Akcesoria i odzież
  • Akcesoria
  • Odzież sportowa
  • Sztuki walki
Aminokwasy
  • Aminokwasy Całodzienne
  • Aminokwasy Niezbędne (EAA)
  • Arginina
  • Beta-Alanina
  • BCAA
  • Glutamina
  • HMB
  • Leucyna
  • Tauryna
Boostery mózgu
  • Adaptogeny
  • Metabolizm i krążenie mózgowe
  • Regeneracja układu nerwowego
  • Antydepresanty
  • Mixy nootropowe
  • Stymulanty
Boostery testosteronu
  • Produkty specjalne
  • DHEA
  • Ekstrakty ziołowe
  • Kontrola estrogenów
  • Kwas D-Asparaginowy (DAA)
  • Mixy podnoszące testosteron
  • Ochrona Prostaty
  • PCT (Post Cycle Therapy)
  • Profilaktyka na cyklu
  • Tribulus
  • ZMA
Boostery treningowe
  • Boostery Azotowe
  • Odżywki Okołotreningowe
  • Przedtreningowe Boostery
  • Węglowodany
  • Uniwersalne (przed i po treningowe)
  • W Trakcie Treningu
  • Potreningowe Boostery
Kreatyna
  • Staki Kreatynowe
  • Azotan Kreatyny
  • Chelat Magnezowy Kreatyny
  • Chlorowodorek Kreatyny (HCl)
  • Cytrynian Kreatyny
  • Etylowy Ester Kreatyny
  • Fosforan Kreatyny
  • Jabłczan Kreatyny (TCM)
  • Pirogronian Kreatyny
  • Pozostałe Formy Kreatyn
  • Kre-Alkalyn
  • Orotan Kreatyny
  • Monohydrat Kreatyny
Odchudzanie
  • Spalacze tłuszczu
  • Chitosan i błonnik
  • Diabetyczne - kontrola cukru
  • Dieta ketogeniczna
  • Diuretyki - odwadniające
  • Kontrola apetytu
  • Odchudzające przekąski
  • Przyspieszacze metabolizmu
Odżywki białkowe
  • Białka Jaja
  • Białka Roślinne (Sojowe, Pszeniczne)
  • Białka Wolnowchłanialne
  • Białka Serwatkowe (WPC, WPI, WPH)
  • Odżywki na masę
  • Procentowe Podziały Białek
  • Białka Mleka - Kazeina
  • Pozostałe Białka
Zdrowie i witalność
  • Ochrona zdrowia
  • Probiotyki
  • Ochrona stawów
  • Lepsze samopoczucie
  • Lepszy sen
  • Libido i sprawność seksualna
  • Menopauza i problemy kobiece
  • Mocne włosy i paznokcie
  • Obniżające ciśnienie krwi
  • Obniżające poziom cholesterolu
  • Obniżające poziom cukru
  • Obniżające poziom kortyzolu
  • Oczyszczające - detoks
  • Odmładzające
  • Poprawa trawienia
  • Problemy skórne
  • Przeciwalergiczne
  • Przeciwstresowe
  • Regeneracja nadnerczy
  • Regeneracja wątroby
  • Umysł i koncentracja
  • Wrażliwość insulinowa
  • Wzmacniające odporność
  • Zaburzenia metylacji
  • Zdrowa prostata
  • Zdrowa tarczyca
  • Zdrowe jelita
  • Zdrowe kości i zęby
  • Zdrowe oczy
  • Zdrowy układ krążenia
  • Zdrowy układ moczowy
Żywność funkcjonalna
  • Zdrowe tłuszcze
  • Błonnik
  • Dodatki do żywności
  • Superfoods
  • Zamienniki posiłków
  • Żywność energetyczna
  • Żywność wysokobiałkowa
  • Żywność zero kalorii
Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • DOCTOR'S BEST Multi-Vitamin 90 caps.
  • DOCTOR'S BEST Multi-Vitamin 90 caps.
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
  • DOCTOR'S BEST Multi-Vitamin 90 caps.
  • DOCTOR'S BEST Multi-Vitamin 90 caps.
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Kanada Kanada
    Niemcy Niemcy
    Irlandia Irlandia
    Polska Polska
    Wielka Brytania Wielka Brytania
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Węgry Węgry
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
    Włochy Włochy
  • J
    Japonia Japonia
  • K
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Łotwa Łotwa
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • M
    Malta Malta
    Meksyk Meksyk
    Monaco Monaco
  • N
    Holandia Holandia
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    RPA RPA
    Hiszpania Hiszpania
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • DOCTOR'S BEST Multi-Vitamin 90 caps.
  • DOCTOR'S BEST Multi-Vitamin 90 caps.
0 0,00 zł
bok@muscle-zone.pl +48 510 054 586
0 0,00 zł
Multi-Vitamin Multi-Vitamin

