Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:204,00 zł409,00 zł613,00 zł817,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Kelp Kelp

Now Foods Kelp to preparat, który zawiera najlepiej przyswajalną formę jodu, pozyskaną ze świata roślin, która wspiera funkcje układu hormonalnego. Dostępność w postaci kapsułek, pozwala na szybką i łatwą aplikację suplementu.

Jod pozyskany z wodorostów islandzkich, to pierwiastek, który w organizmie ludzkim używany jest w szczególności przez jeden rodzaj komórek – tyreocyty, a więc struktury budujące gruczoł tarczowy. Jego obecność jest konieczna do przeprowadzania prawidłowych procesów metabolicznych, a ponadto uczestniczy on w regulowaniu funkcji ośrodkowego układu nerwowego, a także wspiera zachowanie prawidłowego stężenia lipidów i glukozy we krwi.

Wiele osób żyje w przeświadczeniu, iż jod dostarczany w każdej postaci jest przyswajany przez organizm bez żadnych różnic. Świetnym przykładem ilustrującym takowy sposób myślenia, jest polecanie wyjazdu w góry bądź nad morze w celu inhalacji jodem zawartym w powietrzu. Niestety stwierdzenia takie mają niewiele wspólnego z prawdą, a najlepszą formą, w której można dostarczyć jod do organizmu, są sole jodkowe. Występują one co prawda nad morzem, jednak nie w powietrzu, a w wodach morskich, przez co dobrym pomysłem może okazać się spożywanie ryb i owoców morza.

Trudno jednak na co dzień odżywiać się tak drogimi produktami. Inną alternatywą są sole jodowane, ale z uwagi na działanie presyjne chlorku sodu, które w dłuższej perspektywie prowadzi do podniesienia ciśnienia krwi, nie powinno się jadać go więcej niż 5 gramów na dzień. Biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki i chcąc dostarczyć jod w najlepiej przyswajalnej formie, warto zaopatrzyć się w jeden z preparatów dostępnych na rynku.

Homeostaza hormonalna
Sole jodkowe są wchłaniane w przewodzie pokarmowym niemal w 100%. Wraz z prądem krwi docierają do komórek pęcherzykowych tarczycy, gdzie są wychwytywane przez specjalne białko – symporter jodkowo-sodowy. Dzięki niemu możliwe jest użycie jodu do syntezy hormonów w gruczole tarczowym.

Proces ten obejmuje kilka etapów, z czego z punktu widzenia wykorzystania tego mikroelementu, najważniejsza jest tzw. organifikacja. Polega ona na włączaniu pierwiastka do reszt tyrozynowych wielkocząsteczkowego białka tyreoglobuliny, z której w dalszych etapach powstają zasadnicze hormony – T3 (trijodotyronina) i T4 (tyroksyna). Produkcja drugiego z nich odbywa się w zdecydowanie większej ilości, ze względu na jego mniejszą aktywność metaboliczną. Jest to pewnego rodzaju mechanizm, który chroni ustrój przed nadmiernym wzrostem tempa procesów oddychania w komórkach, co mogłoby być opłakane w skutkach.

Specjalne enzymy – dejodynazy - uczestniczą w regulacji dostępności wolnego T3 dla docelowych tkanek. Występują m.in. w wątrobie, nerkach i jelitach. Do pełnienia prawidłowej funkcji, potrzebują innego pierwiastka – selenu, a także racjonalnie prowadzonej diety. Ich obniżona aktywność obserwowana jest m.in. podczas stosowania restrykcyjnych diet redukcyjnych.

Warto podkreślić, iż niedobory dietetyczne jodu mogą skutkować zaburzeniami wydzielania T3 i T4 przez tarczycę, co w mechanizmie zwrotnym prowadzi do zwiększonego uwalniania TSH z przysadki mózgowej. Ostatni z hormonów ma działanie zarówno tropowe (nasila produkcję i wydzielanie tyroksyny i trijodotyroniny), jak również troficzne (rozrostowe) na komórki tarczycy. Zwiększenie objętości tyreocytów w fachowym języku klinicznym nazywane jest wolem.

