Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł615,00 zł820,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Chlorella Chlorella

Now Foods Chlorella to suplement diety w skład którego wchodzi chlorella – mikroskopijna alga o niebywałym potencjale zdrowotnym i odżywczym. Aby zwiększyć strawność chlorelli została ona poddana specjalnym procesom technologicznym, w wyniku których rozbito jej ściany komórkowe, nie uszkadzając najbardziej wartościowej zawartości komórek. Dzięki temu suplement łatwo się trawi, a wszystkie zawarte w nim składniki charakteryzują się wysoką biodostępnością i przyswajalnością.

Produkt jest rekomendowany dla wzmocnienia organizmu. Dostarcza kluczowych substancji odżywczych w naturalnej formie. Stanowi cenne wsparcie dla osób osłabionych i niedożywionych. Z uwagi na dużą zawartość pełnowartościowego, roślinnego białka i witaminy B12 poleca się go wegetarianom i weganom.

Chlorella to zbudowana z jednej komórki ciemnozielona alga, zamieszkująca słodkowodne akweny. Pomimo swoich mikroskopijnych rozmiarów stanowi nieprawdopodobnie duży rezerwuar chlorofilu (stąd jej nazwa), witamin, mikroelementów i cennych substancji odżywczych. Działa immunomodulująco, odtruwająco i przeciwutleniająco. Spowalnia proces starzenia się organizmu, wzmacnia i regeneruje. Z uwagi na tak ogromny potencjał odżywczy i zdrowotny chlorella dołączyła do topowych suplementów diety i zyskała miano „superfood”.

Wzmocnienie i odżywienie organizmu
Chlorella dostarcza organizmowi tylko wartościowych substancji odżywczych, a ich liczba i różnorodność jest imponująca. Jest jednym z najbardziej wartościowych dodatków do diety.

W 60% składa się z łatwo przyswajalnego białka o szerokim profilu aminokwasowym (aż 19 aminokwasów, w tym 9 niezbędnych). Dużą jej część stanowi chlorofil i beta-karoten. Oprócz tego chlorella obfituje w witaminy (C, B, E, K), pierwiastki, łącznie ze śladowymi (żelazo, fosfor, potas, siarka, magnez, wapń, mangan, miedź, cynk, kobalt, jod). Jest również źródłem kwasu liponowego (ważny czynnik wzrostu pożytecznych bakterii jelitowych), niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz kilku unikalnych związków, takich jak chlorellin i CGF (Chlorella Growth Factor - czynnik wzrostu chlorelli).

Wielu naukowców jest zdania, że to właśnie CGF odpowiada za odmładzające i spowalaniające starzenie właściwości chlorelli. Związek ten składa się głównie z pochodnych kwasów nukleinowych (w tym RNA i DNA), które są niezbędne dla utrzymania zdrowia komórek, ich prawidłowego wzrostu, rozwoju i regeneracji. Wiele testów udowodniło, że dieta bogata w kwasy nukleinowe pozwala odzyskać energię i sprawność.

Tak wysoka koncentracja substancji odżywczych w chlorelli zaspokaja większość potrzeb organizmu, przyczynia się do wzmocnienia jego kondycji i poprawy funkcjonowania. Zabezpiecza przed niedoborami witamin i minerałów.  

Działanie immunostymulujące
Chlorella pozytywnie wpływa na szereg parametrów układu odpornościowego. Oddziałuje z tkanką limfatyczną związaną z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego (układ GALT), gdzie znajduje się ponad 70% limfocytów całego układu immunologicznego. Stymuluje aktywność makrofagów. Nasila endogeniczną produkcję interferonu – białka emitowanego przez komórki w odpowiedzi na atak patogenów. 

Chlorella zawiera dużą ilość fikocyjaniny – barwnika odpowiadającego za jej charakterystyczny zielononiebieski kolor. Fikocyjanina jest silnym antyutleniaczem, a dodatkowo poprawia odporność poprzez zwiększenie aktywności limfocytów B i T.

Działanie odtruwające
Chlorella wspiera naturalną detoksykację i oczyszczanie organizmu. Skutecznie wiąże i usuwa z organizmu zarówno toksyny, jak i pestycydy, herbicydy, metale ciężkie (w tym niezwykle toksyczny ołów, rtęć, kadm, arsen, uran) i niebezpieczne pochodne bifenylu. Najsilniejsze właściwości odtruwające wykazuje zawarty w chlorelli chlorofil. Nie bez znaczenia jest również charakterystyczna budowa algi. Trzywarstwowe ściany komórkowe łatwo absorbują toksyny, a następnie usuwają je z organizmu.

