Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Opti-Women Opti-Women

Optimum Nutrition Opti-Women to potężna formuła adresowana do kobiet. W skład suplementu wchodzi aż 40 składników, które zaspokajają praktycznie wszystkie potrzeby kobiecego organizmu. Wśród nich znajdują się zarówno niezbędne witaminyi minerały, jak i cenne związki odżywcze oraz unikalne wyciągi roślinne.

Preparat jest zaliczany do kobiecej profilaktyki zdrowotnej. Można go polecić każdej kobiecie, zwłaszcza aktywnej fizycznie. Dobrze sprawdzi się u pań stosujących diety odchudzające oraz tych, które nie dbają o prawidłowe odżywianie, borykają się z nadmiarem obowiązków, żyją w stresie.

Kompleks witamin i minerałów
Suplement zawiera wszystkie niezbędne witaminy i minerały, które pozwalają utrzymać homeostazę i zdrowie całego organizmu. Zarówno ich formy, jak i dawki zostały tak dobrane, by zapewnić optymalną przyswajalność i w pełni pokryć zapotrzebowanie ustrojowe. Wśród nich są zarówno te najpowszechniejsze, jak witamina A, C, D, E, K, grupa witamin Bmagnez, wapńchromcynkselen, oraz unikalne pierwiastki śladowe, takie jak miedź, mangan czy molibden. Warto podkreślić obecność żelaza, które u kobiet jest zwykle deficytowe oraz niezbędnego dla tarczycy jodu

Kontrola masy ciała
Suplement ma w składzie związki, które ułatwiają uzyskanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Kwas alfa-liponowy (ALA) znakomicie stabilizuje glikemię i przywraca tkankom pożądaną insulinowrażliwość. Warto pamiętać, że utrata wrażliwości tkanek na działanie insuliny i zaburzenia w gospodarce cukrowej są wskazywane jako jedne z głównych przyczyn przybierania na wadze.

Zdrowie i witalność
Prezentowany suplement może poprawić ogólny stan zdrowia i zwiększyć poziom sił witalnych. Preparat działa kompleksowo i pozytywnie wpływa praktycznie na wszystkie organy i układy w ciele. Wspiera zwłaszcza te obszary, które są słabszymi ogniwami w kobiecym organizmie.

Preparat dostarcza również wielu cennych przeciwutleniaczy. Są one niezbędne dla redukcji nadmiaru wolnych rodników i pozwalają zachować kontrolę nad stresem oksydacyjnym. Dzięki takiemu działaniu spowalniają proces starzenia się organizmu, ale także zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza tych związanych z układem sercowo-naczyniowym. W prezentowanym suplemencie grupę antyoksydantów reprezentuje przede wszystkim likopenluteina, flawanony cytrusowe oraz ekstrakt z pestek winogron.

Dzięki obecnemu w składzie ekstraktowi z czosnku suplementacja może także poprawić odporność i zmniejszyć częstotliwość zapadania na infekcje.

Podsumowując, Optimum Nutrition Opti-Women to pierwsza tak rozbudowana formuła, która kompleksowo usprawnia funkcje żeńskiego organizmu. Zapewnia wysoki poziom energii życiowej, niweluje typowo kobiece dolegliwości, spowalnia proces starzenia się i wzmacnia zdrowie

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Opti-Women Opti-Women 60 kaps.
Optimum
65,00 zł

Opti-Women

Wszystkie warianty

60 kaps.
65,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!
120 kaps.
115,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
65,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,74 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Zrównoważona formuła zaprojektowana dla kobiet
  • Bogactwo składników o działaniu prozdrowotnym
  • Sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała
  • Pakiet niezbędnych witamin i minerałów
  • Zapobiega retencji wody w organizmie
  • Reguluje pracę układu hormonalnego
  • Podnosi poziom energii i witalności
  • Dba o kondycję układu moczowego
  • Przyspiesza przemianę materii
  • Dostarcza deficytowego żelaza
  • Hamuje proces starzenia się
  • Poprawia stan skóry
  • Wspiera wzrok

Optimum Nutrition Opti-Women to potężna formuła adresowana do kobiet. W skład suplementu wchodzi aż 40 składników, które zaspokajają praktycznie wszystkie potrzeby kobiecego organizmu. Wśród nich znajdują się zarówno niezbędne witaminyi minerały, jak i cenne związki odżywcze oraz unikalne wyciągi roślinne.

