Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
UroLact UroLact

Miralex UroLact® to suplement z grupy probiotyków celowanych, wspierający zdrowie układu moczowo-płciowego. W skład preparatu wchodzą dwa certyfikowane szczepy bakterii probiotycznych polskiego pochodzenia, wzbogacone o pełniącą funkcję prebiotyku inulinę.

Preparat jest dostępny w formie proszku i przeznaczony do stosowania doustnego. Każda saszetka zawiera jedną sugerowaną porcję suplementu. Mogą go stosować zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Dobrze sprawdza się w profilaktyce oraz terapii zakażeń i infekcji w obrębie układu moczowo-płciowego.

Lactobacillus rhamnosus PL1Lactobacillus plantarum PM1 to dwa szczepy bakteryjne polskiego pochodzenia. Przynależą do potężnej grupy Gram-dodatnich pałeczek kwasu mlekowego. Bakterie rodzaju Lactobacillus bytują  w ludzkim przewodzie pokarmowym i są częścią flory fizjologicznej, czyli nie związanej z procesem chorobowym. Wywierają niezwykle pozytywny wpływ na organizm człowieka: prowadzą fermentację części składników pokarmowych, pobudzają funkcje układu odpornościowego, zwalczają patogeny, uczestniczą w produkcji niektórych witamin.

Szczepy L. rhamnosus PL1L. plantarum PM1 można spotkać nie tylko w przewodzie pokarmowym. Są one obecne również w układzie moczowo-płciowym; u kobiet w wieku rozrodczym tworzą prawidłową mikroflorę dróg rodnych. Dzięki kolonizacji tych obszarów stanowią naturalną ochronę przed chorobotwórczymi mikroorganizmami. Ograniczają namnażanie się patogennych bakterii, grzybów i rzęsistków oraz hamują ich migrację w okolice cewki moczowej, ujścia pochwy u kobiet czy rejonu podnapletkowego u mężczyzn. Tym samym zmniejszają ryzyko zakażeń układu moczowego i płciowego.

Szczepy L. rhamnosus PL1L. plantarum PM1 z łatwością przywierają do komórek nabłonka wyściełającego pochwę, cewkę moczową czy odbyt, co utrudnia adhezję patogenom. Co więcej, obie grupy konkurują o dostęp do składników odżywczych. Im liczniejsza populacja bakterii probiotycznych, tym większa szansa, że chorobotwórcze organizmy zginą z braku pożywienia.

Szczepy L. rhamnosus PL1L. plantarum PM1, podobnie jak wszystkie inne szczepy bakterii z rodzaju Lactobacillus, są zdolne do samodzielnej produkcji związków o działaniu bakteriobójczym. Należy do nich m.in. kwas mlekowy, bakteriocyny i egzopolisacharydy.

Wysoka przeżywalność bakterii    
Aby bakterie probiotyczne mogły spełnić wymienione wyżej funkcje muszą najpierw zostać skutecznie dostarczone do organizmu. W prezentowanym suplemencie umieszczono liofilizat żywych kultur bakterii. Taka technologia produkcji zapewnia wyjątkową trwałość i najwyższy stopień żywotności kultur bakterii podczas ich suszenia i przechowywania.

Zarówno L. rhamnosus PL1 jak i L. plantarum PM1 są odporne na działanie kwasu solnego i soli żółci. Dzięki temu bez problemu przemieszczają się przez niesprzyjające środowisko żołądka i docierają do miejsca docelowego w organizmie, jakim jest dolny odcinek przewodu pokarmowego.

Pożywka w postaci inuliny    
Warto odnotować, że prezentowany suplement oprócz liofilizatu żywych kultur bakterii probiotycznych ma w składzie również inulinę. Jest ona prebiotykim, czyli stanowi odżywkę dla pożytecznych bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym. Pozwala im wzrastać, rozwijać się i zwiększać liczebność populacji. W badaniach naukowych podkreśla się synergistyczne działanie probiotyków i prebiotyków. Dzięki dodatkowi inuliny można znacząco zwiększyć skuteczność probiotykopterapii.

Kto może skorzystać na suplementacji     
Należy podkreślić, że prezentowany suplement tak samo dobrze sprawdza się u kobiet, jak i u mężczyzn. Probiotyki są zwykle kojarzone ze zdrowiem układu pokarmowego, coraz częściej mówi się o nich również z kontekście wsparcia leczenia ginekologicznego. Z racji tego, że to kobiety są bardziej narażone na schorzenia układu moczowo-płciowego, zwykle to do nich kieruje się suplementy probiotyczne.

Warto, by prezentowanym suplementem zainteresowali się również mężczyźni. Idealnie zda on egzamin w przypadku zakażeń dróg moczowych oraz powszechnych schorzeń prącia, typu stany zapalne żołędzi i napletka, infekcje grzybicze prącia.

Suplementacja prezentowanym preparatem nie musi być prowadzona jedynie w celach leczniczych; może także być elementem profilaktyki schorzeń układu moczowo-płciowego. Preparat jest szczególnie polecany osobom z grupy podwyższonego ryzyka schorzeń urologicznych i ginekologicznych. Wśród nich znajdują się amatorzy publicznych basenów, jacuzzi, saun; osoby aktywne seksualnie, które często zmieniają partnerów; pacjenci po albo przed planowanymi zabiegami w obrębie układu moczowo-płciowego.

Podsumowując, Miralex UroLact® to specjalistyczny preparat z grupy probiotyków urologicznych. Wyróżnia się obecnością szczepów bakteryjnych polskiego pochodzenia oraz dodatkiem prebiotyku. Jest wyjątkowo komfortowy do stosowania i odpowiedni dla obu płci.   

 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
UroLact UroLact 10 sasz.
MIRALEX
25,00 zł

UroLact 10 sasz.

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,56 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,56 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Szczepy bakterii probiotycznych polskiego pochodzenia
  • Liofilizat zapewniający większą przeżywalność bakterii
  • Wzbogacony o inulinę pełniącą funkcję prebiotyku 
  • Wspiera zdrowie układu moczowego - płciowego
  • Zmniejsza ryzyko infekcji ginekologicznych
  • Hamuje wzrost chorobotwórczych bakterii
  • Pomocny przy infekcjach dróg moczowych
  • Zwalcza zakażenia o podłożu grzybicznym
  • Przeznaczony do stosowania doustnego
  • Odpowiedni dla kobiet i mężczyzn

Miralex UroLact® to suplement z grupy probiotyków celowanych, wspierający zdrowie układu moczowo-płciowego. W skład preparatu wchodzą dwa certyfikowane szczepy bakterii probiotycznych polskiego pochodzenia, wzbogacone o pełniącą funkcję prebiotyku inulinę.

Preparat jest dostępny w formie proszku i przeznaczony do stosowania doustnego. Każda saszetka zawiera jedną sugerowaną porcję suplementu. Mogą go stosować zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Dobrze sprawdza się w profilaktyce oraz terapii zakażeń i infekcji w obrębie układu moczowo-płciowego.

Lactobacillus rhamnosus PL1Lactobacillus plantarum PM1 to dwa szczepy bakteryjne polskiego pochodzenia. Przynależą do potężnej grupy Gram-dodatnich pałeczek kwasu mlekowego. Bakterie rodzaju Lactobacillus bytują  w ludzkim przewodzie pokarmowym i są częścią flory fizjologicznej, czyli nie związanej z procesem chorobowym. Wywierają niezwykle pozytywny wpływ na organizm człowieka: prowadzą fermentację części składników pokarmowych, pobudzają funkcje układu odpornościowego, zwalczają patogeny, uczestniczą w produkcji niektórych witamin.

Szczepy L. rhamnosus PL1L. plantarum PM1 można spotkać nie tylko w przewodzie pokarmowym. Są one obecne również w układzie moczowo-płciowym; u kobiet w wieku rozrodczym tworzą prawidłową mikroflorę dróg rodnych. Dzięki kolonizacji tych obszarów stanowią naturalną ochronę przed chorobotwórczymi mikroorganizmami. Ograniczają namnażanie się patogennych bakterii, grzybów i rzęsistków oraz hamują ich migrację w okolice cewki moczowej, ujścia pochwy u kobiet czy rejonu podnapletkowego u mężczyzn. Tym samym zmniejszają ryzyko zakażeń układu moczowego i płciowego.

Szczepy L. rhamnosus PL1L. plantarum PM1 z łatwością przywierają do komórek nabłonka wyściełającego pochwę, cewkę moczową czy odbyt, co utrudnia adhezję patogenom. Co więcej, obie grupy konkurują o dostęp do składników odżywczych. Im liczniejsza populacja bakterii probiotycznych, tym większa szansa, że chorobotwórcze organizmy zginą z braku pożywienia.

Szczepy L. rhamnosus PL1L. plantarum PM1, podobnie jak wszystkie inne szczepy bakterii z rodzaju Lactobacillus, są zdolne do samodzielnej produkcji związków o działaniu bakteriobójczym. Należy do nich m.in. kwas mlekowy, bakteriocyny i egzopolisacharydy.

Wysoka przeżywalność bakterii    
Aby bakterie probiotyczne mogły spełnić wymienione wyżej funkcje muszą najpierw zostać skutecznie dostarczone do organizmu. W prezentowanym suplemencie umieszczono liofilizat żywych kultur bakterii. Taka technologia produkcji zapewnia wyjątkową trwałość i najwyższy stopień żywotności kultur bakterii podczas ich suszenia i przechowywania.

Zarówno L. rhamnosus PL1 jak i L. plantarum PM1 są odporne na działanie kwasu solnego i soli żółci. Dzięki temu bez problemu przemieszczają się przez niesprzyjające środowisko żołądka i docierają do miejsca docelowego w organizmie, jakim jest dolny odcinek przewodu pokarmowego.

Pożywka w postaci inuliny    
Warto odnotować, że prezentowany suplement oprócz liofilizatu żywych kultur bakterii probiotycznych ma w składzie również inulinę. Jest ona prebiotykim, czyli stanowi odżywkę dla pożytecznych bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym. Pozwala im wzrastać, rozwijać się i zwiększać liczebność populacji. W badaniach naukowych podkreśla się synergistyczne działanie probiotyków i prebiotyków. Dzięki dodatkowi inuliny można znacząco zwiększyć skuteczność probiotykopterapii.

Kto może skorzystać na suplementacji     
Należy podkreślić, że prezentowany suplement tak samo dobrze sprawdza się u kobiet, jak i u mężczyzn. Probiotyki są zwykle kojarzone ze zdrowiem układu pokarmowego, coraz częściej mówi się o nich również z kontekście wsparcia leczenia ginekologicznego. Z racji tego, że to kobiety są bardziej narażone na schorzenia układu moczowo-płciowego, zwykle to do nich kieruje się suplementy probiotyczne.

Warto, by prezentowanym suplementem zainteresowali się również mężczyźni. Idealnie zda on egzamin w przypadku zakażeń dróg moczowych oraz powszechnych schorzeń prącia, typu stany zapalne żołędzi i napletka, infekcje grzybicze prącia.

Suplementacja prezentowanym preparatem nie musi być prowadzona jedynie w celach leczniczych; może także być elementem profilaktyki schorzeń układu moczowo-płciowego. Preparat jest szczególnie polecany osobom z grupy podwyższonego ryzyka schorzeń urologicznych i ginekologicznych. Wśród nich znajdują się amatorzy publicznych basenów, jacuzzi, saun; osoby aktywne seksualnie, które często zmieniają partnerów; pacjenci po albo przed planowanymi zabiegami w obrębie układu moczowo-płciowego.

Podsumowując, Miralex UroLact® to specjalistyczny preparat z grupy probiotyków urologicznych. Wyróżnia się obecnością szczepów bakteryjnych polskiego pochodzenia oraz dodatkiem prebiotyku. Jest wyjątkowo komfortowy do stosowania i odpowiedni dla obu płci.   

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 10 saszetek (20 g)Porcja jednorazowa: 1 saszetka (2 g)Ilość porcji w opakowaniu: 10
w 1 saszetce (2 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna28,64 kcal 0,31%
Tłuszcz< 0,01 g0%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone< 0,01 g0%
Węglowodany1,58 g0,49%
w tym cukry1,46 g1,32%
w tym alkohole wodorotlenkowe (poliole)0,12 g*
Błonnik0,2 g*
w tym inulina (z korzenia cykorii)200,00 mg*
Białko0,06 g0,12%
Sól0,09g1,5%
Witamina C (kwas L-askorbinowy)30 mg 37,50%
Liofilizat200 mg*
Lactobacillus rhamnosus PL1 I Lactobacillus plantarum PM12 mld CFU*

Pozostałe składniki

Substancja wypełniająca - maltodekstryna ziemniaczana; składniki liofilizatu (mannitol, trehaloza, chlorek sodu, alginian sodu, chlorek wapnia); przeciwutleniacz - cytrynian sodu; aromat cytrynowy (naturalne substancje aromatyczne, maltodekstryna ziemniaczana, glukoza, guma arabska, pektyna); substancja przeciwzbrylająca - dwutlenek krzemu.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Chela-Mag B6 Forte
Chela-Mag B6 Forte
OLIMP

Magnez i witamina B6. Reguluje pracę serca, wzmacnia kości, poprawia samopoczucie i przeciwdziała skurczom.

25,00 zł
więcej
Liposomalna Wit. B Complex
Liposomalna Wit. B Complex
ALINESS

Kompleks witamin z grupy B w formie liposomalnej o przyjemnym anansowym smaku.

95,00 zł
więcej
Magnesium Ascorbate
Magnesium Ascorbate
SWANSON

Niekwaśna forma witaminy C. Askorbinian magnezu o neutralnym pH, łagodnym dla żołądka.

35,00 zł
więcej
L-Theanine 150mg
L-Theanine 150mg
DOCTOR'S BEST

Suplement o właściwościach nootropowych. Ma działanie relaksacyjne i stabilizujące nastrój.

119,00 zł
więcej
Vitamin D-3 5000 IU
Vitamin D-3 5000 IU
NOW FOODS

Kapsułki zawierające witaminę D. Wzmacniają kości oraz zęby, a także wspomagają wchłanianie wapnia.

39,00 zł
więcej
Ginkgo Biloba Double Strength
Ginkgo Biloba Double Strength
NOW FOODS

Suplement z ekstraktem miłorzębu japońskiego. Wspomaga pamięć, koncentrację oraz układ krążenia.

38,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Inulina

Informacja

Inulina (błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie) należący do polisacharydów, występujący w stanie naturalnych w tkankach roślinnych magazynując związki energetyczne, wpływający korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej (tzw. probiotyk) i stan przewodu pokarmowego i trawiennego (jelit). Posiada wysoką biodostępność minerałów (m.in. wapnia i magnezu), powoduje obniżenie tempa wzrostu glukozy po posiłkach. Inulina, chociaż sama nie jest trawiona przez organizm ludzki, lecz jest rozkładana na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy przez bakterie rozwijające się w jelitach. W suplementacji diety stosowana jest jako nierozpuszczalny błonnik pokarmowy wspomagający diety wysokobiałkowe m.in. podczas odchudzania.

Cykoria podróżnik

Informacja

Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) uprawiana lub rosnąca dziko, jej surowcem spożywczym i leczniczym są: korzeń cykorii (Radix Cichorii) oraz liść cykorii (Folium Cichorii), spożywanym w stanie surowym lub po przetworzeniu. Korzeń zawiera wiele składników aktywnych m.in. insulinę, cholinę, flawonoidy, garbniki, związki goryczkowe, pektyny, żywice i kwas cykoriowy oraz minerały i witaminy z grupy B i C. Liście zawierają witaminy z grupy B, C, karoten, minerały. Cykoria ma działanie pobudzające apetyt, żółciopędne i żółciotwórcze, moczopędne, detoksykujące i przeciwbakteryjne.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Lactobacillus rhamnosus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus rhamnosus?

Lactobacillus rhamnosus to rodzaj bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność do syntezy enzymu rozkładającego laktozę, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu dyskomfortu po spożyciu nabiału. Z drugiej strony, poprzez kolonizację śluzówki jelita, konkuruje z bakteriami patogennymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Prawidłowy stan jelit odpowiada za sprawne trawienie pokarmu, prawidłową odporność immunologiczną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale również przyczynia się do redukcji stanów zapalnych i alergicznych w ustroju.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>