Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Advanced Multi-Strain Formula Advanced Multi-Strain Formula

Bio-Kult Advanced multi-strain formula to kompleksowy najwyższej jakości probiotyk zawierający w swoim składzie aż 14 szczepów bakteryjnych wspierających odpowiednie funkcjonowanie układu pokarmowego. W jednej kapsułce znajduje się minimum 2 miliardy mikroorganizmów (2x109 CFU).

Produkt ze względu na swój bogaty skład polecany jest we wszelkich schorzeniach związanych z układem pokarmowym. Regeneruje oraz przywraca do stanu fizjologicznego mikroflorę jelitową, co jest niezbędne podczas przeprowadzonej kuracji antybiotykowej.

Bakterie zostały poddane procesowy liofilizacji, co pozwala na zwiększoną przeżywalność w kwaśnym środowisku przewodu pokarmowego oraz umożliwia trzymanie produktu w temperaturze pokojowej, bez potrzeby chłodzenia w lodówce.

Bacillus subtilis – bakteria gram-dodatnia należąca do rodziny Bacillaceae. Wykazuje właściwości immunomodulujące, wzmacnia naturalne funkcje układu odpornościowego. Szczególnie polecany w chorobach autoimmunizacyjnych tj. choroba Gravesa-Basedova czy RZS.

Bifidobacterium bifidum – mikroorganizm zagnieżdżający się głównie w błonie śluzowej jelita grubego oraz w pochwie. Zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii chorobotwórczych tj. E.coli czy Salmonella poprzez wytwarzanie kwasu mlekowego i octowego obniżającego pH całego układu pokarmowego. Ułatwiają absorbcje składników odżywczych z pożywienia, pomaga w walce z biegunkami, wzdęciami i innymi dolegliwościami ze strony układu trawiennego.

Bifidobacterium breve – szczep szczególnie polecany osobom z zespołem jelita wrażliwego. Znacząco łagodzi skutki choroby oraz poprawia jakość życia. Pomocny również w zapobieganiu biegunek u dzieci.

Bifidobacterium infantis należy do grupy psychobiotyków oddziaływujących na oś jelitowo-mózgową. Jego odpowiednia ilość  w układzie pokarmowym wpływa na poziom serotoniny w mózgu, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za dobre samopoczucie i nastrój.

Bifidobacterium longum – szczep bakteryjny używany w terapii leczenia nietolerancji na laktozę, problemów z jelitami, infekcjami pochwy oraz chorób dróg moczowych. Może wpływać na oś jelitowo-mózgową obniżając poziom kortyzolu, tym samym zmniejszając ogólny stan zapalny w organizmie.

Lactobacillus acidophilus – pałeczka kwasu mlekowego, wykorzystywana do produkcji wyrobów mlecznych. Wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie receptorów kannabinoidów w rdzeniu kręgowym odpowiedzialnych za odczuwanie bólu.

Lactobaciullus delbrueckii ssp - bakteria gram-dodatnia stosowana w ciężkich przypadkach wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Lactobaciullus casei - bakteria gram-dodatnia wykazująca korzystny wpływ w infekcjach jelitowych oraz zakażeniu H.pylori. W największej ilości znajduje się w jamie ustnej oraz jelicie grubym.

Lactobaciullus plantarum - bakteria kwasu mlekowego. Łagodzi skutki uboczne alergii pokarmowych oraz uniemożliwia wzrost patogenów w przewodzie pokarmowym.

Lactobacillus rhamnosus - bakteria probiotyczna hamująca rozwój drobnoustrojów w układzie pokarmowym. Jest niezwykle ważnym szczepem w walce z nadwaga i otyłością wśród dzieci i dorosłych. Używana także w chorobach skóry tj. AZS oraz w zakażeniach układu oddechowego. Ponadto redukuje uczucie leku i depresję poprzez zwiększenie stężenia GABA w mózgu.

