Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Glutamine Xplode Glutamine Xplode

Olimp Glutamine Xplode to połączenie L-glutaminy wraz z dwoma aminokwasami, witaminami oraz selenem. Suplement sprzyja potreningowej regeneracji i budowie masy mięśniowej oraz wykazuje potencjał antykataboliczny. Połączenie aminokwasów wraz z witaminami wspiera syntezę białek mięśniowych i produkcję naturalnego przeciwutleniacza, jakim jest glutation.

W skład produktu wchodzi:
L-glutamina – aminokwas pełniący rolę magazynującą oraz transportującą azot do komórek. Stanowi nawet 60% wszystkich aminokwasów znajdujących się w mięśniach szkieletowych. L-glutamina, utrzymując dodatni bilans azotowy, promuje anabolizm mięśniowy oraz zapobiega procesom katabolicznym prowadzącym do zmniejszenia ilości masy mięśniowej. Ponadto stymuluje powysiłkowy wyrzut hormonu wzrostu, który nasila tempo syntezy białek mięśniowych (MPS) i sprzyja budowie muskulatury. Wykazano również, że po zakończonym treningu aminokwas ten zmniejsza opóźnioną bolesność mięśniową oraz sprzyja regeneracji i odbudowie tkanek, a wraz z węglowodanami sprawnie uzupełnia zapasy glikogenu mięśniowego.

L-leucyna – jeden z aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu bocznym (BCAA), spośród których najsilniej pobudza MPS. L-leucyna przyśpiesza regenerację mięśniową i zmniejsza uszkodzenia wywołane treningiem, sprzyjając budowie siły i masy mięśniowej. Dodatkowo zwiększa wychwyt glukozy przez mięśnie szkieletowe, sprzyjając podnoszeniu intensywności treningu, a także odbudowie zapasów glikogenu w mięśniach.

L-cysteina – należy do aminokwasów siarkowych i jest silnym antyoksydantem, nasilającym wydalanie metali ciężkich z organizmu. Wraz z glutaminą uczestniczy w produkcji glutationu - silnego przeciwutleniacza występującego w niemal każdej komórce organizmu. Dzięki temu pomaga odbudować uszkodzone tkanki i pozbyć się nadmiaru wolnych rodników tlenowych, sprzyjając utrzymaniu homeostazy ustroju. L-cysteina bierze także udział w tworzeniu białek oraz regulacji bilansu azotowego, a zmniejszając poziom kortyzolu i kwasu mlekowego korzystnie wpływa na proces regeneracji i anabolizm mięśniowy.

Witamina C – witamina rozpuszczalna w wodzie, która pełni w tym środowisku rolę silnego przeciwutleniacza. Bierze udział m.in. w syntezie białek i kolagenu, uczestniczy w przemianach żelaza i sprzyja syntezie hemu, dzięki któremu sprawnie przenoszony jest tlen w organizmie.  Może ponadto odwracać proces przekształcania cysteiny w nieaktywną cystynę, i dzięki temu zwiększyć jej dostępność oraz produkcję glutationu.

Selen – posiada właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, a także działa anty-agingowo. Pierwiastek ten jest niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy, a także podnosi poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1) - hormonu stymulującego MPS oraz anabolizm mięśniowy. Ponadto wraz z cysteiną uczestniczy w reakcjach enzymatycznych peroksydazy glutationowej, chroniąc przed powstającymi w procesach biochemicznych nadtlenkami generującymi wolne rodniki tlenowe.

Niacyna (witamina B3) - uczestniczy w tworzeniu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego (NADH), który bierze udział w reakcjach oddychania komórkowego oraz produkcji energii. Witamina ta zapobiega uszkodzeniom DNA, podnosi odczuwalny poziom energii oraz wspiera funkcjonowanie mózgu.

