Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Magnesium & Calcium Magnesium & Calcium

NOW Magnesium & Calcium jest produktem uzupełniającym dietę w kompleks najważniejszych pierwiastków mineralnych, tj. magnez i wapń, z uwzględnieniem dodatku cynku i witaminy D3. Dostarczając kofaktów wymaganych dla przebiegu kilkuset reakcji biochemicznych, istotnie poprawia funkcjonowanie organizmu poprzez niezachwiany przebieg licznych procesów zachodzących w ustroju. Środek ukierunkowany został przede wszystkim na wsparcie układu ruchu, zarówno jego części kostno-stawowej, jak i mięśniowej. Ponadto wspomaga szereg innych obszarów, ważnych dla sprawności pracy organizmu, w tym: układ nerwowy, sercowo-naczyniowy, immunologiczny, pokarmowy, a także procesy detoksykacyjne, barierę antyoksydacyjną, gospodarkę energetyczną i hormonalną, replikację materiału genetycznego czy procesy rozrodcze. Skuteczność produktu zapewnia zestawienie ze sobą kilku form głównych składników mineralnych, spośród których wyróżniającym się jest Aquamin® TG, multimineralny kompleks morski pozyskiwany z alg morskich porastających dziewicze wybrzeża Islandii.

Magnez – w skrócie Mg, wyodrębniony w czystej postaci po raz pierwszy w 1808 roku dwuwartościowy pierwiastek chemiczny, zaliczany do grupy berylowców. Stanowi on nieodzowny składnik mineralny diety, który dostarczony wraz z pożywieniem do organizmu, pełni rolę pierwiastka zasadotwórczego, elektrolitu oraz kofaktora ponad 300 zachodzących w nim reakcji biochemicznych. W ustroju ludzkim zgromadzony jest w ilości ok. 30 g, z czego 50-60% jego puli znajduje się tkance kostnej pod postacią hydroksyapatytów, kolejne 20% w mięśniach szkieletowych i następne 20% w innych tkankach, np. nerwowej i narządach, a tylko 1% w erytrocytach i osoczu. W organizmie ludzkim pełni szereg istotnych funkcji, z czego najważniejsze dotyczą układu nerwowego. Dzienne zapotrzebowanie na dany składnik mineralny wynosi ok. 320 mg dla kobiet i 420 mg dla mężczyzn, a prawidłowe stężenie magnezu we krwi mieści się w przedziale 0,65–1,25 mmol/l. Magnez nie należy do najlepiej przyswajalnych pierwiastków, gdzie jego przyswajalność z diety szacuje się w granicach 30-50%. Zapewnienie odpowiedniej podaży danego pierwiastka utrudnia dodatkowo przede wszystkim: obniżona jego ilość w pożywieniu, spowodowana wysokim przetworzeniem żywności oraz wyjałowieniem ziem na których dana żywność jest produkowana, jak również nieodpowiednio komponowana dieta. Skutkuje to rosnącą w społeczeństwie hipomagnezemią (niedobór magnezu), której stwierdzenie jest opóźnione w stosunku do momentu wystąpienia, ze względu na opóźnione odzwierciedlenie deficytu danego pierwiastka w badaniach krwi. Do najbardziej zasobnych źródeł magnezu zaliczają się: produkty bogate w chlorofil, w tym warzywa zielone, halibut, kakao, pestki dyni, migdały, czy otręby pszenne. Z racji przyjmowanej ilości, wartościowym produktem jest również twarda woda pitna.

Właściwości magnezu

Umożliwia tworzenie struktur organizmu
Wspierając produkcję i zachowanie odpowiedniego stężenia testosteronu i insulinopodobnego czynnika wzrostu-1 (IGF-1), kreuje dogodne środowisko hormonalne dla procesów wzrostu wiele struktur ustroju, przede wszystkim białkowych. Pozwalając na syntezę tRNA, stabilizując RNA, a także wspomagając rekonstrukcje i upakowanie DNA, zwiększa skuteczność powielania materiału genetycznego, którego odpowiednie tempo syntezy zapewnia wymaganą efektywność tworzenia komórek organizmu.

Wspiera gospodarkę energetyczną i zawiadywanie substratami energetycznymi
Normując przenoszenie elektronów w łańcuchu oddechowym, usprawniając działalność enzymów odpowiedzialnych za transport grup fosforylowych oraz stabilizując błony mitochondriów, co wydłuża żywotność danej organelli, zapewnia sprawny przebieg przemian substratów energetycznych w energię. Umożliwiając produkcję insuliny, redukując oporność komórek na insulinę oraz poprawiając funkcjonowanie komórek trzustkowych beta, wspomaga działalność insuliny i optymalizuje poziom glukozy we krwi.

Utrzymuje prawidłową funkcjonalność mięśni
Promując zachowanie materiału genetycznego, stabilizując błony komórkowe i rybosomy, przedłuża czas istnienia miocytów, a tym samym i całej tkanki mięśniowej. Występując w roli antagonisty wapnia, zmniejsza nadmierną pobudliwość sygnalizacji nerwowej na odcinku mózg-mięśnie, poprzez co normuje kurczliwość mięśni.

Promuje zachowanie dobrego stanu kośćca
Zmniejszając zawyżony poziom parathormonu oraz nasilając aktywność odpowiednich fosfataz, osteoblastów i kalcytoniny, optymalizuje procesy mineralizacji kośćca, mając tym samym istotny wpływ na jego tworzenie i późniejszą odnowę.

Wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
Stanowiąc antagonistę wapnia i współzawodnicząc z danym pierwiastkiem o miejsce wiązania w błonie komórkowej, przejawia bezpośrednie działanie wazodylatacyjne na śródbłonek naczyń, prowadząc do zwiększania światła naczyń i obniżania ciśnienia krwi. Hamując ekspresję protoonkogenów, zmniejsza wielkość procesów zapalnych w obrębie naczyń i mięśnia sercowego, redukując tempo postępowania procesów miażdżycowych. Spowalniając przepływ jonów wapnia przez kanał wapniowy typu L, za sprawą czego zmniejsza nadmierną czynność serca, jak również wydłużając potencjał czynnościowy poprzez zmianę depolaryzacji błon komórkowych wywołanej wpływem na aktywność kanałów potasowych, normuje pracę serca, przeciwdziałając tym samym występowaniu arytmii jego pracy. Stabilizując trombocyty działa przeciwzakrzepowo. Dodatkowo tworząc nierozpuszczalne kompleksy soli z kwasami tłuszczowymi w przewodzie pokarmowym, zmniejsza wchłanianie tłuszczy i obciążenie nimi układu sercowo-naczyniowego.