Lactobacillus helveticus - wykazuje silne działanie hamujące rozwój szkodliwych bakterii w przewodzie pokarmowym, przywracając tym samym fizjologiczną mikroflorę jelitową. Zapobiega oraz skraca czas trwania biegunek.

Lactobacillus salivarius - bakteria uczestnicząca w wytwarzaniu laktazy, enzymu pomagającego trawienie laktozy. Łagodzi tym samym skutki nietolerancji tj. wzdęcia, biegunki, gazy, bóle brzucha.

Lactococcus lactis ssp. Lactis - szczep bakterii probiotycznych o działaniu immunomodulującym, bierze udział w wytwarzaniu cytokin w komórkach układu immunologicznego.

Streptococcus thermophilus – łagodzi objawy nietolerancji laktozy. Skraca czas biegunek rotawirusowych oraz „biegunki podróżnych”.

Podsumowując, Bio-Kult Advanced multi-strain formula to zaawansowany probiotyk zawierający w swoim składzie kompleks najważniejszych szczepów bakteryjnych dla utrzymania zdrowia człowieka. Przywraca odpowiednią mikroflorę jelitową, dbając o zdrowie i łagodząc objawy nieprawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Wysoką jakość i biodostępność gwarantuje zastosowana technologia liofilizacji szczepów bakteryjnych.

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Advanced Multi-Strain Formula Advanced Multi-Strain Formula 60 kaps.
BIO-KULT
85,00 zł

Advanced Multi-Strain Formula

Wszystkie warianty

60 kaps.
85,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!
120 kaps.
149,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
85,00 zł
Powiadom mnie o dostępności
Zwiększa się zainteresowanie tym produktem

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,49 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Ponad 2 miliardy bakterii probiotycznych w jednej kapsułce (2x109 CFU)
  • Wysoka jakość zapewniona poprzez technologię liofilizacji
  • Zaawansowany probiotyk wieloszczepowy
  • Przywraca odpowiednią mikroflorę jelitową
  • Łagodzi dolegliwości układu pokarmowego
  • Zawiera szczepy z grupy psychobiotyków
  • Pomocny w antybiotykoterapii
  • Zapobiega biegunkom

Bio-Kult Advanced multi-strain formula to kompleksowy najwyższej jakości probiotyk zawierający w swoim składzie aż 14 szczepów bakteryjnych wspierających odpowiednie funkcjonowanie układu pokarmowego. W jednej kapsułce znajduje się minimum 2 miliardy mikroorganizmów (2x109 CFU).

Produkt ze względu na swój bogaty skład polecany jest we wszelkich schorzeniach związanych z układem pokarmowym. Regeneruje oraz przywraca do stanu fizjologicznego mikroflorę jelitową, co jest niezbędne podczas przeprowadzonej kuracji antybiotykowej.

Bakterie zostały poddane procesowy liofilizacji, co pozwala na zwiększoną przeżywalność w kwaśnym środowisku przewodu pokarmowego oraz umożliwia trzymanie produktu w temperaturze pokojowej, bez potrzeby chłodzenia w lodówce.

Bacillus subtilis – bakteria gram-dodatnia należąca do rodziny Bacillaceae. Wykazuje właściwości immunomodulujące, wzmacnia naturalne funkcje układu odpornościowego. Szczególnie polecany w chorobach autoimmunizacyjnych tj. choroba Gravesa-Basedova czy RZS.

Bifidobacterium bifidum – mikroorganizm zagnieżdżający się głównie w błonie śluzowej jelita grubego oraz w pochwie. Zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii chorobotwórczych tj. E.coli czy Salmonella poprzez wytwarzanie kwasu mlekowego i octowego obniżającego pH całego układu pokarmowego. Ułatwiają absorbcje składników odżywczych z pożywienia, pomaga w walce z biegunkami, wzdęciami i innymi dolegliwościami ze strony układu trawiennego.