Preparat jest zaliczany do kobiecej profilaktyki zdrowotnej. Można go polecić każdej kobiecie, zwłaszcza aktywnej fizycznie. Dobrze sprawdzi się u pań stosujących diety odchudzające oraz tych, które nie dbają o prawidłowe odżywianie, borykają się z nadmiarem obowiązków, żyją w stresie.

Kompleks witamin i minerałów
Suplement zawiera wszystkie niezbędne witaminy i minerały, które pozwalają utrzymać homeostazę i zdrowie całego organizmu. Zarówno ich formy, jak i dawki zostały tak dobrane, by zapewnić optymalną przyswajalność i w pełni pokryć zapotrzebowanie ustrojowe. Wśród nich są zarówno te najpowszechniejsze, jak witamina A, C, D, E, K, grupa witamin Bmagnez, wapńchromcynkselen, oraz unikalne pierwiastki śladowe, takie jak miedź, mangan czy molibden. Warto podkreślić obecność żelaza, które u kobiet jest zwykle deficytowe oraz niezbędnego dla tarczycy jodu

Kontrola masy ciała
Suplement ma w składzie związki, które ułatwiają uzyskanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Kwas alfa-liponowy (ALA) znakomicie stabilizuje glikemię i przywraca tkankom pożądaną insulinowrażliwość. Warto pamiętać, że utrata wrażliwości tkanek na działanie insuliny i zaburzenia w gospodarce cukrowej są wskazywane jako jedne z głównych przyczyn przybierania na wadze.

Zdrowie i witalność
Prezentowany suplement może poprawić ogólny stan zdrowia i zwiększyć poziom sił witalnych. Preparat działa kompleksowo i pozytywnie wpływa praktycznie na wszystkie organy i układy w ciele. Wspiera zwłaszcza te obszary, które są słabszymi ogniwami w kobiecym organizmie.

Preparat dostarcza również wielu cennych przeciwutleniaczy. Są one niezbędne dla redukcji nadmiaru wolnych rodników i pozwalają zachować kontrolę nad stresem oksydacyjnym. Dzięki takiemu działaniu spowalniają proces starzenia się organizmu, ale także zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza tych związanych z układem sercowo-naczyniowym. W prezentowanym suplemencie grupę antyoksydantów reprezentuje przede wszystkim likopenluteina, flawanony cytrusowe oraz ekstrakt z pestek winogron.

Dzięki obecnemu w składzie ekstraktowi z czosnku suplementacja może także poprawić odporność i zmniejszyć częstotliwość zapadania na infekcje.

Podsumowując, Optimum Nutrition Opti-Women to pierwsza tak rozbudowana formuła, która kompleksowo usprawnia funkcje żeńskiego organizmu. Zapewnia wysoki poziom energii życiowej, niweluje typowo kobiece dolegliwości, spowalnia proces starzenia się i wzmacnia zdrowie

