Dane są przesyłane i analizowane
przez zewnętrzne serwisy dostawców.
Całość nie powinna trwać dłużej
niż 30 sekund.
Zamówienie: | 242,00 zł | 485,00 zł | 727,00 zł | 969,00 zł | 1 212,00 zł |
---|
Wysyłka: | -13,00 zł | -25,00 zł | -37,00 zł | -49,00 zł | -61,00 zł |
---|
Zamówienie: | 242,00 zł | 485,00 zł | 727,00 zł | 969,00 zł | 1 212,00 zł |
---|
Wysyłka: | -13,00 zł | -25,00 zł | -37,00 zł | -49,00 zł | -61,00 zł |
---|
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od kolejnego progu zniżki na wysyłkę.
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od darmowej dostawy.
Potwierdź lub zmień preferowany przez siebie kraj dostawy, język lub walutę. Jeśli zrobisz to w momencie zalogowania, preferencje te zostaną zapamiętane na Twoim MZKoncie. Możesz je zmienić w każdej chwili, klikając w strzałkę znajdującą się u góry strony.
Twoja lokalizacja wpływa na ostateczną kwotę zamówienia. Może się ona różnić w zależności od wysokości stawki VAT obowiazującej w miejscu Twojego aktualnego pobytu.
domyślny magazyn dla bieżącej lokalizacji
magazyn alternatywny
magazyn niedostępny
od 3 sztuk tylko: 67,62 zł / szt. -2%
Saccharomyces Boulardii to jednoskładnikowy suplement diety zawierający probiotyczne kultury drożdżowe szczepu Saccharomyces Boulardii, które posiadają udokumentowaną skuteczność w zwalczaniu objawów biegunek o różnej etiologii oraz pomagają odbudować mikroflorę jelitową. W jednej kapsułce znajduje się 5 miliardów CFU Saccharomyces Boulardii.
Probiotyki to żywe drobnoustroje, które według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) podane w odpowiedniej ilości wpływają korzystnie na stan zdrowia gospodarza. Probiotyki, poza właściwościami prozdrowotnymi, muszą również spełniać inne kryteria, do których należą m.in.: udokumentowane bezpieczeństwo stosowania, odporność na działanie soku żołądkowego i kwasów żółciowych, zdolność do zasiedlenia jelita oraz właściwości pozwalające na skuteczne konkurowanie o receptory z drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Probiotyki mogą występować zarówno w postaci specjalnych preparatów, w skład których wchodzi pojedynczy szczep lub złożone hodowle, jak również mogą pochodzić z żywności (fermentowane produkty mleczne – jogurt, maślanka, kefir).
Saccharomyces boulardii to gatunek niepatogennych grzybów drożdżopodobnych. Wykazano, że szczep ten posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwtoksynowe, a także wpływa na skład flory bakteryjnej jelit, metabolizm oraz odporność immunologiczną.
Szczep saccharomyces boulardii został wyizolowany w 1920 roku z owoców liczi i mangostanu przez mikrobiologa Henry’ego Boularda. Drobnoustrój ten cechuje się optymalną temperaturą wzrostu (37oC) oraz jest oporny na działanie kwasów żółciowych i niskie pH treści żołądkowej.
Mechanizm działania S. boulardii
Działanie S. bouardii jest wielokierunkowe. Zaobserwowano wiele mechanizmów, poprzez które szczep ten wywiera korzystny wpływ na ludzki organizm. Należą do nich m.in.: wzrost przyczepności bakterii patogennych do S. boluardii, co redukuje przyleganie bakterii do komórek jelita oraz usprawnia ich wydalanie z organizmu; stabilizacja flory jelitowej poprzez przywrócenie syntezy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (kwasu octowego, propionowego i masłowego); uczestniczenie w produkcji poliamidów odpowiadających za dojrzewanie enterocytów, dzięki którym możliwa jest produkcja enzymów trawiennych.
