Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Collagen Liquid Collagen Liquid

Scitec Collagen Liquid to zaawansowany suplement dostarczający wysokiej jakości hydrolizatu kolagenu, jednego z głównych białek budulcowych naszego organizmu, wzbogacony o witaminę B6. Ponadto, preparat zawiera dodatkową porcję glicyny, która maksymalizuje działanie preparatu. Regularne stosowanie suplementu zwiększa endogenną syntezę tego białka, przyśpieszając procesy regeneracyjne mięśni, usprawniając pracę stawów oraz zapobiegając starzeniu się skóry.

Rola kolagenu w organizmie człowieka
Cząsteczki kolagenu tworząc charakterystyczne struktury ciasno upakowanej helisy, zwane tropokolagenem, stabilizowane przez liczne wiązania wodorowe i kowalencyjne, wykazują niezwykle wysoką odporność mechaniczną i wytrzymałość na rozciąganie. W związku z tymi właściwościami, białko to jest głównym składnikiem elastycznych tkanek organizmu, a więc głównie skóry i ścięgien. Wchodzi również w skład narządów wewnętrznych, kości i rogówki oka (gdzie występuje w postaci skrystalizowanej).

Kolagen a starzenie
Po 25. roku życia zdolność organizmu do wytwarzania kolagenu stopniowo maleje, co jest jednym z głównych czynników przyspieszonych procesów starzenia się. Suplementacja kolagenem może więc korzystnie wpłynąć zarówno na zdrowie, jak i na wygląd. Utrzymanie odpowiedniego poziomu kolagenu zapewnia sprawność stawów oraz zmniejsza ryzyko kontuzji, a także pozytywnie wpływa na utrzymanie zdrowego, odżywionego stanu skóry, ograniczając rozwój zmarszczek.

Czy kolagen się wchłania?
Kolagen jako białko wielkocząsteczkowe, nie jest w stanie przenikać do tkanek naszego organizmu bezpośrednio. Pomiędzy układem trawiennym, a docelowymi narządami, narażony jest na działanie licznych enzymów, a jego wchłanianie w niezmienionej postaci utrudniają również nieprzepuszczalne dla tak dużych cząsteczek ściany komórkowe.

Nieprawdą jest jednak, że w związku z trawieniem protein w układzie pokarmowym i rozpadem kolagenu do aminokwasów na poziomie jelita cienkiego, jego suplementacja nie ma wpływu na poziom tego białka w ustroju.

Niezwykłe aminokwasy: hydroksyprolina i hydroksylizyna
Głównym czynnikiem sprawczym będą tu dwa aminokwasy charakterystyczne dla kolagenu: hydroksylizyna i hydroksyprolina. Są one podstawowymi budulcami cząsteczek kolagenu, pomiędzy którymi wytwarzają się wspomniane wiązania, nadające związkowi jego charakterystycznych cech. Nie należą one jednak do grupy 20 aminokwasów białkowych, a więc tych wykorzystywanych przez organizm. Tak samo, nie zawierają ich spożywane produkty proteinowe.

Kolagen w praktyce
Jedynym sposobem na egzogenne spożycie hydroksylizyny i hydroksyproliny jest przyjmowanie pełnego kolagenu, który pod wpływem aminokwasów proteolitycznych rozpadnie się w jelicie cienkim m.in. do hydroksylizyny i hydroksyproliny. W ten sposób, możemy dostarczyć do ustroju aminokwasów niezbędnych do syntetyzowania kolagenu. Ich wysokie stężenie bezpośrednio przekłada się na zwiększoną, sprawną produkcję kolagenu w organizmie.

W warunkach naturalnych, organizm jest w stanie wytworzyć hydroksylizynę i hydroksyprolinę z lizyny i proliny w procesie enzymatycznym regulowanym między innymi witaminą C, ale efektywność tego procesu często okazuje się względnie niewielka i spada wraz z wiekiem.