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Witamina A (jako beta-karoten, palmitynian witaminy A)5,000 IU100%
Witamina C (jako kwas askorbinowy)250 mg417%
Witamina D (jako cholekalcyferol)600 IU150%
Witamina E (jako bursztynian d-alfa-tokoferylu)100 IU333%
Witamina K (jako fitonadion)80 mcg100%
Tiamina (jako chlorowodorek tiaminy)20 mg1333%
Ryboflawina20 mg1176%
Niacyna (jako niacynamid)20 mg100%
Witamina B6 (jako chlorowodorek pirydoksyny)20 mg1000%
Kwas foliowy600 mcg150%
Witamina B12 (jako cyjanokobalamina)100 mcg1667%
Biotyna250 mcg83%
Kwas pantotenowy (jako pantotenian d-wapnia)20 mg200%
Wapń (jako węglan wapnia, cytrynian wapnia)150 mg15%
Żelazo (jako chalat żelaza A.A.)18%100%
Jod (jak wodorosty)200 mcg133%
Magnez (jako tlenek magnezu, asparaginian magnesu)75 mg19%
Cynk (jako cytrynian cynku)15 mg100%
Selen (jako selenometionina)70 mcg100%
Miedź (jako glukonian miedzi)2 mg100%
Mangan (jako glukonian manganu)5 mg250%
Chrom (jako chrom GTF)120 mcg100%
Molibden (jako molibdenowy chelat A.A.)70 mcg93%
Wyciąg z korzenia Dong Quai (Angelica sinensis) 4:180 mg
Chasteberry (Vitex agnus-castus) 4:1 Berry Extract50 mg
Garcinia Extract (Garcinia cambogia) (skórka) (standaryzowany do 52% HCA)50 mg
Sproszkowana Uva Ursi (liść)50 mg
Wyciąg z kasztanowca (Aesculus hippocastanum (korzeń) (standaryzowany do 20% aescyny)25 mg
Kwas alfa liponowy20 mg
Sproszkowany Butchers Broom (korzeń)15 mg
Ostivone (jako izopropoksy izoflawon)10 mg
Ekstrakt z pestek winogron (Vitis vinifera) (nasiona) (standaryzowany do 95% polifenoli)10 mg
Pudrowany dezodorowany czosnek (bulwa)10 mg
Bioflawonoidy cytrusowe (owoce)10 mg
Izoflawony sojowe2 mg
Likopen (jako naturalny likopen pomidorowy LYC-O-MATO)250 mcg
Luteina250 mcg
Alfa-karoten93.5 mcg
Kryptoksantyna22.8 mcg
Zeaksantyna18.7 mcg

Pozostałe składniki

Hypromeloza, stearynian magnezu, fosforan wapnia, mikrokrystaliczna celuloza, dwutlenek krzemu.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Nutrend
55,00 zł
(7)

Suplement diety wspomagający stawy. Przeciwdziała odwapnianiu kości, regeneruje i chroni wiązadła.

Kupuję
Jarrow Formulas
29,00 zł
(1)

Suplement diety zawierający chrom. Reguluje apetyt i wydzielanie insuliny, zmniejsza poziom cholesterolu.

Kupuję
Natural Sources
49,00 zł

Suplement przeznaczony dla kobiet. Zawiera naturalne tkanki bydlęce pochodzące z jajników i macicy.

Kupuję
Pure
69,00 zł

Ekstrakt z liści drzewa oliwnego. Sprzyja wzmocnieniu systemu immunologicznego i poprawie kondycji zdrowotnej.

Kupuję
Blackstone Labs
199,00 zł

Wieloskładnikowy buzer insuliny. Poprawia insulinowrażliwość, metabolizm, wspomaga procesy anaboliczne

Kupuję
Doctor's Best
139,00 zł

Kwas DHA pozyskiwany z alg morskich Schizochytrium sp. Produkt całkowicie wolny od toksyn i metali ciężkich.

Kupuję

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina K

Informacja

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Chlorowodorek tiaminy

Informacja

Chlorowodorek tiaminy – wysoko biodostępna postać tiaminy, zwanej również witaminą B1. Ze względu na istotną rolę, jaką odgrywa w metabolizmie węglowodanów, jej zwiększona podaż wskazana jest dla osób notujących zbyt wysokie stężenia cukru we krwi. Ułatwia ich przetwarzanie w organizmie oraz wspomaga działania mające na celu przywrócenie optymalnego poziomu glikemii. Istotną rolę w metabolizmie składników odżywczych odgrywa także jako integralny składnik koenzymu karboksylazy – pirofosforanu tiaminy.