Doctor's Best Best Multiple to jedyny w swoim rodzaju kompleks niezbędnych witamin oraz minerałów. W swoim składzie może pochwalić się rekordową ilością witamin w formie aktywnej (B3, B9, B6, B12). Ponadto zawiera bardzo dużą ilość witaminy D3 w doskonałym stosunku do K2 MK-7. Na dodatek jest to jeden z nielicznych suplementów zawierających witaminę E w postaci pełnego spektrum naturalnych tokoferoli.  

W skład preparatu Doctor's Best Best Multiple wchodzą następujące składniki:

Witamina K2 MK-7 - w odróżnieniu od formy MK-4 ma dłuższy okres półtrwania, przez co można ją zażywać raz dziennie, bez konieczności ciągłego sięgania po tabletki. Jest kofaktorem gamma-glutamyl karboksylazy, która nasila karboksylację kwasu glutaminowego do kwasu gamma glutamino-karboksylowego, ten z kolei umożliwia specyficznym białkom wiązanie cząsteczek wapnia. Wysoki poziom witaminy K2 zapobiega łamliwości kości oraz wzmacnia ich strukturę. Natomiast niski poziom może prowadzić do defektów arterii, osteoporozy, nasilenie stanów zapalnych oraz złamań. Ponadto działa przeciwzapalnie – poprzez obniżanie poziomu CRP oraz nasila wrażliwość insulinową.

Witamina D3 jest jedną z  najbardziej niezbędnych witamin w naszym organizmie. Sprawuje kontrolę nad komórkami oraz organami. Jej receptory są praktycznie wszędzie: w trzustce, wątrobie, mózgu, na skórze. Pośrednio wpływa na metabolizm fosforu, poprawia funkcje insuliny, pomaga w chorobach płuc, a gdy poziom witaminy D jest optymalny, zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów. Niedobór witaminy D niesie ze sobą wiele niekorzystnych objawów. Badania potwierdzają że niedobór zwiększa oporność tkanek na hormon insuliny, co prowadzi do cukrzycy typu 2.

Niacyna (w postaci kwasu nikotynowego i nikotynamidu) wchodzi w skład koenzymów NAD i NADP, które biorą udział w przemianie węglowodanów, białek, tłuszczów, w syntezie erytrocytów i hormonów. Utrzymuje skórę w dobrej kondycji, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nerwów i przewodu pokarmowego. Zmniejsza stężenie złego cholesterolu (LDL), triglicerydów, zwiększa stężenie dobrego cholesterolu (HDL), rozszerza naczynia krwionośne. Podawana razem z lekami przeciwpadaczkowymi oraz obniżającymi poziom cholesterolu we krwi zwiększa ich skuteczność. Bierze udział w detoksykacji organizmu, obniża działanie toksyczne niektórych leków, np. przeciwnowotworowych.

Metylofolian (metafolina)  jest biologicznie dostępną formą folianu, gotową do bezpośredniego wykorzystania – jest więc przyswajana łatwiej i szybciej niż kwas foliowy. Bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA, nasza genetyczna matryca. Tym samym reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek. Kwas foliowy z witaminą B12 uczestniczy też w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, ma zatem działanie krwiotwórcze. Bez niego grozi nam anemia.

Methyl B-12 (metylokobalamina) jest najbardziej skuteczną i najlepiej przyswajalną formą witaminy B-12. Jako jedyna forma przekracza barierę krew-mózg, dzięki czemu wpływa na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. Dzięki grupom metylowym stymuluje produkcję serotoniny. Ma kluczowe znaczenie w procesie wzrostu i replikacji komórek. Jest również niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania neuronów, czy też bezpośredniej ochrony komórek mózgu przed niebezpiecznymi toksynami.

