Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Vita-Min Plus Senior Vita-Min Plus Senior

OLIMP Vita-Min® Plus Senior to zaawansowany suplement zaprojektowany z myślą o osobach starszych. Zawiera zestaw najważniejszych witamin i minerałów, cenne składniki odżywcze oraz ekstrakt z żeń-szenia. 

Suplement wspomaga kondycję zdrowotną organizmu i poprawia jego funkcjonowanie na bardzo wielu płaszczyznach. Skutecznie wyrównuje deficyt witamin i minerałów, dostarcza substancji istotnych dla zdrowia stawów i prawidłowego widzenia. Może także zwiększyć poziom energii i sił witalnych. Świetnie sprawdza się w profilaktyce schorzeń typowych dla wieku podeszłego.

Witaminy to związki kluczowe dla utrzymania organizmu w dobrej formie. Organizm ludzki nie jest zdolny do ich samodzielnej produkcji, ale zróżnicowana i dobrze zaplanowana dieta w zasadzie powinna pokryć zapotrzebowanie ustroju. W przypadku seniorów jest to trudne – zwykle mają oni mniejszy apetyt, trzymają się utartych schematów, a ich jadłospis jest dość monotonny. Osoby starsze mniej czasu spędzają na słońcu, dlatego w ich przypadku należy szczególnie zadbać o właściwą podaż witaminy D.

Prezentowany suplement dostarcza wszystkich kluczowych witamin. Wśród nich znajduje się: witamina A (wspiera narząd wzroku, pobudza regenerację skóry); witamina  C (wzmacnia odporność, działa przeciwwolnorodnikowo, pobudza produkcję  kolagenu); duża dawka witaminy D (wzmacnia kości i zęby, chroni przed osteoporozą); witamina E (zwana „witaminą młodości” - silny antyoksydant, spowalnia starzenie się); kompleks witamin z grupy B (wspierają metabolizm, korzystnie wpływają na pamięć i funkcje poznawcze, niektóre z nich są zaangażowane w utylizację homocysteiny, a dzięki temu obniżają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego).

Minerały, podobnie jak witaminy, nie są syntetyzowane w ustroju i należy dostarczać je wraz z pożywieniem. Analogicznie jak w przypadku omówionych wyżej witamin, u osób w podeszłym wieku może być to problematyczne. Dobrą alternatywą jest uzupełnienie niedoborów za pomocą suplementów. Należy jednak zwrócić uwagę, by zawarte w nich minerały były dostępne w przyswajanej formie. Producent prezentowanego preparatu postawił na cieszące się znakomitą opinią, wysoce biodostępne chelaty aminokwasowe Albion®.

W składzie suplementu znajdziemy bardzo niedoborowy magnez (wspiera układ nerwowy i korzystnie wpływa na sen); wapń (ważny dla mocnych kości i zębów), potas (regulator gospodarki wodno-elektrolitowej); żelazo (zapobiega powszechnej u seniorów anemii); jod (wspiera pracę tarczycy); miedź (uczestniczy w produkcji kolagenu); cynk (wzmacnia odporność); mangan (wspiera gospodarkę insulinową, wzmacnia aparat ruchu); selen (naturalny antyoksydant, spowalnia starzenie się).

Żeń-szeń koreański (Panax ginseng) to roślina, po którą od wieków bardzo chętnie sięgają specjaliści tradycyjnej medycyny chińskiej. Obecne w jej korzeniu substancje bioaktywne bardzo korzystnie wpływają na samopoczucie, redukują zmęczenie, dodają energii i sił witalnych. Ponadto sprzyjają poprawie profilu lipidowego, wzmacniają serce i układ krążenia, stymulują popęd seksualny. Idealnie sprawdzają się u seniorów - wspomagają te obszary organizmu, które zwykle jako pierwsze ulegają osłabieniu wraz ze starzeniem się.

Luteina to kluczowy element profilaktyki zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) oraz zaćmy – dwóch schorzeń narządu wzroku, które najczęściej dotykają osoby w podeszłym wieku.  Jest to żółty barwnik, który nadaje charakterystyczny kolor wielu roślinom. Przynależy do grupy karotenoidów i podobnie jak wszystkie inne związki z tej grupy, cechuje się wyjątkowo silnym działaniem antyoksydacyjnym. Sprawnie neutralizuje wolne rodniki, które masowo powstają pod wpływem promieni UV i uszkadzają wrażliwe komórki fotoreceptorowe, zlokalizowane w siatkówce oka. 

