Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Dodaj do koszyka
Iso Whey Zero Iso Whey Zero 500g
Biotech Usa
59,00 zł
Magazyn: eu

Iso Whey Zero

5 (4 opinii)

Wszystkie gramatury:

Min. data ważności: 2023-10

od 3 sztuk tylko: 57,82 zł / szt. -2%

Waga wysyłki: 750g

Produkt w naszym rankingu:

Bez cukru
Bez glutenu
59,00 złz VAT
2,95 zł / porcja

Smak:

Dodaj do koszyka
Opis produktu
  • Odżywka bazująca na izolacie białka serwatkowego 
  • Wzbogacona o aminokwasy BCAA i glutaminę
  • Łatwo się trawi i szybko wchłania 
  • Mniej niż 0,5 g cukru w porcji!
  • Wolna od laktozy i glutenu

Biotech Iso Whey Zero to wysokiej jakości odżywka wysokobiałkowa przeznaczona dla najbardziej wymagających użytkowników. Jest wolna od laktozy, glutenu i oleju palmowego. W swoim składzie zawiera wysokiej jakości izolat białka serwatkowego, wzbogacony dodatkową porcją glutaminy i aminokwasów BCAA

Prezentowana odżywka bazuje na izolacie białka serwatkowego. Frakcja ta cechuje się wysoką wartością biologiczną i jest najbardziej ceniona przez specjalistów. Wyróżnia ją doskonały aminogram i bardzo szybkie tempo wchłaniania. Szacuje się, że aminokwasy z niej pochodzące pojawiają się w krwioobiegu już po około trzydziestu minutach. Dodatkową zaletą izolatu jest lekkostrawność. 

Prezentowana odżywka zawiera dodatkową pulę aminokwasów BCAA i glutaminy. Aminokwasy te są szczególnie istotne z punktu widzenia osób pracujących nad rozbudową masy mięśniowej i ogólnie ciężko trenujących sportowców, którzy mają na względzie szybką i efektywną regenerację powysiłkową. 

Klienci o produkcie
pokaż wszystkie recenzje tego produktu
Świetny izolat, idealnie się rozpuszcza i smaki są bardzo dobre.
17/11/2017 Dworeq

Prezentowana odżywka jest wolna od laktozy, glutenu i oleju palmowego. Doskonale zda egzamin u osób, które nie tolerują cukru mlecznego i unikają glutenu. 

Prezentowana odżywka świetnie smakuje. Jest dostępna w wielu wariantach smakowych, a skład każdego z nich został starannie przemyślany i maksymalnie dopracowany. Nie ma żadnego problemu z rozpuszczalnością proszku, znakomicie łączy się on z wodą i napojami roślinnymi, pozwalając na uzyskanie idealnie gładkiej i kremowej konsystencji, wolnej od najmniejszych grudek. 

Prezentowana odżywka jest idealnym sposobem na zwiększenie udziału białka w diecie. Najchętniej sięgają po nią sportowcy, gdyż to właśnie oni wykazują zwiększone zapotrzebowanie na proteiny. Trzeba jednak pamiętać, że odżywka proteinowa może też być dobrą opcją dla osób na diecie wysokobiałkowej czy nawet redukcyjnej. Smakosze twierdzą, że porcja pysznej, słodkiej odżywki jest w stanie zastąpić deser.  

Podsumowując, Biotech Iso Whey Zero to smaczna, lekkostrawna i wolna od laktozy odżywka białkowa. Idealnie sprawdzi się u osób stawiających na wysoką jakość produktów. Polecana sportowcom i osobom na diecie wysokobiałkowej jako dodatkowe źródło protein.  

Sposób użycia
Producent
Recenzje (4)

Skład

Wielkość opakowania: 500 gPorcja jednorazowa: 25 g (jedna miarka)Ilość porcji w opakowaniu: 20
w porcji (25 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna395 kJ/93 kcal5%
Białko21 g42%
Węglowodany1,3 g< 1%
w tym cukry< 0,5 g< 1%
Tłuszcz< 0,5 g< 1%
w tym tłuszcze nasycone0,3 g1,5%
Sól0,18 g3%
*Wartości odżywcze mogą różnić się w zależności od wybranego smaku.

Pozostałe składniki

SMAK BANANOWY: izolat białka serwatki 90% [izolat białka serwatki, emulgator: lecytyny (sojowe)], L-glutamina 2,5%, śmietanka [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], aromaty, zagęstniki (karagen, guma ksantanowa), emulgator: lecytyny (soja), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), kwas (cytryna kwas), L-leucyna 0,2%, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%, barwnik (tartrazyna). 

