Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Super Omega 3-6-9 Super Omega 3-6-9

NOW FOODS Omega 3-6-9 to suplement diety zawierający niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z naturalnych i wartościowych źródeł, tj. z oleju rybiego, oleju lnianego i oleju pozyskiwanego z ogórecznika lekarskiego.

Omega 3-6-9 to kwasy zaliczane do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które potrzebne są do wielu procesów biologicznych zachodzących w naszym organizmie i pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Omega 3 i 6 nie są produkowane przez nasz organizm, dlatego muszę być dostarczane wraz z pożywieniem, natomiast omega 9 to jednonienasycony kwas tłuszczowy, który warunkowo zaliczany jest do tej grupy, ponieważ organizm ludzki zawiera niezbędne enzymy do ich syntezy, natomiast osoby starsze lub mające problemy z wątrobą nie są w stanie samodzielnie ich wytworzyć w odpowiedniej ilości.

Kwasy Omega-3 odgrywają rolę w przebiegu różnych stanach zapalnych organizmu, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, wpływające na złagodzenie tego objawu. Dodatkowo korzystnie wpływa na układ sercowo naczyniowy  poprzez spowalnianie rozwój miażdżycy, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zawału lub zaburzeń pracy serca oraz utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Do kwasów omega 3 zalicza się: kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas α-linolenowy (ALA).

Kwas eikozapentaenowy (EPA) – wielonienasycony kwas tłuszczowy. Jest składnikiem do wytwarzania kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i może z łatwością się w niego przekształcać. Przekazuje informację między włóknami nerwowymi, przez co połączony wraz z innymi kwasami omega 3 i 6 stosowany jest często w trudnościach z nauką i koncentracją. Wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego oraz stężenia trójglicerydów we krwi.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) – należy do grupy wielonienasyconych kwasów  tłuszczowych. Zawiera wiele korzystnych działań dla naszego organizmu. Wpływa na zmniejszenie trójglicerydów we krwi oraz utrzymuje właściwy poziom ciśnienia w układzie krwionośnym. Dodatkowo utrzymuje prawidłowe czynności serca oraz pozwala utrzymać właściwy poziom serotoniny w mózgu.

Kwas α-linolenowy (ALA) – organiczny związek chemiczny, należący do grupy kwasów wielonienasyconych. Wpływa na prawidłowe utrzymanie cholesterolu we krwi.

Kwasy Omega 6 wpływają bardzo korzystnie na skórę, albowiem zawierają wiele składników odżywczych utrzymujących ją w dobrym stanie. GLA z oleju ogórecznika zmniejsza świąd skóry oraz jej zaczerwienienie. Zapewnia również równowagę hormonalną u kobiet oraz łagodzi objawy menstruacyjne. Do grupy kwasów Omega-6 zalicza się: kwas linolowy (LA), kwas gamma-linolenowy (GLA) i kwas arachidonowy (AA, ARA).

Kwas linolowy (LA) – należy do grupy egzogennych kwasów tłuszczowych, który nie jest syntezowany przez organizm i musi być dostarczony z dietą.  Zapewnia utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Kwas gamma-linolenowy (GLA) – organiczny związek chemiczny, należący do grupy wielonienasyconych kwasów. Powstaje w wyniku rozpadu kwasu linolowego, dzięki dalszym przemianom zapewnia prawidłowe funkcjonowanie przemiany materii. Jest istotnym składnikiem komórek skóry, wpływa na prawidłowe jej funkcjonowanie. Znajduje się również w ceramidach, które budują warstwę rogową naskórka.

Kwas arachidonowy (AA, ARA) – należy do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest składnikiem błon komórek ciała oraz leukocytów. Charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym.

Kwasy Omega 9 podobnie jak omega 3 wpływają na układ sercowo-naczyniowy powodując obniżenie złego cholesterolu, a zwiększenie dobrego. Obniża poziom trójglicerydów, których zbyt duża ilość zwiększa ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Dodatkowo zażywanie kwasu omega 9 może wspomagać kontrolę cukru we krwi oraz zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego. Do kwasów omega-9 zalicza się m.in. kwas oleinowy, nerwonowy i erukowy.

