Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Two-Per-Day Tablets Two-Per-Day Tablets

Life Extension Two-Per-Day to wysokiej jakości preparat witaminowo-mineralny, oparty na przebadanych kliniczne, opatentowanych i biologicznie aktywnych formach zarówno witamin, minerałów, jak również pozostałych składników prozdrowotnych. W porównaniu do konwencjonalnych produktów, preparat ten ma do 50 razy większą siłę oddziaływania poszczególnych substancji odżywczych.

W skład produktu Life Extension Two-Per-Day wchodzą następujące składniki:

Witamina A (w postaci beta karotenu i octanu retinolu) - zbiorcza nazwa grupy rozpuszczalnych w tłuszczach retinoidów (retinolu, retinalu i kwasu retinowego), z których najważniejszy jest retinol wykazujący najwyższą aktywność biologiczną. Związki te pobudzają wzrost i różnicowanie się komórek nabłonkowych, jak również zwiększają syntezę glikoprotein błonowych.

Witamina A odgrywa istotną rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka, odpowiada za integralność błon komórkowych, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci oraz zapewnia odpowiedni wzrost kości i zębów.

Witamina C (w postaci kwasu askorbinowego i askorbinianu wapnia) – niezbędna witamina rozpuszczalna w wodzie, która musi być dostarczana z pożywieniem, ponieważ istota ludzka nie potrafi jej syntezować. Neutralizuje wolne rodniki tlenowe i pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Ponadto uczestniczy w reakcjach przemiany tyrozyny, w produkcji steroidów nadnerczowych, noradrenaliny, kwasów żółciowych, karnityny, erytrocytów oraz pełni funkcję koenzymu w procesie dojrzewania kolagenu.

Witamina D3 (cholekalcyferol) to organiczny związek o budowie steroidowej, tradycyjnie zaliczany do witamin, jednakże w organizmie człowieka spełnia funkcje prohormonu. Powstaje z cholesterolu w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych UV-B. Główną jego funkcją jest zwiększenie wchłaniania wapnia w jelitach oraz zmniejszenie wydalania go przez nerki, przez co reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową i wpływa na strukturę kości.

Co więcej, witamina D wykazuje właściwości immunomodulujące i pośrednio przeciwbakteryjne. Witamina D wspiera odporność wrodzoną, jednocześnie działając supresyjnie na odporność nabytą – przez co hamuje reakcje autoimmunologiczne. Naukowcy udowodnili również, iż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 1, poprawia wydzielanie insuliny i tolerancję glukozy, chroni geny przed mutacjami i zmniejsza ryzyko powstania niektórych nowotworów.

Witamina E (w postaci naturalnej mieszanki tokoferoli) - grupa ośmiu związków o właściwościach przeciwutleniających: tokoferoli i tokotrienoli, z których każda forma wykazuje nieco inną aktywność biologiczną; jest głównym antyoksydantem w organizmie chroniącym komórki przed nadmiarem wolnych rodników. Uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przedłuża żywotność erytrocytów, leczy niepłodność męską, przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca.

Tiamina (witamina B1) – odgrywa kluczową rolę w przemianach energetycznych, w szczególności w przemianach węglowodanów i aminokwasów w procesie oddychania komórkowego. Po dostaniu się do organizmu ulega konwersji do bioaktywnej formy – pirofosforanu tiaminy. Wpływa na układ nerwowy i pracę mózgu jako niezbędny element wielu szlaków metabolicznych i biochemicznych.

Warunkując prawidłowy metabolizm glukozy i węglowodanów, umożliwia dostarczenie odpowiedniej ilości energii dla komórek nerwowych, co wpływa na prawidłową koncentrację i optymizm. Ponadto, jako trifosforan tiaminy uczestniczy w przewodnictwie impulsów nerwowych. Fosforylując kanał chlorkowy w błonie nerwów, jednocześnie pełni funkcję jego aktywatora. Niedobór tiaminy powoduje zaburzenia neurologiczne.

Ryboflawina (witamina B2) - niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i przebiegu utleniania biologicznego w komórkach. Pełni doniosłą rolę w procesie wytworzenia energii w warunkach tlenowych, gdzie jest prekursorem dwóch zasadniczych koenzymów-nukleotydów: FMN i FAD, które to są zarazem jej aktywną formą. Umożliwia wytwarzanie energii z węglowodanów i tłuszczów, stanowi składnik enzymów oddechowych, jest niezbędna do wzrostu organizmu i produkcji czerwonych krwinek. Niedobór prowadzi m.in. do zawrotów głowy i braku koncentracji.

FMN (mononukleotyd flawinowy) jest estrem kwasu fosforowego i ryboflawiny. Uczestniczy w wielu reakcjach redoks organizmów żywych, np. w reakcji wytworzenia FAD. Pełni ważną w funkcje w oddychaniu komórkowym na etapie łańcucha oddechowego, gdzie wchodzi w skład dużego kompleksu białkowego (dehydrogenazy NADH), który przyjmuje elektrony z NADH i przekazuje je dalej, aż do atomów tlenu. Funkcją transportu elektronów i fosforylacji oksydacyjnej jest utlenianie NADH i FADH2 oraz zatrzymywanie uwolnionej energii w cząsteczce ATP. Proces ten zachodzi w wewnętrznej błonie mitochondrialnej.