Kwas hialuronowy to związek, który wzmacnia strukturę tkanki łącznej i sprzyja regeneracji chrząstki stawowej. Jest naturalnie obecny w organizmie człowieka, ale wraz z wiekiem jego ilość systematycznie maleje. Stosowany w formie suplementów stanowi kluczowy element terapii i prewencji schorzeń w obrębie aparatu ruchu. Redukuje dolegliwości bólowe, zwiększa mobilność i ruchomość stawów. Może także zmniejszyć widoczność zmarszczek i poprawić jędrność skóry.

Podsumowując, OLIMP Vita-Min® Plus Senior to suplement idealny dla osób w podeszłym wieku. Jego skład jest przemyślany i bardzo starannie skomponowany. W preparacie umieszczono witaminyminerały, których zazwyczaj brakuje w diecie seniorów oraz dodający energii ekstrakt z żeń-szenia. Dla jeszcze lepszego działania suplement wzbogacono o związki wspierające widzenie i kondycję aparatu ruchu. To jeden z niewielu dostępnych na rynku preparatów, który pozwala tak kompleksowo zadbać o zdrowie osób starszych.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Vita-Min Plus Senior Vita-Min Plus Senior 30 kaps.
Olimp
17,00 zł

Vita-Min Plus Senior 30 kaps.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,88 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,88 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Kompozycja witamin i minerałów dla osób starszych 
  • Z dodatkiem witalizującego ekstraktu z żeń-szenia
  • Wzbogacony o wartościowe składniki odżywcze 
  • Sprzyja spowolnieniu starzenia się organizmu
  • Redukuje ryzyko chorób układu krążenia
  • Pozwala kompleksowo zadbać o zdrowie
  • Wzmacnia układ kostno-stawowy
  • Wspomaga prawidłowe widzenie
  • Dodaje energii i sił witalnych
  • Chroni przed osteoporozą

OLIMP Vita-Min® Plus Senior to zaawansowany suplement zaprojektowany z myślą o osobach starszych. Zawiera zestaw najważniejszych witamin i minerałów, cenne składniki odżywcze oraz ekstrakt z żeń-szenia. 

Suplement wspomaga kondycję zdrowotną organizmu i poprawia jego funkcjonowanie na bardzo wielu płaszczyznach. Skutecznie wyrównuje deficyt witamin i minerałów, dostarcza substancji istotnych dla zdrowia stawów i prawidłowego widzenia. Może także zwiększyć poziom energii i sił witalnych. Świetnie sprawdza się w profilaktyce schorzeń typowych dla wieku podeszłego.

Witaminy to związki kluczowe dla utrzymania organizmu w dobrej formie. Organizm ludzki nie jest zdolny do ich samodzielnej produkcji, ale zróżnicowana i dobrze zaplanowana dieta w zasadzie powinna pokryć zapotrzebowanie ustroju. W przypadku seniorów jest to trudne – zwykle mają oni mniejszy apetyt, trzymają się utartych schematów, a ich jadłospis jest dość monotonny. Osoby starsze mniej czasu spędzają na słońcu, dlatego w ich przypadku należy szczególnie zadbać o właściwą podaż witaminy D.

Prezentowany suplement dostarcza wszystkich kluczowych witamin. Wśród nich znajduje się: witamina A (wspiera narząd wzroku, pobudza regenerację skóry); witamina  C (wzmacnia odporność, działa przeciwwolnorodnikowo, pobudza produkcję  kolagenu); duża dawka witaminy D (wzmacnia kości i zęby, chroni przed osteoporozą); witamina E (zwana „witaminą młodości” - silny antyoksydant, spowalnia starzenie się); kompleks witamin z grupy B (wspierają metabolizm, korzystnie wpływają na pamięć i funkcje poznawcze, niektóre z nich są zaangażowane w utylizację homocysteiny, a dzięki temu obniżają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego).

Minerały, podobnie jak witaminy, nie są syntetyzowane w ustroju i należy dostarczać je wraz z pożywieniem. Analogicznie jak w przypadku omówionych wyżej witamin, u osób w podeszłym wieku może być to problematyczne. Dobrą alternatywą jest uzupełnienie niedoborów za pomocą suplementów. Należy jednak zwrócić uwagę, by zawarte w nich minerały były dostępne w przyswajanej formie. Producent prezentowanego preparatu postawił na cieszące się znakomitą opinią, wysoce biodostępne chelaty aminokwasowe Albion®.

