Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł615,00 zł821,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Whey 100 Whey 100

Trec Whey 100 to najwyższej jakości preparat zawierający 100% koncentratu białka serwatkowego (WPC). WPC to popularna odżywka białkowa o zawartości ponad 80% protein pozyskanych z mleka krowiego. Produkt ten jest polecany osobom regularnie wykonującym ćwiczenia siłowe, celem zwiększenia podaży aminokwasów budujących mięśnie oraz za sprawą anabolicznego działania przyczyniających się do rozbudowy muskulatury.

Koncentrat białka serwatkowego jako uzupełnienie diety sportowca
Białko jest podstawowym budulcem wchodzącym w skład naszych mięśni. Ich rozbudowa odbywa się za pomocą nasilonej syntezy białek mięśniowych, która to synteza jest znacznie intensywniejsza u osób aktywnych ruchowo. Zapotrzebowanie na białko lawinowo wzrasta u takich osób, a widoczny progres możliwy jest tylko przy zapewnionej odpowiedniej podaży wysokiej jakości protein.

Wzrost zapotrzebowania na białko jest często na tyle wysoki, że nie sposób pokryć go wraz z codzienną dietą. Z pomocą przychodzi nam właśnie ten preparat, który odznacza się znakomitą rozpuszczalnością, bardzo dobrą przyswajalnością i zawartością wszystkich niezbędnych aminokwasów. Co więcej, metoda ultrafiltracji służąca do produkcji tego preparatu, zapewnia niską zawartość tłuszczu oraz laktozy. Produkt pozbawiony jest również zbędnych, chemicznych dodatków.

Białko serwatkowe jest białkiem pełnowartościowym
Suplement ten zawiera białko pełnowartościowe, czyli takie, które gwarantuje dostawę wszystkich egzogennych aminokwasów do organizmu. W skład aminokwasów egzogennych wchodzą aminokwasy, których organizm sam syntetyzować nie może – walina, tryptofan, treonina, metionina, lizyna, leucyna, izoleucyna, histydyna, fenyloalanina, arginina oraz dodatkowo aminokwasy endogenne, które mogą zostać zsyntetyzowane przez nasz organizm.

Wśród aminokwasów egzogennych znajdują się także popularne BCAAaminokwasy rozgałęzione, czyli leucyna, izoleucyna i walina.

Anaboliczna moc aminokwasów
Aminokwasy, w szczególności te o rozgałęzionym łańcuchu, wykazują silny wpływ anaboliczny. Oznacza to, że intensyfikują proces biosyntezy nowych białek, stymulując ten proces w komórkach mięśniowych, a także same wchodzą w skład białek (aminokwasy białkowe).

Ponadto, aminokwasy rozgałęzione będące produktem hydrolizy białka serwatkowego, mają zdolność do obniżania stężenia tryptofanu we krwi, który jest prekursorem w syntezie serotoniny odpowiedzialnej za odczuwanie zmęczenia potreningowego. Przyjmowanie tego suplementu przyczyni się zatem nie tylko do efektywniejszego wzrostu mięśni, lecz także korzystnie wpłynie na nasze samopoczucie i przyspieszy regenerację.

Szybki wzrost stężenia aminokwasów i oddziaływanie antykataboliczne
Spożycie koncentratu białka serwatkowego powoduje szybki wzrost stężenia aminokwasów we krwi. Produkt ten można zatem przyjmować przed treningiem jak i po nim, aby dostarczyć mięśniom to, czego po wysiłku potrzebują najbardziej. Wzrost ten utrzymuje się około 4 godzin, czyli wystarczającą ilość czasu aby organizm mógł skorzystać z dodatkowej puli aminokwasów i aby wywołały one impuls do wzrostu oraz wspierały regenerację.

Aminokwasy cechują się także zdolnością do hamowania procesów katabolicznych zachodzących w mięśniach. Nieodpowiednia ilość białka w diecie może paradoksalnie prowadzić do rozpadu mięśni, ponieważ organizm będzie traktował je jako źródło potrzebnych mu aminokwasów. Zapewniając odpowiednie dostawy składników budulcowych przyczyniamy się zatem nie tylko do intensywnego rozwoju muskulatury, ale także chronimy powstałe już mięśnie przed spadkiem masy.