Ponadto S. boulardii odgrywa istotną role we wspomaganiu systemu odpornościowego – zwiększa zawartość komponentu wydzielniczego (SC) i immunoglobuliny A (IgA), a także stymuluje wydzielanie czynnika antyzapalnego oraz ogranicza syntezę prozapalnej cytokiny IL-8.
Przeciwdziałanie biegunce związanej z antybiotykoterapią
Antybiotykoterapia, w szczególności ta o wysokim zakresie działania przeciwbakteryjnego oraz w stosunku do bakterii beztlenowych (m.in. klindamycyna, aminopenicylina), może prowadzić do pojawienia się biegunki, u podłoża której stwierdza się przede wszystkim zaburzenia mikroflory jelitowej.
Według licznych metaanaliz stosowanie probiotyków może zminimalizować ryzyko wystąpienia biegunki nawet o 60%. Szczep ten przeciwdziała biegunce zarówno w przypadku dorosłych, jak i dzieci. Udowodniono, że przyjmowanie probiotyku zawierającego S. boulardii w dawce wynoszącej 0,2-1 g/dobę podczas trwania anybiotykoterapii może zmniejszyć ryzyko pojawienia się biegunki o ponad 50%.
Skuteczność w zakażeniu wywołanym przez Clostridium difficile
Saccharomyces boulardii wytwarzają proteazę zdolną do wiązania toksyn produkowanych przez Clostridium difficile, która ogranicza sekrecję wody i jonów sodu do wnętrza jelita oraz usprawnia proces trawienia białka, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko wystąpienia rzekomobłoniastego zapalenia okrężnicy.
Zakażenie C. difficile jest dość częstym zjawiskiem towarzyszącym antybiotykoterapii i stanowi ok. 10-20% biegunek. Ponadto nierzadko jest przyczyną jelitowych zakażeń szpitalnych. Randomizowane badania naukowe wykazały, że szczep Saccharomyces boulardii jest skuteczny w szczególności w przypadku pacjentów zmagających się z nawracającymi epizodami biegunki spowodowanej obecnością C. difficile.
Saccharomyces boulardii a biegunka podróżnych
Biegunka podróżnych diagnozowana jest, jeśli osoba chora oddaje 3 lub więcej płynnych bądź półpłynnych stolców na dobę, którym towarzyszy co namniej 1 z podanych objawów – podwyższona temperatura, nudności, wymioty, bolesne parcie na stolce oraz krew w stolcu. Symptomy te pojawiają się zazwyczaj podczas pierwszych 2 tygodni trwania podróży i bez wszczęcia odpowiedniego leczenia mogą utrzymywać się do ok. 4 dni. Najczęstszą przyczyną biegunki są zakażenia bakteryjne wywołane m.in. szczepem Escherichia Coli oraz bakteriami z rodzaju Schigella, Salmonella czy Camputobacter.
Badania naukowe udowodniły, że S. boulardi może być skuteczna w przeciwdziałaniu biegunce podróżnych. Według obserwacji przeprowadzonych wśród dorosłych osób podróżujących z Austrii do krajów tropikalnych, które przyjmowały S. boulardii przed podróżą oraz w jej trakcie stwierdzono redukcję wystąpienia biegunki podróżnych o ok. 20%.
Podsumowując, Now Foods Saccharomyces Boulardii to suplement diety, który skutecznie uzupełnia dietę w korzystny dla zdrowia szczep Saccharomyces boulardii. Preparat może być szczególnie przydatny podczas antybiotykoterapii i nawracających biegunek o różnym pochodzeniu, a także zalecany jest osobom podróżującym do krajów obarczonych podwyższonym ryzykiem wystąpienia biegunki podróżnych.
Preparaty probiotyczne najlepiej przyjmować w trakcie posiłku lub chwilę przed nim (maksymalnie do 30 minut przed). Zapewnia to wyższą przeżywalność bakterii, gdyż posiłek działa ochronnie i wpływa buforująco na treść żołądkową, natomiast niskie pH treści żołądkowej może uszkodzić osłonkę kapsułki.