Niektóre źródła wskazują, że efektywność tiaminy wobec zdrowia układu sercowo-naczyniowego poza wspieraniem obniżania poziomu glukozy we krwi wyraża się również poprzez optymalizację ciśnienia tętniczego. Choć ten aspekt efektywności witaminy B1 wymaga kolejnych badań, to jest kolejnym argumentem wskazującym na szczególną potrzebę dbania o odpowiednią podaż tiaminy przez osób z grupy ryzyka chorób układu krwionośnego.

Wśród osób szczególnie narażonych na niedobory witaminy B1 podaje się również osoby walczące z nadwagą oraz często spożywające alkohol.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Węglan wapnia

Informacja

Węglan wapnia - sól kwasu węglowego i wapnia stosowana w suplementach jako jedna z form wapnia ze względu na swoją wysoką biodostępność. Ma charakter alkaliczny, w związku z czym może być używany do zobojętniania środowiska panującego w żołądku.

Wapń jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest materiałem budulcowym dla kości i zębów, warunkuje ich wytrzymałość mechaniczną. Odpowiednia podaż wapnia zapobiega osteoporozie u osób starszych oraz umożliwia prawidłowy rozwój układu kostnego u dzieci. Jest aktywatorem wielu enzymów, bierze udział w procesach zapalnych, reguluje sekrecję niektórych hormonów. Jest również niezbędny do powstania skurczu mięśnia, warunkuje także proces krzepnięcia krwi. Ponadto, jony wapnia umożliwiają przekazywanie impulsu nerwowego przez synapsy, regulując w ten sposób prawidłowe neuroprzewodnictwo.

Zapotrzebowanie na wapń zwiększa się wraz z rosnącym obciążeniem treningowym organizmu, w związku z czym zalecana jest zwiększona podaż wapnia u sportowców. Zwiększony ubytek wapnia może też być spowodowany stosowaniem diety wysoko proteinowej.

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Wodorosty

Informacja

Wodorostami określa się w języku potocznym glony żyjące w wodzie morskiej (słonej) wśród nich można wymienić rosnący również w Bałtyku glon z rodziny brunatnic, morszczyn pęcherzykowaty (w Polsce objęty ochroną gatunku). Liczbę gatunków glonów morskich określa się na ponad 10 000. Są źródłem składników odżywczych (witamin A, C i E), składników mineralnych (jodu, wapnia) oraz błonnika. Niektóre gatunki glonów dostarczają wielocukrów (fukoidów), mających potencjał przeciwnowotworowy. Oprócz składników odżywczych mają zdolność regulacji profilu lipidowego, wspomagają funkcjonowanie gruczołów tarczycy. Są składnikami preparatów odżywczych, witaminowych i witaminowo-mineralnych wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Tlenek magnezu

Informacja

Tlenek magnezu – najpowszechniejsza w suplementacji forma tego niezbędnego człowiekowi makroelementu. Należy do grupy kluczowych kationów wewnątrzkomórkowych, przez co odpowiednie jego stężenie warunkuje zachowanie homeostazy ustrojowej. Aktywny tryb życia zwiększa zapotrzebowanie na magnez, w związku z czym wskazuje się na istotną potrzebę jego suplementacji wśród sportowców.

Najpowszechniejszą sytuacją kojarzoną z niedoborami magnezu są skurcze mięśni oraz drganie powiek. Związane jest to z istotną funkcją jonów magnezu wobec sprawności układu nerwowego. Jego odpowiednia podaż sprzyja zachowaniu sprawności neuromotorycznej. Wskazuje się też, że niedobory tego pierwiastka sprzyjają nasileniu objawów depresji.

Poza tym, suplementacja magnezem sprzyja zachowaniu prawidłowych funkcji układu sercowo-naczyniowego. Wskazuje się, że jego niedobory promują rozwój zmian miażdżycowych oraz nadciśnienia. Zbyt niska ilość magnezu w diecie wiązana jest też z zaburzeniami rytmu pracy serca oraz zwiększonym ryzykiem zawału.