Dodatkowe korzyści z przyjmowania tego produktu
Poza opisanymi wyżej właściwościami wynikającymi z zapewnianiem odpowiedniej podaży białka w okresie treningowym, należy pamiętać, że powstające w wyniku jego hydrolizy aminokwasy stanowią odrębne związki o unikalnych właściwościach. Z tego powodu korzyści z suplementacji tym produktem jest dużo więcej.

Dobrym przykładem obrazującym odrębne cechy aminokwasów jest glutamina. Aminokwas ten sprzyja odnawianiu zapasów glikogenu mięśniowego, a także może sam w sobie stanowić źródło energii dla komórek. Hamuje ponadto nagłe wzrosty glikemii po posiłku, pomaga w pozbywaniu się azotowych produktów przemiany materii z organizmu oraz zapewnia ochronę przed wolnymi rodnikami.

Podsumowując, Trec Whey 100 to wysokiej jakości odżywka białkowa, która skutecznie pomaga pokryć zwiększone zapotrzebowanie na białko w czasie zwiększonej aktywności. Produkt ten wspiera budowę muskulatury, regenerację mięśni, nasila procesy anaboliczne oraz chroni przed niechcianym katabolizmem. Preparat doskonale się rozpuszcza w wodzie i bardzo dobrze się wchłania, dlatego przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie wygodę i chce odczuć zalety suplementacji produktem z najwyższej półki.

InStock
5 6
5

Bardzo smaczne białko (czekolada), na wodzie spoko jednak na mleku dużo lepiej odczuwalny smak czekolady. Szybko się rozpuszcza, nie pozostawia grudek ani żadnego osadu. Testowałem wiele firm i z czystym sumieniem mogę polecić
5

Bardzo dobre białeczko. Cena też spoko.
5

najlepsze bialko jakie pilem i kazdy smak jest zajebisty nie pilem tylko advocatu ale niedlugo robie u was zamowienie wiec bedzie okazja by wyprubowac pozdro
5

czeko-sezam niebo w gebie, mega inny lepszy smak a nie oklepany jak kazdy inny, polecam
5

Bardzo smaczne białeczko. Rozpuszcza się bez problemu, piana niewielka i szybko opada. Dodatkowym plusem jest duża zawartość błonnika (co dość nietypowe dla produktów typowo białkowych) przez co długo czuć uczucie sytości po wypiciu.
5

chyba najsmaczniejsze białko jakie piłem. czekolada wymiata. bardzo dobry stosunek jakości do ceny.
Since 2005
Dodaj do koszyka
Whey 100 Whey 100 600g
Trec
52,00 zł

Whey 100

5 na podstawie 6 opinii ilość: 600g

Wszystkie gramatury:

Smak:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-01
Do darmowej wysyłki brakuje: 50,00 zł
52,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 50,96 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Nasila procesy anaboliczne i zapobiega indukcji procesów katabolicznych
  • Zapewnia podaż wszystkich niezbędnych aminokwasów, w tym BCAA
  • Pomaga pokryć zapotrzebowanie na białko u osób aktywnych fizycznie
  • Wspiera regenerację oraz obniża odczucie zmęczenia po treningu
  • Najwyższej jakości materiał budulcowy dla mięśni
  • Odznacza się niską zawartością laktozy i tłuszczu
  • Szybko podnosi stężenie aminokwasów we krwi
  • Idealny do stosowania przed lub po treningu
  • Skutecznie wspomaga wzrost muskulatury
  • Wysoka zawartość białka serwatkowego
  • Nie zawiera dodatków chemicznych

Trec Whey 100 to najwyższej jakości preparat zawierający 100% koncentratu białka serwatkowego (WPC). WPC to popularna odżywka białkowa o zawartości ponad 80% protein pozyskanych z mleka krowiego. Produkt ten jest polecany osobom regularnie wykonującym ćwiczenia siłowe, celem zwiększenia podaży aminokwasów budujących mięśnie oraz za sprawą anabolicznego działania przyczyniających się do rozbudowy muskulatury.

Koncentrat białka serwatkowego jako uzupełnienie diety sportowca
Białko jest podstawowym budulcem wchodzącym w skład naszych mięśni. Ich rozbudowa odbywa się za pomocą nasilonej syntezy białek mięśniowych, która to synteza jest znacznie intensywniejsza u osób aktywnych ruchowo. Zapotrzebowanie na białko lawinowo wzrasta u takich osób, a widoczny progres możliwy jest tylko przy zapewnionej odpowiedniej podaży wysokiej jakości protein.

