Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Black Blood CAF+ Black Blood CAF+

BioTech Black Blood CAF+ to silny suplement przedtreningowy o zwiększonej zawartości kofeiny. Nie zawiera kreatyny, jest więc dobrym wyborem dla osób zamykających suplementację nią w cyklach. Maksymalizuje wydolność fizyczną, silnie pobudza oraz stymuluje funkcje układu nerwowego.

W skład suplementu wchodzą wysokiej jakości składniki aktywne cechujące się wysoką efektywnością. Brak tu wypełniaczy składu o niepotwierdzonym działaniu czy też silnie pobudzających substancji niebezpiecznych dla zdrowia. W preparacie znajdziemy:

Alfa Ketoglutaran Argininy (AAKG) - sól kwasu alfaketoglutarowego i argininy. Jest to najbardziej biodostępna forma argininy. Suplementacja tym związkiem oddziałuje głównie na funkcje układu sercowo-naczyniowego. Pobudzając endogenną produkcję tlenku azotu, rozszerza światło naczyń krwionośnych, zwiększając przepływ żylno-tętniczy. Powoduje to nasilenie transportu substancji odżywczych do tkanek obwodowych. Podczas wysiłku fizycznego najbardziej korzystają na tym mięśnie szkieletowe. Zwiększony napływ krwi do tkanki mięśniowej powoduje uczucie opisywane powszechnie „pompą”. Przekłada się to na zwiększenie możliwości wysiłkowych, opóźnienie zmęczenia oraz nasilenie procesów regeneracyjnych.

Jabłczan cytruliny - substancja powszechnie stosowana wraz z AAKG ze względu na silne działanie synergistyczne. Razem maksymalizują syntezę tlenku azotu, zwiększając stopień odżywienia tkanek dzięki intensyfikacji przepływu krwi. Wykazuje zdolność do redukcji opóźnionej bolesności mięśniowej, zwanej powszechnie zakwasami. Istotna jest również obecność reszty kwasowej w tym związku. Kwas jabłkowy bierze udział w metabolizmie energetycznym komórek, zwiększając wydolność ich pracy.

Beta-alanina - u wielu osób powoduje powstanie uczucia delikatnego szczypania. Nie jest to jednak objaw nietolerancji tego związku i nie stanowi przeciwwskazania do stosowania go. Główny mechanizm działania beta-alaniny związany jest z jej metabolizmem w ustroju. Stanowi ona prekursor karnozyny, w związku z czym zwiększona podaż beta-alaniny powoduje pobudzenie syntezy tego związku. Pełni on rolę bufora środowiska kwasowo-zasadowego i zapobiega zakwaszeniu tkanek. Względem aktywności fizycznej, zapobiega negatywnemu wpływowi kwasu mlekowego na mięśnie, pozwalając na ich bardziej efektywną pracę oraz opóźniając zmęczenie. Normalizacja pH sprzyja też procesom regeneracyjnym.

Kofeina - popularny stymulant, najpowszechniej stosowany w postaci kawy oraz yerba mate. W preparacie dla maksymalizacji jego efektywności zastosowano dwie formy kofeiny: bezwodną oraz ekstrakt z czarnej herbaty. Na organizm człowieka oddziałuje dwojako. Po pierwsze, jest antagonistą receptorów adenozynowych. Oznacza to, że z łatwością wiąże się z nimi, ale nie powoduje ich pobudzenia. Tym samym zapobiega łączeniu się z receptorami cząsteczek adenozyny, które stanowią ustrojowy sygnalizator zmęczenia. Drugi mechanizm działania kofeiny oparty jest na jej zdolności do kompetencyjnej inhibicji cAMP-fosfodiestrazy. Jest to związek powodujący konwersję cAMP do jej nieaktywnej biologicznie, niecyklicznej formy. Utrzymanie aktywności cAMP stymuluje działanie hormonów pobudzających funkcje ustroju. Ponadto, produkty metabolizmu kofeiny sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej oraz zwiększają transport tlenu i substancji odżywczych do mózgu i mięśni.

ZMB Complex - połączenie cynku, magnezu i witaminy B6, które jest powszechnie stosowane ze względu na silne działanie synergistyczne tych związków mineralnych. Zastosowanie tych substancji w odpowiednich proporcjach działa jako stymulator sekrecji hormonów płciowych, podwyższając poziom wolnego testosteronu we krwi. Kompleks tych minerałów jest także doceniany ze względu na zdolność do normalizowania stanu pobudzenia emocjonalnego, przez co sprzyja regeneracji nocnej w okresach zwiększonego obciążenia treningowego.

