Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Whey Protein (WPI+WPC) Whey Protein (WPI+WPC)

MZ-Store Whey Protein (WPI+WPC) to wyjątkowa mieszanka izolatu białka serwatki oraz koncentratu białka serwatkowego w doskonale rozpuszczalnej, instantyzowanej formie. Suplement ten umożliwia błyskawiczne uzupełnienie diety w szybko przyswajalne białko, pod postacią pysznego shake’a w 6 nieprzeciętnych smakach.

Kluczowe znaczenie białka w diecie osób aktywnych
Białko jest kluczowym makroskładnikiem dla osób, których mięśnie poddawane są wysokim obciążeniom. W przeciwieństwie do tłuszczy oraz węglowodanów, głównym zadaniem protein nie jest dostarczanie energii, a tworzenie oraz odbudowa tkanek organizmu. Z tego względu każda osoba, która cyklicznie poddaje swoje ciało wysiłkowi prowadzącemu do mikrouszkodzeń tkanki mięśniowej, powinna zatroszczyć się o dostarczenie wysokiej dawki aminokwasów pochodzących z białek dobrej jakości. Jest to niezbędne, aby procesy regeneracyjne zachodziły w zadowalającym tempie, co jest równoznaczne z osiąganiem postępów.

Niemniej istotnym parametrem co ilość białka przyjmowanego w diecie jest jego jakość, ponieważ nie wszystkie aminokwasy mogą być wykorzystane do budowy tkanek człowieka. Aby możliwym stało się przyrównanie jakości poszczególnych białek, stworzono parametr Biological Value (BV), który stanowi porównanie, na ile profil aminokwasów danej proteiny pokrywa się z białkiem jaja kurzego, które uznane jest za najdoskonalsze dla budowy ludzkich tkanek. Za wyznacznik jakości białka można również uznać zawartość BCAA, czyli aminokwasów rozgałęzionych, mających znaczny wpływ na syntezę białek mięśniowych.

Preparat dostarcza protein o doskonałym aminogramie, dzięki połączeniu dwóch frakcji białek serwatkowych:
Koncentrat białek serwatki (WPC) – to rodzaj białka serwatki, który należy do najczęściej stosowanych suplementów diety wśród sportowców. Stanowi wygodną formę uzupełnienia jadłospisu w wysokiej jakości proteiny, z niewielkim dodatkiem węglowodanów oraz tłuszczu, przy jednoczesnym zachowaniu rozsądnej ceny. Koncentrat białek serwatki rozpoczyna wchłanianie już po około 30 minutach i trwa przez blisko 2 godziny, przez co idealnie pokrywa czas wzmożonej absorbcji makroskładników występujący po treningu. Nieco przedłużony w stosunku do izolatu okres wchłaniania WPC jest niewątpliwą korzyścią w trakcie redukcji masy ciała. Suplement zapewnia przez dłuższy czas obecność aminokwasów we krwi, zmniejszając intensywność procesów katabolicznych, co z kolei owocuje zmniejszonym ryzykiem utraty mięśni. Ponadto wolniejsza kinetyka uwalniania sprawia, że nie występują nagłe napady głodu po spożyciu odżywki.

Warto zwrócić również uwagę na wysoką wartość BV, która wynosi około 100, oraz dobry profil aminokwasowy oferowany przez WPC. Oba te parametry gwarantują, że dostarczone aminokwasy świetnie spiszą się jako budulec dla tkanki mięśniowej.

Izolat białka serwatki (WPI) – to frakcja uznawana za najdoskonalszą oraz najczystszą spośród białek serwatkowych. Uzyskuje się ją poprzez proces mikrofiltracji białka serwatkowego, przez co usuwane są z niego nie tylko wszystkie zanieczyszczenia, ale także cząsteczki tłuszczu mlecznego oraz laktozy. Otrzymany w ten sposób surowiec cechuje się zawartością białka w suchej masie do 95%, ponadto obfitując w cenne aminokwasy BCAA (leucyna, walina oraz izoleucyna). Białka te, a w szczególności leucyna, promują syntezę białek mięśniowych poprzez stymulację kinaz. Oznacza to, że ich wysoka podaż może korzystnie wpływać na przyrost masy mięśniowej sportowca oraz na efektywniejszą regenerację tkanki mięśniowej.

Ponadto WPI cechuje się niezwykle wysoką przyswajalnością, co potwierdza parametr BV wynoszący w tym przypadku powyżej 150. Prędkości wchłaniania się aminokwasów z tej frakcji białka również należy do najszybszych, przez co preparat ten świetnie sprawdzi się bezpośrednio po treningu lub po przebudzeniu się, kiedy to organizm potrzebuje błyskawicznego przypływu protein.