Coś więcej niż tylko metabolizm
Zasadniczym zadaniem hormonów tarczycy jest wpływ na intensywność procesów oddychania tlenowego w komórkach, a więc podniesienie tempa metabolizmu. Dzieje się to poprzez nasilenie syntezy białek łańcucha oddechowego, co prowadzi do zwiększonego pozyskiwania energii z tlenowych przemian glukozy i kwasów tłuszczowych (pochodzących z pożywienia lub tkanki tłuszczowej).

Stan niedoczynności tarczycy wynikający z niedoboru jodu predysponuje do zahamowania opisanych wyżej procesów i odkładania nadmiaru energii w postaci dodatkowych kilogramów zapasowego tłuszczu. Odwrotna sytuacja obliguje organizm do zwiększonego uwalniania kwasów tłuszczowych i podniesienia temperatury w wyniku nasilonych przemian. Dzięki temu hormony tarczycy pośrednio przyczyniają się do zachowania prawidłowej glikemii i profilu lipidowego krwi.

Warto dodać, iż T3 i T4 odpowiadają także za prawidłowy rozwój układu nerwowego. Biorą udział w mielinizacji włókien nerwowych, a także regulowaniu działalności pomp sodowo-potasowych (i tym samym pobudliwości neuronów), co przyczynia się do zachowania prawidłowej struktury i funkcji OUN przy jego niezmienionych funkcjach. Dodatkowo uczestniczą w przemianach niektórych witamin z grupy B, a także poprzez regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej mogą przeciwdziałać łamliwości tkanki kostnej.

Podsumowując, Now Foods Kelp to produkt przeznaczony dla wszystkich, którzy pragną zadbać o prawidłową funkcję tarczycy, a przez to o ogólnoustrojową homeostazę. O suplemencie powinny pomyśleć osoby mogące zmagać się z niedoborami jodu, a więc szczególnie kobiety spożywające małe ilości soli i ryb morskich.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Kelp Kelp 250 kaps.
Now Foods
49,00 zł

Kelp 250 kaps.

ilość: 250 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 50,00 zł
49,00 złz VAT
0,20 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 48,02 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wspiera funkcję tarczycy i całego układu hormonalnego
  • Ułatwia kontrolę parametrów lipidowych i glikemii
  • Usprawnia tempo przemian metabolicznych
  • Promuje zachowanie homeostazy nerwowej
  • Wspomaga mineralizację tkanki kostnej
  • Skutecznie uzupełnia niedobory jodu

Now Foods Kelp to preparat, który zawiera najlepiej przyswajalną formę jodu, pozyskaną ze świata roślin, która wspiera funkcje układu hormonalnego. Dostępność w postaci kapsułek, pozwala na szybką i łatwą aplikację suplementu.

Jod pozyskany z wodorostów islandzkich, to pierwiastek, który w organizmie ludzkim używany jest w szczególności przez jeden rodzaj komórek – tyreocyty, a więc struktury budujące gruczoł tarczowy. Jego obecność jest konieczna do przeprowadzania prawidłowych procesów metabolicznych, a ponadto uczestniczy on w regulowaniu funkcji ośrodkowego układu nerwowego, a także wspiera zachowanie prawidłowego stężenia lipidów i glukozy we krwi.

Wiele osób żyje w przeświadczeniu, iż jod dostarczany w każdej postaci jest przyswajany przez organizm bez żadnych różnic. Świetnym przykładem ilustrującym takowy sposób myślenia, jest polecanie wyjazdu w góry bądź nad morze w celu inhalacji jodem zawartym w powietrzu. Niestety stwierdzenia takie mają niewiele wspólnego z prawdą, a najlepszą formą, w której można dostarczyć jod do organizmu, są sole jodkowe. Występują one co prawda nad morzem, jednak nie w powietrzu, a w wodach morskich, przez co dobrym pomysłem może okazać się spożywanie ryb i owoców morza.