Niacynawitamina B3, wywierająca znaczący wpływ na funkcje układu nerwowego. Reguluje przekaźnictwo impulsów między neuronami, zapobiega stanom rozchwiania emocjonalnego, zapobiega zaburzeniom psychicznym. Wykazuje również zdolność do regulacji profilu lipidowego. Jest na tym polu na tyle skuteczna, że coraz częściej jest wskazywana jako skuteczna forma terapii zaburzeń cholesterolu. Bierze też udział w produkcji erytrocytów oraz rozszerza naczynia krwionośne.

Podsumowując, BioTech Black Blood CAF+ to silny suplement przedtreningowy bazujący na najbardziej efektywnych substancjach aktywnych, których wysoką jakość gwarantuje renomowany producent. Jego działanie szczególnie docenią wymagający sportowcy, którzy szukają silnego stymulanta zwiększającego ich możliwości w trakcie treningu, niezawierającego kreatyny.

Magazyn UK
Since 2005
Dodaj do koszyka
Black Blood CAF+ Black Blood CAF+ 300g
Biotech Usa
80,00 zł

Black Blood CAF+ 300g

Magazyn UE

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:
Stara cena: 89,00 zł
80,00 zł
1 szt.

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,91 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Skuteczna formuła przedtreningowa o zwiększonej zawartości kofeiny
  • Zwiększa wydolność fizyczną, siłę i koordynację
  • Powoduje odczucie pompy mięśniowej
  • Sprzyja anabolizmowi mięśniowemu
  • Nasila procesy regeneracyjne
  • Nie zawiera kreatyny
  • Opóźnia zmęczenie
  • Silnie pobudza

BioTech Black Blood CAF+ to silny suplement przedtreningowy o zwiększonej zawartości kofeiny. Nie zawiera kreatyny, jest więc dobrym wyborem dla osób zamykających suplementację nią w cyklach. Maksymalizuje wydolność fizyczną, silnie pobudza oraz stymuluje funkcje układu nerwowego.

W skład suplementu wchodzą wysokiej jakości składniki aktywne cechujące się wysoką efektywnością. Brak tu wypełniaczy składu o niepotwierdzonym działaniu czy też silnie pobudzających substancji niebezpiecznych dla zdrowia. W preparacie znajdziemy:

Alfa Ketoglutaran Argininy (AAKG) - sól kwasu alfaketoglutarowego i argininy. Jest to najbardziej biodostępna forma argininy. Suplementacja tym związkiem oddziałuje głównie na funkcje układu sercowo-naczyniowego. Pobudzając endogenną produkcję tlenku azotu, rozszerza światło naczyń krwionośnych, zwiększając przepływ żylno-tętniczy. Powoduje to nasilenie transportu substancji odżywczych do tkanek obwodowych. Podczas wysiłku fizycznego najbardziej korzystają na tym mięśnie szkieletowe. Zwiększony napływ krwi do tkanki mięśniowej powoduje uczucie opisywane powszechnie „pompą”. Przekłada się to na zwiększenie możliwości wysiłkowych, opóźnienie zmęczenia oraz nasilenie procesów regeneracyjnych.

Jabłczan cytruliny - substancja powszechnie stosowana wraz z AAKG ze względu na silne działanie synergistyczne. Razem maksymalizują syntezę tlenku azotu, zwiększając stopień odżywienia tkanek dzięki intensyfikacji przepływu krwi. Wykazuje zdolność do redukcji opóźnionej bolesności mięśniowej, zwanej powszechnie zakwasami. Istotna jest również obecność reszty kwasowej w tym związku. Kwas jabłkowy bierze udział w metabolizmie energetycznym komórek, zwiększając wydolność ich pracy.

Beta-alanina - u wielu osób powoduje powstanie uczucia delikatnego szczypania. Nie jest to jednak objaw nietolerancji tego związku i nie stanowi przeciwwskazania do stosowania go. Główny mechanizm działania beta-alaniny związany jest z jej metabolizmem w ustroju. Stanowi ona prekursor karnozyny, w związku z czym zwiększona podaż beta-alaniny powoduje pobudzenie syntezy tego związku. Pełni on rolę bufora środowiska kwasowo-zasadowego i zapobiega zakwaszeniu tkanek. Względem aktywności fizycznej, zapobiega negatywnemu wpływowi kwasu mlekowego na mięśnie, pozwalając na ich bardziej efektywną pracę oraz opóźniając zmęczenie. Normalizacja pH sprzyja też procesom regeneracyjnym.

