Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Enzymy Trawienne + Probiotyk Enzymy Trawienne + Probiotyk

Hepatica Enzymy trawienne + Probiotyk to suplement zawierający kombinację najważniejszych enzymów trawiennych, takich jak amylaza, proteza, lipaza, laktaza i celulaza. Ponadto, preparat wzbogacono o probiotyczny szczep bakterii Bacillus coagulans GBI-30 6086. Produkt zapewnia wsparcie dla procesu trawienia pokarmu oraz prawidłowego funkcjonowania dolnych części odcinka pokarmowego. 

Rozwój, wzrost i działanie podstawowych funkcji życiowych uwarunkowane jest odżywianiem, czyli dostarczaniem do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych.  Często jest tak, że pobrany ze środowiska pokarm, ze względu na swoją postać jest niemożliwy do natychmiastowego wykorzystania i musi zostać poddany obróbce mechanicznej i chemicznej.

Trawienie jest bardzo złożonym procesem, w którym wielocząsteczkowe związki poddawane są enzymatycznej hydrolizie i rozkładane do związków prostych, w celu ich wchłonięcia przez organizm w przewodzie pokarmowym. Niezbędne w tym celu są enzymy trawienne, które przy udziale cząsteczki wody katalizują rozkład wiązań złożonych składników pokarmowych na podstawowe związki organiczne: aminokwasy, cukry proste, kwasy tłuszczowe oraz glicerol.

Głównymi enzymami trawiennymi są amylaza, lipaza, proteaza, laktaza i celulaza. Amylazy odpowiadają za rozkład wiązań glikozydowych w cząsteczkach węglowodanów, lipaza powoduje rozpad wiązań estrowych tłuszczy, proteazy katalizują hydrolizę wiązań peptydowych białek, laktaza jest odpowiedzialna za rozkład laktozy (cukru mlecznego) na monocukry galaktozę i glukozę, a celulaza pomaga uwolnić glukozę z celulozy zawartej w błonniku pokarmowym.

Spore ilości błonnika pokarmowego przyjmowane wraz z dietami bogatymi w warzywa i owoce, ograniczają wchłanianie i trawienie innych substancji odżywczych (witamin, minerałów, białek, tłuszczy, węglowodanów). Ludzki organizm nie wytwarza enzymów rozkładających wiązania celulozy, które występują we włóknach pokarmowych. Celulaza umożliwia trawienie błonnika i zwiększenie strawności oraz absorpcji wyżej wymienionych składników, co przyczynia się do lepszego odżywienia całego organizmu.

Niedobory enzymu laktazy powodują objawy kliniczne, w postaci wodnistych biegunek, bólów brzucha, gazów oraz wzdęć. Osoby cierpiące na to schorzenie muszą unikać spożywania laktozy, która występuje w produktach nabiałowych. Wyróżniamy wrodzony i wtórny niedobór tego enzymu. Deficyt wtórny najczęściej wywołany jest przez występowanie chorób uszkadzających część szczytową kosmków jelitowych (infekcje rotawirusowe, bakteryjne, pasożyty, antybiotyki, NLPZ, niedożywienie, mukowiscydoza, choroba Leśniowskiego-Crohna). Pierwotny niedobór, powoduje spadająca wraz z wiekiem aktywność laktazy. W obu przypadkach dostarczenie laktazy w postaci enzymów, pozwala na konsumpcję produktów mlecznych bez strachu przed wystąpieniem negatywnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Niedobory enzymów bardzo często wynikają z uszkodzeniem narządku lub zespołu komórek odpowiedzialnych za ich wytwarzanie. Osoby z grupy ryzyka, najbardziej narażone na zaburzenia w syntezie lub sekrecji enzymów trawiennych, to ludzie z chorobą trzewną, nieswoistymi zapaleniami jelit, zapaleniami trzustki i wątroby (ostre i przewlekłe) oraz dróg żółciowych. Równie często, deficyt enzymów spowodowany jest spadkiem czynności wydzielniczej, która wynika ze starzenia się organizmu. W obu przypadkach niewystarczająca ilość enzymów trawiennych powoduje zaburzenia w pracy układu pokarmowego, co może spowodować pojawienie się niedoborów jakościowych i ilościowych oraz nieprzyjemnych dolegliwości (bóle brzucha, wzdęcia, gazy, skurcze, biegunki). Badania pokazują, że najlepszym rozwiązaniem tych problemów jest uzupełnienie enzymów trawiennych w formie suplementu.