Wysoka jakość odżywki
Preparat należy do linii produktów Muscle-Zone, w której producent dokonał wszelkich starań, aby suplementy spełniały wszelkie oczekiwania klientów. Z tego powodu zarówno rozpuszczalność, jak i smak są na najwyższym poziomie, a opakowanie w postaci puszki zapewnia świeżość produktu. Prezentowana odżywka została wyprodukowania w 6 atrakcyjnych, oryginalnych wersjach smakowych. Dodatkowo producent zadbał, aby miłośnicy odżywek o naturalnym smaku także mogli znaleźć coś dla siebie.

Podsumowując, MZ-Store Whey Protein (WPI+WPC) to preparat skierowany do sportowców oczekujących wysokiej jakości odżywki białkowej o natychmiastowym wchłanianiu, która w łatwy oraz szybki sposób umożliwi im zwiększenie ilości białka w diecie. Suplement ten wspiera rozbudowę masy mięśniowej oraz przyspiesza regenerację organizmu, dając jednocześnie spore możliwości urozmaicenia swojego jadłospisu.

 

InStock
5 9
4

Białko TortCzzekoladowy, smaczne, jednak dla kogoś kto wcześniej korzystał z gorszej jakości białek kosztem smaku to mniej słodkie.Aromat jest fajny i można dosłodzić. Super w kwestii trawienia ! 0 Problemów
5

Konsytencja po wymieszaniu jednolita i bez grudek. Połączenie WPI i WPC to świetny zamysł. Co do smaków to miałem dwa:

Tort i Jogurt - oba świetne, choć Tort Czekoladowy wg mnie ciut lepszy, ale to pewnie ze względu na miłość do czekolady.
5

Próbowałem tylko dwóch smaków:
Tort czekoladowy - tutaj bardzo pozytywnie. Moja dziewczyna, której żadne białko nigdy nie smakowała w końcu to jedno wypiła do końca. Nie jest za słodkie, ani nie czuć chemicznego posmaku.
Ciastko pomarańczowe - faktycznie smakuje bardzo podobnie do delicji, ale nie przepadam za owocowymi smakami i tutaj raczej drugi raz bym nie zamówił.
5

Przetestowałem wszystkie i jak dla mnie:
1. Tort - brak pytań, totalna petarda :)
2. Karmel - kocham każdy karmel, a ten jest słodki i wyrazisty
3. Wafelek - po prostu słodki waniliowy wafelek
4. Ciastko - nie gustuję w owocowych smakach, ale ten smakuje jak delicja pomarańczowa, mega :)
5. Sernik - na miejscu 5 tylko dlatego, że nie gustuję w owocowych smakach, moja żona uwielbia. :)
6. Natural - tutaj podkreślam, że smak naturalny nie oznacza, że jest to niejadalna wersja - smakuje mlecznie, trochę jak śmietanka do kawy w proszku, także spokojnie można pić bez strachu, że będzie niedobre. Po prostu wersja dla nielubiących smakowych białek lub dodających odżywkę białkową do potraw, które nie potrzebują dodatkowego wzmocnienia smakowego.
5

Czekolada to istny majstersztyk, naprawde dobrze smakuje i nadaje sie do wszystkiego. Rozpuszczalnosc tez na duzy plus, a najlepsze jest to ze Bialeczko jest w przystepnej Cenie co jest bardzo wazne w dzisiejszych czasach gdzie mamy tysiace roznych Marek. Polecam
5

Nie ma się do czego przyczepić bo dobrze się rozpuszcza i świetnie smakuje miałem waniliowy smak teraz czas na czekolade :D
5

Meeega smaki sernik i czekolada najlepsze :-))
5

Bardzo dobre białko. Miałam smak sernik i jest przepyszny, rozpuszczalność jest ok
5

Ciastko pomarańczowe , zapach jak prawdziwe delicje , jeden z najlepszych smaków jakie jadłem , polecam!
Since 2005
Dodaj do koszyka
Whey Protein (WPI+WPC) Whey Protein (WPI+WPC) 700g
MZ-STORE
59,00 zł

Whey Protein (WPI+WPC) 700g

4.89 na podstawie 9 opinii
Magazyn UE

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:
59,00 zł
1 szt.
Dużo osób kupuje ten produkt

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Dwie frakcje białka serwatkowego o zróżnicowanej szybkości wchłaniania
  • Doskonałe źródło szybko przyswajalnego białka
  • Przeciwdziałanie reakcjom katabolicznym
  • Przyspieszenie procesów regeneracyjnych
  • Wsparcie procesów anabolicznych
  • Aż 6 bezkonkurencyjnych smaków
  • Korzystny profil aminokwasowy
  • Perfekcyjna rozpuszczalność
  • Aż 85% czystego białka

MZ-Store Whey Protein (WPI+WPC) to wyjątkowa mieszanka izolatu białka serwatki oraz koncentratu białka serwatkowego w doskonale rozpuszczalnej, instantyzowanej formie. Suplement ten umożliwia błyskawiczne uzupełnienie diety w szybko przyswajalne białko, pod postacią pysznego shake’a w 6 nieprzeciętnych smakach.

