Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:211,00 zł422,00 zł632,00 zł843,00 zł1 054,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-32,00 zł-43,00 zł-53,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Dodaj do koszyka
Iso Whey Zero Iso Whey Zero 500g
Biotech Usa
59,00 zł

Iso Whey Zero

5 na podstawie 4 opinii ilość: 500g

Wszystkie gramatury:

Smak:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
zmień
Dostępność:
mała ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2022-11
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
59,00 złz VAT
2,95 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 57,82 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Oparty o najlepszej jakości izolat białka serwatkowego
  • Wyjątkowo łatwostrawny i szybko wchłanialny
  • Doskonały aminogram
  • Nie zawiera laktozy

BioTech Iso Whey Zero to najwyżej jakości odżywka białkowa przeznaczona dla grupy użytkowników o wysokich wymaganiach. Dostarcza ona niemal wyłącznie białka o doskonałym aminogramie, które wchłania się błyskawicznie. Dodatkowym plusem jest wykorzystanie wyłącznie najdoskonalszych i najbezpieczniejszych słodzików dla uzyskania niedoścignionego wśród izolatów białka serwatkowego smaku.

Suplement ten oparty jest o frakcję białka uznawaną powszechnie za złoty standard, czyli izolat białka serwatkowego, znany także jako WPI (ang. Whey Protein Isolate). Ten rodzaj białka serwatkowego uzyskuje się poprzez staranny proces mikrofiltracji serwatki, który pozwala na osiągniecie wysokiego poziomu oczyszczenia surowca, nie tylko ze wszelkich zanieczyszczeń, ale także i składników pokarmowych. W wyniku tego izolat zawiera niemal wyłącznie białko, i to nie byle jakie! Warto także podkreślić, że izolaty są praktycznie pozbawione laktozy, która często jest źle tolerowana, zwłaszcza przez osoby dorosłe.

Doskonały aminogram
Izolat, poza szybkością wchłaniania wyróżnia się także aminogramem. Skład białek obecnych w produkcie jest niezwykle zbliżony do białka wzorcowego dla człowieka, czyli tego obecnego w białku jaja. Oznacza to, że układ „cegiełek” budujących białko w izolacie jest optymalny do użytku dla ciała człowieka. Warto także podkreślić, że prezentowany suplement ma bardzo wysoką zawartość szczególnie istotnych dla sportowców aminokwasów rozgałęzionych BCAA, których podaż sprzyja budowaniu muskulatury i szybkiemu tempu regeneracji.

Niemal natychmiastowe wchłanianie
Wyjątkową cechą WPI jest jego tempo przyswajania. Szacuje się, że po przyjęciu porcji izolatu białka serwatki aminokwasy w nim zawarte pojawiają się w krwioobiegu po około 30 minutach, a cała porcja zostaje wchłonięta w ciągu godziny. Daje to wyjątkowy, niemal nieosiągalny przy pomocy standardowej żywności napływ aminokwasów, dokładnie w momencie, kiedy sportowiec sobie tego życzy. Z tego powodu stosowanie izolatu jest szczególnie korzystne w porach około treningowych oraz po przebudzeniu, kiedy szybki napływ aminokwasów pozwala na aktywację ścieżek metabolicznych.

Dodatkowym plusem izolatu jest też jego łatwostrawność, przez co nie obciąża on układu trawiennego (na przykład w trakcie treningu).

Podsumowując, BioTech Iso Whey Zero to odżywka białkowa dla osób, które stawiają dietę i suplementację na piedestale. Pozwala ona na dostarczenie w kluczowych momentach szybkiego zastrzyku najwyżej jakości protein, bez obawy o nadmierną zawartość tłuszczu czy cukrów mlecznych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (4)

Skład

Wielkość opakowania: 500 gPorcja jednorazowa: 25 g (jedna miarka)Ilość porcji w opakowaniu: 20
w porcji (25 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna395 kJ/93 kcal5%
Białko21 g42%
Węglowodany1,3 g< 1%
w tym cukry< 0,5 g< 1%
Tłuszcz< 0,5 g< 1%
w tym tłuszcze nasycone0,3 g< 1%
Sól0,18 g3%
Aminokwasy niezbędne (Walina, Izoleucyna, Leucyna, Histydyna, Lizyna, Metionina, Fenyloalanina, Treonina, Tryptofan9448 mg-
Warunkowo niezbędne aminokwasy (Tyrozyna, Arginina, Cysteina, Prolina, Glutamina, Kwas glutaminowy)7144 mg-
Aminokwasy nie niezbędne (Alanina, Kwas asparaginowy, Glicyna, Seryna)4408 mg-

Pozostałe składniki

Smak czekoladowy (chocolate): izolat białka serwatki (z mleka) 84% [izolat białka serwatki (z mleka), emulgatory: lecytyny (soja)], odtłuszczone kakao w proszku, L-glutamina, mieszanka kremująca [tłuszcz palmowy i olej z ziaren palmowych, maltodekstryna, emulgatory (E471, E 472a),  białka mleka, stabilizator (fosforany potasu, alginian sodu), przeciwutleniacze (mieszanina tokoferoli)], emulgator (lecytyny (soja)), substancja zagęszczająca (karagen, guma ksantanowa), aromaty, sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna, L-walina.

Smak czekoladowy-toffee (chocolate-toffee): izolat białka serwatki (z mleka) 86% [izolat białka serwatki (z mleka), emulgator: lecytyny (soja)],  mieszanka kremująca [tłuszcz palmowy i olej z ziaren palmowych, maltodekstryna, emulgatory (E471, E 472a), białko mleka, stabilizatory (fosforany potasu, alginian sodu), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli)], aromaty, l-glutamina, barwnik (karmel amoniakalny), emulgator: lecytyny (soja), sól, substancje zagęszczające (karagen, guma ksantanowa), substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna , substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna, l-walina.

Smak cookies&cream: izolat białka serwatki (mleko) 82% [izolat białka serwatki (mleko), emulgator: lecytyny (soja)], l-glutamina, mieszanka kremująca [tłuszcz palmowy, olej palmowy, maltodekstryna, emulgatory (E471, E472a), białka mleka, stabilizatory (fosforany potasu, alginian sodu), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli)], aromaty, czekolada w proszku {masa kakaowa, substancja słodząca (maltitole), masło kakaowe, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator [lecytyny (soja), polirycynooleinian poliglicerolu], aromat}, emulgator (lecytyny (soja)), substancje zagęszczające (karagen, guma ksantanowa), cynamon, sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna, L-izoleucyna, l-walina, substancja słodząca (sukraloza).

Smak orzechowy (hazelnut): izolat białka serwatki (mleko) 87% [izolat białka serwatki (mleko), emulgator (lecytyny (soja))], odtłuszczone kakao w proszku, mieszanka kremująca [tłuszcz palmowy, olej palmowy, maltodekstryna, emulgatory (E471, E472a), białko mleka, stabilizatory (fosforany potasu, alginian sodu), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli)], l-glutamina, emulgator (lecytyny (soja)), substancje zagęszczające (karagen, guma ksantanowa), aromaty, sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna , substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna, l-walina.

Smak tiramisu: izolat białka serwatki (mleko) 86% [izolat białka serwatki (mleko), emulgator (lecytyny (soja))], mieszanka kremująca [tłuszcz palmowy, olej palmowy, maltodekstryna, emulgatory (E471, E472a), białko mleka, stabilizatory (fosforany potasu, alginian sodu), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli)], l-glutamina, aromaty, kawa rozpuszczalna, emulgator (lecytyny (soja)), substancje zagęszczające (karagen, guma ksantanowa), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna, substancja słodząca (sukraloza), cynamon, L-izoleucyna, l-walina.

Smak waniliowy (vanilla): izolat białka serwatki (mleko) 88% [izolat białka serwatki (mleko), emulgator: lecytyny (soja)], mieszanka kremująca [tłuszcz palmowy i olej palmowy, maltodekstryna, emulgatory (E471, E472a), białko mleka, stabilizatory (fosforany potasu, alginian sodu), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli)], l-glutamina, aromaty, emulgator: lecytyny (soja), substancje zagęszczające (karagen, guma ksantanowa), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna , substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna, l-walina, barwnik (tartrazyna***).