Suplementację magnezem poleca się również osobom intensywnie pracującym umysłowo oraz uczącym się. Jego odpowiednia podaż sprzyja koncentracji uwagi oraz może ułatwiać naukę. Wpływa też korzystnie na jakość snu.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Cytrynian cynku

Informacja

Cytrynian cynku – organiczna forma cynku o bardzo dobrej przyswajalności i biodostępności. W jednej cząsteczce cytrynianu cynku jony cynkowe stanowią 34% masy związku. Zatem 100 mg substancji związku dostarczy 34 mg jonów cynkowych. Należy mieć to na uwadze przy zakupie suplementów diety, gdzie podana jest wyłącznie masa całego związku w porcji. Suplementacja cynku w postaci cytrynianu u niektórych osób może powodować dolegliwości przewodu pokarmowego – nudności, spadek apetytu lub ból brzucha. Cynk w postaci cytrynianu cynku najlepiej przyjmować w odstępach między posiłkami, ze względu na fakt, iż wiele pokarmów może ograniczyć wchłanianie tego pierwiastka, zwłaszcza produkty bogate w fityniany, nabiał czy błonnik.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Dzięgiel chiński (Dong Quai)

Informacja

Dzięgiel chiński (Dong Quai) to roślina, której korzeń używany jest od tysięcy lat w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, przynosząc korzyści głównie kobietom – niweluje dyskomfort towarzyszący menstruacji oraz menopauzie. Z tego względu roślina ta nazywana jest niekiedy „kobiecym żeń-szeniem”.

Za większość prozdrowotnych działań rośliny odpowiada kumaryna, która wpływa m.in. na rozszerzenie naczyń krwionośnych (zwiększając ukrwienie macicy i innych narządów) oraz funkcjonowanie układu nerwowego (uspokaja, niweluje objawy depresyjne i wahania nastroju). Dodatkowo w roślinie znaleźć może substancje takie jak fitoestrogeny, beta-sitosterol czy kwas ferulowy.

Dong Quai optymalizuje gospodarkę hormonalną, przeciwdziała osteoporozie, pomaga uregulować cykle miesiączkowe, łagodzi objawy menopauzy i PMS, poprawia libido. Wykazano także, że posiada właściwości antyoksydacyjne i wzmacnia odporność. Może się sprawdzać również w przypadku nadciśnienia, zaparć, łuszczycy, napadów alergii i anemii.

Suplementacja Dong Quai polecana jest w szczególności płci pięknej, przynosząc ulgę w przypadku dolegliwości natury kobiecej.

Uva Ursi

Informacja

Uva Ursi (Arctostaphylos uva-ursi), nazwa polska Mącznica lekarska, której surowcem lekarskim jest liść (Folium Uvae-ursi), będący bogatym źródłem substancji aktywnych: flawonoidów, glikozydów fenolowych, garbników, kwasów organicznych, śluzu, trójterpenów i żywic. Ważnym składnikiem jest arbutyna mająca działanie moczopędne (pozwalająca na usuwanie nadmiaru płynów poza organizm) i przeciwbakteryjne na bakterie wywołujące zakażenia dróg moczowych. Działa również ściągająco, powodując hamowanie krwawienia z uszkodzonych naczyń krwionośnych. W suplementacji sportowej stosowany jest ze względu na potencjał diuretyczny stosowany jest w programach poprawy estetyki ciała oraz w skład niektórych preparatów odchudzających i termogeników, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Uwaga: W Polsce mącznica lekarska jest pod częściową ochroną. Zaleca się również ostrożne stosowanie i ograniczenia czasowe do stosowania, gdyż mogą wystąpić skutki uboczne (objawy zatrucia hydrochinonem – nudności, podrażnienie żołądka, niedokrwistość).

