Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Betaine HCL Pepsin & Gentian Bitters Betaine HCL Pepsin & Gentian Bitters

Doctor’s Best Betaine HCL Pepsin & Gentian Bitters to kompozycja trzech synergicznie działających składników, które wspierają efektywność procesu trawienia. Betaina HXL z pepsyną zakwaszają żołądek, a tym samym stwarzają optymalne środowisko dla sprawnego rozkładu pożywienia i absorpcji składników odżywczych. Ich działanie uzupełnia ekstrakt z goryczki, która pobudza trawienie i działa tonizująco na układ pokarmowy.

Preparat jest rekomendowany dla osób z zaburzeniami trawienia na tle zbyt niskiego poziomu kwasów żołądkowych. Pomaga uregulować rytm wypróżnień i pozbyć się uciążliwych dolegliwości typu zgaga, refluks, wzdęcia, uczucie ciężkości w żołądku, odbijanie się, gazy. Dodatkowe korzyści z suplementacji to minimalizacja ryzyka wystąpienia objawów alergii pokarmowych i reakcji autoimmunologicznych oraz poprawa wchłaniania witamin i minerałów obecnych w spożywanych pokarmach.

Betaina HCL (chlorowodorek betainy) jest źródłem kwasu solnego, dokładnie takiego samego jak ten, który jest naturalnie wytwarzany przez organizm. Uzupełnia niedobór soków żołądkowych, wspiera proces trawienia i warunkuje prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych.

Dodatkowo chlorowodorek betainy działa jak środek lipotropowy – zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie, neutralizuje toksyny i odpady metaboliczne. Chroni organizm przez patologicznym rozrostem grzybów z rodzaju Candida albicans.

Betainę HCL stosuje się nie tylko w leczeniu niedoborów kwasu solnego, ale również przy zaburzeniach czynności wątroby i układu pokarmowego, hipokalemii, alergiach pokarmowych i kandydozie.

Pepsynato enzym proteolityczny z grupy proteaz kwaśnych. Pepsyna jest naturalnie wydzielana przez gruczoły błony śluzowej żołądka w nieaktywnej postaci prekursora zwanego pepsynogenem. Uwalniany pod wpływem impulsów z nerwu błędnego i hormonów (gastryna i sekretyna) pepsynogen jest aktywowany przez kwas solny i przekształca się w czynną pepsynę.

W organizmie pepsyna pełni funkcje katalizatora biologicznego, czyli wpływa na szybkość zachodzenia pewnych reakcji – w tym przypadku jest to trawienie białka. Pod działaniem pepsyny dochodzi do hydrolizacji wiązań peptydowych w środku łańcuchów polipeptydowych. W ten sposób białka ulegają degradacji do mniejszych cząstek, zwanych peptydami, które są łatwo absorbowane przez błony śluzowe jelit.

Niedobory pepsyny, podobnie jak niedostateczna produkcja kwasu solnego, poważnie zaburzają proces trawienia. Niestrawione proteiny nie tylko wywołują dolegliwości gastryczne, ale również rozregulowują system odpornościowy. Mogą być przyczyną zwiększenia produkcji przeciwciał i nasilenia objawów chorób autoimmunologicznych.

Goryczka żółta (Gentiana lutea) to roślina, której korzeń od wieków jest wykorzystywany dla poprawy procesu trawienia, stymulacji czynności wątroby i łagodzenia problemów żołądkowo – jelitowych (biegunka, zgaga, bóle brzucha, wymioty).

Zawarte w goryczce substancje gorzkie z grupy sekoirydoidów (gencjamaryna i amarogentyna) wywierają drażniący wpływ na kubki smakowe zlokalizowane na języku, stymulują wydzielanie śliny oraz soku żołądkowego. Działają również żółciopędnie i żółciotwórczo. W ten sposób goryczka przygotowuje organizm do trawienia i wspiera efektywność tego procesu.

Roślina ta wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Hamuje rozwój wirusów odpowiedzialnych za schorzenia wątroby, pomaga regenerować jej komórki, wspiera czynności pęcherzyka żółciowego.

