Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:213,00 zł426,00 zł639,00 zł851,00 zł1 064,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-32,00 zł-43,00 zł-54,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Double Strength DHA-500 Double Strength DHA-500

Now Foods DHA-500 to potężna dawka niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wyekstrahowanych z rybiego oleju, niezawierającego trujących związków chemicznych (dioksyn, polichlorowanych bifenyli i metali ciężkich). Wysoka zawartość kwasów DHA i EPA gwarantuje zachowanie prawidłowej kondycji układu nerwowego, immunologicznego i sercowo-naczyniowego.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) należy do długołańcuchowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, budujących błony różnych komórek. Jego wysoka koncentracja jest szczególnie widoczna w mózgowiu. Gwarantuje on również prawidłową syntezę neuroprzekaźników takich jak dopamina czy serotonina. Odpowiadają one m.in. za odczuwanie przyjemności, dlatego często nazywa się je „hormonami szczęścia”.

Kwas eikozapentaenowy (EPA) to kolejny z grupy kwasów tłuszczowych omega-3, który może stanowić prekursor dla kwasu DHA. Fizjologicznie pełni funkcję blokera enzymu fosfolipazy A2, która jest zaangażowana między innymi w wytwarzanie prozapalnych prostaglandyn. Wspomaga również procesy pamięciowe, co przekłada się na lepszą transmisją interneuronalną.

Potężne wsparcie dla mózgu
Błony komórkowe zbudowane są z tzw. dwuwarstwy fosfolipidowej, w skład której wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe, nadające jej półpłynność. Największa ich koncentracja znajduje się w ośrodkowym układzie nerwowym, gdzie pełnią dwojaką rolę.

Przede wszystkim stanowią budulec dla osłonek mielinowych, które uczestniczą w procesie transmisji impulsów nerwowych. Ich niewłaściwe wykształcenie skutkuje ubytkami neurologicznymi, które objawiają się w zależności od lokalizacji występowania. Ponadto kwas DHA uczestniczy w syntezie ważnych substancji neuroprzekaźnikowych, które regulują istotne dla funkcjonowania całego ustroju parametry, takie jak temperatura ciała, stany snu i czuwania, napięcie seksualne, odczuwanie przyjemności czy koordynacja ruchowa.

Wysoką koncentrację NNKT zawiera również inna część układu nerwowego – siatkówka oka. Ich obecność zapewnia prawidłową ostrość wzroku i umożliwia zachowanie na długo dobrego stanu narządu wzroku.

Ratunek dla układu krążenia
Jednymi z częstszych zaburzeń, które mają miejsce w układzie sercowo-naczyniowym, są występujące stany zwiększonej krzepliwości krwi. Powstają one najczęściej w naczyniach krwionośnych, które zostały uszkodzone na skutek zmian miażdżycowych albo przewlekle podwyższonego  ciśnienia tętniczego. Prowadzą do powstawania zakrzepów, które wędrując z prądem krwi, mogą zamknąć ważne tętnice występujące w sercu lub mózgu. Skutkuje to niedokrwieniem, a więc zawałem lub udarem.

Naczynia krwionośne mogą jednak „bronić” się przed tym niekorzystnym zjawiskiem, syntetyzując odpowiednie substancje, które działają przeciwzakrzepowo i miorelaksacyjnie. Jednym z takich związków jest m.in. prostacyklina, która wytwarzana jest z dostarczonych do ustroju kwasów omega-3. Obniża ona ciśnienie krwi i hamuje agregację trombocytów.

Immunoregulacja na najwyższym poziomie
Komórki układu odpornościowego komunikują się ze sobą za pomocą substancji o działaniu parahormonalnym. Zaliczamy do nich cytokiny, i pochodne kwasu arachidonowego – prostaglandyny, a także leukotrieny. Ich produkcja umożliwia przeprowadzenie efektywnej obrony przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, mobilizując siły obronne organizmu do odparcia ataku intruza. Problem pojawia się w momencie nadprodukcji związków o działaniu prozapalnym, które nadmiernie stymulują komórki immunokompetentne. Prowadzi to do reakcji autoagresji i niszczenia struktur własnego organizmu.

Aby zapobiec takim stanom pomocna jest suplementacja kwasami omega-3. To z nich wytwarzane są pochodne prostaglandyn i leukotrienów o działaniu przeciwzapalnym, regulujące pracę układu odpornościowego. Sprzyja to przywróceniu prawidłowej odpowiedzi komórek i ich reagowaniu na faktyczne zagrożenie ustroju.

Podsumowując, Now Foods DHA-500 to suplement kompleksowo uzupełniający dietetyczne niedobory kwasów omega-3. Każda kapsułka zawiera najwyższej jakości, pozbawiony toksyn rybi olej, obfitujący w kwasy EPA i DHA. Preparat jest zalecany każdemu, kto pragnie wesprzeć zdrowie układu krążenia, czy funkcje kognitywne, a także ograniczyć występowanie stanów zapalnych.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Double Strength DHA-500 Double Strength DHA-500 180 softgels
Now Foods
149,00 zł

Double Strength DHA-500 180 softgels

ilość: 180 softgels
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
149,00 złz VAT
0,83 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 146,02 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Kwasy omega-3 pozyskane z rybiego oleju wolnego od toksyn
  • Zminimalizowane ryzyko rozwoju stanów zapalnych
  • Potężne wsparcie dla układu nerwowego i krążenia
  • Niezbędny w procesie prawidłowego widzenia
  • Optymalizuje poziom neurotransmiterów
  • Zapobiega stanom nadkrzepliwości krwi
  • Regulacja procesów immunologicznych
  • Spowalnia proces starzenia neuronów
  • Wysokoprzyswajalna formuła

Now Foods DHA-500 to potężna dawka niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wyekstrahowanych z rybiego oleju, niezawierającego trujących związków chemicznych (dioksyn, polichlorowanych bifenyli i metali ciężkich). Wysoka zawartość kwasów DHA i EPA gwarantuje zachowanie prawidłowej kondycji układu nerwowego, immunologicznego i sercowo-naczyniowego.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) należy do długołańcuchowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, budujących błony różnych komórek. Jego wysoka koncentracja jest szczególnie widoczna w mózgowiu. Gwarantuje on również prawidłową syntezę neuroprzekaźników takich jak dopamina czy serotonina. Odpowiadają one m.in. za odczuwanie przyjemności, dlatego często nazywa się je „hormonami szczęścia”.

Kwas eikozapentaenowy (EPA) to kolejny z grupy kwasów tłuszczowych omega-3, który może stanowić prekursor dla kwasu DHA. Fizjologicznie pełni funkcję blokera enzymu fosfolipazy A2, która jest zaangażowana między innymi w wytwarzanie prozapalnych prostaglandyn. Wspomaga również procesy pamięciowe, co przekłada się na lepszą transmisją interneuronalną.

Potężne wsparcie dla mózgu
Błony komórkowe zbudowane są z tzw. dwuwarstwy fosfolipidowej, w skład której wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe, nadające jej półpłynność. Największa ich koncentracja znajduje się w ośrodkowym układzie nerwowym, gdzie pełnią dwojaką rolę.

Przede wszystkim stanowią budulec dla osłonek mielinowych, które uczestniczą w procesie transmisji impulsów nerwowych. Ich niewłaściwe wykształcenie skutkuje ubytkami neurologicznymi, które objawiają się w zależności od lokalizacji występowania. Ponadto kwas DHA uczestniczy w syntezie ważnych substancji neuroprzekaźnikowych, które regulują istotne dla funkcjonowania całego ustroju parametry, takie jak temperatura ciała, stany snu i czuwania, napięcie seksualne, odczuwanie przyjemności czy koordynacja ruchowa.

Wysoką koncentrację NNKT zawiera również inna część układu nerwowego – siatkówka oka. Ich obecność zapewnia prawidłową ostrość wzroku i umożliwia zachowanie na długo dobrego stanu narządu wzroku.

Ratunek dla układu krążenia
Jednymi z częstszych zaburzeń, które mają miejsce w układzie sercowo-naczyniowym, są występujące stany zwiększonej krzepliwości krwi. Powstają one najczęściej w naczyniach krwionośnych, które zostały uszkodzone na skutek zmian miażdżycowych albo przewlekle podwyższonego  ciśnienia tętniczego. Prowadzą do powstawania zakrzepów, które wędrując z prądem krwi, mogą zamknąć ważne tętnice występujące w sercu lub mózgu. Skutkuje to niedokrwieniem, a więc zawałem lub udarem.

Naczynia krwionośne mogą jednak „bronić” się przed tym niekorzystnym zjawiskiem, syntetyzując odpowiednie substancje, które działają przeciwzakrzepowo i miorelaksacyjnie. Jednym z takich związków jest m.in. prostacyklina, która wytwarzana jest z dostarczonych do ustroju kwasów omega-3. Obniża ona ciśnienie krwi i hamuje agregację trombocytów.

