Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Opti-EPA Enteric Coated Opti-EPA Enteric Coated

Douglas Opti-EPA Enteric Coated to suplement diety dostarczający wysokiej dawki niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzących ze skoncentrowanego oleju z ryb morskich (anchois i makreli) OptiEPA™.

Preparat jest w postaci miękkich kapsułek dojelitowych i stanowi doskonałe źródło kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Dzięki specjalnej powłoczce jelitowej został zminimalizowany nieprzyjemny, „rybi” posmak.

Olej rybi otrzymywany jest głównie poprzez ekstrakcję z rybiej tkanki. Zwykle pochodzi od takich gatunków jak śledź, tuńczyk czy makrela. Niekiedy pozyskiwany jest także z wątroby innych ryb, między innymi dorsza.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 1-2 porcji ryb tygodniowo ze względu na szerokie działanie prozdrowotne kwasów omega-3 w nich zawartych. Suplementacja omega-3 wskazana jest zatem w szczególności wśród osób, które nie lubią ryb lub rzadko je spożywają. Kolejnym powodem, aby zapewnić odpowiednie spożycie tych kwasów jest fakt, iż zachodnia dieta zastąpiła omega-3 innymi tłuszczami, takimi jak omega-6. To zaburzyło stosunek tych kwasów do siebie, co ma także swój wpływ na powstawanie wielu chorób cywilizacyjnych związanych z zachodnim stylem życia.

Korzystne działanie na serce
Choroby serca są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Istnieje wiele czynników ryzyka, które wydają się być zredukowane dzięki spożywaniu odpowiedniej ilości rybich kwasów tłuszczowych. Zalety ich konsumpcji obejmują między innymi zapewnienie odpowiedniego poziomu cholesterolu - mogą zwiększać poziom HDL („dobrego cholesterolu”). Oprócz tego omega-3 mogą obniżać stężenie trójglicerydów nawet o ok. 15-30%.

Kolejną zachętą do ich stosowania jest fakt, że nawet małe dawki pomagają zredukować ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie. Mogą również zapobiegać powstawaniu skrzepów tworzących się w tętnicach, które powodują ich twardnienie. Sprawiają także, iż już isteniejące skrzepy stają się stabilniejsze oraz bezpieczniejsze.

Pomoc w terapii niektórych zaburzeń psychicznych
Nasz mózg w niemal 60% jest zbudowany z tłuszczów, a wiele z nich są to właśnie kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Są one więc niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Niektóre badania pokazały, że osoby cierpiące na pewnie zaburzenia psychiczne mają niższe stężenia omega-3 we krwi. Co ciekawe, z eksperymentów wynika, iż suplementacja oleju rybiego może zapobiegać rozwojowi bądź redukować objawy danych schorzeń. Przykładem może być zmniejszenie szansy pojawienia się zaburzeń psychotycznych u osób w grupie zwiększonego ryzyka. Dodatkowo, spożywanie omega-3 w dużych dawkach może pomóc w redukcji objawów zarówno schizofrenii, jak i choroby dwubiegunowej.

Wspieranie utraty masy ciała i zmniejszenia obwodu talii
Otyłość jest definiowana jako indeks masy ciała (BMI) wynoszący powyżej 30. Na całym świecie aż 39% dorosłych ma nadwagę, podczas gdy 13% jest otyłych. Te liczby są nawet większe w krajach wysoko rozwiniętych, takich jak Stany Zjednoczone.

Otyłość może znacząco zwiększyć ryzyko pojawienia się innych chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2 czy nawet rak. Suplementcja olei rybich może pomóc w poprawie kompozycji ciała i zredukować czynniki ryzyka chorób serca u osób otyłych. Co więcej, niektóre badania pokazały, że połączenie spożycia kwasów omega-3 z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną może sprzyjać redukcji masy ciała. Metaanaliza 21 badań potwierdziła, że suplementacja oleju rybiego pomogła w zmniejszeniu obwodu talii oraz stusunku talia-biodra.