W przypadku antybiotykoterapii najlepiej przyjmować probiotyk w trakcie i co najmniej tydzień po jej zakończeniu. W przypadku szczepu Saccharomyces Boulardii nie trzeba zachowywać odstępu czasowego po spożyciu antybiotyku.
Now Foods to firma z wieloletnim doświadczeniem w branży, która oferuje szeroki wybór odżywek i suplementów diety. Marka znana jest między innymi z wysokiej jakości preparatów przeznaczonych do pielęgnacji włosów i paznokci oraz suplementów wpływających korzystnie na układ odpornościowy. W ofercie dostępne są również preparaty o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwbakteryjnym, zmniejszającym apetyt, wspomagającym redukcję tkanki tłuszczowej i poprawiającym trawienie. Wszystkie produkty wykonane są na bazie naturalnych składników.
Pozostało jeszcze 200 znaków, aby recenzja mogła zostać oceniona.
w 1 porcji (2 kapsułki) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Saccharomyces boulardii (podgatunek Saccharomyces cerevisiae) | 10 miliardów CFU | * |
Celuloza (kapsułka), Organiczna Inulina (FOS) (Fruktooligosacharydy) i Guma Guar.
Połączenie naturalnej witaminy D3 i opatentowanej formy witaminy K2 MK7 w płynnej formie.
KupujęWitamina D3 dla noworodków i niemowląt do 12 miesiąca życia. Bezsmakowy preparat w płynie.
KupujęEfektywna dawka inozytolu. Korzystnie wpływa na nastrój, pomaga w walce z zaburzeniami metabolicznymi.
KupujęSaccharomyces cerevisiae – drożdże z gatunku grzybów jednokomórkowych, powszechnie wykorzystywane przez badaczy jako materiał do badań, ze względu na ich niewielkie wymagania środowiskowe. Są również często stosowane w przemyśle spożywczym.
Mają również właściwości prozdrowotne, wskazywane są jako substytut podrobów dla osób stosujących dietę bezmięsną. Są dobrym źródłem witamin, szczególnie tych z grupy B. Wykazują także korzystny wpływ na stan mikroflory bakteryjnej, zwiększając funkcjonalność bariery jelitowej.
W suplementach diety oraz lekach stosowane są głównie w celu wsparcia funkcjonowania układu pokarmowego. Obecne są także w produktach mających poprawiać jakość skóry, włosów i paznokci, choć obecny stan wiedzy na temat Saccharomyces cerevisiae wskazuje, że działanie wobec tych tkanek jest podyktowane ich wpływem na stan mikrobioty.
Melatonina hormon snu – czym jest i jak działa?
Szyszynka jest narządem unikatowym pod względem zarówno parzystości (jako jeden z niewielu narządów ludzkiego organizmu...
Hantle i wyciągi jako uzupełnienie treningu siłowego
Swego czasu bardzo modne było twierdzenie, że jedynym męskim treningiem jest trening ze sztangą, z dużymi ciężarami i na niską ilość powtórzeń. Ludzie...
MSM – związek siarki w którym pokładamy nadzieję na zdrowie – czy słusznie?
MSM co to?Czy MSM wspiera stawy?MSM a stany zapalneMSM a odpornośćZastosowanie przeciwnowotworowe MSMMSM Bezpieczeństwo stosowania MSM co to? MSM, a...
Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!
Magnez jest ostatnio suplementem niezwykle forsowanym w marketingu. Co rusz powstają kolejne reklamy, zapewniające o coraz większej bioretencji,...
Maślan Sodu – działanie, wskazania i dawkowanie
Kwas masłowy, inaczej maślan sodu zyskał na popularności w ostatnich latach nie ze względu na modę, która nierzadko przenika...
Pirodyksyna vs P-5-P w suplementacji witaminy B6
Aktywna forma witaminy B6, pirydoksal-5-fosforan (P5P), służy jako kofaktor dla ponad 150 enzymów w organizmie, w tym reakcji transsulfuracji i...