Smak białej czekolady (white chcolate): izolat białka serwatki (mleko) 87% [izolat białka serwatki (mleko), emulgator: lecytyny (soja)], mieszanka kremująca [tłuszcz palmowy i olej palmowy, maltodekstryna, emulgatory (E471, E 472a), białko mleka, stabilizatory (fosforany potasu, alginian sodu), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli)], l-glutamina, aromaty, emulgator: lecytyny (soja), substancje zagęszczające (karagen, guma ksantanowa), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna , substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna, l-walina.

Smak ciasteczka jagodowego: izolat białka serwatki (mleko) 83% [izolat białka serwatki (mleko), emulgator: lecytyny (soja)], kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, l-glutamina, mieszanka kremująca [tłuszcz palmowy i olej palmowy, maltodekstryna, emulgatory (E471, E 472a),  białka mleka, stabilizatory (fosforany potasu, alginian sodu), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli)], aromaty, emulgator (lecytyny (soja)), substancje zagęszczające (karagen, guma ksantanowa), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna, l-walina.

Smak pistacjowy: izolat białka serwatki (mleko) 88% [izolat białka serwatki (mleko), emulgator (lecytyny (soja))], mieszanka kremująca [tłuszcz palmowy i olej palmowy, maltodekstryna, emulgatory (E471, E 472a),  białka mleka, stabilizatory (fosforany potasu, alginian sodu), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli)], l-glutamina, aromaty, emulgator (lecytyny (soja)), substancje zagęszczające (karagen, guma ksantanowa), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna, l-walina, barwnik (tartrazyna***, indygotyna).

Smak bułki waniliowo-cynamonowej: izolat białka serwatki (mleko) 86% [izolat białka serwatki (mleko), emulgator (lecytyny (soja))], mieszanka kremująca [tłuszcz palmowy i olej palmowy, maltodekstryna, emulgatory (E471, E472a),  białka mleka, stabilizatory (fosforany potasu, alginian sodu), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli)], l-glutamina, aromaty, cynamon, emulgator (lecytyny (soja)), substancje zagęszczające (karagen, guma ksantanowa), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna, l-walina, barwnik (tartrazyna***).

Smak likieru orzechowego: izolat białka serwatki (mleko) 83% [izolat białka serwatki (mleko), emulgator (lecytyny (soja))], aromaty, l-glutamina, mieszanka kremująca [tłuszcz palmowy i olej palmowy, maltodekstryna, emulgatory (E471, E472a),  białka mleka, stabilizatory (fosforany potasu, alginian sodu), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli)],  kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator (lecytyny (soja)), substancje zagęszczające (karagen, guma ksantanowa), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna, L-izoleucyna, l-walina, substancja słodząca (sukraloza).

Smak bananowy: izolat białka serwatki (mleko) 90% [izolat białka serwatki (mleko), emulgator: lecytyny (soja)], l-glutamina, mieszanka kremująca [tłuszcz palmowy, olej z ziaren palmowych, maltodekstryna, emulgatory (E471, E 472a), białko mleka, stabilizatory (fosforany potasu, alginianu sodu), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli)], aromaty, substancje zagęszczające (karagen, guma ksantanowa), emulgator (lecytyny (soja)), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), kwas (kwas cytrynowy), L-leucyna, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna, l-walina, barwnik (tartrazyna***).

Smak kokosowy: izolat białka serwatki (mleko) 87% [izolat białka serwatki (mleko), emulgator (lecytyny (soja))], mieszanka kremująca [tłuszcz palmowy, olej z ziaren palmowych, maltodekstryna, emulgatory (E471, E472a), białko mleka, stabilizatory (fosforany potasu, alginian sodu), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli], l-glutamina, aromaty, emulgator (lecytyny (soja)), substancje zagęszczające (karagen, guma ksantanowa), sól, kwas (kwas cytrynowy),  substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna, l-walina.