Dawkowanie: zależne od jakości i stężenia surowca, z zastosowaniem się do uwagi odnośnie czasu stosowania i dawkowania.

Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum)

Informacja

Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum) jest drzewem pochodzącym z Półwyspu Bałkańskiego. Surowcem leczniczym kasztanowca zwyczajnego są: nasienie kasztanowca (Semen Hippocastani), kwiat jego białych odmian (Flos Hippocastani) i kora (Cortex Hippocastani). Każdy z surowców leczniczych jest bogatym źródłem związków aktywnych (cukrów, flawonoidów, saponin trójtertpenowych, kumaryny (np. eskulinę), karotenoidów, kwasów organicznych itd. Wyciągi mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne (w obrębie przewodu pokarmowego) , przeciwprzesiękowe (zabezpieczają naczynia krwionośne przed przekrwawieniem), przeciwskurczowe. Stosowane również zewnętrznie w postaci okładów m.in. przy oparzeniach I i II stopnia, przy odmrożeniach, otarciach naskórka. Nie zaleca się stosowania preparatów z kasztanowca zwyczajnego w przypadku ostrej niewydolności nerek oraz w okresie końcowym ciąży. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

ALA (Kwas alfa-liponowy)

Informacja

ALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.

Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).

Butchers Broom

Informacja

Butchers Broom (myszopłoch kolczasty [Ruscus aculeatus]), jest źródłem alkaloidów, fitosteroli, flawonoidów oraz saponin sterydowych, takich jak: ruscyna, ruskogenina, ruskozyd. Posiada działanie moczopędne i pozwalają na wydalanie nadmiaru płynów z organizmu. Wpływają na lepsze ukrwienie tkanki nerwowej oraz działają uszczelniająco na ściany naczyń krwionośnych. Wykorzystywany w transporcie składników odżywczych pozwala na większą ich przyswajalność przez tkankę mięśniową i nerwową. Butscher Broom w suplementacji sportowej stosowany rzadko, raczej stosowany jako wspomaganie aktywności.

Ostivone

Informacja

Ostivone, jest specjalną formułą zawierającą ipriflawony (związki syntetyczne odpowiadające izoflawonom). Stosowane by poprawić kondycję tkanki kostnej, zwiększają gęstość kości i zmniejszają ryzyko zachorowań na osteoporozę. Niepotwierdzone badaniami naukowymi są informacje o wpływie na syntezę i wydzielanie hormonu odpowiedzialnego za gospodarkę wapniową (kalcytoniny) oraz ograniczaniu aktywności osteoklastów. Ze względu na brak szczegółowych badań nie zyskały na rynku krajowym zbyt wielu entuzjastów. Są składnikami suplementów witaminizujących, witaminowo-mineralizujacych i funkcjonalnych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ekstrakt z pestek winogron

Informacja

Ekstrakt z pestek winogron jest cennym źródłem składników aktywnych: flawonoidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, proantycyjanidów i witaminy E, przeciwutleniacz, wiążący wolne rodniki tlenowe,  o działaniu przeciwzapalnym i antyagregacyjnym. Stanowi składnik suplementów o charakterze prozdrowotnym wspomagających profilaktykę leczenia chorób układu krwionośnego. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik preparatów odżywczych (stacków kreatynowych i boosterów azotowych), witaminowych, ziołowych, oczyszczających.

Dawkowanie: 50–100 mg na dobę.