Zapewnienie zdrowia oczu na długie lata
Kwasy omega-3 pełnią ważną rolę nie tylko w mózgu, ale także jako element strukturalny naszych oczu. Badania wskazują, że osoby, które nie dostarczają odpowiedniej ilości kwasów omega-3 są bardziej narażone na choroby oczu. Nasz wzrok ulega pogorszeniu wraz z upływającymi latami, co może prowadzić do degradacji plamki żółtej. Spożywanie olei rybich wydaje się mieć swoją rolę w profilaktyce tego schorzenia.

Podsumowując, Douglas Opti-EPA Enteric Coated to naturalny suplement wysokiej jakości o wszechstronnym działaniu. Dostarcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 - EPA i DHA, które są niezbędne do zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w szczególności układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Opti-EPA Enteric Coated Opti-EPA Enteric Coated 60 softgels
Douglas
119,00 zł

Opti-EPA Enteric Coated 60 softgels

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Wysokiej jakości skoncentrowany olej z ryb morskich
  • Idealne połączenie niezbędnych dla zdrowia kwasów omega-3
  • Zapewnia optymalne funkcjonowanie układu nerwowego
  • Wspiera prawidłowy rozwój mózgu u płodu w czasie ciąży
  • Zmniejszony „rybi” posmak dzięki powlekanym kapsułkom
  • Pomaga utrzymać zdrowie układu krwionośnego
  • Sprzyja prawidłowej pracy narządu wzroku

Douglas Opti-EPA Enteric Coated to suplement diety dostarczający wysokiej dawki niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzących ze skoncentrowanego oleju z ryb morskich (anchois i makreli) OptiEPA™.

Preparat jest w postaci miękkich kapsułek dojelitowych i stanowi doskonałe źródło kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Dzięki specjalnej powłoczce jelitowej został zminimalizowany nieprzyjemny, „rybi” posmak.

Olej rybi otrzymywany jest głównie poprzez ekstrakcję z rybiej tkanki. Zwykle pochodzi od takich gatunków jak śledź, tuńczyk czy makrela. Niekiedy pozyskiwany jest także z wątroby innych ryb, między innymi dorsza.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 1-2 porcji ryb tygodniowo ze względu na szerokie działanie prozdrowotne kwasów omega-3 w nich zawartych. Suplementacja omega-3 wskazana jest zatem w szczególności wśród osób, które nie lubią ryb lub rzadko je spożywają. Kolejnym powodem, aby zapewnić odpowiednie spożycie tych kwasów jest fakt, iż zachodnia dieta zastąpiła omega-3 innymi tłuszczami, takimi jak omega-6. To zaburzyło stosunek tych kwasów do siebie, co ma także swój wpływ na powstawanie wielu chorób cywilizacyjnych związanych z zachodnim stylem życia.

Korzystne działanie na serce
Choroby serca są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Istnieje wiele czynników ryzyka, które wydają się być zredukowane dzięki spożywaniu odpowiedniej ilości rybich kwasów tłuszczowych. Zalety ich konsumpcji obejmują między innymi zapewnienie odpowiedniego poziomu cholesterolu - mogą zwiększać poziom HDL („dobrego cholesterolu”). Oprócz tego omega-3 mogą obniżać stężenie trójglicerydów nawet o ok. 15-30%.

Kolejną zachętą do ich stosowania jest fakt, że nawet małe dawki pomagają zredukować ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie. Mogą również zapobiegać powstawaniu skrzepów tworzących się w tętnicach, które powodują ich twardnienie. Sprawiają także, iż już isteniejące skrzepy stają się stabilniejsze oraz bezpieczniejsze.