Kwas oleinowy – zaliczany do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pod wpływem katalitycznego uwodornienia przechodzi w kwas stearynowy, reakcje tą nazywa się „utwardzeniem tłuszczy”.  Kwas o działaniu przeciwzapalnym, wspomagający kontrolę poziomu cukru we krwi oraz regulujący poziom cholesterolu w krwioobiegu.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Super Omega 3-6-9 Super Omega 3-6-9 90 kaps.
NOW FOODS
55,00 zł

Super Omega 3-6-9

Magazyn UK

Wszystkie warianty

90 kaps.
55,00 zł
180 kaps.
99,00 zł

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,75 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Zbilansowane proporcje kwasów O3-O6-O9
  • Naturalne źródła tłuszczy (olej rybi, lniany, z ogórecznika)
  • Regulacja poziomu cholesterolu (ALA, LA)
  • Prawidłowe funkcje mózgu (DHA)
  • Wspomaga prawidłowe widzenie (DHA)
  • Wpływa korzystnie na pracę serca (EPA, DHA)
  • Reguluje poziom trójglicerydów (DHA)
  • Prawidłowe ciśnienie krwi (EPA, DHA)

NOW FOODS Omega 3-6-9 to suplement diety zawierający niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z naturalnych i wartościowych źródeł, tj. z oleju rybiego, oleju lnianego i oleju pozyskiwanego z ogórecznika lekarskiego.

Omega 3-6-9 to kwasy zaliczane do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które potrzebne są do wielu procesów biologicznych zachodzących w naszym organizmie i pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Omega 3 i 6 nie są produkowane przez nasz organizm, dlatego muszę być dostarczane wraz z pożywieniem, natomiast omega 9 to jednonienasycony kwas tłuszczowy, który warunkowo zaliczany jest do tej grupy, ponieważ organizm ludzki zawiera niezbędne enzymy do ich syntezy, natomiast osoby starsze lub mające problemy z wątrobą nie są w stanie samodzielnie ich wytworzyć w odpowiedniej ilości.

Kwasy Omega-3 odgrywają rolę w przebiegu różnych stanach zapalnych organizmu, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, wpływające na złagodzenie tego objawu. Dodatkowo korzystnie wpływa na układ sercowo naczyniowy  poprzez spowalnianie rozwój miażdżycy, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zawału lub zaburzeń pracy serca oraz utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Do kwasów omega 3 zalicza się: kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas α-linolenowy (ALA).

Kwas eikozapentaenowy (EPA) – wielonienasycony kwas tłuszczowy. Jest składnikiem do wytwarzania kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i może z łatwością się w niego przekształcać. Przekazuje informację między włóknami nerwowymi, przez co połączony wraz z innymi kwasami omega 3 i 6 stosowany jest często w trudnościach z nauką i koncentracją. Wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego oraz stężenia trójglicerydów we krwi.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) – należy do grupy wielonienasyconych kwasów  tłuszczowych. Zawiera wiele korzystnych działań dla naszego organizmu. Wpływa na zmniejszenie trójglicerydów we krwi oraz utrzymuje właściwy poziom ciśnienia w układzie krwionośnym. Dodatkowo utrzymuje prawidłowe czynności serca oraz pozwala utrzymać właściwy poziom serotoniny w mózgu.

Kwas α-linolenowy (ALA) – organiczny związek chemiczny, należący do grupy kwasów wielonienasyconych. Wpływa na prawidłowe utrzymanie cholesterolu we krwi.