Glicyna dla wzmocnienia działania
Suplement dostarcza również dodatkowej porcji glicyny, która, choć jest aminokwasem endogennym (może być wytwarzana przez organizm), to jest wykorzystywana do wielu procesów w ustroju, a dla kolagenu stanowi jeden z głównych składników budulcowych. Dodatkowa obecność w preparacie gwarantuje odpowiednią podaż tego aminokwasu, jeszcze bardziej ułatwiając proces syntezy kolagenu.

Podsumowując, suplementacja kolagenem, choć nie w sposób bezpośredni, ale jednak przekłada się na zwiększenie jego ilości w organizmie. Wybór Scitec Collagen Liquid, gdzie jest on dostarczony w najczystszej dostępnej formie hydrolizatu, stanowi rozsądny krok w kierunku zachowania zdrowia układu kostno-szkieletowego oraz najwyższej jakości skóry.

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Collagen Liquid Collagen Liquid 1000 ml
Scitec
75,00 zł

Collagen Liquid 1000 ml

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,79 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

75,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,79 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Najczystsza forma hydrolizatu kolagenu
  • Przyspiesza regenerację
  • Spowalnia procesy starzenia się
  • Zwiększa wytrzymałość ścięgien
  • Zmniejsza ryzyko kontuzji
  • Zapobiega powstawaniu zmarszczek
  • Pomaga utrzymać jędrność skóry
  • Zapobiega powstawaniu rozstępów

Scitec Collagen Liquid to zaawansowany suplement dostarczający wysokiej jakości hydrolizatu kolagenu, jednego z głównych białek budulcowych naszego organizmu, wzbogacony o witaminę B6. Ponadto, preparat zawiera dodatkową porcję glicyny, która maksymalizuje działanie preparatu. Regularne stosowanie suplementu zwiększa endogenną syntezę tego białka, przyśpieszając procesy regeneracyjne mięśni, usprawniając pracę stawów oraz zapobiegając starzeniu się skóry.

Rola kolagenu w organizmie człowieka
Cząsteczki kolagenu tworząc charakterystyczne struktury ciasno upakowanej helisy, zwane tropokolagenem, stabilizowane przez liczne wiązania wodorowe i kowalencyjne, wykazują niezwykle wysoką odporność mechaniczną i wytrzymałość na rozciąganie. W związku z tymi właściwościami, białko to jest głównym składnikiem elastycznych tkanek organizmu, a więc głównie skóry i ścięgien. Wchodzi również w skład narządów wewnętrznych, kości i rogówki oka (gdzie występuje w postaci skrystalizowanej).

Kolagen a starzenie
Po 25. roku życia zdolność organizmu do wytwarzania kolagenu stopniowo maleje, co jest jednym z głównych czynników przyspieszonych procesów starzenia się. Suplementacja kolagenem może więc korzystnie wpłynąć zarówno na zdrowie, jak i na wygląd. Utrzymanie odpowiedniego poziomu kolagenu zapewnia sprawność stawów oraz zmniejsza ryzyko kontuzji, a także pozytywnie wpływa na utrzymanie zdrowego, odżywionego stanu skóry, ograniczając rozwój zmarszczek.

Czy kolagen się wchłania?
Kolagen jako białko wielkocząsteczkowe, nie jest w stanie przenikać do tkanek naszego organizmu bezpośrednio. Pomiędzy układem trawiennym, a docelowymi narządami, narażony jest na działanie licznych enzymów, a jego wchłanianie w niezmienionej postaci utrudniają również nieprzepuszczalne dla tak dużych cząsteczek ściany komórkowe.

Nieprawdą jest jednak, że w związku z trawieniem protein w układzie pokarmowym i rozpadem kolagenu do aminokwasów na poziomie jelita cienkiego, jego suplementacja nie ma wpływu na poziom tego białka w ustroju.

