Popularne artykuły

na redukcji? rozdrażniony? na co czekasz! zjedz fit snickers 'a  (bez glutenu, laktozy, cukru)
Odchudzanie

na redukcji? rozdrażniony? na co czekasz! zjedz fit snickers 'a (bez glutenu, laktozy, cukru) 

 

IMG_0923

Od jakiegoś czasu chodził za mną baton Snickers. Wpierw zrobiłam ciasto, używając mojego przepisu na spód z mąki kasztanowej, kokosowej, ale później stwierdziłam, że można zrobić z niego osobne batoniki, traktując każdy z osobna czekoladą:). Jedynie ciasto trzeba z początku ostrożnie traktować bo jest kruche, ale później po nałożeniu wszystkich warstw i schłodzeniu, jest to jego mega atut!:)

Najtrudniej było z odtworzeniem karmelu. Szukałam przepisu na fit karmel, jednak wszystkie przepisy albo były z daktylami, albo pomimo przedrostku "fit" 😉 miały w sobie cukier lub śmietanę. Znalazłam więc przepis na Kwestii Smaku na karmel z trzech składników i zaryzykowałam każdy z nich zastępując fit zamiennikiem.

Cukier - erytrol i odżywka wołowa (można sam erytrol)

Śmietana- Śmietanka kokosowa

Masło - Masło klarowane

Masło orzechowe z fistaszków może zostać, jedynie warto pamiętać by było kremowe bez kawałków "orzechów". Jeśli ktoś nie może jeść strączków, można użyć masła z orzecha laskowego lub po prostu pominąć:).

Z racji, ze po 4 miesięcznej eliminacji jajek, na nowo je stopniowo wprowadzam w formie raczej samych żółtek, w tym przepisie spód zrobiłam nie wegański, a z żółtkami, bo jest wtedy zdecydowanie smaczniejszy.

Jeśli chodzi o czekoladę, to przepis już doskonale znacie. Mi jedynie wczoraj się zważyła, chyba ze względu na proporcje "na oko" i za długie podgrzewanie, bo tak naprawdę wystarczy tylko rozpuścić olej 😉 i chwilę zmieszać składniki. Erytrol warto wcześniej zmielić na puder, by się lepiej rozpuścił.

IMG_0926

Co potrzebujemy:

Spód:

100g mąki kokosowej Soncone

80g mąki kasztanowej (ja kupuję jak wiecie w fitness-food.pl)

50g masła klarowanego

30g oleju kokosowego Soncone

3 żółtka zielononóżek

3 łyzki erytrolu Soncone

Karmel:

80- 90g erytrolu

25g odzywki białkowej * (najlepiej o smaku karmelowym, u mnie natomiast TA b. smaczna wołowa, czekolada-migdał *) - opcjonalnie

*wyprzedzając co niektórych komentatorów i odpowiadając na wieeeeele dotychczasowych pytań o "wołówkę" 🙂 : możecie użyć serwatki zamiast wołowego, hydrolizat serwatki czy izolat ma na pewno lepszą jakość, ja przy haszimoto nie toleruje produktów mlecznych, więc jako kulturystka wspieram się odżywką wołową, tak, zapewne z kolagenem, który jest zresztą też potrzebny dla zdrowia 😀 kopytka mnie też nie przerażają 🙂 😉 mało na rynku jest smacznych odżywek wołowych- ta, polecana przeze mnie, jest pyszna 🙂 inne, które próbowałam,  z reguły mają jakiś dziwny gorzki posmak

30g masła klarowanego

1 łyżka masła orzechowego- można pominąć

120 ml śmietanki kokosowej

Czekolada:

  • 30g stałego oleju koko, u mnie najlepszy jaki do tej pory jadłam Soncone
  • 3 łyżki kakao w proszku,
  • 3-4 łyżki erytrolu
  • szczypta soli,
  • kilka kostek czekolady Cocoa (opcjonalnie) - ta czekolada nie zawiera laktozy i zwykłego cukru, a ma na taki produkt dość przystępna cenę

Orzechy - fistaszki (jak w oryginale) lub laskowe

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy spód:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy rączkami ciasto.

Wykładamy nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, u mnie o rozmiarze ok 23x23cm.Najlepiej by ciasto nie było za grube. U mnie miało do centymetra wysokości.

Spód pieczemy ok 14minut góra-dół w 180 stopniach.

Ciasto po wyjęciu kroimy na równe prostokąty wielkości batonika.

IMG_0925

 

Przygotowujemy fit karmel:

W garnku o grubym dnie, na średnim ogniu rozpuszczamy erytrol. Pokrywamy nim całe dno i nie mieszamy!

Gdy erytrol stanie się płynny, dodajemy masła i gęstą śmietankę. Mieszamy wszystkie składniki, dość szybko, aż masa stanie się jednolita. Zmniejszamy ogień i mieszamy dalej. Dodajemy odżywkę białkową. Masa powinna już lekko gęstnieć. Szybko mieszamy łyżką. Tu troszkę trzeba mieć cierpliwości:) Jak konsystencja lekko zgęstnieje przelewamy masę do zimnej miseczki. Odstawiamy - masa jak wystygnie, zacznie robić się coraz bardziej kremowa, ciągnąca jak karmel. Z wierzchu będzie robić się skorupka, dlatego trzeba wówczas przemieszać masę.

Czekolada:

W garnku na małym ogniu roztapiamy olej kokosowy. Dodajemy erytrol, kakao oraz ewentualnie czekoladę i mieszamy ciągle podgrzewając, aż do całkowitego połączenia i rozpuszczenia się wszystkich składników.

Mając już wszystkie półprodukty, pozostaje nam je tylko złożyć razem w batonik:). Na ostygnięty spód batoników nakładamy masę karmelową. Na nią - sypiemy orzechy. Wszystko zalewamy czekoladą. Banalne! 😉

Batoniki trzymamy w lodówce. Najlepiej przez noc. No i wiadomo, warto jeść zaraz po wyjęciu z lodówki, bo przy naszych ostatnich temperaturach, czekolada będzie się rozpuszczać:). Fakt dowiozłam je dziś komunikacją do pracy z Mokotowa do Centrum (ok 40 minut miałam je w torbie, bo część drogi przeszłam spacerem i zaszłam jeszcze do sklepu po ukochaną Muszyniankę).

 

P.S. A tak wyglądał mój pierwszy fit przepis na Snickersa na blogu 1,5 roku temu:)  😀  http://belikewonderwoman.blogspot.com/2015/02/rozdrazniony-na-redukcji-zjedz-fit.html . Mąka żytnia, fistaszki, płatki żytnie, walden karmel 🙂 Jak ja dawno tych produktów nie jadłam:)

P.S.2 dziś na facebooku Monika napisała, że można karmel zrobić tylko ze śmietanki i erytrolu! nie próbowałam, ale można spróbować:) Ja robiłam jedynie trzyskładnikową z dodatkiem masła:) wiec macie parę opcji do eksperymentowania!! 🙂 <3

IMG_0918     IMG_0922 IMG_0919

Buziaki! Karola Kocięda <3

Powiązane artykuły

1 Comments

  1. Iga

    Jest jakiś zamiennik dla mąki kasztanowej??

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *