Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Super Omega 3-6-9 1200 mg Super Omega 3-6-9 1200 mg

NOW FOODS Omega 3-6-9 to suplement diety zawierający niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z naturalnych i wartościowych źródeł, tj. z oleju rybiego, oleju lnianego i oleju pozyskiwanego z ogórecznika lekarskiego.

Omega 3-6-9 to kwasy zaliczane do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które potrzebne są do wielu procesów biologicznych zachodzących w naszym organizmie i pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Omega 3 i 6 nie są produkowane przez nasz organizm, dlatego muszę być dostarczane wraz z pożywieniem, natomiast omega 9 to jednonienasycony kwas tłuszczowy, który warunkowo zaliczany jest do tej grupy, ponieważ organizm ludzki zawiera niezbędne enzymy do ich syntezy, natomiast osoby starsze lub mające problemy z wątrobą nie są w stanie samodzielnie ich wytworzyć w odpowiedniej ilości.

Kwasy Omega-3 odgrywają rolę w przebiegu różnych stanach zapalnych organizmu, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, wpływające na złagodzenie tego objawu. Dodatkowo korzystnie wpływa na układ sercowo naczyniowy  poprzez spowalnianie rozwój miażdżycy, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zawału lub zaburzeń pracy serca oraz utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Do kwasów omega 3 zalicza się: kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas α-linolenowy (ALA).

Kwas eikozapentaenowy (EPA) – wielonienasycony kwas tłuszczowy. Jest składnikiem do wytwarzania kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i może z łatwością się w niego przekształcać. Przekazuje informację między włóknami nerwowymi, przez co połączony wraz z innymi kwasami omega 3 i 6 stosowany jest często w trudnościach z nauką i koncentracją. Wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego oraz stężenia trójglicerydów we krwi.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) – należy do grupy wielonienasyconych kwasów  tłuszczowych. Zawiera wiele korzystnych działań dla naszego organizmu. Wpływa na zmniejszenie trójglicerydów we krwi oraz utrzymuje właściwy poziom ciśnienia w układzie krwionośnym. Dodatkowo utrzymuje prawidłowe czynności serca oraz pozwala utrzymać właściwy poziom serotoniny w mózgu.

Kwas α-linolenowy (ALA) – organiczny związek chemiczny, należący do grupy kwasów wielonienasyconych. Wpływa na prawidłowe utrzymanie cholesterolu we krwi.

Kwasy Omega 6 wpływają bardzo korzystnie na skórę, albowiem zawierają wiele składników odżywczych utrzymujących ją w dobrym stanie. GLA z oleju ogórecznika zmniejsza świąd skóry oraz jej zaczerwienienie. Zapewnia również równowagę hormonalną u kobiet oraz łagodzi objawy menstruacyjne. Do grupy kwasów Omega-6 zalicza się: kwas linolowy (LA), kwas gamma-linolenowy (GLA) i kwas arachidonowy (AA, ARA).

Kwas linolowy (LA) – należy do grupy egzogennych kwasów tłuszczowych, który nie jest syntezowany przez organizm i musi być dostarczony z dietą.  Zapewnia utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Kwas gamma-linolenowy (GLA) – organiczny związek chemiczny, należący do grupy wielonienasyconych kwasów. Powstaje w wyniku rozpadu kwasu linolowego, dzięki dalszym przemianom zapewnia prawidłowe funkcjonowanie przemiany materii. Jest istotnym składnikiem komórek skóry, wpływa na prawidłowe jej funkcjonowanie. Znajduje się również w ceramidach, które budują warstwę rogową naskórka.

Kwas arachidonowy (AA, ARA) – należy do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest składnikiem błon komórek ciała oraz leukocytów. Charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym.

Kwasy Omega 9 podobnie jak omega 3 wpływają na układ sercowo-naczyniowy powodując obniżenie złego cholesterolu, a zwiększenie dobrego. Obniża poziom trójglicerydów, których zbyt duża ilość zwiększa ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Dodatkowo zażywanie kwasu omega 9 może wspomagać kontrolę cukru we krwi oraz zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego. Do kwasów omega-9 zalicza się m.in. kwas oleinowy, nerwonowy i erukowy.

