Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:214,00 zł428,00 zł642,00 zł856,00 zł1 070,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-43,00 zł-54,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Dodaj do koszyka
Nasiona Chia Nasiona Chia 250g
MZ-STORE
6,90 zł

Nasiona Chia 250g

ilość: 250g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-10
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
6,90 złz VAT
0,43 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • 100% nasiona szałwii hiszpańskiej (chia)
  • Bogate źródło cennych kwasów omega-3
  • Skarbnica białka roślinnego i błonnika
  • Wsparcie dla układu pokarmowego
  • Smaczny i zdrowy dodatek do diety
  • Liczne właściwości prozdrowotne

MZ Nasiona Chia to produkt w 100% naturalny, zaliczany do tzw. superfoods. Zawiera nasiona szałwii hiszpańskiej, które imponują wysoką zawartością cennych składników odżywczych i są znane z licznych właściwości prozdrowotnych. Stanowią smaczny i wartościowy dodatek do diety.

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica), powszechnie określana mianem chia, to roślina należąca do rodziny jasnotowatych,. Naturalnie występuje w Meksyku oraz Gwatemali, ale jest uprawiana również w innych częściach świata. Jej nasiona mają bardzo wysoką wartość odżywczą i spory potencjał leczniczy.

Bogactwo składników odżywczych: niepozorne nasionka szałwii hiszpańskiej są skarbnicą ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA). Co ważne, zawierają znacznie więcej kwasów omega-3 niż omega-6. Oprócz tego są zasobne w białko roślinne oraz błonnik. Można w nich znaleźć także witaminy (E, witaminy z grupy B), składniki mineralne (wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, magnez) oraz związki o potencjale przeciwutleniającym.

Lepsze trawienie: dzięki wysokiej zawartości błonnika nasiona chia wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit, pomagają uregulować rytm wypróżnień i sprzyjają obniżeniu glikemii poposiłkowej. Ponadto włókno pokarmowe nasion szałwii hiszpańskiej bardzo łatwo wiąże wodę, a dzięki temu dodane do posiłku znacznie zwiększa uczucie sytości. Prawdopodobnie dlatego mówi się, że nasiona chia są sprzymierzeńcem osób odchudzających się.

Profilaktyka zdrowotna: nasiona szałwii hiszpańskiej stanowią ważny element diety ukierunkowanej na profilaktykę  zaburzeń metabolicznych, chorób serca i układu krążenia. Dzięki wysokiej zawartości pożądanych składników odżywczych, w tym błonnika, kwasów omega-3 oraz antyoksydantów, wykazują one działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne i hipotensyjne. Mają korzystny wpływ na profil lipidowy i sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Podsumowując, MZ Nasiona Chia to  produkt, który warto wziąć pod uwagę układając swój jadłospis. Małe, niepozorne nasionka są znakomitym, naturalnym źródłem cennych składników odżywczych, kwasów omega-3, białka oraz błonnika. Łatwo włączyć je do diety – świetnie sprawdzają się w roli dodatku do sałatek, owsianki, koktajli. Mogą być spożywane również jako samodzielna przekąska.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 250 gPorcja jednorazowa: 15 gIlość porcji w opakowaniu: 16
w 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna 2096 kJ / 505 kcal25%
Tłuszcz 31 g44%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,3 g12%
Węglowodany 25 g10%
w tym cukry 0 g0%
Błonnik --
Białko 20 g 40%
Sól 0,04 g 1%

Pozostałe składniki

Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.)

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Apollo's Hegemony
99,00 zł

Wieloskładnikowy kompleks witamin i minerałów. Dba o metabolizm, odporność i chroni przed wolnymi rodnikami.

Kupuję
Aliness
69,90 zł

Naturalny preparat aminokwasowy. Dostarcza wszystkich egzogennych aminokwasów.

Kupuję
Apollo's Hegemony
59,00 zł
(1)

Wieloskładnikowy kompleks witamin i minerałów. Dba o metabolizm, odporność i chroni przed wolnymi rodnikami.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

Dobór ćwiczeń pomocniczych na dół ciała

Dobór ćwiczeń pomocniczych na dół ciała

Jak skutecznie dobierać ćwiczenia akcesoryjne pod dół ciała, czyli co na słaby przysiad oraz martwy ciąg? Większość z Was pytając o akcesoria na dół...

czytaj więcej
7 sposobów na podniesienie wrażliwości na insulinę

7 sposobów na podniesienie wrażliwości na insulinę

Nie można włączyć radia lub przeglądać gazety, nie słysząc lub nie czytając, jak ktoś mówi o znacznym wzroście otyłości i zachorowań na cukrzycę...

czytaj więcej
Jak fukoksantyna może pomóc w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby

Jak fukoksantyna może pomóc w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFL) to nagromadzenie dodatkowego tłuszczu w komórkach wątroby, które nie jest spowodowane...

czytaj więcej
Jak sprawdzić czy jesteś w ketozie? Pomiar ciał ketonowych

Jak sprawdzić czy jesteś w ketozie? Pomiar ciał ketonowych

Dieta ketogeniczna to jedna z najciekawszych opcji dietetycznych, która kusi nie jednego z nas. Korzyści, które wiążą się tym rodzajem odżywiania się,...

czytaj więcej
Sulbutiamina: witamina B o właściwościach nootropowych!

Sulbutiamina: witamina B o właściwościach nootropowych!

Czy byłeś jednym z tych dzieciaków, które w szkole bez problemów dostawały czwórki, ale nigdy nie kończyły...

czytaj więcej
Zespół jelita drażliwego – maślan sodu na ratunek!

Zespół jelita drażliwego – maślan sodu na ratunek!

Zespół jelita drażliwego (IBS) dotyka coraz większej ilości osób – nieodpowiednia dieta, duża ilość stresu i używki zdecydowanie nie sprzyjają...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Sprawdź również nasze doskonałe oceny na 
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027