Niezwykłe aminokwasy: hydroksyprolina i hydroksylizyna
Głównym czynnikiem sprawczym będą tu dwa aminokwasy charakterystyczne dla kolagenu: hydroksylizyna i hydroksyprolina. Są one podstawowymi budulcami cząsteczek kolagenu, pomiędzy którymi wytwarzają się wspomniane wiązania, nadające związkowi jego charakterystycznych cech. Nie należą one jednak do grupy 20 aminokwasów białkowych, a więc tych wykorzystywanych przez organizm. Tak samo, nie zawierają ich spożywane produkty proteinowe.

Kolagen w praktyce
Jedynym sposobem na egzogenne spożycie hydroksylizyny i hydroksyproliny jest przyjmowanie pełnego kolagenu, który pod wpływem aminokwasów proteolitycznych rozpadnie się w jelicie cienkim m.in. do hydroksylizyny i hydroksyproliny. W ten sposób, możemy dostarczyć do ustroju aminokwasów niezbędnych do syntetyzowania kolagenu. Ich wysokie stężenie bezpośrednio przekłada się na zwiększoną, sprawną produkcję kolagenu w organizmie.

W warunkach naturalnych, organizm jest w stanie wytworzyć hydroksylizynę i hydroksyprolinę z lizyny i proliny w procesie enzymatycznym regulowanym między innymi witaminą C, ale efektywność tego procesu często okazuje się względnie niewielka i spada wraz z wiekiem.

Glicyna dla wzmocnienia działania
Suplement dostarcza również dodatkowej porcji glicyny, która, choć jest aminokwasem endogennym (może być wytwarzana przez organizm), to jest wykorzystywana do wielu procesów w ustroju, a dla kolagenu stanowi jeden z głównych składników budulcowych. Dodatkowa obecność w preparacie gwarantuje odpowiednią podaż tego aminokwasu, jeszcze bardziej ułatwiając proces syntezy kolagenu.

Podsumowując, suplementacja kolagenem, choć nie w sposób bezpośredni, ale jednak przekłada się na zwiększenie jego ilości w organizmie. Wybór Scitec Collagen Liquid, gdzie jest on dostarczony w najczystszej dostępnej formie hydrolizatu, stanowi rozsądny krok w kierunku zachowania zdrowia układu kostno-szkieletowego oraz najwyższej jakości skóry.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 1000 mlPorcja jednorazowa: 25 ml (dwie łyżki stołowe)Ilość porcji w opakowaniu: 40
w porcji (25 ml)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna255 kJ/60 kcal3%
Tłuszcze0 g0%
w tym tłuszcze nasycone0 g0%
Węglowodany2.5 g1%
w tym cukry proste2.5 g2,8%
Białko11 g22%
Sól0.1 g1,7%
Witamina B6 (Chlorowodorek pirydoksyny)9.3 mg664%
Kolagen hydrolizowany8025 mg*
Glicyna1050 mg*
Typowy profil aminokwasowy jednej porcji produktu:
L-alanina745 mg*
L-arginina690 mg*
Kwas L-asparaginowy510 mg*
Kwas L-glutaminowy950 mg*
Glicyna3010 mg*
L-histydyna50 mg*
L-hydroksylizyna85 mg*
L-hydroksyprolina975 mg*
L-izoleucyna135 mg*
L-leucyna280 mg*
L-lizyna335 mg*
L-metionina50 mg*
L-fenyloalanina180 mg*
L-prolina1135 mg*
L-seryna265 mg*
L-treonina155 mg*
L-tyrozyna25 mg*
L-walina205 mg*

Pozostałe składniki

Woda oczyszczona, Fruktoza, regulator kwasowości (Kwas cytrynowy), Glicyna, substancja konserwująca (Sorbinian potasu), aromat (jagodowy), substancje słodzące (Acesulfam K, Cyklaminian sodu, Sacharynian sodu), emulgator (Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Trec
78,00 zł
(1)

Preparat węglowodanowy zwiększający energię mięśniową. Wspomaga procesy regeneracyjne.

Kupuję
Now Foods
49,00 zł

Suplement diety zawierający kompleks aminokwasowy selenu. Wspomaga odporność, usuwa wolne rodniki.

Kupuję
Biotech Usa
59,00 zł
(4)

Odżywka białkowa na bazie izolatu serwatki proteinowej. Niska zawartość tłuszczy i węglowodanów.

Kupuję
Source Naturals
59,00 zł

Źródło selenu pozyskane z drożdży selenowych. Zapewnia ogólne wzmocnienie zdrowia i odporności organizmu.

Kupuję
Jarrow Formulas
95,00 zł

Najwyższej jakości suplement diety wspomagający zdrowie stawów. Wspiera redukcję dolegliwości bólowych.

Kupuję
Scitec
12,00 zł

Selen w tabletkach. Wspiera układ krążenia oraz układ odpornościowy i nerwowy, zwalcza wolne rodniki.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Kolagen

Informacja

Kolagen jest głównym składnikiem budującym tkankę łączną (ścięgna, więzadłach chrząstkowych, kościach i naczyniach krwionośnych), z grupy białek włóknistych (tj. skleroprotein fibrylarnych), stanowiących ¼ zawartości białka w całym organizmie. Zbudowany jest z aminokwasów (glicyny, hydroksylizyny, hydroksyproliny i proliny). Rozróżnia się osiem rodzajów kolagenu usytuowanych w różnych częściach ciała ludzkiego. Źródłem jego pozyskiwania jest żelatyna (składnik tkanki łącznej pochodzenia zwierzęcego). Najczęściej występuje w postaci przetworzonej hydrolizatu kolagenu cechującej się wysoką i dobrą przyswajalnością aminokwasów. Zalecany w suplementacji sportowej i u osób aktywnych fizycznie, a także podczas rekonwalescencji po przebytych kontuzjach i niektórych chorobach. Dostępny w postaci monopreparatu lub preparatów wieloskładnikowych (najczęściej zawierających dodatkowo chondroitynę, kwas hialuronowy i kwas askorbinowy).

Dawkowanie: 10-20 g na dobę.

Glicyna

Informacja

Glicyna należy do grupy 22 aminokwasów endogennych (syntezowanych wewnątrz organizmu)  budujących białka, a także niebiałkowego składnika enzymów tzw. hemu. Jest neuroprzekaźnikiem tłumiącym, pozwalającym na polepszenie komfortu snu już przy dawce 3 g przed snem. Glicyna (podobnie jak arginina) jest prekursorem kreatyny. Jest niezbędna w procesie syntezy silnego antyoksydanta usuwającego poza organizm wolne rodniki tlenowe, glutationu. Działa żółciopędnie i żółciotwórczo. Dzięki oddziaływaniu na syntezę hormonów wzrostu przyspiesza odnowę biologiczna organizmu. W postaci naturalnej występuje w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W suplementacji sportowej jest składnikiem stacków kreatynowych, suplementów aminokwasowych, odżywek białkowych opartych na składnikach naturalnych i węglowodanowo-białkowych.

Alanina

Informacja

Alanina jest aminokwasem endogennym (tzn. posiadającym możliwość syntezy w organizmie ludzkim innych aminokwasów i pirogronianu), budującym białka. Pełni kluczową rolę w transporcie azotu pomiędzy mięśniami i wątrobą (tzw. cykl glukozowo-alaninowy). Pozwala na przetwarzanie w glukozę związków niecukrowych. W okresie długotrwałego wysiłku wspomaga przemiany metaboliczne. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, jaja) i roślinnego (rośliny strączkowe, groch). Znajduje zastosowanie w postaci suplementów aminokwasowych i preparatów okołotreningowych. Stanowi uzupełnienie BCAA. Zwiększone użytkowanie preparatów z alaniną jest konieczne w treningu sportowym wymagającym wysokiej wytrzymałości i siły (np. u sportowców podnoszących ciężary, maratończyków ipt.).