Immunoregulacja na najwyższym poziomie
Komórki układu odpornościowego komunikują się ze sobą za pomocą substancji o działaniu parahormonalnym. Zaliczamy do nich cytokiny, i pochodne kwasu arachidonowego – prostaglandyny, a także leukotrieny. Ich produkcja umożliwia przeprowadzenie efektywnej obrony przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, mobilizując siły obronne organizmu do odparcia ataku intruza. Problem pojawia się w momencie nadprodukcji związków o działaniu prozapalnym, które nadmiernie stymulują komórki immunokompetentne. Prowadzi to do reakcji autoagresji i niszczenia struktur własnego organizmu.

Aby zapobiec takim stanom pomocna jest suplementacja kwasami omega-3. To z nich wytwarzane są pochodne prostaglandyn i leukotrienów o działaniu przeciwzapalnym, regulujące pracę układu odpornościowego. Sprzyja to przywróceniu prawidłowej odpowiedzi komórek i ich reagowaniu na faktyczne zagrożenie ustroju.

Podsumowując, Now Foods DHA-500 to suplement kompleksowo uzupełniający dietetyczne niedobory kwasów omega-3. Każda kapsułka zawiera najwyższej jakości, pozbawiony toksyn rybi olej, obfitujący w kwasy EPA i DHA. Preparat jest zalecany każdemu, kto pragnie wesprzeć zdrowie układu krążenia, czy funkcje kognitywne, a także ograniczyć występowanie stanów zapalnych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 180 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 180
w porcji (1 kapsułce żelowej)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna10 kcal-
Tłuszcze1 g1%
Kwasy tłuszczowe nienasycone1 g-
Koncentrat naturalnego oleju z ryb1g (1000 mg)-
Kwasy tłuszczowe omega-3-
DHA kwas dokozaheksaenowy(DHA)500mg-
Kwas eikozapentaenowy (EPA)250mg-

Pozostałe składniki

Kapsułka Softgel (bydlęca żelatyna, gliceryna, powłoczka jelitowa, woda) i naturalny d-alfa tokoferol (z soi bez GMO).

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Norsa Pharma
99,00 zł
(1)

Potrójna formuła pozwalająca uzupełnić niedobory minerałów i witamin, szczególnie u osób z chorobami tarczycy.

Kupuję
Seeking Health
75,00 zł

L-5-MTHF dostarcza organizmowi 1000mcg czystego L-metylofolianu. Wspiera efektywne zachodzenie procesów metylacji.

Kupuję
Hi-tech
129,00 zł

Kompleksowy preparat minerałowo-witaminowy z dodatkiem beta-alaniny i L-karnityny.

Kupuję
Biotech Usa
19,00 zł

Preparat witaminowo-mineralny. Wspiera wydolność, sprawność oraz odporność organizmu.

Kupuję
Quicksilver
199,00 zł

Witamina B12 w aktywnej postaci zmetylowanej. Wspomaga prawidłowe funkcje układu nerwowego.

Kupuję
Swanson
24,00 zł

Kapsułkowany folian IV generacji - Quatrefolic®. Redukuje ryzyko hiperhomocysteinemii.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Olej rybi

Informacja

Olej rybi jest źródłem długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (EPA – kwas eikozapentaenowy; DHA – kwas dokozaheksaenowy), będących elementem błon komórkowych i prekursorem i aktywatorem eikozanoidów. Przy spożywaniu kwasów z rodziny Omega 3 należy zachować równowagę z kwasami Omega 6 (używanie w przedziale od 1 : 6 do 1 : 1). Tłuszcze zawarte w oleju rybim wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, wpływają na dotlenienie organizmu, oraz funkcjonowanie układów: krążenia, oddechowego, nerwowego oraz aparatu ruchu. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik suplementów z kategorii „zdrowie i uroda”.

Omega 3

Informacja

Omega 3 (n-3) grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych: krótkołańcuchowych (kwas linolenowy, zaliczany do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowych (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]). Liczba 3 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. NNKT dość obficie dostarczany jest w pożywieniu i może być dostarczany z pokarmem. EPA i DHA (oleje z tłuszczów ryb morskich) są dostarczane poprzez żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie i owoce morza). Powstają również w organizmie ludzkim w wyniku procesów denaturacji i elongacji kwasu alfa-linolenowego, jednak w ilości niewystarczającej dla pełnych potrzeb organizmu. Dlatego powinny być dostarczane z zewnątrz. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej bardziej wskazana jest suplementacja kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (niż Omega 6).

