Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Agata

Hej!

Kto w dzieciństwie zajadał się drożdżowymi rogalikami babci czy mamy? Mi zdecydowanie przypominają taki beztroski czas i ten zapach w domu... to co robimy?

SKŁADNIKI:

  • 250g mąki orkiszowej tortowej lub pszennej
  • 125 ml mleka (może być roślinne)
  • 30g margaryny roślinnej
  • 30g erytrytolu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15g świeżych drożdży lub 5g suszonych
  • proteinowy krem czekoladowo-orzechowy Trec Nutrition lub inny tego typu krem

PRZYGOTOWANIE:

Mniej więcej połowę mleka podgrzewamy, żeby było ciepłe, ale niegorące i rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i mieszamy nasz zaczyn. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Margarynę rozpuszczamy z resztą mleka i studzimy, w misce mieszamy mąkę i erytrytol. Następnie dodajemy wystudzoną margarynę, zaczyn i wygniatamy ciasto kilka minut aż przestanie przyklejać się do ręki.

Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170 stopni a ciasto delikatnie podsumujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość 5mm, wycinamy trójkąty, smarujemy kremem, zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Rogaliki można posmarować białkiem lub mlekiem. Pieczemy ok 20 minut do złotego koloru. Wystudzone można udekorować np. lukrem z erytrytolu i gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *