Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł614,00 zł819,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Probiotics Urinary Tract+ Probiotics Urinary Tract+

Garden of Life Probiotics Urinary Tract to mieszanka aż 16 szczepów bakteryjnych wzbogacona o witaminę D3, żurawinę oraz miks prebiotyczny. Pozwala wieloaspektowo zadbać o prawidłowe funkcje układu pokarmowego i immunologicznego, a także wspiera zdrowie dróg moczowych.

Liczne czynniki antyodżywcze obecne w diecie współczesnego człowieka, częste bodźce stresowe, sterylizacja środowiska - te i wiele innych czynników wpływają negatywnie na stan mikroflory jelit, która odgrywa ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ustroju. Przywracanie eubiozy, czyli optymalnego składu mikrobioty, pozwala na usprawnienie pracy praktycznie wszystkich układów organizmu. W suplemencie tym szczepy bakteryjne zostały dobrane tak, aby poza swoim wpływem na funkcje układów pokarmowego i immunologicznego, promowały także zdrowie dróg moczowych. Dla uwydatnienia tego pola aktywności preparatu, zawarto w nim także dodatek witaminy D3 oraz żurawiny. Skład produktu tworzą:

Witamina D3 - zwana również cholekacyferolem, jest witaminą, która może być syntetyzowana w organizmie człowieka pod wpływem promieni słonecznych. Jednak ze względu na mało korzystne położenie geograficzne Europy, ta metoda suplementacji witaminy D3 efektywna może być tylko latem, w okresie największego nasłonecznienia. Stąd też dość często notuje się niedobory tej niezwykle ważnej dla prawidłowego funkcjonowania ustroju witaminy.
W suplemencie została ona zawarta głównie ze względu na swoją rolę wobec układu moczowego. Wykazano, że suplementacja witaminą D3 sprzyja powstawaniu protein ograniczających ryzyko rozwoju infekcji w obrębie dróg moczowych. Niedobory cholekacyferolu korelują z zwiększoną częstością występowania zakażeń dróg moczowych. Jej dodatek w tym produkcie jest doskonałym uzupełnieniem jego efektywności wobec układu moczowego.

Lactobacillus plantarum - szczep bakteryjny, którego suplementacja wykazuje zdolność do ograniczania rozwoju infekcji dróg moczowych. Poza tym, jest także stosowany jako uzupełnienie terapii zespołu jelita wrażliwego ze względu na swoje zdolności do redukcji jego głównych objawów, takich jak bóle brzucha czy wzdęcia. Wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Ponadto, szczep L. plantarum zalicza się do grupy psychobiotyków, co oznacza, że wpływa on na oś jelitowo-mózgową. Bakterie te sprzyjają zachowaniu dobrego nastroju oraz mogą ograniczać objawy depresji.

Lactobacillus acidophilus - wykazuje zdolność do ograniczania osiedlania się i namnażania patogenów w obrębie układu pokarmowego, a także syntetyzuje związki o działaniu przeciwbakteryjnym, w związku z czym wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Wskazuje się także na terapeutyczny wpływ L. acidophilus wobec waginozy, czyli niespecyficznego bakteryjnego zapalenia pochwy. Ponadto, szczep ten bierze udział w syntezie witamin z grupy B oraz witaminy K.

Lactobacillus paracasei - szczep bakteryjny istotnie wspierający funkcje układu odpornościowego. Wpływa korzystnie na stosunek limfocytów Th1 do Th2, a także promuje produkcję komórek NK. Zwiększa szczelność bariery jelitowej, ograniczając patogenom możliwość wnikania do krwiobiegu. Może redukować dyskomfort trawienny, polecany jest również w terapii biegunek różnego pochodzenia. Wykazuje także aktywność wobec infekcji układu moczowego, może ograniczać ich rozwój. Ponadto, promuje wrażliwość insulinową, wywierając korzystny wpływ na metabolizm węglowodanów w ustroju.

Lactobacillus rhamnosus - szczep bakterii probiotycznych o zbawiennym wpływie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Wykazuje wysoką skuteczność w terapii biegunek różnego pochodzenia, sprzyja funkcjom trawiennym, przywraca szczelność bariery jelitowej. Jest powszechnie suplementowany przez osoby odchudzające się, ze względu na swoje zdolności do ograniczania akumulacji tłuszczu w organizmie oraz zwiększania insulinowrażliwości. Skuteczność L. rhamnosus na tym polu jest na tyle znaczna, że szczep ten został zgłoszony do opatentowania jako środek przeciwdziałający otyłości. Ponadto, wskazuje się na jego profilaktyczną rolę wobec atopowego zapalenia skóry oraz infekcji dróg oddechowych.
Ze względu na zakażenia dróg moczowych, L. rhamnosus działa synergistycznie z antybiotykoterpią, promując jej efektywność.

Lactobacillus gasseri - szczep bakteryjny szczególnie lubiany przez osoby odchudzające się. Dzięki zdolności do optymalizacji sekrecji leptyny, która odpowiedzialna jest za poczucie sytości, ułatwia utrzymanie diety, promując efektywność redukcji masy ciała. Za spadek tkanki tłuszczowej w badaniach nad L. gasseri odpowiada prawdopodobnie również wpływ tychże bakterii na metabolizm lipidów. Mogą one także oddziaływać na inną płaszczyznę stwarzającą często problemy w odchudzaniu, czyli metabolizm węglowodanów, dzięki zdolności do zwiększania wrażliwości insulinowej. Poza tym, wskazuje się, że suplementacja tym szczepem promuje funkcjonalność błony śluzowej jelit.