Kwasy Omega 6 wpływają bardzo korzystnie na skórę, albowiem zawierają wiele składników odżywczych utrzymujących ją w dobrym stanie. GLA z oleju ogórecznika zmniejsza świąd skóry oraz jej zaczerwienienie. Zapewnia również równowagę hormonalną u kobiet oraz łagodzi objawy menstruacyjne. Do grupy kwasów Omega-6 zalicza się: kwas linolowy (LA), kwas gamma-linolenowy (GLA) i kwas arachidonowy (AA, ARA).

Kwas linolowy (LA) – należy do grupy egzogennych kwasów tłuszczowych, który nie jest syntezowany przez organizm i musi być dostarczony z dietą.  Zapewnia utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Kwas gamma-linolenowy (GLA) – organiczny związek chemiczny, należący do grupy wielonienasyconych kwasów. Powstaje w wyniku rozpadu kwasu linolowego, dzięki dalszym przemianom zapewnia prawidłowe funkcjonowanie przemiany materii. Jest istotnym składnikiem komórek skóry, wpływa na prawidłowe jej funkcjonowanie. Znajduje się również w ceramidach, które budują warstwę rogową naskórka.

Kwas arachidonowy (AA, ARA) – należy do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest składnikiem błon komórek ciała oraz leukocytów. Charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym.

Kwasy Omega 9 podobnie jak omega 3 wpływają na układ sercowo-naczyniowy powodując obniżenie złego cholesterolu, a zwiększenie dobrego. Obniża poziom trójglicerydów, których zbyt duża ilość zwiększa ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Dodatkowo zażywanie kwasu omega 9 może wspomagać kontrolę cukru we krwi oraz zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego. Do kwasów omega-9 zalicza się m.in. kwas oleinowy, nerwonowy i erukowy.

Kwas oleinowy – zaliczany do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pod wpływem katalitycznego uwodornienia przechodzi w kwas stearynowy, reakcje tą nazywa się „utwardzeniem tłuszczy”.  Kwas o działaniu przeciwzapalnym, wspomagający kontrolę poziomu cukru we krwi oraz regulujący poziom cholesterolu w krwioobiegu.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 45
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Olej z ziaren ogórecznika lekarskiego800 mg-
Olej rybi800 mg-
Olej lniany organiczny800 mg-
Poniżej naturalnie występujące kwasy tłuszczowe:
Omega 3604 mg (EPA: 126 mg, DHA: 78 mg)-
Omega 6539 mg (GLA: 160 mg)-
Omega 9225 mg-

Pozostałe składniki

Kapsułka żelowa (żelatyna wołowa, gliceryna, woda) i witamina E (jako naturalny d-alfa tokoferol). Zawiera ryby (sardynki, sardele). Witamina E pochodzi z soi.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
SEEKING HEALTH
129,00 zł

Najwyższej jakości olej z sardynek i anchois łowionych na wybrzeżach Peru; wysokie stężenie kwasów EPA i DHA.

Kupuję
BIOTECH USA
38,00 zł

Zaawansowany B-kompleks wzbogacony o inne witaminy, minerały oraz substancje o działaniu prozdrowotnym.

Kupuję
PURE
69,00 zł

Ekstrakt z liści drzewa oliwnego. Sprzyja wzmocnieniu systemu immunologicznego i poprawie kondycji zdrowotnej.

Kupuję
OLIMP
4,00 zł
(5)

Magnez z dodatkiem witaminy B6. Wspomaga funkcjonowanie mięśni oraz pracę układu nerwowego.

Kupuję
NOW FOODS
45,00 zł

Suplement diety zawierający wapń i magnez. Wzmacnia kości i zęby, wspiera układ nerwowy i anabolizm.

Kupuję
ALINESS
95,00 zł

Kompleks witamin z grupy B w formie liposomalnej o przyjemnym anansowym smaku.

