Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Cinnamon Extract 1000mg Cinnamon Extract 1000mg

Natrol, Cinnamon Extract to suplement diety w skład którego wchodzi ekstrakt  z cynamonu. Ta powszechnie znana i ceniona przyprawa wykazuje szereg właściwości leczniczych, dlatego coraz częściej jest stosowana jako skuteczne remedium na dolegliwości układu trawiennego i choroby metaboliczne.

Cynamon jest pozyskiwany z kory cynamonowca – wiecznie zielonego drzewa rosnącego na Sri Lance, uprawianego również w Azji i Ameryce Południowej. W farmacji najczęściej wykorzystuje się korę drzewa odmiany Cinnamomum cassia. Kora cynamonu zawiera liczne składniki biologicznie czynne, wśród których najważniejszymi są: flawonoidy, terpenoidy, glikozydy, proantycyjanidy oraz unikalny aldehyd cynamonowy. To one odpowiadają za przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, antybakteryjne i antyoksydacyjne działanie cynamonu.

Regulacja gospodarki glukozowej  
Do najważniejszych mechanizmów, za pomocą których cynamon równoważy poziom cukru we krwi należą: działanie naśladujące aktywność insuliny, stymulacja wydzielania insuliny przez komórki trzustki i wpływ na pracę niektórych enzymów.

Zawarte w cynamonie substancje bioaktywne hamują wydzielanie i aktywność alfa amylazy trzustkowej  i alfa glukanazy (enzymy odpowiadające za metabolizm węglowodanów). Dzięki temu obniża się wchłanianie glukozy w jelitach, co zapobiega gwałtownym skokom poziomu glukozy we krwi.

Cynamon zwiększa wrażliwość insulinową komórek. Stymuluje wychwyt glukozy przez komórki i pobudza syntezę glikogenu.

Zawarty w cynamonie aldehyd cynamonowy nasila uwalnianie insuliny przez komórki b trzustki, a proantocyjanidy zapobiegają tworzeniu złogów amyloidowych, które upośledzają wydzielanie insuliny.

Aldehyd cynamonowy przyczynia się ponadto do spadku hemoglobiny glikolowanej (jej podwyższony poziom świadczy o tym, że wyrównywanie poziomu cukru we krwi przebiega nieprawidłowo i mogą wystąpić powikłania cukrzycowe).

Właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające
Wiele biologicznie czynnych związków wyizolowanych z kory cynamonu wykazuje działanie przeciwutleniające. Szczególnie aktywne na tym polu są polifenole, które skutecznie usuwają z organizmu wolne rodniki.

Ekstrakty z cynamonu wpływają na wiele markerów stanów zapalnych – hamują ekspresję indukowanej syntazy tlenku azotu (iNOS) i cyklooksygenazy-2 (COX-2), redukują aktywność czynnika transkrypcyjnego Nf-kB. Silnym działaniem przeciwzapalnym cechuje się zwłaszcza aldehyd cynamonowy, który powoduje znaczne zmniejszenie wytwarzania tlenku azotu.

Działanie bakteriobójcze
Tradycja stosowania cynamonu jako środka antyseptycznego jest bardzo długa. Cynamon wykazuje właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwpasożytnicze. Eliminuje z organizmu bardzo wiele szczepów bakterii i grzybów, w tym odpowiedzialne za infekcje uszu i płuc grzyby z rodziny Aspergillus niger, czy powodujące drożdżycę szczepy Candida albicans. Jest skuteczny nawet w odniesieniu do opornych na standardowe leczenie bakterii Salmonella typhimurium i E. coli.

Prewencja chorób sercowo-naczyniowych 
Cynamon wpływa na wiele parametrów odpowiedzialnych za rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego, dlatego może być stosowany prewencyjnie oraz jako wsparcie standardowych terapii.

Cynamon jest pomocny w regulowaniu poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki ograniczeniu utleniania cholesterolu w wątrobie i aktywacji działania licznych enzymów antyoksydacyjnych (np. peroksydaza glutationowa) pozwala na obniżenie zarówno cholesterolu całkowitego, jak i niekorzystnej frakcji LDL.

Cynamon hamuje uwalnianie kwasu arachidonowego, dzięki czemu zapobiega zlepianiu się płytek krwi. Badania naukowców koncentrują się również na cynamofilinie, która wykazuje aktywność w odniesieniu do trombosanu A2 – silnego czynnika powodującego agregację płytek krwi. Nasilona agregacja płytek krwi jest niebezpieczna dla zdrowia i wiąże się ze zwiększonym ryzykiem powstawania zakrzepów.

Obecne w składzie cynamonu kumaryny rozrzedzają krew, natomiast kwas cynamonowy i aldehyd cynamonowy, poprzez modulację transportu jonów wapnia, powodują zwiększenie przepuszczalności naczyń krwionośnych.  

Cynamon przyczynia się również do obniżenia podwyższonego ciśnienia krwi. Efekty te zaobserwowano zwłaszcza u osób chorych na cukrzycę, a stoi za nimi prawdopodobnie działanie aldehydu cynamonowego.

Cinnamon Extract to uniwersalny suplement o szerokim spektrum prozdrowotnych właściwości. Zawiera naturalną, dobrze znaną i bezpieczną dla organizmu substancję, której skuteczność została potwierdzona licznymi badaniami klinicznymi. Produkt jest rekomendowany w celu prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu 2. 

Magazyn UK
Since 2005
Dodaj do koszyka
Cinnamon Extract 1000mg Cinnamon Extract 1000mg 80 tab.
Natrol
29,00 zł

Cinnamon Extract 1000mg 80 tab.

Magazyn UE

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,36 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

29,00 zł
1 szt.
Zwiększa się zainteresowanie tym produktem

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,36 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego 
  • Usprawnia gospodarkę węglowodanową
  • Równoważy poziom cukru we krwi
  • Reguluje profil lipidowy 
  • Działa antyseptycznie
  • Poprawia trawienie

Natrol, Cinnamon Extract to suplement diety w skład którego wchodzi ekstrakt  z cynamonu. Ta powszechnie znana i ceniona przyprawa wykazuje szereg właściwości leczniczych, dlatego coraz częściej jest stosowana jako skuteczne remedium na dolegliwości układu trawiennego i choroby metaboliczne.

Cynamon jest pozyskiwany z kory cynamonowca – wiecznie zielonego drzewa rosnącego na Sri Lance, uprawianego również w Azji i Ameryce Południowej. W farmacji najczęściej wykorzystuje się korę drzewa odmiany Cinnamomum cassia. Kora cynamonu zawiera liczne składniki biologicznie czynne, wśród których najważniejszymi są: flawonoidy, terpenoidy, glikozydy, proantycyjanidy oraz unikalny aldehyd cynamonowy. To one odpowiadają za przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, antybakteryjne i antyoksydacyjne działanie cynamonu.

Regulacja gospodarki glukozowej  
Do najważniejszych mechanizmów, za pomocą których cynamon równoważy poziom cukru we krwi należą: działanie naśladujące aktywność insuliny, stymulacja wydzielania insuliny przez komórki trzustki i wpływ na pracę niektórych enzymów.

Zawarte w cynamonie substancje bioaktywne hamują wydzielanie i aktywność alfa amylazy trzustkowej  i alfa glukanazy (enzymy odpowiadające za metabolizm węglowodanów). Dzięki temu obniża się wchłanianie glukozy w jelitach, co zapobiega gwałtownym skokom poziomu glukozy we krwi.

Cynamon zwiększa wrażliwość insulinową komórek. Stymuluje wychwyt glukozy przez komórki i pobudza syntezę glikogenu.

Zawarty w cynamonie aldehyd cynamonowy nasila uwalnianie insuliny przez komórki b trzustki, a proantocyjanidy zapobiegają tworzeniu złogów amyloidowych, które upośledzają wydzielanie insuliny.

Aldehyd cynamonowy przyczynia się ponadto do spadku hemoglobiny glikolowanej (jej podwyższony poziom świadczy o tym, że wyrównywanie poziomu cukru we krwi przebiega nieprawidłowo i mogą wystąpić powikłania cukrzycowe).

Właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające
Wiele biologicznie czynnych związków wyizolowanych z kory cynamonu wykazuje działanie przeciwutleniające. Szczególnie aktywne na tym polu są polifenole, które skutecznie usuwają z organizmu wolne rodniki.

Ekstrakty z cynamonu wpływają na wiele markerów stanów zapalnych – hamują ekspresję indukowanej syntazy tlenku azotu (iNOS) i cyklooksygenazy-2 (COX-2), redukują aktywność czynnika transkrypcyjnego Nf-kB. Silnym działaniem przeciwzapalnym cechuje się zwłaszcza aldehyd cynamonowy, który powoduje znaczne zmniejszenie wytwarzania tlenku azotu.

Działanie bakteriobójcze
Tradycja stosowania cynamonu jako środka antyseptycznego jest bardzo długa. Cynamon wykazuje właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwpasożytnicze. Eliminuje z organizmu bardzo wiele szczepów bakterii i grzybów, w tym odpowiedzialne za infekcje uszu i płuc grzyby z rodziny Aspergillus niger, czy powodujące drożdżycę szczepy Candida albicans. Jest skuteczny nawet w odniesieniu do opornych na standardowe leczenie bakterii Salmonella typhimurium i E. coli.

