Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:213,00 zł426,00 zł639,00 zł851,00 zł1 064,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-32,00 zł-43,00 zł-54,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Chlorella Chlorella

Now Foods Chlorella to suplement diety w skład którego wchodzi chlorella – mikroskopijna alga o niebywałym potencjale zdrowotnym i odżywczym. Aby zwiększyć strawność chlorelli została ona poddana specjalnym procesom technologicznym, w wyniku których rozbito jej ściany komórkowe, nie uszkadzając najbardziej wartościowej zawartości komórek. Dzięki temu suplement łatwo się trawi, a wszystkie zawarte w nim składniki charakteryzują się wysoką biodostępnością i przyswajalnością.

Produkt jest rekomendowany dla wzmocnienia organizmu. Dostarcza kluczowych substancji odżywczych w naturalnej formie. Stanowi cenne wsparcie dla osób osłabionych i niedożywionych. Z uwagi na dużą zawartość pełnowartościowego, roślinnego białka i witaminy B12 poleca się go wegetarianom i weganom.

Chlorella to zbudowana z jednej komórki ciemnozielona alga, zamieszkująca słodkowodne akweny. Pomimo swoich mikroskopijnych rozmiarów stanowi nieprawdopodobnie duży rezerwuar chlorofilu (stąd jej nazwa), witamin, mikroelementów i cennych substancji odżywczych. Działa immunomodulująco, odtruwająco i przeciwutleniająco. Spowalnia proces starzenia się organizmu, wzmacnia i regeneruje. Z uwagi na tak ogromny potencjał odżywczy i zdrowotny chlorella dołączyła do topowych suplementów diety i zyskała miano „superfood”.

Wzmocnienie i odżywienie organizmu
Chlorella dostarcza organizmowi tylko wartościowych substancji odżywczych, a ich liczba i różnorodność jest imponująca. Jest jednym z najbardziej wartościowych dodatków do diety.

W 60% składa się z łatwo przyswajalnego białka o szerokim profilu aminokwasowym (aż 19 aminokwasów, w tym 9 niezbędnych). Dużą jej część stanowi chlorofil i beta-karoten. Oprócz tego chlorella obfituje w witaminy (C, B, E, K), pierwiastki, łącznie ze śladowymi (żelazo, fosfor, potas, siarka, magnez, wapń, mangan, miedź, cynk, kobalt, jod). Jest również źródłem kwasu liponowego (ważny czynnik wzrostu pożytecznych bakterii jelitowych), niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz kilku unikalnych związków, takich jak chlorellin i CGF (Chlorella Growth Factor - czynnik wzrostu chlorelli).

Wielu naukowców jest zdania, że to właśnie CGF odpowiada za odmładzające i spowalaniające starzenie właściwości chlorelli. Związek ten składa się głównie z pochodnych kwasów nukleinowych (w tym RNA i DNA), które są niezbędne dla utrzymania zdrowia komórek, ich prawidłowego wzrostu, rozwoju i regeneracji. Wiele testów udowodniło, że dieta bogata w kwasy nukleinowe pozwala odzyskać energię i sprawność.

Tak wysoka koncentracja substancji odżywczych w chlorelli zaspokaja większość potrzeb organizmu, przyczynia się do wzmocnienia jego kondycji i poprawy funkcjonowania. Zabezpiecza przed niedoborami witamin i minerałów.  

Działanie immunostymulujące
Chlorella pozytywnie wpływa na szereg parametrów układu odpornościowego. Oddziałuje z tkanką limfatyczną związaną z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego (układ GALT), gdzie znajduje się ponad 70% limfocytów całego układu immunologicznego. Stymuluje aktywność makrofagów. Nasila endogeniczną produkcję interferonu – białka emitowanego przez komórki w odpowiedzi na atak patogenów. 

Chlorella zawiera dużą ilość fikocyjaniny – barwnika odpowiadającego za jej charakterystyczny zielononiebieski kolor. Fikocyjanina jest silnym antyutleniaczem, a dodatkowo poprawia odporność poprzez zwiększenie aktywności limfocytów B i T.

Działanie odtruwające
Chlorella wspiera naturalną detoksykację i oczyszczanie organizmu. Skutecznie wiąże i usuwa z organizmu zarówno toksyny, jak i pestycydy, herbicydy, metale ciężkie (w tym niezwykle toksyczny ołów, rtęć, kadm, arsen, uran) i niebezpieczne pochodne bifenylu. Najsilniejsze właściwości odtruwające wykazuje zawarty w chlorelli chlorofil. Nie bez znaczenia jest również charakterystyczna budowa algi. Trzywarstwowe ściany komórkowe łatwo absorbują toksyny, a następnie usuwają je z organizmu.

Działanie przeciwutleniające
Suplementacja chlorellą przyczynia się do osłabienia stresu oksydacyjnego poprzez zmniejszenie produkcji reaktywnych form tlenu i stymulację procesów przeciwutleniających.