Lactobacillus casei - sczep bakteryjny, który może stanowić środek prewencyjny wobec zakażeń układu moczowego. Korzystnie wpływa także na funkcje układu pokarmowego, może redukować dyskomfort trawienny, zarówno u osób zdrowych, jak i borykających się z zespołem jelita drażliwego. Promuje funkcjonalność procesów trawienia, może też ograniczać infekcje rozwijające się w obrębie dróg pokarmowych. Poza tym, istnieją przesłanki wskazujące, że szczep ten promuje syntezę tyroksyny w tarczycy.

Lactobacillus acidophilus - szczep bakteryjny o szerokiej efektywności prozdrowotnej. Z punktu widzenia głównego założenia suplementu, czyli wsparcia zdrowia dróg moczowych, szczególnie istotna jest jego zdolność do zapobiegania oraz wspierania terapii waginozy oraz zakażeń grzybiczych w obrębie pochwy. Poza tym, L.acidophilus zwiększają funkcjonalność układu odpornościowego oraz mogą redukować objawy przeziębienia i grypy. Szczep ten jest także aktywny w obrębie jelit, gdzie ogranicza osiedlanie się patogennych bakterii oraz wspiera funkcjonalność bariery jelitowej. Wskazuje się też, że bakterie te mogą optymalizować stosunek lipoprotein HDL do LDL.

Lactobacillus reuteri - szczep probiotyczny o istotnych zdolnościach do terapii zaburzeń układu pokarmowego. Reguluje funkcje układu pokarmowego, redukuje natężenie biegunki, może ograniczać dyskomfort trawienny. Zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji w obrębie jamy ustnej oraz narządów płciowych. L. reuteri zdolna jest też do syntezy niezwykle ważnej dla prawidłowego metabolizmu składników energetycznych witaminy B12.

Lactobacillus brevis - szczep bakteryjny szczególnie polecany wszystkim osobom szukającym wsparcia układu odpornościowego. Promuje jego funkcjonalność nie tylko poprzez wpływ na szczelność bariery jelitowej, ale też stymuluje aktywność komórek NK oraz ogranicza ekspansję patogenów w świetle jelit. W przypadku już istniejących infekcji, promuje aktywność niektórych antybiotyków. Niektóre źródła wskazują na szczególną zdolność tego szczepu do wspierania terapii zakażeń w obrębie układu moczowego.

Lactobacillus bulgaricus - dzięki wysokim zdolnościom kolonizacyjnym, szczep ten wykazuje szczególnie wysoką zdolność do promocji funkcji bariery jelitowej. Wpływa korzystnie zarówno na odpornościowe funkcje wyściółki jelit, jak i jej funkcjonalność, usprawniając pracę całego układu pokarmowego. Może ograniczać natężenie dyskomfortu trawiennego. Ponadto, istnieją źródła wskazujące na korzystny wpływ suplementacji L. bulgaricus na funkcje psychiczne.

Lactobacillus salivarius - dzięki zdolności do wytwarzania laktazy, wspierają rozkład laktozy i mogą redukować objawy związane z zaburzeniami trawienia tego cukru. Szczep ten jest również wysoce aktywny w terapii biegunek indukowanych antybiotykoterapią. Ponadto, niektóre źródła wskazują na korzystny wpływ L. salivarius na układ sercowo-naczyniowy. Bakterie te mogą obniżać poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Poza tym, wykazują korzystne działanie wobec zdrowia jamy ustnej.

Bifidobacterium lactis - szczep probiotyczny obecny m.in. w mleku matki. Wykazuje istotną zdolność do ograniczania rozwoju infekcji w obrębie układu pokarmowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia biegunki. Polecany jest również osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego ze względu na zdolność do łagodzenia objawów IBS. Wpływa także korzystnie na motorykę pracy jelit.

Bifidobacterium bifidum - znaczne zagęszczenie tych bakterii notowane jest w waginie. Ich suplementacja wpływa korzystnie na zachowanie homeostazy pochwy oraz zmniejsza ryzyko rozwoju zakażeń indukowanych obecnością E. coli. Szczep B. bifidum może też wspierać terapię biegunki oraz zaburzeń funkcji układu pokarmowego. Ponadto, zwiększa przyswajalność niektórych związków mineralnych.

Bifidobacterium breve - szczep bakteryjny, którego obecność jest szczególnie notowana w obrębie jelita grubego. Dzięki zdolnościom do optymalizacji gospodarki cukrów w organizmie oraz ograniczania akumulacji tłuszczów, jego suplementacja jest chętnie wybierana przez osoby odchudzające się. Ułatwia trawienie oraz może redukować wzdęcia. Ponadto, wykazuje korzystny wpływ na stan skóry, zwiększa jej elastyczność i odżywienie.

Bifidobacterium infantis - bakterie probiotyczne o znacznej zdolności do redukcji objawów zespołu jelita drażliwego. Wykazuje zdolność do trwałej kolonizacji w obrębie układu pokarmowego, gdzie może syntetyzować niektóre witaminy z grupy B. Poza tym, wspiera funkcje układu odpornościowego oraz trawiennego.

Bifidobacterium longum - kolejny szczep probiotyczny w preparacie należący do grupy psychobiotyków. Zwiększa tolerancję organizmu na czynniki stresowe, przez co może obniżać poziom kortyzolu we krwi. Może też promować funkcje poznawcze, ograniczać objawy depresji oraz redukować objawy schizofrenii. Wspiera funkcje układu pokarmowego, zarówno u osób zdrowych, jak i chorujących na zespół jelita drażliwego. Poza tym, wykazuje zdolność do optymalizacji profilu lipidowego. Może też ograniczać ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.

Organiczna Żurawina Pacran® - najwyższej jakości ekstrakt żurawiny, owocu powszechnie stosowanego w celu leczenia infekcji dróg moczowych. Jest źródłem proantocyjanidów ograniczających bakteriom chorobotwórczym możliwość osiedlania się w obrębie dróg moczowych. Związki te, należące do grupy flawonoidów, wykazują również zdolność do obniżania pH moczu, przez co utrudniają warunki bytowe patogenom.