Kofeina - popularny stymulant, najpowszechniej stosowany w postaci kawy oraz yerba mate. W preparacie dla maksymalizacji jego efektywności zastosowano dwie formy kofeiny: bezwodną oraz ekstrakt z czarnej herbaty. Na organizm człowieka oddziałuje dwojako. Po pierwsze, jest antagonistą receptorów adenozynowych. Oznacza to, że z łatwością wiąże się z nimi, ale nie powoduje ich pobudzenia. Tym samym zapobiega łączeniu się z receptorami cząsteczek adenozyny, które stanowią ustrojowy sygnalizator zmęczenia. Drugi mechanizm działania kofeiny oparty jest na jej zdolności do kompetencyjnej inhibicji cAMP-fosfodiestrazy. Jest to związek powodujący konwersję cAMP do jej nieaktywnej biologicznie, niecyklicznej formy. Utrzymanie aktywności cAMP stymuluje działanie hormonów pobudzających funkcje ustroju. Ponadto, produkty metabolizmu kofeiny sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej oraz zwiększają transport tlenu i substancji odżywczych do mózgu i mięśni.

ZMB Complex - połączenie cynku, magnezu i witaminy B6, które jest powszechnie stosowane ze względu na silne działanie synergistyczne tych związków mineralnych. Zastosowanie tych substancji w odpowiednich proporcjach działa jako stymulator sekrecji hormonów płciowych, podwyższając poziom wolnego testosteronu we krwi. Kompleks tych minerałów jest także doceniany ze względu na zdolność do normalizowania stanu pobudzenia emocjonalnego, przez co sprzyja regeneracji nocnej w okresach zwiększonego obciążenia treningowego.

Niacynawitamina B3, wywierająca znaczący wpływ na funkcje układu nerwowego. Reguluje przekaźnictwo impulsów między neuronami, zapobiega stanom rozchwiania emocjonalnego, zapobiega zaburzeniom psychicznym. Wykazuje również zdolność do regulacji profilu lipidowego. Jest na tym polu na tyle skuteczna, że coraz częściej jest wskazywana jako skuteczna forma terapii zaburzeń cholesterolu. Bierze też udział w produkcji erytrocytów oraz rozszerza naczynia krwionośne.

Podsumowując, BioTech Black Blood CAF+ to silny suplement przedtreningowy bazujący na najbardziej efektywnych substancjach aktywnych, których wysoką jakość gwarantuje renomowany producent. Jego działanie szczególnie docenią wymagający sportowcy, którzy szukają silnego stymulanta zwiększającego ich możliwości w trakcie treningu, niezawierającego kreatyny.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 300gPorcja jednorazowa: 10gIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (10 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna5,2kcal0,27%
Tłuszcz0g 0%
Kwasy tłuszczowe nasycone0g0%
Węglowodany0,54g0,21%
Cukry0,36g0,4%
Białko0g0%
Sól0g0%
Magnez185mg49%
Niacyna8mg50%
Cynk12 mg121%
Witamina B61,3mg96%
Jabłczan Cytruliny (1:1)2100mg -
AAKG Alfaketoglutaran argininy2100mg -
Beta-alanina2100mg -
Kofeina400mg -
z kofeiny bezwodnej383mg -
z ekstraktu czarnej herbaty17mg -

Pozostałe składniki

Aromaty, regulatory kwasowości (winian potasu, wodorowęglan sodu), stabilizator (guma ksantanowa), słodziki (sukraloza, glikozydy stewiolowe, acesulfam-K), przeciwzbrylacze (dwutlenek krzemu),środki przeciwpieniące (fosforany sodu, dimetylopolisiloksan), barwnik (Czerń brylantowa PN)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
  • Popularny
Classic
Bolero
1,59 zł
(1)

Oryginalny napój w formie instant, charakteryzujący się niską zawartością kalorii oraz dodatkiem witaminy C.

Kupuję
Trec
51,00 zł

Najwyższej jakości źródło aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach bocznych w optymalnym stosunku 2:1:1.

Kupuję
Olimp
93,00 zł

BCAA, L-glutamina i witamina B6 zamknięte w limitowanej edycji opakowań Dragon Ball.

Kupuję
Apollo's Hegemony
99,00 zł
(3)

Suplement wspomagający pracę wątroby oraz usuwanie toksyn z organizmu.

Kupuję
Olimp
13,90 zł

Suplement umożliwia właściwe nawodnienie organizmu podczas intensywnej aktywności fizycznej.

Kupuję
Scitec
349,00 zł
(3)

Zaawansowany gainer białkowy. Zawiera 6 rodzajów węglowodanów o różnym tempie wchłaniania. Wspomaga anabolizm.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Jabłczan Cytruliny

Informacja

Jabłczan cytruliny powstaje w wyniku połączenia cząsteczki aminokwasu cytruliny i cząsteczki kwasu jabłkowego w jedną molekuła, posiadającą stabilność chemiczną i dobrze rozpuszczalną w cieczach. Zjonizowany kwas jabłkowy ma potencjał ergogenny, zapewniając uzupełnienie potencjału cytruliny o nowe właściwości. Poprawia zdolności wysiłkowe oraz zmniejsza poczucie zmęczenia, a jego suplementacja jest korzystna na każdym poziomie wytrenowania. Wpływa na równowagę kwasowo-zasadową. Powinien być stosowany przez osoby uprawiające dyscypliny sportu: siłowe, wytrzymałościowe oraz mieszane siłowo-wytrzymałościowe. Do osiągnięcia korzystnych rezultatów wskazana jest dawka jabłczanu cytruliny 6 g/24h.