Bifidobacterium breve – szczep szczególnie polecany osobom z zespołem jelita wrażliwego. Znacząco łagodzi skutki choroby oraz poprawia jakość życia. Pomocny również w zapobieganiu biegunek u dzieci.

Bifidobacterium infantis należy do grupy psychobiotyków oddziaływujących na oś jelitowo-mózgową. Jego odpowiednia ilość  w układzie pokarmowym wpływa na poziom serotoniny w mózgu, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za dobre samopoczucie i nastrój.

Bifidobacterium longum – szczep bakteryjny używany w terapii leczenia nietolerancji na laktozę, problemów z jelitami, infekcjami pochwy oraz chorób dróg moczowych. Może wpływać na oś jelitowo-mózgową obniżając poziom kortyzolu, tym samym zmniejszając ogólny stan zapalny w organizmie.

Lactobacillus acidophilus – pałeczka kwasu mlekowego, wykorzystywana do produkcji wyrobów mlecznych. Wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie receptorów kannabinoidów w rdzeniu kręgowym odpowiedzialnych za odczuwanie bólu.

Lactobaciullus delbrueckii ssp - bakteria gram-dodatnia stosowana w ciężkich przypadkach wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Lactobaciullus casei - bakteria gram-dodatnia wykazująca korzystny wpływ w infekcjach jelitowych oraz zakażeniu H.pylori. W największej ilości znajduje się w jamie ustnej oraz jelicie grubym.

Lactobaciullus plantarum - bakteria kwasu mlekowego. Łagodzi skutki uboczne alergii pokarmowych oraz uniemożliwia wzrost patogenów w przewodzie pokarmowym.

Lactobacillus rhamnosus - bakteria probiotyczna hamująca rozwój drobnoustrojów w układzie pokarmowym. Jest niezwykle ważnym szczepem w walce z nadwaga i otyłością wśród dzieci i dorosłych. Używana także w chorobach skóry tj. AZS oraz w zakażeniach układu oddechowego. Ponadto redukuje uczucie leku i depresję poprzez zwiększenie stężenia GABA w mózgu.

Lactobacillus helveticus - wykazuje silne działanie hamujące rozwój szkodliwych bakterii w przewodzie pokarmowym, przywracając tym samym fizjologiczną mikroflorę jelitową. Zapobiega oraz skraca czas trwania biegunek.

Lactobacillus salivarius - bakteria uczestnicząca w wytwarzaniu laktazy, enzymu pomagającego trawienie laktozy. Łagodzi tym samym skutki nietolerancji tj. wzdęcia, biegunki, gazy, bóle brzucha.

Lactococcus lactis ssp. Lactis - szczep bakterii probiotycznych o działaniu immunomodulującym, bierze udział w wytwarzaniu cytokin w komórkach układu immunologicznego.

Streptococcus thermophilus – łagodzi objawy nietolerancji laktozy. Skraca czas biegunek rotawirusowych oraz „biegunki podróżnych”.

Podsumowując, Bio-Kult Advanced multi-strain formula to zaawansowany probiotyk zawierający w swoim składzie kompleks najważniejszych szczepów bakteryjnych dla utrzymania zdrowia człowieka. Przywraca odpowiednią mikroflorę jelitową, dbając o zdrowie i łagodząc objawy nieprawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Wysoką jakość i biodostępność gwarantuje zastosowana technologia liofilizacji szczepów bakteryjnych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w porcji (1 kapsułka)zawartość%ZDS
Szczepy bakterii probiotycznych2x109 CFU**
Bacillus subtilis PXN® 21™**
Bifidobacterium bifidum PXN® 23™**
Bifidobacterium breve PXN® 25™**
Bifidobacterium infantis PXN® 27™**
Bifidobacterium longum PXN® 30™**
Lactobacillus acidophilus PXN® 35™**
Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus PXN® 39™**
Lactobacillus casei PXN® 37™**
Lactobacillus plantarum PXN® 47™**
Lactobacillus rhamnosus PXN® 54™**
Lactobacillus helveticus PXN® 45™**
Lactobacillus salivarius PXN® 57™**
Lactococcus lactis ssp. lactis PXN® 63™**
Streptococcus thermophilus PXN® 66™**

Pozostałe składniki

Substancja wypełniająca: celuloza mikrorystaliczna, kapsułka wegetariańska (hydroksypropylometyloceluloza, barwnik: dwutlenek tytanu)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Liver Nutrients
Liver Nutrients
SEEKING HEALTH

Zbilansowana formuła optymalizująca pracę wątroby; wspiera procesy odtruwania organizmu.

