Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Fish Collagen Fish Collagen

Suplement Jarrow Fish Collagen w jednej porcji dostarcza 5g hydrolizowanych peptydów kolagenu typu I pochodzenia rybnego - głównego składnika budulcowego tkanki łącznej w ludzkim organizmie. Jego stosowanie przyczynia się do poprawy ogólnej kondycji m.in. kości, ścięgien i skóry.

Kolagen jest głównym białkiem tworzącym tkankę łączną w organizmie, stanowiącym 1/4 zawartości białka ludzkiego ciała. Zbudowany jest on z aminokwasów - glicyny, hydroksylizyny, hydroksyproliny oraz proliny i wyróżnia się jego 8 różnych rodzajów (typów). Suplement firmy JARROW zawiera 5g kolagenu typu I - najpowszechniej występującego w organizmie, obecnego przede wszystkim w tkance tworzącej blizny, tkance łącznej kości, ścięgnach oraz tkance podskórnej. Odpowiada on głównie za odporność tkanek na rozciąganie (elastyczność), ich integralność oraz za sztywność kości.

Naturalna biosynteza kolagenu maleje wraz z wiekiem. Skutkami jego niedoborów jest przede wszystkim pogorszenie elastyczności skóry (pojawianie się zmarszczek, skóra staje się obwisła), kondycji paznokci oraz liczne problemy układu kostno-stawowego. Suplementacja kolagenem pomaga opóźnić pojawienie się wyżej wymienionych symptomów lub złagodzić ich skutki. Jest on także niezwykle ważny dla sportowców eksploatujących swoje stawy o wiele intensywniej niż osoby o niskiej aktywności fizycznej. Badania wykazują, że suplementacja kolagenem nie tylko niweluje jego niedobory, ale także stymuluje organizm do własnej produkcji.

Dlaczego kolagen rybi?
Składnik ten pozyskuje się najczęściej z dwóch źródeł - zwierząt hodowlanych (drób, krowy i świnie) lub ryb. Najczęściej, ze względu na lepszą dostępność i niższe koszty pozyskania, producenci suplementów stosują kolagen z pierwszego źródła. Problem polega jednak na tym, że bardzo ciężko w tym przypadku uzyskać czyste i przede wszystkim aktywne białko. Organizmy zwierząt hodowlanych nie wydalają bowiem martwych komórek kolagenu, co znacznie utrudnia pobranie tych żywych. Z kolei w organizmie ryby, proces wymiany kolagenu zachodzi nieustannie - w miejsce martwych komórek natychmiast pojawiają się nowe. W bardzo dużej mierze jest to mechanizm analogiczny to tego, który zachodzi w organizmie człowieka, co sprawia, że kolagen pochodzenia rybnego jest o wiele bardziej biodostępny i efektywny, niż ten pozyskiwany z innych źródeł.

Wsparcie dla kości i ścięgien
Około 90% masy kości człowieka stanowi kolagen. To on odpowiada za ich sztywność, odporność na złamania oraz mineralizację. Pozytywny wpływ kolagenu na układ kostny przejawia się jego właściwościami stymulującymi osteoblasty (komórki kościotwórcze) oraz przyczynianiem się do zwiększania ich gęstości mineralnej, dzięki czemu stają się bardziej wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Z tego względu, suplementacja kolagenem typu I szczególnie zalecana jest osobom starszym, które z racji wieku narażone są na problemy z osteoporozą.

Kolagen typu I jest także głównym składnikiem, z którego zbudowane są ścięgna. Odpowiada on za ich elastyczność oraz zapewnia odpowiednią rozciągliwość. Suplementacja nim przyczynia się zatem do ochrony ścięgien przed uszkodzeniem lub zerwaniem, szczególnie w przypadku silnej eksploatacji podczas uprawiania wszelkiego rodzaju sportów i aktywności fizycznej. Kolagen dostarczany w formie suplementu wspiera także regenerację pourazową poprzez stymulację organizmu do produkcji endogennej.