Metylokobalamina osiąga swój neuroprotekcyjny efekt dzięki zwiększeniu metylacji, przyspieszeniu wzrostu komórek nerwowych czy zdolności do neutralizowania wysokiego poziomu homocysteiny odpowiedzialnego za choroby układ sercowo-naczyniowego, zmian miażdżycowych, zakrzepowych, zawału serca czy udaru mózgu.

Witamina E (jako kompleks tokoferoli) jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Bierze także udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i zmniejszeniu agregacji (zlepiania się) płytek krwi, a co za tym idzie - przeciwdziała zakrzepom. Poza tym uczestniczy w ochronie krwinek czerwonych, ekspresji genów i przekazywaniu sygnałów nerwowych w całym ciele.

P-5-P (Pyridoxal 5-Phosphate) znany jest powszechnie jako koenzymalna aktywna forma witaminy B6. Oznacza to że została już aktywowana i nie musi być przemieniana w wątrobie. W wątrobie jest istotnym czynnikiem w produkcji glukozy. W czerwonych komórkach krwi odpowiada za syntezę hemoglobiny oraz regulację koligacji tlenu.

Ponadto wpływa na podatność komórek na hormony sterydowe. Ogromne znaczenie ma  również w układzie nerwowym jest potrzebna  do syntezy wielu neuroprzekaźników takich jak serotonina, dopamina, tauryna, noradrenalina, histamina, czy GABA.

Wiele eksperymentów i badań klinicznych dowiodło, że dietetyczna witamina B6 jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego. Wraz z kwasem foliowym i witaminą B12, P-5-P bierze udział w metabolizmie węgla i jest konieczny w utrzymaniu prawidłowego poziomu homocysteiny w osoczu krwi. 

Chlorowodorek pirydoksyny jest bardzo dobrze przyswajalną postacią witaminy B6. Stosuje się go w przypadku przyjmowania niektórych leków, spożywania zbyt dużej ilości alkoholu lub przy innych czynnikach zaburzających wchłanianie. Jest niezbędna dla przemiany tłuszczów, białek i węglowodanów przez organizm. Jest to szczególnie ważne dla zdrowia nerwów, mózgu, skóry oraz błon śluzowych. Jedna z najważniejszych substancji dla dziecka podczas ciąży. Bardzo często wspomaga walkę z depresją.

Luteina działa jak naturalny filtr chroniący oko przed promieniowaniem UVA i UVB. Jest też silnym antyoksydantem. Następstwem jej niedoboru mogą być choroby oczu, a przede wszystkim AMD, czyli zwyrodnienie plamki żółtej. Powinny luteinę przyjmować osoby często chodzące do solarium, dużo przebywające na słońcu, stosujące dietę ubogą w warzywa i owoce, a także nadużywające mocnej kawy i herbaty oraz palące tytoń. Osoby genetycznie zagrożone jaskrą lub zaćmą również powinny ją suplementować. Zaleca się jej przyjmowanie również w retinopatii cukrzycowej oraz nadciśnieniowej i przy alergicznym zapaleniu spojówek.

Krzem (Silicon) to pierwiastek o wyjątkowych właściwościach. Krzem zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów i łamaniu się paznokci. Ponadto zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju schorzeń kostno-stawowych oraz miażdżycy. Wspomaga także leczenie stanów zapalnych skóry, trądziku pospolitego i różowatego oraz przyspiesza regenerację naskórka, gdyż bierze udział w syntezie kolagenu, elastyny i kwas hialuronowego. Odgrywa ważną rolę w tworzeniu się struktur kości, tkanki łącznej i chrząstek.

Zeaksantyna odpowiada za pomarańczowo-żółtą barwę wielu roślin - owoców, warzyw, kwiatów. W organizmie człowieka natomiast pełni dwie ważne funkcje. Po pierwsze jest antyoksydantem (przeciwutleniaczem), neutralizującym wolne rodniki. Dzięki temu, zapobiega wielu chronicznym chorobom. Szczególne znaczenie wykazuje dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Między innymi osłania delikatne naczynia włosowate siatkówki. Po drugie stanowi żółty filtr pochłaniający szkodliwe dla oka promieniowanie ultrafioletowe (UV). Działa jak naturalne „okulary przeciwsłoneczne”, chroniąc w ten sposób wrażliwą centralną część siatkówki czyli plamkę żółtą.