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Histydyna

Informacja

Histydyna jest jednym z 22 aminokwasów wchodzących w skład białka, który w zależności od źródła informacji określany jest jako "względnie egzogenny" lub "egzogenny". Wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka, a przy tym należy dodać, że rolę w zaspokajaniu zapotrzebowania na niego może odgrywać również mikroflora jelitowa.

Histydyna jest prekursorem karnozyny, a więc dipeptydu posiadającego właściwości antyoksydacyjne i buforujące. Zwiększenie dawki karnozyny w mięśniach jest skutecznym sposobem na zwiększenie siły i wytrzymałości, jak również na przyspieszenie regeneracji po wysiłku fizycznym, a więc poprawy wskaźników, które mają niebagatelne znaczenie zwłaszcza w przypadku osób regularnie uprawiających sport, w tym sportowców zawodowych.

Oferta preparatów zawierających histydynę jest dość mocno ograniczona, aminokwas ten jest głównie dodawany do niektórych suplementów stosowanych przed i/lub po treningu oraz suplementów aminokwasowych. Należy jednak zaznaczyć, iż występuje ona również w postaci naturalnej w pokarmach bogatych w białko, a więc przede wszystkim w mięsie, jajach i nabiale, a także w odżywkach białkowych.

Histydyna jest aminokwasem glukogennym, czyli może zostać przekształcona w organizmie w glukozę. Bierze ona również udział w syntezie białek, w tym hemoglobiny.

Dawkowanie: Brak precyzyjnych danych, aczkolwiek jak już zostało to nadmienione powyżej – wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka.

Hydroksylizyna

Informacja

Hydroksylizyna jest aminokwasem będącym pochodną lizyny, pochodzenia naturalnego z produktów zwierzęcych i ich przetworów (elementów tkanki łącznej, żelatyny, galarety i galaretek), współtworzącym z hydroksyproliną, glicyną, lizyną oraz kwasem askorbinowym, strukturę kolagenu, powodując jego stabilizację. W suplementacji, zalecana osobom aktywnym, obciążonych znacznym wysiłkiem fizycznym,  stosowana w profilaktyce i wspomaganiu prawidłowego funkcjonowania narządów ruchu (również w leczeniu i rehabilitacji urazów i kontuzji sportowych, również osób o zaawansowanym wieku) oraz w suplementach kategorii zdrowie i uroda, jako składnik hydrolizatów i koncentratów kolagenowych.

Hydroksyprolina

Informacja

Hydroksyprolina (pochodna proliny) jest aminokwasem endogennym wchodzącym w skład podstawowych białek tkanki łącznej (kolagenu i elastyny), powstającym w reakcji katalizy enzymu przy obecności kwasu askorbinowego. Od proliny różni się obecnością grupy wodorotlenowej (OH). Wpływa na strukturę kolagenu i prawidłowe funkcjonowanie tkanki łącznej. W postaci naturalnej występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego przetwarzanych z tkanki łącznej (np. galarety, galaretki). W suplementacji stosowana we wspomaganiu prawidłowego funkcjonowania narządów ruchu (również w leczeniu i rehabilitacji urazów i kontuzji sportowych) oraz w suplementach kategorii zdrowie i uroda, jako składnik hydrolizatów i koncentratów kolagenowych.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Lizyna

Informacja

Lizyna należy do grupy 9 aminokwasów egzogennych, dostarczanych do organizmu z zewnątrz (z pożywieniem lub jako suplement).Jest budulcem białka (również białka mięśniowego). Jest dostępna w żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał) i roślinnego (rośliny strączkowe).  Odgrywa ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych (wchłaniania wapnia, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał), wraz z argininą jest składnikiem suplementów zwiększających syntezę hormonu wzrostu (stymulatory HGH). W postaci hydroksylizyny (jako składnika kolageny) zalecana przy leczeniu kontuzji sportowych oraz w profilaktyce.  W przypadku stresu i nadmiernych obciążeń fizycznych i psychicznych polecana ze względu na funkcję obniżania poziomu kortyzolu. Ma zastosowanie również w medycynie, w leczeniu stanów lękowych i opryszczki. Udział lizyny w spożyciu dobowej dawki aminokwasów nie powinien przekraczać 5,1 %. Dostępna w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