Działanie przeciwutleniające
Suplementacja chlorellą przyczynia się do osłabienia stresu oksydacyjnego poprzez zmniejszenie produkcji reaktywnych form tlenu i stymulację procesów przeciwutleniających.

Za antyoksydacyjne właściwości chlorelli odpowiada zawarty w niej beta-karoten. Jest to jeden z najsilniejszych antyoksydantów – skutecznie wymiata z organizmu nadmiar wolnych rodników i wykazuje dużą aktywność wobec tlenu singletowego. Dodatkowo wzmacnia działanie naturalnych przeciwutleniaczy organizmu, takich jak katalaza czy peroksydaza glutationowa.

Poprawa pracy układu trawiennego
Spożywanie chlorelli przynosi wiele korzyści dla układu pokarmowego. Obecny w jej składzie błonnik pobudza pracę jelit, reguluje rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom.

Ściany komórkowe chlorelli pochłaniają toksyny z jelit zabezpieczając organizm przed zakażeniami. Dodatkowo chlorella wpływa regenerująco na śluzówkę jelit i żołądka. Łagodzi dolegliwości związane z chorobą wrzodową.

Chlorella pomaga utrzymać prawidłową mikroflorę jelitową. Stymuluje wzrost probiotycznych bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Zapobiega rozprzestrzenianiu się szkodliwych bakterii (np. E. Coli) oraz drożdży (Candida albicans).

Podsumowując, Chlorella to prawdziwa bomba witaminowo-minerałowa i bogate źródło wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania substancji odżywczych. Stanowi niezwykle wartościowy dodatek do diety. Świetnie sprawdzi się w okresie przemęczenia i osłabienia organizmu. 

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Chlorella Chlorella 1000mg 60 tab.
Now Foods
37,00 zł

Chlorella

ilość: 1000mg 60 tab.

Wszystkie warianty:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-05
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
37,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 36,26 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wysoka zawartość pełnowartościowego białka
  • Usprawnia usuwanie toksyn i metali ciężkich
  • Rekomendowany weganom i wegetarianom
  • Zawiera wiele witamin i minerałów 
  • Stymuluje system immunologiczny 
  • Przywraca prawidłową florę jelit
  • Odżywia i wzmacnia organizm
  • Bogactwo zielonego chlorofilu 
  • Hamuje starzenie i odmładza
  • Wspiera proces trawienia
  • Działa antyoksydacyjnie

Now Foods Chlorella to suplement diety w skład którego wchodzi chlorella – mikroskopijna alga o niebywałym potencjale zdrowotnym i odżywczym. Aby zwiększyć strawność chlorelli została ona poddana specjalnym procesom technologicznym, w wyniku których rozbito jej ściany komórkowe, nie uszkadzając najbardziej wartościowej zawartości komórek. Dzięki temu suplement łatwo się trawi, a wszystkie zawarte w nim składniki charakteryzują się wysoką biodostępnością i przyswajalnością.

Produkt jest rekomendowany dla wzmocnienia organizmu. Dostarcza kluczowych substancji odżywczych w naturalnej formie. Stanowi cenne wsparcie dla osób osłabionych i niedożywionych. Z uwagi na dużą zawartość pełnowartościowego, roślinnego białka i witaminy B12 poleca się go wegetarianom i weganom.

Chlorella to zbudowana z jednej komórki ciemnozielona alga, zamieszkująca słodkowodne akweny. Pomimo swoich mikroskopijnych rozmiarów stanowi nieprawdopodobnie duży rezerwuar chlorofilu (stąd jej nazwa), witamin, mikroelementów i cennych substancji odżywczych. Działa immunomodulująco, odtruwająco i przeciwutleniająco. Spowalnia proces starzenia się organizmu, wzmacnia i regeneruje. Z uwagi na tak ogromny potencjał odżywczy i zdrowotny chlorella dołączyła do topowych suplementów diety i zyskała miano „superfood”.