Witamina A jest niezbędnym składnikiem wielu procesów zachodzących w naszym organizmie. Bez udziału tej witaminy niemożliwy byłby metabolizm białek i hormonów steroidowych. Jej właściwości powodują, że możliwe jest tworzenie rodopsyny - substancji, która umożliwia dobre widzenie.

Witamina C  jest witaminą niezbędną żywym organizmom do funkcjonowania. Bierze udział w przemianach tyrozyny oraz syntezie steroidów nadnerczy. Jej poziom reguluje liczbę limfocytów we krwi, na których opiera się działanie układu immunologicznego (odpornościowego).

Witamina B2 czyli ryboflawina odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu całego organizmu: poprawia odporność, bierze udział w transporcie tlenu w soczewce oka, chroni przed zaćmą, przez co warunkuje prawidłowe procesy widzenia, chroni przed cukrzycą i ma działanie przeciwzapalne. Wpływa także na wytwarzanie neuroprzekaźników: serotoniny i dopaminy, dzięki temu wspomaga układ nerwowy.

Biotyna jest związkiem zawierającym siarkę, który człowiekowi i wielu gatunkom zwierząt musi być dostarczany z pokarmem, pomimo, że pewne ilości są syntezowane w przewodzie pokarmowym przez występujące tam bakterie jelitowe. Uczestniczy w syntezie cukrów, białek i kwasów tłuszczowych, co wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry, włosów i paznokci.

Kwas pantotenowy wchodzi w skład koenzymu A (CoA), który bierze udział w uwalnianiu energii z pożywienia, uczestniczy w syntezie witaminy D, cholesterolu, kwasów tłuszczowych, erytrocytów (hemu), niektórych hormonów i przekaźników nerwowych. Bierze udział w regeneracji komórek skóry i błon śluzowych. Uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał.

Cholina nazywana jest również witaminą B4. Wchodzi między innymi w skład lecytyny. Przez długi czas była uważana za witaminę należącą do grupy B i często nadal jest przedstawiana w ten sposób. Obecnie uznaje się ją za substancję witaminopodobną, ponieważ ludzki organizm samodzielnie produkuje bardzo niewielkie ilości tego związku, a zapotrzebowanie dla normalnego rozwoju jest wysokie.

Składniki mineralne są to niezbędne do życia człowieka związki, zapewniające prawidłowy rozwój, reprodukcję oraz zdrowie przez cały okres trwania życia. Składniki mineralne dzieli się na dwie grupy: makroelementy oraz mikroelementy. Do makroelementów obecnych w Doctor's Best Best Multiple zaliczają się: wapń, magnez, potas. Natomiast zawarte pierwiastki śladowe to: miedź, cynk, jod, mangan, molibden, selen, chrom i bor.

Podsumowując, Doctor's Best Best Multiple to jeden z najlepszych na świecie kompleksów witamin i minerałów do codziennej suplementacji. Dzięki aktywnym formom wielu witamin jest w stanie skutecznie zapobiegać niedoborom spowodowanym nieprawidłowym wchłanianiem lub brakiem konwersji. Jest polecany każdej osobie, która chce cieszyć się lepszym samopoczuciem oraz zdrowym organizmem.  

Brak na magazynie
5 3
5

razem z orange triadem najlepsze kompleksy witaminowe. rewelacja!
5

Stosuję razem z mężem już od kilku miesięcy. Bardzo dobre witaminy, nie ma się do czego przyczepić po za tym, że trzeba łykać 3 kapsułki. Stosujemy też inne produkt Doctor's Best i jesteśmy zadowoleni.
5

To chyba najlepsze witaminy na rynku. Jedyne które czuć w swoim działaniu
Multi-Vitamin Multi-Vitamin 90 kaps.
DOCTOR'S BEST
139,00 zł
Dodaj do koszyka

Multi-Vitamin 90 kaps.

Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Nasza Rekomendacja:
Regeneracja:
Dostępność
w magazynach
Magazyn UK DOSTĘPNY

Produkty z magazynu w Wielkiej Brytanii wysyłamy do następujących krajów i miejsc:

1 STREFA: Anglii, Walii oraz Szkocji (z wyłączeniem regionu Highlands oraz wysp)



2 STREFA: Irlandii Północnej, gminy regionu Highlands, wyspy Szkocji, Wyspa Man, wyspy Scilly, wyspa Guernsey (kod pocztowy GY) oraz wyspa Jersey (kod pocztowy JE)



3 STREFA: Republika Irlandzka



Wysyłkę do wyżej wymienionych krajów realizujemy również z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi.