Smak cytrynowego sernika: izolat białka serwatki (mleko) 88% [izolat białka serwatki (mleko), emulgator (lecytyny (soja))], aromaty, l-glutamina, mieszanka kremująca [tłuszcz palmowy i olej z ziaren palmowych, maltodekstryna, emulgatory (E471, E472a), białko mleka, stabilizatory (fosforany potasu, alginian sodu), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli)], kwas (kwas cytrynowy), substancje zagęszczające (karagen, guma ksantanowa), emulgator (lecytyny (soja)), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna , substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna, l-walina, barwnik (tartrazyna***).

Smak ananasowo-mango: izolat białka serwatki (mleko) 89% [izolat białka serwatki (mleko), emulgator (lecytyny (soja))], l-glutamina, mieszanka kremująca [tłuszcz palmowy, olej z ziaren palmowych, maltodekstryna, emulgatory (E471, E472a), białko mleka, stabilizatory (fosforany potasu, alginian sodu), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli)], aromaty, kwas (kwas cytrynowy), substancje zagęszczające (karagen, guma ksantanowa), emulgator (lecytyny (soja)), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna, l-walina, barwnik (tartrazyna***, Czerwień Allura AC***).

Smak truskawkowy: izolat białka serwatki (mleko) 87% [izolat białka serwatki (mleko), emulgator (lecytyny (soja))], l-glutamina, mieszanka kremująca [tłuszcz palmowy, olej z ziaren palmowych, maltodekstryna, emulgatory (E471, E472a), białko mleka, stabilizatory (fosforany potasu, alginian sodu), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli)], aromaty, kwas (kwas cytrynowy), substancje zagęszczające (karagen, guma ksantanowa), emulgator(lecytyny (soja)), substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), sól, L-leucyna, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna, l-walina, barwnik (Czerwień Allura AC***).

Smak jogurtowo-morelowy: izolat białka serwatki (mleko) 87% [izolat białka serwatki (mleko), emulgator (lecytyny (soja))], aromaty, l-glutamina, mieszanka kremująca [tłuszcz palmowy, olej z ziaren palmowych, maltodekstryna, emulgatory (E471, E472a), białko mleka, stabilizatory (fosforany potasu, alginian sodu), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli)], kwas (kwas cytrynowy), substancje zagęszczające (karagen, guma ksantanowa), emulgator (lecytyny (soja)), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna, l-walina, barwnik (tartrazyna***, Czerwień Allura AC***).

Ostatnia ocena

Dworeq

Świetny izolat, idealnie się rozpuszcza i smaki są bardzo dobre.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
BartFan
10,90 zł

Dżem z owoców czarnej porzeczki. Nie zawiera dodanego cukru, jest słodzony ksylitolem i zagęszczony pektyną.

Kupuję
BartFan
10,90 zł

Bezcukrowy, słodzony ksylitolem dżem z ciemnych odmian śliwek. Odpowiedni dla diabetyków.

Kupuję
PhD Performance Nutrition
8,90 zł

Wysokobiałkowy batonik, charakteryzujący się bardzo niską zawartością cukru, brakiem oleju palmowego i GMO

Kupuję
Apollo's Hegemony
129,00 zł
(5)

Formuła wspierająca proces redukcji masy ciała oraz wydolność, zarówno psychiczną, jak i fizyczną.

Kupuję
Aliness
64,90 zł

Ekstrakt z jagód acai w sproszkowanej, skoncentrowanej formie. Najlepsze roślinne źródło antyoksydantów.

Kupuję
Swanson
25,00 zł

Wyciąg z nasion kozieradki. Wzmacnia organizm, poprawia trawienie i stabilizuje poziom cukru we krwi.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Histydyna

Informacja

Histydyna jest jednym z 22 aminokwasów wchodzących w skład białka, który w zależności od źródła informacji określany jest jako "względnie egzogenny" lub "egzogenny". Wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka, a przy tym należy dodać, że rolę w zaspokajaniu zapotrzebowania na niego może odgrywać również mikroflora jelitowa.