Kupuję

Olej rybi

Informacja

Olej rybi jest źródłem długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (EPA – kwas eikozapentaenowy; DHA – kwas dokozaheksaenowy), będących elementem błon komórkowych i prekursorem i aktywatorem eikozanoidów. Przy spożywaniu kwasów z rodziny Omega 3 należy zachować równowagę z kwasami Omega 6 (używanie w przedziale od 1 : 6 do 1 : 1). Tłuszcze zawarte w oleju rybim wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, wpływają na dotlenienie organizmu, oraz funkcjonowanie układów: krążenia, oddechowego, nerwowego oraz aparatu ruchu. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik suplementów z kategorii „zdrowie i uroda”.

Olej lniany

Informacja

Olej lniany stanowi źródło kwasów należących do grupy Omega 3 (kwas α-linolenowy [α-linolenic acid], ALA). Jest prekursorem EPA (kwasu eikozapentaenowego) i DHA (kwasu dekozaheksaenowego), związków będących zarówno budulcem komórek, jak również uczestniczących w procesie syntezy innych związków niezbędnych do prawidłowego działania organizmu (m.in. prostaglandyny, tromboksyny). W procesach metabolicznych obniżają poziom trójglicerydów we krwi. Wpływają pozytywnie na procesy myślowe i zdolność kojarzenia, pozwalają na wyższą koncentrację przede wszystkim u sportowców wyczynowych. Wspomagają spalanie tłuszczy (lipolizę) oraz proces tworzenia się tłuszczy (lipogenezę) , pozwalając na wyższą estetykę sylwetki. Suplementy i sam olej lniany są przydatne do uzupełniania diety w składniki bioaktywne.

Dawkowanie: brak określonej dawki zapotrzebowania na olej lniany. W spożyciu należy się kierować wskazaniami producenta i zapotrzebowaniem organizmu wg własnego rozeznania.

Więcej: zob. kwas Omega 3  

Omega 3

Informacja

Omega 3 (n-3) grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych: krótkołańcuchowych (kwas linolenowy, zaliczany do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowych (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]). Liczba 3 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. NNKT dość obficie dostarczany jest w pożywieniu i może być dostarczany z pokarmem. EPA i DHA (oleje z tłuszczów ryb morskich) są dostarczane poprzez żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie i owoce morza). Powstają również w organizmie ludzkim w wyniku procesów denaturacji i elongacji kwasu alfa-linolenowego, jednak w ilości niewystarczającej dla pełnych potrzeb organizmu. Dlatego powinny być dostarczane z zewnątrz. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej bardziej wskazana jest suplementacja kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (niż Omega 6).

Suplementacja kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 zalecana jest osobom aktywnym fizycznie w celu uzupełnienia i zapobiegania niedoborom w organizmie, jak również w uwagi na ich wpływ w skład ciała i wydolność tlenową oraz regenerację tkanek. Ponadto reguluje pracę układu krwionośnego (w tym serca), nerwowego, oddechowego oraz narządów ruchu. Preparaty zawierające EPA i DHA stanowią uzupełnienie diety wysiłkowej, bez względu na stopień wysiłku i wytrenowania.

Suplementy kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3, w zasadzie, produkowane są w postaci kapsułek w połączeniu z witaminą E, jako przeciwutleniaczem, dostępne w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie: Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega  6 wynosi 1 – 5g EPA i DHA/24h.

Omega 6

Informacja

Omega 6 (n-6) jest to grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych  (kwas linolowy [LA – występujący w produktach pochodzenia roślinnego]). Liczba 6 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym jest umieszczone przy szóstym od końca atomie węgla. Zaliczany do NNKT. Do grupy kwasów nienasyconych Omega 6 zaliczamy GLA (kwas gammalinolenowy, obecny m.in. w oleju z wiesiołka), ARA (kwas arachidowy z orzeszków ziemnych, a także produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego). Spożywanie kwasów nienasyconych z grupy Omega 6 powinno być proporcjonalne do spożycia kwasów z rodziny Omega 3 w stosunku 1 : 1 do 6 : 1. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej rzadko zachodzi potrzeba suplementacji kwasów z grupy Omega 6 (zastosowanie znajduje kwas gammalinolenowy). Stanowią istotny składnik błon komórkowych oraz są prekursorami prostaglandyn. .Kwasy tłuszczowe nienasycone z grupy Omega 6 mają wysoką aktywność biologiczną: biorą udział w syntezie związków organicznych, ograniczających możliwości zapalne oraz hormonów. Zalecane są w diecie osób aktywnych fizycznie w niewielkich ilościach jako dodatek do pożywienia. 