Magazyn UE BRAK

Produkty z magazynów zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej wysyłamy do jej wszystkich krajów-członków.



Jak również do Norwegii, Szwajcarii, Islandii czy Wielkiej Brytanii, a także do USA, Kanady, Japonii, Australii czy na Bliski Wschód, co jednak może wiązać się z dodatkowymi opłatami i procedurami celnymi.


Kup za punkty:
97300
Dodaj do koszyka
139,00 zł
Kup za punkty: 97300
SZTUK
Dodaj do koszyka Zwiększa się zainteresowanie tym produktem
Opis produktu
  • Jeden z najlepszych preparatów na rynku (!)
  • Formuła bioaktywnych witamin i minerałów
  • Zawiera witaminę K2 MK7
  • Potężna dawka witaminy D3
  • Podwójna forma witamin B3 i B6
  • Zawiera metylo-B12 i metylofolian
  • Witamina E jako kompleks tokoferoli
  • Wzbogacony luteiną i zeaksantyną

Doctor's Best Best Multiple to jedyny w swoim rodzaju kompleks niezbędnych witamin oraz minerałów. W swoim składzie może pochwalić się rekordową ilością witamin w formie aktywnej (B3, B9, B6, B12). Ponadto zawiera bardzo dużą ilość witaminy D3 w doskonałym stosunku do K2 MK-7. Na dodatek jest to jeden z nielicznych suplementów zawierających witaminę E w postaci pełnego spektrum naturalnych tokoferoli.  

W skład preparatu Doctor's Best Best Multiple wchodzą następujące składniki:

Witamina K2 MK-7 - w odróżnieniu od formy MK-4 ma dłuższy okres półtrwania, przez co można ją zażywać raz dziennie, bez konieczności ciągłego sięgania po tabletki. Jest kofaktorem gamma-glutamyl karboksylazy, która nasila karboksylację kwasu glutaminowego do kwasu gamma glutamino-karboksylowego, ten z kolei umożliwia specyficznym białkom wiązanie cząsteczek wapnia. Wysoki poziom witaminy K2 zapobiega łamliwości kości oraz wzmacnia ich strukturę. Natomiast niski poziom może prowadzić do defektów arterii, osteoporozy, nasilenie stanów zapalnych oraz złamań. Ponadto działa przeciwzapalnie – poprzez obniżanie poziomu CRP oraz nasila wrażliwość insulinową.

Witamina D3 jest jedną z  najbardziej niezbędnych witamin w naszym organizmie. Sprawuje kontrolę nad komórkami oraz organami. Jej receptory są praktycznie wszędzie: w trzustce, wątrobie, mózgu, na skórze. Pośrednio wpływa na metabolizm fosforu, poprawia funkcje insuliny, pomaga w chorobach płuc, a gdy poziom witaminy D jest optymalny, zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów. Niedobór witaminy D niesie ze sobą wiele niekorzystnych objawów. Badania potwierdzają że niedobór zwiększa oporność tkanek na hormon insuliny, co prowadzi do cukrzycy typu 2.

Niacyna (w postaci kwasu nikotynowego i nikotynamidu) wchodzi w skład koenzymów NAD i NADP, które biorą udział w przemianie węglowodanów, białek, tłuszczów, w syntezie erytrocytów i hormonów. Utrzymuje skórę w dobrej kondycji, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nerwów i przewodu pokarmowego. Zmniejsza stężenie złego cholesterolu (LDL), triglicerydów, zwiększa stężenie dobrego cholesterolu (HDL), rozszerza naczynia krwionośne. Podawana razem z lekami przeciwpadaczkowymi oraz obniżającymi poziom cholesterolu we krwi zwiększa ich skuteczność. Bierze udział w detoksykacji organizmu, obniża działanie toksyczne niektórych leków, np. przeciwnowotworowych.

Metylofolian (metafolina)  jest biologicznie dostępną formą folianu, gotową do bezpośredniego wykorzystania – jest więc przyswajana łatwiej i szybciej niż kwas foliowy. Bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA, nasza genetyczna matryca. Tym samym reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek. Kwas foliowy z witaminą B12 uczestniczy też w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, ma zatem działanie krwiotwórcze. Bez niego grozi nam anemia.