Vitis vinifera

Informacja

 Vitis vinifera ( winorośl właściwa) bogate źródło substancji aktywnych. Surowcem spożywczym i leczniczym są liście (Folium Vitis veniferae) oraz owoce (Fructus Vitis veniferae). Liście są źródłem pozyskiwania antycyjanidów, flawonoidów (kwercetyny), garbników, pektyn,. triterpenów i witamin. W owocach występują cukry, celuloza, enzymy, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, pektyny, minerały (kobalt, magnez, potas, wapń, żelazo) oraz witaminy (C, B1, B2, B6, B12, PP, M [kwas foliowy]). Preparaty z liści winorośli właściwej mają działanie moczopędne, detoksykacyjne, przeciwkrwotoczne i przeciwzakrzepowo, przyspieszają gojenie wrzodów i ran). Odwary z liści stosuje się zewnętrznie do przemywania skóry, ran itp. Owoce oprócz właściwości odżywczych (przy spożywaniu świeżych) działają wzmacniająco, moczopędnie, wpływają na poziom lipidowy, regulują ciśnienie krwi, krwiotwórczo, przeciwanemicznie, wpływają na gospodarkę kwasowo-zasadową. Wysuszone owoce (rodzynki) mają działanie odżywcze i lekko przeczyszczające. Wina produkowane z winorośli, zarówno białe (działa moczopędnie i jest używane w chorobach nerek), jak i czerwone (stosowane w leczeniu schorzeń układu trawiennego). Wino gronowe eliminuje pałeczki okrężnicy i przecinkowce cholery. W suplementacji liście stosowane są rzadziej, niż skórka owoców i pestki winogron (będące źródłem silnych przeciwutleniaczy, m.in. rezweratrolu). Wyciąg z winorośli właściwej jest składnikiem suplementów diety o różnorakim zastosowaniu, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bioflawonoidy cytrusowe

Informacja

Flawonoidy cytrusowe (Flawanony) - występują w owocach cytrusowych (gorzkich pomarańczach i grapefruicie) i zawierają naryngeninę oraz hespertynę o działaniu silnie przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, a także wspomagają metabolizm wielu substancji. Zwiększają odporność organizmu i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Zmniejszają wydzielanie kortyzolu, przy równoczesnym zwiększaniu hormonu noradrenaliny pozwalając na redukcje tkanki tłuszczowej. Flawonoidy cytrusowe są składnikiem suplementów w kategorii „zdrowie i uroda”, preparatach witaminizujących, termogenikach, mieszanek ziołowych wspomagających funkcjonowanie układu hormonalnego.

Owoce

Informacja

Owoce – w botanicznym znaczeniu słowa – są organem roślinnym powstającym z ovarium słupka lub dna kwiatowego wytwarzającym nasiona i stanowiącym ich naturalną osłonę. W większości są to produkty drzew i krzewów (za wyjątkiem owoców roślin zielnych takich jak jagoda, truskawka, poziomka ananasowa). W znaczeniu kulinarnym, jest to jadalna część rośliny. Do najbardziej popularnych owoców należą jabłka, śliwy, pomarańcze, banany, truskawki, jagody, i cały szereg innych owoców. Większość z nich nadaje się do spożycia w stanie surowym, charakteryzują się smakiem słodkawym, a nawet słodkim, także kwaśnym. Niektóre można spożywać przez cały rok (np. w postaci mrożonek), lub wykonywać z nich przetwory: soki, kompoty, powidła i dżemy. Owoce są źródłem witamin, w szczególności kwasu askorbinowego i beta-karotenu. W ich składzie znajdują się flawonoidy, błonnik oraz składniki mineralne. W większości są niskokaloryczne. Zawierają łatwo przyswajalne cukry.

Ekstrakty ze sproszkowanych owoców, w kompleksach witaminowych, dostępne na www.muscle-zone.pl

Izoflawony sojowe

Informacja

Izoflawony sojowe są substancjami pochodzenia roślinnego, ich źródłem są rośliny strączkowe, przede wszystkim soja owłosiona (Soja hispida), której surowcem spożywczym i leczniczym są ziarna (Semen Sojae). Izoflawony sojowe różnią się od pozostałych flawonów budową szkieletu węglowego. Nasiona soi zawierają do 45 % białka, błonnik, lecytynę, genistynę i daidzeinę. Izoflawony sojowe obniżają poziom cholesterolu we krwi i zmniejszenie ryzyka chorób miażdżycowych. Zamiennie używa się określenia fitoestrogeny, gdyż posiadają analogiczną budowę do żeńskiego hormonu estradiolu oraz wykazują nieznaczną aktywność estrogenową. Wykazują działanie prozdrowotne w przypadku chorób serca, choroby nadciśnieniowej krwi, wpływają na profil lipidowy krwi, zalecane szczególnie kobietom w okresie klimakterium.

