Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
B-Complex with Metafolin B-Complex with Metafolin

Douglas Labs B-complex with Metafolin® and Intrinsic Factor to suplement diety zawierający kompleks witamin z grupy B wzbogacony o tzw. Czynnik Castle’a, niezbędny dla prawidłowego wchłaniana witaminy B12. Ogromną zaletą produktu jest obecność folianów i witaminy B12 w aktywnej formie zmetylowanej. Produkt zawiera 60 wegetariańskich kapsułek.

Witamina B12 to grupa związków – kobalamin. Jedną z form tej witaminy jest metylokobalamina, będąca, w odróżnieniu od popularnej cyjanokobalaminy, aktywną postacią w organizmie człowieka. Witamina B12 jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu, przede wszystkim układu nerwowego, szpiku kostnego i przewodu pokarmowego. Pełni funkcje koenzymatyczne i bierze udział w reakcjach metylowania. Jako koenzym aktywuje enzymy katalizujące przemiany kwasu foliowego do aktywnej postaci metylowanej z jednoczesną remetylacją homocysteiny do metioniny, powodując obniżenie poziomu homocysteiny w organizmie.

Ze względu na obecność witaminy B12 wyłącznie w produktach odzwierzęcych, osoby na diecie roślinnej powinny szczególnie zadbać o odpowiednią suplementację w celu prewencji niedoborów. Witamina B12 współdziała z kwasem tetrahydrofoliowym w wytwarzaniu erytrocytów w szpiku kostnym. Klinicznym niedoborem metylokobalaminy lub folianów jest anemia megaloblastyczna.

Czynnik wewnętrzny Castle’a (Intrinsic Factor, IF) jest glikoproteiną warunkującą wchłanianie witaminy B12, wytwarzaną w żołądku. Jego niedobór lub defekty genetyczne uniemożliwiają optymalne działanie i aktywność tej witaminy mimo jej prawidłowej podaży, prowadząc do rozwoju niedokrwistości megaloblastycznej.

Metafolina to aktywna postać kwasu foliowego, bezpośrednio wchodząca w metabolizm folianów. Pełni ważne funkcje w metabolizmie kwasów nukleinowych. Chroniąc chromosomy, foliany mogą uodparniać komórki na czynniki rakotwórcze. Prawidłowa podaż folianów jest niezbędna u kobiet w ciąży, które wykazują zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik. Foliany zapobiegają rozwojowi wad cewy nerwowej u płodu, mogą chronić przed wystąpieniem innych wad rozwojowych m.in. wad serca oraz warunkują prawidłowy rozwój płodu.

Przyjmowanie folianów w postaci metafoliny jest ważne ze względu na stosunkowo wysoką częstość występowania mutacji genu MTHFR, odpowiedzialnego za przemianę kwasu foliowego w aktywny folian. W obecności zmutowanego genu, nie powstaje enzym reduktaza metylenotetrahydrofolianu, co może doprowadzić do niepożądanej kumulacji kwasu foliowego w organizmie. Metafolina jest „gotową”, aktywną formą, dzięki czemu nie wymaga ona przekształceń biochemicznych w organizmie.

Witamina B1 (tiamina) wpływa na aktywność enzymów uczestniczących w metabolizmie węglowodanów, m.in. transketolazy i dekarboksylazy. Węglowodany są podstawowym źródłem energii dla układu nerwowego. Niedobór tiaminy prowadzi do zaburzeń pracy tego układu, objawiających się rozpadem i zanikiem otoczki mielinowej. Ponadto witamina B1 chroni przed nadmiernym nagromadzeniem się kwasu pirogronowego i mlekowego w mięśniach, zapobiegając zakwaszeniu organizmu.

Witamina B2 (ryboflawina), wchodząc w skład enzymów flawinowych, bierze udział w wielu reakcjach utleniania i redukcji. Jest niezbędna do przemian witaminy B6 do aktywnej formy. Działa ochronnie na narząd wzroku – wpływa na odpowiednią przejrzystość oka i zapobiega rozwojowi zaćmy. Niedobór witaminy B2 objawia się zmianami skórnymi – trądzikiem, łuszczeniem i pękaniem warg oraz zaburzeniami ze strony układu nerwowego w postaci osłabienia, parestezji czy częściowego zaniku nerwu wzrokowego.