Szczep bakterii probiotycznych Bacillus coagulans GBI-30 6086 ma bardzo dobrze udokumentowane działanie. Do korzystnych właściwości tej kultury pozytywnych dla organizmu człowieka mikroorganizmów jelitowych możemy zaliczyć: aktywność pomagającą w różnych dolegliwościach trawiennych, w zespole jelita drażliwego, w redukowaniu symptomów reumatoidalnego zapalenia stawów, w polepszeniu  odpowiedzi odpornościowej podczas zakażeń wirusowych. Dodatkowo, GBI-30 6086 jest jednym z najskuteczniejszych probiotyków w zapobiegniu biegunkom poantybiotykowym.

Podsumowując, Hepatica Enzymy trawienne + Probiotyk to suplement diety, który przeznaczony jest dla wszystkich cierpiących na niedobory enzymów trawiennych oraz borykających się z często nawracającymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Produkt jest doskonałym wsparciem dla osób z deficytami laktazy – enzymu trawiącego cukier mleczny oraz spożywających diety bogatokaloryczne i duże ilości błonnika pokarmowego. Dodatek bakterii wysokiej jakości bakterii probiotycznych wspomaga działanie układu immunologicznego.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Enzymy Trawienne + Probiotyk Enzymy Trawienne + Probiotyk 180 kaps.
Hepatica
49,00 zł

Enzymy Trawienne + Probiotyk 180 kaps.

ilość: 180 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2020-08
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
49,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 48,02 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Zawiera główne enzymy trawienne
  • Pomaga w trawieniu pokarmu
  • Zapewnia optymalne wchłanianie
  • Umożliwia trawienie błonnika
  • Pozwala na konsumpcję nabiału
  • Redukuje „dolegliwości żołądkowe”
  • Ma w składzie bakterie probiotyczne
  • Wzmacnia odporność organizmu

Hepatica Enzymy trawienne + Probiotyk to suplement zawierający kombinację najważniejszych enzymów trawiennych, takich jak amylaza, proteza, lipaza, laktaza i celulaza. Ponadto, preparat wzbogacono o probiotyczny szczep bakterii Bacillus coagulans GBI-30 6086. Produkt zapewnia wsparcie dla procesu trawienia pokarmu oraz prawidłowego funkcjonowania dolnych części odcinka pokarmowego. 

Rozwój, wzrost i działanie podstawowych funkcji życiowych uwarunkowane jest odżywianiem, czyli dostarczaniem do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych.  Często jest tak, że pobrany ze środowiska pokarm, ze względu na swoją postać jest niemożliwy do natychmiastowego wykorzystania i musi zostać poddany obróbce mechanicznej i chemicznej.

Trawienie jest bardzo złożonym procesem, w którym wielocząsteczkowe związki poddawane są enzymatycznej hydrolizie i rozkładane do związków prostych, w celu ich wchłonięcia przez organizm w przewodzie pokarmowym. Niezbędne w tym celu są enzymy trawienne, które przy udziale cząsteczki wody katalizują rozkład wiązań złożonych składników pokarmowych na podstawowe związki organiczne: aminokwasy, cukry proste, kwasy tłuszczowe oraz glicerol.