Kwas solny – dlaczego taki ważny?   
Kwas solny, czyli naturalna substancja wydzielana  przez komórki okładzinowe żołądka, to potężna moc układu pokarmowego. Warunkuje prawidłowy przebieg procesu trawienia i pełni kilka innych, równie istotnych dla organizmu funkcji.

Prawidłowy poziom kwasu solnego jest niezbędny dla wydajności procesu trawienia. Substancja ta obniża pH treści pokarmowej wypełniającej żołądek i umożliwia rozpuszczenie jej do małych cząstek, możliwych do wchłonięcia i przyswojenia przez organizm.

Kwas solny jest niezbędny dla absorpcji wielu substancji odżywczych, minerałów i witamin, np. kwasu foliowego i witaminy B12. W licznych badaniach naukowych udowodniono, że niedobory witaminy B12 i rozwijające się na tym tle choroby bardzo często są spowodowane złym wchłanianiem na skutek niedostatecznej ilości kwasu solnego w żołądku.

Kwas solny działa jak katalizator aktywacji pepsyny (enzym konieczny dla trawienia białek) z pepsynogenu. Zmniejszone wydzielanie kwasu solnego samo w sobie zaburza proces trawienia. Prowadzi również do zmniejszenia poziomu pepsyny, to jeszcze pogłębia problem.

Kwas solny jest swoistą barierą ochronną, zabezpieczającą środowisko żołądka przed przedostawaniem się doń chorobotwórczych bakterii i pasożytów oraz przerostem grzybów.

Kwas solny pomaga w utrzymaniu prawidłowej flory jelitowej. Zadbanie o właściwy poziom kwasu solnego w żołądku wystarcza do tego, by utrzymać równowagę bakteryjnej flory jelitowej.  Badania wykazały, że przy prawidłowym pH żołądka następuje wzrost korzystnych dla organizmu bakterii z grupy Lactobacillus acidophilus.

Przyczyny niedostatecznej produkcji kwasu solnego    
Jest wiele przyczyn zaburzeń wydzielania kwasu solnego przez komórki żołądka. Badania wskazują, że zdolność organizmu do produkcji kwasu solnego maleje wraz z wiekiem. Inne czynniki, które negatywnie odbijają się na zdolności organizmu do wydzielania kwasu solnego to stres, jedzenie w pośpiechu, nieprawidłowa dieta, oparta na przetworzonej żywności, ale także nadużywanie leków zobojętniających nadmiar kwasów żołądkowych czy tzw. inhibitorów pompy protonowej.

Objawy niedoboru kwasu solnego    
Niedobór kwasu solnego w żołądku w pierwszej kolejności jest sygnalizowany kłopotami z trawieniem i dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Najczęściej pojawiają się problemy gastryczne takie jak: zgaga, gazy, wzdęcia, refluks, odbijanie się po jedzeniu, uczucie ciężkości po posiłku.

Równie częste, choć rzadko kojarzone z poziomem soków żołądkowych, są: zmęczenie, kłopoty z cerą, uczucie senności, nasilenie objawów alergicznych i symptomów chorób autoimmunologicznych. Rozwiązaniem problemu jest wsparcie naturalnej produkcji kwasu solnego odpowiednimi, bezpiecznymi dla organizmu preparatami.

Podsumowując, Betaine HCL Pepsin & Gentian Bitters to kompletna formuła gwarantująca efektywność procesu trawienia i usprawniająca wchłanianie substancji odżywczych. Produkt pomaga w pozbyciu się uciążliwych zaburzeń gastrycznych. Suplementację powinny rozważyć zwłaszcza osoby stosujące wysokobiałkowe diety oraz cierpiący na niedobory witamin i minerałów (np. magnezu, witaminy B12) spowodowane złym wchłanianiem. 

