0 0,00 zł
 bok@muscle-zone.pl  +48 501-537-027
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Organic Apple Cider Vinegar Organic Apple Cider Vinegar 473 ml
Bragg
45,00 zł

Organic Apple Cider Vinegar 473 ml

od 3 sztuk tylko: 44,10 zł / szt. -2%

Waga wysyłki: 650g
Bez GMO

Jako alternatywę polecamy:

Zero Sauce 350 ml
Zero Sauce 350 ml
Biotech Usa
19,99 zł
45,00 zł z VAT
1,41 zł / porcja
Możemy Ciebie powiadomić kiedy produkt będzie znów dostępny
Zapisz
Sprzedawcą , importerem oraz podmiotem odpowiedzialnym za opis jest:
Produkt wysyłany jest z UE
Opis produktu
  • W pełni organiczny produkt bez konserwantów i GMO
  • Wspomaga ochronę przed chorobotwórczymi bakteriami
  • Bogaty w potas, enzymy oraz przyjazne bakterie
  • Stanowi pomoc w kontroli masy ciała
  • Przynosi ulgę w suchości gardła oraz skóry
  • Korzystny wpływ na redukcję poziomu cukru we krwi
  • Może mieć znaczenie w zmniejszaniu stężenia cholesterolu
  • Wspiera prawidłowe trawienie oraz właściwe pH przewodu pokarmowego

Bragg Apple Cider Vinegar to najwyższej jakości produkt znanej z naturalnych produktów marki o nieocenionym działaniu prozdrowotnym. Może być przyjmowany na wiele sposobów, bezpośrednio lub jako dodatek do dań czy napojów.

Ocet jabłkowy jest produkowany w dwuetapowym procesie. W pierwszym z etapów miazga jabłkowa mieszana jest z pszenicą, która powoduje fermentację cukrów i powstanie alkoholu. Kolejno, do alkoholowego roztworu dodawane są bakteria, które inicjują przemianę alkoholu w kwas octowy będący głównym składnikiem aktywnym octu.

Ocet jabłkowy firmy Bragg dzięki temu, że jest organiczny i niefiltrowany, zawiera także tzw. „matkę” - mieszaninę białek, enzymów oraz wartościowych dla organizmu bakterii, które nadają substancji nieco mętny wygląd. Według niektórzych to właśnie „matka” odpowiedzialna jest za większość działań terapeutycznych octu jabłkowego.

Efekt przeciwbakteryjny
Ocet może być pomocny w walce z patogennymi mikroorganizmami. Tradycyjnie używany był w celu oczyszczania i dezynfekcji, leczenia grzybicy, wszawicy oraz zakażeń usznych. Już dwa tysiące lat temu Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, stosował go do oczyszczania ran.

Ocet znalazł także zastosowanie jako substancja konserwująca żywność, a badania wykazały, że zapobiega on psuciu się pożywienia i wzrostowi bakterii takich jak E. coli. Dodatek octu jest naturalnym sposobem na wydłużenie przydatności do spożycia przetworów i dań.

Wspomaga w walce z cukrzycą
Jednym z najbardziej znaczących działań octu jest pozytywny wpływ na pacjentów cierpiących na cukrzycę typu 2. Choroba ta charakteryzuje się wysokim stężeniem glukowy we krwi spowodowanym insulinoopornością bądź zmniejszeniem wydzielania insuliny. Jednak wysoki poziom cukru może stanowić problem także u osób zdrowych - istnieje prawdopodobieństwo, że przyczynia się on do starzenia oraz wielu schorzeń przewlekłych.

Praktycznie każdy powinien dbać o utrzymywanie właściwego poziomu cukru we krwi. Najbardziej skutecznym sposobem jest adaptacja diety oraz unikanie cukru rafinowanego i sacharozy, ale pomocny może okazać się również dodatek octu jabłkowego do jedzenia.

Ocet okazał się bardzo skuteczny w kontroli stężenia glukozy oraz insuliny. Poprawia on wrażliwość na insulinę podczas posiłku bogatego w węglowodany o około 19-34%. Dwie łyżki octu jabłkowego przed snem mogą zmniejszyć poziom glukozy na czczo o 4%. Redukuje także poziom cukru aż o 34% po spożyciu 50 gram białego pieczywa. Z tych powodów ocet jabłkowy może znaleźć zastosowanie u cukrzyków oraz osób pragnących utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi ze względów profilaktycznych.

Ocet winny a odchudzanie
Co ciekawe i jednocześnie zaskakujące, ocet jest w stanie pomóc w utracie nadmiernej masy ciała. W kilku badaniach okazało się, że ocet może zwiększyć uczucie sytości, powodując zmniejszenie spożycia kalorii i utratę zbędnych kilogramów. Przykładowo, przyjmowany wraz z posiłkiem bogatym w węglowodany, będziesz czuł się bardziej syty, co może spowodować, że zjesz o 200-275 kalorii mniej w ciągu dnia.

Eksperyment przeprowadzony z udziałem 175 otyłych osób udowodnił, że codzienne spożycie octu jabłkowego prowadziło do zmniejszenia poziomu tkanki tłuszczowej na brzuchu oraz redukcji wagi. Spożywanie 15ml (jedna łyżka) octu spowodowału utratę 1.2 kilograma, natomiast 30 ml – 1.7 kilograma. Należy jednak wziąc pod uwagę, że badanie trwało 3 miesiące, a w przypadku gdy zależy nam na znaczących efektach, ocet jabłkowy powinien być dodatkiem do dobrze zbilansowanej diety.

Wpływ na poziom cholesterolu
Jedno z badań z 2006 roku przeprowadzone na szczurach, wykazało, że kwas octowy z octu wpływał na obniżenie tzw. „złego cholesterolu” (LDL). Oprócz tego, w badaniu przeprowadzonym w Japonii okazało się, że łyżka octu jabłkowego dziennie zredukowała poziom cholesterolu u osób uczestniczących w eksperymencie.

Podsumowując, Bragg Apple Cider Vinegar, to produkt wysokiej jakości o potwierdzonym pozytywnym działaniu na zdrowie. Wpływa na poziom glukozy we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na cukrzycę. Może także powodować redukcję stężenia cholesterolu oraz wspierać utratę zbędnej tkanki tłuszczowej. Jest również pomocny w zwalczaniu infekcji i zakażeń.

Zalecane spożycie
Producent, Dystrybutor, Sprzedawca
Recenzje (0)
Informacja żywieniowa
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy
MZKatalog - polecani trenerzy
MZKatalog - polecane kluby