Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Spirulina Powder Certified Organic Spirulina Powder Certified Organic

NOW Spirulina Certified Organic to suplement diety składający się z dwóch gatunków sinic morskich Arthrospira platensis i Arthrospira maxima przejawiających szerokie spektrum działań prozdrowotnych oraz będących bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i pełnowartościowego białka (zawierającego egzogenne aminokwasy BCAA).

Swoim korzystnym dla zdrowia właściwościom, spirulina zawdzięcza miano superfood - nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego bogatej w składniki odżywcze. Suplement ten, oprócz wysokiej zawartości białka (ok. 70% suchej masy), zawiera także m. in. witaminę A, witaminy z grupy B, wapń, cynk, potas czy żelazo. Produkt jest także opatrzony certyfikatem „Certified Organic” przyznawanym przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) produktom w 100% naturalnym i organicznym. Należy także wspomnieć o tym, że produkt firmy NOW Foods nie zawiera GMO (żywności modyfikowanej genetycznie).

Szerokie działanie prozdrowotne
Do najważniejszych właściwości spiruliny zalicza się wspomaganie układu odpornościowego, przemiany materii, stabilizację poziomu cholesterolu i cukru we krwi czy działanie przeciwnowotworowe. Oprócz tego, poprawia ona funkcjonowanie układu nerwowego, co przekłada się na lepszą zdolność do koncentracji i zapamiętywania. Badania potwierdzają także, że suplementacja spiruliną przejawia się także pozytywnymi efektami w walce z alergią - zmniejsza objawy zapalenia błony śluzowej nowa i co za tym idzie produkcji wydzieliny, kichanie i swędzenie.

Wysoka zawartość białka
Spirulina doskonale nadaje się jako źródło pełnowartościowego białka dla wegetarian i wegan oraz znakomicie uzupełnia niedobory mikroelementów. Wysoka zawartość aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) sprawia, że suplement dobrze sprawdzi się także u osób prowadzących tradycyjny styl odżywiania. Jej regularne stosowanie może mieć wpływ na ogólną poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego.

Źródło wapnia i żelaza
Wapń, jak powszechnie wiadomo, jest budulcem kości i zębów. Mało osób jednak zdaje sobie sprawę, że pierwiastek ten odgrywa także ważną rolę w procesach energetycznych w organizmie (jest aktywatorem enzymu uwalniającego energię ATP), procesie krzepnięcia krwi, czy regulacji jej ciśnienia. Jego niedobory mogą skutkować poważnymi dysfunkcjami układu kostnego (krzywica, osteoporoza) oraz nerwowego (skurcze, drżenie mięśni).

Żelazo z kolei, wchodzi w skład hemoglobiny i mioglobiny oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Jest także niezbędne do metabolizowania witamin z grupy B. Oprócz tego reguluje metabolizm tłuszczów. Niedobór tego pierwiastka skutkować może przede wszystkim niedokrwistością, a do objawów zalicza się bezsenność, obniżenie sprawności fizycznej i intelektualnej czy biegunka.

Wysoka zawartość kwasu GLA
Kwas γ-linolenowy zalicza się do kwasów tłuszczowych omega-6. Dzięki jego obecności w chlorelli, wspiera ona utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto, kwas GLA działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo oraz ogranicza ryzyko zawału serca. Ma również pozytywny wpływ na cały układ krwionośny - poprawia krążenie krwi oraz usuwa z niej toksyny.

Oprócz tego, kwas γ-linolenowy posiada właściwości oddziaływania na układ nerwowy - lekko uspokaja i odpręża umysł. Z tego względu, jego suplementacja zalecana jest osobom pracującym umysłowo. Niweluje on także negatywne skutki menopauzy - przede wszystkim rozdrażnienie i zły nastrój.

Źródło witaminy B12
Witamina B12, zwana również „czerwoną witaminą”, podobnie jak inne witaminy z grupy B korzystnie wpływa na układ nerwowy, krwionośny i bierze aktywny udział w procesach metabolicznych. Partycypuje ona w procesie tworzenia krwi, reguluje poziom homocysteiny, oddziałuje pozytywnie na układ nerwowy i wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny.

Potoczna nazywa „czerwona witamina” pochodzi głównie od działania witaminy B12 na układ krwionośny - stymuluje ona produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, zmniejszając ryzyko wystąpienia anemii i niedokrwistości złośliwej. Ma także pozytywny wpływ na niwelowanie uczucia zmęczenia i osłabienia; chroni ścianki naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami i osadzaniem się cholesterolu.

