Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:206,00 zł411,00 zł617,00 zł823,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Omega-3 (Odor Controlled) Omega-3 (Odor Controlled)

Now Foods Omega-3 w postaci miękkich kapsułek dojelitowych, wolnych od nieprzyjemnego zapachu oleju rybiego, stanowi skoncentrowane źródło kwasów Omega-3, zwłaszcza długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które pełnią szereg ważnych funkcji w organizmie człowieka.

Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które charakteryzują się więcej niż jednym podwójnym wiązaniem chemicznym pomiędzy poszczególnymi atomami węgla w łańcuchu węglowym. Do kwasów omega-3 zalicza się kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które stanowią niezbędne składniki odżywcze i muszą być regularnie dostarczane wraz z dietą. Wykazano, że kwasy omega-3 mogą zmniejszać stan zapalny i obniżać ryzyko chorób przewlekłych, w tym schorzeń sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych, nowotworów i zapalenia stawów. Regulują one również ciśnienie tętnicze krwi, proces krzepnięcia krwi, tolerancję glukozy, a także odpowiadają za rozwój układu nerwowego oraz jego funkcji.

Omega-3 a układ sercowo-naczyniowy
W licznych badaniach naukowych wykazano, że kwasy tłuszczowe EPA i DHA przyczyniają się do obniżenia stężenia trójglicerydów w osoczu na skutek zmniejszonej produkcji VLDL, a także prowadzą do wzrostu stężenia lipoprotein HDL (tzw. dobrego cholesterolu) we krwi. Zaobserwowano również, że kwas eikozapentaenowy (EPA) nie tylko poprawia profil lipidowy krwi, lecz również pomaga obniżyć poziom markerów stanu zapalnego w naczyniach, co niewątpliwie pozwala zredukować ryzyko sercowo-naczyniowe. Ponadto dowiedziono, iż kwasy EPA i DHA zmniejszają stres oksydacyjny, hamują proces agregacji płytek krwi, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i częstość akcji serca, a także poprawiają funkcję naczyń krwionośnych. Odpowiednie spożycie długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów Omega-3, w szczególności EPA i DHA wpływa pozytywnie na modyfikację lipidogramu krwi, co może mieć istotne znaczenie w redukcji występowania zdarzeń sercowo-naczyniowych.

Omega-3 a układ nerwowy
Rosnąca liczba dowodów naukowych wskazuje, że kwas DHA może odgrywać ważną rolę terapeutyczną w łagodnym urazowym uszkodzeniu mózgu, gdyż stanowi aż 97 % wszystkich kwasów omega-3 występujących w ośrodkowym układzie nerwowym. W badaniach dowiedziono, że kwas DHA ma kluczowe znaczenie dla rozwoju mózgu i funkcji poznawczych w ciągu całego życia. Na domiar tego, istnieją dowody na to, że ilość kwasu DHA w tkance mózgowej zmniejsza się po przebytym wstrząśnieniu mózgu, co wskazuje na zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik w trakcie okresu rekonwalescencji.

Znaczenie omega-3 w sporcie
Odpowiednia podaż kwasów EPA i DHA w diecie sportowców przyczynia się do obniżenia uczucia zmęczenia, zmniejszenia powysiłkowej bolesności mięśniowej i stresu oksydacyjnego, jak również poprawy samopoczucia oraz funkcji poznawczych. Ponadto kwasy omega-3 wspomagają proces adaptacji nerwowo-mięśniowej, poprawiają sprawność mięśni i utrzymanie ich siły eksplozywnej oraz chronią przed łagodnym urazowym uszkodzeniem mózgu, będącym konsekwencją częstych urazów głowy w sportach kontaktowych. Niektóre doniesienia naukowe sugerują także, że długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA odgrywają istotną rolę w regulacji procesu syntezy białek mięśni szkieletowych, a tym samym mogą mieć znaczenie w przypadku kształtowania sylwetki i rozwoju masy mięśniowej.