Głównymi enzymami trawiennymi są amylaza, lipaza, proteaza, laktaza i celulaza. Amylazy odpowiadają za rozkład wiązań glikozydowych w cząsteczkach węglowodanów, lipaza powoduje rozpad wiązań estrowych tłuszczy, proteazy katalizują hydrolizę wiązań peptydowych białek, laktaza jest odpowiedzialna za rozkład laktozy (cukru mlecznego) na monocukry galaktozę i glukozę, a celulaza pomaga uwolnić glukozę z celulozy zawartej w błonniku pokarmowym.

Spore ilości błonnika pokarmowego przyjmowane wraz z dietami bogatymi w warzywa i owoce, ograniczają wchłanianie i trawienie innych substancji odżywczych (witamin, minerałów, białek, tłuszczy, węglowodanów). Ludzki organizm nie wytwarza enzymów rozkładających wiązania celulozy, które występują we włóknach pokarmowych. Celulaza umożliwia trawienie błonnika i zwiększenie strawności oraz absorpcji wyżej wymienionych składników, co przyczynia się do lepszego odżywienia całego organizmu.

Niedobory enzymu laktazy powodują objawy kliniczne, w postaci wodnistych biegunek, bólów brzucha, gazów oraz wzdęć. Osoby cierpiące na to schorzenie muszą unikać spożywania laktozy, która występuje w produktach nabiałowych. Wyróżniamy wrodzony i wtórny niedobór tego enzymu. Deficyt wtórny najczęściej wywołany jest przez występowanie chorób uszkadzających część szczytową kosmków jelitowych (infekcje rotawirusowe, bakteryjne, pasożyty, antybiotyki, NLPZ, niedożywienie, mukowiscydoza, choroba Leśniowskiego-Crohna). Pierwotny niedobór, powoduje spadająca wraz z wiekiem aktywność laktazy. W obu przypadkach dostarczenie laktazy w postaci enzymów, pozwala na konsumpcję produktów mlecznych bez strachu przed wystąpieniem negatywnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Niedobory enzymów bardzo często wynikają z uszkodzeniem narządku lub zespołu komórek odpowiedzialnych za ich wytwarzanie. Osoby z grupy ryzyka, najbardziej narażone na zaburzenia w syntezie lub sekrecji enzymów trawiennych, to ludzie z chorobą trzewną, nieswoistymi zapaleniami jelit, zapaleniami trzustki i wątroby (ostre i przewlekłe) oraz dróg żółciowych. Równie często, deficyt enzymów spowodowany jest spadkiem czynności wydzielniczej, która wynika ze starzenia się organizmu. W obu przypadkach niewystarczająca ilość enzymów trawiennych powoduje zaburzenia w pracy układu pokarmowego, co może spowodować pojawienie się niedoborów jakościowych i ilościowych oraz nieprzyjemnych dolegliwości (bóle brzucha, wzdęcia, gazy, skurcze, biegunki). Badania pokazują, że najlepszym rozwiązaniem tych problemów jest uzupełnienie enzymów trawiennych w formie suplementu.

Szczep bakterii probiotycznych Bacillus coagulans GBI-30 6086 ma bardzo dobrze udokumentowane działanie. Do korzystnych właściwości tej kultury pozytywnych dla organizmu człowieka mikroorganizmów jelitowych możemy zaliczyć: aktywność pomagającą w różnych dolegliwościach trawiennych, w zespole jelita drażliwego, w redukowaniu symptomów reumatoidalnego zapalenia stawów, w polepszeniu  odpowiedzi odpornościowej podczas zakażeń wirusowych. Dodatkowo, GBI-30 6086 jest jednym z najskuteczniejszych probiotyków w zapobiegniu biegunkom poantybiotykowym.