Kluczowe znaczenie białka w diecie osób aktywnych
Białko jest kluczowym makroskładnikiem dla osób, których mięśnie poddawane są wysokim obciążeniom. W przeciwieństwie do tłuszczy oraz węglowodanów, głównym zadaniem protein nie jest dostarczanie energii, a tworzenie oraz odbudowa tkanek organizmu. Z tego względu każda osoba, która cyklicznie poddaje swoje ciało wysiłkowi prowadzącemu do mikrouszkodzeń tkanki mięśniowej, powinna zatroszczyć się o dostarczenie wysokiej dawki aminokwasów pochodzących z białek dobrej jakości. Jest to niezbędne, aby procesy regeneracyjne zachodziły w zadowalającym tempie, co jest równoznaczne z osiąganiem postępów.

Niemniej istotnym parametrem co ilość białka przyjmowanego w diecie jest jego jakość, ponieważ nie wszystkie aminokwasy mogą być wykorzystane do budowy tkanek człowieka. Aby możliwym stało się przyrównanie jakości poszczególnych białek, stworzono parametr Biological Value (BV), który stanowi porównanie, na ile profil aminokwasów danej proteiny pokrywa się z białkiem jaja kurzego, które uznane jest za najdoskonalsze dla budowy ludzkich tkanek. Za wyznacznik jakości białka można również uznać zawartość BCAA, czyli aminokwasów rozgałęzionych, mających znaczny wpływ na syntezę białek mięśniowych.

Preparat dostarcza protein o doskonałym aminogramie, dzięki połączeniu dwóch frakcji białek serwatkowych:
Koncentrat białek serwatki (WPC) – to rodzaj białka serwatki, który należy do najczęściej stosowanych suplementów diety wśród sportowców. Stanowi wygodną formę uzupełnienia jadłospisu w wysokiej jakości proteiny, z niewielkim dodatkiem węglowodanów oraz tłuszczu, przy jednoczesnym zachowaniu rozsądnej ceny. Koncentrat białek serwatki rozpoczyna wchłanianie już po około 30 minutach i trwa przez blisko 2 godziny, przez co idealnie pokrywa czas wzmożonej absorbcji makroskładników występujący po treningu. Nieco przedłużony w stosunku do izolatu okres wchłaniania WPC jest niewątpliwą korzyścią w trakcie redukcji masy ciała. Suplement zapewnia przez dłuższy czas obecność aminokwasów we krwi, zmniejszając intensywność procesów katabolicznych, co z kolei owocuje zmniejszonym ryzykiem utraty mięśni. Ponadto wolniejsza kinetyka uwalniania sprawia, że nie występują nagłe napady głodu po spożyciu odżywki.

Warto zwrócić również uwagę na wysoką wartość BV, która wynosi około 100, oraz dobry profil aminokwasowy oferowany przez WPC. Oba te parametry gwarantują, że dostarczone aminokwasy świetnie spiszą się jako budulec dla tkanki mięśniowej.

Izolat białka serwatki (WPI) – to frakcja uznawana za najdoskonalszą oraz najczystszą spośród białek serwatkowych. Uzyskuje się ją poprzez proces mikrofiltracji białka serwatkowego, przez co usuwane są z niego nie tylko wszystkie zanieczyszczenia, ale także cząsteczki tłuszczu mlecznego oraz laktozy. Otrzymany w ten sposób surowiec cechuje się zawartością białka w suchej masie do 95%, ponadto obfitując w cenne aminokwasy BCAA (leucyna, walina oraz izoleucyna). Białka te, a w szczególności leucyna, promują syntezę białek mięśniowych poprzez stymulację kinaz. Oznacza to, że ich wysoka podaż może korzystnie wpływać na przyrost masy mięśniowej sportowca oraz na efektywniejszą regenerację tkanki mięśniowej.

Ponadto WPI cechuje się niezwykle wysoką przyswajalnością, co potwierdza parametr BV wynoszący w tym przypadku powyżej 150. Prędkości wchłaniania się aminokwasów z tej frakcji białka również należy do najszybszych, przez co preparat ten świetnie sprawdzi się bezpośrednio po treningu lub po przebudzeniu się, kiedy to organizm potrzebuje błyskawicznego przypływu protein.