Niewystarczająca podaż omega-3 w społeczeństwie i wśród sportowców
Pomimo iż udokumentowano w licznych publikacjach naukowych szereg korzystnych właściwości, zwłaszcza długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów Omega-3 (EPA i DHA) to wciąż wydaje się, iż przeważająca większość społeczeństwa nie dostarcza wystarczających ilości tych związków z codzienną dietą. Podobnie sytuacja wygląda u osób systematycznie podejmujących wysiłek fizyczny, bowiem wciąż spora grupa sportowców charakteryzuje się niedostatecznym ich spożyciem, na co wskazują zresztą rezultaty przeprowadzonych w ostatnich latach eksperymentów z udziałem wysokiej klasy sportowców uprawiających zimowe sporty wytrzymałościowe oraz zawodników futbolu amerykańskiego. Jak się okazało, wartość indeksu omega-3 służącego do oceny stanu zaopatrzenia organizmu w kwasy tłuszczowe EPA i DHA oraz oceny ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, wykazała zdecydowanie zbyt małą podaż wspomnianych długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, która nie wiązała się w dodatku z prewencją chorób układu krążenia w obu badanych grupach sportowców.

Podsumowując, suplement diety Now Foods Omega-3 jest doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich osób, których dieta nie zawiera tłustych gatunków ryb morskich, naturalnie obfitujących w długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA. Ponadto dodatkową suplementację preparatem w celu dostarczenia odpowiednio wysokiej dawki kwasów EPA i DHA powinny rozważyć osoby uprawiające na co dzień sporty kontaktowe (np. piłka nożna, sztuki walki, rugby, piłka ręczna, hokej na lodzie) oraz osoby z wysokim ryzykiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, sercowo-naczyniowych i autoimmunologicznych. Warto również podkreślić, że jest on regularnie testowany jako wolny od potencjalnie szkodliwych poziomów zanieczyszczeń, takich związków jak polichlorowane bifenyle (PCB), dioksyny, rtęć i inne metale ciężkie.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Omega-3 (Odor Controlled) Omega-3 (Odor Controlled) 90 kaps.
Now Foods
39,00 zł

Omega-3 (Odor Controlled)

ilość: 90 kaps.

Wszystkie warianty:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UK
Dostępność:
mała ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-12
Do darmowej wysyłki brakuje: 618,00 zł
39,00 złz VAT
0,87 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 38,22 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wolny od zanieczyszczeń metalami ciężkimi i dioksynami
  • Wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego
  • Przyczynia się do poprawy profilu lipidowego krwi
  • Pozytywnie wpływa na funkcje poznawcze
  • W formie miękkich kapsułek dojelitowych
  • Sprzyja redukcji stanu zapalnego

Now Foods Omega-3 w postaci miękkich kapsułek dojelitowych, wolnych od nieprzyjemnego zapachu oleju rybiego, stanowi skoncentrowane źródło kwasów Omega-3, zwłaszcza długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które pełnią szereg ważnych funkcji w organizmie człowieka.

Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które charakteryzują się więcej niż jednym podwójnym wiązaniem chemicznym pomiędzy poszczególnymi atomami węgla w łańcuchu węglowym. Do kwasów omega-3 zalicza się kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które stanowią niezbędne składniki odżywcze i muszą być regularnie dostarczane wraz z dietą. Wykazano, że kwasy omega-3 mogą zmniejszać stan zapalny i obniżać ryzyko chorób przewlekłych, w tym schorzeń sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych, nowotworów i zapalenia stawów. Regulują one również ciśnienie tętnicze krwi, proces krzepnięcia krwi, tolerancję glukozy, a także odpowiadają za rozwój układu nerwowego oraz jego funkcji.

Omega-3 a układ sercowo-naczyniowy
W licznych badaniach naukowych wykazano, że kwasy tłuszczowe EPA i DHA przyczyniają się do obniżenia stężenia trójglicerydów w osoczu na skutek zmniejszonej produkcji VLDL, a także prowadzą do wzrostu stężenia lipoprotein HDL (tzw. dobrego cholesterolu) we krwi. Zaobserwowano również, że kwas eikozapentaenowy (EPA) nie tylko poprawia profil lipidowy krwi, lecz również pomaga obniżyć poziom markerów stanu zapalnego w naczyniach, co niewątpliwie pozwala zredukować ryzyko sercowo-naczyniowe. Ponadto dowiedziono, iż kwasy EPA i DHA zmniejszają stres oksydacyjny, hamują proces agregacji płytek krwi, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i częstość akcji serca, a także poprawiają funkcję naczyń krwionośnych. Odpowiednie spożycie długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów Omega-3, w szczególności EPA i DHA wpływa pozytywnie na modyfikację lipidogramu krwi, co może mieć istotne znaczenie w redukcji występowania zdarzeń sercowo-naczyniowych.

Omega-3 a układ nerwowy
Rosnąca liczba dowodów naukowych wskazuje, że kwas DHA może odgrywać ważną rolę terapeutyczną w łagodnym urazowym uszkodzeniu mózgu, gdyż stanowi aż 97 % wszystkich kwasów omega-3 występujących w ośrodkowym układzie nerwowym. W badaniach dowiedziono, że kwas DHA ma kluczowe znaczenie dla rozwoju mózgu i funkcji poznawczych w ciągu całego życia. Na domiar tego, istnieją dowody na to, że ilość kwasu DHA w tkance mózgowej zmniejsza się po przebytym wstrząśnieniu mózgu, co wskazuje na zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik w trakcie okresu rekonwalescencji.

Znaczenie omega-3 w sporcie
Odpowiednia podaż kwasów EPA i DHA w diecie sportowców przyczynia się do obniżenia uczucia zmęczenia, zmniejszenia powysiłkowej bolesności mięśniowej i stresu oksydacyjnego, jak również poprawy samopoczucia oraz funkcji poznawczych. Ponadto kwasy omega-3 wspomagają proces adaptacji nerwowo-mięśniowej, poprawiają sprawność mięśni i utrzymanie ich siły eksplozywnej oraz chronią przed łagodnym urazowym uszkodzeniem mózgu, będącym konsekwencją częstych urazów głowy w sportach kontaktowych. Niektóre doniesienia naukowe sugerują także, że długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA odgrywają istotną rolę w regulacji procesu syntezy białek mięśni szkieletowych, a tym samym mogą mieć znaczenie w przypadku kształtowania sylwetki i rozwoju masy mięśniowej.

Niewystarczająca podaż omega-3 w społeczeństwie i wśród sportowców
Pomimo iż udokumentowano w licznych publikacjach naukowych szereg korzystnych właściwości, zwłaszcza długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów Omega-3 (EPA i DHA) to wciąż wydaje się, iż przeważająca większość społeczeństwa nie dostarcza wystarczających ilości tych związków z codzienną dietą. Podobnie sytuacja wygląda u osób systematycznie podejmujących wysiłek fizyczny, bowiem wciąż spora grupa sportowców charakteryzuje się niedostatecznym ich spożyciem, na co wskazują zresztą rezultaty przeprowadzonych w ostatnich latach eksperymentów z udziałem wysokiej klasy sportowców uprawiających zimowe sporty wytrzymałościowe oraz zawodników futbolu amerykańskiego. Jak się okazało, wartość indeksu omega-3 służącego do oceny stanu zaopatrzenia organizmu w kwasy tłuszczowe EPA i DHA oraz oceny ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, wykazała zdecydowanie zbyt małą podaż wspomnianych długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, która nie wiązała się w dodatku z prewencją chorób układu krążenia w obu badanych grupach sportowców.