Podsumowując, Hepatica Enzymy trawienne + Probiotyk to suplement diety, który przeznaczony jest dla wszystkich cierpiących na niedobory enzymów trawiennych oraz borykających się z często nawracającymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Produkt jest doskonałym wsparciem dla osób z deficytami laktazy – enzymu trawiącego cukier mleczny oraz spożywających diety bogatokaloryczne i duże ilości błonnika pokarmowego. Dodatek bakterii wysokiej jakości bakterii probiotycznych wspomaga działanie układu immunologicznego.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 180 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 180
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Amylaza3600 j.m.*
Proteaza900 j.m.*
Lipaza150 j.m.*
Laktaza600 j.m.*
Celulaza30 j.m.*
szczep bakteryjny Bacillus coagulans GBI-30 6086150 mg*

Pozostałe składniki

Substancja wypełniająca – celuloza, stabilizator – hydroksypropylometyloceluloza (składnik kapsułki)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Seeking Health
139,00 zł

Unikalna kompozycja witamin, minerałów i ziół adaptogennych. Wsparcie prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu.

Kupuję
Trec
28,00 zł
(1)

Witamina B. Aktywuje procesy anaboliczne. Przyśpiesza wzrost mięśni i poprawia apetyt.

Kupuję
Now Foods
149,00 zł

Trzy formy witaminy B12 w formie płynu. Preparat zawiera również witaminę C i pozostałe witaminy z grupy B.

Kupuję
Seeking Health
279,00 zł

Preparat multiskładnikowy, rekomendowany w ramach szeroko pojętej profilaktyki zdrowotnej.

Kupuję
Now Foods
29,00 zł

Kapsułki zawierające witaminę D. Wzmacniają kości oraz zęby, a także wspomagają wchłanianie wapnia.

Kupuję
Natrol
49,00 zł 44,00 zł

Preparat multiwitaminowy w formie owocowych gum, przeznaczony dla kobiet ciężarnych. Zawiera kwas foliowy.

Kupuję

Amylaza

Informacja

Amylazy (diastazy), należą do grupy enzymów trawiennych (z klasy hydrolaz) katalizujących rozkład wielocukrów (skrobi i glikogenu) na cukry proste. Występują w ślinie, soku trzustkowym wydzielanym do jelita cienkiego kontynuując procesy trawienne. W naturze występują w słodzie, ziarnach zbóż. Wchodzą w skład suplementów diety, w połączeniu ze składnikami rozkładającymi cukier mleczny (laktozę), lipazami (enzymami katalizującymi hydrolityczny rozpad wiązania estrowego w tłuszczach) oraz protezami (enzymami katalizującymi rozpad wiązań peptydowych i biorącymi udział w procesie trawienia białka). Preparaty zawierające lipazy zalecane są dla osób aktywnych stosujących diety wysokowęglowodanowe i spożywających obfite posiłki.

Proteaza

Informacja

Proteaza (proteinaza, peptydaza) to enzym proteolityczny. Odpowiada za hydrolizę wiązań peptydowych występujących między poszczególnymi aminokwasami w białkach. Proteza jest uwalniana w postaci nieczynnego biologicznie proenzymu, który zyskuje aktywność w świetle przewodu pokarmowego.

Proteaza nie jest jednym, konkretnym związkiem. Jest to duża grupa, obejmująca ponad 500 różnych proteaz. Można je podzielić uwzględniając na przykład pH, w którym są aktywne (proteazy kwaśne, zasadowe i obojętne) albo biorąc pod uwagę mechanizm katalizy (proteazy serynowe, treoninowe, cysteinowe, asparaginowe, glutaminianowe, metaloproteinazy).

Rola proteaz w życiu człowieka nie ogranicza się jedynie do procesów trawiennych. Uczestniczą one również w procesie wzrostu, dojrzewania i starzenia się organizmu. Pełnią ważną funkcję w namnażaniu i rozprzestrzenianiu się chorobotwórczych mikroorganizmów, dlatego w leczeniu wielu chorób dobrze sprawdzają się inhibitory konkretnych proteaz.