Mocne włosy, skóra i paznokcie
Kolagen typu I jest również bardzo istotnym elementem, jeśli chodzi o utrzymanie dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci. Jest on jednym z kluczowych części składowych tkanki podskórnej, pozytywnie wpływa na grubość skóry, przez co odpowiada za jej jędrność, elastyczność, napięcie i fakturę. Przekłada się to bezpośrednio na spowalnianie procesów jej starzenia się i niwelowanie najbardziej widocznych towarzyszących temu objawów - zmarszczek, suchości i obwisłości skóry.  Przyspiesza on także gojenie się ran i zmniejsza ryzyko pojawienia się brzydkich, grubych i nieelastycznych blizn. Suplementacja kolagenem zmniejsza także ryzyko pojawienia się rozstępów, przez co zalecana jest osobom w okresie budowania masy mięśniowej oraz kobietom w ciąży.

Oprócz tego, kolagen ma właściwości poprawiające kondycję i gęstość włosów. Odbudowuje także napłytek, przez co suplementacja nim jest dobrym rozwiązaniem dla osób borykających się z problemem kruchych i łamliwych paznokci.

Konieczny dla seniorów i sportowców
Ze względu na opisane powyżej właściwości, suplementacja kolagenem zalecana jest w szczególności osobom starszym oraz osobom uprawiającym sporty obciążające stawy. W pierwszym przypadku, należy wziąć pod uwagę, że naturalna produkcja tego niezbędnego dla organizmu białka spada wraz z wiekiem i w wieku 60 lat wynosi już tylko 50%. Egzogenny kolagen pozytywnie wpłynie zatem na zahamowanie procesów starzenia się skóry oraz zminimalizuje ryzyko wystąpień typowych dla podeszłego wieku schorzeń i problemów z układem kostno-stawowym. Korzystnie wpłynie on także na kondycję włosów oraz paznokci.

W przypadku osób aktywnych fizycznie oraz intensywnie eksploatujących stawy i ścięgna, występuje zwiększone zapotrzebowanie na kolagen. Naturalna produkcja oraz niewielkie ilości dostarczane z pożywienia nie stanowią wystarczającej podaży niezbędnej do ciągłej regeneracji i utrzymania prawidłowej kondycji ścięgien czy kości. Suplementowanie kolagenu stanowi dobre zabezpieczenie przed zerwaniami i uszkodzeniami ścięgien, wspiera także regenerację pourazową, gdy takie już wystąpią.

Kolagen a hormon wzrostu
Niewiele osób wie, że badania naukowe wykazały wpływ spożywania białek kolagenowych na stymulację organizmu do wytwarzania hormonu wzrostu (GH). W grupie kontrolnej spożywającej kolagen zanotowano większe wyrzuty tego hormonu niż w przypadku grup spożywających białka sojowe lub mleczne. Stanowi to kolejny, mocny argument przemawiający za stosowaniem kolagenu zarówno w celach anti-aging, jak i pod kątem sportów sylwetkowych.

Podsumowując, suplement Fish Collagen stanowi nieocenione wsparcie dla układu kostno-stawowego oraz włosów, skóry i paznokci. Najbardziej przyswajalna forma tego białka zapewnia maksymalne korzyści płynące z jego zastosowania. Po suplement powinny sięgnąć przede wszystkim osoby starsze, aktywnie fizyczne, kobiety dbające o wygląd i stan swojej skóry oraz osoby, u których występuje ryzyko chorób związanych z kośćmi lub stawami.

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Fish Collagen Fish Collagen 180 tab.
Jarrow Formulas
89,00 zł

Fish Collagen 180 tab.