Kwas oleinowy – zaliczany do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pod wpływem katalitycznego uwodornienia przechodzi w kwas stearynowy, reakcje tą nazywa się „utwardzeniem tłuszczy”.  Kwas o działaniu przeciwzapalnym, wspomagający kontrolę poziomu cukru we krwi oraz regulujący poziom cholesterolu w krwioobiegu.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Super Omega 3-6-9 1200 mg Super Omega 3-6-9 1200 mg 1200 mg 90 kaps.
Now Foods
55,00 zł

Super Omega 3-6-9 1200 mg

Wszystkie warianty

1200 mg 90 kaps.
55,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!
1200 mg 180 kaps.
99,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
55,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Zbilansowane proporcje kwasów O3-O6-O9
  • Naturalne źródła tłuszczy (olej rybi, lniany, z ogórecznika)
  • Regulacja poziomu cholesterolu (ALA, LA)
  • Prawidłowe funkcje mózgu (DHA)
  • Wspomaga prawidłowe widzenie (DHA)
  • Wpływa korzystnie na pracę serca (EPA, DHA)
  • Reguluje poziom trójglicerydów (DHA)
  • Prawidłowe ciśnienie krwi (EPA, DHA)

NOW FOODS Omega 3-6-9 to suplement diety zawierający niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z naturalnych i wartościowych źródeł, tj. z oleju rybiego, oleju lnianego i oleju pozyskiwanego z ogórecznika lekarskiego.

Omega 3-6-9 to kwasy zaliczane do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które potrzebne są do wielu procesów biologicznych zachodzących w naszym organizmie i pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Omega 3 i 6 nie są produkowane przez nasz organizm, dlatego muszę być dostarczane wraz z pożywieniem, natomiast omega 9 to jednonienasycony kwas tłuszczowy, który warunkowo zaliczany jest do tej grupy, ponieważ organizm ludzki zawiera niezbędne enzymy do ich syntezy, natomiast osoby starsze lub mające problemy z wątrobą nie są w stanie samodzielnie ich wytworzyć w odpowiedniej ilości.

Kwasy Omega-3 odgrywają rolę w przebiegu różnych stanach zapalnych organizmu, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, wpływające na złagodzenie tego objawu. Dodatkowo korzystnie wpływa na układ sercowo naczyniowy  poprzez spowalnianie rozwój miażdżycy, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zawału lub zaburzeń pracy serca oraz utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Do kwasów omega 3 zalicza się: kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas α-linolenowy (ALA).

Kwas eikozapentaenowy (EPA) – wielonienasycony kwas tłuszczowy. Jest składnikiem do wytwarzania kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i może z łatwością się w niego przekształcać. Przekazuje informację między włóknami nerwowymi, przez co połączony wraz z innymi kwasami omega 3 i 6 stosowany jest często w trudnościach z nauką i koncentracją. Wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego oraz stężenia trójglicerydów we krwi.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) – należy do grupy wielonienasyconych kwasów  tłuszczowych. Zawiera wiele korzystnych działań dla naszego organizmu. Wpływa na zmniejszenie trójglicerydów we krwi oraz utrzymuje właściwy poziom ciśnienia w układzie krwionośnym. Dodatkowo utrzymuje prawidłowe czynności serca oraz pozwala utrzymać właściwy poziom serotoniny w mózgu.

Kwas α-linolenowy (ALA) – organiczny związek chemiczny, należący do grupy kwasów wielonienasyconych. Wpływa na prawidłowe utrzymanie cholesterolu we krwi.

Kwasy Omega 6 wpływają bardzo korzystnie na skórę, albowiem zawierają wiele składników odżywczych utrzymujących ją w dobrym stanie. GLA z oleju ogórecznika zmniejsza świąd skóry oraz jej zaczerwienienie. Zapewnia również równowagę hormonalną u kobiet oraz łagodzi objawy menstruacyjne. Do grupy kwasów Omega-6 zalicza się: kwas linolowy (LA), kwas gamma-linolenowy (GLA) i kwas arachidonowy (AA, ARA).

Kwas linolowy (LA) – należy do grupy egzogennych kwasów tłuszczowych, który nie jest syntezowany przez organizm i musi być dostarczony z dietą.  Zapewnia utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Kwas gamma-linolenowy (GLA) – organiczny związek chemiczny, należący do grupy wielonienasyconych kwasów. Powstaje w wyniku rozpadu kwasu linolowego, dzięki dalszym przemianom zapewnia prawidłowe funkcjonowanie przemiany materii. Jest istotnym składnikiem komórek skóry, wpływa na prawidłowe jej funkcjonowanie. Znajduje się również w ceramidach, które budują warstwę rogową naskórka.

Kwas arachidonowy (AA, ARA) – należy do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest składnikiem błon komórek ciała oraz leukocytów. Charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym.