Witamina B12 jest również niezbędna dla prawidłowego procesu przemiany materii – białek, tłuszczy i węglowodanów. Ponadto, uczestniczy w produkcji energii w mitochondriach oraz przyczynia się do poprawy ogólnej witalności organizmu.

Bogactwo antyoksydantów
Spirulina charakteryzuje się także wysoką zawartością beta-karotenu oraz kryptoksantyny - roślinnych antyoksydantów niezbędnych dla organizmu w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki temu, wykazuje ona potencjał ograniczania ryzyka wystąpienia stanów zapalnych oraz chorób cywilizacyjnych - np. nowotworu czy choroby niedokrwiennej serca.

Wsparcie dla wzroku - źródło witaminy A
Zawartość wspomnianej wcześniej witaminy A (beta-karotenu) korzystnie wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku, ograniczając tym samym ryzyko wystąpienia tzw. „kurzej ślepoty”. Ponadto, spirulina jest także źródłem zaeksatyny - silnego antyoksydantu wspierającego nie tylko wzrok (poprzez gromadzenie się w soczewce i plamce żółtej filtrując światło niebieskie), ale także pracę mózgu i centralnego układu nerwowego.

Regulowanie poziomu lipidów we krwi
Badania wykazują, że suplementacja spiruliną może przyczynić się do obniżania poziomu cholesterolu LDL i podnoszenia poziomu HDL. Dzięki temu, w organizmie zachowany jest ich prawidłowy stosunek, co zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Prozdrowotny wpływ fikocyjaniny i chlorofilu
Spirulina jest bogatym źródłem fikocyjaniny - unikalnego pigmentu o szerokim spektrum właściwości prozdrowotnych. Związek ten wspiera pracę serca, mózgu oraz układu immunologicznego. Oprócz tego, wykazuje działanie krwiotwórcze poprzez regenerację komórek macierzystych w szpiku kostnym. Hamuje ona także działalność promującej zmiany nowotworowe cyklooksygenazy 2 oraz zwiększa aktywność glutationu, co przekłada się na ochronę komórek przed wolnymi rodnikami.

Chlorofil zawarty w spirulinie również przejawia aktywność odpowiadającą za powstawanie elementów morfotycznych krwi. Ponadto, jest ważnym elementem w procesie leczenia schorzeń układu trawiennego (choroby zapalne jelit, nadżerki, zaburzenia wchłaniania) oraz detoksykacji organizmu.

Korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
Oprócz wymienionych wyżej właściwości, spirulina poprzez stymulację syntezy m.in. tlenku azotu, przyczynia się też do rozszerzania naczyń krwionośnych, co przekłada się na lepsze ukrwienie mięśni i narządów. Ponadto, badania potwierdzają jej wpływ na zmniejszanie produkcji zwężających naczynia krwionośne pochodnych kwasu arachidonowego, dzięki czemu spirulina przejawia właściwości obniżające ciśnienie tętnicze.

Podsumowując, Spirulina to idealny wybór dla osób szukających naturalnego sposobu na uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów oraz potrzebujących roślinnego źródła pełnowartościowego białka. Ponadto, szereg prozdrowotnych właściwości substancji zawartych w spirulinie sprawia, że stanowi ona idealną mieszankę związków chroniących przed licznymi chorobami i zaburzeniami pracy organizmu. Stosując ten suplement mamy pewność, że dostarczamy organizmowi wiele cennych mikroelementów, które z pewnością przełożą się na jego ogólną kondycję i długowieczność.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Spirulina Powder Certified Organic Spirulina Powder Certified Organic 454g
Now Foods
149,00 zł

Spirulina Powder Certified Organic 454g

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
149,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,44 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Wolna od GMO
  • Wspomaga narząd wzroku
  • Zaliczana do grona superfoods
  • Wysoka zawartość kwasu GLA
  • Szerokie działanie prozdrowotne
  • Źródło pełnowartościowego białka
  • Wspieranie detoksykacji organizmu
  • Odpowiednia dla wegetarian i wegan
  • Posiada certyfikat „Certified Organic”
  • Wspomaganie układu odpornościowego
  • Korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
  • Regulacja poziomów cholesterolu i cukru we krwi
  • Bogate źródło antyoksydantów, witamin i minerałów

NOW Spirulina Certified Organic to suplement diety składający się z dwóch gatunków sinic morskich Arthrospira platensis i Arthrospira maxima przejawiających szerokie spektrum działań prozdrowotnych oraz będących bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i pełnowartościowego białka (zawierającego egzogenne aminokwasy BCAA).