Cechy

Siła:
Masa:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,79 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

89,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,79 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Najpowszechniejszy kolagen w ludzkim organizmie
  • Hydrolizowane peptydy rybiego kolagenu typu I
  • Stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu (GH)
  • Pozytywnie wpływa na elastyczność ścięgien
  • Przyspiesza rekonwalescencję pourazową
  • Działa korzystnie na wytrzymałość kości
  • Idealny dla osób starszych i sportowców
  • Wyprodukowany z najlepszego surowca
  • Wsparcie skóry, włosów i paznokci
  • Pomaga wygładzać zmarszczki
  • Zmniejsza ryzyko kontuzji
  • Największa biodostępność

Suplement Jarrow Fish Collagen w jednej porcji dostarcza 5g hydrolizowanych peptydów kolagenu typu I pochodzenia rybnego - głównego składnika budulcowego tkanki łącznej w ludzkim organizmie. Jego stosowanie przyczynia się do poprawy ogólnej kondycji m.in. kości, ścięgien i skóry.

Kolagen jest głównym białkiem tworzącym tkankę łączną w organizmie, stanowiącym 1/4 zawartości białka ludzkiego ciała. Zbudowany jest on z aminokwasów - glicyny, hydroksylizyny, hydroksyproliny oraz proliny i wyróżnia się jego 8 różnych rodzajów (typów). Suplement firmy JARROW zawiera 5g kolagenu typu I - najpowszechniej występującego w organizmie, obecnego przede wszystkim w tkance tworzącej blizny, tkance łącznej kości, ścięgnach oraz tkance podskórnej. Odpowiada on głównie za odporność tkanek na rozciąganie (elastyczność), ich integralność oraz za sztywność kości.

Naturalna biosynteza kolagenu maleje wraz z wiekiem. Skutkami jego niedoborów jest przede wszystkim pogorszenie elastyczności skóry (pojawianie się zmarszczek, skóra staje się obwisła), kondycji paznokci oraz liczne problemy układu kostno-stawowego. Suplementacja kolagenem pomaga opóźnić pojawienie się wyżej wymienionych symptomów lub złagodzić ich skutki. Jest on także niezwykle ważny dla sportowców eksploatujących swoje stawy o wiele intensywniej niż osoby o niskiej aktywności fizycznej. Badania wykazują, że suplementacja kolagenem nie tylko niweluje jego niedobory, ale także stymuluje organizm do własnej produkcji.

Dlaczego kolagen rybi?
Składnik ten pozyskuje się najczęściej z dwóch źródeł - zwierząt hodowlanych (drób, krowy i świnie) lub ryb. Najczęściej, ze względu na lepszą dostępność i niższe koszty pozyskania, producenci suplementów stosują kolagen z pierwszego źródła. Problem polega jednak na tym, że bardzo ciężko w tym przypadku uzyskać czyste i przede wszystkim aktywne białko. Organizmy zwierząt hodowlanych nie wydalają bowiem martwych komórek kolagenu, co znacznie utrudnia pobranie tych żywych. Z kolei w organizmie ryby, proces wymiany kolagenu zachodzi nieustannie - w miejsce martwych komórek natychmiast pojawiają się nowe. W bardzo dużej mierze jest to mechanizm analogiczny to tego, który zachodzi w organizmie człowieka, co sprawia, że kolagen pochodzenia rybnego jest o wiele bardziej biodostępny i efektywny, niż ten pozyskiwany z innych źródeł.

Wsparcie dla kości i ścięgien
Około 90% masy kości człowieka stanowi kolagen. To on odpowiada za ich sztywność, odporność na złamania oraz mineralizację. Pozytywny wpływ kolagenu na układ kostny przejawia się jego właściwościami stymulującymi osteoblasty (komórki kościotwórcze) oraz przyczynianiem się do zwiększania ich gęstości mineralnej, dzięki czemu stają się bardziej wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Z tego względu, suplementacja kolagenem typu I szczególnie zalecana jest osobom starszym, które z racji wieku narażone są na problemy z osteoporozą.

Kolagen typu I jest także głównym składnikiem, z którego zbudowane są ścięgna. Odpowiada on za ich elastyczność oraz zapewnia odpowiednią rozciągliwość. Suplementacja nim przyczynia się zatem do ochrony ścięgien przed uszkodzeniem lub zerwaniem, szczególnie w przypadku silnej eksploatacji podczas uprawiania wszelkiego rodzaju sportów i aktywności fizycznej. Kolagen dostarczany w formie suplementu wspiera także regenerację pourazową poprzez stymulację organizmu do produkcji endogennej.