SMAK WIŚNIOWO-BANANOWY: izolat białka serwatki 89% [izolat białka serwatki, emulgator: lecytyny (soja)], L-glutamina, śmietanka [tłuszcz palmowy i olej z ziaren palmowych, maltodekstryna, emulgatory (E471, E472a), białko mleka, stabilizatory fosforany potasu, alginian sodu), przeciwutleniacz (ekstrakt bogaty w tokoferol)], aromaty, kwas (kwas cytrynowy), zagęstniki (karagen, guma ksantanowa), emulgator: lecytyny (soja), substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), sól, słodzik (sukraloza), L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina, barwniki (czerwień allura, indygotyna). 

SMAK KOKOSOWY: izolat białka serwatki 87% [izolat białka serwatki, emulgator: lecytyny (sojowe)], śmietanka [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator (potas fosforany), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], L-glutamina 2,5%, aromaty, emulgator: lecytyny (soja), zagęstniki (karagen, guma ksantanowa), sól, kwas (kwas cytrynowy), substancja przeciwzbrylająca (krzem dwutlenek), L-leucyna 0,2%, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%.

SMAK CYTRYNOWY:  izolat białka serwatki 88% [izolat białka serwatki, emulgator: lecytyny (soja)], aromaty, L-glutamina 2,5%, śmietanka [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku , emulgatory (E471, E472a), glukoza syrop, sacharoza, białko mleka, stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], kwas (kwas cytrynowy), zagęstniki (karagen, guma ksantanowa), emulgator: lecytyny (soja), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna 0,2%, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%, barwnik (tartrazyna). 

SMAK PISTACJOWY: izolat białka serwatki 88% [izolat białka serwatki, emulgator: lecytyny (soja)], śmietanka [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator (potas fosforany), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], L-glutamina 2,5%, aromaty, emulgator: lecytyny (soja), zagęstniki (karagen, guma ksantanowa), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna 0,2%, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%, barwniki (tartrazyna, indygotyna). 

SMAK LIKIER ORZECHOWY: izolat białka serwatki 83% [izolat białka serwatki, emulgator: lecytyny (soja)], aromaty, L-glutamina 4%, śmietanka [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny (soja), zagęstniki (karagen, guma ksantanowa), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna 0,2%, L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%, substancja słodząca (sukraloza).

SMAK JAGODOWE BROWNIE: izolat białka serwatki 83% [izolat białka serwatki, emulgator: lecytyny (soja)], kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, L-glutamina 4%, śmietanka [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka , stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], aromaty, emulgator: lecytyny (soja), zagęstniki (karagen, guma ksantanowa), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna 0,2%, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%.

SMAK BUŁECZKI WANILIOWO-CYNAMONOWEJ: izolat 86% [izolat białka serwatkowego, emulgator: lecytyny (soja)], zabielacz [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], L-glutamina 2,5%, aromaty, cynamon, emulgator: lecytyny (soja), zagęstniki (karagen, guma ksantanowa), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna 0,2%, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%, barwnik (tartrazyna). 

SMAK ANANAS-MANGO: izolat białka serwatki 89% [izolat białka serwatki, emulgator: lecytyny (soja)], L-glutamina 2,5%, śmietanka [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], aromaty, kwas (kwas cytrynowy), zagęstniki (karagen, guma ksantanowa), emulgator: lecytyny (soja), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna 0,2%, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%, barwniki (tartrazyna, czerwień allura AC).

SMAK TRUSKAWKOWY: izolat białka serwatki 87% [izolat białka serwatki, emulgator: lecytyny (soja)], L-glutamina 5%, śmietanka [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], aromaty, kwas (kwas cytrynowy), zagęstniki (karagen, guma ksantanowa), emulgator: lecytyny (soja), substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), sól, L-leucyna 0,2%, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%, barwnik (czerwień allura AC). 

SMAK JOGURTOWO-MORELOWY: izolat białka serwatki 87% [izolat białka serwatki, emulgator: lecytyny (soja)], aromaty, L-glutamina 2,5%, śmietanka [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), glukoza syrop, sacharoza, białko mleka , stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], kwas (kwas cytrynowy), zagęstniki (karagen, guma ksantanowa), emulgator: lecytyny ( soja ), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna 0,2%, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%, barwniki (tartrazyna, czerwień allura AC) 

SMAK CZEKOLADOWY: izolat białka serwatki 84% [izolat białka serwatki , emulgator: lecytyny (soja)], kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, L-glutamina 4%, śmietanka [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka , stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], emulgator: lecytyny (soja), zagęstniki (karagen, guma ksantanowa), aromaty, sól, substancja przeciwzbrylająca (krzem dwutlenek), L-leucyna 0,2%, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%.