Kwasy Omega 9 podobnie jak omega 3 wpływają na układ sercowo-naczyniowy powodując obniżenie złego cholesterolu, a zwiększenie dobrego. Obniża poziom trójglicerydów, których zbyt duża ilość zwiększa ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Dodatkowo zażywanie kwasu omega 9 może wspomagać kontrolę cukru we krwi oraz zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego. Do kwasów omega-9 zalicza się m.in. kwas oleinowy, nerwonowy i erukowy.

Kwas oleinowy – zaliczany do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pod wpływem katalitycznego uwodornienia przechodzi w kwas stearynowy, reakcje tą nazywa się „utwardzeniem tłuszczy”.  Kwas o działaniu przeciwzapalnym, wspomagający kontrolę poziomu cukru we krwi oraz regulujący poziom cholesterolu w krwioobiegu.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 45
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Kalorie25-
Tłuszcz2.5 g3%*
w tym tłuszcz nasycony< 0.5 g2%*
w tym tłuszcz wielonienasycony1.5 g-
w tym tłuszcz jednonienasycony0.5 g-
Białko< 1 g1%*
Olej z ziaren ogórecznika lekarskiego800 mg-
Olej rybi800 mg-
Olej lniany organiczny800 mg-

Pozostałe składniki

Kapsułka żelowa (żelatyna wołowa, gliceryna, woda) i witamina E (jako naturalny d-alfa tokoferol). Zawiera ryby (sardynki, sardele). Witamina E pochodzi z soi.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
105,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Apollo's Hegemony
59,00 zł

Naturalna witamina D3 w wysokiej dawce - 10 000 IU.

Kupuję
Now Foods
139,00 zł

Muliwitaminowy preparat dla kobiet ciężarnych wzbogacony o substancje dodatkowe, potęgujące jego działanie.

Kupuję
Swanson
29,00 zł
(1)

Witamina D3. Ochrania kości i zęby, ułatwia wchłanianie wapnia, wpływa na kurczliwość mięśni.

Kupuję
Avitale
19,90 zł

Opatentowana postać witaminy C w płynnej formie.

Kupuję
Now Foods
59,00 zł 39,00 zł

Kapsułki zawierające witaminę D. Wzmacniają kości oraz zęby, a także wspomagają wchłanianie wapnia.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Olej rybi

Informacja

Olej rybi jest źródłem długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (EPA – kwas eikozapentaenowy; DHA – kwas dokozaheksaenowy), będących elementem błon komórkowych i prekursorem i aktywatorem eikozanoidów. Przy spożywaniu kwasów z rodziny Omega 3 należy zachować równowagę z kwasami Omega 6 (używanie w przedziale od 1 : 6 do 1 : 1). Tłuszcze zawarte w oleju rybim wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, wpływają na dotlenienie organizmu, oraz funkcjonowanie układów: krążenia, oddechowego, nerwowego oraz aparatu ruchu. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik suplementów z kategorii „zdrowie i uroda”.

Olej lniany

Informacja

Olej lniany stanowi źródło kwasów należących do grupy Omega 3 (kwas α-linolenowy [α-linolenic acid], ALA). Jest prekursorem EPA (kwasu eikozapentaenowego) i DHA (kwasu dekozaheksaenowego), związków będących zarówno budulcem komórek, jak również uczestniczących w procesie syntezy innych związków niezbędnych do prawidłowego działania organizmu (m.in. prostaglandyny, tromboksyny). W procesach metabolicznych obniżają poziom trójglicerydów we krwi. Wpływają pozytywnie na procesy myślowe i zdolność kojarzenia, pozwalają na wyższą koncentrację przede wszystkim u sportowców wyczynowych. Wspomagają spalanie tłuszczy (lipolizę) oraz proces tworzenia się tłuszczy (lipogenezę) , pozwalając na wyższą estetykę sylwetki. Suplementy i sam olej lniany są przydatne do uzupełniania diety w składniki bioaktywne.

Dawkowanie: brak określonej dawki zapotrzebowania na olej lniany. W spożyciu należy się kierować wskazaniami producenta i zapotrzebowaniem organizmu wg własnego rozeznania.

Więcej: zob. kwas Omega 3  

Ostatnio na blogu

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

O tym, że źle przemyślane odchudzanie prowadzić może do zaburzeń cyklu menstruacyjnego przekonało się dotkliwie wiele kobiet. Co ciekawe w powszechnym...

czytaj więcej
Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

„Ciąża to nie choroba” to stwierdzenie, które powtarzane jest jak mantra przez wielu specjalistów i jeszcze więcej kobiet w ciąży. Ciąża to...

czytaj więcej
Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

W tym tygodniu projektu zgodnie z obietnicą już ostatni artykuł o wyprawce z trzech części serii artykułów na ten temat. W pierwszej części opisałam...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027