Dawkowanie: 20-80 mg na dobę.

Likopen

Informacja

Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 1 – 3 g/24h 

Luteina

Informacja

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Alfa-karoten

Informacja

Alfa-karoten jest pigmentem pochodzenia roślinnego, związek chemiczny należący do karotenoidów. Źródłem pozyskania alfa-karotenu są m.in.: brokuły, bataty (słodkie ziemniaki), marchew, szpinak, zielona fasola. Posiada potencjał antyoksydacyjny oraz zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów (np. raka płuc).

W suplementacji stosowany często z innymi karotenami (likopen, beta-karoten, luteina) jako składnik suplementów funkcjonalnych, odżywczych, witaminowo-mineralnych i witaminowych.

Kryptoksantyna

Informacja

Kryptoksantyna jest naturalnym barwnikiem pochodzącym z żywności pochodzenia roślinnego, należy do karotenoidów. Występuje w skórkach jabłek, gorzkich pomarańczy i papai, jak również w pokarmach pochodzenia zwierzęcego (np. żółtko jaj kurzych i masło). Posiada potencjał antyutleniający, spełnia funkcję prowitaminy A. W suplementacji sportowej jest składnikiem preparatów odżywczych (witaminowych i witaminowo-mineralnych) oraz funkcjonalnych. Często występuje w mieszankach z innymi karotenoidami (np. beta-karotenem, luteiną). Dostępna w postaci preparatów na www.muscle-zone.pl

Zeaksantyna

Informacja

Zeaksantyna to naturalny barwnik roślinny, związek, zaliczany do karotenoidów występujący w żywności pochodzenia roślinnego, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Umiejscowiony na siatkówce oka, na tzw. żółtej plamce, odpowiada za ostrość widzenia. W połączeniu z luteiną (należącą również do karotenoidów) jest przeciwutleniaczem, posiada również zdolność pochłaniania energii światła niebieskiego chroniąc narządy wzroku przed uszkodzeniem,

Zeaksantyna jest składnikiem preparatów (często w połączeniu z innymi karotenoidami) wspomagających funkcjonowanie narządu  wzroku.

Dawkowanie: Do 2 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Wpływ wysiłku fizycznego na wrażliwość insulinową

Wpływ wysiłku fizycznego na wrażliwość insulinową

Insulinooporność jest często występującym zjawiskiem u starszych osób, chociaż staje się coraz bardziej powszechna we wszystkich grupach wiekowych, w tym...

czytaj więcej
Nowatorskie metody terapii depresji – farmakologia to nie wszystko

Nowatorskie metody terapii depresji – farmakologia to nie wszystko

Niedawny tekst miałem przyjemność poświęcić najpopularniejszym i najlepiej znanym społeczeństwu technikom terapii zaburzeń depresyjnych. Dziś, zgodnie z...

czytaj więcej
Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Wiedziano o tym już dosyć dawno. Jeśli by wierzyć skalnym malunkom – ludzie stosowali miód ok. 5500 lat temu. Terapeutyczne zastosowanie miodu notowali...

czytaj więcej
Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Suplementacja węglowodanów jest szeroko rozpowszechniona w środowisku osób aktywnych. Chętnie sięga się po napoje izotoniczne, odzywki typu carbo, żele...

czytaj więcej
bareczki

bareczki

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Waflowa kanapka a’la KNOPERS

Waflowa kanapka a’la KNOPERS

Knoppers to z pewnością ulubiona przekąska wielu z Was. Przedstawiam jej fit wersję, dzięki której możecie spożyć go nawet na diecie! ✔️3 sztuki...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027