od 3 sztuk tylko: 146,02 zł / szt. -2%
Doctor’s Best Digestive Enzymes jest złożonym suplementem diety, w skład którego wchodzi unikalna mieszanka kilkunastu starannie wyselekcjonowanych enzymów trawiennych wspierających prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Spożywane w trakcie posiłku enzymy przyczyniają się do poprawy trawienia i zapobiegają zaburzeniom trawiennym takim jak wzdęcia, kolka gazowa, zgaga, niestrawność czy uczucie przepełnienia w żołądku.
Preparat zawiera kompletny zestaw enzymów trawiennych umożliwiających prawidłowy rozkład zarówno białek, tłuszczów, węglowodanów, jak i celulozy oraz laktozy. Dodatkowo suplement został wzbogacony o pożyteczne bakterie z grupy Bacillus subtilis przyczyniające się do utrzymania jelit w ich optymalnej kondycji.
Rola enzymów w procesie trawienia
Enzymy trawienne to grupa substancji wydzielanych w układzie pokarmowym, które są katalizatorem rozkładu związków złożonych do prostych. W wyniku tego procesu spożyty przez nas pokarm zostaje strawiony, a zawarte w nim składniki odżywcze przyswojone. Prawidłowo przebiegający proces trawienia jest niezbędny do tego, by organizm optymalnie wykorzystał dostarczone mu pożywienie.
Zaburzenia trawienia wiążą się z licznymi, nieprzyjemnymi objawami ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, kolki, mdłości, gazy, bóle). Cierpi na nich również cały ustrój. Pozbawiony kluczowych substancji odżywczych organizm choruje, staje się osłabiony i podatny na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych.
Na szczęście suplementacja odpowiednich mieszanek zawierających enzymy trawienne może zdecydowanie poprawić trawienie, zmniejszyć dolegliwości żołądkowe i przyczynić się do poprawy absorpcji zasadniczych substancji odżywczych.
W skład produktu Doctor’s Best Digestive Enzymes wchodzą następujące składniki:
Enzymy proteolityczne czyli proteazy (m.in. papaina, bromelaina) to enzymy trawiące białko - zwierzęce, roślinne (np. pochodzący z pszenicy gluten), czy pochodzące z mleka (kazeina).
Lipaza – enzym odpowiedzialny za rozkład tłuszczy na pojedyncze kwasy tłuszczowe oraz ułatwiający wchłanianie niezbędnych substancji odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach (np. kwasy tłuszczowe omega 3).
Amylaza to jedyny enzym, który powoduje rozkład wielocukrów do cukrów prostych, czyli wpływa na trawienie węglowodanów.
Celulaza i hemicelulaza - dwa enzymy trawiące celulozę. Muszą być one dostarczone z zewnątrz, gdyż organizm ludzki nie produkuje enzymów trawiennych, które przetworzyłyby włókna roślinne, czyli błonnik będący istotną część warzyw, które są podstawą każdej zdrowej diety.
Beta-glukanaza – odpowiedzialna za rozkład polisacharydów nieskrobiowych. Zwiększa biodostępność substancji odżywczych uwięzionych w matrycy włóknistej ścian komórkowych roślin.
Laktaza – służy do rozkładania cukru mlecznego (laktozy) na glukozę i galaktozę. Jest on o tyle istotny, że nietolerancja laktozy to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji pokarmowych wśród dorosłych.
Ksylanaza – powoduje rozkład ksylany i arabiniany, dwóch niekorzystnych substancji tworzących roztwory charakteryzujące się dużą lepkością i przyczyniające się do obniżenia przyswajalności substancji odżywczych z pożywienia.
Fitaza – neutralizuje kwas fitynowy (obecny w dużej ilości zwłaszcza w zbożach), który jest typowo antyodżywczą substancją. Nie tylko blokuje przyswajanie cennych minerałów, ale również hamuje aktywność innych enzymów trawiennych, np. niezbędnej do trawienia białka pepsyny czy potrzebnej do rozkładu skrobi amylazy.
Inwertaza – odpowiedzialna za proces inwersji czyli rozpadu sacharozy na cząsteczki fruktozy i glukozy.
Glukoamylaza – przygotowuje cukry złożone do wchłonięcia w kosmkach jelitowych, czyli katalizuje rozkład skrobi i glikogenu do glukozy lub maltozy.
Dipeptydylo-peptydaza IV (DPP IV) – niezwykle istotny enzym, który rozbija gluten i kazeinę, będące najczęstszą przyczyną dyskomfortu trawiennego, na mniejsze i łatwiejsze do przyswojenia cząsteczki.
Alfa–galaktozydaza – pomaga we wchłanianiu węglowodanów, odpowiada za rozkład oligosacharydów (obecnych zwłaszcza w roślinach strączkowych).
Bacillus subtilis – bakterie probiotyczne powszechnie wykorzystywane w leczeniu wielu objawów i zaburzeń pracy przewodu pokarmowego. Wypierają patogenne bakterie z jelit, poprawiają trawienie i przyczyniają się do ustąpienia dolegliwości żołądkowo – jelitowych.
Powyższe w komplecie stanowią nieocenioną pomoc dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Producent Best Digestive Enzymes zadbał, by znalazły się w nim wszystkie niezbędne i starannie wyselekcjonowane enzymy, aktywnie wspierające trawienie. Zaledwie jedna kapsułka dodana do posiłku zapewni prawidłowe trawienie i uchroni nas przed wszystkimi nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
w 1 kapsułce | zawartość | %RWS |
---|---|---|
Amylazy Mieszanka (2 szczepy) | 20,000 DU | † |
Proteazy SP Plus Mieszanka (4 szczepy) | 95,000 HUT | † |
Dipeptydylo-peptydaza IV | 250 DPP-IV | † |
Bromelina | 50 GDU | † |
Papaina | 500,000 FCC PU | † |
Inwertaza | 100 Invu | † |
Celulaza | 3250 CU | † |
Beta-glukanaza | 65 BGU | † |
Alpha-galaktozydaza | 500 GalU | † |
Hemicelulaza | 750 HCU | † |
Ksylanaza | 650 XU | † |
Fitaza | 10 FTU | † |
Glukoamylaza | 50 AGU | † |
Lipazy | 3000 FIP | † |
Laktaza | 1000 ALU | † |
Bacillus subtilis | 1 billion CFU | † |
Celuloza modyfikowana (kapsułka wegetariańska).
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje