Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Omega-3 (Odor Controlled) Omega-3 (Odor Controlled) 90 kaps.
Now Foods
39,00 zł
Magazyn: eu

Omega-3 (Odor Controlled)

Wszystkie warianty:

od 3 sztuk tylko: 38,22 zł / szt. -2%

Waga wysyłki: 200g
39,00 zł z VAT
0,87 zł / porcja
Możemy Ciebie powiadomić kiedy produkt będzie znów dostępny
Zapisz
Opis produktu
  • Wolny od zanieczyszczeń metalami ciężkimi i dioksynami
  • Wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego
  • Przyczynia się do poprawy profilu lipidowego krwi
  • Pozytywnie wpływa na funkcje poznawcze
  • W formie miękkich kapsułek dojelitowych
  • Sprzyja redukcji stanu zapalnego

Now Foods Omega-3 w postaci miękkich kapsułek dojelitowych, wolnych od nieprzyjemnego zapachu oleju rybiego, stanowi skoncentrowane źródło kwasów Omega-3, zwłaszcza długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które pełnią szereg ważnych funkcji w organizmie człowieka.

Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które charakteryzują się więcej niż jednym podwójnym wiązaniem chemicznym pomiędzy poszczególnymi atomami węgla w łańcuchu węglowym. Do kwasów omega-3 zalicza się kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które stanowią niezbędne składniki odżywcze i muszą być regularnie dostarczane wraz z dietą. Wykazano, że kwasy omega-3 mogą zmniejszać stan zapalny i obniżać ryzyko chorób przewlekłych, w tym schorzeń sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych, nowotworów i zapalenia stawów. Regulują one również ciśnienie tętnicze krwi, proces krzepnięcia krwi, tolerancję glukozy, a także odpowiadają za rozwój układu nerwowego oraz jego funkcji.

Omega-3 a układ sercowo-naczyniowy
W licznych badaniach naukowych wykazano, że kwasy tłuszczowe EPA i DHA przyczyniają się do obniżenia stężenia trójglicerydów w osoczu na skutek zmniejszonej produkcji VLDL, a także prowadzą do wzrostu stężenia lipoprotein HDL (tzw. dobrego cholesterolu) we krwi. Zaobserwowano również, że kwas eikozapentaenowy (EPA) nie tylko poprawia profil lipidowy krwi, lecz również pomaga obniżyć poziom markerów stanu zapalnego w naczyniach, co niewątpliwie pozwala zredukować ryzyko sercowo-naczyniowe. Ponadto dowiedziono, iż kwasy EPA i DHA zmniejszają stres oksydacyjny, hamują proces agregacji płytek krwi, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i częstość akcji serca, a także poprawiają funkcję naczyń krwionośnych. Odpowiednie spożycie długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów Omega-3, w szczególności EPA i DHA wpływa pozytywnie na modyfikację lipidogramu krwi, co może mieć istotne znaczenie w redukcji występowania zdarzeń sercowo-naczyniowych.

Omega-3 a układ nerwowy
Rosnąca liczba dowodów naukowych wskazuje, że kwas DHA może odgrywać ważną rolę terapeutyczną w łagodnym urazowym uszkodzeniu mózgu, gdyż stanowi aż 97 % wszystkich kwasów omega-3 występujących w ośrodkowym układzie nerwowym. W badaniach dowiedziono, że kwas DHA ma kluczowe znaczenie dla rozwoju mózgu i funkcji poznawczych w ciągu całego życia. Na domiar tego, istnieją dowody na to, że ilość kwasu DHA w tkance mózgowej zmniejsza się po przebytym wstrząśnieniu mózgu, co wskazuje na zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik w trakcie okresu rekonwalescencji.

Znaczenie omega-3 w sporcie
Odpowiednia podaż kwasów EPA i DHA w diecie sportowców przyczynia się do obniżenia uczucia zmęczenia, zmniejszenia powysiłkowej bolesności mięśniowej i stresu oksydacyjnego, jak również poprawy samopoczucia oraz funkcji poznawczych. Ponadto kwasy omega-3 wspomagają proces adaptacji nerwowo-mięśniowej, poprawiają sprawność mięśni i utrzymanie ich siły eksplozywnej oraz chronią przed łagodnym urazowym uszkodzeniem mózgu, będącym konsekwencją częstych urazów głowy w sportach kontaktowych. Niektóre doniesienia naukowe sugerują także, że długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA odgrywają istotną rolę w regulacji procesu syntezy białek mięśni szkieletowych, a tym samym mogą mieć znaczenie w przypadku kształtowania sylwetki i rozwoju masy mięśniowej.

Niewystarczająca podaż omega-3 w społeczeństwie i wśród sportowców
Pomimo iż udokumentowano w licznych publikacjach naukowych szereg korzystnych właściwości, zwłaszcza długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów Omega-3 (EPA i DHA) to wciąż wydaje się, iż przeważająca większość społeczeństwa nie dostarcza wystarczających ilości tych związków z codzienną dietą. Podobnie sytuacja wygląda u osób systematycznie podejmujących wysiłek fizyczny, bowiem wciąż spora grupa sportowców charakteryzuje się niedostatecznym ich spożyciem, na co wskazują zresztą rezultaty przeprowadzonych w ostatnich latach eksperymentów z udziałem wysokiej klasy sportowców uprawiających zimowe sporty wytrzymałościowe oraz zawodników futbolu amerykańskiego. Jak się okazało, wartość indeksu omega-3 służącego do oceny stanu zaopatrzenia organizmu w kwasy tłuszczowe EPA i DHA oraz oceny ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, wykazała zdecydowanie zbyt małą podaż wspomnianych długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, która nie wiązała się w dodatku z prewencją chorób układu krążenia w obu badanych grupach sportowców.

Podsumowując, suplement diety Now Foods Omega-3 jest doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich osób, których dieta nie zawiera tłustych gatunków ryb morskich, naturalnie obfitujących w długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA. Ponadto dodatkową suplementację preparatem w celu dostarczenia odpowiednio wysokiej dawki kwasów EPA i DHA powinny rozważyć osoby uprawiające na co dzień sporty kontaktowe (np. piłka nożna, sztuki walki, rugby, piłka ręczna, hokej na lodzie) oraz osoby z wysokim ryzykiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, sercowo-naczyniowych i autoimmunologicznych. Warto również podkreślić, że jest on regularnie testowany jako wolny od potencjalnie szkodliwych poziomów zanieczyszczeń, takich związków jak polichlorowane bifenyle (PCB), dioksyny, rtęć i inne metale ciężkie.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 45
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Kalorie20
Całkowita zawartość tłuszczu2 g2%
Tłuszcz nasycony< 1 g4%
Tłuszcz wielonienasycony1 g
Skoncentrowany Olej Rybi2000 mg-
w tym kwasy tłuszczowej Omega-3:
Kwas eikozapentaenowy (EPA)360 mg -
Kwas dokozaheksaenowy (DHA)240 mg -

Pozostałe składniki

Kapsułka miękka (żelatyna, zewnętrzna otoczka, gliceryna, woda), witamina D (naturalny d-alfa tokoferol)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Olej rybi

Informacja

Olej rybi jest źródłem długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (EPA – kwas eikozapentaenowy; DHA – kwas dokozaheksaenowy), będących elementem błon komórkowych i prekursorem i aktywatorem eikozanoidów. Przy spożywaniu kwasów z rodziny Omega 3 należy zachować równowagę z kwasami Omega 6 (używanie w przedziale od 1 : 6 do 1 : 1). Tłuszcze zawarte w oleju rybim wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, wpływają na dotlenienie organizmu, oraz funkcjonowanie układów: krążenia, oddechowego, nerwowego oraz aparatu ruchu. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik suplementów z kategorii „zdrowie i uroda”.

Ostatnio na blogu

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

Od jakiegoś czasu dość popularna stała się tzw. kawa kuloodporna (BPC Bulletproff Coffee), czyli kawa z dodatkiem tłuszczu, ale...

czytaj więcej

1-5-10, czyli siła i masa w jednym!

1-5-10, czyli siła i masa w jednym!

Metoda na masę i siłę, czyli periodyzacja równoległa w praktyce. Jeśli kojarzycie Wodyna, to zapewne znacie jego autorską metodę 15-10-5, za pomocą...

czytaj więcej

Kebab – ile to kalorii?

Kebab – ile to kalorii?

  Każdemu z Nas zdarzy się co jakiś czas spożyć fast-foody. Są to burgery, zapiekanki, kebaby, pity i różne inne przekąski. O ile z kanapką z McD....

czytaj więcej

Wysoki poziom homocysteiny – jak sobie z nim radzić?

Wysoki poziom homocysteiny – jak sobie z nim radzić?

Powinniśmy zacząć od tego czym jest homocysteina. To aminokwas siarkowy, który powstaje w naszym organizmie w wyniku demetylacji aminokwasu...

czytaj więcej

Dlaczego warto suplementować cytrynian potasu?

Dlaczego warto suplementować cytrynian potasu?

Potas to minerał występujący w wielu produktach spożywczych, który ma kluczowe znaczenie dla zdrowia człowieka. Wraz z sodem,...

czytaj więcej

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Magnez jest ostatnio suplementem niezwykle forsowanym w marketingu. Co rusz powstają kolejne reklamy, zapewniające o coraz większej bioretencji,...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na  Opineo
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027