Za antyoksydacyjne właściwości chlorelli odpowiada zawarty w niej beta-karoten. Jest to jeden z najsilniejszych antyoksydantów – skutecznie wymiata z organizmu nadmiar wolnych rodników i wykazuje dużą aktywność wobec tlenu singletowego. Dodatkowo wzmacnia działanie naturalnych przeciwutleniaczy organizmu, takich jak katalaza czy peroksydaza glutationowa.

Poprawa pracy układu trawiennego
Spożywanie chlorelli przynosi wiele korzyści dla układu pokarmowego. Obecny w jej składzie błonnik pobudza pracę jelit, reguluje rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom.

Ściany komórkowe chlorelli pochłaniają toksyny z jelit zabezpieczając organizm przed zakażeniami. Dodatkowo chlorella wpływa regenerująco na śluzówkę jelit i żołądka. Łagodzi dolegliwości związane z chorobą wrzodową.

Chlorella pomaga utrzymać prawidłową mikroflorę jelitową. Stymuluje wzrost probiotycznych bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Zapobiega rozprzestrzenianiu się szkodliwych bakterii (np. E. Coli) oraz drożdży (Candida albicans).

Podsumowując, Chlorella to prawdziwa bomba witaminowo-minerałowa i bogate źródło wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania substancji odżywczych. Stanowi niezwykle wartościowy dodatek do diety. Świetnie sprawdzi się w okresie przemęczenia i osłabienia organizmu. 

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Chlorella Chlorella 1000mg 120 tab.
Now Foods
69,00 zł

Wszystkie warianty:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
mała ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-11
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
69,00 złz VAT
1,73 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 67,62 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wysoka zawartość pełnowartościowego białka
  • Usprawnia usuwanie toksyn i metali ciężkich
  • Rekomendowany weganom i wegetarianom
  • Zawiera wiele witamin i minerałów 
  • Stymuluje system immunologiczny 
  • Przywraca prawidłową florę jelit
  • Odżywia i wzmacnia organizm
  • Bogactwo zielonego chlorofilu 
  • Hamuje starzenie i odmładza
  • Wspiera proces trawienia
  • Działa antyoksydacyjnie

Now Foods Chlorella to suplement diety w skład którego wchodzi chlorella – mikroskopijna alga o niebywałym potencjale zdrowotnym i odżywczym. Aby zwiększyć strawność chlorelli została ona poddana specjalnym procesom technologicznym, w wyniku których rozbito jej ściany komórkowe, nie uszkadzając najbardziej wartościowej zawartości komórek. Dzięki temu suplement łatwo się trawi, a wszystkie zawarte w nim składniki charakteryzują się wysoką biodostępnością i przyswajalnością.

Produkt jest rekomendowany dla wzmocnienia organizmu. Dostarcza kluczowych substancji odżywczych w naturalnej formie. Stanowi cenne wsparcie dla osób osłabionych i niedożywionych. Z uwagi na dużą zawartość pełnowartościowego, roślinnego białka i witaminy B12 poleca się go wegetarianom i weganom.

Chlorella to zbudowana z jednej komórki ciemnozielona alga, zamieszkująca słodkowodne akweny. Pomimo swoich mikroskopijnych rozmiarów stanowi nieprawdopodobnie duży rezerwuar chlorofilu (stąd jej nazwa), witamin, mikroelementów i cennych substancji odżywczych. Działa immunomodulująco, odtruwająco i przeciwutleniająco. Spowalnia proces starzenia się organizmu, wzmacnia i regeneruje. Z uwagi na tak ogromny potencjał odżywczy i zdrowotny chlorella dołączyła do topowych suplementów diety i zyskała miano „superfood”.

Wzmocnienie i odżywienie organizmu
Chlorella dostarcza organizmowi tylko wartościowych substancji odżywczych, a ich liczba i różnorodność jest imponująca. Jest jednym z najbardziej wartościowych dodatków do diety.

W 60% składa się z łatwo przyswajalnego białka o szerokim profilu aminokwasowym (aż 19 aminokwasów, w tym 9 niezbędnych). Dużą jej część stanowi chlorofil i beta-karoten. Oprócz tego chlorella obfituje w witaminy (C, B, E, K), pierwiastki, łącznie ze śladowymi (żelazo, fosfor, potas, siarka, magnez, wapń, mangan, miedź, cynk, kobalt, jod). Jest również źródłem kwasu liponowego (ważny czynnik wzrostu pożytecznych bakterii jelitowych), niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz kilku unikalnych związków, takich jak chlorellin i CGF (Chlorella Growth Factor - czynnik wzrostu chlorelli).

Wielu naukowców jest zdania, że to właśnie CGF odpowiada za odmładzające i spowalaniające starzenie właściwości chlorelli. Związek ten składa się głównie z pochodnych kwasów nukleinowych (w tym RNA i DNA), które są niezbędne dla utrzymania zdrowia komórek, ich prawidłowego wzrostu, rozwoju i regeneracji. Wiele testów udowodniło, że dieta bogata w kwasy nukleinowe pozwala odzyskać energię i sprawność.

Tak wysoka koncentracja substancji odżywczych w chlorelli zaspokaja większość potrzeb organizmu, przyczynia się do wzmocnienia jego kondycji i poprawy funkcjonowania. Zabezpiecza przed niedoborami witamin i minerałów.  