W procesach gnilnych ciał białkowych,  w wyniku dekarboksylacji lizyny, może przekształcać się w kadawerynę (aminę biogenną) posiadającą silne działanie toksyczne.

Dawkowanie: brak ściśle określonej normy spożycia dobowego lizyny. W suplementacji stosuje się dawki używane zwyczajowo: z argininą 500mg – 2g (przed snem) ewentualnie okołotreningowo z innymi aminokwasami.

Metionina

Informacja

Metionina jest aminokwasem egzogennym, zawierającym w swym składzie siarkę. Zapewnia wielofunkcyjny metabolizm, przy nieodzownym udziale witaminy B6. Uczestniczy w syntezie fosfolipidów (np. lecytyna),  karnityny odpowiedzialnej za transport w organizmie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych spalanych w mitochondriach komórkowych (organellach komórkowych w komórkach z wyodrębnionym jądrem), wraz z cystyną tworzy cysteinę. Pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza. Naturalnym źródłem pozyskiwania metioniny są pokarmy wysokobiałkowe pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, ryby), roślinnego (nasiona sezamu, produkty zbożowe). Dostępna we wszystkich odżywkach białkowych i białkowo węglowodanowych, suplementach aminokwasowych typu EAA i zawierających tzw. aminokwasy całodzienne, środkach wspomagania wątroby i kosmetykach wspomagających wzrost i stan włosów, skóry i paznokci. 

Fenyloalanina

Informacja

Fenyloalanina (aminokwas egzogenny) jest dostarczana z zewnątrz w pożywieniu lub środkach syntetycznych. Jej źródłem są pokarmy wysokobiałkowe oraz odżywki, koncentraty: proteinowe, aminokwasowi  i suplementy diety dla sportowców . Prekursor tyrozyny, hormonów tarczycy i neuroprzekaźników (adrenalina, noradrenalina, dopomina),  fenyloetylaminy (neuromodulator) oraz barwników melaninowych włosów i skóry. Niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwdepresyjne oraz stosowana jest jako dodatek do preparatów o działaniu termogenicznym i stymulującym. Jest składnikiem aspartamu.

Nadmiar fenyloalaniny spożywany przez osoby z problemami neurologicznymi, może obniżyć dostępność innego aminokwasu egzogennego tryptofanu układu nerwowego, a w konsekwencji doprowadzić do obniżenia serotoniny i nasilić objawy depresji.

Prolina

Informacja

Prolina aminokwas endogenny, jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W wyniku przekształcenia (dokonywanego z udziałem witaminy C) w postać hydroksyl-proliny , jest budulcem kolagenu (podstawowego białka tkanki łącznej). Oddziaływuje pozytywnie na aparat ruchu  szczególnie u osób narażonych na przeciążenia (np. sportowcy sportów siłowych i wytrzymałościowych) oraz w okresie rehabilitacji po kontuzji lub zabiegach dokonywanych na narządach ruchu. Występuje w stanie naturalnym w żywności, lub jest syntezowana wewnątrz organizmu z glutaminianu. W suplementacji diety jest składnikiem  odżywek wysokobiałkowych, preparatów aminokwasowych (w postaci proliny lub hydroksyl-proliny), oraz wspomagających funkcjonowanie narządów ruchu zawierający kolagen, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego użycia. Dawkowanie przyjęte zwyczajowo w suplementacji.