Swoim korzystnym dla zdrowia właściwościom, spirulina zawdzięcza miano superfood - nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego bogatej w składniki odżywcze. Suplement ten, oprócz wysokiej zawartości białka (ok. 70% suchej masy), zawiera także m. in. witaminę A, witaminy z grupy B, wapń, cynk, potas czy żelazo. Produkt jest także opatrzony certyfikatem „Certified Organic” przyznawanym przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) produktom w 100% naturalnym i organicznym. Należy także wspomnieć o tym, że produkt firmy NOW Foods nie zawiera GMO (żywności modyfikowanej genetycznie).

Szerokie działanie prozdrowotne
Do najważniejszych właściwości spiruliny zalicza się wspomaganie układu odpornościowego, przemiany materii, stabilizację poziomu cholesterolu i cukru we krwi czy działanie przeciwnowotworowe. Oprócz tego, poprawia ona funkcjonowanie układu nerwowego, co przekłada się na lepszą zdolność do koncentracji i zapamiętywania. Badania potwierdzają także, że suplementacja spiruliną przejawia się także pozytywnymi efektami w walce z alergią - zmniejsza objawy zapalenia błony śluzowej nowa i co za tym idzie produkcji wydzieliny, kichanie i swędzenie.

Wysoka zawartość białka
Spirulina doskonale nadaje się jako źródło pełnowartościowego białka dla wegetarian i wegan oraz znakomicie uzupełnia niedobory mikroelementów. Wysoka zawartość aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) sprawia, że suplement dobrze sprawdzi się także u osób prowadzących tradycyjny styl odżywiania. Jej regularne stosowanie może mieć wpływ na ogólną poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego.

Źródło wapnia i żelaza
Wapń, jak powszechnie wiadomo, jest budulcem kości i zębów. Mało osób jednak zdaje sobie sprawę, że pierwiastek ten odgrywa także ważną rolę w procesach energetycznych w organizmie (jest aktywatorem enzymu uwalniającego energię ATP), procesie krzepnięcia krwi, czy regulacji jej ciśnienia. Jego niedobory mogą skutkować poważnymi dysfunkcjami układu kostnego (krzywica, osteoporoza) oraz nerwowego (skurcze, drżenie mięśni).

Żelazo z kolei, wchodzi w skład hemoglobiny i mioglobiny oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Jest także niezbędne do metabolizowania witamin z grupy B. Oprócz tego reguluje metabolizm tłuszczów. Niedobór tego pierwiastka skutkować może przede wszystkim niedokrwistością, a do objawów zalicza się bezsenność, obniżenie sprawności fizycznej i intelektualnej czy biegunka.

Wysoka zawartość kwasu GLA
Kwas γ-linolenowy zalicza się do kwasów tłuszczowych omega-6. Dzięki jego obecności w chlorelli, wspiera ona utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto, kwas GLA działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo oraz ogranicza ryzyko zawału serca. Ma również pozytywny wpływ na cały układ krwionośny - poprawia krążenie krwi oraz usuwa z niej toksyny.

Oprócz tego, kwas γ-linolenowy posiada właściwości oddziaływania na układ nerwowy - lekko uspokaja i odpręża umysł. Z tego względu, jego suplementacja zalecana jest osobom pracującym umysłowo. Niweluje on także negatywne skutki menopauzy - przede wszystkim rozdrażnienie i zły nastrój.

Źródło witaminy B12
Witamina B12, zwana również „czerwoną witaminą”, podobnie jak inne witaminy z grupy B korzystnie wpływa na układ nerwowy, krwionośny i bierze aktywny udział w procesach metabolicznych. Partycypuje ona w procesie tworzenia krwi, reguluje poziom homocysteiny, oddziałuje pozytywnie na układ nerwowy i wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny.

Potoczna nazywa „czerwona witamina” pochodzi głównie od działania witaminy B12 na układ krwionośny - stymuluje ona produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, zmniejszając ryzyko wystąpienia anemii i niedokrwistości złośliwej. Ma także pozytywny wpływ na niwelowanie uczucia zmęczenia i osłabienia; chroni ścianki naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami i osadzaniem się cholesterolu.

Witamina B12 jest również niezbędna dla prawidłowego procesu przemiany materii – białek, tłuszczy i węglowodanów. Ponadto, uczestniczy w produkcji energii w mitochondriach oraz przyczynia się do poprawy ogólnej witalności organizmu.

Bogactwo antyoksydantów
Spirulina charakteryzuje się także wysoką zawartością beta-karotenu oraz kryptoksantyny - roślinnych antyoksydantów niezbędnych dla organizmu w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki temu, wykazuje ona potencjał ograniczania ryzyka wystąpienia stanów zapalnych oraz chorób cywilizacyjnych - np. nowotworu czy choroby niedokrwiennej serca.

Wsparcie dla wzroku - źródło witaminy A
Zawartość wspomnianej wcześniej witaminy A (beta-karotenu) korzystnie wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku, ograniczając tym samym ryzyko wystąpienia tzw. „kurzej ślepoty”. Ponadto, spirulina jest także źródłem zaeksatyny - silnego antyoksydantu wspierającego nie tylko wzrok (poprzez gromadzenie się w soczewce i plamce żółtej filtrując światło niebieskie), ale także pracę mózgu i centralnego układu nerwowego.

Regulowanie poziomu lipidów we krwi
Badania wykazują, że suplementacja spiruliną może przyczynić się do obniżania poziomu cholesterolu LDL i podnoszenia poziomu HDL. Dzięki temu, w organizmie zachowany jest ich prawidłowy stosunek, co zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Prozdrowotny wpływ fikocyjaniny i chlorofilu
Spirulina jest bogatym źródłem fikocyjaniny - unikalnego pigmentu o szerokim spektrum właściwości prozdrowotnych. Związek ten wspiera pracę serca, mózgu oraz układu immunologicznego. Oprócz tego, wykazuje działanie krwiotwórcze poprzez regenerację komórek macierzystych w szpiku kostnym. Hamuje ona także działalność promującej zmiany nowotworowe cyklooksygenazy 2 oraz zwiększa aktywność glutationu, co przekłada się na ochronę komórek przed wolnymi rodnikami.

Chlorofil zawarty w spirulinie również przejawia aktywność odpowiadającą za powstawanie elementów morfotycznych krwi. Ponadto, jest ważnym elementem w procesie leczenia schorzeń układu trawiennego (choroby zapalne jelit, nadżerki, zaburzenia wchłaniania) oraz detoksykacji organizmu.

Korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
Oprócz wymienionych wyżej właściwości, spirulina poprzez stymulację syntezy m.in. tlenku azotu, przyczynia się też do rozszerzania naczyń krwionośnych, co przekłada się na lepsze ukrwienie mięśni i narządów. Ponadto, badania potwierdzają jej wpływ na zmniejszanie produkcji zwężających naczynia krwionośne pochodnych kwasu arachidonowego, dzięki czemu spirulina przejawia właściwości obniżające ciśnienie tętnicze.

Podsumowując, Spirulina to idealny wybór dla osób szukających naturalnego sposobu na uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów oraz potrzebujących roślinnego źródła pełnowartościowego białka. Ponadto, szereg prozdrowotnych właściwości substancji zawartych w spirulinie sprawia, że stanowi ona idealną mieszankę związków chroniących przed licznymi chorobami i zaburzeniami pracy organizmu. Stosując ten suplement mamy pewność, że dostarczamy organizmowi wiele cennych mikroelementów, które z pewnością przełożą się na jego ogólną kondycję i długowieczność.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 454 gPorcja dzienna: jedna płaska łyżeczka (3,3 g)Ilość porcji w opakowaniu: 138
w porcji dziennej (3,3 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna15
Tłuszcz0 g0%
Sód35 mg1%
Węglowodany1 g
Białko2 g4%
Witamina A 220%
Wapń 0%
Żelazo 8%
Witamina B12 190%

Pozostałe składniki

Brak.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Scitec
99,00 zł

Skoncentrowane źródło aminokwasów egzogennych, L-cytruliny i kofeiny. Wspomaga sprawność fizyczną i umysłową.

Kupuję
Olimp
2,80 zł

Koncentrat do przygotowania smacznego napoju izotonicznego. Zwiększa siłę oraz wspomaga regenerację.

Kupuję
Trec
78,00 zł
(1)

Preparat węglowodanowy zwiększający energię mięśniową. Wspomaga procesy regeneracyjne.

Kupuję
Source Naturals
219,00 zł

Preparat zawierający kombinację witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych, w tym pełnowartościowe żelazo.

Kupuję
Mpa Supps
239,00 zł

Przyczynia się do lepszej regeneracji, ogranicza katabolizm tkanki mięśniowej; promuje anabolizm i syntezę białek.

Kupuję
Life Extension
99,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Ostatnio na blogu

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

O tym, że źle przemyślane odchudzanie prowadzić może do zaburzeń cyklu menstruacyjnego przekonało się dotkliwie wiele kobiet. Co ciekawe w powszechnym...

czytaj więcej
Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

„Ciąża to nie choroba” to stwierdzenie, które powtarzane jest jak mantra przez wielu specjalistów i jeszcze więcej kobiet w ciąży. Ciąża to...

czytaj więcej
Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

W tym tygodniu projektu zgodnie z obietnicą już ostatni artykuł o wyprawce z trzech części serii artykułów na ten temat. W pierwszej części opisałam...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027