Pomoc w terapii niektórych zaburzeń psychicznych
Nasz mózg w niemal 60% jest zbudowany z tłuszczów, a wiele z nich są to właśnie kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Są one więc niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Niektóre badania pokazały, że osoby cierpiące na pewnie zaburzenia psychiczne mają niższe stężenia omega-3 we krwi. Co ciekawe, z eksperymentów wynika, iż suplementacja oleju rybiego może zapobiegać rozwojowi bądź redukować objawy danych schorzeń. Przykładem może być zmniejszenie szansy pojawienia się zaburzeń psychotycznych u osób w grupie zwiększonego ryzyka. Dodatkowo, spożywanie omega-3 w dużych dawkach może pomóc w redukcji objawów zarówno schizofrenii, jak i choroby dwubiegunowej.

Wspieranie utraty masy ciała i zmniejszenia obwodu talii
Otyłość jest definiowana jako indeks masy ciała (BMI) wynoszący powyżej 30. Na całym świecie aż 39% dorosłych ma nadwagę, podczas gdy 13% jest otyłych. Te liczby są nawet większe w krajach wysoko rozwiniętych, takich jak Stany Zjednoczone.

Otyłość może znacząco zwiększyć ryzyko pojawienia się innych chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2 czy nawet rak. Suplementcja olei rybich może pomóc w poprawie kompozycji ciała i zredukować czynniki ryzyka chorób serca u osób otyłych. Co więcej, niektóre badania pokazały, że połączenie spożycia kwasów omega-3 z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną może sprzyjać redukcji masy ciała. Metaanaliza 21 badań potwierdziła, że suplementacja oleju rybiego pomogła w zmniejszeniu obwodu talii oraz stusunku talia-biodra.

Zapewnienie zdrowia oczu na długie lata
Kwasy omega-3 pełnią ważną rolę nie tylko w mózgu, ale także jako element strukturalny naszych oczu. Badania wskazują, że osoby, które nie dostarczają odpowiedniej ilości kwasów omega-3 są bardziej narażone na choroby oczu. Nasz wzrok ulega pogorszeniu wraz z upływającymi latami, co może prowadzić do degradacji plamki żółtej. Spożywanie olei rybich wydaje się mieć swoją rolę w profilaktyce tego schorzenia.

Podsumowując, Douglas Opti-EPA Enteric Coated to naturalny suplement wysokiej jakości o wszechstronnym działaniu. Dostarcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 - EPA i DHA, które są niezbędne do zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w szczególności układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 softgelsPorcja jednorazowa: 2 softgelsIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (2 softgels)zawartość%ZDS
Kalorie16-
Kalorie z tłuszczu16-
Tłuszcz całkowity1.8 g-
EPA (kwas eikozapentaenowy)660 mg-
DHA (kwas dokozaheksaenowy)340 mg-

Pozostałe składniki

Ultra rafinowany koncentrat oleju rybiego, żelatyna (kapsułka), gliceryna, woda, wyciąg z rozmarynu, palmitynian askorbylu, mieszane tokoferole, etyloceluloza, olej kokosowy, wodorotlenek amonu, alginian sodu i kwas stearynowy.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Scitec
12,00 zł

Selen w tabletkach. Wspiera układ krążenia oraz układ odpornościowy i nerwowy, zwalcza wolne rodniki.

Kupuję
Garden Of Life
119,00 zł

Wyspecjalizowany kompleks witamin z grupy B wzbogacony o enzymy, probiotyki i wyciągi z organicznych roślin.

Kupuję
Life Extension
55,00 zł

Selen wspiera prawidłowe działanie tarczycy, układu odpornościowego oraz chroni organizm przed stresem oksydacyjnym.

Kupuję
Life Extension
99,00 zł

Preparat zawierający najlepiej przyswajalną postać witaminy C oraz dihydrokwercetynę.

Kupuję
Aliness
59,90 zł

Wysokiej jakości suplement diety zawierający wysoce biodostępne formy witamin z grupy B.

Kupuję
Apollo's Hegemony
39,00 zł

Jedna z najbardziej kompleksowych formuł witamin z grupy B. Wysokoprzyswajalne formy oraz efektywne dawki.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

EPA (kwas eikozapentaenowy)

Informacja

Co to jest za składnik EPA (kwas eikozapentaenowy)?

