Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Pasta arachidowa Pasta arachidowa

Pasta Arachidowa Soncone to 100% orzeszków ziemnych, bez dodatku olejów, soli czy cukru. Stanowi świetny dodatek do wszelakiego rodzaju deserów, a dzięki zawartości kruszonych kawałków fistaszków, cechuje się charakterystyczną chrupkością.

Źródło dobrze przyswajalnego białka
Przez sporowców orzechy ziemne doceniane są głównie ze względu na wysoką zawartość białka. Masło orzechowe jest świetnym sposobem na uzupełnienie podaży protein. Białko obecne w orzeszkach ziemnych cechuje się dobrym aminogramem i wysoką biodostępnością. Jest też względnie łatwo trawione w organizmie, lepiej od niektórych białek mlecznych (np. kazeiny). W tym produkcie w każdych 100 gramach produktu otrzymamy ponad 26 gram protein - to więcej niż w większości mięs.

Dostarcza NNKT
Orzechy ziemne wykazują też szereg właściwości prozdrowotnych. Większość z nich wynika z tłuszczy, jakich dostarczają fistaszki. Znajdziemy tu głównie jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których na ogół w diecie mamy zbyt mało, a są one wiązane z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają kluczową rolę w regulacji profilu lipidowego, wykazując zdolność do redukcji poziomu cholesterolu oraz poprawy stosunku lipoprotein HDL i LDL. Są też wskazywane jako jeden z najbardziej efektywnych i najłatwiej dostępnych sposobów profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto, dieta obfita w nienasycone kwasy tłuszczowe polecana jest w celu obniżenia ciśnienia tętniczego.

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego
Pasta orzechowa jest również znakomitym źródłem błonnika, który pozwala na utrzymanie sprawności pracy układu pokarmowego. Pobudza on perystaltykę jelit, stymulując je do trawienia przyjmowanych pokarmów, stymuluje też syntezę enzymów trawiennych. Wykazuje również zdolność do kontroli poziomu cukru we krwi, obniżając jego poziom. Ponadto, dieta wysokobłonnikowa uważana jest za dietę sprzyjającą obniżaniu poziomu cholesterolu.

Wsparcie energetyki ustroju
Orzechy ziemne stanowią również źródło dobrze przyswajalnych witamin z grupy B, charakteryzujących się korzystnym wpływem na pracę mózgu oraz układu pokarmowego. Szczególnie dużo znajdziemy w fistaszkach witaminy B3 (niacyny) - średnio aż 12mg na 100 gram produktu, co stanowi 100% dziennego zapotrzebowania. Główną rolą tej witaminy w organizmie jest tworzenie NAD i NADP, stanowiących przenośniki elektronów w łańcuchu oddechowym. W ten sposób, niacyna warunkuje prawidłowe funkcje energetyczne organizmu. Stymuluje zdolności poznawcze oraz funkcjonowanie układu nerwowego, jest niezbędna do sekrecji hormonów płciowych, reguluje erytropoezę (dojrzewanie i proliferację krwinek czerwonych). Ponadto, uważana jest za skuteczny środek trzymający w ryzach poziom cholesterolu, a w większych dawkach stanowi lek stosowany w hipercholesterolemii.

Naturalne źródło potasu
Orzechy arachaidowe cechują się również obfitością minerałów w ich wysokoprzyswajalnych formach. Wyróżnia się tu potas, którego w fistaszkach jest ponad 700mg/100g. Pierwiastek ten niezbędny jest do pracy ATP-azy odpowiedzialnej za hydrolizę adenozynotrifosforanu, procesu, który stanowi główny sposób czerpania energii przez organizm. Potas jest więc niezbędny do zachowania odpowiedniej energetyki organizmu. Ponadto, wykazuje korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, reguluje rytm oraz siłę skurczów mięśnia sercowego. W oddychaniu komórkowym pomaga też w transporcie dwutlenku węgla ułatwiając jego wiązanie do erytrocytów.

Podsumowując, orzeszki ziemne wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki minimalnemu stopniowi obróbki fistaszków w paście arachidowej Soncone, wszystkie te cechy zostały zachowane. W ten sposób produkt stanowi smaczny dodatek kulinarny, służący nie tylko do uzupełnienia podaży białka, ale też dostarczający substancji wykazujących korzystny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie całego organizmu.

InStock
5 2
4

Mocno gęsta, aromatyczna, smaczna. Lubię sobie posypać lekko solą himalajską.
5

pierwszy raz kupiłem masło innej firmy niż Trec ponieważ skusiła mnie cena i muszę przyznać, że była to dobra decyzja :) masełko na prawdę smaczne!
Since 2005
Dodaj do koszyka
Pasta arachidowa Pasta arachidowa 500g
Soncone
11,00 zł

Pasta arachidowa

4.5 na podstawie 2 opinii ilość: 500g

Wszystkie gramatury:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2020-04
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
Stara cena: 14,00 zł
11,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 10,78 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • 100% wysokiej jakości orzechów ziemnych w postaci pasty typu crunchy
  • Dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • Źródło wysokoprzyswajalnego białka
  • Zawiera liczne witaminyminerały
  • Dostarcza błonnika pokarmowego
  • Bez dodatku olejów, cukru i soli

Pasta Arachidowa Soncone to 100% orzeszków ziemnych, bez dodatku olejów, soli czy cukru. Stanowi świetny dodatek do wszelakiego rodzaju deserów, a dzięki zawartości kruszonych kawałków fistaszków, cechuje się charakterystyczną chrupkością.

