepotwierdzonych do końca badań wpływa na zwiększenie odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana w składzie odżywek białkowych, preparatów witaminowych oraz kompleksów enzymatycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od kilkudziesięciu do kilkuset mg/24h

Celulaza

Informacja

Celulaza to enzym przynależący do klasy hydrolaz. Jest odpowiedzialny za katalizowanie reakcji hydrolizy wiązań β-1,4-glikozydowych, łączących cząsteczki glukozy w celulozie (budulec ścian komórkowych roślin). Efektem tej reakcji jest powstanie specyficznej jednostki dwucukrowej, tzw. celobiozy, która następnie zostaje przekształcona w glukozę.

Organizm ludzki jest pozbawiony możliwości endogennej syntezy celulazy, dlatego włókna pokarmowe nie są trawione, a błonnik nie jest wykorzystywany jako źródło energii. Nie mniej jednak błonnik korzystnie wpływa na zdrowie, ma istotne znaczenie dla utrzymania prawidłowych funkcji układu pokarmowego i może zapobiegać wielu chorobom. Z tego względu nie wolno wykluczać go z diety.

W suplementacji celulaza najczęściej jest składnikiem mieszanek enzymów trawiennych. Można ją spotkać również w preparatach prozdrowotnych zawierających wyciągi z warzyw i owoców. Jest szczególnie polecana osobom, które cierpią na dyskomfort trawienny po spożyciu produktów bogatych w błonnik. 

Fitaza

Informacja

Fitaza (fosfohydrolaza heksafosforanu mio-inozytolu) to enzym fosforolityczny, będący katalizatorem reakcji hydrolizy kwasu fitynowego – niestrawnej, organicznej formy fosforu, która występuje w ziarnach zbóż i nasionach roślin oleistych. Obecność tego enzymu stwierdzono w organizmach roślinnych oraz u niektórych zwierząt, bakterii i grzybów. Organizm ludzki nie wytwarza fitazy, ale udowodniono, że niektóre u niektórych osób (zwłaszcza wegetarian i wegan), w składzie mikroflory jelitowej mogą występować drobnoustroje zdolne do produkcji fitazy.

Fitaza wspomaga rozkład kwasu fitynowego, a dzięki temu zwiększa biodostępność niektórych składników odżywczych oraz minerałów takich jak wapń, magnez, cynk, miedź oraz żelazo. Ponadto sprzyja poprawie trawienia i redukuje dolegliwości, które mogą towarzyszyć spożywaniu zbóż i roślin strączkowych. W suplementacji raczej nie występuje w postaci monopreparatu. Najczęściej jest jednym ze składników mieszanek zawierających rozmaite enzymy trawienne.

 

Lipaza

Informacja

Lipazy, enzymy trawienne, z klasy hydrolaz, wydzielane przez trzustkę i ściany jelita cienkiego, powodujące rozpad hydrolityczny tłuszczy pokarmowych, aktywowane przez kwasy żółciowe rozkładają  triacyloglicerole do monoacyloglicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. Szczególne zastosowanie związków zawierających lipazy wskazane jako uzupełnienie diety osób o wysokiej aktywności fizycznej w przypadku spożywania pokarmów ciężkostrawnych. Lipazy wchodzą w skład preparatów wspomagających procesy trawienne, dostępnych na www.muscle-zone.pl .

Laktaza

Informacja

Laktaza (enzym trawienny) uczestniczący w trawieniu cukru mlecznego (laktozy) i poprawie jego przyswajalności, sztucznie pozyskiwany z drożdży. W suplementacji jest składnikiem preparatów odżywczych  zawierających w składzie białka pochodzenia mlecznego (kazeinowe, serwatkowe), węglowodanowych, zamiennikach posiłku typu MRP oraz jako dodatek w kompleksach aminokwasowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego spożycia

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027