EPA (kwas eikozapentaenowy) jest długołańcuchowym, wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega 3. Długość łańcucha tego kwasu tłuszczowego wynosi 20 atomów węgla, a pierwsze z pięciu wiązań podwójnych znajduje się przy trzecim od końca atomie, co jest charakterystyczne dla kwasów omega 3. Najobficiej występuje w olejach rybich, gdzie znajdziemy go w towarzystwie kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

EPA jest prekursorem do prostaglandyn i innych eikozanoidów, przez co przyczynia się do regulacji stanów zapalnych. Bierze udział w hamowaniu agregacji płytek. Przyczynia się także do obniżenia poziomu triglicerydów we krwi. EPA blokuje aktywność enzymu znajdującego się na błonach komórkowych zwanego fosfolipazą A2, który pod wpływem stresorów może uwalniać wielonienasycony kwas tłuszczowy (z grupy eikozanoidów) ze środka szkieletu glicerolowego. EPA może być także w pewnym stopniu konwertowany do 22-węglowego DHA. Oba te kwasy korzystnie wpływają na kondycję układu nerwowego oraz na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Kwas eikozapentaenowy zawarty jest w suplementach diety zawierających omega 3, dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

DHA (kwas dokozaheksaenowy)

Informacja

DHA (kwas dokozaheksaenowy) - kwas z rodziny kwasów omega-3, nienasycony kwas tłuszczowy z ostatnim podwójnym wiązaniem w łańcuchu znajduje się na trzecim od końca atomie węgla. Syntetyzowany w organizmie ludzkim z kwasu eikozapentaenowego, lub pobierany z pokarmami pochodzenia morskiego (ryby, szczególnie łososiowate). W medycynie wskazany jest w leczeniu depresji, choroby Alzheimera, ADHD. Odnotowano jego korzystny wpływ na gospodarkę insulinową oraz układy krwionośni i hormonalny. Stosowany w odpowiednich dawkach wpływa korzystnie na skład i estetykę ciała. W suplementacji wchodzi w skład preparatów zawierających olej rybi, stanowiących uzupełnienie braków nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, zalecanych ludziom o zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Dawkowanie: 200–2000 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Stres a płodność

Stres a płodność

Stres towarzyszy człowiekowi od zawsze. Jednak w dzisiejszych czasach stresory różnią się od tych, które były obecne w życiu ludzi w czasach pierwotnych....

czytaj więcej
I Trymestr – Zapotrzebowanie na energie oraz przyrost masy ciała w ciąży

I Trymestr – Zapotrzebowanie na energie oraz przyrost masy ciała w ciąży

W poprzednim artykule wyjaśniliśmy sobie, na czym polega właściwie zbilansowane żywienie w ciąży oraz czego warto w diecie prenatalnej unikać....

czytaj więcej
w koncu dobry trening kopyt!

w koncu dobry trening kopyt!

apetyt dalej dopisuje co mnie cieszy 🙂 NEAT wysoki bo pogoda super DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo,...

czytaj więcej
Czy trzeba trenować ciężko, aby mieć efekty?

Czy trzeba trenować ciężko, aby mieć efekty?

Rozpoczynając swoją przygodę z ciężarami byłem przekonany, że aby mieć siłę konieczny jest ciężki trening na granicy wysiłku maksymalnego w niskich...

czytaj więcej
Adaptacje Metaboliczne Część 7: Refeedy

Adaptacje Metaboliczne Część 7: Refeedy

Jesteś już długo na redukcji, energii nie ma, kalorii już jest tyle co kot napłakał, no ale tkanka tłuszczowa nie spada, a Ty nie chcesz obniżać dalej...

czytaj więcej
Dlaczego sportowcy mają cukrzycę?

Dlaczego sportowcy mają cukrzycę?

Niestety cukrzyca nie dotyczy wyłącznie wąskiego grona osób, które zwyczajnie nie dbają o swoje odżywianie, ale może dotykać tych, dla których zdrowie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027