Wzrost zapotrzebowania na białko jest często na tyle wysoki, że nie sposób pokryć go wraz z codzienną dietą. Z pomocą przychodzi nam właśnie ten preparat, który odznacza się znakomitą rozpuszczalnością, bardzo dobrą przyswajalnością i zawartością wszystkich niezbędnych aminokwasów. Co więcej, metoda ultrafiltracji służąca do produkcji tego preparatu, zapewnia niską zawartość tłuszczu oraz laktozy. Produkt pozbawiony jest również zbędnych, chemicznych dodatków.

Białko serwatkowe jest białkiem pełnowartościowym
Suplement ten zawiera białko pełnowartościowe, czyli takie, które gwarantuje dostawę wszystkich egzogennych aminokwasów do organizmu. W skład aminokwasów egzogennych wchodzą aminokwasy, których organizm sam syntetyzować nie może – walina, tryptofan, treonina, metionina, lizyna, leucyna, izoleucyna, histydyna, fenyloalanina, arginina oraz dodatkowo aminokwasy endogenne, które mogą zostać zsyntetyzowane przez nasz organizm.

Wśród aminokwasów egzogennych znajdują się także popularne BCAAaminokwasy rozgałęzione, czyli leucyna, izoleucyna i walina.

Anaboliczna moc aminokwasów
Aminokwasy, w szczególności te o rozgałęzionym łańcuchu, wykazują silny wpływ anaboliczny. Oznacza to, że intensyfikują proces biosyntezy nowych białek, stymulując ten proces w komórkach mięśniowych, a także same wchodzą w skład białek (aminokwasy białkowe).

Ponadto, aminokwasy rozgałęzione będące produktem hydrolizy białka serwatkowego, mają zdolność do obniżania stężenia tryptofanu we krwi, który jest prekursorem w syntezie serotoniny odpowiedzialnej za odczuwanie zmęczenia potreningowego. Przyjmowanie tego suplementu przyczyni się zatem nie tylko do efektywniejszego wzrostu mięśni, lecz także korzystnie wpłynie na nasze samopoczucie i przyspieszy regenerację.

Szybki wzrost stężenia aminokwasów i oddziaływanie antykataboliczne
Spożycie koncentratu białka serwatkowego powoduje szybki wzrost stężenia aminokwasów we krwi. Produkt ten można zatem przyjmować przed treningiem jak i po nim, aby dostarczyć mięśniom to, czego po wysiłku potrzebują najbardziej. Wzrost ten utrzymuje się około 4 godzin, czyli wystarczającą ilość czasu aby organizm mógł skorzystać z dodatkowej puli aminokwasów i aby wywołały one impuls do wzrostu oraz wspierały regenerację.

Aminokwasy cechują się także zdolnością do hamowania procesów katabolicznych zachodzących w mięśniach. Nieodpowiednia ilość białka w diecie może paradoksalnie prowadzić do rozpadu mięśni, ponieważ organizm będzie traktował je jako źródło potrzebnych mu aminokwasów. Zapewniając odpowiednie dostawy składników budulcowych przyczyniamy się zatem nie tylko do intensywnego rozwoju muskulatury, ale także chronimy powstałe już mięśnie przed spadkiem masy.

Dodatkowe korzyści z przyjmowania tego produktu
Poza opisanymi wyżej właściwościami wynikającymi z zapewnianiem odpowiedniej podaży białka w okresie treningowym, należy pamiętać, że powstające w wyniku jego hydrolizy aminokwasy stanowią odrębne związki o unikalnych właściwościach. Z tego powodu korzyści z suplementacji tym produktem jest dużo więcej.

Dobrym przykładem obrazującym odrębne cechy aminokwasów jest glutamina. Aminokwas ten sprzyja odnawianiu zapasów glikogenu mięśniowego, a także może sam w sobie stanowić źródło energii dla komórek. Hamuje ponadto nagłe wzrosty glikemii po posiłku, pomaga w pozbywaniu się azotowych produktów przemiany materii z organizmu oraz zapewnia ochronę przed wolnymi rodnikami.