Witamina B6 – bierze udział w syntezie neuroprzekaźników, hormonów oraz białek mięśniowych. Przyczynia się do zwiększenia dostępności glutaminy, ponieważ uczestniczy w jej transporcie z przewodu pokarmowego. Ponadto odpowiada za przekształcanie metioniny do cysteiny oraz metabolizm witaminy B3.

Kwas foliowy (witamina B9) - niezbędny do optymalnego wzrostu organizmu oraz wykorzystywania cysteiny. Uczestniczy w syntezie białek i procesie metylacji, warunkującym wiele reakcji biochemicznych, takich jak synteza DNA i RNA, aktywowanie genów, detoks i wiele więcej.

Witamina B12 – wpływa na prawidłowy przebieg procesu metylacji, który usprawnia pozbywanie się toksycznej homocysteiny będącej produktem metabolizmu cysteiny. Uczestniczy również w produkcji czerwonych krwinek, warunkujących sprawny transport tlenu w organizmie.

Podsumowując, Olimp Glutamine Xplode to suplement diety wspierający potreningową regenerację organizmu oraz budowę masy mięśniowej. Preparat sprzyja utrzymaniu dodatniego bilansu azotowego oraz zmniejszaniu bolesności mięśniowych. Dodatek witamin i minerałów zapewnia prawidłowy przebieg procesów biochemicznych, odpowiedzialnych za syntezę protein oraz pozbywanie się nadmiaru wolnych rodników tlenowych.

Na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Glutamine Xplode Glutamine Xplode 500g
Olimp
85,00 zł

Glutamine Xplode 500g

Magazyn UE

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,59 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Połączenie glutaminy wraz z aminokwasami, witaminami oraz selenem
  • Sprzyja potreningowej regeneracji oraz procesom anabolicznym
  • Promuje produkcję naturalnego przeciwutleniacza - glutationu
  • Wzmaga organizm do walki z wolnymi rodnikami
  • Nasila syntezę nowych białek mięśniowych
  • Pomaga zachować dodatni bilans azotowy
  • Promuje tworzenie czerwonych krwinek
  • Skraca czas potrzebny na regenerację
  • Chroni mięsnie przed katabolizmem
  • Przyśpiesza resyntezę glikogenu

Olimp Glutamine Xplode to połączenie L-glutaminy wraz z dwoma aminokwasami, witaminami oraz selenem. Suplement sprzyja potreningowej regeneracji i budowie masy mięśniowej oraz wykazuje potencjał antykataboliczny. Połączenie aminokwasów wraz z witaminami wspiera syntezę białek mięśniowych i produkcję naturalnego przeciwutleniacza, jakim jest glutation.

W skład produktu wchodzi:
L-glutamina – aminokwas pełniący rolę magazynującą oraz transportującą azot do komórek. Stanowi nawet 60% wszystkich aminokwasów znajdujących się w mięśniach szkieletowych. L-glutamina, utrzymując dodatni bilans azotowy, promuje anabolizm mięśniowy oraz zapobiega procesom katabolicznym prowadzącym do zmniejszenia ilości masy mięśniowej. Ponadto stymuluje powysiłkowy wyrzut hormonu wzrostu, który nasila tempo syntezy białek mięśniowych (MPS) i sprzyja budowie muskulatury. Wykazano również, że po zakończonym treningu aminokwas ten zmniejsza opóźnioną bolesność mięśniową oraz sprzyja regeneracji i odbudowie tkanek, a wraz z węglowodanami sprawnie uzupełnia zapasy glikogenu mięśniowego.

L-leucyna – jeden z aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu bocznym (BCAA), spośród których najsilniej pobudza MPS. L-leucyna przyśpiesza regenerację mięśniową i zmniejsza uszkodzenia wywołane treningiem, sprzyjając budowie siły i masy mięśniowej. Dodatkowo zwiększa wychwyt glukozy przez mięśnie szkieletowe, sprzyjając podnoszeniu intensywności treningu, a także odbudowie zapasów glikogenu w mięśniach.