W składzie suplementu znajdziemy bardzo niedoborowy magnez (wspiera układ nerwowy i korzystnie wpływa na sen); wapń (ważny dla mocnych kości i zębów), potas (regulator gospodarki wodno-elektrolitowej); żelazo (zapobiega powszechnej u seniorów anemii); jod (wspiera pracę tarczycy); miedź (uczestniczy w produkcji kolagenu); cynk (wzmacnia odporność); mangan (wspiera gospodarkę insulinową, wzmacnia aparat ruchu); selen (naturalny antyoksydant, spowalnia starzenie się).

Żeń-szeń koreański (Panax ginseng) to roślina, po którą od wieków bardzo chętnie sięgają specjaliści tradycyjnej medycyny chińskiej. Obecne w jej korzeniu substancje bioaktywne bardzo korzystnie wpływają na samopoczucie, redukują zmęczenie, dodają energii i sił witalnych. Ponadto sprzyjają poprawie profilu lipidowego, wzmacniają serce i układ krążenia, stymulują popęd seksualny. Idealnie sprawdzają się u seniorów - wspomagają te obszary organizmu, które zwykle jako pierwsze ulegają osłabieniu wraz ze starzeniem się.

Luteina to kluczowy element profilaktyki zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) oraz zaćmy – dwóch schorzeń narządu wzroku, które najczęściej dotykają osoby w podeszłym wieku.  Jest to żółty barwnik, który nadaje charakterystyczny kolor wielu roślinom. Przynależy do grupy karotenoidów i podobnie jak wszystkie inne związki z tej grupy, cechuje się wyjątkowo silnym działaniem antyoksydacyjnym. Sprawnie neutralizuje wolne rodniki, które masowo powstają pod wpływem promieni UV i uszkadzają wrażliwe komórki fotoreceptorowe, zlokalizowane w siatkówce oka. 

Kwas hialuronowy to związek, który wzmacnia strukturę tkanki łącznej i sprzyja regeneracji chrząstki stawowej. Jest naturalnie obecny w organizmie człowieka, ale wraz z wiekiem jego ilość systematycznie maleje. Stosowany w formie suplementów stanowi kluczowy element terapii i prewencji schorzeń w obrębie aparatu ruchu. Redukuje dolegliwości bólowe, zwiększa mobilność i ruchomość stawów. Może także zmniejszyć widoczność zmarszczek i poprawić jędrność skóry.

Podsumowując, OLIMP Vita-Min® Plus Senior to suplement idealny dla osób w podeszłym wieku. Jego skład jest przemyślany i bardzo starannie skomponowany. W preparacie umieszczono witaminyminerały, których zazwyczaj brakuje w diecie seniorów oraz dodający energii ekstrakt z żeń-szenia. Dla jeszcze lepszego działania suplement wzbogacono o związki wspierające widzenie i kondycję aparatu ruchu. To jeden z niewielu dostępnych na rynku preparatów, który pozwala tak kompleksowo zadbać o zdrowie osób starszych.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 30 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 30
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Witamina A (jako octan retinylu)800 µg100%
Witamina D (jako cholekalcyferol)10 µg 200%
Witamina E (jako octan DL-alfa tokoferylu)18 mg150%
Witamina C (jako mikrokapsułkowany kwas kwas L-askorbinowy z PureWay C®)100 mg125%
Witamina B1 (jako monoazotan tiaminy)1,1 mg100%
Witamina B2 (ryboflawina)1,4 mg100%
Niacyna (jako amid kwasu nikotynowego)16 mg100%
Witamina B6 (jako chlorowodorek pirydoksyny)2,8 mg200%
Kwas foliowy (jako kwas pteroilomonoglutaminowy)200 µg100%
Witamina B12 (jako cyjanokobalamina)5 µg200%
Biotyna (jako D-biotyna)50 µg100%
Wapń [jako węglan wapnia, diglicynian wapnia (Albical™) (chelat aminokwasowy wapnia Albion®)]140 mg17,5%
Magnez (jako tlenek magnezu i chelat aminokwasowy magnezu Albion®)75 mg20%
Potas (jako chlorek potasu)40 mg2%
Cynk (jako chelat aminokwasowy cynku Albion®)10 mg100%
Żelazo (Ferrochel®) (jako chelat aminokwasowy żelaza Albion®)3 mg21%
Mangan (jako chelat aminokwasowy manganu Albion®)1 mg50%
Miedź (jako chelat aminokwasowy miedzi Albion®)150 µg15%
Jod (jako jodek potasu)150 µg100%
Selen (jako selenian (IV) sodu)55 µg100%
Kwas pantotenowy (jako D-pantotenian wapnia)6 mg100%
Ekstrakt żeń-szenia koreańskiego (Panax ginseng) (7% ginsenozydów)30 mg*
Luteina2 mg*
Kwas hialuronowy (jako hialuronian sodu)2 mg*