Niacyna (Witamina B3) – nazywana również witaminą PP – występuje w dwóch formach aktywnych biologicznie: kwasu nikotynowego (nikotynianu) i nikotynamidu/niacynamidu (amidu kwasu nikotynowego). Bioaktywność tych związków jest związana z pierścieniem nikotynamidowym koenzymów NAD+ i NADP+, uczestniczących w reakcjach utleniania i redukcji (redoks). Witamina ta jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego, syntezę hormonów płciowych, kortyzolu, insuliny i tyroksyny (T4).

Witamina B6 (w postaci pirydoksyny i P-5-P) – grupa sześciu związków (pirydoksyna, pirydoksal i pirydoksamina oraz ich 5’-fosforanów), z których aktywną biologicznie formą jest 5’-fosforan pirydoksalu, w skrócie P-5-P. Witamina ta uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych jako koenzym, głównie w przemianach aminokwasów (transaminacji i dekarboksylacji) oraz glikogenu mięśniowego (fosforylaza glikogenowa). Ponadto ma znaczenie w mechanizmie działania hormonów steroidowych – rozrywa wiązanie kompleksu hormon-receptor z DNA, przerywając ich działanie.

Co więcej, witamina b6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny, stymuluje zaopatrywanie neuronów w glukozę, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, przyczynia się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny, jest niezbędna do syntezy przeciwciał i krwinek czerwonych, a wiele dowodów przemawia za skutecznością jej stosowania w leczeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS).

Metylowany folian (jako 5-Metylo-THF) – inaczej witamina B9 lub B11; bioaktywna forma kwasu foliowego, który w organizmie spełnia funkcję koenzymu w reakcjach przenoszenia aktywnych grup jednowęglowych (metylowych, formylowych, formiminowych, metylenowych, metenylowych). Zalecany dla osób z zaburzeniami metylacji, wysokim poziomem homocysteiny i kobiet w ciąży. Wspiera funkcje poznawcze i pracę układu sercowo-naczyniowego.

Witamina B12 (jako metylokobalamina) - biologicznie aktywna forma witaminy B12 (metylokobalamina), która wpływa korzystnie na funkcje układu nerwowego i mózgu, usprawnia procesy metylacji, obniża poziom homocysteiny, a ponadto ma kluczowe znaczenie w procesie wzrostu i replikacji komórek.

Biotyna (witamina B7, witamina H) – jest koenzymem enzymu karboksylazy, co oznacza, że bierze udział w przenoszeniu grupy karboksylowej na różne związki organiczne – m.in. w procesie glukoneogenezy, cyklu Krebsa oraz syntezie kwasów tłuszczowych. Wspiera funkcjonowanie tarczycy oraz wpływa na właściwości skóry i włosów.

Kwas pantotenowy (witamina B5) – jako Koenzym A (CoA) pełni funkcję przenośnika grup acylowych w wielu ważnych procesach metabolicznych m.in. w cyklu Krebsa. Ponadto przyspiesza gojenie ran, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów.

Wapń - zasadniczy minerał (makroelement) dla prawidłowego funkcjonowania ustroju, a przede wszystkim dla utrzymania odpowiedniej struktury kości i zębów. Jony wapnia biorą udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz w komunikacji nerwowo-mięśniowej.

Jod – mikroelement magazynowany w tarczycy, wchodzi w skład produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu.

Magnez – jest aktywatorem wielu enzymów, wpływając bezpośrednio lub pośrednio na szlaki metaboliczne. Ponad połowa magnezu znajduje się w kościach, 25% tego pierwiastka jest usytuowane w mięśniach szkieletowych, a reszta rozmieszczona jest przeważnie w układzie nerwowym i w narządach o dużej aktywności metabolicznej tj. mięśniu sercowym, wątrobie, przewodzie pokarmowym, nerkach, gruczołach wydzielania wewnętrznego i zewnętrznego oraz w układzie limfatycznym.

Bor – pełni ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych i utrzymaniu właściwej gospodarki wapniowej organizmu; wpływa na aktywność komórek mózgowych

Chrom – jest obecny w centrach aktywnych różnych enzymów, gdzie uczestniczy m.in. w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Jego niedobór zmniejsza wrażliwość komórek na działanie insuliny, powoduje spadek odporności i wydolności organizmu, zaburza mechanizmy kontroli łaknienia i może przyczyniać się do występowania cukrzycy typu drugiego.

Cynk – odgrywa istotną rolę w reakcjach metabolicznych na poziomie komórkowym i współuczestniczy w stabilizacji błon komórkowych. Jest składnikiem około 200 enzymów uczestniczących w różnych przemianach metabolicznych, gdzie jest obecny w ich centrach aktywnych umożliwiając prawidłowe łączenie enzymu z substratem.

Mangan – jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu.

Molibden – stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.

Potas – niezbędny minerał (makroelement) dla organizmu człowieka. Chociaż znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych to zdarzają się jego niedobory. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni i dobrą koncentrację Uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych przez neurony, zapewnia odpowiednie nawodnienie w ustroju, jest aktywatorem wielu enzymów.