Histydyna jest prekursorem karnozyny, a więc dipeptydu posiadającego właściwości antyoksydacyjne i buforujące. Zwiększenie dawki karnozyny w mięśniach jest skutecznym sposobem na zwiększenie siły i wytrzymałości, jak również na przyspieszenie regeneracji po wysiłku fizycznym, a więc poprawy wskaźników, które mają niebagatelne znaczenie zwłaszcza w przypadku osób regularnie uprawiających sport, w tym sportowców zawodowych.

Oferta preparatów zawierających histydynę jest dość mocno ograniczona, aminokwas ten jest głównie dodawany do niektórych suplementów stosowanych przed i/lub po treningu oraz suplementów aminokwasowych. Należy jednak zaznaczyć, iż występuje ona również w postaci naturalnej w pokarmach bogatych w białko, a więc przede wszystkim w mięsie, jajach i nabiale, a także w odżywkach białkowych.

Histydyna jest aminokwasem glukogennym, czyli może zostać przekształcona w organizmie w glukozę. Bierze ona również udział w syntezie białek, w tym hemoglobiny.

Dawkowanie: Brak precyzyjnych danych, aczkolwiek jak już zostało to nadmienione powyżej – wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka.

Lizyna

Informacja

Lizyna należy do grupy 9 aminokwasów egzogennych, dostarczanych do organizmu z zewnątrz (z pożywieniem lub jako suplement).Jest budulcem białka (również białka mięśniowego). Jest dostępna w żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał) i roślinnego (rośliny strączkowe).  Odgrywa ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych (wchłaniania wapnia, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał), wraz z argininą jest składnikiem suplementów zwiększających syntezę hormonu wzrostu (stymulatory HGH). W postaci hydroksylizyny (jako składnika kolageny) zalecana przy leczeniu kontuzji sportowych oraz w profilaktyce.  W przypadku stresu i nadmiernych obciążeń fizycznych i psychicznych polecana ze względu na funkcję obniżania poziomu kortyzolu. Ma zastosowanie również w medycynie, w leczeniu stanów lękowych i opryszczki. Udział lizyny w spożyciu dobowej dawki aminokwasów nie powinien przekraczać 5,1 %. Dostępna w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

W procesach gnilnych ciał białkowych,  w wyniku dekarboksylacji lizyny, może przekształcać się w kadawerynę (aminę biogenną) posiadającą silne działanie toksyczne.

Dawkowanie: brak ściśle określonej normy spożycia dobowego lizyny. W suplementacji stosuje się dawki używane zwyczajowo: z argininą 500mg – 2g (przed snem) ewentualnie okołotreningowo z innymi aminokwasami.

Metionina

Informacja

Metionina jest aminokwasem egzogennym, zawierającym w swym składzie siarkę. Zapewnia wielofunkcyjny metabolizm, przy nieodzownym udziale witaminy B6. Uczestniczy w syntezie fosfolipidów (np. lecytyna),  karnityny odpowiedzialnej za transport w organizmie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych spalanych w mitochondriach komórkowych (organellach komórkowych w komórkach z wyodrębnionym jądrem), wraz z cystyną tworzy cysteinę. Pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza. Naturalnym źródłem pozyskiwania metioniny są pokarmy wysokobiałkowe pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, ryby), roślinnego (nasiona sezamu, produkty zbożowe). Dostępna we wszystkich odżywkach białkowych i białkowo węglowodanowych, suplementach aminokwasowych typu EAA i zawierających tzw. aminokwasy całodzienne, środkach wspomagania wątroby i kosmetykach wspomagających wzrost i stan włosów, skóry i paznokci. 