Mocne włosy, skóra i paznokcie
Kolagen typu I jest również bardzo istotnym elementem, jeśli chodzi o utrzymanie dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci. Jest on jednym z kluczowych części składowych tkanki podskórnej, pozytywnie wpływa na grubość skóry, przez co odpowiada za jej jędrność, elastyczność, napięcie i fakturę. Przekłada się to bezpośrednio na spowalnianie procesów jej starzenia się i niwelowanie najbardziej widocznych towarzyszących temu objawów - zmarszczek, suchości i obwisłości skóry.  Przyspiesza on także gojenie się ran i zmniejsza ryzyko pojawienia się brzydkich, grubych i nieelastycznych blizn. Suplementacja kolagenem zmniejsza także ryzyko pojawienia się rozstępów, przez co zalecana jest osobom w okresie budowania masy mięśniowej oraz kobietom w ciąży.

Oprócz tego, kolagen ma właściwości poprawiające kondycję i gęstość włosów. Odbudowuje także napłytek, przez co suplementacja nim jest dobrym rozwiązaniem dla osób borykających się z problemem kruchych i łamliwych paznokci.

Konieczny dla seniorów i sportowców
Ze względu na opisane powyżej właściwości, suplementacja kolagenem zalecana jest w szczególności osobom starszym oraz osobom uprawiającym sporty obciążające stawy. W pierwszym przypadku, należy wziąć pod uwagę, że naturalna produkcja tego niezbędnego dla organizmu białka spada wraz z wiekiem i w wieku 60 lat wynosi już tylko 50%. Egzogenny kolagen pozytywnie wpłynie zatem na zahamowanie procesów starzenia się skóry oraz zminimalizuje ryzyko wystąpień typowych dla podeszłego wieku schorzeń i problemów z układem kostno-stawowym. Korzystnie wpłynie on także na kondycję włosów oraz paznokci.

W przypadku osób aktywnych fizycznie oraz intensywnie eksploatujących stawy i ścięgna, występuje zwiększone zapotrzebowanie na kolagen. Naturalna produkcja oraz niewielkie ilości dostarczane z pożywienia nie stanowią wystarczającej podaży niezbędnej do ciągłej regeneracji i utrzymania prawidłowej kondycji ścięgien czy kości. Suplementowanie kolagenu stanowi dobre zabezpieczenie przed zerwaniami i uszkodzeniami ścięgien, wspiera także regenerację pourazową, gdy takie już wystąpią.

Kolagen a hormon wzrostu
Niewiele osób wie, że badania naukowe wykazały wpływ spożywania białek kolagenowych na stymulację organizmu do wytwarzania hormonu wzrostu (GH). W grupie kontrolnej spożywającej kolagen zanotowano większe wyrzuty tego hormonu niż w przypadku grup spożywających białka sojowe lub mleczne. Stanowi to kolejny, mocny argument przemawiający za stosowaniem kolagenu zarówno w celach anti-aging, jak i pod kątem sportów sylwetkowych.

Podsumowując, suplement Fish Collagen stanowi nieocenione wsparcie dla układu kostno-stawowego oraz włosów, skóry i paznokci. Najbardziej przyswajalna forma tego białka zapewnia maksymalne korzyści płynące z jego zastosowania. Po suplement powinny sięgnąć przede wszystkim osoby starsze, aktywnie fizyczne, kobiety dbające o wygląd i stan swojej skóry oraz osoby, u których występuje ryzyko chorób związanych z kośćmi lub stawami.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 180 tabletekPorcja jednorazowa: 6 tabletekIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (6 tabletek)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna20kcal*
Tłuszcz0g0%
Węglowodany0g0%
Białko4g8%
Sód5mg
Kompleks rybiego kolagenu typu I5g*

Pozostałe składniki

Celuloza i Kwas Stearynowy (Źródło Roślinne), Stearynian Magnezu (Źródło Roślinne), Ditlenek Krzemu

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Insane Labz
189,00 zł

Przedtreningówka zawierająca boostery testosteronu. Skutecznie poprawia możliwości wysiłkowe organizmu.