SMAK CZEKOLADA-TOFFI: izolat białka serwatki 86% [izolat białka serwatki, emulgator: lecytyny (soja)], śmietanka [częściowo utwardzony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], aromaty, L-glutamina 3,1%, barwnik (karmel amoniakalny), emulgator: lecytyny (soja), sól, zagęszczacz (karagen, guma ksantanowa), substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna 0,2%, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%.

SMAK CIASTKO Z KREMEM: izolat białka serwatki 82% [izolat białka serwatki, emulgator: lecytyny (soja)], L-glutamina, śmietanka [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka , stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], aromaty, proszek czekoladowy [miazga kakaowa, masło kakaowe, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny (soja), aromat], emulgator: lecytyny (soja), zagęszczacze (karagen, guma ksantanowa), cynamon, sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina, substancja słodząca (sukraloza).

SMAK ORZECHÓW LASKOWYCH: izolat białka serwatki 87% [izolat białka serwatki, emulgator: lecytyny (soja)], kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, śmietanka [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku , emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza białko mleka , stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], L-glutamina 2,5%, emulgator: lecytyny (soja), zagęstniki (karagen, guma ksantanowa), aromaty, sól, substancja przeciwzbrylająca (krzem dwutlenek), L-leucyna 0,2%, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%.

SMAK TIRAMISU: izolat białka serwatki 86% [izolat białka serwatki, emulgator: lecytyny (soja)], śmietanka [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka , stabilizator (potas fosforany), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], L-glutamina 2,5%, aromaty, kawa rozpuszczalna, emulgator: lecytyny (soja), zagęstniki (karagen, guma ksantanowa), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna 0,2%, substancja słodząca (sukraloza), cynamon, L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%. 

OSTRZEŻENIE: Produkt zawiera kofeinę. Nie zalecane dla dzieci i kobiet w ciąży. (10 mg kofeiny / 100 ml produktu gotowego do spożycia lub 6 mg kofeiny / 100 ml produktu gotowego do spożycia w przypadku maksymalnego rozcieńczenia).

SMAK WANILIOWY: izolat białka serwatki 88% [izolat białka serwatki , emulgator: lecytyny (soja)], śmietanka [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka, stabilizator (fosforany potasu) ), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], L-glutamina 2,5%, aromaty, emulgator: lecytyny (soja), zagęstniki (karagen, guma ksantanowa), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna 0,2 %, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%, barwnik (tartrazyna). 

SMAK BIAŁEJ CZEKOLADY: izolat białka serwatki 87% [izolat białka serwatki, emulgator: lecytyny (soja)], śmietanka [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, sacharoza, białko mleka , stabilizator (fosforany potasu), substancja przeciwzbrylająca (fosforany wapnia)], aromaty, L-glutamina 2,5%, emulgator: lecytyny ( soja ), zagęstniki (karagen, guma ksantanowa), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna 0,2%, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna 0,1%, L-walina 0,1%.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

#21 Badania suplementów – Apollo’s Hegemony Zinc Bisglycinate

#21 Badania suplementów – Apollo’s Hegemony Zinc Bisglycinate

Cynk jest jednym z najważniejszych minerałów w naszej diecie. Nie ulega to żadnym wątpliwościom. Jego odpowiednia podaż w...

czytaj więcej

Dynamika a izometria

Dynamika a izometria

Trening izometryczny nie cieszy się zbytnią popularnością w Polsce, natomiast jest powszechnie znany i stosowany na zachodzie. Z tego też powodu...

czytaj więcej

Chaga – siła natury!

Chaga – siła natury!

Odporność jest naszą naturalną barierą przed infekcjami i drobnoustrojami. Za jedną z najsilniejszych substancji...

czytaj więcej

#20 Badania suplementów – MZ-Store Isolate

#20 Badania suplementów – MZ-Store Isolate

Kupując odżywkę białkową ufamy informacjom zawartym w opisie produktu na stronie internetowej lub zerkamy na etykietę, aby upewnić się ile w nim białka....

czytaj więcej

Kofeina – naturalna dawka energii

Kofeina – naturalna dawka energii

Pobudzenie na treningu sportowym, walka z sennością czy próba „przedłużenia” doby to najczęstsze sytuacje w...

czytaj więcej

Melatonina hormon snu – czym jest i jak działa?

Melatonina hormon snu – czym jest i jak działa?

Szyszynka jest narządem unikatowym pod względem zarówno parzystości (jako jeden z niewielu narządów ludzkiego organizmu...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na  Opineo
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027