L-cysteina – należy do aminokwasów siarkowych i jest silnym antyoksydantem, nasilającym wydalanie metali ciężkich z organizmu. Wraz z glutaminą uczestniczy w produkcji glutationu - silnego przeciwutleniacza występującego w niemal każdej komórce organizmu. Dzięki temu pomaga odbudować uszkodzone tkanki i pozbyć się nadmiaru wolnych rodników tlenowych, sprzyjając utrzymaniu homeostazy ustroju. L-cysteina bierze także udział w tworzeniu białek oraz regulacji bilansu azotowego, a zmniejszając poziom kortyzolu i kwasu mlekowego korzystnie wpływa na proces regeneracji i anabolizm mięśniowy.

Witamina C – witamina rozpuszczalna w wodzie, która pełni w tym środowisku rolę silnego przeciwutleniacza. Bierze udział m.in. w syntezie białek i kolagenu, uczestniczy w przemianach żelaza i sprzyja syntezie hemu, dzięki któremu sprawnie przenoszony jest tlen w organizmie.  Może ponadto odwracać proces przekształcania cysteiny w nieaktywną cystynę, i dzięki temu zwiększyć jej dostępność oraz produkcję glutationu.

Selen – posiada właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, a także działa anty-agingowo. Pierwiastek ten jest niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy, a także podnosi poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1) - hormonu stymulującego MPS oraz anabolizm mięśniowy. Ponadto wraz z cysteiną uczestniczy w reakcjach enzymatycznych peroksydazy glutationowej, chroniąc przed powstającymi w procesach biochemicznych nadtlenkami generującymi wolne rodniki tlenowe.

Niacyna (witamina B3) - uczestniczy w tworzeniu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego (NADH), który bierze udział w reakcjach oddychania komórkowego oraz produkcji energii. Witamina ta zapobiega uszkodzeniom DNA, podnosi odczuwalny poziom energii oraz wspiera funkcjonowanie mózgu.

Witamina B6 – bierze udział w syntezie neuroprzekaźników, hormonów oraz białek mięśniowych. Przyczynia się do zwiększenia dostępności glutaminy, ponieważ uczestniczy w jej transporcie z przewodu pokarmowego. Ponadto odpowiada za przekształcanie metioniny do cysteiny oraz metabolizm witaminy B3.

Kwas foliowy (witamina B9) - niezbędny do optymalnego wzrostu organizmu oraz wykorzystywania cysteiny. Uczestniczy w syntezie białek i procesie metylacji, warunkującym wiele reakcji biochemicznych, takich jak synteza DNA i RNA, aktywowanie genów, detoks i wiele więcej.

Witamina B12 – wpływa na prawidłowy przebieg procesu metylacji, który usprawnia pozbywanie się toksycznej homocysteiny będącej produktem metabolizmu cysteiny. Uczestniczy również w produkcji czerwonych krwinek, warunkujących sprawny transport tlenu w organizmie.

Podsumowując, Olimp Glutamine Xplode to suplement diety wspierający potreningową regenerację organizmu oraz budowę masy mięśniowej. Preparat sprzyja utrzymaniu dodatniego bilansu azotowego oraz zmniejszaniu bolesności mięśniowych. Dodatek witamin i minerałów zapewnia prawidłowy przebieg procesów biochemicznych, odpowiedzialnych za syntezę protein oraz pozbywanie się nadmiaru wolnych rodników tlenowych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 500 gPorcja jednorazowa: 10 gIlość porcji w opakowaniu: 50
w porcji (10 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna162 kJ / 39 kcal*
Tłuszcz< 0,1 g*
w tym kwasy tłuszczowe nasycone< 0,1 g*
Węglowodany0,5 g*
w tym cukry0,5 g*
Białko7,9 g*
Sól0,28 g*
L-glutamina5500 mg*
L-leucyna1500 mg*
L-cysteina250 mg*
Selen (selenin sodu)55 µg100%
Niacyna (nikotynamid)16 mg100%
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny)1,4 mg100%
Witamina B12 (cyjanokobalamina)2,5 µg100%
Kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy)200 µg100%
Witamina C (PureWay-C®)80 mg100%