Selen – reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy, wpływa na wzrost i rozwój, w tym płciowy, na elastyczność tkanek; usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe.

Kwas alfa-liponowy (ALA) – inaczej kwas tiooktanowy lub liponowy – pełni funkcje koenzymu przenoszącego protony i elektrony, współdziałając z oksydoreduktazami (klasą enzymów katalizujących reakcje utleniania i redukcji). Zaliczany do zmiataczy (akceptorów) wolnych rodników, czyli substancji łatwo wchodzących w reakcję z wolnymi rodnikami, w której wyniku powstają związki o mniejszej reaktywności. Poza tym posiada zdolność do regeneracji zredukowanych postaci innych przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E, odtwarzając ich potencjał antyoksydacyjny.

Likopen należy do karotenoidów, które posiadają właściwości przeciwutleniające. Przeciwutleniacze wiążą reaktywne formy tlenu (wolne rodniki), które uważane są za przyczynę chorób nowotworowych i chorób układu sercowo-naczyniowego (choroba wieńcowa serca, miażdżyca, nadciśnienie). Ważne jest, że likopen nie tylko neutralizuje wolne rodniki, lecz także ma zdolności odbudowania innych składników o charakterze przeciwutleniaczy, np. luteiny.

Rybozyd nikotynamidu - pochodna niacyny (witaminy B3), która po wprowadzeniu do organizmu staje się prekursorem do syntezy koenzymu NAD+ (dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego). Obniżone stężenie NAD+, spowodowane między innymi starzeniem się organizmu lub niedoborem prekursorów, prowadzi do upośledzenia metabolizmu komórkowego, a w konsekwencji pojawiają się oznaki zmęczenia i braku motywacji. Ponadto, koenzym ten odgrywa doniosłą rolę w regulacji genów kontrolujących proces starzenia się.

Podsumowując, Life Extension Two-Per-Day to maksymalnie „dopieszczony” kompleks witamin, minerałów i substancji prozdrowotnych, który zawiera aktywne biologicznie formy tych składników. Przeznaczony w celu uzupełnienia codziennej diety, dla sportowców oraz w ramach profilaktyki zdrowotnej. 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Two-Per-Day Tablets Two-Per-Day Tablets 60 tab.
Life Extension
59,00 zł

Two-Per-Day Tablets

Wszystkie warianty

60 tab.
59,00 zł
120 tab.
99,00 zł

Inne formy

Cechy

Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Nasza Rekomendacja:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,74 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Zaawansowany kompleks witaminowo-mineralny
  • Zawiera rybozyd nikotynamidu (prekursor NAD+)
  • Wspomaga zdrowie mitochondrialne
  • Usprawnia przebieg oddychania komórkowego
  • Podwójne lub potrójne formy witamin dla lepszej biodostępności
  • Zawiera aktywną formę witaminy B6 (P-5-P)
  • Połączenie folianu i wit. B12 w formie zmetylowanej
  • Wzbogacony kwasem alfa-liponowym, luteiną, zeakstantyną i likopenem

Life Extension Two-Per-Day to wysokiej jakości preparat witaminowo-mineralny, oparty na przebadanych kliniczne, opatentowanych i biologicznie aktywnych formach zarówno witamin, minerałów, jak również pozostałych składników prozdrowotnych. W porównaniu do konwencjonalnych produktów, preparat ten ma do 50 razy większą siłę oddziaływania poszczególnych substancji odżywczych.

W skład produktu Life Extension Two-Per-Day wchodzą następujące składniki:

Witamina A (w postaci beta karotenu i octanu retinolu) - zbiorcza nazwa grupy rozpuszczalnych w tłuszczach retinoidów (retinolu, retinalu i kwasu retinowego), z których najważniejszy jest retinol wykazujący najwyższą aktywność biologiczną. Związki te pobudzają wzrost i różnicowanie się komórek nabłonkowych, jak również zwiększają syntezę glikoprotein błonowych.

Witamina A odgrywa istotną rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka, odpowiada za integralność błon komórkowych, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci oraz zapewnia odpowiedni wzrost kości i zębów.

Witamina C (w postaci kwasu askorbinowego i askorbinianu wapnia) – niezbędna witamina rozpuszczalna w wodzie, która musi być dostarczana z pożywieniem, ponieważ istota ludzka nie potrafi jej syntezować. Neutralizuje wolne rodniki tlenowe i pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Ponadto uczestniczy w reakcjach przemiany tyrozyny, w produkcji steroidów nadnerczowych, noradrenaliny, kwasów żółciowych, karnityny, erytrocytów oraz pełni funkcję koenzymu w procesie dojrzewania kolagenu.

Witamina D3 (cholekalcyferol) to organiczny związek o budowie steroidowej, tradycyjnie zaliczany do witamin, jednakże w organizmie człowieka spełnia funkcje prohormonu. Powstaje z cholesterolu w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych UV-B. Główną jego funkcją jest zwiększenie wchłaniania wapnia w jelitach oraz zmniejszenie wydalania go przez nerki, przez co reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową i wpływa na strukturę kości.