Jest dostępny w postaci monopreparatów, jak i składnik preparatów złożonych (stacków kreatynowych, no-boosterów, suplementów aminokwasowych). Stosowany w suplementacji okresowej, cyklicznej i stałej.

Dawkowanie: 3–8 g na dobę (w dawkach dzielonych). Optymalna dawka do osiągania korzystnych rezultatów, sprawdzona doświadczalnie, wynosi 6 g/24h.

Alfaketoglutaran argininy

Informacja

Alfaketoglutaran argininy (AAKG) jest solą kwasu glutarowergo i argininy. Obecność tych związków powoduje potęgowanie działania każdego z nich. Alfaketoglutaran poprawia biodostępność argininy  stymulując jej rozpad do CO2­ i H2O, co powoduje, że staje się prekursorem syntezy tlenku azotu. Wykazuje działanie antykataboliczne i wspomagające anabolizm. Wzmacniał działanie hormonu insuliny, insulinomimetyków  (IGF-1) oraz hormonu wzrostu somatotropiny.

AAKG wchodzi w skład suplementów przedtreningowych (poprawiając ukrwienie mięśni oraz zwiększając zdolności wysiłkowe [siłę i wytrzymałość]], a także poprawia proces odnowy po treningach. Najczęściej stosowany do zwiększenia syntezy tlenku azotu (suplementy przed- i po- treningowe), zwiększającej ukrwienie mięśni i ich regenerację. Ceniony szczególnie przez przedstawicieli sportów siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych. Stosowany bardzo często w rehabilitacji po kontuzjach sportowych.

Beta-alanina

Informacja

Beta-alanina (β-alanina) należy do β-aminokwasów (tej samej grupy do której należy I-alanina, lecz o różnych właściwościach chemicznych). W połączeniu z histydyną tworzy β-alanylo-L-histydynę (karnozynę) związek wykazujący właściwości antyoksydacyjne, chelatujące i buforujące. Karnozyna obniża poziom jonów wodorowych w komórce i pozwala na przedłużanie wysiłku, większą wydolność siły i wytrzymałości oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. Beta-alanina dostępna jest w postaci monopreparatów oraz zaawansowanych preparatów aminokwasowych, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Kofeina

Informacja

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.

Ekstrakt z czarnej herbaty

Informacja

Ekstrakt z czarnej herbaty – skondensowany i standaryzowany na obecność polifenoli (tealfawina, tearubigina) , bogatych w substancje o wysokiej aktywności biologicznej, związków wpływających na gospodarkę insulinową i glukozową. Stosowany w programach kontroli masy ciała i jego składu. Jest popularnym składnikiem suplementów diety (spalaczy tłuszczu, redukcji tkanki tłuszczowej [wspomaga odchudzanie]). Stanowi dodatek do termogeników, podobnie jak ekstrakty: z zielonej herbaty, z gorzkiej pomarańczy, z grapefruita: pieprzu Cayenne, pktopam,Iny czy kofeiny.

Dawkowanie: 50–200 mg na dobę (ilość w zależności od ilości składników aktywnych).

Ostatnio na blogu

Carb back-loading okiem sceptyka

Carb back-loading okiem sceptyka

W jednym z poprzednich artykułów przybliżyłem założenia bazowe koncepcji żywieniowej zwanej „Carb back-loading” (w skrócie: „CBL”) , odnosząc je...

czytaj więcej
Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Na temat mleka i produktów mlecznych możemy spotkać rozmaite teorie. Jedno mówią o tym ile dzięki nim możemy dostarczyć łatwostrawnego i...

czytaj więcej
Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Istnieją przekonujące dowody naukowe wskazujące, iż w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego zwiększa się tempo podstawowej przemiany materii. Warto jednak...

czytaj więcej
plecy

plecy

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Kontynuujemy cykl żywieniowego elementarza sportowca, tym razem na warsztat weźmiemy kolejny makroskładnik – proteiny. Święty Grall sportów sylwetkowych i...

czytaj więcej
Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Od pewnego czasu sporo uwagi poświęca się strategiom żywieniowym, które koncentrują się na manipulowaniu spożyciem węglowodanów, co zgodnie z...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027