Pozostałe składniki

Substancje zagęszczające – guma arabska, guma ksantanowa, sól sodowa karboksymetylocelulozy; regulatory kwasowości - kwas cytrynowy, cytrynian sodu; aromaty; substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza, cyklaminiany; bioflawonoidy cytrusowe, barwniki: ryboflawina (dla smaku cytrynowego); beta-karoten, koszenila, ryboflawina (dla smaku pomarańczowego)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Extensor
85,00 zł
(2)

Odżywka białkowa oparta na koncentracie białek serwatkowych. Wzmacnia odporność i wspomaga regenerację.

Kupuję
Scitec
329,00 zł
(1)

Odżywka na bazie białka serwatkowego, cechująca się bardzo dobrym profilem aminokwasowym i doskonałym smakiem.

Kupuję
Hi-tech
159,00 zł

Suplement aminokwasowy z dodatkiem stymulantów. Dodaje energii, zwiększa wytrzymałość i koncentrację.

Kupuję
Trec
60,00 zł

BCAA w kapsułkach. Poprawia wytrzymałość i odporność, hamuje katabolizm, wspomaga regenerację.

Kupuję
Olimp
54,00 zł
(2)

Odżywka białkowa na bazie koncentratu białek serwatkowych. Wspomaga anabolizm, przyśpiesza regenerację.

Kupuję
Controlled Labs
259,00 zł
(4)

Suplement aminokwasowy z BCAA i EAA. Ułatwia zwiększenie masy mięśniowej, poprawia wytrzymałość.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Cysteina

Informacja

Cysteina należy do grupy aminokwasów endogennych, syntetyzowanych przez organizm, biorącym udział w detoksykacji organizmu. W połączeniu L-cysteiny z glutaminą i glicyną uczestniczy w syntezie glutationu (silnego przeciwutleniacza) oraz białek, enzymów i koenzymów. Występuje w produktach wysokobiałkowych, w mniejszych ilościach w kukurydzy i orzeszkach arachidowych. Źródłem jej pozyskiwania są również koncentraty i izolaty białka serwatkowego oraz preparaty zawierające mieszanki aminokwasów. Nie występuje w postaci monopreparatów. Jest składnikiem preparatów wykazujących właściwości detoksyczne, wspomagających pracę wątroby oraz w suplementach poprawiających kosmetykę ciała, najczęściej pod postaci l-cystyny (dwóch połączonych cząsteczek cysteiny) lub w postaci NAC.

Dawkowanie: Zwyczajowo w suplementacji 50–500 mg na dobę.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Amid kwasu nikotynowego (Nikotynamid)

Informacja

Amid kwasu nikotynowego – zwany również nikotynamidem, wraz z kwasem nikotynowym oraz heksanikotynianem inozytolu wchodzi do grupy związków określanych wspólnym mianem witaminy B3 – niacyny. Główną aktywność biologiczną wykazuje jako związek prekursorowy dla dwóch kluczowych dla sprawności metabolizmu energetycznego ustroju koenzymów: dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego oraz fosforanu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego. Odpowiadają one za przenoszenie wodoru oraz elektronów na łańcuchu oddechowym umożliwiając sprawne pozyskiwanie energii przez organizm człowieka.

Suplementacja nikotynamidem polecana jest osobom aktywnym nie tylko ze względu na zdolność do promocji efektywności energetycznej organizmu. Wykazuje ona także korzystny wpływ na psychikę, zwiększa tolerancję na bodźce stresowe, może ograniczać objawy depresji. Wskazuje się na korzystną korelację pomiędzy suplementacją niacyny oraz jakością snu.