W suplementacji proteazy najczęściej wykorzystuje się w celu usprawnienia trawienia produktów białkowych. Dodaje się je do preparatów zawierających zestawy enzymów trawiennych, albo wzbogaca nimi odżywki wysokoproteinowe. Ponadto enzymy tego typu są popularnym składnikiem preparatów ukierunkowanych na walkę z patologicznym biofilmem, tworzonym w organizmie przez chorobotwórcze bakterie.

Lipaza

Informacja

Lipazy, enzymy trawienne, z klasy hydrolaz, wydzielane przez trzustkę i ściany jelita cienkiego, powodujące rozpad hydrolityczny tłuszczy pokarmowych, aktywowane przez kwasy żółciowe rozkładają  triacyloglicerole do monoacyloglicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. Szczególne zastosowanie związków zawierających lipazy wskazane jako uzupełnienie diety osób o wysokiej aktywności fizycznej w przypadku spożywania pokarmów ciężkostrawnych. Lipazy wchodzą w skład preparatów wspomagających procesy trawienne, dostępnych na www.muscle-zone.pl .

Laktaza

Informacja

Laktaza (enzym trawienny) uczestniczący w trawieniu cukru mlecznego (laktozy) i poprawie jego przyswajalności, sztucznie pozyskiwany z drożdży. W suplementacji jest składnikiem preparatów odżywczych  zawierających w składzie białka pochodzenia mlecznego (kazeinowe, serwatkowe), węglowodanowych, zamiennikach posiłku typu MRP oraz jako dodatek w kompleksach aminokwasowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego spożycia

Celulaza

Informacja

Celulaza to enzym przynależący do klasy hydrolaz. Jest odpowiedzialny za katalizowanie reakcji hydrolizy wiązań β-1,4-glikozydowych, łączących cząsteczki glukozy w celulozie (budulec ścian komórkowych roślin). Efektem tej reakcji jest powstanie specyficznej jednostki dwucukrowej, tzw. celobiozy, która następnie zostaje przekształcona w glukozę.

Organizm ludzki jest pozbawiony możliwości endogennej syntezy celulazy, dlatego włókna pokarmowe nie są trawione, a błonnik nie jest wykorzystywany jako źródło energii. Nie mniej jednak błonnik korzystnie wpływa na zdrowie, ma istotne znaczenie dla utrzymania prawidłowych funkcji układu pokarmowego i może zapobiegać wielu chorobom. Z tego względu nie wolno wykluczać go z diety.

W suplementacji celulaza najczęściej jest składnikiem mieszanek enzymów trawiennych. Można ją spotkać również w preparatach prozdrowotnych zawierających wyciągi z warzyw i owoców. Jest szczególnie polecana osobom, które cierpią na dyskomfort trawienny po spożyciu produktów bogatych w błonnik. 

Ostatnio na blogu

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

W poprzednich trzech częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności następujących interwencji...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

W poprzednich dwóch częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności zarówno diety o niskiej...

czytaj więcej
Fit pierniczki

Fit pierniczki

Hej! Do świąt zostały już niecałe 3 tygodnie, co oznacza, że już powoli można zacząć pierwsze przygotowania. To idealny czas, żeby zabrać się na...

czytaj więcej
Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Zapotrzebowanie na mikroelementy zwiększa się u osób aktywnych fizycznie. Wysiłek fizyczny wyzwala szereg przemian biochemicznych, do których prawidłowego...

czytaj więcej
Soja a gospodarka hormonalna mężczyzny

Soja a gospodarka hormonalna mężczyzny

Soja, zawierająca w swoim składzie fitoestrogeny, ma przypisaną metkę produktu spożywczego, który czyni mężczyznę mniej męskim. Przejęło się tak...

czytaj więcej
PTSD nie tylko w głowie

PTSD nie tylko w głowie

Problemy natury psychicznej nie są związane wyłącznie z dobrym samopoczuciem, a mają swoje odbicie w wielu dziedzinach życia. Mówi się, że zdrowie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027