Pozostałe składniki

Celuloza mikrokrystaliczna - substancja wypełniająca, stearynian magnezu – substancja przeciwzbrylająca, kapsułka (żelatyna – składnik otoczki, barwnik: E 171).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aliness
34,90 zł

Mix 5 szczepów bakteryjnych, prebiotyk Fibregum™ i ekstrakt z babki lancetowatej.

Kupuję
Now Foods
149,00 zł
(2)

Preparat ułatwiający usuwanie toksyn z organizmu. Opóźnia procesy starzenia oraz wzmacnia odporność.

Kupuję
Olimp
14,00 zł

Nowa wersja preparatu HepaPlus. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Kupuję
Quicksilver
229,00 zł

Wodór molekularny to jeden z najskuteczniejszych antyoksydantów, który działa w obszarze wewnątrzkomórkowym.

Kupuję
Garden Of Life
149,00 zł

Kompleks bakterii probiotycznych i innych substancji aktywnych skupiony na wsparciu zdrowia układu moczowego.

Kupuję
Aliness
59,90 zł

Opatentowana mieszanka o wysokiej zawartości kurkuminoidów i piperyny kompleksowo wspierająca funkcje ustroju.

Kupuję

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

PureWay-C

Informacja

PureWay-C, jest opatentowaną formułą specjalną zawierającą kwas askorbinowy (witaminę C) oraz składniki  stabilizujące jego działanie, takie jak: woski roślinne oraz kompleks bioflanoidów z owoców cytrusowych (gorzkiej pomarańczy i grapefruita). Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne (hamuje rozwój wolnych rodników tlenowych i innych reaktywnych form tlenu), zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego. Stymuluje produkcję kolagenu. Jest stosowana w leczeniu kontuzji, przyśpiesza gojenie ran. Uczestniczy w syntezie wielu hormonów i neuroprzekaźników oraz l-karnityny. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu. Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia (choroby niedokrwiennej). Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej,  utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C. W kompleksie wzmocniona bioflawonoidami z owoców cytrusowych (gorzkiej pomarańczy i grapefruita) przedłużającymi czas jej aktywności w organizmie oraz nasilenie potencjału przeciwutleniającego. Woski roślinne zabezpieczają przed podrażnieniami śluzówki przewody pokarmowego i trawiennego. PureWay-C jest dostępny w postaci monopreparatu oraz w jako składnik preparatów wielowitaminowych (Multawitan), dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: w suplementacji sportowej 250 – 1000 mg/24h

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Amid kwasu nikotynowego (Nikotynamid)

Informacja

Amid kwasu nikotynowego – zwany również nikotynamidem, wraz z kwasem nikotynowym oraz heksanikotynianem inozytolu wchodzi do grupy związków określanych wspólnym mianem witaminy B3 – niacyny. Główną aktywność biologiczną wykazuje jako związek prekursorowy dla dwóch kluczowych dla sprawności metabolizmu energetycznego ustroju koenzymów: dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego oraz fosforanu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego. Odpowiadają one za przenoszenie wodoru oraz elektronów na łańcuchu oddechowym umożliwiając sprawne pozyskiwanie energii przez organizm człowieka.

Suplementacja nikotynamidem polecana jest osobom aktywnym nie tylko ze względu na zdolność do promocji efektywności energetycznej organizmu. Wykazuje ona także korzystny wpływ na psychikę, zwiększa tolerancję na bodźce stresowe, może ograniczać objawy depresji. Wskazuje się na korzystną korelację pomiędzy suplementacją niacyny oraz jakością snu.

Nikotynamid w przeciwieństwie do kwasu nikotynowego nie wykazuje zdolności do powstawania tzw. efektu „flush”, czyli charakterystycznego rumienia powstającego na twarzy wskutek przyjęcia dużej porcji niacyny. Wykazuje również ograniczoną aktywność wobec funkcji układu krwionośnego.