Trudno jednak na co dzień odżywiać się tak drogimi produktami. Inną alternatywą są sole jodowane, ale z uwagi na działanie presyjne chlorku sodu, które w dłuższej perspektywie prowadzi do podniesienia ciśnienia krwi, nie powinno się jadać go więcej niż 5 gramów na dzień. Biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki i chcąc dostarczyć jod w najlepiej przyswajalnej formie, warto zaopatrzyć się w jeden z preparatów dostępnych na rynku.

Homeostaza hormonalna
Sole jodkowe są wchłaniane w przewodzie pokarmowym niemal w 100%. Wraz z prądem krwi docierają do komórek pęcherzykowych tarczycy, gdzie są wychwytywane przez specjalne białko – symporter jodkowo-sodowy. Dzięki niemu możliwe jest użycie jodu do syntezy hormonów w gruczole tarczowym.

Proces ten obejmuje kilka etapów, z czego z punktu widzenia wykorzystania tego mikroelementu, najważniejsza jest tzw. organifikacja. Polega ona na włączaniu pierwiastka do reszt tyrozynowych wielkocząsteczkowego białka tyreoglobuliny, z której w dalszych etapach powstają zasadnicze hormony – T3 (trijodotyronina) i T4 (tyroksyna). Produkcja drugiego z nich odbywa się w zdecydowanie większej ilości, ze względu na jego mniejszą aktywność metaboliczną. Jest to pewnego rodzaju mechanizm, który chroni ustrój przed nadmiernym wzrostem tempa procesów oddychania w komórkach, co mogłoby być opłakane w skutkach.

Specjalne enzymy – dejodynazy - uczestniczą w regulacji dostępności wolnego T3 dla docelowych tkanek. Występują m.in. w wątrobie, nerkach i jelitach. Do pełnienia prawidłowej funkcji, potrzebują innego pierwiastka – selenu, a także racjonalnie prowadzonej diety. Ich obniżona aktywność obserwowana jest m.in. podczas stosowania restrykcyjnych diet redukcyjnych.

Warto podkreślić, iż niedobory dietetyczne jodu mogą skutkować zaburzeniami wydzielania T3 i T4 przez tarczycę, co w mechanizmie zwrotnym prowadzi do zwiększonego uwalniania TSH z przysadki mózgowej. Ostatni z hormonów ma działanie zarówno tropowe (nasila produkcję i wydzielanie tyroksyny i trijodotyroniny), jak również troficzne (rozrostowe) na komórki tarczycy. Zwiększenie objętości tyreocytów w fachowym języku klinicznym nazywane jest wolem.

Coś więcej niż tylko metabolizm
Zasadniczym zadaniem hormonów tarczycy jest wpływ na intensywność procesów oddychania tlenowego w komórkach, a więc podniesienie tempa metabolizmu. Dzieje się to poprzez nasilenie syntezy białek łańcucha oddechowego, co prowadzi do zwiększonego pozyskiwania energii z tlenowych przemian glukozy i kwasów tłuszczowych (pochodzących z pożywienia lub tkanki tłuszczowej).

Stan niedoczynności tarczycy wynikający z niedoboru jodu predysponuje do zahamowania opisanych wyżej procesów i odkładania nadmiaru energii w postaci dodatkowych kilogramów zapasowego tłuszczu. Odwrotna sytuacja obliguje organizm do zwiększonego uwalniania kwasów tłuszczowych i podniesienia temperatury w wyniku nasilonych przemian. Dzięki temu hormony tarczycy pośrednio przyczyniają się do zachowania prawidłowej glikemii i profilu lipidowego krwi.

Warto dodać, iż T3 i T4 odpowiadają także za prawidłowy rozwój układu nerwowego. Biorą udział w mielinizacji włókien nerwowych, a także regulowaniu działalności pomp sodowo-potasowych (i tym samym pobudliwości neuronów), co przyczynia się do zachowania prawidłowej struktury i funkcji OUN przy jego niezmienionych funkcjach. Dodatkowo uczestniczą w przemianach niektórych witamin z grupy B, a także poprzez regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej mogą przeciwdziałać łamliwości tkanki kostnej.