Methyl B-12 (metylokobalamina) jest najbardziej skuteczną i najlepiej przyswajalną formą witaminy B-12. Jako jedyna forma przekracza barierę krew-mózg, dzięki czemu wpływa na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. Dzięki grupom metylowym stymuluje produkcję serotoniny. Ma kluczowe znaczenie w procesie wzrostu i replikacji komórek. Jest również niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania neuronów, czy też bezpośredniej ochrony komórek mózgu przed niebezpiecznymi toksynami.

Metylokobalamina osiąga swój neuroprotekcyjny efekt dzięki zwiększeniu metylacji, przyspieszeniu wzrostu komórek nerwowych czy zdolności do neutralizowania wysokiego poziomu homocysteiny odpowiedzialnego za choroby układ sercowo-naczyniowego, zmian miażdżycowych, zakrzepowych, zawału serca czy udaru mózgu.

Witamina E (jako kompleks tokoferoli) jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Bierze także udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i zmniejszeniu agregacji (zlepiania się) płytek krwi, a co za tym idzie - przeciwdziała zakrzepom. Poza tym uczestniczy w ochronie krwinek czerwonych, ekspresji genów i przekazywaniu sygnałów nerwowych w całym ciele.

P-5-P (Pyridoxal 5-Phosphate) znany jest powszechnie jako koenzymalna aktywna forma witaminy B6. Oznacza to że została już aktywowana i nie musi być przemieniana w wątrobie. W wątrobie jest istotnym czynnikiem w produkcji glukozy. W czerwonych komórkach krwi odpowiada za syntezę hemoglobiny oraz regulację koligacji tlenu.

Ponadto wpływa na podatność komórek na hormony sterydowe. Ogromne znaczenie ma  również w układzie nerwowym jest potrzebna  do syntezy wielu neuroprzekaźników takich jak serotonina, dopamina, tauryna, noradrenalina, histamina, czy GABA.

Wiele eksperymentów i badań klinicznych dowiodło, że dietetyczna witamina B6 jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego. Wraz z kwasem foliowym i witaminą B12, P-5-P bierze udział w metabolizmie węgla i jest konieczny w utrzymaniu prawidłowego poziomu homocysteiny w osoczu krwi. 

Chlorowodorek pirydoksyny jest bardzo dobrze przyswajalną postacią witaminy B6. Stosuje się go w przypadku przyjmowania niektórych leków, spożywania zbyt dużej ilości alkoholu lub przy innych czynnikach zaburzających wchłanianie. Jest niezbędna dla przemiany tłuszczów, białek i węglowodanów przez organizm. Jest to szczególnie ważne dla zdrowia nerwów, mózgu, skóry oraz błon śluzowych. Jedna z najważniejszych substancji dla dziecka podczas ciąży. Bardzo często wspomaga walkę z depresją.

Luteina działa jak naturalny filtr chroniący oko przed promieniowaniem UVA i UVB. Jest też silnym antyoksydantem. Następstwem jej niedoboru mogą być choroby oczu, a przede wszystkim AMD, czyli zwyrodnienie plamki żółtej. Powinny luteinę przyjmować osoby często chodzące do solarium, dużo przebywające na słońcu, stosujące dietę ubogą w warzywa i owoce, a także nadużywające mocnej kawy i herbaty oraz palące tytoń. Osoby genetycznie zagrożone jaskrą lub zaćmą również powinny ją suplementować. Zaleca się jej przyjmowanie również w retinopatii cukrzycowej oraz nadciśnieniowej i przy alergicznym zapaleniu spojówek.

Krzem (Silicon) to pierwiastek o wyjątkowych właściwościach. Krzem zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów i łamaniu się paznokci. Ponadto zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju schorzeń kostno-stawowych oraz miażdżycy. Wspomaga także leczenie stanów zapalnych skóry, trądziku pospolitego i różowatego oraz przyspiesza regenerację naskórka, gdyż bierze udział w syntezie kolagenu, elastyny i kwas hialuronowego. Odgrywa ważną rolę w tworzeniu się struktur kości, tkanki łącznej i chrząstek.