Pozwala na prawidłową pracę układu nerwowego
Angażując się w budowę neuronów, wspiera procesy tworzenia układu nerwowego. Tworząc barierę magnezową we wnętrzu kanału jonowego receptora NMDA, zapobiega niekontrolowanemu, lawinowemu napływowi wapnia lub sodu do wnętrza komórki, poprzez co reguluje pobudliwość neuronalną w ustroju. Mając wpływ na aktywność receptorów NMDA, wspiera procesy kreowania pamięci.

Podnosi jakość wypoczynku
Obniżając pobudzające działanie wapnia w układzie nerwowym oraz hamując syntezę i uwalnianie adrenaliny, normalizuje pobudliwość neuronalną wyciszając organizm w ciągu dnia, szczególnie w chwilach zwiększonego stresu i potrzeby zapanowania nad nim. Poprawia także jakość snu oraz zwiększa intensywność procesów regeneracyjnych przebiegających w trakcie jego trwania.

Wspiera utrzymanie dobrego nastroju
Regulując aktywność receptorów NMDA i GABA mających istotny wpływ na supresję hipokampu i uwalnianie hormonu adrenokortykotropowego, jak również ingerując w oś układ limbiczny–podwzgórze–przysadka–nadnercza, sprzyja zmniejszaniu uczucia chronicznego przygnębienia. Dodatkowo odprężając i poprawiając jakość snu, wprowadza równowagę w około dobowym cyklu pobudliwości neuronalnej, dając poczucie komfortu psychicznego.

Zapewnia wymaganą skuteczność układu immunologicznego
Przyspieszając dojrzewanie limfocytów, umożliwia sprawną odpowiedź ze strony układu obronnego organizmu.

Angażuje się w pracę układu pokarmowego
Umożliwiając działalność enzymom trawiennym oraz ingerując w przyswajanie substancji przechodzących przez barierę jelit, wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Wpływa na pracę nerek
Nasilając proces wydalania kwasów oraz zmniejszając usuwania aminokwasów, potasu i fosforu wraz z moczem, kreuje jakość pracy nerek.

Wspiera detoksykację organizmu
Rywalizując z ołowiem i kadmem o możliwość transportu przez barierę jelit do wewnątrz ustroju, zmniejsza wchłanianie toksycznych metali ciężkich.

Wspomaga utrzymanie odpowiedniej masy ciała
Będąc niezbędnym dla zachowania prawidłowej funkcjonalności gospodarki insulinowo-węglowodanowej, zmniejszając wchłanianie tłuszczy z przewodu pokarmowego poprzez tworzenie wydalanych poza ustrój, nierozpuszczalnych kompleksów oraz zmniejszając w niektórych przypadkach nadmierne gromadzenie wody, wspiera zachowanie odpowiedniej masy ciała.

Utrzymuje wymagane zdolności rozrodcze
Przedłużając żywotność i zwiększając ruchliwość plemników, podnosi możliwości rozrodcze mężczyzny. Wykazując właściwości tokolityczne na mięsień macicy, wspomaga donoszenie ciąży prze kobietę.

Objawy niedoboru magnezu
Pośród najczęstszych objawów niedoboru magnezu wyróżnić należy: arytmię serca, wzrost ciśnienia tętniczego, skurcze mięśni, drganie powiek, uczucie chronicznego zmęczenia, przygnębienie oraz zwiększoną łamliwość paznokci.

Wapń – zapisywany symbolem Ca, dwuwartościowy pierwiastek chemiczny przynależący do berylowców, po raz pierwszy wyodrębniony w 1808 roku. Jego rola w ustroju ludzkim kojarzona jest głównie z funkcją budulcową, pełnioną poprzez stanowienie istotnej części strukturalnej kośćca. Jest to poniekąd uzasadnione, gdyż w kośćcu zgromadzone jest 99% znajdującego się w organizmie wapnia, którego całkowita ilość szacowana jest na 1 kg. Dla funkcjonowania ustroju ważna jest także rola wapnia jako elektrolitu oraz aktywatora wybranych enzymów. Prawidłowe stężenie danego pierwiastka we krwi mieści się w granicach 2,15–2,6 mmol/l. Jego ilość konieczna do przyjęcia wraz z dietą to ok 1200 mg. Pomimo dużej świadomości występowania wapnia w określonych produktach spożywczych, szacuje się, że spożycie wspomnianego składnika mineralnego wraz z pożywieniem niejednokrotnie nie pokrywa niezbędnej, założonej wielkości. Co istotne, przyswajalność wapnia pobieranego wraz z dietą nie jest najwyższa i wynosi 20-40%. Do najbardziej obfitych w wapń produktów zaliczyć można: produkty mleczne, szproty i sardynki, tofu, ziarno sezamu i migdały.

Właściwości wapnia

Istotny dla zachowania mocnych kości
Jako najistotniejszy element składowy kośćca występujący pod postacią kryształów hydroksyapatytu, umożliwia istnienie układu kostnego. Odpowiednia dostępność wapnia jest niezbędna dla możliwości budowy i regeneracji kośćca.

Wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego
Będąc istotnym dla prawidłowej kurczliwości mięśnia sercowego, uczestnicząc w regulacji ciśnienia krwi oraz przeciwdziałając zlepianiu płytek krwi, wywiera wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego.

Angażuje się w pracę układu nerwowego
Napływając do wnętrza komórki neuronu, wzmacnia sygnał transmisji neuronalnej. Bierze także udział w procesach kreowania pamięci.

Wspiera działanie układu immunologicznego
Posiadając wpływ na pobudliwość makrofagów, angażuje się w funkcjonowanie układu odpornościowego.

Dba o bezpieczeństwo ustroju w stanach permanentnych zapaleń
Uczestnicząc w powstawaniu zwapniałych tworów tworzących się w obszarach nękanych długotrwałymi stanami zapalnymi, chroni dane rejony organizmu przed uszkodzeniem, bądź degradacją.

Wspomaga gospodarkę energetyczną
Ingerując w działalność enzymów promujących zachodzenie reakcji w cyklu Krebsa, angażuje się procesy otrzymywania energii ze substratów energetycznych. Podnosząc efektywność lipolizy oraz hamując tempo lipogenezy, zawiaduje substratami energetycznymi.

Bierze udział w procesach termoregulacji
Uczestnicząc w optymalizacji równowagi wapń-sód zawiadywanej przez podwzgórze, angażuje się w termoregulację organizmu.

Wspiera kontrolę masy ciała
Wzmagając proces lipolizy i związany z nim rozpad tłuszczu zapasowego, hamując tworzenie nowych kwasów tłuszczowych w procesie lipogenezy oraz zmniejszając przyswajanie tłuszczy z jelit wskutek promocji łączenia ze sobą sodu z kwasami tłuszczowymi, wspiera zachowanie odpowiedniej masy ciała.

Wspomaga zdolności rozrodcze
Dbając o odpowiednią ruchliwość plemników, przyczynia się do zachowania wymaganej zdolności rozrodczej mężczyzn.

Właściwości dodatkowych składników aktywnych

Cynk – w skrócie Zn, dwuwartościowy pierwiastek chemiczny z grupy cynkowców. W ustroju ludzkim występuje w ilości 1,5-4 g, z czego największe ilości zlokalizowane są w mięśniach i kościach. Uznaje się, że pokrycie dziennego zapotrzebowania na dany pierwiastek umożliwia jego podaż w ilości ok. 10-15 mg/dobę. Pośród wartościowych produktów bogatych w cynk należy wymienić: owoce morza, szczególnie ostrygi, czerwone mięso, wątroba, jaja i mleko, a także pestki dyni i nasiona sezamu. Zlokalizowany w organizmie człowieka odgrywa rolę kofaktora licznej grupy enzymów oraz stanowi istotny element zapewniający prawidłowość pracy wielu hormonów, co znajduje swoje odzwierciedlenie w mnogości funkcji jakie pełni w organizmie.

Wzmagając produkcję metaloprotein odpowiedzialnych za niwelowanie wolnych rodników, występując jako strukturalna składowa dysmutazy ponadtlenkowej redukującej rodnik ponadtlenkowy, chroniąc grupy sulhydrylowe białek przed niekontrolowanym utlenianiem, ograniczając zbytnią pobudliwość syntazy tlenku azotu (NOS) i oksydazy NDPH, modulując rodzaj reakcji na stres za pośrednictwem czynnika transkrypcyjnego Ntf2 oraz działając antagonistycznie wobec miedzi, której nadmierna ilość kreuje warunki stresu oksydacyjnego; sprzyja poprawie funkcjonowania bariery antyoksydacyjnej.

Umożliwiając pracę wielu enzymów, w tym: polimeraz RNA i DNA oraz uczestnicząc w łączeniu kwasów nukleinowych do białka, wspiera procesy replikacji materiału genetycznego oraz tworzenia nowych struktur białkowych.

Dostarczany w odpowiedniej ilości redukuje prawdopodobieństwo tworzenia zwapnień w naczyniach i promuje utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu i lipoprotein niskiej gęstości (LDL), poprzez co wspomaga zachowanie dobrego stanu układu sercowo-naczyniowego.

Wchodząc w skład kompleksów z udziałem glutaminianu, moduluje pobudliwość neuronalną poprzez hamowanie receptorów NMDA i GABA oraz aktywację AMPA, za sprawą czego wywiera wpływ na jakość neurotransmisji i procesy tworzenia pamięci.

Promując działalność gustyny odpowiedzialnej za rozwój kubków, utrzymuje wysoką wydajność zmysłu smaku.

Ingerując w stężenie leptyny, pozwala na wystąpienie sygnału nasycenia po spożytym posiłku.

Umożliwiając produkcję kwasu retinowego, zapewnia zdolność widzenia.

Podnosząc poziom czynnika neurotroficznego mającego wpływ na mózg (BDNF), nasilając wychwyt zwrotny serotoniny oraz przejawiając działanie anty-glutaminergiczne zmniejszające natężenie zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych, wspiera zachowanie dobrego stanu psychicznego.

Stanowiąc element strukturalny karboksypeptydaz, optymalizując ilość wydzielanego kwasu solnego do żołądka, uczestniczy w procesach trawiennych.

Regulując poziom kwasu solnego, którego odpowiednia ilość jest niezbędna do redukcji patogenów dostających się do układu pokarmowego, jak również promując utrzymanie szczelności bariery nabłonkowej jelit, wspomaga zachowanie dobrej kondycji układu pokarmowego oraz jego odpowiednią funkcjonalność w roli ochronnej.

Zmniejszając nadmierną agresywność komórek NK, wspierając produkcję interleukin IL-1, IL-6 i TNF-alfa, skracając czas przygotowania limfocytów T do działania, podnosząc pobudliwość monocytów, ingerując w adhezję neutrofili do komórek śródbłonka naczyń, wspiera pracę układu immunologicznego.

Konkurując z ołowiem i kadmem o dostęp do transporterów przy barierze jelitowej, przeciwdziała podtruwaniu organizmu metalami ciężkimi.

Sprawując pieczę nad procesami replikacji materiału genetycznego oraz syntezą i rozwojem wybranych struktur oraz obniżając stres oksydacyjny prowadzący do ich uszkodzeń, minimalizuje powstawanie komórek nowotworowych.

Jako kofaktor anhydrazy węglanowej, wspiera wydalanie dwutlenku węgla przez płuca, lub jego transformacje do jonu wodorowęglanowego i wodorowego zachodzącą w nerkach, poprzez co wspiera utrzymanie wewnątrzustrojowej równowagi kwasowo-zasadowej.

Kreując pobudliwość wybranych hormonów zaangażowanych w jakość pracy gospodarki energetycznej, w tym: hormonów tarczycy, insuliny, czy glukagonu, jak również zapewniając optymalną pracę narządów istotnych dla prawidłowości tworzonych stężeń danych hormonów, w tym trzustki, angażuje się w działanie gospodarki energetycznej.

Biorąc udział w transformacji cholesterolu do hormonów płciowych, normalizując syntezę testosteronu oraz ilość przypisanych im receptorów androgenowych do prawidłowego działania, jak również zmniejszając nadpobudliwość działalność 5α-reduktazy, konwertującej testosteron do dihydrotestosteronu (DHT), angażuje się w optymalizację hormonów płciowych.

Utrzymując wymagany poziom testosteronu, wspierając zachowanie odpowiedniego tempa spermatogenezy, przyspieszając dojrzewanie plemników, jednocześnie podnosząc ich żywotność i witalność, zapewnia wymagane zdolności rozrodcze mężczyźnie.

Minimalizując nadaktywność 5α-reduktazy zlokalizowanej przy gruczole krokowym, redukuje postęp rozrostu prostaty u mężczyzn.

Zmniejszając agresywność 5α-reduktazy w skórze głowy, przeciwdziała nadmiernemu wypadaniu włosów.

Niwelując zapalenia, ograniczając rozwój niekorzystnych bakterii oraz wykazując efekt wysuszający, wspomaga procesy gojenia ran, w tym skóry.

Witamina D3 – zapisywany jako cholekalcyferol, rozpuszczalny w tłuszczach związek chemiczny o budowie sterydowej, syntetyzowany endogennie w ustroju człowieka przez komórki naskórka wyeksponowane na promienie słoneczne. Uznaje się, że zapotrzebowanie na witaminę D dla przeciętnego dorosłego człowieka wynosi 4000 IU/ dzień (100 µg/dzień), z czego połowa powinna zostać przyjęta w postaci pożywienia. Z racji tego iż część puli syntetyzowanej endogennie jest zmienna w zależności od intensywności kontaktu skóry z promieniami słonecznymi w ciągu dnia, optymalizacja poboru danego związku z żywności nie należy do najłatwiejszych. Pomocne może okazać się określanie poziomu kalcydiolu w surowicy, dla którego przyjmuje się za prawidłowe stężenie od 80 nmol/l (200 ng/ml) do maksymalnie 250 nmol/l (100 ng/ml). Do produktów spożywczych obfitujących w witaminę D należą tłuste ryby, tran oraz suszone grzyby. Zapewnienie odpowiedniego poziomu witaminy D, posiada swoje uzasadnienie w mnogości funkcji jakie pełni w organizmie.

Sprzyjając powstawianiu białek wiążących wapń w jelitach, optymalizując procesy przyswajania antagonistycznego wobec wapnia fosforu oraz zwiększając efektywność wchłaniania zwrotnego wapnia mającego miejsce w nerkach, podnosi skuteczność wykorzystania danego pierwiastka w ustroju.

Równoważąc proporcję wapnia do fosforu, regulując liczebność tworzących się pomiędzy nimi połączeń w tkance kostnej oraz nasilając działalność osteoblastów, wspomaga zachodzenie procesów kościotwórczych w układzie kostnym.

Normując stężenie wapnia krążącego w układzie krwionośnym, optymalizuje poziom jego dostępnej formy, której odpowiednia ilość jest niezbędna dla zachowania ciągłości przemian biochemicznych zachodzących z jego udziałem.

Wpływając na gospodarkę wapnia i jego przemieszczanie do wewnątrz odpowiednich komórek, ingeruje w intensywność skurczu mięśni gładkich i szkieletowych.

Posiada istotne znaczenie dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i odpowiedniej pracy mięśnia sercowego, poprzez co wspomaga funkcjonowanie układu krążenia.

Zwiększając pojemność bariery antyoksydacyjnej, minimalizuje destrukcję struktur układu nerwowego wywoływana zbytnią aktywnością reaktywnych cząstek.

Redukując tempo syntetyzowanych cytokin prozapalnych, wpływając na działalność makrofagów i monocytów w obecności patogenu oraz regulując pobudliwość limfocytów T i B, optymalizuje pracę układu immunologicznego.

Ograniczając nadmierną pobudliwość aromatazy oraz ingerując w tworzące się stężenie hormonu luteinizującego i hormonu folikulotropowego, sprzyja zachowaniu odpowiedniego poziomu testosteronu i utrzymaniu równowagi hormonalnej w ustroju.

Obniżając szybkość namnażania komórek nowotworowych i kierując je na ścieżkę apoptozy, niweluje ilość patologicznie postępujących zmian komórkowych w organizmie.

Zwiększając skuteczność wyrzutu insuliny w odpowiedzi na pojawienie się glukozy oraz poprawiając efektywność działania insuliny poprzez niwelowanie stopnia insulinooporności, usprawnia funkcjonowanie gospodarki insulinowo-węglowodanowej.

NOW Magnesium & Calcium to środek dostarczający zestaw najważniejszych minerałów: magnezu i wapnia, z dodatkiem cynku i witaminy D3, wspierających efekty działania głównych składników aktywnych produktu. Dostarczając kofaktorów niezbędnych do pracy ogromnej liczny enzymów, wspomaga przebieg wielu procesów biochemicznych. Dobór składowych kompleksu faworyzuje wsparcie działalności układu ruchu, zarówno części kostno-stawowej, jak i mięśniowej. Nie pomija jednak innych obszarów, takich jak: układ nerwowy, krwionośny, pokarmowy, immunologiczny. Wspomaga także procesy detoksykacyjne, pracę gospodarki energetycznej i hormonalnej, normalizację równowagi oksydo-redukcyjnej, optymalizację procesów replikacji materiału genetycznego oraz zdolności rozrodcze. Gwarancją odpowiedniej wydajności działania produktu jest zastosowanie kilku form głównych związków mineralnych, gdzie najistotniejszym, a zarazem unikatowym jest Aquamin® TG, multimineralny kompleks morski otrzymywany z alg morskich pozyskiwanych przy dziewiczych wybrzeżach Islandii.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Magnesium & Calcium Magnesium & Calcium 100 tab.
NOW FOODS
45,00 zł

Magnesium & Calcium 100 tab.

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,57 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,57 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Duża porcja magnezu i wapnia
  • Dodatek cynku i witaminy D3
  • Zapewnia ciągłość reakcji biochemicznych
  • Dba o dobrą kondycję układu ruchu
  • Wspiera prawidłową mineralizację kości
  • Zapewnia odpowiednią gęstość kośćca
  • Optymalizuje kurczliwość mięśni
  • Poprawia stan układu sercowo-naczyniowego
  • Wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego
  • Zapewnia prawidłowość neurotransmisji
  • Dba o dobrą kondycję psychiczną
  • Wzmacnia barierę antyoksydacyjną
  • Usprawnia procesy detoksykacyjne
  • Poprawia gospodarkę energetyczną
  • Optymalizuje gospodarkę hormonalną
  • Wartościowy kompleks Aquamin® TG
  • Łatwe do przyjęcia tabletki

NOW Magnesium & Calcium jest produktem uzupełniającym dietę w kompleks najważniejszych pierwiastków mineralnych, tj. magnez i wapń, z uwzględnieniem dodatku cynku i witaminy D3. Dostarczając kofaktów wymaganych dla przebiegu kilkuset reakcji biochemicznych, istotnie poprawia funkcjonowanie organizmu poprzez niezachwiany przebieg licznych procesów zachodzących w ustroju. Środek ukierunkowany został przede wszystkim na wsparcie układu ruchu, zarówno jego części kostno-stawowej, jak i mięśniowej. Ponadto wspomaga szereg innych obszarów, ważnych dla sprawności pracy organizmu, w tym: układ nerwowy, sercowo-naczyniowy, immunologiczny, pokarmowy, a także procesy detoksykacyjne, barierę antyoksydacyjną, gospodarkę energetyczną i hormonalną, replikację materiału genetycznego czy procesy rozrodcze. Skuteczność produktu zapewnia zestawienie ze sobą kilku form głównych składników mineralnych, spośród których wyróżniającym się jest Aquamin® TG, multimineralny kompleks morski pozyskiwany z alg morskich porastających dziewicze wybrzeża Islandii.

Magnez – w skrócie Mg, wyodrębniony w czystej postaci po raz pierwszy w 1808 roku dwuwartościowy pierwiastek chemiczny, zaliczany do grupy berylowców. Stanowi on nieodzowny składnik mineralny diety, który dostarczony wraz z pożywieniem do organizmu, pełni rolę pierwiastka zasadotwórczego, elektrolitu oraz kofaktora ponad 300 zachodzących w nim reakcji biochemicznych. W ustroju ludzkim zgromadzony jest w ilości ok. 30 g, z czego 50-60% jego puli znajduje się tkance kostnej pod postacią hydroksyapatytów, kolejne 20% w mięśniach szkieletowych i następne 20% w innych tkankach, np. nerwowej i narządach, a tylko 1% w erytrocytach i osoczu. W organizmie ludzkim pełni szereg istotnych funkcji, z czego najważniejsze dotyczą układu nerwowego. Dzienne zapotrzebowanie na dany składnik mineralny wynosi ok. 320 mg dla kobiet i 420 mg dla mężczyzn, a prawidłowe stężenie magnezu we krwi mieści się w przedziale 0,65–1,25 mmol/l. Magnez nie należy do najlepiej przyswajalnych pierwiastków, gdzie jego przyswajalność z diety szacuje się w granicach 30-50%. Zapewnienie odpowiedniej podaży danego pierwiastka utrudnia dodatkowo przede wszystkim: obniżona jego ilość w pożywieniu, spowodowana wysokim przetworzeniem żywności oraz wyjałowieniem ziem na których dana żywność jest produkowana, jak również nieodpowiednio komponowana dieta. Skutkuje to rosnącą w społeczeństwie hipomagnezemią (niedobór magnezu), której stwierdzenie jest opóźnione w stosunku do momentu wystąpienia, ze względu na opóźnione odzwierciedlenie deficytu danego pierwiastka w badaniach krwi. Do najbardziej zasobnych źródeł magnezu zaliczają się: produkty bogate w chlorofil, w tym warzywa zielone, halibut, kakao, pestki dyni, migdały, czy otręby pszenne. Z racji przyjmowanej ilości, wartościowym produktem jest również twarda woda pitna.

Właściwości magnezu

Umożliwia tworzenie struktur organizmu
Wspierając produkcję i zachowanie odpowiedniego stężenia testosteronu i insulinopodobnego czynnika wzrostu-1 (IGF-1), kreuje dogodne środowisko hormonalne dla procesów wzrostu wiele struktur ustroju, przede wszystkim białkowych. Pozwalając na syntezę tRNA, stabilizując RNA, a także wspomagając rekonstrukcje i upakowanie DNA, zwiększa skuteczność powielania materiału genetycznego, którego odpowiednie tempo syntezy zapewnia wymaganą efektywność tworzenia komórek organizmu.

Wspiera gospodarkę energetyczną i zawiadywanie substratami energetycznymi
Normując przenoszenie elektronów w łańcuchu oddechowym, usprawniając działalność enzymów odpowiedzialnych za transport grup fosforylowych oraz stabilizując błony mitochondriów, co wydłuża żywotność danej organelli, zapewnia sprawny przebieg przemian substratów energetycznych w energię. Umożliwiając produkcję insuliny, redukując oporność komórek na insulinę oraz poprawiając funkcjonowanie komórek trzustkowych beta, wspomaga działalność insuliny i optymalizuje poziom glukozy we krwi.

Utrzymuje prawidłową funkcjonalność mięśni
Promując zachowanie materiału genetycznego, stabilizując błony komórkowe i rybosomy, przedłuża czas istnienia miocytów, a tym samym i całej tkanki mięśniowej. Występując w roli antagonisty wapnia, zmniejsza nadmierną pobudliwość sygnalizacji nerwowej na odcinku mózg-mięśnie, poprzez co normuje kurczliwość mięśni.

Promuje zachowanie dobrego stanu kośćca
Zmniejszając zawyżony poziom parathormonu oraz nasilając aktywność odpowiednich fosfataz, osteoblastów i kalcytoniny, optymalizuje procesy mineralizacji kośćca, mając tym samym istotny wpływ na jego tworzenie i późniejszą odnowę.

Wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
Stanowiąc antagonistę wapnia i współzawodnicząc z danym pierwiastkiem o miejsce wiązania w błonie komórkowej, przejawia bezpośrednie działanie wazodylatacyjne na śródbłonek naczyń, prowadząc do zwiększania światła naczyń i obniżania ciśnienia krwi. Hamując ekspresję protoonkogenów, zmniejsza wielkość procesów zapalnych w obrębie naczyń i mięśnia sercowego, redukując tempo postępowania procesów miażdżycowych. Spowalniając przepływ jonów wapnia przez kanał wapniowy typu L, za sprawą czego zmniejsza nadmierną czynność serca, jak również wydłużając potencjał czynnościowy poprzez zmianę depolaryzacji błon komórkowych wywołanej wpływem na aktywność kanałów potasowych, normuje pracę serca, przeciwdziałając tym samym występowaniu arytmii jego pracy. Stabilizując trombocyty działa przeciwzakrzepowo. Dodatkowo tworząc nierozpuszczalne kompleksy soli z kwasami tłuszczowymi w przewodzie pokarmowym, zmniejsza wchłanianie tłuszczy i obciążenie nimi układu sercowo-naczyniowego.

Pozwala na prawidłową pracę układu nerwowego
Angażując się w budowę neuronów, wspiera procesy tworzenia układu nerwowego. Tworząc barierę magnezową we wnętrzu kanału jonowego receptora NMDA, zapobiega niekontrolowanemu, lawinowemu napływowi wapnia lub sodu do wnętrza komórki, poprzez co reguluje pobudliwość neuronalną w ustroju. Mając wpływ na aktywność receptorów NMDA, wspiera procesy kreowania pamięci.

Podnosi jakość wypoczynku
Obniżając pobudzające działanie wapnia w układzie nerwowym oraz hamując syntezę i uwalnianie adrenaliny, normalizuje pobudliwość neuronalną wyciszając organizm w ciągu dnia, szczególnie w chwilach zwiększonego stresu i potrzeby zapanowania nad nim. Poprawia także jakość snu oraz zwiększa intensywność procesów regeneracyjnych przebiegających w trakcie jego trwania.

Wspiera utrzymanie dobrego nastroju
Regulując aktywność receptorów NMDA i GABA mających istotny wpływ na supresję hipokampu i uwalnianie hormonu adrenokortykotropowego, jak również ingerując w oś układ limbiczny–podwzgórze–przysadka–nadnercza, sprzyja zmniejszaniu uczucia chronicznego przygnębienia. Dodatkowo odprężając i poprawiając jakość snu, wprowadza równowagę w około dobowym cyklu pobudliwości neuronalnej, dając poczucie komfortu psychicznego.

Zapewnia wymaganą skuteczność układu immunologicznego
Przyspieszając dojrzewanie limfocytów, umożliwia sprawną odpowiedź ze strony układu obronnego organizmu.

Angażuje się w pracę układu pokarmowego
Umożliwiając działalność enzymom trawiennym oraz ingerując w przyswajanie substancji przechodzących przez barierę jelit, wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Wpływa na pracę nerek
Nasilając proces wydalania kwasów oraz zmniejszając usuwania aminokwasów, potasu i fosforu wraz z moczem, kreuje jakość pracy nerek.

Wspiera detoksykację organizmu
Rywalizując z ołowiem i kadmem o możliwość transportu przez barierę jelit do wewnątrz ustroju, zmniejsza wchłanianie toksycznych metali ciężkich.

Wspomaga utrzymanie odpowiedniej masy ciała
Będąc niezbędnym dla zachowania prawidłowej funkcjonalności gospodarki insulinowo-węglowodanowej, zmniejszając wchłanianie tłuszczy z przewodu pokarmowego poprzez tworzenie wydalanych poza ustrój, nierozpuszczalnych kompleksów oraz zmniejszając w niektórych przypadkach nadmierne gromadzenie wody, wspiera zachowanie odpowiedniej masy ciała.

Utrzymuje wymagane zdolności rozrodcze
Przedłużając żywotność i zwiększając ruchliwość plemników, podnosi możliwości rozrodcze mężczyzny. Wykazując właściwości tokolityczne na mięsień macicy, wspomaga donoszenie ciąży prze kobietę.

Objawy niedoboru magnezu
Pośród najczęstszych objawów niedoboru magnezu wyróżnić należy: arytmię serca, wzrost ciśnienia tętniczego, skurcze mięśni, drganie powiek, uczucie chronicznego zmęczenia, przygnębienie oraz zwiększoną łamliwość paznokci.

Wapń – zapisywany symbolem Ca, dwuwartościowy pierwiastek chemiczny przynależący do berylowców, po raz pierwszy wyodrębniony w 1808 roku. Jego rola w ustroju ludzkim kojarzona jest głównie z funkcją budulcową, pełnioną poprzez stanowienie istotnej części strukturalnej kośćca. Jest to poniekąd uzasadnione, gdyż w kośćcu zgromadzone jest 99% znajdującego się w organizmie wapnia, którego całkowita ilość szacowana jest na 1 kg. Dla funkcjonowania ustroju ważna jest także rola wapnia jako elektrolitu oraz aktywatora wybranych enzymów. Prawidłowe stężenie danego pierwiastka we krwi mieści się w granicach 2,15–2,6 mmol/l. Jego ilość konieczna do przyjęcia wraz z dietą to ok 1200 mg. Pomimo dużej świadomości występowania wapnia w określonych produktach spożywczych, szacuje się, że spożycie wspomnianego składnika mineralnego wraz z pożywieniem niejednokrotnie nie pokrywa niezbędnej, założonej wielkości. Co istotne, przyswajalność wapnia pobieranego wraz z dietą nie jest najwyższa i wynosi 20-40%. Do najbardziej obfitych w wapń produktów zaliczyć można: produkty mleczne, szproty i sardynki, tofu, ziarno sezamu i migdały.

Właściwości wapnia

Istotny dla zachowania mocnych kości
Jako najistotniejszy element składowy kośćca występujący pod postacią kryształów hydroksyapatytu, umożliwia istnienie układu kostnego. Odpowiednia dostępność wapnia jest niezbędna dla możliwości budowy i regeneracji kośćca.

Wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego
Będąc istotnym dla prawidłowej kurczliwości mięśnia sercowego, uczestnicząc w regulacji ciśnienia krwi oraz przeciwdziałając zlepianiu płytek krwi, wywiera wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego.

Angażuje się w pracę układu nerwowego
Napływając do wnętrza komórki neuronu, wzmacnia sygnał transmisji neuronalnej. Bierze także udział w procesach kreowania pamięci.

Wspiera działanie układu immunologicznego
Posiadając wpływ na pobudliwość makrofagów, angażuje się w funkcjonowanie układu odpornościowego.

Dba o bezpieczeństwo ustroju w stanach permanentnych zapaleń
Uczestnicząc w powstawaniu zwapniałych tworów tworzących się w obszarach nękanych długotrwałymi stanami zapalnymi, chroni dane rejony organizmu przed uszkodzeniem, bądź degradacją.

Wspomaga gospodarkę energetyczną
Ingerując w działalność enzymów promujących zachodzenie reakcji w cyklu Krebsa, angażuje się procesy otrzymywania energii ze substratów energetycznych. Podnosząc efektywność lipolizy oraz hamując tempo lipogenezy, zawiaduje substratami energetycznymi.

Bierze udział w procesach termoregulacji
Uczestnicząc w optymalizacji równowagi wapń-sód zawiadywanej przez podwzgórze, angażuje się w termoregulację organizmu.

Wspiera kontrolę masy ciała
Wzmagając proces lipolizy i związany z nim rozpad tłuszczu zapasowego, hamując tworzenie nowych kwasów tłuszczowych w procesie lipogenezy oraz zmniejszając przyswajanie tłuszczy z jelit wskutek promocji łączenia ze sobą sodu z kwasami tłuszczowymi, wspiera zachowanie odpowiedniej masy ciała.

Wspomaga zdolności rozrodcze
Dbając o odpowiednią ruchliwość plemników, przyczynia się do zachowania wymaganej zdolności rozrodczej mężczyzn.

Właściwości dodatkowych składników aktywnych

Cynk – w skrócie Zn, dwuwartościowy pierwiastek chemiczny z grupy cynkowców. W ustroju ludzkim występuje w ilości 1,5-4 g, z czego największe ilości zlokalizowane są w mięśniach i kościach. Uznaje się, że pokrycie dziennego zapotrzebowania na dany pierwiastek umożliwia jego podaż w ilości ok. 10-15 mg/dobę. Pośród wartościowych produktów bogatych w cynk należy wymienić: owoce morza, szczególnie ostrygi, czerwone mięso, wątroba, jaja i mleko, a także pestki dyni i nasiona sezamu. Zlokalizowany w organizmie człowieka odgrywa rolę kofaktora licznej grupy enzymów oraz stanowi istotny element zapewniający prawidłowość pracy wielu hormonów, co znajduje swoje odzwierciedlenie w mnogości funkcji jakie pełni w organizmie.

Wzmagając produkcję metaloprotein odpowiedzialnych za niwelowanie wolnych rodników, występując jako strukturalna składowa dysmutazy ponadtlenkowej redukującej rodnik ponadtlenkowy, chroniąc grupy sulhydrylowe białek przed niekontrolowanym utlenianiem, ograniczając zbytnią pobudliwość syntazy tlenku azotu (NOS) i oksydazy NDPH, modulując rodzaj reakcji na stres za pośrednictwem czynnika transkrypcyjnego Ntf2 oraz działając antagonistycznie wobec miedzi, której nadmierna ilość kreuje warunki stresu oksydacyjnego; sprzyja poprawie funkcjonowania bariery antyoksydacyjnej.

Umożliwiając pracę wielu enzymów, w tym: polimeraz RNA i DNA oraz uczestnicząc w łączeniu kwasów nukleinowych do białka, wspiera procesy replikacji materiału genetycznego oraz tworzenia nowych struktur białkowych.

Dostarczany w odpowiedniej ilości redukuje prawdopodobieństwo tworzenia zwapnień w naczyniach i promuje utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu i lipoprotein niskiej gęstości (LDL), poprzez co wspomaga zachowanie dobrego stanu układu sercowo-naczyniowego.

Wchodząc w skład kompleksów z udziałem glutaminianu, moduluje pobudliwość neuronalną poprzez hamowanie receptorów NMDA i GABA oraz aktywację AMPA, za sprawą czego wywiera wpływ na jakość neurotransmisji i procesy tworzenia pamięci.

Promując działalność gustyny odpowiedzialnej za rozwój kubków, utrzymuje wysoką wydajność zmysłu smaku.

Ingerując w stężenie leptyny, pozwala na wystąpienie sygnału nasycenia po spożytym posiłku.

Umożliwiając produkcję kwasu retinowego, zapewnia zdolność widzenia.

Podnosząc poziom czynnika neurotroficznego mającego wpływ na mózg (BDNF), nasilając wychwyt zwrotny serotoniny oraz przejawiając działanie anty-glutaminergiczne zmniejszające natężenie zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych, wspiera zachowanie dobrego stanu psychicznego.

Stanowiąc element strukturalny karboksypeptydaz, optymalizując ilość wydzielanego kwasu solnego do żołądka, uczestniczy w procesach trawiennych.

Regulując poziom kwasu solnego, którego odpowiednia ilość jest niezbędna do redukcji patogenów dostających się do układu pokarmowego, jak również promując utrzymanie szczelności bariery nabłonkowej jelit, wspomaga zachowanie dobrej kondycji układu pokarmowego oraz jego odpowiednią funkcjonalność w roli ochronnej.

Zmniejszając nadmierną agresywność komórek NK, wspierając produkcję interleukin IL-1, IL-6 i TNF-alfa, skracając czas przygotowania limfocytów T do działania, podnosząc pobudliwość monocytów, ingerując w adhezję neutrofili do komórek śródbłonka naczyń, wspiera pracę układu immunologicznego.

Konkurując z ołowiem i kadmem o dostęp do transporterów przy barierze jelitowej, przeciwdziała podtruwaniu organizmu metalami ciężkimi.

Sprawując pieczę nad procesami replikacji materiału genetycznego oraz syntezą i rozwojem wybranych struktur oraz obniżając stres oksydacyjny prowadzący do ich uszkodzeń, minimalizuje powstawanie komórek nowotworowych.

Jako kofaktor anhydrazy węglanowej, wspiera wydalanie dwutlenku węgla przez płuca, lub jego transformacje do jonu wodorowęglanowego i wodorowego zachodzącą w nerkach, poprzez co wspiera utrzymanie wewnątrzustrojowej równowagi kwasowo-zasadowej.

Kreując pobudliwość wybranych hormonów zaangażowanych w jakość pracy gospodarki energetycznej, w tym: hormonów tarczycy, insuliny, czy glukagonu, jak również zapewniając optymalną pracę narządów istotnych dla prawidłowości tworzonych stężeń danych hormonów, w tym trzustki, angażuje się w działanie gospodarki energetycznej.

Biorąc udział w transformacji cholesterolu do hormonów płciowych, normalizując syntezę testosteronu oraz ilość przypisanych im receptorów androgenowych do prawidłowego działania, jak również zmniejszając nadpobudliwość działalność 5α-reduktazy, konwertującej testosteron do dihydrotestosteronu (DHT), angażuje się w optymalizację hormonów płciowych.

Utrzymując wymagany poziom testosteronu, wspierając zachowanie odpowiedniego tempa spermatogenezy, przyspieszając dojrzewanie plemników, jednocześnie podnosząc ich żywotność i witalność, zapewnia wymagane zdolności rozrodcze mężczyźnie.

Minimalizując nadaktywność 5α-reduktazy zlokalizowanej przy gruczole krokowym, redukuje postęp rozrostu prostaty u mężczyzn.

Zmniejszając agresywność 5α-reduktazy w skórze głowy, przeciwdziała nadmiernemu wypadaniu włosów.

Niwelując zapalenia, ograniczając rozwój niekorzystnych bakterii oraz wykazując efekt wysuszający, wspomaga procesy gojenia ran, w tym skóry.