Mieszanka Organicznego Błonnika Prebiotycznego - zawiera skrobię oporną pozyskaną z organicznych ziemniaków oraz błonnik akacjowy. Są one doskonałymi prebiotykami, stwarzają bakteriom probiotycznym warunki do namnażania się i kolonizacji w obrębie układu pokarmowego. Miks ten jest doskonałym uzupełnieniem kompleksu probiotycznego, zwiększającym jego efektywność w organizmie człowieka. Poza tym, błonnik wykazuje również autonomiczny, korzystny wpływ na funkcje układu pokarmowego. Reguluje motorykę pracy jelit, zapobiega zaparciom, ogranicza wchłanianie cholesterolu, spowalnia trawienie węglowodanów.

Podsumowując, Garden of Life Probiotics Urinary Tract to zaawansowany kompleks probiotyczny wzbogacony o substancje aktywne potęgujące jego działanie wobec zdrowia układu moczowego. Promując funkcjonalność układu pokarmowego rzutuje korzystnie praktycznie na wszystkie układy w organizmie, ze szczególnym uwzględnieniem układu odpornościowego. Dzięki oparciu w większości o składniki organiczne jest naturalnym rozwiązaniem pozwalającym na istotne wsparcie zdrowia organizmu.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Probiotics Urinary Tract+ Probiotics Urinary Tract+ 60 kaps.
Garden Of Life
149,00 zł

Probiotics Urinary Tract+ 60 kaps.

ilość: 60 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
mała ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-04
Do darmowej wysyłki brakuje: 50,00 zł
149,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 146,02 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Zaawansowana formuła probiotyczna złożona aż z 16 szczepów bakteryjnych
  • Zawiera dodatki maksymalizujące efektywność wobec układu moczowego
  • Całościowo wspiera zdrowie i funkcjonowanie organizmu
  • Sprzyja przywróceniu optymalnej mikroflory jelitowej
  • Ogranicza rozwój infekcji w obrębie dróg moczowych
  • Wpływa korzystnie na zdrowie układu krwionośnego
  • Zapobiega powstawaniu dyskomfortu trawiennego
  • Promuje sprawność układu pokarmowego
  • Zwiększa szczelność bariery jelitowej
  • Może optymalizować profil lipidowy
  • Korzystnie wpływa na stan skóry
  • Sprzyja dobremu samopoczuciu
  • Wspiera procesy trawienne

Garden of Life Probiotics Urinary Tract to mieszanka aż 16 szczepów bakteryjnych wzbogacona o witaminę D3, żurawinę oraz miks prebiotyczny. Pozwala wieloaspektowo zadbać o prawidłowe funkcje układu pokarmowego i immunologicznego, a także wspiera zdrowie dróg moczowych.

Liczne czynniki antyodżywcze obecne w diecie współczesnego człowieka, częste bodźce stresowe, sterylizacja środowiska - te i wiele innych czynników wpływają negatywnie na stan mikroflory jelit, która odgrywa ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ustroju. Przywracanie eubiozy, czyli optymalnego składu mikrobioty, pozwala na usprawnienie pracy praktycznie wszystkich układów organizmu. W suplemencie tym szczepy bakteryjne zostały dobrane tak, aby poza swoim wpływem na funkcje układów pokarmowego i immunologicznego, promowały także zdrowie dróg moczowych. Dla uwydatnienia tego pola aktywności preparatu, zawarto w nim także dodatek witaminy D3 oraz żurawiny. Skład produktu tworzą:

Witamina D3 - zwana również cholekacyferolem, jest witaminą, która może być syntetyzowana w organizmie człowieka pod wpływem promieni słonecznych. Jednak ze względu na mało korzystne położenie geograficzne Europy, ta metoda suplementacji witaminy D3 efektywna może być tylko latem, w okresie największego nasłonecznienia. Stąd też dość często notuje się niedobory tej niezwykle ważnej dla prawidłowego funkcjonowania ustroju witaminy.
W suplemencie została ona zawarta głównie ze względu na swoją rolę wobec układu moczowego. Wykazano, że suplementacja witaminą D3 sprzyja powstawaniu protein ograniczających ryzyko rozwoju infekcji w obrębie dróg moczowych. Niedobory cholekacyferolu korelują z zwiększoną częstością występowania zakażeń dróg moczowych. Jej dodatek w tym produkcie jest doskonałym uzupełnieniem jego efektywności wobec układu moczowego.

Lactobacillus plantarum - szczep bakteryjny, którego suplementacja wykazuje zdolność do ograniczania rozwoju infekcji dróg moczowych. Poza tym, jest także stosowany jako uzupełnienie terapii zespołu jelita wrażliwego ze względu na swoje zdolności do redukcji jego głównych objawów, takich jak bóle brzucha czy wzdęcia. Wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Ponadto, szczep L. plantarum zalicza się do grupy psychobiotyków, co oznacza, że wpływa on na oś jelitowo-mózgową. Bakterie te sprzyjają zachowaniu dobrego nastroju oraz mogą ograniczać objawy depresji.

Lactobacillus acidophilus - wykazuje zdolność do ograniczania osiedlania się i namnażania patogenów w obrębie układu pokarmowego, a także syntetyzuje związki o działaniu przeciwbakteryjnym, w związku z czym wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Wskazuje się także na terapeutyczny wpływ L. acidophilus wobec waginozy, czyli niespecyficznego bakteryjnego zapalenia pochwy. Ponadto, szczep ten bierze udział w syntezie witamin z grupy B oraz witaminy K.