Suplementacja kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 zalecana jest osobom aktywnym fizycznie w celu uzupełnienia i zapobiegania niedoborom w organizmie, jak również w uwagi na ich wpływ w skład ciała i wydolność tlenową oraz regenerację tkanek. Ponadto reguluje pracę układu krwionośnego (w tym serca), nerwowego, oddechowego oraz narządów ruchu. Preparaty zawierające EPA i DHA stanowią uzupełnienie diety wysiłkowej, bez względu na stopień wysiłku i wytrenowania.

Suplementy kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3, w zasadzie, produkowane są w postaci kapsułek w połączeniu z witaminą E, jako przeciwutleniaczem, dostępne w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie: Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega  6 wynosi 1 – 5g EPA i DHA/24h.

DHA (kwas dokozaheksaenowy)

Informacja

DHA (kwas dokozaheksaenowy) - kwas z rodziny kwasów omega-3, nienasycony kwas tłuszczowy z ostatnim podwójnym wiązaniem w łańcuchu znajduje się na trzecim od końca atomie węgla. Syntetyzowany w organizmie ludzkim z kwasu eikozapentaenowego, lub pobierany z pokarmami pochodzenia morskiego (ryby, szczególnie łososiowate). W medycynie wskazany jest w leczeniu depresji, choroby Alzheimera, ADHD. Odnotowano jego korzystny wpływ na gospodarkę insulinową oraz układy krwionośni i hormonalny. Stosowany w odpowiednich dawkach wpływa korzystnie na skład i estetykę ciała. W suplementacji wchodzi w skład preparatów zawierających olej rybi, stanowiących uzupełnienie braków nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, zalecanych ludziom o zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Dawkowanie: 200–2000 mg na dobę.

EPA (kwas eikozapentaenowy)

Informacja

Co to jest za składnik EPA (kwas eikozapentaenowy)?

EPA (kwas eikozapentaenowy) jest długołańcuchowym, wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega 3. Długość łańcucha tego kwasu tłuszczowego wynosi 20 atomów węgla, a pierwsze z pięciu wiązań podwójnych znajduje się przy trzecim od końca atomie, co jest charakterystyczne dla kwasów omega 3. Najobficiej występuje w olejach rybich, gdzie znajdziemy go w towarzystwie kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

EPA jest prekursorem do prostaglandyn i innych eikozanoidów, przez co przyczynia się do regulacji stanów zapalnych. Bierze udział w hamowaniu agregacji płytek. Przyczynia się także do obniżenia poziomu triglicerydów we krwi. EPA blokuje aktywność enzymu znajdującego się na błonach komórkowych zwanego fosfolipazą A2, który pod wpływem stresorów może uwalniać wielonienasycony kwas tłuszczowy (z grupy eikozanoidów) ze środka szkieletu glicerolowego. EPA może być także w pewnym stopniu konwertowany do 22-węglowego DHA. Oba te kwasy korzystnie wpływają na kondycję układu nerwowego oraz na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Kwas eikozapentaenowy zawarty jest w suplementach diety zawierających omega 3, dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Sportowcy kontra sól

Sportowcy kontra sól

Sól składa się z około 40% sodu i 60% chlorku. Jest to produkt dostępny w każdym domu, lecz ma ostatnio bardzo słaby PR. Biała śmierć i cichy zabójca...

czytaj więcej
Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 2 – naukowe fakty i podsumowanie

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 2 – naukowe fakty i podsumowanie

W ostatnim tekście nakreśliłem nieco rolę ryb, tłuszczu rybiego i wielonienasyconych kwasów z rodziny omega 3 w naszym organizmie....

czytaj więcej
Masło orzechowe zdrowe czy nie?

Masło orzechowe zdrowe czy nie?

Orzechy są bogatym odżywczo składnikiem naszej codziennej diety, w orzechach znajdziemy: nienasycone tłuszcze i inne związki bioaktywne: wysokiej, jakości...

czytaj więcej
Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Na przestrzeni ostatnich lat wiele uwagi poświęca się rybom, ich spożyciu i tłuszczom w nich zawartych. Zalecenia mówią o...

czytaj więcej
Funkcjonalna niedoczynność tarczycy

Funkcjonalna niedoczynność tarczycy

Tarczyca jest gruczołem, którego hormony w znacznej mierze determinują funkcje naszego organizmu, a symptomy jej niedoczynności będą mocno dawały się we...

czytaj więcej
Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Chociaż orzechy i nasiona przestały być już postrzegane jedynie przez pryzmat swojej wysokiej kaloryczności i dziś coraz...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027