Podsumowując, Now Foods Kelp to produkt przeznaczony dla wszystkich, którzy pragną zadbać o prawidłową funkcję tarczycy, a przez to o ogólnoustrojową homeostazę. O suplemencie powinny pomyśleć osoby mogące zmagać się z niedoborami jodu, a więc szczególnie kobiety spożywające małe ilości soli i ryb morskich.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 250 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 250
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Jod (z Organic Kelp) (Laminaria spp.) (Cała roślina)325 mcg217%

Pozostałe składniki

Proszek celulozowy, celuloza (kapsułka), kwas stearynowy, krzemionka

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Apollo's Hegemony
99,00 zł
(3)

Suplement wspomagający pracę wątroby oraz usuwanie toksyn z organizmu.

Kupuję
Pharmabest
14,00 zł

Preparat probiotyczny dostarczający szczepu Lactobacillus rhamnosus GG

Kupuję
BetterYou
59,00 zł

Łatwa w aplikacji formuła. Poprawia funkcje metaboliczne i krwiotwórcze ustroju. Wysoka biodostępność.

Kupuję
Now Foods
62,00 zł

Kapsułki zawierające witaminę D. Wzmacniają kości oraz zęby, a także wspomagają wchłanianie wapnia.

Kupuję
Optimox
209,00 zł
(1)

Zawiera optymalną dawkę wysoce przyswajalnego jodu. Wspiera prawidłową pracę tarczycy.

Kupuję
Now Foods
33,00 zł

Kapsułki zawierające witaminę D. Wzmacniają kości oraz zęby, a także wspomagają wchłanianie wapnia.

Kupuję

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Kelp

Informacja

Kelp glony morskie należące do brunatnic z rzędu listownic, będące cennym źródłem jodu, niezbędnego do funkcjonowania tarczycy i redukcji tkanki tłuszczowej, wpływającego na tempo przemian metabolicznych oraz uczestniczącego w detoksykacji organizmu. Jest źródłem alkinianów, minerałów i witamin. Wpływa korzystnie na wygląd skóry, paznokci i zębów oraz włosów. Dostępny w suplementacji diety sportowej i w kategorii „zdrowie i uroda” w postaci monoprepatów  oraz wieloskładnikowych suplementów witamino-mineralizujących, spalaczy tłuszczu i innych środków o działaniu termogenicznym, wspomagających odchudzanie, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: w przeliczeniu na czysty jod 150 – 250mcg/24h. Wyższe dawki przy wcześniejszym uzgodnieniu z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.

Ostatnio na blogu

Miażdżyca – jak jej zapobiegać?

Miażdżyca – jak jej zapobiegać?

Miażdżyca jest przewlekłym stanem zapalnym dotyczącym aorty i tętnic średniej wielkości, jak wieńcowe, szyjne, nerkowe, czy biodrowe. Proces ten polega na...

czytaj więcej
Mit omega 3

Mit omega 3

Zarówno wśród zwolenników diet wysoko- jak i niskotłuszczowych kwasy tłuszczowe omega 3 uchodzą za niezwykle cenny i wyjątkowo korzystny dla zdrowia...

czytaj więcej
#7 Badania suplementów diety – Omega-3

#7 Badania suplementów diety – Omega-3

Kwasy tłuszczowe Omega-3 to w ostatnim czasie bardzo popularny suplement diety. Ich obecność w naszej diecie jest konieczna, aby cieszyć się dobrym zdrowiem....

czytaj więcej
Żonglowanie parametrami treningowymi cz.3

Żonglowanie parametrami treningowymi cz.3

W poprzednich tekstach (część 1, część 2) opisałem jak ułożyć program treningowy składający się z 3 mikrocykli kolejno skupiających się na...

czytaj więcej
Cholina – kluczowy składnik odżywczy

Cholina – kluczowy składnik odżywczy

Pomimo kilkudziesięcioletniej historii dietetyki, najnowsze badania wskazują, że nadal istnieją kluczowe składniki odżywcze,...

czytaj więcej
Cholina – niezwykły nootropik o szerokim spektrum działania

Cholina – niezwykły nootropik o szerokim spektrum działania

Cholina jest niezwykle ważnym składnikiem odżywczym dla organizmu ludzkiego, który jest niezbędny do optymalnego funkcjonowania...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027