Podsumowując, Trec Whey 100 to wysokiej jakości odżywka białkowa, która skutecznie pomaga pokryć zwiększone zapotrzebowanie na białko w czasie zwiększonej aktywności. Produkt ten wspiera budowę muskulatury, regenerację mięśni, nasila procesy anaboliczne oraz chroni przed niechcianym katabolizmem. Preparat doskonale się rozpuszcza w wodzie i bardzo dobrze się wchłania, dlatego przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie wygodę i chce odczuć zalety suplementacji produktem z najwyższej półki.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (6)

Skład

Wielkość opakowania: 600gPorcja jednorazowa: 30 gIlość porcji w opakowaniu: 20
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1620 kJ/382 kcal19%
Białko81,20 g162%
Węglowodany7,80 g3%
w tym cukry1,80 g2%
Tłuszcz2,90 g4%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone1,70 g9%
Sól0,65 g11%
SKŁADNIKI AKTYWNE
Koncentrat Białka Serwatkowego (z mleka)94,65 g*

Pozostałe składniki

Kakao w proszku dla smaku czekoladowego, czekoladowo-wiśniowego, czekoladowo-sezamowego, czekoladowo-kokosowego, kremu czekoladowo-orzechowego, czekoladowo-pomarańczowego i piernikowego; regulatory kwasowości dla smaku truskawkowego i malinowego – kwas cytrynowy, kwas jabłkowy; aromaty; substancja zagęszczająca – sól sodowa karboksymetylocelulozy; substancja słodząca – sukraloza; barwnik dla smaku waniliowego, bananowego, ciasteczkowego, pinacolada, advocat i masła orzechowego – beta-karoten; barwnik dla smaku truskawkowego i malinowego – czerwień koszenilowa A, barwnik dla smaku masła orzechowego – karmel amoniakalny.

Ostatnia ocena

Wojciech

Bardzo smaczne białko (czekolada), na wodzie spoko jednak na mleku dużo lepiej odczuwalny smak czekolady. Szybko się rozpuszcza, nie pozostawia grudek ani żadnego osadu. Testowałem wiele firm i z czystym sumieniem mogę polecić

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aps
169,00 zł

Gliceryna w proszku. Poprawia nawodnienie, ukrwienie i wydolność mięśni oraz zwiększa efekt pompy mięśniowej.

Kupuję
Rx Labs
149,00 zł

Mieszanka zaawansowanych stymulantów nasilających lipolizę oraz niwelujących zmęczenie fizyczne i psychiczne

Kupuję
Hi-tech
189,00 zł

Wspomaga przeprowadzenie skutecznego PCT. Reguluje pracę układu hormonalnego, krwionośnego oraz trawiennego.

Kupuję
Now Foods
43,00 zł

Suplement regulujący poziom glukozy i zmniejszający apetyt na słodycze.

Kupuję
Brawn
149,00 zł

Suplement wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej poprzez regulację pracy tarczycy.

Kupuję
Seeking Health
129,00 zł

20 miliardów CFU bakterii szczepu Lactobacillus Rhamnosus w każdej kapsułce. Zapobiega dysbiozie jelitowej.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

Działanie prozdrowotne astaksantyny

Działanie prozdrowotne astaksantyny

Astaksantyna należy do rodziny ksantofilów, czyli tlenowych pochodnych karotenoidów [1]. Związek ten powszechnie występuje w środowisku morskim, w którym...

czytaj więcej
Witamina D w spray’u

Witamina D w spray’u

Zażywanie witaminy D jest niezwykle ważne do prawidłowej pracy całego naszego organizmu. Latem otrzymujemy ją w postaci promieni słonecznych, w porze mniej...

czytaj więcej
Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 1

Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 1

Utarło się jakoś tak, że okres ciąży jest stanem błogosławionym, że kobieta ma latać na skrzydłach szczęścia i kwitnąć, bo przecież nosi w sobie...

czytaj więcej
Tłuszcz z fast foodów a testosteron u mężczyzn

Tłuszcz z fast foodów a testosteron u mężczyzn

Jedzenie typu fast food stało się niezwykle modne. Żyjemy w czasach ciągłej pogodni. Praca, zlecenie, zakupy, dom, obowiązki, zajęcia dodatkowe, dzieci,...

czytaj więcej
Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część III

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część III

W ostatniej części artykułu przedstawione zostaną kolejne wybrane kontrolowane i randomizowane interwencje dietetyczne, które przeprowadzono do chwili...

czytaj więcej
Jak pozbyć się migreny cz. 2

Jak pozbyć się migreny cz. 2

W poprzednim wpisie zwrócono uwagę na znaczenie transportu i metabolizmu glukozy w mózgu podczas ataków migreny. W  tym wpisie zostaną przybliżone...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027