Źródło dobrze przyswajalnego białka
Przez sporowców orzechy ziemne doceniane są głównie ze względu na wysoką zawartość białka. Masło orzechowe jest świetnym sposobem na uzupełnienie podaży protein. Białko obecne w orzeszkach ziemnych cechuje się dobrym aminogramem i wysoką biodostępnością. Jest też względnie łatwo trawione w organizmie, lepiej od niektórych białek mlecznych (np. kazeiny). W tym produkcie w każdych 100 gramach produktu otrzymamy ponad 26 gram protein - to więcej niż w większości mięs.

Dostarcza NNKT
Orzechy ziemne wykazują też szereg właściwości prozdrowotnych. Większość z nich wynika z tłuszczy, jakich dostarczają fistaszki. Znajdziemy tu głównie jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których na ogół w diecie mamy zbyt mało, a są one wiązane z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają kluczową rolę w regulacji profilu lipidowego, wykazując zdolność do redukcji poziomu cholesterolu oraz poprawy stosunku lipoprotein HDL i LDL. Są też wskazywane jako jeden z najbardziej efektywnych i najłatwiej dostępnych sposobów profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto, dieta obfita w nienasycone kwasy tłuszczowe polecana jest w celu obniżenia ciśnienia tętniczego.

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego
Pasta orzechowa jest również znakomitym źródłem błonnika, który pozwala na utrzymanie sprawności pracy układu pokarmowego. Pobudza on perystaltykę jelit, stymulując je do trawienia przyjmowanych pokarmów, stymuluje też syntezę enzymów trawiennych. Wykazuje również zdolność do kontroli poziomu cukru we krwi, obniżając jego poziom. Ponadto, dieta wysokobłonnikowa uważana jest za dietę sprzyjającą obniżaniu poziomu cholesterolu.

Wsparcie energetyki ustroju
Orzechy ziemne stanowią również źródło dobrze przyswajalnych witamin z grupy B, charakteryzujących się korzystnym wpływem na pracę mózgu oraz układu pokarmowego. Szczególnie dużo znajdziemy w fistaszkach witaminy B3 (niacyny) - średnio aż 12mg na 100 gram produktu, co stanowi 100% dziennego zapotrzebowania. Główną rolą tej witaminy w organizmie jest tworzenie NAD i NADP, stanowiących przenośniki elektronów w łańcuchu oddechowym. W ten sposób, niacyna warunkuje prawidłowe funkcje energetyczne organizmu. Stymuluje zdolności poznawcze oraz funkcjonowanie układu nerwowego, jest niezbędna do sekrecji hormonów płciowych, reguluje erytropoezę (dojrzewanie i proliferację krwinek czerwonych). Ponadto, uważana jest za skuteczny środek trzymający w ryzach poziom cholesterolu, a w większych dawkach stanowi lek stosowany w hipercholesterolemii.

Naturalne źródło potasu
Orzechy arachaidowe cechują się również obfitością minerałów w ich wysokoprzyswajalnych formach. Wyróżnia się tu potas, którego w fistaszkach jest ponad 700mg/100g. Pierwiastek ten niezbędny jest do pracy ATP-azy odpowiedzialnej za hydrolizę adenozynotrifosforanu, procesu, który stanowi główny sposób czerpania energii przez organizm. Potas jest więc niezbędny do zachowania odpowiedniej energetyki organizmu. Ponadto, wykazuje korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, reguluje rytm oraz siłę skurczów mięśnia sercowego. W oddychaniu komórkowym pomaga też w transporcie dwutlenku węgla ułatwiając jego wiązanie do erytrocytów.

Podsumowując, orzeszki ziemne wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki minimalnemu stopniowi obróbki fistaszków w paście arachidowej Soncone, wszystkie te cechy zostały zachowane. W ten sposób produkt stanowi smaczny dodatek kulinarny, służący nie tylko do uzupełnienia podaży białka, ale też dostarczający substancji wykazujących korzystny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie całego organizmu.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (2)

Skład

Wielkość opakowania: 500 g
W jednej porcji (25g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna654 kj/ 158 kcal7,9 %
Białko6,6 g9,4 %
Węglowodany1,0 g0,4 %
- Cukry1,0 g2,0 %
Tłuszcz13,6 g19,0 %
- Kwasy tłuszczowe nasycone2,7 g11,6 %
Sól0,18 g3,0 %
Błonnik3,0 g8,6 %

Pozostałe składniki

-

Ostatnia ocena

Kamila

Mocno gęsta, aromatyczna, smaczna. Lubię sobie posypać lekko solą himalajską.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Pes
129,00 zł

Produkt aminokwasowy zapewniający lepszą wytrzymałość w trakcie treningu oraz błyskawiczną regenerację.

Kupuję
Now Foods
89,00 zł
(7)

Suplement witaminowy-mineralny dla mężczyzn. Zwiększa odporność, poprawia samopoczucie i anabolizm.

Kupuję
Scitec
83,00 zł

BCAA wzbogacone dodatkowymi składnikami. Ma silne działanie anaboliczne i wspomaga regenerację mięśni.

Kupuję
Trec
159,00 zł

Unikalna formuła węglowodanowa. Zapewnia większą siłę oraz szybszą regenerację.

Kupuję
Source Naturals
135,00 zł

Preparat zawierający kombinację witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych, w tym pełnowartościowe żelazo.

Kupuję
5% Nutrition
159,00 zł

Uniwersalny preparat łączący w sobie najważniejsze dla sportowców składniki. Zawiera dodatek kofeiny.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027