Witamina D3 – zapisywany jako cholekalcyferol, rozpuszczalny w tłuszczach związek chemiczny o budowie sterydowej, syntetyzowany endogennie w ustroju człowieka przez komórki naskórka wyeksponowane na promienie słoneczne. Uznaje się, że zapotrzebowanie na witaminę D dla przeciętnego dorosłego człowieka wynosi 4000 IU/ dzień (100 µg/dzień), z czego połowa powinna zostać przyjęta w postaci pożywienia. Z racji tego iż część puli syntetyzowanej endogennie jest zmienna w zależności od intensywności kontaktu skóry z promieniami słonecznymi w ciągu dnia, optymalizacja poboru danego związku z żywności nie należy do najłatwiejszych. Pomocne może okazać się określanie poziomu kalcydiolu w surowicy, dla którego przyjmuje się za prawidłowe stężenie od 80 nmol/l (200 ng/ml) do maksymalnie 250 nmol/l (100 ng/ml). Do produktów spożywczych obfitujących w witaminę D należą tłuste ryby, tran oraz suszone grzyby. Zapewnienie odpowiedniego poziomu witaminy D, posiada swoje uzasadnienie w mnogości funkcji jakie pełni w organizmie.

Sprzyjając powstawianiu białek wiążących wapń w jelitach, optymalizując procesy przyswajania antagonistycznego wobec wapnia fosforu oraz zwiększając efektywność wchłaniania zwrotnego wapnia mającego miejsce w nerkach, podnosi skuteczność wykorzystania danego pierwiastka w ustroju.

Równoważąc proporcję wapnia do fosforu, regulując liczebność tworzących się pomiędzy nimi połączeń w tkance kostnej oraz nasilając działalność osteoblastów, wspomaga zachodzenie procesów kościotwórczych w układzie kostnym.

Normując stężenie wapnia krążącego w układzie krwionośnym, optymalizuje poziom jego dostępnej formy, której odpowiednia ilość jest niezbędna dla zachowania ciągłości przemian biochemicznych zachodzących z jego udziałem.

Wpływając na gospodarkę wapnia i jego przemieszczanie do wewnątrz odpowiednich komórek, ingeruje w intensywność skurczu mięśni gładkich i szkieletowych.

Posiada istotne znaczenie dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i odpowiedniej pracy mięśnia sercowego, poprzez co wspomaga funkcjonowanie układu krążenia.

Zwiększając pojemność bariery antyoksydacyjnej, minimalizuje destrukcję struktur układu nerwowego wywoływana zbytnią aktywnością reaktywnych cząstek.

Redukując tempo syntetyzowanych cytokin prozapalnych, wpływając na działalność makrofagów i monocytów w obecności patogenu oraz regulując pobudliwość limfocytów T i B, optymalizuje pracę układu immunologicznego.

Ograniczając nadmierną pobudliwość aromatazy oraz ingerując w tworzące się stężenie hormonu luteinizującego i hormonu folikulotropowego, sprzyja zachowaniu odpowiedniego poziomu testosteronu i utrzymaniu równowagi hormonalnej w ustroju.

Obniżając szybkość namnażania komórek nowotworowych i kierując je na ścieżkę apoptozy, niweluje ilość patologicznie postępujących zmian komórkowych w organizmie.

Zwiększając skuteczność wyrzutu insuliny w odpowiedzi na pojawienie się glukozy oraz poprawiając efektywność działania insuliny poprzez niwelowanie stopnia insulinooporności, usprawnia funkcjonowanie gospodarki insulinowo-węglowodanowej.

NOW Magnesium & Calcium to środek dostarczający zestaw najważniejszych minerałów: magnezu i wapnia, z dodatkiem cynku i witaminy D3, wspierających efekty działania głównych składników aktywnych produktu. Dostarczając kofaktorów niezbędnych do pracy ogromnej liczny enzymów, wspomaga przebieg wielu procesów biochemicznych. Dobór składowych kompleksu faworyzuje wsparcie działalności układu ruchu, zarówno części kostno-stawowej, jak i mięśniowej. Nie pomija jednak innych obszarów, takich jak: układ nerwowy, krwionośny, pokarmowy, immunologiczny. Wspomaga także procesy detoksykacyjne, pracę gospodarki energetycznej i hormonalnej, normalizację równowagi oksydo-redukcyjnej, optymalizację procesów replikacji materiału genetycznego oraz zdolności rozrodcze. Gwarancją odpowiedniej wydajności działania produktu jest zastosowanie kilku form głównych związków mineralnych, gdzie najistotniejszym, a zarazem unikatowym jest Aquamin® TG, multimineralny kompleks morski otrzymywany z alg morskich pozyskiwanych przy dziewiczych wybrzeżach Islandii.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 100 tabletekPorcja jednorazowa: 3 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 33
w porcji dziennej (3 tabletki)zawartość%ZDS
Witamina D3 (jako Cholekacyferol)25 mcg (1,000 IU) 125%
Wapń (z Minerałów Pozyskiwanych z Wodorostów Aquamin® TG i Cytrynianu Wapnia)400 mg 31%
Magnez (z Tlenku Magnezu, Glicynianu Magnezu, Taurynianu Magnezu, Cytrynianu Magnezu i Minerałów Pozyskiwanych z Wodorostów Aquamin® TG)800 mg 190%
Cynk (z L-OptiZinc® Monometioninianu)15 mg 136%

Pozostałe składniki

Celuloza, maltodekstryna, wegetariańska otoczka (celuloza, węglan wapnia, olej MCT, ksylitol), kwas stearynowy, kroksameloza sodowa, krzemionka, stearynian magnezu

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Ultra Amino
Ultra Amino
SCITEC

Suplement zawierający 25,6% aminokwasów BCAA. Zwiększa wytrzymałość i przyśpiesza regenerację.

45,00 zł
więcej
Lactibiane ALR
Lactibiane ALR
PILEJE

Nowy suplement diety pomagający walczyć ze szkodliwymi skutkami alergii

129,00 zł
więcej
L-Theanine 500mg
L-Theanine 500mg
PURE

L-Teanina w kapsułkach. Preparat redukuje napięcie psychiczne, promuje uczucie relaksu i odprężenia.

69,00 zł
więcej
Fully Active B Complex
Fully Active B Complex Promocja
DOCTOR'S BEST

Kompleks witamin z grupy B. Zawiera metylokobalaminę, aktywny folian 5-MTHF

55,00 zł 49,00 zł
więcej
Crea Shot 2.0
Crea Shot 2.0
ACTIVLAB

Stack kreatynowy do stosowania przed treningami. Zwiększa wydolność fizyczną i wzmaga produkcję tlenku azotu.

39,00 zł
więcej
Soy Isoflavones 50mg
Soy Isoflavones 50mg
NATROL

Naturalne fitoestrogeny z soi, wspomagające łagodzenie objawów menopauzy.

45,00 zł
więcej

Witamina D3

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>