Lactobacillus paracasei - szczep bakteryjny istotnie wspierający funkcje układu odpornościowego. Wpływa korzystnie na stosunek limfocytów Th1 do Th2, a także promuje produkcję komórek NK. Zwiększa szczelność bariery jelitowej, ograniczając patogenom możliwość wnikania do krwiobiegu. Może redukować dyskomfort trawienny, polecany jest również w terapii biegunek różnego pochodzenia. Wykazuje także aktywność wobec infekcji układu moczowego, może ograniczać ich rozwój. Ponadto, promuje wrażliwość insulinową, wywierając korzystny wpływ na metabolizm węglowodanów w ustroju.

Lactobacillus rhamnosus - szczep bakterii probiotycznych o zbawiennym wpływie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Wykazuje wysoką skuteczność w terapii biegunek różnego pochodzenia, sprzyja funkcjom trawiennym, przywraca szczelność bariery jelitowej. Jest powszechnie suplementowany przez osoby odchudzające się, ze względu na swoje zdolności do ograniczania akumulacji tłuszczu w organizmie oraz zwiększania insulinowrażliwości. Skuteczność L. rhamnosus na tym polu jest na tyle znaczna, że szczep ten został zgłoszony do opatentowania jako środek przeciwdziałający otyłości. Ponadto, wskazuje się na jego profilaktyczną rolę wobec atopowego zapalenia skóry oraz infekcji dróg oddechowych.
Ze względu na zakażenia dróg moczowych, L. rhamnosus działa synergistycznie z antybiotykoterpią, promując jej efektywność.

Lactobacillus gasseri - szczep bakteryjny szczególnie lubiany przez osoby odchudzające się. Dzięki zdolności do optymalizacji sekrecji leptyny, która odpowiedzialna jest za poczucie sytości, ułatwia utrzymanie diety, promując efektywność redukcji masy ciała. Za spadek tkanki tłuszczowej w badaniach nad L. gasseri odpowiada prawdopodobnie również wpływ tychże bakterii na metabolizm lipidów. Mogą one także oddziaływać na inną płaszczyznę stwarzającą często problemy w odchudzaniu, czyli metabolizm węglowodanów, dzięki zdolności do zwiększania wrażliwości insulinowej. Poza tym, wskazuje się, że suplementacja tym szczepem promuje funkcjonalność błony śluzowej jelit.

Lactobacillus casei - sczep bakteryjny, który może stanowić środek prewencyjny wobec zakażeń układu moczowego. Korzystnie wpływa także na funkcje układu pokarmowego, może redukować dyskomfort trawienny, zarówno u osób zdrowych, jak i borykających się z zespołem jelita drażliwego. Promuje funkcjonalność procesów trawienia, może też ograniczać infekcje rozwijające się w obrębie dróg pokarmowych. Poza tym, istnieją przesłanki wskazujące, że szczep ten promuje syntezę tyroksyny w tarczycy.

Lactobacillus acidophilus - szczep bakteryjny o szerokiej efektywności prozdrowotnej. Z punktu widzenia głównego założenia suplementu, czyli wsparcia zdrowia dróg moczowych, szczególnie istotna jest jego zdolność do zapobiegania oraz wspierania terapii waginozy oraz zakażeń grzybiczych w obrębie pochwy. Poza tym, L.acidophilus zwiększają funkcjonalność układu odpornościowego oraz mogą redukować objawy przeziębienia i grypy. Szczep ten jest także aktywny w obrębie jelit, gdzie ogranicza osiedlanie się patogennych bakterii oraz wspiera funkcjonalność bariery jelitowej. Wskazuje się też, że bakterie te mogą optymalizować stosunek lipoprotein HDL do LDL.

Lactobacillus reuteri - szczep probiotyczny o istotnych zdolnościach do terapii zaburzeń układu pokarmowego. Reguluje funkcje układu pokarmowego, redukuje natężenie biegunki, może ograniczać dyskomfort trawienny. Zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji w obrębie jamy ustnej oraz narządów płciowych. L. reuteri zdolna jest też do syntezy niezwykle ważnej dla prawidłowego metabolizmu składników energetycznych witaminy B12.

Lactobacillus brevis - szczep bakteryjny szczególnie polecany wszystkim osobom szukającym wsparcia układu odpornościowego. Promuje jego funkcjonalność nie tylko poprzez wpływ na szczelność bariery jelitowej, ale też stymuluje aktywność komórek NK oraz ogranicza ekspansję patogenów w świetle jelit. W przypadku już istniejących infekcji, promuje aktywność niektórych antybiotyków. Niektóre źródła wskazują na szczególną zdolność tego szczepu do wspierania terapii zakażeń w obrębie układu moczowego.

Lactobacillus bulgaricus - dzięki wysokim zdolnościom kolonizacyjnym, szczep ten wykazuje szczególnie wysoką zdolność do promocji funkcji bariery jelitowej. Wpływa korzystnie zarówno na odpornościowe funkcje wyściółki jelit, jak i jej funkcjonalność, usprawniając pracę całego układu pokarmowego. Może ograniczać natężenie dyskomfortu trawiennego. Ponadto, istnieją źródła wskazujące na korzystny wpływ suplementacji L. bulgaricus na funkcje psychiczne.

Lactobacillus salivarius - dzięki zdolności do wytwarzania laktazy, wspierają rozkład laktozy i mogą redukować objawy związane z zaburzeniami trawienia tego cukru. Szczep ten jest również wysoce aktywny w terapii biegunek indukowanych antybiotykoterapią. Ponadto, niektóre źródła wskazują na korzystny wpływ L. salivarius na układ sercowo-naczyniowy. Bakterie te mogą obniżać poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Poza tym, wykazują korzystne działanie wobec zdrowia jamy ustnej.

Bifidobacterium lactis - szczep probiotyczny obecny m.in. w mleku matki. Wykazuje istotną zdolność do ograniczania rozwoju infekcji w obrębie układu pokarmowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia biegunki. Polecany jest również osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego ze względu na zdolność do łagodzenia objawów IBS. Wpływa także korzystnie na motorykę pracy jelit.

Bifidobacterium bifidum - znaczne zagęszczenie tych bakterii notowane jest w waginie. Ich suplementacja wpływa korzystnie na zachowanie homeostazy pochwy oraz zmniejsza ryzyko rozwoju zakażeń indukowanych obecnością E. coli. Szczep B. bifidum może też wspierać terapię biegunki oraz zaburzeń funkcji układu pokarmowego. Ponadto, zwiększa przyswajalność niektórych związków mineralnych.

Bifidobacterium breve - szczep bakteryjny, którego obecność jest szczególnie notowana w obrębie jelita grubego. Dzięki zdolnościom do optymalizacji gospodarki cukrów w organizmie oraz ograniczania akumulacji tłuszczów, jego suplementacja jest chętnie wybierana przez osoby odchudzające się. Ułatwia trawienie oraz może redukować wzdęcia. Ponadto, wykazuje korzystny wpływ na stan skóry, zwiększa jej elastyczność i odżywienie.

Bifidobacterium infantis - bakterie probiotyczne o znacznej zdolności do redukcji objawów zespołu jelita drażliwego. Wykazuje zdolność do trwałej kolonizacji w obrębie układu pokarmowego, gdzie może syntetyzować niektóre witaminy z grupy B. Poza tym, wspiera funkcje układu odpornościowego oraz trawiennego.

Bifidobacterium longum - kolejny szczep probiotyczny w preparacie należący do grupy psychobiotyków. Zwiększa tolerancję organizmu na czynniki stresowe, przez co może obniżać poziom kortyzolu we krwi. Może też promować funkcje poznawcze, ograniczać objawy depresji oraz redukować objawy schizofrenii. Wspiera funkcje układu pokarmowego, zarówno u osób zdrowych, jak i chorujących na zespół jelita drażliwego. Poza tym, wykazuje zdolność do optymalizacji profilu lipidowego. Może też ograniczać ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.

Organiczna Żurawina Pacran® - najwyższej jakości ekstrakt żurawiny, owocu powszechnie stosowanego w celu leczenia infekcji dróg moczowych. Jest źródłem proantocyjanidów ograniczających bakteriom chorobotwórczym możliwość osiedlania się w obrębie dróg moczowych. Związki te, należące do grupy flawonoidów, wykazują również zdolność do obniżania pH moczu, przez co utrudniają warunki bytowe patogenom.

Mieszanka Organicznego Błonnika Prebiotycznego - zawiera skrobię oporną pozyskaną z organicznych ziemniaków oraz błonnik akacjowy. Są one doskonałymi prebiotykami, stwarzają bakteriom probiotycznym warunki do namnażania się i kolonizacji w obrębie układu pokarmowego. Miks ten jest doskonałym uzupełnieniem kompleksu probiotycznego, zwiększającym jego efektywność w organizmie człowieka. Poza tym, błonnik wykazuje również autonomiczny, korzystny wpływ na funkcje układu pokarmowego. Reguluje motorykę pracy jelit, zapobiega zaparciom, ogranicza wchłanianie cholesterolu, spowalnia trawienie węglowodanów.

Podsumowując, Garden of Life Probiotics Urinary Tract to zaawansowany kompleks probiotyczny wzbogacony o substancje aktywne potęgujące jego działanie wobec zdrowia układu moczowego. Promując funkcjonalność układu pokarmowego rzutuje korzystnie praktycznie na wszystkie układy w organizmie, ze szczególnym uwzględnieniem układu odpornościowego. Dzięki oparciu w większości o składniki organiczne jest naturalnym rozwiązaniem pozwalającym na istotne wsparcie zdrowia organizmu.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Witamina D (jako D3)1,000 IU125%
Women's Probiotic Blend164 mg-
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus paracasei
Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus gasseri
Lactobacillus casei
Lactobacillus acidophilus NCFM
Lactobacillus reuteri
Lactobacillus brevis
Lactobacillus bulgaricus
Lactobacillus sulivarius
Bifidobacterium lactis
Bifidobacterium bifidum
Bifidobacterium breve
Bifidobacterium infantis
Bifidobacterium longum
Kultur Probiotycznych Łącznie50 mld JTK
Organiczna Dzika Żurawina Pacran (owoc)500 mg
Mieszanka Organicznego Błonnika Prebiotycznego439 mg
Organiczny Ziemniak [Skrobia Oporna] (bulwa), Organiczny Błonnik Akacjowy (A. senegal)

Pozostałe składniki

Pullulan roślinny wolny od GMO (kapsułka).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Swanson
19,90 zł

Suplement zawierający witaminę B12. Zapobiega niedokrwistości, redukuje stężenie szkodliwej homocysteiny.

Kupuję
Jarrow Formulas
42,00 zł
(1)

Methyl B-12 (metylokobalamina) jest najbardziej skuteczną, najlepiej przyswajalną formą witaminy B-12.

Kupuję
Jarrow Formulas
99,00 zł

Kompleks probiotyczny dedykowany kobietom. Wspomaga zdrowie intymne, korzystnie wpływa na układ moczowy.

Kupuję
Life Extension
109,00 zł

Metylokobalamina to biologicznie aktywna witamina B12.

Kupuję
  • Popularny
Alpha GPC
Apollo's Hegemony
99,00 zł

Alpha GPC stymuluje syntezę acetylocholiny oraz wspiera pracę mózgu i wspomaga funkcje poznawcze.

Kupuję
Now Foods
119,00 zł
(7)

Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn. Wspomaga anabolizm, zwiększa odporność i poprawia samopoczucie.

Kupuję

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus acidophilus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus acidophilus?

Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii o kształcie pałeczki potrafiący produkować korzystny dla zdrowia kwas mlekowy. Głównym miejscem bytowania tych bakterii jest śluzówka jelita cienkiego. Podobnie do reszty szczepów probiotycznych z łatwością wytrzymuje niekorzystne warunki istniejące na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, dzięki czemu po podaniu doustnym przechodzi do jelita cienkiego i ulega adhezji do komórek nabłonka tworząc liczne kolonie. Ponadto obecność tego szczepu zaobserwowano w pochwie, szyjce macicy oraz w cewce moczowej, dzięki czemu konkurując z patogennymi mikroorganizmami, pozwala zwalczyć liczne choroby i utrzymać zarówno układ pokarmowy oraz moczowo-płciowy we właściwej kondycji.

Poza produkcją kwasu mlekowego, ten szczep bakterii potrafi syntetyzować również inne organiczne kwasy, które mają zdolność hamowania przylegania oraz namnażania patogenów takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Candida albicans, Shigella, Clostridium, Listeria oraz Helicobacter. Zapewniając odpowiednie pH na obszarze jelit wspomaga trawienie jedzenia oraz wchłanianie mikro- oraz makroelementów.

Odnotowano, że szczep ten posiada właściwość syntezy witaminy K, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz dodatnio wpływa na strukturę kości.

Produkując laktazę, pozwala wspomóc trawienie laktozy, czym redukuje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu nabiału. Do walki z patogenami wykorzystuje również bakteriocyny takie jak acidolina, acidofilina, laktobakcylina, laktocyna i wiele innych. 

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych, poprawie odporności organizmu oraz w leczeniu chorób antybiotykami. Są składnikiem preparatów prebiotycznych, probiotycznych i funkcjonalnych oraz jako składnik różnego rodzaju odżywek, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus paracasei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus paracasei?

Lactobacillus paracasei należą do sprzyjających zdrowiu bakterii probiotycznych. Pozwalają na uniknięcie nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego, ponieważ posiadają zdolność rozkładu laktozy, jak również produkcji wielu enzymów poprawiających absorpcję mikroskładników. Przeciwdziałają niekorzystnym bakteriom takim jak: Helicobacter pylori, Salmonella enterica, Campylobacter jejuni, a ponadto redukują negatywne działanie Candida albicans oraz Listeria monocytogenes. Co więcej, ten szczep bakterii potrafi zmniejszyć liczbę bakterii obecnych w jamie ustnej wywołujących próchnicę – Streptococcus mutants.

Bakterie tego rodzaju modulują działanie układu odpornościowego, co prowadzi do zmniejszenia intensywności stanów alergicznych. Działają również pozytywnie na produkcję neuroprzekaźnika GABA, dzięki czemu sprzyjają prawidłowej kontroli aktywności neuronów i napięcia mięśniowego.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus rhamnosus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus rhamnosus?

Lactobacillus rhamnosus to rodzaj bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność do syntezy enzymu rozkładającego laktozę, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu dyskomfortu po spożyciu nabiału. Z drugiej strony, poprzez kolonizację śluzówki jelita, konkuruje z bakteriami patogennymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Prawidłowy stan jelit odpowiada za sprawne trawienie pokarmu, prawidłową odporność immunologiczną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale również przyczynia się do redukcji stanów zapalnych i alergicznych w ustroju.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus gasseri

Informacja

Lactobacillus gasseri to pałeczka kwasu mlekowego wykazująca właściwości probiotyczne. Powszechnie występuje w układzie rozrodczym zdrowych kobiet. Korzystnie wpływa na kondycję jelit i pracę układu pokarmowego. Może redukować objawy astmy i wzmacnia odporność. Najbardziej znaną i najlepiej udokumentowaną właściwością tego szczepu jest zdolność do zmniejszania nadmiernej masy ciała i poprawy parametrów metabolicznych. 

Spośród wielu mechanizmów wykorzystywanych przez L. gasseri w walce z otyłością za najważniejsze uznawane są: korzystny wpływ na poziom lipidów i stężenie glukozy w surowicy, produkcja sprzężonego kwasu linolowego (CLA), zmniejszenie wielkości adipocytów oraz normalizacja poziomu leptyny. Pewną rolę może odgrywać również działanie przeciwzapalne.

Szczepy L. gasseri poleca się osobom zmagającym się z zespołem metabolicznym i otyłością.  Są dostępne w formie monopreparatu, można je spotkać również  w składzie złożonych kompozycji probiotycznych, które są dostępne na www.muscle-zone.pl  

 

Lactobacillus casei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei należy do bakterii fermentujących kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus. Substratem do produkcji kwasu mlekowego są związki cukru takie jak glukoza, czy laktoza. Dzięki możliwości rozbicia dwucukru - laktozy do prostszych węglowodanów, pozwala to na redukcję nietolerancji nabiału. Bakteria ta obecna jest na terenie pęcherza moczowego, dzięki czemu współzawodniczy z patogenami układu moczowego i redukuje ilość zakażeń oraz częstotliwość występowania nowotworu.

Lactobacillus casei wspomaga leczenie dolegliwości związanych z wrzodami żołądka wywołanymi Helicobacter pylori oraz redukuje ilość biegunek zależnych od Clostridium difficile. Obiecujące wyniki badań osiągnięto nad wpływem tego probiotycznego szczepu na występowanie alergii. Dlatego też wykazano jej pozytywny wpływ podczas trądziku, zapalenia skóry, infekcji dróg oddechowych, problemów z jamą ustną oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wpływając na trawienie, wspiera utrzymanie prawidłowego stosunku poszczególnych frakcji cholesterolu.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus reuteri

Informacja

Lactobacillus reuteri to bakterie Gram-dodatnie przynależące do pałeczek kwasu mlekowego. Początkowo były błędnie klasyfikowane jako Lactobacillus fermentum. Za odrębny gatunek zostały uznane w roku 1980. Swoją nazwę zawdzięczają niemieckiemu mikrobiologowi, Gerhardowi Reuterowi, który jako pierwszy je wyizolował, opisał i przeprowadził szereg badań nad ich właściwościami.

Bakterie L. reuteri występują w jelitach niektórych ssaków oraz ptaków. Czasem tego rodzaju bakterie można znaleźć również w kobiecym mleku - występują u około 15% matek karmiących.  Nie kolonizują one naturalnie jelit człowieka, dlatego w celach terapeutycznych podaje się ją z zewnątrz, najczęściej w formie suplementu diety.

L. reuteri jako jedyne na drodze fermentacji glicerolu wytwarzają reuterynę – substancję o działaniu antybiotycznym. Ponadto zwiększają ilość komórek Treg, które odpowiadają za procesy odpornościowe i tolerancję immunologiczną. W medycynie są stosowane głównie w terapii chorób przewodu pokarmowego, mogą również korzystnie wpływać na odporność.

W suplementacji występują jako samodzielny preparat albo jeden ze składników formuł probiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

 

Lactobacillus brevis

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus brevis?

Lactobacillus brevis jest gram-dodatnią bakterią kwasu mlekowego z rodziny Lactobacillus. Wyróżnia się około 16 różnych szczepów bakterii L. Brevis.

Tej bakterii używa się by wspomóc przywracanie homeostazy w mikrobiocie jelitowej. Może być pomocna także w usprawnianiu odporności oraz w leczeniu zapalenia pochwy i infekcjach układu moczowego. Tak jak inne bakterie z rodziny Lactobacillus ma zdolność do produkcji kwasu mlekowego z węglowodanów w procesie fermentacji. W ten sposób wytwarza nieco kwasowe środowisko, które utrudnia przeżycie wielu patogenom. Wiele wskazuje na to, że stosowanie L. brevis podczas antybiotykoterapii ukierunkowanej na walkę z Clostridium Difficile może podnosić jej skuteczność, jednocześnie zmniejszając ryzyko przykrych powikłań.

Lactobacillus bulgaricus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus (znana wcześniej jako Lactobacillus delbruecki) jest pałeczką gram-dodatnią, zdolną do przekształcania laktozy w kwas mlekowy. Ni jest ruchliwa i nie tworzy przetrwalników. Występuje w przewodach pokarmowych ssaków oraz w produktach fermentowanych. Jest jedną z bakterii używanych do fermentacji jogurtu. Po raz pierwszy odkryta w 1905 roku przez bułgarskiego doktora Stamena Grigorova.

Nosi miano probiotyku, a więc wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm między innymi przez wspieranie walki z bakteriami patogennymi i usprawnianie powrotu do homeostazy po zaburzeniach mikrobiomu. Potencjalne korzyści przynieść może również dla funkcjonowaniu układu odpornościowego. Może być pomocna w walce z biegunką wywołaną antybiotykami oraz przyczyniać się do poprawy trawienia i przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Pewne dane wskazują na możliwość poprawy stanu osób chorujących na choroby zapalne jelit dzięki suplementacji bakterią L. bulgaricus.

Lactobacillus bulgaricus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Bifidobacterium lactis

Informacja

Co to jest za składnik bifidobacterium lactis? 

Bifidobacterium lactis jest szczepem bakterii probiotycznych zdolnych do produkcji kwasu mlekowego, które są zaliczane do bakterii Gram-dodatnich o kształcie pałeczek. Naturalnie zasiedlają końcową część jelita krętego oraz grubego. Główną ich funkcją jest konkurowanie zarówno o pokarm, jak i o miejsce adhezji z bakteriami patogennymi, przez co ich działanie można określić jako przeciwbiegunkowe, regenerujące błonę śluzową jelit, zwiększające pozyskiwanie mikroskładników oraz regulujące perystaltykę jelita.  

Ten szczep bakterii posiada również zdolność produkcji kwasu mlekowego z laktozy oraz innych substancji, które pośrednio (przez zakwaszanie środowiska) lub bezpośrednio (działając bakteriobójczo) będą uniemożliwiały wzrost oraz przeżycie bakterii patogennych takich jak Salmonella czy Helicobacter pylori.

Suplementacja szczepami probiotycznymi pozwala na odbudowę oraz przywrócenie właściwej mikroflory jelit, która w dzisiejszych czasach jest zaburzona z powodu wielu negatywnych czynników środowiskowych.

Bifidobacterium bifidum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium bifidum?

Bifidobacterium bifidum to szczep bakterii gram-dodatnich z rodziny Bifidobacterium. Jest nieruchoma i beztlenowa, ma podłużny kształt. W ludzkim organizmie zamieszkuje głównie w jelicie grubym, ale występuje także w końcowych odcinkach jelita cienkiego, w pochwie oraz mleku matki. Jest to jeden z najczęściej używanych szczepów w preparatach probiotycznych.

Korzyści ze stosowania probiotyków z tą bakterią obejmują zmniejszenie ryzyka biegunki, zarówno tej wywołanej infekcją jak i antybiotykiem oraz zmniejszenie prawdopodobieństwa infekcji bakterią Escherichia Coli. Może być pomocny przy przywracaniu bakteryjnej homeostazy w pochwie. Zasiedlająca jelito bakteria Bifidobacterium Bifidum może przyczyniać się do lepszego odżywienia organizmu, ze względu na zdolność do produkcji niektórych witamin z grup B i K. Może być także pomocna w regulacji pracy układu odpornościowego, dzięki zmniejszaniu produkcji histaminy i poprawie odpowiedzi przeciwciał.