75,00 zł
więcej
Selenium
Selenium
SOURCE NATURALS

Wysokiej jakości źródło selenu. Redukuje stres oksydacyjny oraz jest skuteczną formą profilaktyki nowotworów.

79,00 zł
więcej
Selenium
Selenium
SOURCE NATURALS

Źródło selenu pozyskane z drożdży selenowych. Zapewnia ogólne wzmocnienie zdrowia i odporności organizmu.

33,00 zł
więcej
Prostatan
Prostatan
OLIMP

Kompozycję ekstraktów roślinnych, likopenu oraz cynku. Chroni i wspomaga pracę układu moczowego.

40,00 zł
więcej
Moradyn
Moradyn
HEPATICA

Opatentowany ekstrakt z owoców kukurydzy fioletowej; profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

53,00 zł
więcej
Astragalus
Astragalus
SWANSON

Suplement zawierający ekstrakt z korzenia astragalusa, który wzmacnia układ odpornościowy i układ krążenia.

89,00 zł
więcej

Probiotyki

Informacja

Probiotyki, mikroorganizmy wywierające korzystny wpływ na działanie organizmu. Zaliczenie do priobotyków uzależnione jest od spełnienia następujących warunków: odporność na działanie soków trawiennych i zdolność zagnieżdżania się w przewodzie pokarmowym. Do podstawowych probiotyków zalicza się bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) oraz drożdże (Saccharomyces boulardii). Zwiększają odporność organizmu (wykazują również pewien potencjał w przypadku leczenia chorób nowotworowych), zapobiegają infekcjom bakteryjnym, biegunkom oraz wspomagają przyswajalność niektórych produktów żywnościowych (w tym: laktozy – cukru mlecznego). Naturalnym źródłem ich pozyskiwania jest nabiał (sery, jogurty, kefiry), kiszonki (ogórki, kapusta) i część wędlin. Występują w postaci monopreparatów (zawierających wyselekcjonowane szczepy kultur mleczarskich) lub w preparatach wieloskładnikowych (np. stanowią dodatek do odżywek białkowych), dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm jednostkowego spożycia

Bifidobacterium bifidum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium bifidum?

Bifidobacterium bifidum to szczep bakterii gram-dodatnich z rodziny Bifidobacterium. Jest nieruchoma i beztlenowa, ma podłużny kształt. W ludzkim organizmie zamieszkuje głównie w jelicie grubym, ale występuje także w końcowych odcinkach jelita cienkiego, w pochwie oraz mleku matki. Jest to jeden z najczęściej używanych szczepów w preparatach probiotycznych.

Korzyści ze stosowania probiotyków z tą bakterią obejmują zmniejszenie ryzyka biegunki, zarówno tej wywołanej infekcją jak i antybiotykiem oraz zmniejszenie prawdopodobieństwa infekcji bakterią Escherichia Coli. Może być pomocny przy przywracaniu bakteryjnej homeostazy w pochwie. Zasiedlająca jelito bakteria Bifidobacterium Bifidum może przyczyniać się do lepszego odżywienia organizmu, ze względu na zdolność do produkcji niektórych witamin z grup B i K. Może być także pomocna w regulacji pracy układu odpornościowego, dzięki zmniejszaniu produkcji histaminy i poprawie odpowiedzi przeciwciał.

Bifidobacterium bifidum zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Bifidobacterium breve

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium breve?