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Betaine HCL Pepsin & Gentian Bitters Betaine HCL Pepsin & Gentian Bitters 120 kaps.
Doctor's Best
59,00 zł

Betaine HCL Pepsin & Gentian Bitters

Wszystkie warianty

120 kaps.
59,00 zł
360 kaps.
149,00 zł

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,54 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Poprawia wchłanianie substancji odżywczych
  • Przywraca prawidłowe zakwaszenie żołądka
  • Zmniejsza ryzyko alergii pokarmowych
  • Stymuluje wydzielanie kwasu solnego
  • Reguluje pracę układu pokarmowego
  • Optymalizuje proces trawienia
  • Wspiera trawienie białek
  • Zapobiega niestrawności
  • Pomaga pozbyć się zgagi

Doctor’s Best Betaine HCL Pepsin & Gentian Bitters to kompozycja trzech synergicznie działających składników, które wspierają efektywność procesu trawienia. Betaina HXL z pepsyną zakwaszają żołądek, a tym samym stwarzają optymalne środowisko dla sprawnego rozkładu pożywienia i absorpcji składników odżywczych. Ich działanie uzupełnia ekstrakt z goryczki, która pobudza trawienie i działa tonizująco na układ pokarmowy.

Preparat jest rekomendowany dla osób z zaburzeniami trawienia na tle zbyt niskiego poziomu kwasów żołądkowych. Pomaga uregulować rytm wypróżnień i pozbyć się uciążliwych dolegliwości typu zgaga, refluks, wzdęcia, uczucie ciężkości w żołądku, odbijanie się, gazy. Dodatkowe korzyści z suplementacji to minimalizacja ryzyka wystąpienia objawów alergii pokarmowych i reakcji autoimmunologicznych oraz poprawa wchłaniania witamin i minerałów obecnych w spożywanych pokarmach.

Betaina HCL (chlorowodorek betainy) jest źródłem kwasu solnego, dokładnie takiego samego jak ten, który jest naturalnie wytwarzany przez organizm. Uzupełnia niedobór soków żołądkowych, wspiera proces trawienia i warunkuje prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych.

Dodatkowo chlorowodorek betainy działa jak środek lipotropowy – zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie, neutralizuje toksyny i odpady metaboliczne. Chroni organizm przez patologicznym rozrostem grzybów z rodzaju Candida albicans.

Betainę HCL stosuje się nie tylko w leczeniu niedoborów kwasu solnego, ale również przy zaburzeniach czynności wątroby i układu pokarmowego, hipokalemii, alergiach pokarmowych i kandydozie.

Pepsynato enzym proteolityczny z grupy proteaz kwaśnych. Pepsyna jest naturalnie wydzielana przez gruczoły błony śluzowej żołądka w nieaktywnej postaci prekursora zwanego pepsynogenem. Uwalniany pod wpływem impulsów z nerwu błędnego i hormonów (gastryna i sekretyna) pepsynogen jest aktywowany przez kwas solny i przekształca się w czynną pepsynę.

W organizmie pepsyna pełni funkcje katalizatora biologicznego, czyli wpływa na szybkość zachodzenia pewnych reakcji – w tym przypadku jest to trawienie białka. Pod działaniem pepsyny dochodzi do hydrolizacji wiązań peptydowych w środku łańcuchów polipeptydowych. W ten sposób białka ulegają degradacji do mniejszych cząstek, zwanych peptydami, które są łatwo absorbowane przez błony śluzowe jelit.

Niedobory pepsyny, podobnie jak niedostateczna produkcja kwasu solnego, poważnie zaburzają proces trawienia. Niestrawione proteiny nie tylko wywołują dolegliwości gastryczne, ale również rozregulowują system odpornościowy. Mogą być przyczyną zwiększenia produkcji przeciwciał i nasilenia objawów chorób autoimmunologicznych.

Goryczka żółta (Gentiana lutea) to roślina, której korzeń od wieków jest wykorzystywany dla poprawy procesu trawienia, stymulacji czynności wątroby i łagodzenia problemów żołądkowo – jelitowych (biegunka, zgaga, bóle brzucha, wymioty).

Zawarte w goryczce substancje gorzkie z grupy sekoirydoidów (gencjamaryna i amarogentyna) wywierają drażniący wpływ na kubki smakowe zlokalizowane na języku, stymulują wydzielanie śliny oraz soku żołądkowego. Działają również żółciopędnie i żółciotwórczo. W ten sposób goryczka przygotowuje organizm do trawienia i wspiera efektywność tego procesu.