Bifidobacterium bifidum zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Bifidobacterium breve

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium breve?

Bifidobacterium breve to bakteria naturalnie zamieszkująca jelito grube, której obecność oraz funkcjonowanie wywiera pozytywny wpływ na trawienie, absorpcję składników pokarmowych oraz na ogólne zdrowie człowieka. Należy do nieprzetrwalnikujących bakterii Gram-dodatnich. Doskonale radzi sobie z sokami trawiennymi obecnymi na różnych etapach przewodu pokarmowego, dzięki czemu w zadowalającej ilości dociera do miejsca adhezji. Wykazano ich szczególne powinowactwo do linii komórkowej HT-29 w jelitach.

Produkując kwasy organiczne oraz kwas mlekowy skutecznie obniża zasadowość jelit, dzięki czemu indukuje niekorzystne warunki do rozwoju patogenów takich jak – Clostridium difficile, Helicobacter pylori, E.coli, Candida. Dzięki temu redukuje dolegliwości przewodu pokarmowego związane z zakażeniem bakteryjnym oraz wywołane przez antybiotykoterapie. Ponadto wykazuje pozytywny wpływ w terapii kandydozy.

Obecność szczepu z rodzaju Bifidobacterium wykazano w mleku karmiącej matki, dzięki czemu po przejściu do przewodu pokarmowego dziecka, wykazuje wiele benefitów na jego zdrowy rozwój. Pośrednio wykazuje pozytywny wpływ u ludzi z depresją, zwiększa skupienie oraz koncentrację.

Bifidobacterium breve występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium infantis

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium infantis?

Bifidobacterium infantis to bakteria kwasu mlekowego zamieszkująca układ trawienny. Jest bakterią beztlenową, posiadającą zdolność do konwersji cukrów do kwasu mlekowego.

Korzyści ze stosowania tej bakterii odnieść mogą osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego, poprzez redukcję wzdęć i gazów, zmniejszenie ryzyka biegunek oraz ograniczenie bólu brzucha. B. infantis może także zmniejszać stany zapalne w niektórych jednostkach chorobowych, takich jak łuszczyca, colitis ulcerosa czy zespół przewlekłego zmęczenia. Ciekawa jest także właściwość szybkiego wzmacniania bariery jelitowej. Dzięki temu także przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. Pomocna będzie także w przypadku dysbiozy jelitowej, gdyż może walczyć ze szkodliwymi bakteriami poprzez produkcję zabójczych dla nich czynników oraz przez konkurencję o receptory w nabłonku jelita do których mogłyby się przyłączyć.

Bifidobacterium longum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium longum?

Bifidobacterium longum to jeden z bardziej poznanych szczepów bakterii probiotycznych naturalnie bytujących w ludzkim organizmie. Podobnie jak reszta bakterii tego typu wspomaga trawienie laktozy oraz innych składników pokarmowych, dzięki czemu pozwala na właściwe wchłanianie witamin oraz składników pokarmowych na poszczególnych poziomach układu pokarmowego.

Bifidobacterium longum poprzez syntezę kwasu mlekowego, lizozymu oraz innych substancji o charakterze kwasowym wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz hamuje rozwój patogenów, w tym tych bytujących w pochwie u kobiet. Pośrednio redukuje stany zapalne oraz obniża poziom kortyzolu. Posiada również zdolność produkcji witamin z grupy B.

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń pracy układu pokarmowego, takich jak nudności, zaparcia oraz biegunki. Ze względu na obecność tego prozdrowotnego szczepu w mleku karmiącej matki, zaleca się suplementację w celu osiągnięcie pozytywnego wpływu na rozwój oraz zdrowie dziecka.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Skrobia

Informacja

Skrobia jest roślinnym cukrem zapasowym zbudowanym z cząstek glukozy wytwarzanych w procesie fotosyntezy (α-D-glukoz połączonych wiązaniami α-1,4-glikozydowymi) i jest odpowiednikiem zwierzęcego glikogenu; należącym do grupy podstawowych węglowodanów. Składa się z amylozy i amylopektyny. Jest nierozpuszczalna w wodzie, po namoczeniu pęcznieje co sprawia lepsze wypełnienie przewodu pokarmowego i osuwa uczucie głodu. Podczas ogrzewania następuje klepkowanie skrobi. Skrobie dzielimy na: natywną (uzyskiwaną m.in. z ziemniaków, kukurydzy, pszenicy) i woskową (np. w kukurydzy woskowej). Skrobię natywną wykorzystuje się w produkcji krochmalu (środka usztywniającego) oraz kisieli i budyniów. W skrobi woskowej przeważa amylopektyna. Skrobia jest niezbędnym składnikiem odżywczym w diecie węglowodanowej różnych odżywek i suplementów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Ostatnio na blogu

Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

W poprzednim tygodniu projektu opisałam, jak rozpoznać czy poród już się zaczął oraz jak w ogóle wygląda właściwy przebieg porodu naturalnego. Biorąc...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

W poprzednich trzech częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności następujących interwencji...

czytaj więcej
Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Znacie czarne, skandynawskie żelki? Ze względu na swój specyficzny smak „słodycz“ ta ma chyba tyle samo zwolenników, co wrogów. Wszystko za sprawą...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

W poprzednich dwóch częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności zarówno diety o niskiej...

czytaj więcej
Fit pierniczki

Fit pierniczki

Hej! Do świąt zostały już niecałe 3 tygodnie, co oznacza, że już powoli można zacząć pierwsze przygotowania. To idealny czas, żeby zabrać się na...

czytaj więcej
Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Zapotrzebowanie na mikroelementy zwiększa się u osób aktywnych fizycznie. Wysiłek fizyczny wyzwala szereg przemian biochemicznych, do których prawidłowego...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027