Kupuję
Scitec
12,00 zł

Selen w tabletkach. Wspiera układ krążenia oraz układ odpornościowy i nerwowy, zwalcza wolne rodniki.

Kupuję
Douglas
89,00 zł

Suplement diety zawierający Metafolin®. Wspomaga prawidłowy rozwój płodu i zapobieganie powikłaniom.

Kupuję
Tim Muriello's
149,00 zł
(1)

Suplement przedtreningowy. Zapewnia niesamowite pobudzenie psychofizyczne i uczucie silnej pompy mięśniowej.

Kupuję
Source Naturals
29,00 zł

Selen wspiera poprawne działanie tarczycy, układu odpornościowego i krążeniowego.

Kupuję
Bps Pharma
109,00 zł

Kompleksowy preparat przedtreningowy. Poprawia zdolności wysiłkowe i pobudza, bez uczucia zjazdu po treningu.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Kolagen

Informacja

Kolagen jest głównym składnikiem budującym tkankę łączną (ścięgna, więzadłach chrząstkowych, kościach i naczyniach krwionośnych), z grupy białek włóknistych (tj. skleroprotein fibrylarnych), stanowiących ¼ zawartości białka w całym organizmie. Zbudowany jest z aminokwasów (glicyny, hydroksylizyny, hydroksyproliny i proliny). Rozróżnia się osiem rodzajów kolagenu usytuowanych w różnych częściach ciała ludzkiego. Źródłem jego pozyskiwania jest żelatyna (składnik tkanki łącznej pochodzenia zwierzęcego). Najczęściej występuje w postaci przetworzonej hydrolizatu kolagenu cechującej się wysoką i dobrą przyswajalnością aminokwasów. Zalecany w suplementacji sportowej i u osób aktywnych fizycznie, a także podczas rekonwalescencji po przebytych kontuzjach i niektórych chorobach. Dostępny w postaci monopreparatu lub preparatów wieloskładnikowych (najczęściej zawierających dodatkowo chondroitynę, kwas hialuronowy i kwas askorbinowy).

Dawkowanie: 10-20 g na dobę.

Ostatnio na blogu

Wegańskie babeczki Twix

Wegańskie babeczki Twix

Twix to ulubiony batonik wielu osób. Jak zrobić go w wersji fit? Sprawdź propozycję na zdrowe babeczki Twix! 👉spód: ✔80 g daktyli suszonych ✔50 g...

czytaj więcej
Caralluma i jej wpływ na utratę masy ciała

Caralluma i jej wpływ na utratę masy ciała

Wiele osób, które chcą schudnąć, desperacko poszukuje magicznej pigułki, która sprawi, że ćwiczenia i zdrowa dieta staną się zbędne. Caralluma to...

czytaj więcej
Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka to zawsze świetny dodatek do herbaty. To też dobry wybór na przekąskę, zwłaszcza taką, którą można zabrać ze sobą np. na wyjazd. Spróbuj...

czytaj więcej
Sernik na zimno kawowo-kokosowy

Sernik na zimno kawowo-kokosowy

Sernik na zimno to doskonała propozycja, jeśli obawiamy się nieudanego przepisu lub mamy mało czasu albo… po prostu nie mamy piekarnika! Spód: ✔80 g...

czytaj więcej
Proteinowe tiramisu

Proteinowe tiramisu

Tiramisu to idealne ciasto dla osób kochających kawę. Szybki przepis na pyszne, PROTEINOWE ciasto to coś, na co każdy ma ochotę!  Składniki: ✔100 ml...

czytaj więcej
#7 Badania suplementów diety – Omega-3

#7 Badania suplementów diety – Omega-3

Kwasy tłuszczowe Omega-3 to w ostatnim czasie bardzo popularny suplement diety. Ich obecność w naszej diecie jest konieczna, aby cieszyć się dobrym zdrowiem....

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027