Witamina B3 (niacyna) stanowi składnik koenzymów NAD i NADP, tworzących enzymy dehydrogenazy, biorące udział w reakcjach oddychania tkankowego, glikolizy, metabolizmie składników odżywczych (węglowodany, białka, tłuszcze) oraz syntezie niektórych hormonów, m.in. tyroksyny czy hormonów płciowych. Niacyna wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu i triacylogliceroli we krwi i wykazuje aktywność antyoksydacyjną.

Witamina B5 (kwas pantotenowy) wchodzi w skład cząsteczek wielu aktywnych biologicznie związków, przede wszystkim koenzymu A (CoA). CoA bierze udział w kluczowych reakcjach warunkujących gospodarkę energetyczną organizmu. Związek ten jest przenośnikiem grup acylowych, niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych, m.in. utleniania i syntezy kwasów tłuszczowych czy powstawania cytrynianów z kwasu octowego i szczawiooctowego. Niedobory witaminy B5 przyczyniają się do zaburzeń pracy przewodu pokarmowego i układu nerwowego, pogorszenia stanu skóry, zahamowania wzrostu oraz zaburzeń funkcjonowania nadnerczy.

Witamina B6 (pirydoksyna) w postaci fosforanowych pochodnych bierze udział w ok. 40 reakcjach biochemicznych, głównie w przemianach aminokwasów. Wpływa na metabolizm cholesterolu i hormonów steroidowych oraz optymalne funkcje układu immunologicznego. Jej niedobór zaburza syntezę adrenaliny i noradrenaliny z tyrozyny i fenyloalaniny, przemiany kwasu glutaminowego w GABA oraz syntezę hemu, przyczyniając się do rozwoju anemii niedobarwliwej.

Witamina B7/H (biotyna) funkcjonuje głównie jako koenzym karboksylaz – m.in. karboksylazy propionowej czy acetylo-CoA, uczestnicząc w procesach glukoneogenezy, syntezy kwasów tłuszczowych czy steroidów. Biotyna wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i stawów, wspiera dobre samopoczucie, a dzięki zawartości siarki przyczynia się do poprawy stanu skóry, włosów i paznokci.

Podsumowując, Douglas Labs B-complex with Metafolin® and Intrinsic Factor to suplement diety zawierający wysokoprzyswajalne postacie witamin z grupy B w odpowiednio dużych ilościach. Preparat jest polecany szczególnie osobom prowadzącym aktywny tryb życia, wykonującym intensywną pracę umysłową lub fizyczną, w problemach z pamięcią i koncentracją, osobom na diecie roślinnej, po przebytej antybiotykoterapii, kobietom w ciąży i okresie prekoncepcyjnym oraz w ramach profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
B-Complex with Metafolin B-Complex with Metafolin 60 kaps.
DOUGLAS
129,00 zł

B-Complex with Metafolin 60 kaps.

Cechy

Wytrzymałość:
Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,57 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,57 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Czynnik Castle’a, zwiększający wchłanianie witaminy B12
  • Bioaktywne, zmetylowane formy witaminy B12 i folianów
  • Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Poprawa pamięci i funkcji kognitywnych
  • Wspomaganie procesów krwiotworzenia
  • Optymalny metabolizm energetyczny
  • Obniżenie poziomu homocysteiny
  • Zmniejszenie uczucia zmęczenia
  • Regulacja przemiany materii
  • Prawidłowy rozwój płodu
  • Równowaga hormonalna

Douglas Labs B-complex with Metafolin® and Intrinsic Factor to suplement diety zawierający kompleks witamin z grupy B wzbogacony o tzw. Czynnik Castle’a, niezbędny dla prawidłowego wchłaniana witaminy B12. Ogromną zaletą produktu jest obecność folianów i witaminy B12 w aktywnej formie zmetylowanej. Produkt zawiera 60 wegetariańskich kapsułek.