Co więcej, witamina D wykazuje właściwości immunomodulujące i pośrednio przeciwbakteryjne. Witamina D wspiera odporność wrodzoną, jednocześnie działając supresyjnie na odporność nabytą – przez co hamuje reakcje autoimmunologiczne. Naukowcy udowodnili również, iż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 1, poprawia wydzielanie insuliny i tolerancję glukozy, chroni geny przed mutacjami i zmniejsza ryzyko powstania niektórych nowotworów.

Witamina E (w postaci naturalnej mieszanki tokoferoli) - grupa ośmiu związków o właściwościach przeciwutleniających: tokoferoli i tokotrienoli, z których każda forma wykazuje nieco inną aktywność biologiczną; jest głównym antyoksydantem w organizmie chroniącym komórki przed nadmiarem wolnych rodników. Uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przedłuża żywotność erytrocytów, leczy niepłodność męską, przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca.

Tiamina (witamina B1) – odgrywa kluczową rolę w przemianach energetycznych, w szczególności w przemianach węglowodanów i aminokwasów w procesie oddychania komórkowego. Po dostaniu się do organizmu ulega konwersji do bioaktywnej formy – pirofosforanu tiaminy. Wpływa na układ nerwowy i pracę mózgu jako niezbędny element wielu szlaków metabolicznych i biochemicznych.

Warunkując prawidłowy metabolizm glukozy i węglowodanów, umożliwia dostarczenie odpowiedniej ilości energii dla komórek nerwowych, co wpływa na prawidłową koncentrację i optymizm. Ponadto, jako trifosforan tiaminy uczestniczy w przewodnictwie impulsów nerwowych. Fosforylując kanał chlorkowy w błonie nerwów, jednocześnie pełni funkcję jego aktywatora. Niedobór tiaminy powoduje zaburzenia neurologiczne.

Ryboflawina (witamina B2) - niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i przebiegu utleniania biologicznego w komórkach. Pełni doniosłą rolę w procesie wytworzenia energii w warunkach tlenowych, gdzie jest prekursorem dwóch zasadniczych koenzymów-nukleotydów: FMN i FAD, które to są zarazem jej aktywną formą. Umożliwia wytwarzanie energii z węglowodanów i tłuszczów, stanowi składnik enzymów oddechowych, jest niezbędna do wzrostu organizmu i produkcji czerwonych krwinek. Niedobór prowadzi m.in. do zawrotów głowy i braku koncentracji.

FMN (mononukleotyd flawinowy) jest estrem kwasu fosforowego i ryboflawiny. Uczestniczy w wielu reakcjach redoks organizmów żywych, np. w reakcji wytworzenia FAD. Pełni ważną w funkcje w oddychaniu komórkowym na etapie łańcucha oddechowego, gdzie wchodzi w skład dużego kompleksu białkowego (dehydrogenazy NADH), który przyjmuje elektrony z NADH i przekazuje je dalej, aż do atomów tlenu. Funkcją transportu elektronów i fosforylacji oksydacyjnej jest utlenianie NADH i FADH2 oraz zatrzymywanie uwolnionej energii w cząsteczce ATP. Proces ten zachodzi w wewnętrznej błonie mitochondrialnej.

Niacyna (Witamina B3) – nazywana również witaminą PP – występuje w dwóch formach aktywnych biologicznie: kwasu nikotynowego (nikotynianu) i nikotynamidu/niacynamidu (amidu kwasu nikotynowego). Bioaktywność tych związków jest związana z pierścieniem nikotynamidowym koenzymów NAD+ i NADP+, uczestniczących w reakcjach utleniania i redukcji (redoks). Witamina ta jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego, syntezę hormonów płciowych, kortyzolu, insuliny i tyroksyny (T4).

Witamina B6 (w postaci pirydoksyny i P-5-P) – grupa sześciu związków (pirydoksyna, pirydoksal i pirydoksamina oraz ich 5’-fosforanów), z których aktywną biologicznie formą jest 5’-fosforan pirydoksalu, w skrócie P-5-P. Witamina ta uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych jako koenzym, głównie w przemianach aminokwasów (transaminacji i dekarboksylacji) oraz glikogenu mięśniowego (fosforylaza glikogenowa). Ponadto ma znaczenie w mechanizmie działania hormonów steroidowych – rozrywa wiązanie kompleksu hormon-receptor z DNA, przerywając ich działanie.

Co więcej, witamina b6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny, stymuluje zaopatrywanie neuronów w glukozę, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, przyczynia się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny, jest niezbędna do syntezy przeciwciał i krwinek czerwonych, a wiele dowodów przemawia za skutecznością jej stosowania w leczeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS).

Metylowany folian (jako 5-Metylo-THF) – inaczej witamina B9 lub B11; bioaktywna forma kwasu foliowego, który w organizmie spełnia funkcję koenzymu w reakcjach przenoszenia aktywnych grup jednowęglowych (metylowych, formylowych, formiminowych, metylenowych, metenylowych). Zalecany dla osób z zaburzeniami metylacji, wysokim poziomem homocysteiny i kobiet w ciąży. Wspiera funkcje poznawcze i pracę układu sercowo-naczyniowego.