Fenyloalanina

Informacja

Fenyloalanina (aminokwas egzogenny) jest dostarczana z zewnątrz w pożywieniu lub środkach syntetycznych. Jej źródłem są pokarmy wysokobiałkowe oraz odżywki, koncentraty: proteinowe, aminokwasowi  i suplementy diety dla sportowców . Prekursor tyrozyny, hormonów tarczycy i neuroprzekaźników (adrenalina, noradrenalina, dopomina),  fenyloetylaminy (neuromodulator) oraz barwników melaninowych włosów i skóry. Niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwdepresyjne oraz stosowana jest jako dodatek do preparatów o działaniu termogenicznym i stymulującym. Jest składnikiem aspartamu.

Nadmiar fenyloalaniny spożywany przez osoby z problemami neurologicznymi, może obniżyć dostępność innego aminokwasu egzogennego tryptofanu układu nerwowego, a w konsekwencji doprowadzić do obniżenia serotoniny i nasilić objawy depresji.

Treonina

Informacja

Treonina – aminokwas egzogenny, syntetyzowany z pokarmem lub (i) w postaci suplementów . Bierze udział w produkcji nowych białek mięśniowych. Jest niezbędna do tworzenia prawidłowego układu immunologicznego, utrzymuje w dobrym stanie skórę, kości. Wpływa na prawidłowy rozwój szkliwa w uzębieniu oraz funkcjonowanie układu pokarmowego działając pozytywnie na pracę wątroby i śluzówkę żołądka. Jest nieodzowna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Na rynku polskim brak monopreparatu treoniny. Dostępna w postaci mieszanek aminokwasowych (np. typ EAA) oraz naturalnych odżywek białkowych.

Niedobór treoniny może skutkować zaburzeniami neurologicznymi i wzmożenia się depresji.

Dawkowanie: brak norm dobowego zapotrzebowania treoniny. Dawki używane zwyczajowo w suplementacji.

Tryptofan

Informacja

Tryptofan jest jednym z dziewięciu aminokwasów egzogennych, wymagających spożywania żywności wysokobiałkowej, monopreparatów tryptofanu, aminokwasów typu EAA  i całodziennych oraz odżywek proteinowych, niezbędnym w procesie syntezy białek. Jego pochodna 5-hydroksytryptofan w procesie dekarboksylacji jest prekursorem serotoniny ((hormonu tkankowego mającego wpływ na ciśnienie krwi oraz perystaltykę jelit), a w dalszych procesach melatoniny (hormonu snu). Jest wykorzystywany do syntezy kwasu nikotynowego ,(niacyny, zwanej witaminą PP) . Ze względu na działanie hamujące łaknienie jest stosowany również w niektórych preparatach odchudzających.

Nawet niewielki niedobór jest niebezpieczny dla przebiegu wielu procesów fizjologicznych, może powodować w układzie nerwowym pogorszenie nastroju, bezsenność i zakłócenia w procesie trawienia. Niedobór tryptofanu w dłuższym czasie prowadzi do depresji i zaburzeń neurologicznych.

Monopreparaty tryptofanu zalecane są jako środek zmniejszający stres i zmniejszenie poczucia bezsenności. Wchodzi w skład preparatów aminokwasowych typu EAA i aminokwasów całodziennych, jest cennym składnikiem odżywek proteinowych. W sprzedaży w sklepie muscle-zone.pl

Dawki zalecane w suplementacji: 500 – 2000 mg przed snem, zamiennie 500 – 1000 mg przed posiłkami.

Tyrozyna

Informacja

Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy  katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.

Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Cysteina

Informacja

Cysteina należy do grupy aminokwasów endogennych, syntetyzowanych przez organizm, biorącym udział w detoksykacji organizmu. W połączeniu L-cysteiny z glutaminą i glicyną uczestniczy w syntezie glutationu (silnego przeciwutleniacza) oraz białek, enzymów i koenzymów. Występuje w produktach wysokobiałkowych, w mniejszych ilościach w kukurydzy i orzeszkach arachidowych. Źródłem jej pozyskiwania są również koncentraty i izolaty białka serwatkowego oraz preparaty zawierające mieszanki aminokwasów. Nie występuje w postaci monopreparatów. Jest składnikiem preparatów wykazujących właściwości detoksyczne, wspomagających pracę wątroby oraz w suplementach poprawiających kosmetykę ciała, najczęściej pod postaci l-cystyny (dwóch połączonych cząsteczek cysteiny) lub w postaci NAC.