Roślina ta wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Hamuje rozwój wirusów odpowiedzialnych za schorzenia wątroby, pomaga regenerować jej komórki, wspiera czynności pęcherzyka żółciowego.

Kwas solny – dlaczego taki ważny?   
Kwas solny, czyli naturalna substancja wydzielana  przez komórki okładzinowe żołądka, to potężna moc układu pokarmowego. Warunkuje prawidłowy przebieg procesu trawienia i pełni kilka innych, równie istotnych dla organizmu funkcji.

Prawidłowy poziom kwasu solnego jest niezbędny dla wydajności procesu trawienia. Substancja ta obniża pH treści pokarmowej wypełniającej żołądek i umożliwia rozpuszczenie jej do małych cząstek, możliwych do wchłonięcia i przyswojenia przez organizm.

Kwas solny jest niezbędny dla absorpcji wielu substancji odżywczych, minerałów i witamin, np. kwasu foliowego i witaminy B12. W licznych badaniach naukowych udowodniono, że niedobory witaminy B12 i rozwijające się na tym tle choroby bardzo często są spowodowane złym wchłanianiem na skutek niedostatecznej ilości kwasu solnego w żołądku.

Kwas solny działa jak katalizator aktywacji pepsyny (enzym konieczny dla trawienia białek) z pepsynogenu. Zmniejszone wydzielanie kwasu solnego samo w sobie zaburza proces trawienia. Prowadzi również do zmniejszenia poziomu pepsyny, to jeszcze pogłębia problem.

Kwas solny jest swoistą barierą ochronną, zabezpieczającą środowisko żołądka przed przedostawaniem się doń chorobotwórczych bakterii i pasożytów oraz przerostem grzybów.

Kwas solny pomaga w utrzymaniu prawidłowej flory jelitowej. Zadbanie o właściwy poziom kwasu solnego w żołądku wystarcza do tego, by utrzymać równowagę bakteryjnej flory jelitowej.  Badania wykazały, że przy prawidłowym pH żołądka następuje wzrost korzystnych dla organizmu bakterii z grupy Lactobacillus acidophilus.

Przyczyny niedostatecznej produkcji kwasu solnego    
Jest wiele przyczyn zaburzeń wydzielania kwasu solnego przez komórki żołądka. Badania wskazują, że zdolność organizmu do produkcji kwasu solnego maleje wraz z wiekiem. Inne czynniki, które negatywnie odbijają się na zdolności organizmu do wydzielania kwasu solnego to stres, jedzenie w pośpiechu, nieprawidłowa dieta, oparta na przetworzonej żywności, ale także nadużywanie leków zobojętniających nadmiar kwasów żołądkowych czy tzw. inhibitorów pompy protonowej.

Objawy niedoboru kwasu solnego    
Niedobór kwasu solnego w żołądku w pierwszej kolejności jest sygnalizowany kłopotami z trawieniem i dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Najczęściej pojawiają się problemy gastryczne takie jak: zgaga, gazy, wzdęcia, refluks, odbijanie się po jedzeniu, uczucie ciężkości po posiłku.

Równie częste, choć rzadko kojarzone z poziomem soków żołądkowych, są: zmęczenie, kłopoty z cerą, uczucie senności, nasilenie objawów alergicznych i symptomów chorób autoimmunologicznych. Rozwiązaniem problemu jest wsparcie naturalnej produkcji kwasu solnego odpowiednimi, bezpiecznymi dla organizmu preparatami.