Zeaksantyna odpowiada za pomarańczowo-żółtą barwę wielu roślin - owoców, warzyw, kwiatów. W organizmie człowieka natomiast pełni dwie ważne funkcje. Po pierwsze jest antyoksydantem (przeciwutleniaczem), neutralizującym wolne rodniki. Dzięki temu, zapobiega wielu chronicznym chorobom. Szczególne znaczenie wykazuje dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Między innymi osłania delikatne naczynia włosowate siatkówki. Po drugie stanowi żółty filtr pochłaniający szkodliwe dla oka promieniowanie ultrafioletowe (UV). Działa jak naturalne „okulary przeciwsłoneczne”, chroniąc w ten sposób wrażliwą centralną część siatkówki czyli plamkę żółtą.

Witamina A jest niezbędnym składnikiem wielu procesów zachodzących w naszym organizmie. Bez udziału tej witaminy niemożliwy byłby metabolizm białek i hormonów steroidowych. Jej właściwości powodują, że możliwe jest tworzenie rodopsyny - substancji, która umożliwia dobre widzenie.

Witamina C  jest witaminą niezbędną żywym organizmom do funkcjonowania. Bierze udział w przemianach tyrozyny oraz syntezie steroidów nadnerczy. Jej poziom reguluje liczbę limfocytów we krwi, na których opiera się działanie układu immunologicznego (odpornościowego).

Witamina B2 czyli ryboflawina odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu całego organizmu: poprawia odporność, bierze udział w transporcie tlenu w soczewce oka, chroni przed zaćmą, przez co warunkuje prawidłowe procesy widzenia, chroni przed cukrzycą i ma działanie przeciwzapalne. Wpływa także na wytwarzanie neuroprzekaźników: serotoniny i dopaminy, dzięki temu wspomaga układ nerwowy.

Biotyna jest związkiem zawierającym siarkę, który człowiekowi i wielu gatunkom zwierząt musi być dostarczany z pokarmem, pomimo, że pewne ilości są syntezowane w przewodzie pokarmowym przez występujące tam bakterie jelitowe. Uczestniczy w syntezie cukrów, białek i kwasów tłuszczowych, co wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry, włosów i paznokci.

Kwas pantotenowy wchodzi w skład koenzymu A (CoA), który bierze udział w uwalnianiu energii z pożywienia, uczestniczy w syntezie witaminy D, cholesterolu, kwasów tłuszczowych, erytrocytów (hemu), niektórych hormonów i przekaźników nerwowych. Bierze udział w regeneracji komórek skóry i błon śluzowych. Uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał.

Cholina nazywana jest również witaminą B4. Wchodzi między innymi w skład lecytyny. Przez długi czas była uważana za witaminę należącą do grupy B i często nadal jest przedstawiana w ten sposób. Obecnie uznaje się ją za substancję witaminopodobną, ponieważ ludzki organizm samodzielnie produkuje bardzo niewielkie ilości tego związku, a zapotrzebowanie dla normalnego rozwoju jest wysokie.

Składniki mineralne są to niezbędne do życia człowieka związki, zapewniające prawidłowy rozwój, reprodukcję oraz zdrowie przez cały okres trwania życia. Składniki mineralne dzieli się na dwie grupy: makroelementy oraz mikroelementy. Do makroelementów obecnych w Doctor's Best Best Multiple zaliczają się: wapń, magnez, potas. Natomiast zawarte pierwiastki śladowe to: miedź, cynk, jod, mangan, molibden, selen, chrom i bor.

Podsumowując, Doctor's Best Best Multiple to jeden z najlepszych na świecie kompleksów witamin i minerałów do codziennej suplementacji. Dzięki aktywnym formom wielu witamin jest w stanie skutecznie zapobiegać niedoborom spowodowanym nieprawidłowym wchłanianiem lub brakiem konwersji. Jest polecany każdej osobie, która chce cieszyć się lepszym samopoczuciem oraz zdrowym organizmem.  

Sposób użycia
Producent
Recenzje

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułekPorcja dzienna: 3 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji dziennej (3 kapsułki)zawartość%ZDS
Witamina A5000 IU100%
Witamina C300 mg500%
Witamina D1600 IU400%
Witamina E30 IU100%
Witamina K2 MK-780 mcg100%
Witamina B1 (Tiamina)60 mg4000%
Witamina B2 (Ryboflawina)75 mg4412%
Witamina B3 (Niacyna) (jako nikotynian i nikotynamid)50 mg250%
Witamina B6 (jako P-5-P fosforan pirydoksalu i chlorowodorek pirydoksyny)50 mg2500%
Witamina B9 (Kwas foliowy) (jako metylofolian/Quatrefolic)400 mcg100%
Witamina B12 (Kobalamina) (jako metylokobalamina)1000 mcg16667%
Biotyna600 mcg200%
Witamina B5 (Kwas pantotenowy)90 mg900%
Wapń20 mg2%
Jod75 mcg50%
Magnez100 mg25%
Cynk25 mg167%
Selen105 mcg150%
Miedź1 mg50%
Mangan4 mg200%
Chrom600 mcg500%
Molibden75 mcg100%
Potas105 mg3%
Kompleks tokoferoli (alfa, beta, gamma, delta)90 mg-
Cholina100 mg-
Bor3 mg-
Krzem3 mg-
Luteina3 mg-
Zeaksantyna300 mcg-

Ostatnia ocena

Monika

razem z orange triadem najlepsze kompleksy witaminowe. rewelacja!

Najlepiej połączyć z

Orthobolic
BLACKSTONE LABS

Zaawansowana formuła wspierająca wytrzymałość kości i stawów. Przyspiesza regenerację tkanek.

179,00 zł
więcej
DOCTOR'S BEST

N-Acetyl L-Carnitine jest acetylowaną pochodną aminokwasu L-karnityny. Odchudza, poprawia nastrój, chroni móżg.

129,00 zł
więcej
LIFE EXTENSION

Wysoka dawka witaminy B3. Reguluje poziom cholesterolu. Poprawia samopoczucie psychiczne.

34,00 zł
więcej
SCITEC

Booster testosteronu. Wspomaga utrzymanie maksymalnego, naturalnego poziomu testosteronu we krwi.

39,00 zł
więcej
 I am GOD
INSANE LABZ

Silny pre-workout kompleksowo wspierający zdolności fizyczne oraz nasilający redukcję tkanki tłuszczowej.

159,00 zł
więcej
Collagen Optimizer Promocja
JARROW FORMULAS

Bioaktywny hydrolizowany rybi kolagen typu I z dodatkiem ekstraktu z czerwonych pomarańczy.

109,00 zł 99,00 zł
więcej

Witamina A

Informacje ogólne

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacje ogólne

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina D3

Informacje ogólne

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacje ogólne

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina K

Informacje ogólne

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Witamina B1 (Tiamina)

Informacje ogólne

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacje ogólne

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacje ogólne

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacje ogólne

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacje ogólne

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacje ogólne

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacje ogólne

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacje ogólne

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Wapń

Informacje ogólne

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Jod

Informacje ogólne

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacje ogólne

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacje ogólne

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Selen

Informacje ogólne

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Miedź

Informacje ogólne

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacje ogólne

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacje ogólne

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacje ogólne

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Potas

Informacje ogólne

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Cholina

Informacje ogólne

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Bor

Informacje ogólne

Bor - pierwiastek z grupy borowców, symbol B, la 5, zaliczany do grupy mikroelementów. W organizmie jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, oraz zapobiega uwalnianiu się nadmiaru wapnia z kości. Jest aktywatorem enzymów w przemianach metabolicznych. Występuje w naturze w owocach cytrusowych (grapefruit, gorzka pomarańcza), roślinach strączkowych, winogronach, w słodzie piwnym. W suplementacji stosowany rzadko, przeważnie w preparatach witaminizujących i witamino-mineralizujących.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia. Nadmiar boru działa toksycznie w organizmie.

Luteina

Informacje ogólne

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Zeaksantyna

Informacje ogólne

Zeaksantyna to naturalny barwnik roślinny, związek, zaliczany do karotenoidów występujący w żywności pochodzenia roślinnego, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Umiejscowiony na siatkówce oka, na tzw. żółtej plamce, odpowiada za ostrość widzenia. W połączeniu z luteiną (należącą również do karotenoidów) jest przeciwutleniaczem, posiada również zdolność pochłaniania energii światła niebieskiego chroniąc narządy wzroku przed uszkodzeniem,

Zeaksantyna jest składnikiem preparatów (często w połączeniu z innymi karotenoidami) wspomagających funkcjonowanie narządu  wzroku.

Dawkowanie: Do 2 mg na dobę.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Brain Fuel v2

119,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Game Over

149,00 zł

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>