Wskazuje się na korzystny wpływ na absorpcję nikotynamidu pozostałych witamin z grupy B oraz witaminy C. Ostrożność w suplementacji tym związkiem powinni zachować cukrzycy, może on bowiem zwiększać zapotrzebowanie ustroju na insulinę.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Węglan wapnia

Informacja

Węglan wapnia - sól kwasu węglowego i wapnia stosowana w suplementach jako jedna z form wapnia ze względu na swoją wysoką biodostępność. Ma charakter alkaliczny, w związku z czym może być używany do zobojętniania środowiska panującego w żołądku.

Wapń jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest materiałem budulcowym dla kości i zębów, warunkuje ich wytrzymałość mechaniczną. Odpowiednia podaż wapnia zapobiega osteoporozie u osób starszych oraz umożliwia prawidłowy rozwój układu kostnego u dzieci. Jest aktywatorem wielu enzymów, bierze udział w procesach zapalnych, reguluje sekrecję niektórych hormonów. Jest również niezbędny do powstania skurczu mięśnia, warunkuje także proces krzepnięcia krwi. Ponadto, jony wapnia umożliwiają przekazywanie impulsu nerwowego przez synapsy, regulując w ten sposób prawidłowe neuroprzewodnictwo.

Zapotrzebowanie na wapń zwiększa się wraz z rosnącym obciążeniem treningowym organizmu, w związku z czym zalecana jest zwiększona podaż wapnia u sportowców. Zwiększony ubytek wapnia może też być spowodowany stosowaniem diety wysoko proteinowej.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Tlenek magnezu

Informacja

Tlenek magnezu – najpowszechniejsza w suplementacji forma tego niezbędnego człowiekowi makroelementu. Należy do grupy kluczowych kationów wewnątrzkomórkowych, przez co odpowiednie jego stężenie warunkuje zachowanie homeostazy ustrojowej. Aktywny tryb życia zwiększa zapotrzebowanie na magnez, w związku z czym wskazuje się na istotną potrzebę jego suplementacji wśród sportowców.

Najpowszechniejszą sytuacją kojarzoną z niedoborami magnezu są skurcze mięśni oraz drganie powiek. Związane jest to z istotną funkcją jonów magnezu wobec sprawności układu nerwowego. Jego odpowiednia podaż sprzyja zachowaniu sprawności neuromotorycznej. Wskazuje się też, że niedobory tego pierwiastka sprzyjają nasileniu objawów depresji.

Poza tym, suplementacja magnezem sprzyja zachowaniu prawidłowych funkcji układu sercowo-naczyniowego. Wskazuje się, że jego niedobory promują rozwój zmian miażdżycowych oraz nadciśnienia. Zbyt niska ilość magnezu w diecie wiązana jest też z zaburzeniami rytmu pracy serca oraz zwiększonym ryzykiem zawału.

Suplementację magnezem poleca się również osobom intensywnie pracującym umysłowo oraz uczącym się. Jego odpowiednia podaż sprzyja koncentracji uwagi oraz może ułatwiać naukę. Wpływa też korzystnie na jakość snu.

Chelat aminokwasowy magnezu

Informacja

Chelat aminokwasowi magnezu należy do kompleksów kleszczowych tworzonych przez ligandy (addedenty – jony ujemne) lub cząstkowe związane koordynacyjnie z jonem centralnym przynajmniej w dwóch miejscach cząsteczki, rozpuszczane w rozpuszczalnikach organicznych (w tym przypadku w aminokwasach; alternatywnie w słabych kwasach). Wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie przy leczeniu ciężkich zatruć metalami ciężkimi. Łączenie się w związki magnezu poprzez chelatowanie wpływa na biodostępność w pełni wykorzystującą właściwości pierwiastka, utrzymują równowagę kwasowo-zasadową (odporne na zmiany czynnika pH), w procesach energetycznych zaopatrują mięśnie w ATP. Wypłukiwany przy nadmiernym wydzielaniu potu powinien być uzupełniany w organizmie. W suplementacji sportowej chelat aminokwasowi magnezu zalecany jest przy odnowie biologicznej po intensywnych treningach. Pozwala na utrzymanie struktury kostnej i poprawia jej funkcjonowanie. Utrzymuje w równowadze poziom chromosomów i kwasów nukleinowych. Bierze udział w syntezie białka i przemianach energetycznych węglowodanów i tłuszczy (jako aktywator enzymów). Jest stosowany w postaci monopreparatów, stacków kreatynowych, boosterów azotowych, wchodzi w skład suplementów: obniżających napięcie nerwowe i zaburzenia ze snem (ZMA), witaminowych, witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór magnezu w organizmie: arytmia, drętwienie kończyn, skurcze mięśni, obniżona odporność na stres, problemy ze snem.