Wzmocnienie i odżywienie organizmu
Chlorella dostarcza organizmowi tylko wartościowych substancji odżywczych, a ich liczba i różnorodność jest imponująca. Jest jednym z najbardziej wartościowych dodatków do diety.

W 60% składa się z łatwo przyswajalnego białka o szerokim profilu aminokwasowym (aż 19 aminokwasów, w tym 9 niezbędnych). Dużą jej część stanowi chlorofil i beta-karoten. Oprócz tego chlorella obfituje w witaminy (C, B, E, K), pierwiastki, łącznie ze śladowymi (żelazo, fosfor, potas, siarka, magnez, wapń, mangan, miedź, cynk, kobalt, jod). Jest również źródłem kwasu liponowego (ważny czynnik wzrostu pożytecznych bakterii jelitowych), niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz kilku unikalnych związków, takich jak chlorellin i CGF (Chlorella Growth Factor - czynnik wzrostu chlorelli).

Wielu naukowców jest zdania, że to właśnie CGF odpowiada za odmładzające i spowalaniające starzenie właściwości chlorelli. Związek ten składa się głównie z pochodnych kwasów nukleinowych (w tym RNA i DNA), które są niezbędne dla utrzymania zdrowia komórek, ich prawidłowego wzrostu, rozwoju i regeneracji. Wiele testów udowodniło, że dieta bogata w kwasy nukleinowe pozwala odzyskać energię i sprawność.

Tak wysoka koncentracja substancji odżywczych w chlorelli zaspokaja większość potrzeb organizmu, przyczynia się do wzmocnienia jego kondycji i poprawy funkcjonowania. Zabezpiecza przed niedoborami witamin i minerałów.  

Działanie immunostymulujące
Chlorella pozytywnie wpływa na szereg parametrów układu odpornościowego. Oddziałuje z tkanką limfatyczną związaną z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego (układ GALT), gdzie znajduje się ponad 70% limfocytów całego układu immunologicznego. Stymuluje aktywność makrofagów. Nasila endogeniczną produkcję interferonu – białka emitowanego przez komórki w odpowiedzi na atak patogenów. 

Chlorella zawiera dużą ilość fikocyjaniny – barwnika odpowiadającego za jej charakterystyczny zielononiebieski kolor. Fikocyjanina jest silnym antyutleniaczem, a dodatkowo poprawia odporność poprzez zwiększenie aktywności limfocytów B i T.

Działanie odtruwające
Chlorella wspiera naturalną detoksykację i oczyszczanie organizmu. Skutecznie wiąże i usuwa z organizmu zarówno toksyny, jak i pestycydy, herbicydy, metale ciężkie (w tym niezwykle toksyczny ołów, rtęć, kadm, arsen, uran) i niebezpieczne pochodne bifenylu. Najsilniejsze właściwości odtruwające wykazuje zawarty w chlorelli chlorofil. Nie bez znaczenia jest również charakterystyczna budowa algi. Trzywarstwowe ściany komórkowe łatwo absorbują toksyny, a następnie usuwają je z organizmu.

Działanie przeciwutleniające
Suplementacja chlorellą przyczynia się do osłabienia stresu oksydacyjnego poprzez zmniejszenie produkcji reaktywnych form tlenu i stymulację procesów przeciwutleniających.

Za antyoksydacyjne właściwości chlorelli odpowiada zawarty w niej beta-karoten. Jest to jeden z najsilniejszych antyoksydantów – skutecznie wymiata z organizmu nadmiar wolnych rodników i wykazuje dużą aktywność wobec tlenu singletowego. Dodatkowo wzmacnia działanie naturalnych przeciwutleniaczy organizmu, takich jak katalaza czy peroksydaza glutationowa.

Poprawa pracy układu trawiennego
Spożywanie chlorelli przynosi wiele korzyści dla układu pokarmowego. Obecny w jej składzie błonnik pobudza pracę jelit, reguluje rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom.

Ściany komórkowe chlorelli pochłaniają toksyny z jelit zabezpieczając organizm przed zakażeniami. Dodatkowo chlorella wpływa regenerująco na śluzówkę jelit i żołądka. Łagodzi dolegliwości związane z chorobą wrzodową.

Chlorella pomaga utrzymać prawidłową mikroflorę jelitową. Stymuluje wzrost probiotycznych bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Zapobiega rozprzestrzenianiu się szkodliwych bakterii (np. E. Coli) oraz drożdży (Candida albicans).

