Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:214,00 zł427,00 zł641,00 zł855,00 zł1 068,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-43,00 zł-54,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Burak Bio Burak Bio

BeOrganic Burak BIO to sproszkowane korzenie buraków pozyskanych z certyfikowanych upraw ekologicznych, wolnych od GMO. Zachowują one wszystkie cenne właściwości przypisywane świeżym warzywom i ich charakterystyczny, lekko słodkawy smak.

Burak zwyczajny (Beta vulgaris) to pospolite warzywo uprawiane w celach spożywczych. Specjaliści określają buraki mianem żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która potencjalnie może zapobiegać chorobom dietozależnym i przyczyniać się do polepszenia kondycji zdrowotnej organizmu.  

Korzeń buraka zawiera liczne substancje o działaniu prozdrowotnym. Pierwszą grupę stanowią betacyjaniny – barwniki azotowe, które odpowiadają za charakterystyczny czerwony kolor tego warzywa. Wykazują one zdolność do wygaszania wolnych rodników i zapobiegają wystąpieniu stresu oksydacyjnego, który sprzyja uszkodzeniom DNA. Ponadto buraki obfitują w betainę, odgrywającą ważną rolę w regulowaniu poziomu homocysteiny. Jej nadmiar jest łączony z patologiami w obrębie układu sercowo-naczyniowego. W burakach można znaleźć również azotany - związki promujące syntezę tlenku azotu. W korzeniu buraka nie brakuje witamin i minerałów. Jest on zasobny zwłaszcza w witaminę C, magnez, potas oraz wapń. Uwagę zwraca także wysoka zawartość błonnika.

Korzeń buraka świetnie sprawdza się w diecie osób aktywnych fizycznie. Wszystko za sprawą wspomnianych azotanów. W ustroju są one przekształcane do azotynów (NO2-), które z kolei są zamieniane w tlenek azotu (NO). Co ciekawe, efektywność tego procesu zwiększa się przy niskim pH i małej dostępności tlenu, czyli dokładnie w takich warunkach, jakie występują w mięśniach podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Wielu sportowców traktuje buraki (czy to w formie proszku, czy też soku) jako naturalny sposób na zwiększenie swoich możliwości  wysiłkowych.

Sproszkowany korzeń buraka to idealna opcja dla osób zabieganych. Pozwala w łatwy sposób włączyć buraki do codziennej diety. Świetnie sprawdza się jako dodatek do koktajli, smoothies, sałatek, zup. Nadaje potrawom piękną, czerwoną barwę i delikatny, słodkawy posmak.

Podsumowując, BeOrganic Burak BIO to wysokiej jakości dodatek do diety, szczególnie polecany osobom prowadzącym aktywny tryb życia.

 

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Burak Bio Burak Bio 200g
BeOrganic
28,90 zł

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
średnia ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-03
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
28,90 złz VAT
0,44 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Sproszkowany korzeń buraka zwyczajnego 
  • Certyfikowany surowiec ekologiczny
  • Źródło błonnika i przeciwutleniaczy 
  • Wartościowy dodatek do diety
  • Rekomendowany sportowcom

BeOrganic Burak BIO to sproszkowane korzenie buraków pozyskanych z certyfikowanych upraw ekologicznych, wolnych od GMO. Zachowują one wszystkie cenne właściwości przypisywane świeżym warzywom i ich charakterystyczny, lekko słodkawy smak.

Burak zwyczajny (Beta vulgaris) to pospolite warzywo uprawiane w celach spożywczych. Specjaliści określają buraki mianem żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która potencjalnie może zapobiegać chorobom dietozależnym i przyczyniać się do polepszenia kondycji zdrowotnej organizmu.  

Korzeń buraka zawiera liczne substancje o działaniu prozdrowotnym. Pierwszą grupę stanowią betacyjaniny – barwniki azotowe, które odpowiadają za charakterystyczny czerwony kolor tego warzywa. Wykazują one zdolność do wygaszania wolnych rodników i zapobiegają wystąpieniu stresu oksydacyjnego, który sprzyja uszkodzeniom DNA. Ponadto buraki obfitują w betainę, odgrywającą ważną rolę w regulowaniu poziomu homocysteiny. Jej nadmiar jest łączony z patologiami w obrębie układu sercowo-naczyniowego. W burakach można znaleźć również azotany - związki promujące syntezę tlenku azotu. W korzeniu buraka nie brakuje witamin i minerałów. Jest on zasobny zwłaszcza w witaminę C, magnez, potas oraz wapń. Uwagę zwraca także wysoka zawartość błonnika.

Korzeń buraka świetnie sprawdza się w diecie osób aktywnych fizycznie. Wszystko za sprawą wspomnianych azotanów. W ustroju są one przekształcane do azotynów (NO2-), które z kolei są zamieniane w tlenek azotu (NO). Co ciekawe, efektywność tego procesu zwiększa się przy niskim pH i małej dostępności tlenu, czyli dokładnie w takich warunkach, jakie występują w mięśniach podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Wielu sportowców traktuje buraki (czy to w formie proszku, czy też soku) jako naturalny sposób na zwiększenie swoich możliwości  wysiłkowych.

Sproszkowany korzeń buraka to idealna opcja dla osób zabieganych. Pozwala w łatwy sposób włączyć buraki do codziennej diety. Świetnie sprawdza się jako dodatek do koktajli, smoothies, sałatek, zup. Nadaje potrawom piękną, czerwoną barwę i delikatny, słodkawy posmak.

Podsumowując, BeOrganic Burak BIO to wysokiej jakości dodatek do diety, szczególnie polecany osobom prowadzącym aktywny tryb życia.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 200 gPorcja jednorazowa: 1 łyżeczka (3 g)Ilość porcji w opakowaniu: 66
w 1 porcji (3 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna 1030 kJ / 249 kcal12%
Tłuszcz < 0,5 g0,7%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone < 0,1 g0,5%
Węglowodany 23 g9%
w tym cukry 20 g22%
Błonnik 55 g-
Białko 11 g22%
Sól0,5 g 8%

Pozostałe składniki

Burak sproszkowany BIO (Beta Vulgaris) 100%.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Apollo's Hegemony
29,00 zł
(3)

Witamina D3 zawierająca 2000 IU w kapsułce.

Kupuję
Now Foods
75,00 zł

Kapsułki zawierające witaminę D. Wzmacniają kości oraz zęby, a także wspomagają wchłanianie wapnia.

Kupuję
Source Naturals
129,00 zł

NADH pełni funkcję kofaktora dla setek reakcji biochemicznych w organizmie i wspomaga wytwarzanie ATP.

Kupuję
Swanson
24,00 zł

Kapsułkowany folian IV generacji - Quatrefolic®. Redukuje ryzyko hiperhomocysteinemii.

Kupuję
Aliness
34,90 zł

Preparat zawierający opatentowany, aktywny folian IV generacji Quatrefolic®.

Kupuję
Aliness
25,90 zł

Witamina B3 w postaci amidu kwasu nikotynowego. Wspomaga zdrowie układu krążenia i metabolizm energetyczny.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

Suplementacja kwasem foliowym – cienka granica pomiędzy profilaktyką a kancerogenezą.

Suplementacja kwasem foliowym – cienka granica pomiędzy profilaktyką a kancerogenezą.

Foliany mają ogromne znaczenie biologiczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim dostarczają reszt jednowęglowych w procesach syntezy...

czytaj więcej
Trening siłowy a markery stanu zapalnego

Trening siłowy a markery stanu zapalnego

Wydaje się, że popularność treningu siłowego zdecydowanie rośnie w dzisiejszych czasach i to nie tylko wśród młodych mężczyzn pragnących zwiększyć...

czytaj więcej
Powrót do formy

Powrót do formy

Jak wrócić do formy po dłuższej przerwie? W momencie, gdy piszę ten artykuł wielu z Was zapewne zastanawia się jaką strategię treningową obrać po...

czytaj więcej
Suplementacja w depresji

Suplementacja w depresji

Ważnym elementem terapii przeciwdepresyjnej może okazać się odpowiednia suplementacja, ponieważ nie zawsze jesteśmy w stanie uzupełnić niezbędne...

czytaj więcej
Korzyści i zastosowania Lactobacillus Plantarum

Korzyści i zastosowania Lactobacillus Plantarum

Dla osób poszukujących lepszego funkcjonowania jelit i silniejszego układu odpornościowego, Lactobacillus plantarum jest często naturalnym wyborem. Dostępne...

czytaj więcej
Grzybek tybetański  – czym na prawdę jest i jakie są podstawy jego dobroczynnego działania?

Grzybek tybetański – czym na prawdę jest i jakie są podstawy jego dobroczynnego działania?

Nazwa brzmi dość tajemniczo, muszę Was jednak rozczarować. Grzybek tybetański, nie ma nic wspólnego z grzybami (oczywiście oprócz obecnych w swojej...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027