Witamina B12 (jako metylokobalamina) - biologicznie aktywna forma witaminy B12 (metylokobalamina), która wpływa korzystnie na funkcje układu nerwowego i mózgu, usprawnia procesy metylacji, obniża poziom homocysteiny, a ponadto ma kluczowe znaczenie w procesie wzrostu i replikacji komórek.

Biotyna (witamina B7, witamina H) – jest koenzymem enzymu karboksylazy, co oznacza, że bierze udział w przenoszeniu grupy karboksylowej na różne związki organiczne – m.in. w procesie glukoneogenezy, cyklu Krebsa oraz syntezie kwasów tłuszczowych. Wspiera funkcjonowanie tarczycy oraz wpływa na właściwości skóry i włosów.

Kwas pantotenowy (witamina B5) – jako Koenzym A (CoA) pełni funkcję przenośnika grup acylowych w wielu ważnych procesach metabolicznych m.in. w cyklu Krebsa. Ponadto przyspiesza gojenie ran, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów.

Wapń - zasadniczy minerał (makroelement) dla prawidłowego funkcjonowania ustroju, a przede wszystkim dla utrzymania odpowiedniej struktury kości i zębów. Jony wapnia biorą udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz w komunikacji nerwowo-mięśniowej.

Jod – mikroelement magazynowany w tarczycy, wchodzi w skład produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu.

Magnez – jest aktywatorem wielu enzymów, wpływając bezpośrednio lub pośrednio na szlaki metaboliczne. Ponad połowa magnezu znajduje się w kościach, 25% tego pierwiastka jest usytuowane w mięśniach szkieletowych, a reszta rozmieszczona jest przeważnie w układzie nerwowym i w narządach o dużej aktywności metabolicznej tj. mięśniu sercowym, wątrobie, przewodzie pokarmowym, nerkach, gruczołach wydzielania wewnętrznego i zewnętrznego oraz w układzie limfatycznym.

Bor – pełni ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych i utrzymaniu właściwej gospodarki wapniowej organizmu; wpływa na aktywność komórek mózgowych

Chrom – jest obecny w centrach aktywnych różnych enzymów, gdzie uczestniczy m.in. w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Jego niedobór zmniejsza wrażliwość komórek na działanie insuliny, powoduje spadek odporności i wydolności organizmu, zaburza mechanizmy kontroli łaknienia i może przyczyniać się do występowania cukrzycy typu drugiego.

Cynk – odgrywa istotną rolę w reakcjach metabolicznych na poziomie komórkowym i współuczestniczy w stabilizacji błon komórkowych. Jest składnikiem około 200 enzymów uczestniczących w różnych przemianach metabolicznych, gdzie jest obecny w ich centrach aktywnych umożliwiając prawidłowe łączenie enzymu z substratem.

Mangan – jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu.

Molibden – stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.

Potas – niezbędny minerał (makroelement) dla organizmu człowieka. Chociaż znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych to zdarzają się jego niedobory. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni i dobrą koncentrację Uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych przez neurony, zapewnia odpowiednie nawodnienie w ustroju, jest aktywatorem wielu enzymów.

Selen – reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy, wpływa na wzrost i rozwój, w tym płciowy, na elastyczność tkanek; usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe.

Kwas alfa-liponowy (ALA) – inaczej kwas tiooktanowy lub liponowy – pełni funkcje koenzymu przenoszącego protony i elektrony, współdziałając z oksydoreduktazami (klasą enzymów katalizujących reakcje utleniania i redukcji). Zaliczany do zmiataczy (akceptorów) wolnych rodników, czyli substancji łatwo wchodzących w reakcję z wolnymi rodnikami, w której wyniku powstają związki o mniejszej reaktywności. Poza tym posiada zdolność do regeneracji zredukowanych postaci innych przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E, odtwarzając ich potencjał antyoksydacyjny.

Likopen należy do karotenoidów, które posiadają właściwości przeciwutleniające. Przeciwutleniacze wiążą reaktywne formy tlenu (wolne rodniki), które uważane są za przyczynę chorób nowotworowych i chorób układu sercowo-naczyniowego (choroba wieńcowa serca, miażdżyca, nadciśnienie). Ważne jest, że likopen nie tylko neutralizuje wolne rodniki, lecz także ma zdolności odbudowania innych składników o charakterze przeciwutleniaczy, np. luteiny.

Rybozyd nikotynamidu - pochodna niacyny (witaminy B3), która po wprowadzeniu do organizmu staje się prekursorem do syntezy koenzymu NAD+ (dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego). Obniżone stężenie NAD+, spowodowane między innymi starzeniem się organizmu lub niedoborem prekursorów, prowadzi do upośledzenia metabolizmu komórkowego, a w konsekwencji pojawiają się oznaki zmęczenia i braku motywacji. Ponadto, koenzym ten odgrywa doniosłą rolę w regulacji genów kontrolujących proces starzenia się.

Podsumowując, Life Extension Two-Per-Day to maksymalnie „dopieszczony” kompleks witamin, minerałów i substancji prozdrowotnych, który zawiera aktywne biologicznie formy tych składników. Przeznaczony w celu uzupełnienia codziennej diety, dla sportowców oraz w ramach profilaktyki zdrowotnej. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 tabletekPorcja dzienna: 2 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji dziennej (2 tabletki)zawartość%ZDS
Witamina A (jako beta-karoten, octan) (5,000IU)1500 mcg167%
Witamina C (jako kwas askorbinowy, askorbinian wapnia i niacycamidu)470 mg500%
Witamina D3 (jako cholekalcyferol) (2,000IU)50 mcg250%
Witamina E (jako D-alfa bursztynian tokoferylu, D-alfa tokoferol)67 mg447%
Witamina B1 (Tiamina) (jako tiamina HCl)75 mg6250%
Witamina B2 (Ryboflawina) (jako ryboflawina, fosforan 5'-ryboflawiny)50 mg3846%
Niacyna (jako niacynamid, askorbinian niacynamidu)50 mg313%
Witamina B6 (jako pirydoksyna HCI, fosforan 5'-pirydoksalu)75 mg4412%
Folian (sól wapniowa L-5-metyltetrahydrofolianu400 mcg100%
Witamina B12 (jako metylokobalamina)300 mcg12500%
Biotyna300 mcg1000%
Kwas pantotenowy (jako d-pantotenian wapnia)50 mg1000%
Jod (jako jodek potasu)150 mcg100%
Magnez (jako tlenek magnezu)100 mg24%
Cynk (jako monometionina [OptiZinc(R)] & cytrynian cynku)25 mg227%
Selen [jako selenian sodu, SelenoExcell® drożdże bogate w selen, Se-Metylo-L-Selenocysteina]200 mcg364%
Mangan (jako cytrynian manganu, glukonian)2 mg87%
Chrom [jako Crominex® 3+ chromu stabilizowany ekstraktem z owoców Amla Capros® i PrimaVie® Shilajit]200 mcg571%
Molibden (jako chelat aminokwasowy molibdenu)100 mcg222%
Inozytol50 mg-
Kwas alfa-liponowy25 mg-
Naturalna mieszanka tokoferoli (dostarczająca gamma, delta, alfa, beta)20 mg-
Ekstrakt z nagietka (kwiaty) [std. na zawartość min. 5 mg trans-luteiny i 155 mcg trans-zeaksantyny]11,12 mg-
Apigenina5 mg-
Bor (jako chelat aminokwasowy boru)3 mg-
Likopen [z LycoBeads® naturalnego ekstraktu z pomidora (owoc)]1 mg-

Pozostałe składniki

kwas stearynowy, sól sodowa kroskarmelozy, stearynian roślinny, krzemionka, wodna powłoka (oczyszczona woda, hydroksypropylometyloceluloza, gliceryna), fosforan dwuwapniowy, celuloza mikrokrystaliczna, maltodekstryna.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Crunchy Critters
19,90 zł

Egzotyczny smakołyk o orzechowym posmaku. Wysoka zawartość pełnowartościowego białka.

Kupuję
Doctor's Best
75,00 zł

Organiczna siarka w proszku. Jest antyoksydantem. Redukuje stany zapalne w organizmie.

Kupuję
Crunchy Critters
19,90 zł

Liofilizowane świerszcze z dodatkiem przyprawy serowo-cebulowej. Wysokobiałkowa przekąska.

Kupuję
Now Foods
99,00 zł

Suplement zawierający metylosulfonylometan. Chroni stawy i wspomaga ich regenerację, leczy stany zapalne.

Kupuję
Pileje
99,00 zł

Probiotyk ukierunkowany na zwalczanie kandydozy układu pokarmowego i błon śluzowych.

Kupuję
Jarrow Formulas
89,00 zł

Suplement probiotyczny skomponowany specjalnie na potrzeby pań. Wspiera zdrowie układu płciowego i moczowego.

Kupuję

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

D-alfa tokoferol

Informacja

D-alfa tokoferol - naturalna forma witaminy E wskazywana jako najbardziej optymalna do stosowania w suplementacji. Pozwala na efektywne uzupełnianie niedoborów tego niezwykle istotnego dla organizmu człowieka związku.

Witamina E jest niezwykle istotną substancją aktywną biologiczną obecną w wielu tkankach organizmu człowieka i niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania. Jej niedobory objawiać się mogą w osłabieniu zdolności kognitywnych, zaburzeniach widzenia, osłabieniu mięśniowym, bezpłodności. Bierze też udział w erytropoezie, przez co jej zbyt niska podaż może prowadzić do niedokrwistości.

Poza tym, witamina E pełni istotna rolę w organizmie człowieka jako przeciwutleniacz. Jest zdolna do obniżania ilości wolnych rodników, redukując negatywny stres oksydacyjny.

Podczas suplementacji d-alfa-tokoferolem należy pamiętać, że wraz z witaminą A, D i K należy on do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym suplementy zawierające witaminę E należy przyjmować wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF)

Informacja

Co to jest za składnik 5-Metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF)?