Dawkowanie: Zwyczajowo w suplementacji 50–500 mg na dobę.

Prolina

Informacja

Prolina aminokwas endogenny, jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W wyniku przekształcenia (dokonywanego z udziałem witaminy C) w postać hydroksyl-proliny , jest budulcem kolagenu (podstawowego białka tkanki łącznej). Oddziaływuje pozytywnie na aparat ruchu  szczególnie u osób narażonych na przeciążenia (np. sportowcy sportów siłowych i wytrzymałościowych) oraz w okresie rehabilitacji po kontuzji lub zabiegach dokonywanych na narządach ruchu. Występuje w stanie naturalnym w żywności, lub jest syntezowana wewnątrz organizmu z glutaminianu. W suplementacji diety jest składnikiem  odżywek wysokobiałkowych, preparatów aminokwasowych (w postaci proliny lub hydroksyl-proliny), oraz wspomagających funkcjonowanie narządów ruchu zawierający kolagen, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego użycia. Dawkowanie przyjęte zwyczajowo w suplementacji.

Glutamina

Informacja

Glutamina (L-glutamina) - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. Glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Kwas glutaminowy

Informacja

Kwas glutaminowy jest jednym  z 22 aminokwasów budujących białka, wytwarzany w organizmie ludzkim z większości aminokwasów (m.in. glutaminy, alfaketoglutaranu itp.) Spełnia funkcję neuroprzekaźnika o charakterze stymulującym , pozwalającym na umiejętność lepszego zapamiętywania. Jest prekursorem GABA (kwasu gamma aminomasłowego). Stosowanie kwasu glutaminowego w suplementacji sportowej ma ograniczony zasięg, ze względu na możliwość negatywnych skutków ubocznych w układzie nerwowym. Zastępuje go amid kwasu glutaminowego (glutamina) ograniczający, a nawet niwelujący, uboczne skutki działania. Występuje w żywności pochodzenia zwierzęcego oraz w niektórych roślinach białkowych, stosowany jest jako dodatek do odżywek białkowych i preparatów aminokwasowych, a także jako przyprawa poprawiająca smak potraw. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Alanina

Informacja

Alanina jest aminokwasem endogennym (tzn. posiadającym możliwość syntezy w organizmie ludzkim innych aminokwasów i pirogronianu), budującym białka. Pełni kluczową rolę w transporcie azotu pomiędzy mięśniami i wątrobą (tzw. cykl glukozowo-alaninowy). Pozwala na przetwarzanie w glukozę związków niecukrowych. W okresie długotrwałego wysiłku wspomaga przemiany metaboliczne. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, jaja) i roślinnego (rośliny strączkowe, groch). Znajduje zastosowanie w postaci suplementów aminokwasowych i preparatów okołotreningowych. Stanowi uzupełnienie BCAA. Zwiększone użytkowanie preparatów z alaniną jest konieczne w treningu sportowym wymagającym wysokiej wytrzymałości i siły (np. u sportowców podnoszących ciężary, maratończyków ipt.).

Kwas asparaginowy

Informacja

Kwas asparaginowy – aminokwas endogenny, jeden z 22 aminokwasów budujących białka, o szerokich właściwościach chemicznych: neuroprzekaźnik, uczestniczy w glukoneogenezie i syntezie puryn i mocznika. Występuje w wysokobiałkowych naturalnych środkach żywności, jak też w postaci syntetycznej. Kwas l-asparaginowy ma zastosowanie w suplementach aminokwasowych oraz w wielu preparatach mineralnych (m.in. asparaginian magnezu czy cynku w składzie ZMA), jest składnikiem aspartamu (w połączeniu z fenyloalaniną). Ostatnio prowadzone są badania kwasu d-asparaginowego (DAA) na organizmach zwierzęcych, wykazujące wpływ na syntezę testosteronu.