W suplementacji stosuje się kompleksy kwasów tłuszczowych nienasyconych, zawierających w odpowiednich proporcjach Omega 3 i Omega 6. W suplementacji sportowej używany jest kwas arachidowy (ARA), którego działanie nasila anabolizm mięśniowy i podwyższa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość). Dostępne w preparatach wieloskładnikowych, których pełna gama znajduje się w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Często występują na ryku suplementy skojarzone zawierające zarówno kwasy tłuszczowe omega 3 jak i omega 6 w odpowiednio dobranych proporcjach. W suplementacji sportowej na szczególną uwagę zasługuje kwas arachidonowy, który podawany w postaci suplementy nasilał anabolizm mięśniowy i zwiększał zdolności wysiłkowe takie jak siła mięśni. Jest kilka preparatów wieloskładnikowych na rynku zawierających ten związek.

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie:

Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega 3 w dawce 1 – 4g/24h

Omega 9

Informacja

Omega 9 należy do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w których ostatnie wiązanie węglowe umieszczone jest na dziewiątym  od końca atomie węgla. Nie zalicza się do NNKT. Jest przetwarzany w organizmie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Do grupy Omega 9 należą: kwas oleinowy (pochodzenia roślinnego: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, migdały), kwas erukowy i kwas palmitooleinowy. Kwasy te nie posiadają zbyt wysokiej aktywności biologicznej, lecz mogą wpływać profilaktycznie na choroby układu krwionośnego i otyłość.

Na rynku suplementów diety brak zawierających monopreparatów. Omega 9 występuje jako dodatek preparatów tłuszczowych dostarczających NNKT. Stosowane w odżywkach dla sportowców (np. białkowych czy białkowo-węglawodanowych. Dostępny w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak ścisłych norm dobowego spożycia. Zwyczajowo w diecie sportowej powinny stanowić od 10 do 15 % kaloryczności jadłospisu.

Ostatnio na blogu

Czy naturalna substancja zawarta w spirulinie może obniżyć wysokie ciśnienie krwi?

Włoscy naukowcy przetestowali różne związki występujące w spirulinie, aby dowiedzieć się, czy którakolwiek z tych substancji może obniżyć wysokie...

czytaj więcej

Dlaczego cukier nie uzależnia?

Jednym z najbardziej zakorzenionych twierdzeń w zakresie żywienia jest przekonanie o wszechobecnym uzależnieniu od cukru. Zgodnie ze wspomnianym...

czytaj więcej

Depresja – cicha morderczyni

Jedną z chorób XXI wieku, która zbiera swoje żniwo jest depresja.  Według raportu WHO depresja jest główną przyczyną samobójstw, których liczba wynosi...

czytaj więcej

Czy Horny Goat Weed pomaga na zaburzenia erekcji?

Zaburzenia erekcji  (Erectile dysfunction (ED) )definiuje się jako niezdolność do uzyskania i utrzymania erekcji wystarczająco mocnej, aby odbyć stosunek...

czytaj więcej

walentykowe plecy…

poszedlem z mysla ze zrobie nogi, a zrobilem plecy 😛 dopiero pod koniec treningu „obudzilem sie” DIETA + suplementy WITAMINY  – po pierwszym...

czytaj więcej

Jabłczan magnezu vs. cytrynian magnezu

W obecnym świecie, z dużą dostępnością badań i różnych związków chemicznych, tworzymy różne formy suplementów, by poprawiać ich skuteczność oraz...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027