Bifidobacterium breve to bakteria naturalnie zamieszkująca jelito grube, której obecność oraz funkcjonowanie wywiera pozytywny wpływ na trawienie, absorpcję składników pokarmowych oraz na ogólne zdrowie człowieka. Należy do nieprzetrwalnikujących bakterii Gram-dodatnich. Doskonale radzi sobie z sokami trawiennymi obecnymi na różnych etapach przewodu pokarmowego, dzięki czemu w zadowalającej ilości dociera do miejsca adhezji. Wykazano ich szczególne powinowactwo do linii komórkowej HT-29 w jelitach.

Produkując kwasy organiczne oraz kwas mlekowy skutecznie obniża zasadowość jelit, dzięki czemu indukuje niekorzystne warunki do rozwoju patogenów takich jak – Clostridium difficile, Helicobacter pylori, E.coli, Candida. Dzięki temu redukuje dolegliwości przewodu pokarmowego związane z zakażeniem bakteryjnym oraz wywołane przez antybiotykoterapie. Ponadto wykazuje pozytywny wpływ w terapii kandydozy.

Obecność szczepu z rodzaju Bifidobacterium wykazano w mleku karmiącej matki, dzięki czemu po przejściu do przewodu pokarmowego dziecka, wykazuje wiele benefitów na jego zdrowy rozwój. Pośrednio wykazuje pozytywny wpływ u ludzi z depresją, zwiększa skupienie oraz koncentrację.

Bifidobacterium breve występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium infantis

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium infantis?

Bifidobacterium infantis to bakteria kwasu mlekowego zamieszkująca układ trawienny. Jest bakterią beztlenową, posiadającą zdolność do konwersji cukrów do kwasu mlekowego.

Korzyści ze stosowania tej bakterii odnieść mogą osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego, poprzez redukcję wzdęć i gazów, zmniejszenie ryzyka biegunek oraz ograniczenie bólu brzucha. B. infantis może także zmniejszać stany zapalne w niektórych jednostkach chorobowych, takich jak łuszczyca, colitis ulcerosa czy zespół przewlekłego zmęczenia. Ciekawa jest także właściwość szybkiego wzmacniania bariery jelitowej. Dzięki temu także przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. Pomocna będzie także w przypadku dysbiozy jelitowej, gdyż może walczyć ze szkodliwymi bakteriami poprzez produkcję zabójczych dla nich czynników oraz przez konkurencję o receptory w nabłonku jelita do których mogłyby się przyłączyć.

Bifidobacterium longum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium longum?

Bifidobacterium longum to jeden z bardziej poznanych szczepów bakterii probiotycznych naturalnie bytujących w ludzkim organizmie. Podobnie jak reszta bakterii tego typu wspomaga trawienie laktozy oraz innych składników pokarmowych, dzięki czemu pozwala na właściwe wchłanianie witamin oraz składników pokarmowych na poszczególnych poziomach układu pokarmowego.

Bifidobacterium longum poprzez syntezę kwasu mlekowego, lizozymu oraz innych substancji o charakterze kwasowym wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz hamuje rozwój patogenów, w tym tych bytujących w pochwie u kobiet. Pośrednio redukuje stany zapalne oraz obniża poziom kortyzolu. Posiada również zdolność produkcji witamin z grupy B.

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń pracy układu pokarmowego, takich jak nudności, zaparcia oraz biegunki. Ze względu na obecność tego prozdrowotnego szczepu w mleku karmiącej matki, zaleca się suplementację w celu osiągnięcie pozytywnego wpływu na rozwój oraz zdrowie dziecka.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus acidophilus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus acidophilus?

Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii o kształcie pałeczki potrafiący produkować korzystny dla zdrowia kwas mlekowy. Głównym miejscem bytowania tych bakterii jest śluzówka jelita cienkiego. Podobnie do reszty szczepów probiotycznych z łatwością wytrzymuje niekorzystne warunki istniejące na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, dzięki czemu po podaniu doustnym przechodzi do jelita cienkiego i ulega adhezji do komórek nabłonka tworząc liczne kolonie. Ponadto obecność tego szczepu zaobserwowano w pochwie, szyjce macicy oraz w cewce moczowej, dzięki czemu konkurując z patogennymi mikroorganizmami, pozwala zwalczyć liczne choroby i utrzymać zarówno układ pokarmowy oraz moczowo-płciowy we właściwej kondycji.

Poza produkcją kwasu mlekowego, ten szczep bakterii potrafi syntetyzować również inne organiczne kwasy, które mają zdolność hamowania przylegania oraz namnażania patogenów takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Candida albicans, Shigella, Clostridium, Listeria oraz Helicobacter. Zapewniając odpowiednie pH na obszarze jelit wspomaga trawienie jedzenia oraz wchłanianie mikro- oraz makroelementów.

Odnotowano, że szczep ten posiada właściwość syntezy witaminy K, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz dodatnio wpływa na strukturę kości.

Produkując laktazę, pozwala wspomóc trawienie laktozy, czym redukuje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu nabiału. Do walki z patogenami wykorzystuje również bakteriocyny takie jak acidolina, acidofilina, laktobakcylina, laktocyna i wiele innych. 

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych, poprawie odporności organizmu oraz w leczeniu chorób antybiotykami. Są składnikiem preparatów prebiotycznych, probiotycznych i funkcjonalnych oraz jako składnik różnego rodzaju odżywek, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus bulgaricus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus (znana wcześniej jako Lactobacillus delbruecki) jest pałeczką gram-dodatnią, zdolną do przekształcania laktozy w kwas mlekowy. Ni jest ruchliwa i nie tworzy przetrwalników. Występuje w przewodach pokarmowych ssaków oraz w produktach fermentowanych. Jest jedną z bakterii używanych do fermentacji jogurtu. Po raz pierwszy odkryta w 1905 roku przez bułgarskiego doktora Stamena Grigorova.

Nosi miano probiotyku, a więc wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm między innymi przez wspieranie walki z bakteriami patogennymi i usprawnianie powrotu do homeostazy po zaburzeniach mikrobiomu. Potencjalne korzyści przynieść może również dla funkcjonowaniu układu odpornościowego. Może być pomocna w walce z biegunką wywołaną antybiotykami oraz przyczyniać się do poprawy trawienia i przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Pewne dane wskazują na możliwość poprawy stanu osób chorujących na choroby zapalne jelit dzięki suplementacji bakterią L. bulgaricus.

Lactobacillus bulgaricus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus casei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei należy do bakterii fermentujących kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus. Substratem do produkcji kwasu mlekowego są związki cukru takie jak glukoza, czy laktoza. Dzięki możliwości rozbicia dwucukru - laktozy do prostszych węglowodanów, pozwala to na redukcję nietolerancji nabiału. Bakteria ta obecna jest na terenie pęcherza moczowego, dzięki czemu współzawodniczy z patogenami układu moczowego i redukuje ilość zakażeń oraz częstotliwość występowania nowotworu.

Lactobacillus casei wspomaga leczenie dolegliwości związanych z wrzodami żołądka wywołanymi Helicobacter pylori oraz redukuje ilość biegunek zależnych od Clostridium difficile. Obiecujące wyniki badań osiągnięto nad wpływem tego probiotycznego szczepu na występowanie alergii. Dlatego też wykazano jej pozytywny wpływ podczas trądziku, zapalenia skóry, infekcji dróg oddechowych, problemów z jamą ustną oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wpływając na trawienie, wspiera utrzymanie prawidłowego stosunku poszczególnych frakcji cholesterolu.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus rhamnosus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus rhamnosus?