Podsumowując, Chlorella to prawdziwa bomba witaminowo-minerałowa i bogate źródło wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania substancji odżywczych. Stanowi niezwykle wartościowy dodatek do diety. Świetnie sprawdzi się w okresie przemęczenia i osłabienia organizmu. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 60 tabletekPorcja jednorazowa: 3 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 20
w 1 porcji (3 tabletki)zawartość%ZDS
Chlorella3000 mg-
Kalorie10
Całkowita zawartość tłuszczu0 g0%
Sód0 mg0%
Węglowodany< 1 g
Białko2 g4%
Witamina A 60%
Witamina C 130%
Żelazo 35%

Pozostałe składniki

Celuloza, krzemionka, stearynian magnezu (pochodzenia roślinnego).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Trec
60,00 zł

BCAA w kapsułkach. Poprawia wytrzymałość i odporność, hamuje katabolizm, wspomaga regenerację.

Kupuję
Seeking Health
139,00 zł

Unikalna kompozycja witamin, minerałów i ziół adaptogennych. Wsparcie prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu.

Kupuję
Olimp
25,00 zł

Koncentrat do przygotowania smacznego napoju izotonicznego. Zwiększa siłę oraz wspomaga regenerację.

Kupuję
Biotech Usa
39,00 zł

Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn. Wspomaga psychiczną oraz fizyczną sprawność męskiego organizmu.

Kupuję
Seeking Health
279,00 zł

Preparat multiskładnikowy, rekomendowany w ramach szeroko pojętej profilaktyki zdrowotnej.

Kupuję
Aliness
33,90 zł

Kompleks witamin i minerałów wzbogacony ekstraktem z korzenia żeń-szenia. Zawiera naturalną witaminę C.

Kupuję

Chlorella

Informacja

Chlorella (zielenica) - jednokomórkowy glon żyjący w słodkich wodach i w środowisku wilgotnym, zawiera wiele składników odżywczych: alkohole cukrowe, fitosterole, karagen, karotenoidy, sole mineralne (magnezu, potasu i sodu), laminarynę, terpentoidy oraz witaminy (z grupy B, C, E). Jest skutecznym przeciwutleniaczem. Składniki aktywne posiadają właściwości antybakteryjne, odpornościowe, przeciwzapalne oraz wzmacniające. Sole mineralne (alginiany) pobudzają syntezę kolagenu, a fitosterole współuczestniczą w wytwarzaniu elastyny. Ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz preparatach kategorii „zdrowie i uroda”, jest składnikiem suplementów diety wpływających na różne funkcje organizmu.

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Wpływ miodu na kondycję zdrowotną osób aktywnych fizycznie

Wpływ miodu na kondycję zdrowotną osób aktywnych fizycznie

Miód jest zaliczany do grupy substancji słodzących pochodzenia naturalnego, które chętnie wykorzystywane są na co dzień w wielu gospodarstwach domowych na...

czytaj więcej
Równowaga w treningu siłowym

Równowaga w treningu siłowym

Trening siłowy i równowaga. Ta fraza różnym osobom może przywodzić na myśl różnie skojarzenia. Czym jest tak naprawdę równowaga, która powinna...

czytaj więcej
Krótki sen a uczucie głodu

Krótki sen a uczucie głodu

Fachowe piśmiennictwo wskazuje, że manipulowanie długością snu i/lub jego jakością może mieć znaczący wpływ na kompozycję sylwetki, spożycie pokarmu,...

czytaj więcej
Witamina D redukuje agresję w komórkach czerniaka

Witamina D redukuje agresję w komórkach czerniaka

Naukowcy z Cancer Research UK stwierdzili, że witamina D wpływa na zachowanie komórek czerniaka w laboratorium, czyniąc je mniej agresywnymi. Naukowcy z...

czytaj więcej
Jaka Ashwagandha jest najlepsza? – Ranking

Jaka Ashwagandha jest najlepsza? – Ranking

Na rynku znajduje się ogromny wybór produktów zawierających ekstrakt Ashwagandha. Przeciętny konsument myśli tokiem:...

czytaj więcej
Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

W poprzednim tygodniu projektu opisałam, jak rozpoznać czy poród już się zaczął oraz jak w ogóle wygląda właściwy przebieg porodu naturalnego. Biorąc...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027