Kwas l-asparaginowy jest używany w suplementacji sportowej, w suplementach aminokwasowych, preparatach odżywczych (proteinowych) i mineralnych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Glicyna

Informacja

Glicyna należy do grupy 22 aminokwasów endogennych (syntezowanych wewnątrz organizmu)  budujących białka, a także niebiałkowego składnika enzymów tzw. hemu. Jest neuroprzekaźnikiem tłumiącym, pozwalającym na polepszenie komfortu snu już przy dawce 3 g przed snem. Glicyna (podobnie jak arginina) jest prekursorem kreatyny. Jest niezbędna w procesie syntezy silnego antyoksydanta usuwającego poza organizm wolne rodniki tlenowe, glutationu. Działa żółciopędnie i żółciotwórczo. Dzięki oddziaływaniu na syntezę hormonów wzrostu przyspiesza odnowę biologiczna organizmu. W postaci naturalnej występuje w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W suplementacji sportowej jest składnikiem stacków kreatynowych, suplementów aminokwasowych, odżywek białkowych opartych na składnikach naturalnych i węglowodanowo-białkowych.

Seryna

Informacja

Seryna należy do grupy aminokwasów endogennych, czyli syntetyzowanych w organizmie człowieka, występuje w postaci naturalnej w mózgu człowieka oraz mleczku sojowym. Jej pochodną jest fosfodyloseryna. Seryna bierze udział w syntezie białek mięśniowych , jest m.in. aktywatorem kinazy białkowej C (enzymu zlokalizowanego w mózgu), działającym pozytywnie na układ nerwowy (poprawia funkcje kojarzenia i zapamiętywania oraz koncentrację), podwyższa zdolność odbioru bodźców zewnętrznych i intensyfikuje proces przetwarzania informacji. Seryna stosowana w pokarmach wpływa na obniżenie poziomu kortyzolu, hormonu katabolicznego zlokalizowanego w tkance mięśniowej, wpływającego ujemnie na procesy metaboliczne, powodującego spadek masy mięśniowej i przyrost tkanki tłuszczowej. Stosowanie seryny wpływa na tempo rekonwalescencji, powrót do zdrowia po kontuzjach oraz utrzymywanie kondycji psychofizycznej. Ze względu na wysoką cenę w suplementacji stosowana bardzo rzadko. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zwyczajowo stosowane w suplementacji

Ostatnio na blogu

Metylofolian a skuteczność leków przeciwdepresyjnych

Metylofolian a skuteczność leków przeciwdepresyjnych

Niepokojący trend rozwoju depresji w rozwiniętym społeczeństwie sprawia, że temat leczenia tej przypadłości jest często podnoszony. Najczęściej...

czytaj więcej
Suplementacja cynkiem ułatwia odchudzanie

Suplementacja cynkiem ułatwia odchudzanie

Cynk miał już podnosić poziom testosteronu, wspierać budowę muskulatury, drastycznie skracać czas trwania wirusowych infekcji, a teraz oto miałby stać...

czytaj więcej
Przerywany post może poprawić zdrowie otyłych kobiet

Przerywany post może poprawić zdrowie otyłych kobiet

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Adelajdzie pokazują, że otyłe kobiety straciły na wadze i poprawiły stan swojego zdrowa poprzez okresowy post,...

czytaj więcej
Leucyna – wzmocnienie działania metforminy

Leucyna – wzmocnienie działania metforminy

Zaburzenia gospodarki cukrowej to dość popularny problem. Leki, które przepisywane są na leczenie insulinooporności i kontroli glikemii to zazwyczaj...

czytaj więcej
Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12

Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12

Metformina jest obecnie najczęściej stosowanym lekiem przeciwcukrzycowym, bowiem niemal wszystkie wytyczne towarzystw naukowych w dziedzinie diabetologii na...

czytaj więcej
Periodyzacja treningowa – która dla kogo?

Periodyzacja treningowa – która dla kogo?

Periodyzacja, czyli sposób dzielenia cyklów treningowych na poszczególne okresy i zarządzanie nimi w określony sposób. Rodzajów periodyzacji, podobnie jak...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027