Podsumowując, Betaine HCL Pepsin & Gentian Bitters to kompletna formuła gwarantująca efektywność procesu trawienia i usprawniająca wchłanianie substancji odżywczych. Produkt pomaga w pozbyciu się uciążliwych zaburzeń gastrycznych. Suplementację powinny rozważyć zwłaszcza osoby stosujące wysokobiałkowe diety oraz cierpiący na niedobory witamin i minerałów (np. magnezu, witaminy B12) spowodowane złym wchłanianiem. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 120 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 120
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Chlorowodorek Betainy650 mg-
Pepsyna 1:10,00025 mg-
Korzeń Goryczki (Gentiana lutea)20 mg-

Pozostałe składniki

Żelatyna (kapsułka), kwas stearynowy, krzemian magnezu, dwutlenek krzemu.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
79,00 zł

Opatentowany koncentrat z owoców żurawiny. Wsparcie zdrowia układu moczowego.

Kupuję
Seeking Health
119,00 zł

Suplement dostarczający witamin, minerałów i związków prozdrowotnych. Nie zawiera form metylowanych.

Kupuję
Aliness
62,90 zł

Skuteczny probiotyk z błonnikiem przywracający prawidłową florę bakteryjną i wzmacniający kobiecy organizm.

Kupuję
Apollo's Hegemony
39,00 zł
(1)

Jedna z najbardziej kompleksowych formuł witamin z grupy B. Wysokoprzyswajalne formy oraz efektywne dawki.

Kupuję
Natrol
49,00 zł

Preparat multiwitaminowy w formie owocowych gum, przeznaczony dla kobiet ciężarnych. Zawiera kwas foliowy.

Kupuję
Source Naturals
55,00 zł

Suplement diety wspierający zdrowe włosy, skórę i paznokcie.

Kupuję

Betaina bezwodna (TMG) (N,N,N-Trimetyloglicyna)

Informacja

Betaina (N,N,N-Trimetyloglicyna, TMG) jest  metylową pochodną glicyny biorącą udział w przekształcaniu homocysteiny w metioninę. Jest obecna w pożywieniu roślinnym i wytwarzana przez organizm  w wątrobie lub nerkach. W medycynie stosowana w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego i trawiennego oraz w hiperhomocysteinemii. W suplementach diety podnoszących poziom homocysteiny stosowana łącznie z glikocyjaminą, wpływa pośrednio na syntezę endogenną kreatyny. Na rynku suplementów brak monopreparatu zawierającego betainę. Dostępna w stackach kreatynowych i suplementach oczyszczających organizm z toksyn.

Pepsyna

Informacja

Pepsyna – proteolityczny enzym soku żołądkowego, powstający z wytwarzanego w błonie śluzowej żołądka pepsynogenu. Reakcja ta zachodzi tylko w kwaśnym środowisku. Pepsyna odpowiedzialna jest za początkowy etap trawienia białek, a więc rozbijanie ich na mniejsze cząsteczki – polipeptydy i oligopeptydy, które to w dalszej części procesów trawiennych zostają rozłożone na poszczególneaminokwasy. Brak dostatecznej ilości enzymu prowadzi do zaburzenia procesu trawienia białek. Suplementacja pepsyną nie tylko doprowadza do prawidłowej ilości tego składnika, ale także bezpośrednio pobudza proces przekształcania endogennego pepsynogenu w pepsynę, a więc działa dwoma odrębnymi szlakami.

Ostatnio na blogu

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej
Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Choć tytułowe pytanie na pierwszy rzut oka może wydawać się conajmniej banalnie proste i wręcz można by było powiedzieć, iż jest to pytanie retoryczne,...

czytaj więcej
Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

W poprzedniej części miałem przyjemność napisać parę słów o tym czym jest kreatyna i po co stosuje się ją w sporcie. Nadmieniłem także nieco o jej...

czytaj więcej
Zastosowanie wariacji w kompleksach treningowych

Zastosowanie wariacji w kompleksach treningowych

Wariacje kompleksów i ich zastosowanie jako metoda na osiągnięcie formy sportowej w różnych aspektach. Biorąc pod lupę powszechnie stosowaną metodykę...

czytaj więcej
„Cheat day” a mikrobiota jelitowa

„Cheat day” a mikrobiota jelitowa

W obrębie naszych jelit istnieje mikrokosmos zamieszkiwany przez istoty o wyjątkowo prymitywnej budowie oraz zarazem – pełniące wyjątkowo doniosłą...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027