Wysoka jakość odżywki
Preparat należy do linii produktów Muscle-Zone, w której producent dokonał wszelkich starań, aby suplementy spełniały wszelkie oczekiwania klientów. Z tego powodu zarówno rozpuszczalność, jak i smak są na najwyższym poziomie, a opakowanie w postaci puszki zapewnia świeżość produktu. Prezentowana odżywka została wyprodukowania w 6 atrakcyjnych, oryginalnych wersjach smakowych. Dodatkowo producent zadbał, aby miłośnicy odżywek o naturalnym smaku także mogli znaleźć coś dla siebie.

Podsumowując, MZ-Store Whey Protein (WPI+WPC) to preparat skierowany do sportowców oczekujących wysokiej jakości odżywki białkowej o natychmiastowym wchłanianiu, która w łatwy oraz szybki sposób umożliwi im zwiększenie ilości białka w diecie. Suplement ten wspiera rozbudowę masy mięśniowej oraz przyspiesza regenerację organizmu, dając jednocześnie spore możliwości urozmaicenia swojego jadłospisu.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (9)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 700 gPorcja jednorazowa: 25 gIlość porcji w opakowaniu: 28
w 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1533 kJ/383 kcal*-
Tłuszcz 1,12 g*-
w tym nasycone0, 72 g*-
Węglowodany2,99 g*-
w tym cukry2,21 g*-
Błonnik0,00 g*-
Białko85,76 g*-
Sól0,00 g*-
*ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI MOŻE SIĘ NIEZNACZNIE RÓŻNIĆ W ZALEŻNOŚCI OD WYBRANEGO SMAKU (WARTOŚCI ODŻYWCZE USTALONE W SUCHEJ MASIE)

Pozostałe składniki

Smak naturalny: izolat białka serwatki, koncentrat białka serwatki.

Smak tortu czekoladowego: izolat białka serwatki, koncentrat białka serwatki, aromat właściwy dla smaku, kakao, modyfikowana celuloza, sukraloza, cyklaminian sodu, sacharyna sodowa.

Smak ciastka pomarańczowego: izolat białka serwatki, koncentrat białka serwatki, aromat właściwy dla smaku, kakao, modyfikowana celuloza, sukraloza, cyklaminian sodu, sacharyna sodowa.

Smak wafeleka waniliowego: izolat białka serwatki, koncentrat białka serwatki, aromat właściwy dla smaku, modyfikowana celuloza, sukraloza, cyklaminian sodu, sacharyna sodowa.

Smak sernika z wiśniami: izolat białka serwatki, koncentrat białka serwatki, aromat właściwy dla smaku, zmodyfikowana celuloza, sukraloza, cyklaminian sodu, sacharyna sodowa, betanina.

Smak karmelowy: izolat białka serwatki, koncentrat białka serwatki, aromat właściwy dla smaku, chlorek sodu, celuloza modyfikowana, sukraloza, cyklaminian sodu, sacharyna sodowa.

Ostatnia ocena

Czowitku

Białko TortCzzekoladowy, smaczne, jednak dla kogoś kto wcześniej korzystał z gorszej jakości białek kosztem smaku to mniej słodkie.Aromat jest fajny i można dosłodzić. Super w kwestii trawienia ! 0 Problemów

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
129,00 zł

Suplement witaminowy-mineralny dla mężczyzn. Zwiększa odporność, poprawia samopoczucie i anabolizm.

Kupuję
Biotech Usa
24,00 zł

Preparat witaminowo-mineralny. Wspiera wydolność, sprawność oraz odporność organizmu.

Kupuję
Smarty Pants Vitamins
109,00 zł

Wielofunkcyjny preparat w formie gum do żucia dla dzieci od 4 lat. Zawiera witaminy, minerały i kwasy ω-3.

Kupuję
Biotech Usa
48,00 zł

Preparat zawierający hydroksymetylomaślan (HMB). Wspiera budowanie masy mięśniowej, zapobiega katabolizmowi.

Kupuję
Activlab
39,00 zł
(2)

Kapsułki z dużą dawką HMB. Zwiększają poziom czynnika wzrostu IGF-1 oraz ograniczają katabolizm.

Kupuję
Hi-tec
75,00 zł
(4)

L-Leucyna, L-Leucyna i L-Walina z dodatkiem witamin grupy B. Zwiększa wytrzymałość i wspiera anabolizm.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej
Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Choć tytułowe pytanie na pierwszy rzut oka może wydawać się conajmniej banalnie proste i wręcz można by było powiedzieć, iż jest to pytanie retoryczne,...

czytaj więcej
Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

W poprzedniej części miałem przyjemność napisać parę słów o tym czym jest kreatyna i po co stosuje się ją w sporcie. Nadmieniłem także nieco o jej...

czytaj więcej
Zastosowanie wariacji w kompleksach treningowych

Zastosowanie wariacji w kompleksach treningowych

Wariacje kompleksów i ich zastosowanie jako metoda na osiągnięcie formy sportowej w różnych aspektach. Biorąc pod lupę powszechnie stosowaną metodykę...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027