Potas
Potas to pierwiastek chemiczny zaliczany do grupy metali alkalicznych, który w organizmie występuje w postaci jonowej jako kation K+. Jest on jednym z podstawowych elektrolitów obecnych w płynach ustrojowych i tkankach. Jego największe ilości znajdują się wewnątrz komórek, natomiast niewielka część krąży w płynach pozakomórkowych, w tym we krwi. Występując naturalnie w ludzkim ciele, bierze on udział w licznych procesach fizjologicznych zachodzących na poziomie komórkowym. Dorosły człowiek posiada w swoim ustroju ok. 140 g potasu.
Źródła potasu w diecie
Potas można znaleźć w wielu produktach spożywczych – i to zarówno tych roślinnych, jak i odzwierzęcych. W największych ilościach występuje w żywności świeżej i nieprzetworzonej. Do jego wartościowych źródeł pokarmowych należą:
- warzywa (np. ziemniaki, pomidory, dynia, szpinak, brokuły);
- świeże owoce (np. banany, morele, awokado, kiwi, czarna porzeczka);
- suszone owoce (np. figi, śliwki, brzoskwinie);
- rośliny strączkowe (np. fasola, soczewica, groch);
- produkty zbożowe (np. kasza gryczana, płatki owsiane);
- orzechy i nasiona (np. pistacje, migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika);
- nabiał (np. ser żółty, jogurt naturalny).
Dlaczego warto zadbać o odpowiednią ilość potasu?
Warto zadbać o odpowiednią ilość potasu w diecie ze względu na jego istotną rolę w ustroju. Jedną z jego kluczowych funkcji jest wspieranie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Ponadto pomaga on w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na potas?
To, ile potasu potrzebujesz na co dzień, zależy w głównej mierze od twojego wieku, płci i stanu fizjologicznego organizmu. Według Norm żywienia dla populacji Polski dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek, ustalone na poziomie wystarczającego spożycia (AI), kształtuje się następująco:
- 6-11 miesięcy: 750 mg,
- 1-3 lata: 800 mg,
- 4-6 lat: 1100 mg,
- 7-9 lat: 1800 mg,
- 10-12 lat: 2400 mg,
- 13-15 lat: 3000 mg,
- 16-18 lat: 3500 mg,
- 19-75 lat: 3500 mg,
- > 75 lat: 3500 mg,
- kobiety w ciąży i karmiące piersią: 4000 mg.
Kiedy należy zwrócić uwagę na podaż potasu?
Szczególną uwagę na podaż potasu należy zwrócić w przypadku częstego spożywania wysokoprzetworzonej żywności i unikania takich pokarmów jak produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona oraz owoce i warzywa. Poza kobietami w ciąży i karmiącymi piersią zwiększenie jego ilości w jadłospisie może być korzystne dla osób:
- stosujących diety niskokaloryczne lub eliminacyjne,
- prowadzących intensywny tryb życia,
- narażonych na zwiększoną utratę elektrolitów, np. w wyniku obfitego pocenia się,
- w podeszłym wieku.
Potas – suplement najwyższej jakości w Muscle Zone
Jeśli spożywasz zbilansowane posiłki, a mimo to nie jesteś w stanie dostarczyć sobie odpowiedniej ilości potasu, suplement może być praktycznym dodatkiem do twojej diety. Warto postawić na produkt z zaufanych źródeł, zawierający dobrze przyswajalną formę potasu, np. chlorek lub cytrynian.
Muscle Zone oferuje preparaty od renomowanych producentów, znanych z przestrzegania restrykcyjnych norm bezpieczeństwa i jakości – i to na każdym etapie produkcji. W naszym sklepie możesz zaopatrzyć się w tabletki i kapsułki – wygodne do przyjmowania w domu, w pracy i w podróży. Do dyspozycji masz zarówno opcje z samym potasem, jak i te wzbogacone o dodatkowe składniki, np. ekstrakty roślinne.
Suplementy diety z potasem – cena
Ile kosztują dobrej jakości suplementy diety z potasem? Koszt zakupu takiego produktu zależy od jego formy, liczby porcji, marki oraz zawartości dodatkowych substancji czynnych. W sklepie z potasem Muscle Zone dostępne są preparaty z niskiej i średniej półki cenowej. Dla przykładu – za tabletki (200 sztuk) i kapsułki (150 sztuk) od MZ-Store zapłacisz kolejno 29 zł i 33,90 zł.
Źródła:
- Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018.
- Rychlik E., Stoś K., Woźniak A., Mojska H. (red.). Normy żywienia dla populacji Polski. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, 2024.
- Górska-Warsewicz H., Rejman K., Laskowski W., Kowalcze K. Food Sources of Potassium in the Average Polish Diet. Nutrients. 2019;11(12):2905. doi:10.3390/nu11122905. PMID:31805745.