Działanie immunostymulujące
Chlorella pozytywnie wpływa na szereg parametrów układu odpornościowego. Oddziałuje z tkanką limfatyczną związaną z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego (układ GALT), gdzie znajduje się ponad 70% limfocytów całego układu immunologicznego. Stymuluje aktywność makrofagów. Nasila endogeniczną produkcję interferonu – białka emitowanego przez komórki w odpowiedzi na atak patogenów. 

Chlorella zawiera dużą ilość fikocyjaniny – barwnika odpowiadającego za jej charakterystyczny zielononiebieski kolor. Fikocyjanina jest silnym antyutleniaczem, a dodatkowo poprawia odporność poprzez zwiększenie aktywności limfocytów B i T.

Działanie odtruwające
Chlorella wspiera naturalną detoksykację i oczyszczanie organizmu. Skutecznie wiąże i usuwa z organizmu zarówno toksyny, jak i pestycydy, herbicydy, metale ciężkie (w tym niezwykle toksyczny ołów, rtęć, kadm, arsen, uran) i niebezpieczne pochodne bifenylu. Najsilniejsze właściwości odtruwające wykazuje zawarty w chlorelli chlorofil. Nie bez znaczenia jest również charakterystyczna budowa algi. Trzywarstwowe ściany komórkowe łatwo absorbują toksyny, a następnie usuwają je z organizmu.

Działanie przeciwutleniające
Suplementacja chlorellą przyczynia się do osłabienia stresu oksydacyjnego poprzez zmniejszenie produkcji reaktywnych form tlenu i stymulację procesów przeciwutleniających.

Za antyoksydacyjne właściwości chlorelli odpowiada zawarty w niej beta-karoten. Jest to jeden z najsilniejszych antyoksydantów – skutecznie wymiata z organizmu nadmiar wolnych rodników i wykazuje dużą aktywność wobec tlenu singletowego. Dodatkowo wzmacnia działanie naturalnych przeciwutleniaczy organizmu, takich jak katalaza czy peroksydaza glutationowa.

Poprawa pracy układu trawiennego
Spożywanie chlorelli przynosi wiele korzyści dla układu pokarmowego. Obecny w jej składzie błonnik pobudza pracę jelit, reguluje rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom.

Ściany komórkowe chlorelli pochłaniają toksyny z jelit zabezpieczając organizm przed zakażeniami. Dodatkowo chlorella wpływa regenerująco na śluzówkę jelit i żołądka. Łagodzi dolegliwości związane z chorobą wrzodową.

Chlorella pomaga utrzymać prawidłową mikroflorę jelitową. Stymuluje wzrost probiotycznych bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Zapobiega rozprzestrzenianiu się szkodliwych bakterii (np. E. Coli) oraz drożdży (Candida albicans).

Podsumowując, Chlorella to prawdziwa bomba witaminowo-minerałowa i bogate źródło wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania substancji odżywczych. Stanowi niezwykle wartościowy dodatek do diety. Świetnie sprawdzi się w okresie przemęczenia i osłabienia organizmu. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 120 tabletekPorcja jednorazowa: 3 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 40
w 1 porcji (3 tabletki)zawartość%ZDS
Chlorella3000 mg-
Kalorie10
Całkowita zawartość tłuszczu0 g0%
Sód0 mg0%
Węglowodany< 1 g
Białko2 g4%

Pozostałe składniki

Celuloza, krzemionka, stearynian magnezu (pochodzenia roślinnego).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Seeking Health
129,00 zł

Kompleks witamin i minerałów. Zawiera aktywne metylowane formy wit. B12 i folianu.

Kupuję
Controlled Labs
149,00 zł
(4)

Kompleks witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Olimp
3,50 zł

Koncentrat do przygotowania smacznego napoju izotonicznego. Zwiększa siłę oraz wspomaga regenerację.

Kupuję
Life Extension
79,00 zł
(3)

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Trec
99,00 zł

Aminokwasy z tauryną, glutaminą, witaminami C i B6. Zwiększają wytrzymałość i wspomagają regenerację.

Kupuję
Olimp
24,00 zł
(2)

Preparat węglowodanowy dla sportowców. Zapewnia większą siłę oraz szybszy przebieg procesów regeneracyjnych.

Kupuję

Chlorella

Informacja

Chlorella (zielenica) - jednokomórkowy glon żyjący w słodkich wodach i w środowisku wilgotnym, zawiera wiele składników odżywczych: alkohole cukrowe, fitosterole, karagen, karotenoidy, sole mineralne (magnezu, potasu i sodu), laminarynę, terpentoidy oraz witaminy (z grupy B, C, E). Jest skutecznym przeciwutleniaczem. Składniki aktywne posiadają właściwości antybakteryjne, odpornościowe, przeciwzapalne oraz wzmacniające. Sole mineralne (alginiany) pobudzają syntezę kolagenu, a fitosterole współuczestniczą w wytwarzaniu elastyny. Ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz preparatach kategorii „zdrowie i uroda”, jest składnikiem suplementów diety wpływających na różne funkcje organizmu.

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027