5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF) to metylowana forma folianu, aktywna biologicznie. Szczególnie chętnie używana jest przez osoby z zaburzeniami metabolizmu kwasu foliowego, zwłaszcza przez polimorfizmy genu kodującego produkcję reduktazy metylenotetrahydrofolianu. Zastosowanie tej formy pozwala ominąć wąskie gardło powstałe przez ten polimorfizm i cieszyć się pełnią efektów wywieranych przez foliany. Jest także dobrym zamiennikiem dla syntetycznego kwasu foliowego (kwasu pteroilomonoglutaminowego), który w próbach klinicznych wykazuje zdolność do zwiększania częstości występowania nowotworów.

Foliany określane też witaminą B9 mają szeroki udział w rozwoju układu nerwowego. Przyczyniają się do konwersji homocysteiny do metioniny a następnie do s-adenozyl metioniny, która jest głównym donorem grup metylowych. Dzięki temu poprawia się kondycja układu krążenia, ponieważ zmniejsza się ilość prozapalnej homocysteiny oraz zwiększa się intensywność procesów produkcji kreatyny i syntezy neurotransmiterów, co przekłada się na redukcję zmęczenia i poprawę kondycji psychicznej.

5-MTHF w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Tlenek magnezu

Informacja

Tlenek magnezu – najpowszechniejsza w suplementacji forma tego niezbędnego człowiekowi makroelementu. Należy do grupy kluczowych kationów wewnątrzkomórkowych, przez co odpowiednie jego stężenie warunkuje zachowanie homeostazy ustrojowej. Aktywny tryb życia zwiększa zapotrzebowanie na magnez, w związku z czym wskazuje się na istotną potrzebę jego suplementacji wśród sportowców.

Najpowszechniejszą sytuacją kojarzoną z niedoborami magnezu są skurcze mięśni oraz drganie powiek. Związane jest to z istotną funkcją jonów magnezu wobec sprawności układu nerwowego. Jego odpowiednia podaż sprzyja zachowaniu sprawności neuromotorycznej. Wskazuje się też, że niedobory tego pierwiastka sprzyjają nasileniu objawów depresji.

Poza tym, suplementacja magnezem sprzyja zachowaniu prawidłowych funkcji układu sercowo-naczyniowego. Wskazuje się, że jego niedobory promują rozwój zmian miażdżycowych oraz nadciśnienia. Zbyt niska ilość magnezu w diecie wiązana jest też z zaburzeniami rytmu pracy serca oraz zwiększonym ryzykiem zawału.

Suplementację magnezem poleca się również osobom intensywnie pracującym umysłowo oraz uczącym się. Jego odpowiednia podaż sprzyja koncentracji uwagi oraz może ułatwiać naukę. Wpływa też korzystnie na jakość snu.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Chelat aminokwasowy cynku

Informacja

Chelat aminokwasowy cynku – związek organiczny powstały w wyniku kompleksometrii tj. sprzężenia jonu metalu (cynk) aminokwasem. W wyniku dokonanego chelatowania cynku otrzymuje się substancję dającą większe możliwości wykorzystania przez, dzięki wzrostowi biodostępności  przez organizm. Utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową (zapewniając stabilność czynnika pH w organizmie). Ma zastosowanie w medycynie przy leczeniu zatruć metami ciężkimi (antytoksyna). Jego neutralność w odniesieniu do związków utrudniających przyswajalność cynku (np. fitynianów) pozwala na redukcję ich działania i lepszą przyswajalność metalu. Jest to o tyle ważne, że cynk bierze udział w wielu procesach metabolicznych i energetycznych. Uczestniczy w syntezie białka, produkcji niektórych hormonów (zwłaszcza testosteronu) oraz wpływa na zwiększenie odporności organizmu. Suplementy zawierające chelat aminokwasowi cynku zalecane są w sporcie ze względu na doskonałą syntezę testosteronu, szczególnie sportowcom uprawiającym dyscyplin sportowych wymagających wytrzymałości i treningu siłowego. Powinien znaleźć się w diecie wegetarianów i weganów.

Chelat aminokwasowi cynku jest dostępny na rynku w postaci monopreparatów (często wzbogacanych kwasem askorbinowym – witaminą C), suplementów witaminowo-mineralnyc, mineralnych oraz jako składnik preparatów złożonych m.in. ZMA, MZB.

Dawkowanie: 10-30 mg na dobę.

Cytrynian cynku

Informacja

Cytrynian cynku – organiczna forma cynku o bardzo dobrej przyswajalności i biodostępności. W jednej cząsteczce cytrynianu cynku jony cynkowe stanowią 34% masy związku. Zatem 100 mg substancji związku dostarczy 34 mg jonów cynkowych. Należy mieć to na uwadze przy zakupie suplementów diety, gdzie podana jest wyłącznie masa całego związku w porcji. Suplementacja cynku w postaci cytrynianu u niektórych osób może powodować dolegliwości przewodu pokarmowego – nudności, spadek apetytu lub ból brzucha. Cynk w postaci cytrynianu cynku najlepiej przyjmować w odstępach między posiłkami, ze względu na fakt, iż wiele pokarmów może ograniczyć wchłanianie tego pierwiastka, zwłaszcza produkty bogate w fityniany, nabiał czy błonnik.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Shilajit Mumio