Podsumowując, suplement diety Now Foods Omega-3 jest doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich osób, których dieta nie zawiera tłustych gatunków ryb morskich, naturalnie obfitujących w długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA. Ponadto dodatkową suplementację preparatem w celu dostarczenia odpowiednio wysokiej dawki kwasów EPA i DHA powinny rozważyć osoby uprawiające na co dzień sporty kontaktowe (np. piłka nożna, sztuki walki, rugby, piłka ręczna, hokej na lodzie) oraz osoby z wysokim ryzykiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, sercowo-naczyniowych i autoimmunologicznych. Warto również podkreślić, że jest on regularnie testowany jako wolny od potencjalnie szkodliwych poziomów zanieczyszczeń, takich związków jak polichlorowane bifenyle (PCB), dioksyny, rtęć i inne metale ciężkie.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 45
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Kalorie20
Całkowita zawartość tłuszczu2 g2%
Tłuszcz nasycony< 1 g4%
Tłuszcz wielonienasycony1 g
Skoncentrowany Olej Rybi2000 mg-
w tym kwasy tłuszczowej Omega-3:
Kwas eikozapentaenowy (EPA)360 mg -
Kwas dokozaheksaenowy (DHA)240 mg -

Pozostałe składniki

Kapsułka miękka (żelatyna, zewnętrzna otoczka, gliceryna, woda), witamina D (naturalny d-alfa tokoferol)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
159,00 zł

NADH pełni funkcję kofaktora dla setek reakcji biochemicznych w organizmie i wspomaga wytwarzanie ATP.

Kupuję
Life Extension
59,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Source Naturals
219,00 zł

Preparat zawierający kombinację witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych, w tym pełnowartościowe żelazo.

Kupuję
Now Foods
49,00 zł

Suplement diety zawierający chrom. Reguluje apetyt i wydzielanie insuliny, zmniejsza poziom cholesterolu.

Kupuję
Now Foods
69,00 zł
(1)

Wysoka dawka witaminy B3. Reguluje poziom cholesterolu. Poprawia samopoczucie psychiczne.

Kupuję
Swanson
27,00 zł

Wysoce przyswajalny orotan cynku w kapsułkach. Poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Olej rybi

Informacja

Olej rybi jest źródłem długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (EPA – kwas eikozapentaenowy; DHA – kwas dokozaheksaenowy), będących elementem błon komórkowych i prekursorem i aktywatorem eikozanoidów. Przy spożywaniu kwasów z rodziny Omega 3 należy zachować równowagę z kwasami Omega 6 (używanie w przedziale od 1 : 6 do 1 : 1). Tłuszcze zawarte w oleju rybim wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, wpływają na dotlenienie organizmu, oraz funkcjonowanie układów: krążenia, oddechowego, nerwowego oraz aparatu ruchu. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik suplementów z kategorii „zdrowie i uroda”.

Ostatnio na blogu

Cynk a przeziębienie

Cynk a przeziębienie

Podawanie pastylek zawierających cynk pacjentom ze zwykłym przeziębieniem nie skróciło czasu trwania infekcji. Badania przeprowadzono na randomizowanej...

czytaj więcej
Niedobór witaminy D podczas ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ADHD

Niedobór witaminy D podczas ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ADHD

Ryzyko wystąpienia ADHD było o 34 procent wyższe u dzieci, których matka miała niedobór witaminy D podczas ciąży, niż u dzieci, których poziom witaminy...

czytaj więcej
Inozytol: w jaki sposób może on korzystnie wpływać na Twoje zdrowie?

Inozytol: w jaki sposób może on korzystnie wpływać na Twoje zdrowie?

Na pewno słyszałeś o witaminach z grupy B. Zaliczamy do nich witaminy takie jak: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna). Popularna jest...

czytaj więcej
Wpływ inozytolu na redukcję objawów PCOS

Wpływ inozytolu na redukcję objawów PCOS

Zespół policystycznych jajników jest schorzeniem, z którym mierzy się bardzo wiele kobiet. Staramy się, możliwie jak...

czytaj więcej
Mio-inozytol i D-chiro-inozytol: leczenie pierwszego rzutu PCOS

Mio-inozytol i D-chiro-inozytol: leczenie pierwszego rzutu PCOS

Inozytol należy do witamin z grupy B i jest ważnym składnikiem błony komórkowej. Inozytol znajduje się w owocach, ziarnach,...

czytaj więcej
Inozytol – działanie i właściwości

Inozytol – działanie i właściwości

Niektóre z deklarowanych zalet zdrowotnych inozytolu, na które można trafić w internecie, to między innymi to, że zwalcza on...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027