Witamina B12 to grupa związków – kobalamin. Jedną z form tej witaminy jest metylokobalamina, będąca, w odróżnieniu od popularnej cyjanokobalaminy, aktywną postacią w organizmie człowieka. Witamina B12 jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu, przede wszystkim układu nerwowego, szpiku kostnego i przewodu pokarmowego. Pełni funkcje koenzymatyczne i bierze udział w reakcjach metylowania. Jako koenzym aktywuje enzymy katalizujące przemiany kwasu foliowego do aktywnej postaci metylowanej z jednoczesną remetylacją homocysteiny do metioniny, powodując obniżenie poziomu homocysteiny w organizmie.

Ze względu na obecność witaminy B12 wyłącznie w produktach odzwierzęcych, osoby na diecie roślinnej powinny szczególnie zadbać o odpowiednią suplementację w celu prewencji niedoborów. Witamina B12 współdziała z kwasem tetrahydrofoliowym w wytwarzaniu erytrocytów w szpiku kostnym. Klinicznym niedoborem metylokobalaminy lub folianów jest anemia megaloblastyczna.

Czynnik wewnętrzny Castle’a (Intrinsic Factor, IF) jest glikoproteiną warunkującą wchłanianie witaminy B12, wytwarzaną w żołądku. Jego niedobór lub defekty genetyczne uniemożliwiają optymalne działanie i aktywność tej witaminy mimo jej prawidłowej podaży, prowadząc do rozwoju niedokrwistości megaloblastycznej.

Metafolina to aktywna postać kwasu foliowego, bezpośrednio wchodząca w metabolizm folianów. Pełni ważne funkcje w metabolizmie kwasów nukleinowych. Chroniąc chromosomy, foliany mogą uodparniać komórki na czynniki rakotwórcze. Prawidłowa podaż folianów jest niezbędna u kobiet w ciąży, które wykazują zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik. Foliany zapobiegają rozwojowi wad cewy nerwowej u płodu, mogą chronić przed wystąpieniem innych wad rozwojowych m.in. wad serca oraz warunkują prawidłowy rozwój płodu.

Przyjmowanie folianów w postaci metafoliny jest ważne ze względu na stosunkowo wysoką częstość występowania mutacji genu MTHFR, odpowiedzialnego za przemianę kwasu foliowego w aktywny folian. W obecności zmutowanego genu, nie powstaje enzym reduktaza metylenotetrahydrofolianu, co może doprowadzić do niepożądanej kumulacji kwasu foliowego w organizmie. Metafolina jest „gotową”, aktywną formą, dzięki czemu nie wymaga ona przekształceń biochemicznych w organizmie.

Witamina B1 (tiamina) wpływa na aktywność enzymów uczestniczących w metabolizmie węglowodanów, m.in. transketolazy i dekarboksylazy. Węglowodany są podstawowym źródłem energii dla układu nerwowego. Niedobór tiaminy prowadzi do zaburzeń pracy tego układu, objawiających się rozpadem i zanikiem otoczki mielinowej. Ponadto witamina B1 chroni przed nadmiernym nagromadzeniem się kwasu pirogronowego i mlekowego w mięśniach, zapobiegając zakwaszeniu organizmu.

Witamina B2 (ryboflawina), wchodząc w skład enzymów flawinowych, bierze udział w wielu reakcjach utleniania i redukcji. Jest niezbędna do przemian witaminy B6 do aktywnej formy. Działa ochronnie na narząd wzroku – wpływa na odpowiednią przejrzystość oka i zapobiega rozwojowi zaćmy. Niedobór witaminy B2 objawia się zmianami skórnymi – trądzikiem, łuszczeniem i pękaniem warg oraz zaburzeniami ze strony układu nerwowego w postaci osłabienia, parestezji czy częściowego zaniku nerwu wzrokowego.