Dawkowanie: 100–500 mg dziennie w przeliczeniu na jony.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Chelat aminokwasowy cynku

Informacja

Chelat aminokwasowy cynku – związek organiczny powstały w wyniku kompleksometrii tj. sprzężenia jonu metalu (cynk) aminokwasem. W wyniku dokonanego chelatowania cynku otrzymuje się substancję dającą większe możliwości wykorzystania przez, dzięki wzrostowi biodostępności  przez organizm. Utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową (zapewniając stabilność czynnika pH w organizmie). Ma zastosowanie w medycynie przy leczeniu zatruć metami ciężkimi (antytoksyna). Jego neutralność w odniesieniu do związków utrudniających przyswajalność cynku (np. fitynianów) pozwala na redukcję ich działania i lepszą przyswajalność metalu. Jest to o tyle ważne, że cynk bierze udział w wielu procesach metabolicznych i energetycznych. Uczestniczy w syntezie białka, produkcji niektórych hormonów (zwłaszcza testosteronu) oraz wpływa na zwiększenie odporności organizmu. Suplementy zawierające chelat aminokwasowi cynku zalecane są w sporcie ze względu na doskonałą syntezę testosteronu, szczególnie sportowcom uprawiającym dyscyplin sportowych wymagających wytrzymałości i treningu siłowego. Powinien znaleźć się w diecie wegetarianów i weganów.

Chelat aminokwasowi cynku jest dostępny na rynku w postaci monopreparatów (często wzbogacanych kwasem askorbinowym – witaminą C), suplementów witaminowo-mineralnyc, mineralnych oraz jako składnik preparatów złożonych m.in. ZMA, MZB.

Dawkowanie: 10-30 mg na dobę.

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Luteina

Informacja

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Kwas hialuronowy

Informacja

Kwas hialuronowy (hialuronian sodu) należy do glikozoaminoglikanów, nie tworzących wiązań kowalencyjnych z białkami oraz nie zawiera dodatkowej grupy siarczanowej. Tworzy tzw. agregaty proteogilanów wchłaniające wodę i odpowiadające za odporność chrząstki. Jest jednym ze składników odpowiadających za lepkość płynu wewnątrzstawowego. Bierze udział w regeneracji tkanek skórnych. Jest syntezowany w organizmie zapewniając pełne zapotrzebowanie dobowe. Suplementacja ma zastosowanie w przypadku sportowców narażonych na przeciążenia narządów ruchu; jest składnikiem preparatów wspomagających regenerację stawów i ścięgien oraz środków kosmetycznych wspomagających kondycję włosów, skóry i paznokci.

Ostatnio na blogu

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Przed Wami trzecia, ostatnia z „tłuszczowych”, część elementarzu sportowca. Dziś skupimy uwagę na zaleceniach spożycia tłuszczu, a także szepniemy...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

W poprzedniej części rozpoczęliśmy przygodę z żywieniowym elementarzem i historią dotyczącą tłuszczów. Wiecie już czym są i jakie są ich podziały....

czytaj więcej
Przeziębione plecy

Przeziębione plecy

Od kilku dni meczy mnie przeziębienie, a także nadwyrężyłem sobie dłoń od chodzenia przy chodziku Co prawda dziś jeszcze miałem sobie odpuścić, ale nie...

czytaj więcej
Anemia w ciąży

Anemia w ciąży

Po raz setny zaczynam artykuł od wstępu, w którym przypominam, że u kobiet, które są w ciąży zachodzi dużo zmian adaptacyjnych nie tylko w kwestiach...

czytaj więcej
Zastosowanie kreatyny w piłce nożnej

Zastosowanie kreatyny w piłce nożnej

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów diety o właściwościach ergogenicznych,...

czytaj więcej
Intensywność drogą do celu

Intensywność drogą do celu

Intensywność relatywna, czyli parametr, który określa jak ciężko (z jakim obciążeniem) wykonujemy dane ćwiczenie, w danej ilości serii oraz na daną...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027