Seryna

Informacja

Seryna należy do grupy aminokwasów endogennych, czyli syntetyzowanych w organizmie człowieka, występuje w postaci naturalnej w mózgu człowieka oraz mleczku sojowym. Jej pochodną jest fosfodyloseryna. Seryna bierze udział w syntezie białek mięśniowych , jest m.in. aktywatorem kinazy białkowej C (enzymu zlokalizowanego w mózgu), działającym pozytywnie na układ nerwowy (poprawia funkcje kojarzenia i zapamiętywania oraz koncentrację), podwyższa zdolność odbioru bodźców zewnętrznych i intensyfikuje proces przetwarzania informacji. Seryna stosowana w pokarmach wpływa na obniżenie poziomu kortyzolu, hormonu katabolicznego zlokalizowanego w tkance mięśniowej, wpływającego ujemnie na procesy metaboliczne, powodującego spadek masy mięśniowej i przyrost tkanki tłuszczowej. Stosowanie seryny wpływa na tempo rekonwalescencji, powrót do zdrowia po kontuzjach oraz utrzymywanie kondycji psychofizycznej. Ze względu na wysoką cenę w suplementacji stosowana bardzo rzadko. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zwyczajowo stosowane w suplementacji

Treonina

Informacja

Treonina – aminokwas egzogenny, syntetyzowany z pokarmem lub (i) w postaci suplementów . Bierze udział w produkcji nowych białek mięśniowych. Jest niezbędna do tworzenia prawidłowego układu immunologicznego, utrzymuje w dobrym stanie skórę, kości. Wpływa na prawidłowy rozwój szkliwa w uzębieniu oraz funkcjonowanie układu pokarmowego działając pozytywnie na pracę wątroby i śluzówkę żołądka. Jest nieodzowna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Na rynku polskim brak monopreparatu treoniny. Dostępna w postaci mieszanek aminokwasowych (np. typ EAA) oraz naturalnych odżywek białkowych.

Niedobór treoniny może skutkować zaburzeniami neurologicznymi i wzmożenia się depresji.

Dawkowanie: brak norm dobowego zapotrzebowania treoniny. Dawki używane zwyczajowo w suplementacji.

Tyrozyna

Informacja

Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy  katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.

Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Ostatnio na blogu

Wegańskie babeczki Twix

Wegańskie babeczki Twix

Twix to ulubiony batonik wielu osób. Jak zrobić go w wersji fit? Sprawdź propozycję na zdrowe babeczki Twix! 👉spód: ✔80 g daktyli suszonych ✔50 g...

czytaj więcej
Caralluma i jej wpływ na utratę masy ciała

Caralluma i jej wpływ na utratę masy ciała

Wiele osób, które chcą schudnąć, desperacko poszukuje magicznej pigułki, która sprawi, że ćwiczenia i zdrowa dieta staną się zbędne. Caralluma to...

czytaj więcej
Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka to zawsze świetny dodatek do herbaty. To też dobry wybór na przekąskę, zwłaszcza taką, którą można zabrać ze sobą np. na wyjazd. Spróbuj...

czytaj więcej
Sernik na zimno kawowo-kokosowy

Sernik na zimno kawowo-kokosowy

Sernik na zimno to doskonała propozycja, jeśli obawiamy się nieudanego przepisu lub mamy mało czasu albo… po prostu nie mamy piekarnika! Spód: ✔80 g...

czytaj więcej
Proteinowe tiramisu

Proteinowe tiramisu

Tiramisu to idealne ciasto dla osób kochających kawę. Szybki przepis na pyszne, PROTEINOWE ciasto to coś, na co każdy ma ochotę!  Składniki: ✔100 ml...

czytaj więcej
#7 Badania suplementów diety – Omega-3

#7 Badania suplementów diety – Omega-3

Kwasy tłuszczowe Omega-3 to w ostatnim czasie bardzo popularny suplement diety. Ich obecność w naszej diecie jest konieczna, aby cieszyć się dobrym zdrowiem....

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027