Witamina B3 (niacyna) stanowi składnik koenzymów NAD i NADP, tworzących enzymy dehydrogenazy, biorące udział w reakcjach oddychania tkankowego, glikolizy, metabolizmie składników odżywczych (węglowodany, białka, tłuszcze) oraz syntezie niektórych hormonów, m.in. tyroksyny czy hormonów płciowych. Niacyna wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu i triacylogliceroli we krwi i wykazuje aktywność antyoksydacyjną.

Witamina B5 (kwas pantotenowy) wchodzi w skład cząsteczek wielu aktywnych biologicznie związków, przede wszystkim koenzymu A (CoA). CoA bierze udział w kluczowych reakcjach warunkujących gospodarkę energetyczną organizmu. Związek ten jest przenośnikiem grup acylowych, niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych, m.in. utleniania i syntezy kwasów tłuszczowych czy powstawania cytrynianów z kwasu octowego i szczawiooctowego. Niedobory witaminy B5 przyczyniają się do zaburzeń pracy przewodu pokarmowego i układu nerwowego, pogorszenia stanu skóry, zahamowania wzrostu oraz zaburzeń funkcjonowania nadnerczy.

Witamina B6 (pirydoksyna) w postaci fosforanowych pochodnych bierze udział w ok. 40 reakcjach biochemicznych, głównie w przemianach aminokwasów. Wpływa na metabolizm cholesterolu i hormonów steroidowych oraz optymalne funkcje układu immunologicznego. Jej niedobór zaburza syntezę adrenaliny i noradrenaliny z tyrozyny i fenyloalaniny, przemiany kwasu glutaminowego w GABA oraz syntezę hemu, przyczyniając się do rozwoju anemii niedobarwliwej.

Witamina B7/H (biotyna) funkcjonuje głównie jako koenzym karboksylaz – m.in. karboksylazy propionowej czy acetylo-CoA, uczestnicząc w procesach glukoneogenezy, syntezy kwasów tłuszczowych czy steroidów. Biotyna wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i stawów, wspiera dobre samopoczucie, a dzięki zawartości siarki przyczynia się do poprawy stanu skóry, włosów i paznokci.

Podsumowując, Douglas Labs B-complex with Metafolin® and Intrinsic Factor to suplement diety zawierający wysokoprzyswajalne postacie witamin z grupy B w odpowiednio dużych ilościach. Preparat jest polecany szczególnie osobom prowadzącym aktywny tryb życia, wykonującym intensywną pracę umysłową lub fizyczną, w problemach z pamięcią i koncentracją, osobom na diecie roślinnej, po przebytej antybiotykoterapii, kobietom w ciąży i okresie prekoncepcyjnym oraz w ramach profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w porcji (1 kapsułka)zawartość%ZDS
Witamina B1 (Tiamina HCL)50 mg 3,333%
Witamina B2 (5-fosforan ryboflawiny)20 mg 1,176%
Witamina B3 (Niacynamid)50 mg 250%
Witamina B6 (5-fosforan pirydoksalu)20 mg 1,000%
Metafolina (sól wapniowa kwasu L-metylofoliowego, Metafolin®)400 mcg 100%
Witamina B12 (Metylokobalamina)500 mcg 8,333%
Witamina B7 (Biotyna)300 mcg 100%
Witamina B5 (D-pantotenian wapnia)50 mg 500%
Czynnik Castle’a (z wieprzowiny) 20 mg *

Pozostałe składniki

celuloza mikrokrystaliczna (E460), hydroksypropylometyloceluloza (E464) – otoczka kapsułki, stearynian magnezu - środek antyadhezyjny.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
High Absorption Curcumin
High Absorption Curcumin
DOCTOR'S BEST

Kurkumina wykazuje właściwości antynowotworowe, wspomaga pracę wątroby, woreczka żółciowego i stawów

169,00 zł
więcej
Vitamin A 10.000 IU
Vitamin A 10.000 IU
SOURCE NATURALS

Suplement zapewnia utrzymanie zdrowej skóry, błon śluzowych, prawidłowego widzenia i pełni rolę w syntezie hormonów.