Lactobacillus rhamnosus to rodzaj bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność do syntezy enzymu rozkładającego laktozę, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu dyskomfortu po spożyciu nabiału. Z drugiej strony, poprzez kolonizację śluzówki jelita, konkuruje z bakteriami patogennymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Prawidłowy stan jelit odpowiada za sprawne trawienie pokarmu, prawidłową odporność immunologiczną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale również przyczynia się do redukcji stanów zapalnych i alergicznych w ustroju.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus helveticus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus helveticus?

Lactobacillus helveticus to pałeczka kwasu mlekowego wykazująca działanie probiotyczne, a więc przynosi korzyści dla ludzkiego organizmu. Chętnie wykorzystywana do produkcji serów, by zapobiegać powstawaniu goryczki i nadawać im lekko orzechową nutkę.

W suplementach stosuje się ją między innymi by wesprzeć trawienie pokarmów i przyswajanie z nich składników odżywczych, by podnieść odporność oraz by zwalczyć patogenne bakterie zamieszkujące układ trawienny, za sprawą produkowanych bakteriocyn, które wybijają szkodniki. Może potencjalnie obniżać ciśnienie krwi, redukować nadmierne stężenia kortyzolu, który powiązany jest z reakcją stresową, a nawet działać przeciwnowotworowo. Uważa się, że L. helveticus może nawet pozytywnie wpływać na samopoczucie. Ciekawą właściwością jest też poprawa jakości snu w reakcji na przyjmowanie probiotyku.

Lactobacillus helveticus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus salivarius

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus salivarius?

Lactobacillus salivarius jest bakterią z grupy probiotyków występującą głównie w okrężnicy, jelicie cienkim oraz pochwie, lecz jej obecność zaobserwowano również w jamie ustnej. Na kolonizowanych terenach konkuruje z patogenami o źródło pożywienia oraz miejsce adhezji, dzięki czemu wspomaga inne przyjacielskie szczepy w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Przyczepiając się do śluzówki jelit wspiera funkcję barierową jelit. Wykazuje również ważne działanie immunomodulujące. U astmatyków poprawia równowagę między Th1 a Th2, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje wydzielanie prozapalnych cytokin oraz wspomaga leczenie licznych skórnych alergii.

Produkując kwas mlekowy, bakteriocyny oraz małe ilości nadtlenku wodoru hamuje wzrost lub redukuje liczbę grzybów z rodzaju Candida, E.coli, Salmonella ssp., Streptococcus pyogenes, Helicobacter pylori. Wraz z Bifidobacterium breve wspomaga usuwanie mutantów Streptococci (odpowiadają za powstawanie próchnicy zębów, płytki nazębnej oraz owrzodzenia jamy ustnej) w jamie ustnej.

Obiecujące wyniki zaobserwowano również w zmniejszaniu odczuwania bólu. Wynika to ze względu, że Lactobacillus salivarius ma zdolność do indukcji ekspresji receptorów związanych z hamowaniem reakcji bólowych, szczególnie OPRM1 w jelitach. Ponadto wpływa na połączenie mózgowo-jelitowe, dzięki czemu poprawiając stan jelit wynikający ze stosowania antybiotyków lub działania patogenów, pośrednio może poprawić funkcje poznawcze, redukować stany depresyjne oraz lęki. Pozytywny wpływ zanotowany został również na układ sercowo naczyniowy, a wynika to z redukcji poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Lactobacillus salivarius występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Streptococcus thermophilus

Informacja

Co to jest za składnik Streptococcus thermophilus?

Streptococcus thermophilus (Streptococcus salivarius) – to rodzaj bakterii charakteryzujących się zdolnością do przeprowadzania procesu fermentacji mlekowej, zaliczany do tzw. bezpiecznych drobnoustrojów (GRAS – generally recognized as safe). Posiada właściwości usprawniające trawienie, przeciwnowotworowe, wzmacniające odporność, przeciwutleniające, ale również charakteryzuje się działaniem likwidującym związki chloru oraz zapobiega infekcjom jelit i pochwy.

Streptococcus thermophilus występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>