Prewencja chorób sercowo-naczyniowych 
Cynamon wpływa na wiele parametrów odpowiedzialnych za rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego, dlatego może być stosowany prewencyjnie oraz jako wsparcie standardowych terapii.

Cynamon jest pomocny w regulowaniu poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki ograniczeniu utleniania cholesterolu w wątrobie i aktywacji działania licznych enzymów antyoksydacyjnych (np. peroksydaza glutationowa) pozwala na obniżenie zarówno cholesterolu całkowitego, jak i niekorzystnej frakcji LDL.

Cynamon hamuje uwalnianie kwasu arachidonowego, dzięki czemu zapobiega zlepianiu się płytek krwi. Badania naukowców koncentrują się również na cynamofilinie, która wykazuje aktywność w odniesieniu do trombosanu A2 – silnego czynnika powodującego agregację płytek krwi. Nasilona agregacja płytek krwi jest niebezpieczna dla zdrowia i wiąże się ze zwiększonym ryzykiem powstawania zakrzepów.

Obecne w składzie cynamonu kumaryny rozrzedzają krew, natomiast kwas cynamonowy i aldehyd cynamonowy, poprzez modulację transportu jonów wapnia, powodują zwiększenie przepuszczalności naczyń krwionośnych.  

Cynamon przyczynia się również do obniżenia podwyższonego ciśnienia krwi. Efekty te zaobserwowano zwłaszcza u osób chorych na cukrzycę, a stoi za nimi prawdopodobnie działanie aldehydu cynamonowego.

Cinnamon Extract to uniwersalny suplement o szerokim spektrum prozdrowotnych właściwości. Zawiera naturalną, dobrze znaną i bezpieczną dla organizmu substancję, której skuteczność została potwierdzona licznymi badaniami klinicznymi. Produkt jest rekomendowany w celu prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu 2. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 80 tabletekPorcja jednorazowa: 2 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 40
w 1 porcji (2 tabletki)zawartość%ZDS
Ekstrakt z Cynamonu (Cinnamomum cassia) (kora)1,000 mg*

Pozostałe składniki

Dwuzasadowy fosforan wapnia, celuloza, guma celulozowa, maltodekstryna, krzemionka, stearynian magnezu, metyloceluloza, gliceryna, kwas stearynowy.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aliness
29,90 zł

Synergistyczne połączenie wysokiej dawki witaminy C i bioflawonoidów.

Kupuję
Scitec
135,00 zł
(3)

Zaawansowany gainer białkowy. Zawiera 6 rodzajów węglowodanów o różnym tempie wchłaniania. Wspomaga anabolizm.

Kupuję
Now Foods
29,00 zł
(2)

Stanowi prekursor dla produkcji NAD oraz NADP, nie wywołuje zaczerwienienia skóry.

Kupuję
Swanson
35,00 zł

Niekwaśna forma witaminy C. Askorbinian magnezu o neutralnym pH, łagodnym dla żołądka.

Kupuję
Swanson
35,00 zł
(1)

Suplement diety zawierający acerolę. Dostarcza dużą dawkę witaminy C i pełni funkcję antyoksydantu.

Kupuję
Mutant
199,00 zł
(1)

Odżywka na masę zawierająca 7 źródeł białka o różnym czasie wchłaniania. Wspomaga regenerację i anabolizm.

Kupuję

Ostatnio na blogu

Proste sposoby na kaca

Proste sposoby na kaca

Sezon wakacyjny, to czas imprez grillowych i różnego rodzaju event’ów, którym towarzyszą spore ilości wypijanego alkoholu… oraz często kac następnego...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

W poprzedniej części omówiliśmy jakie substancje (w nieodpowiednich dawkach) mogą szkodzić gruczołowi tarczowemu – wiecie już, że nawet składniki...

czytaj więcej
Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych coraz to więcej ludzi próbuje budować mase mięśniowa bez węglowodanów tłumacząc, że za tym...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 1

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 1

Cykl dotyczący wpływu żywienia ( a w sumie to i stylu życia) na funkcjonowanie gruczołu tarczowego doczekał się aż 11 części, dzisiejsza, 12 (podwójna...

czytaj więcej
Beta-alanina – dla kogo najbardziej pomocna?

Beta-alanina – dla kogo najbardziej pomocna?

Beta-alanina to suplement nie mający szczególnej renomy, lecz posiadający pewne nietuzinkowe cechy mogące w sposób istotny rzutować na poprawę zdolności...

czytaj więcej
L-karnityna a redukcja tkanki tłuszczowej

L-karnityna a redukcja tkanki tłuszczowej

L-karnityna jest prawdopodobnie jednym z najpowszechniej stosowanych dodatków do suplementów diety z grupy tzw. spalaczy tłuszczu. Wynika to z jej...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027