Nikotynamid w przeciwieństwie do kwasu nikotynowego nie wykazuje zdolności do powstawania tzw. efektu „flush”, czyli charakterystycznego rumienia powstającego na twarzy wskutek przyjęcia dużej porcji niacyny. Wykazuje również ograniczoną aktywność wobec funkcji układu krwionośnego.

Wskazuje się na korzystny wpływ na absorpcję nikotynamidu pozostałych witamin z grupy B oraz witaminy C. Ostrożność w suplementacji tym związkiem powinni zachować cukrzycy, może on bowiem zwiększać zapotrzebowanie ustroju na insulinę.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

PureWay-C

Informacja

PureWay-C, jest opatentowaną formułą specjalną zawierającą kwas askorbinowy (witaminę C) oraz składniki  stabilizujące jego działanie, takie jak: woski roślinne oraz kompleks bioflanoidów z owoców cytrusowych (gorzkiej pomarańczy i grapefruita). Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne (hamuje rozwój wolnych rodników tlenowych i innych reaktywnych form tlenu), zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego. Stymuluje produkcję kolagenu. Jest stosowana w leczeniu kontuzji, przyśpiesza gojenie ran. Uczestniczy w syntezie wielu hormonów i neuroprzekaźników oraz l-karnityny. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu. Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia (choroby niedokrwiennej). Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej,  utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C. W kompleksie wzmocniona bioflawonoidami z owoców cytrusowych (gorzkiej pomarańczy i grapefruita) przedłużającymi czas jej aktywności w organizmie oraz nasilenie potencjału przeciwutleniającego. Woski roślinne zabezpieczają przed podrażnieniami śluzówki przewody pokarmowego i trawiennego. PureWay-C jest dostępny w postaci monopreparatu oraz w jako składnik preparatów wielowitaminowych (Multawitan), dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: w suplementacji sportowej 250 – 1000 mg/24h

Ostatnio na blogu

Controlled Labs wprowadza kilka zmian do swojego flagowego suplementu – Orange TRIad

Controlled Labs wprowadza kilka zmian do swojego flagowego suplementu – Orange TRIad

Orange TRIad to jeden z najbardziej rozpoznawalnych suplementów Controlled Labs, który jest niezawodnym i wszechstronnym produktem witaminowo-mineralnym. W...

czytaj więcej
Nadmierna masa ciała i niektóre tłuszcze przyczyniają się do rozwoju depresji!

Nadmierna masa ciała i niektóre tłuszcze przyczyniają się do rozwoju depresji!

Tytuł wydawać się może oczywisty. Związek depresji z otyłością był dotychczas wielokrotnie dokumentowany. Pokuszono się nawet o stwierdzenia jakoby sama...

czytaj więcej
Olimp szykuje dla nas więcej oryginalnych suplementów z serii Dragon Ball Z!

Olimp szykuje dla nas więcej oryginalnych suplementów z serii Dragon Ball Z!

Podczas tegorocznych targów FIBO w Niemczech, europejska firma suplementacyjna Olimp, chwaliła się nowymi produktami z serii Dragon Ball Z! Od tego weekendu...

czytaj więcej
cos nt synedrexa/klata

cos nt synedrexa/klata

mialem mala przerwa (prawdobnie mam kamienie nerkowe ktore bedzie trzeba usunac…) cwiczenia bywa klopotliwe jezeli ciagle musisz isc do toalety, no ale...

czytaj więcej
SNS umieszcza glicerynę GlycerPump w kapsułkach (dawka 1 gram na porcję)

SNS umieszcza glicerynę GlycerPump w kapsułkach (dawka 1 gram na porcję)

Firma Serious Nutrition Solutions, lepiej znana jako SNS, wypuściła na rynek nowy suplementu z markowym, opatentowanym składnikiem pompującym –...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

Black Supps Ltd (11986057)
235-239 High Road London N22 8HF
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027