55,00 zł
więcej
EPA-DHA Balance
EPA-DHA Balance
JARROW FORMULAS

Suplement diety z kwasami Omega-3. Wspomaga pracę serca oraz układu krwionośnego i odpornościowego.

139,00 zł
więcej
L-Dopa
L-Dopa
APOLLO'S HEGEMONY

Najwyższej jakości źródło lewodopy, aminokwasu będącego bezpośrednim prekursorem dopaminy.

99,00 zł
więcej
High Caffeine 200mg
High Caffeine 200mg
NATROL

Suplement działa stymulująco, redukuje zmęczenie, poprawia skupienie, wydajność pracy, czas reakcji i wytrzymałość.

27,00 zł
więcej
Arctic Cod Liver Oil
Arctic Cod Liver Oil
NORDIC NATURALS

Olej z wątroby dorsza. Wolny od metali ciężkich. Bez rybiego posmaku.

119,00 zł
więcej

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Chlorowodorek tiaminy

Informacja

Chlorowodorek tiaminy – wysoko biodostępna postać tiaminy, zwanej również witaminą B1. Ze względu na istotną rolę, jaką odgrywa w metabolizmie węglowodanów, jej zwiększona podaż wskazana jest dla osób notujących zbyt wysokie stężenia cukru we krwi. Ułatwia ich przetwarzanie w organizmie oraz wspomaga działania mające na celu przywrócenie optymalnego poziomu glikemii. Istotną rolę w metabolizmie składników odżywczych odgrywa także jako integralny składnik koenzymu karboksylazy – pirofosforanu tiaminy.

Niektóre źródła wskazują, że efektywność tiaminy wobec zdrowia układu sercowo-naczyniowego poza wspieraniem obniżania poziomu glukozy we krwi wyraża się również poprzez optymalizację ciśnienia tętniczego. Choć ten aspekt efektywności witaminy B1 wymaga kolejnych badań, to jest kolejnym argumentem wskazującym na szczególną potrzebę dbania o odpowiednią podaż tiaminy przez osób z grupy ryzyka chorób układu krwionośnego.

Wśród osób szczególnie narażonych na niedobory witaminy B1 podaje się również osoby walczące z nadwagą oraz często spożywające alkohol.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

5-Fosforan pirydoksalu (P-5-P)

Informacja

5-Fosforan pirydoksalu (P-5-P) – forma witaminy B6 określana mianem koenzymatycznej, uważana za najlepiej przyswajalną przez organizm człowieka. Jest to związane z bezpośrednią aktywnością metaboliczną fosforanu 5-pirydoksalu w organizmie człowieka. Nie musi być on poddawany przemianom biochemicznym w ustroju, aby mógł wejść w szlaki metaboliczne jako składnik biologicznie czynny.

Witamina B6 jest niezwykle istotnym czynnikiem regulującym pracę wielu procesów w organizmie ze względu na swoją rolę w ustroju jako koenzym niezbędny do aktywacji wielu istotnych enzymów. Dzięki temu reguluje metabolizm na wielu płaszczyznach, a jej odpowiednia podaż sprzyja zachowaniu homeostazy ustrojowej.

Innym aspektem efektywności witaminy B6 jest jej wpływ na normalizację stanów emocjonalnych. Sprzyja relaksacji, ułatwia zasypianie i zapadanie w głęboki, najbardziej wartościowy sen. Szczególny wpływ P5P na psychikę wskazuje się u kobiet przed okresem, wykazuje on bowiem znaczną zdolność do redukcji objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Suplementacja witaminą B6 wykazuje też korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego. Sprzyja odżywieniu tkanek neuronalnych oraz optymalizuje uwalnianie neuroprzekaźników, przez co promuje prawidłowe przewodnictwo nerwowe, ale też wykazuje właściwości neuroprotekcyjne. Wykazano, że witamina B6 może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.

Niektóre źródła wskazują też na zdolność 5-fosforan pirydoksalu do redukcji ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej. Efektywność ta notowana jest szczególnie w odniesieniu do nowotworów piersi.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>