Informacja

Shilajit Mumio (tzw. skalne łzy), substancja organiczna występująca w górach azjatyckich (m.in. na Kaukazie, w Tybecie oraz Afganistanie) w postaci brunatnej substancji towarzyszącej niektórym ziołom. W okolicach gdzie panuje mikroklimat sprzyjający ich rozwojowi, bogata w składniki aktywne [m.in. aminokwasy, witaminy z grupy B i prowitaminę D, składniki mineralne (mikro- i makroelementy) oraz kwasy organiczne. Chociaż nie jest dokładnie zbadana naukowo, przypisuje się właściwości wzmacniania oraz poprawy kondycji funkcjonowania układu kostnego, a także poprawę odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana sporadycznie (najczęściej jako składnik mieszanek pochodzenia naturalnego). Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm jednostkowego spożycia

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

ALA (Kwas alfa-liponowy)

Informacja

ALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.

Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).

Mieszanka tokoferoli

Informacja

Mieszanka tokoferoli – powszechnie stosowana w suplementacji metoda uzupełniania podaży witaminy E, obejmującej swoją nazwą tokoferole oraz tokotrienole. Związki z grupy witaminy E należą do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym wraz z nimi powinny być przyjmowane.

Główną aktywnością witaminy E w ustroju jest jej efektywność jako przeciwutleniacz. Wykazuje zdolność do neutralizacji wolnych rodników, a w konsekwencji redukcji stresu oksydacyjnego. Wpływa w ten sposób korzystnie na stan tkanek organizmu, suplementacja przeciwutleniaczmi wskazywana jest jako efektywna metoda opóźniania oznak starzenia się, może też wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Poza tym, suplementacja witaminą E dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom wpływa korzystnie na absorpcję niektórych innych substancji aktywnych biologicznie.

Suplementacja witaminą E wykazuje też właściwości kardioprotekcyjne. Jej odpowiednie stężenie w ustroju zapobiega patologicznemu rozpadowi erytrocytów, zwiększa wytrzymałość ścian naczyń krwionośnych oraz zmniejsza ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych.

Dla maksymalnej absorpcji i efektywności, witamina E nie powinna być stosowana wraz z witaminą K oraz z suplementami zawierającymi żelazo.

 

Luteina

Informacja

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Zeaksantyna

Informacja

Zeaksantyna to naturalny barwnik roślinny, związek, zaliczany do karotenoidów występujący w żywności pochodzenia roślinnego, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Umiejscowiony na siatkówce oka, na tzw. żółtej plamce, odpowiada za ostrość widzenia. W połączeniu z luteiną (należącą również do karotenoidów) jest przeciwutleniaczem, posiada również zdolność pochłaniania energii światła niebieskiego chroniąc narządy wzroku przed uszkodzeniem,

Zeaksantyna jest składnikiem preparatów (często w połączeniu z innymi karotenoidami) wspomagających funkcjonowanie narządu  wzroku.

Dawkowanie: Do 2 mg na dobę.

Bor

Informacja

Bor - pierwiastek z grupy borowców, symbol B, la 5, zaliczany do grupy mikroelementów. W organizmie jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, oraz zapobiega uwalnianiu się nadmiaru wapnia z kości. Jest aktywatorem enzymów w przemianach metabolicznych. Występuje w naturze w owocach cytrusowych (grapefruit, gorzka pomarańcza), roślinach strączkowych, winogronach, w słodzie piwnym. W suplementacji stosowany rzadko, przeważnie w preparatach witaminizujących i witamino-mineralizujących.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia. Nadmiar boru działa toksycznie w organizmie.

Likopen

Informacja

Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 1 – 3 g/24h 

Ostatnio na blogu

Wpływ wysiłku fizycznego na wrażliwość insulinową

Wpływ wysiłku fizycznego na wrażliwość insulinową

Insulinooporność jest często występującym zjawiskiem u starszych osób, chociaż staje się coraz bardziej powszechna we wszystkich grupach wiekowych, w tym...

czytaj więcej
Nowatorskie metody terapii depresji – farmakologia to nie wszystko

Nowatorskie metody terapii depresji – farmakologia to nie wszystko

Niedawny tekst miałem przyjemność poświęcić najpopularniejszym i najlepiej znanym społeczeństwu technikom terapii zaburzeń depresyjnych. Dziś, zgodnie z...

czytaj więcej
Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Wiedziano o tym już dosyć dawno. Jeśli by wierzyć skalnym malunkom – ludzie stosowali miód ok. 5500 lat temu. Terapeutyczne zastosowanie miodu notowali...

czytaj więcej
Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Suplementacja węglowodanów jest szeroko rozpowszechniona w środowisku osób aktywnych. Chętnie sięga się po napoje izotoniczne, odzywki typu carbo, żele...

czytaj więcej
bareczki

bareczki

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Waflowa kanapka a’la KNOPERS

Waflowa kanapka a’la KNOPERS

Knoppers to z pewnością ulubiona przekąska wielu z Was. Przedstawiam jej fit wersję, dzięki której możecie spożyć go nawet na diecie! ✔️3 sztuki...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027