Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:211,00 zł422,00 zł633,00 zł844,00 zł1 055,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-32,00 zł-43,00 zł-53,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Moradyn Moradyn

Hepatica Moradyn® to suplement diety w skład którego wchodzi opatentowany ekstrakt z owoców kukurydzy fioletowej, standaryzowany na zawartość polifenoli i anocyjanin – związków fenolowych o niezwykłym potencjale prozdrowotnym. W licznych badaniach udowodniono ich silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i antymutagenne.

Produkt jest rekomendowany dla poprawy ogólnego stanu zdrowia i zminimalizowania ryzyka rozwoju chorób przewlekłych. Szczególnie poleca się go osobom, które z uwagi na prowadzony styl życia (niewłaściwa dieta, nadużywanie nikotyny lub alkoholu, brak ruchu) lub obciążenia genetyczne znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka chorób cywilizacyjnych, takich jaki otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca.

Purpurowa kukurydza (Zea Mays L. var indurata) pochodzi z Peru i jest popularnym składnikiem diety mieszkańców Ameryki Południowej. Należy do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli nie tylko odżywia organizm, ale dodatkowo przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Prozdrowotne właściwości purpurowej kukurydzy wynikają z dużej zawartości związków fenolowych.

Związki fenolowe to niepolimerowe związki fitochemiczne, które w swojej strukturze zawierają przynajmniej jedną grupę hydroksylową.  Szczególną aktywnością wyróżniają się antocyjany – rozpuszczalne w wodzie związki fenolowe, które odpowiadają za charakterystyczną ciemnofioletową barwę purpurowej kukurydzy. Antocyjany zostały doskonale przebadane, a ich potencjał do zmniejszania ryzyka wielu schorzeń jest bardzo dobrze udokumentowany.

Potencjał antyoksydacyjny
Zawarte w purpurowej kukurydzy związki fenolowe pozytywnie przeszły wszystkie testy wolnorodnikowe, w których oceniano ich  zdolności przeciwutleniające (DPPH, APPH, ABTS, ORAC). Udowodniono, że są one zdolne do wychwytywania wolnych rodników nadtlenkowych, hydroksylowych, wodorotlenowych, wodoronadtlenkowych, rodników tlenu singletowego.

Co więcej – wykazały one wyższą zdolność antyoksydacyjną i szybszą kinetykę reakcji niż takie same ilości związków fenolowych wyizolowanych z innych owoców. Na tej podstawie można przypuszczać, że fenole z purpurowej kukurydzy mają większą liczbę aktywnych grup hydroksylowych i korzystniejsze konfiguracje, które umożliwiają lepsze oddziaływanie z wolnymi rodnikami.

Wyniki badań sugerują również, że niektóre związki fenolowe z fioletowej kukurydzy mogą przenikać do błon komórkowych i stymulować wydzielanie enzymów przeciwutleniających (dysmutazy ponadtlenkowej i katalazy) w celu zmniejszenia oksydacyjnego uszkodzenia komórek przez wolne rodniki. 

Działanie przeciwzapalne
Przewlekły stan zapalny w organizmie stanowi zarzewie procesów chorobowych i odgrywa dużą rolę w rozwoju nowotworów. Udowodniono, że ekstrakty z purpurowej kukurydzy mogą osłabiać natężenie stanu zapalnego i hamować jego rozprzestrzenianie się. Najsilniejszymi właściwościami przeciwzapalnymi cechuje się wchodzący w skład grupy antocyjanów tzw. cyanidin-3-glukozyd (C3G).  

C3G skutecznie ogranicza aktywność głównych mediatorów stanu zapalnego, a więc enzymów COX-1 i COX-2, cytokin prozapalnych TNF-alfa, interleukin-1 beta oraz prostaglandyn. Może również zapobiegać chorobom indukowanym stanem zapalnym z udziałem tlenku azotu (NO). Badania wykazały, że C3G wykazuje większą skuteczność w redukowaniu stanów zapalnych w obrębie jelit niż mesalazyna – jeden z popularniejszych leków stosowanych w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i chorobie Leśniewskiego - Crohna.

Poprawa parametrów metabolicznych
Przeprowadzono serię eksperymentów dotyczących wpływu wyciągów z fioletowej kukurydzy na zaburzenia metaboliczne. Okazało się, że związki te przynoszą doskonałe rezultaty w zapobieganiu chorobom związanym z niewłaściwym stylem życia (cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze).

W badaniach na gryzoniach udowodniono, że antocyjany zapobiegają otyłości. Po 5 tygodniach zwierzęta karmione dietą o wysokiej zawartości tłuszczu miały znacznie wyższą masę ciała niż te, które spożywały taką samą karmę z dodatkiem ekstraktów z fioletowej kukurydzy. Dodatkowo ich adipocyty (komórki tłuszczowe) były znacznie większe. U zwierząt spożywających purpurową kukurydzę nie stwierdzono przerostu adipocytów. Badania wykazały, że antocyjany (w szczególności C3G) stymulują wydzielanie adiponektyny – peptydu poprawiającego metabolizm glukozy i tłuszczów. Obniżenie jej stężenia jest skorelowane z otyłością, cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem. Co ciekawe – wysokie stężenie adiponektyny jest charakterystyczne dla ludzi żyjących nieprzeciętnie długo.

Związki fenolowe z fioletowej kukurydzy sprzyjają stabilizacji glikemii i są skutecznym środkiem zapobiegającym rozwojowi cukrzycy typu 2. Antocyjany zwiększają wydzielanie insuliny w komórkach beta trzustki. Jednak w przeciwieństwie do syntetycznych środków farmakologicznych wykazujących ten sam mechanizm działania, nie powodują stopniowego pogarszania się funkcjonalności komórek beta ani ich śmierci. Zapobiegają również poposiłkowym skokom cukru – hamują absorpcję węglowodanów ograniczając aktywność enzymów odpowiedzialnych za ich trawienie (alfa-glukozydaza, alfa-amylaza i reduktaza aldozy).

Ekstrakty z fioletowej kukurydzy stosowane u osób z nadciśnieniem w krótkim czasie (3 tygodnie) doprowadziły do obniżenia skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi. Efekty osiągnięto u wszystkich badanych osób, niezależnie od płci, masy ciała i wieku. Choć mechanizm regulacji ciśnienia krwi przez purpurową kukurydzę nie został do końca poznany, to jej potencjał w tym zakresie jest niezwykle obiecujący.

Antocyjany działają przeciwmiażdżycowo. Zapobiegają tworzeniu blaszek miażdżycowych dzięki hamowaniu utleniania lipidów. Poprawiają profil lipidowy obniżając poziom lipoprotein o małej gęstości  (LDL) i zwiększając stężenie korzystnej frakcji cholesterolu HDL.

Właściwości antykancerogenne
Antocyjany mają duży potencjał przeciwnowotworowy. Zapobiegają nowotworom skóry – w  badaniach wykazano, że C3G chroni przed uszkodzeniami powstającym w wyniku promieniowania UV aż 40 razy skuteczniej niż witamina E (!). Hamują proliferację komórek nowotworowych gruczołu krokowego i piersi. Ograniczają wzrost nieprawidłowych komórek jelita grubego. Modyfikują wpływ markerów mRNA na rozwój kancerogenezy wątroby. Udowodniono również, że C3G hamuje migrację i inwazję komórek nowotworowych raka płuc.

W badaniach in vivo dowiedziono, że antocyjany z purpurowej kukurydzy zmniejszają ekspresję czynnika wzrostu śródbłonka naczyniowego, jednego z kluczowych czynników warunkujących proces angiogenezy, czyli tworzenia nowych naczyń krwionośnych z istniejącej sieci naczyniowej. Angiogeneza odgrywa główną rolę we wzroście guza, a jej zahamowanie zapobiega przerzutom nowotworów.

Podsumowując Moradyn® to uniwersalny preparat prozdrowotny. Włączenie go do diety, nawet bez nawyków żywieniowych i stylu życia, może przynieść poprawę stanu zdrowia i oddalić widmo wielu niebezpiecznych chorób. 

OutOfStock
Since 2005
Moradyn Moradyn 90 kaps.
Hepatica
53,00 zł

Moradyn 90 kaps.

ilość: 90 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
53,00 złz VAT
1,18 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Opatentowany ekstrakt z owoców kukurydzy fioletowej
  • Profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego
  • Wysoka zawartość substancji czynnych
  • Poprawa parametrów metabolicznych
  • Pozytywny wpływ na układ moczowy
  • Silne właściwości przeciwutleniające
  • Potencjał przeciwnowotworowy
  • Wsparcie w walce z otyłością
  • Działanie przeciwzapalne 
  • Stabilizacja glikemii

Hepatica Moradyn® to suplement diety w skład którego wchodzi opatentowany ekstrakt z owoców kukurydzy fioletowej, standaryzowany na zawartość polifenoli i anocyjanin – związków fenolowych o niezwykłym potencjale prozdrowotnym. W licznych badaniach udowodniono ich silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i antymutagenne.

Produkt jest rekomendowany dla poprawy ogólnego stanu zdrowia i zminimalizowania ryzyka rozwoju chorób przewlekłych. Szczególnie poleca się go osobom, które z uwagi na prowadzony styl życia (niewłaściwa dieta, nadużywanie nikotyny lub alkoholu, brak ruchu) lub obciążenia genetyczne znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka chorób cywilizacyjnych, takich jaki otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca.

Purpurowa kukurydza (Zea Mays L. var indurata) pochodzi z Peru i jest popularnym składnikiem diety mieszkańców Ameryki Południowej. Należy do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli nie tylko odżywia organizm, ale dodatkowo przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Prozdrowotne właściwości purpurowej kukurydzy wynikają z dużej zawartości związków fenolowych.

Związki fenolowe to niepolimerowe związki fitochemiczne, które w swojej strukturze zawierają przynajmniej jedną grupę hydroksylową.  Szczególną aktywnością wyróżniają się antocyjany – rozpuszczalne w wodzie związki fenolowe, które odpowiadają za charakterystyczną ciemnofioletową barwę purpurowej kukurydzy. Antocyjany zostały doskonale przebadane, a ich potencjał do zmniejszania ryzyka wielu schorzeń jest bardzo dobrze udokumentowany.

Potencjał antyoksydacyjny
Zawarte w purpurowej kukurydzy związki fenolowe pozytywnie przeszły wszystkie testy wolnorodnikowe, w których oceniano ich  zdolności przeciwutleniające (DPPH, APPH, ABTS, ORAC). Udowodniono, że są one zdolne do wychwytywania wolnych rodników nadtlenkowych, hydroksylowych, wodorotlenowych, wodoronadtlenkowych, rodników tlenu singletowego.

Co więcej – wykazały one wyższą zdolność antyoksydacyjną i szybszą kinetykę reakcji niż takie same ilości związków fenolowych wyizolowanych z innych owoców. Na tej podstawie można przypuszczać, że fenole z purpurowej kukurydzy mają większą liczbę aktywnych grup hydroksylowych i korzystniejsze konfiguracje, które umożliwiają lepsze oddziaływanie z wolnymi rodnikami.

Wyniki badań sugerują również, że niektóre związki fenolowe z fioletowej kukurydzy mogą przenikać do błon komórkowych i stymulować wydzielanie enzymów przeciwutleniających (dysmutazy ponadtlenkowej i katalazy) w celu zmniejszenia oksydacyjnego uszkodzenia komórek przez wolne rodniki. 

Działanie przeciwzapalne
Przewlekły stan zapalny w organizmie stanowi zarzewie procesów chorobowych i odgrywa dużą rolę w rozwoju nowotworów. Udowodniono, że ekstrakty z purpurowej kukurydzy mogą osłabiać natężenie stanu zapalnego i hamować jego rozprzestrzenianie się. Najsilniejszymi właściwościami przeciwzapalnymi cechuje się wchodzący w skład grupy antocyjanów tzw. cyanidin-3-glukozyd (C3G).  

C3G skutecznie ogranicza aktywność głównych mediatorów stanu zapalnego, a więc enzymów COX-1 i COX-2, cytokin prozapalnych TNF-alfa, interleukin-1 beta oraz prostaglandyn. Może również zapobiegać chorobom indukowanym stanem zapalnym z udziałem tlenku azotu (NO). Badania wykazały, że C3G wykazuje większą skuteczność w redukowaniu stanów zapalnych w obrębie jelit niż mesalazyna – jeden z popularniejszych leków stosowanych w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i chorobie Leśniewskiego - Crohna.

Poprawa parametrów metabolicznych
Przeprowadzono serię eksperymentów dotyczących wpływu wyciągów z fioletowej kukurydzy na zaburzenia metaboliczne. Okazało się, że związki te przynoszą doskonałe rezultaty w zapobieganiu chorobom związanym z niewłaściwym stylem życia (cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze).

W badaniach na gryzoniach udowodniono, że antocyjany zapobiegają otyłości. Po 5 tygodniach zwierzęta karmione dietą o wysokiej zawartości tłuszczu miały znacznie wyższą masę ciała niż te, które spożywały taką samą karmę z dodatkiem ekstraktów z fioletowej kukurydzy. Dodatkowo ich adipocyty (komórki tłuszczowe) były znacznie większe. U zwierząt spożywających purpurową kukurydzę nie stwierdzono przerostu adipocytów. Badania wykazały, że antocyjany (w szczególności C3G) stymulują wydzielanie adiponektyny – peptydu poprawiającego metabolizm glukozy i tłuszczów. Obniżenie jej stężenia jest skorelowane z otyłością, cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem. Co ciekawe – wysokie stężenie adiponektyny jest charakterystyczne dla ludzi żyjących nieprzeciętnie długo.

Związki fenolowe z fioletowej kukurydzy sprzyjają stabilizacji glikemii i są skutecznym środkiem zapobiegającym rozwojowi cukrzycy typu 2. Antocyjany zwiększają wydzielanie insuliny w komórkach beta trzustki. Jednak w przeciwieństwie do syntetycznych środków farmakologicznych wykazujących ten sam mechanizm działania, nie powodują stopniowego pogarszania się funkcjonalności komórek beta ani ich śmierci. Zapobiegają również poposiłkowym skokom cukru – hamują absorpcję węglowodanów ograniczając aktywność enzymów odpowiedzialnych za ich trawienie (alfa-glukozydaza, alfa-amylaza i reduktaza aldozy).

Ekstrakty z fioletowej kukurydzy stosowane u osób z nadciśnieniem w krótkim czasie (3 tygodnie) doprowadziły do obniżenia skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi. Efekty osiągnięto u wszystkich badanych osób, niezależnie od płci, masy ciała i wieku. Choć mechanizm regulacji ciśnienia krwi przez purpurową kukurydzę nie został do końca poznany, to jej potencjał w tym zakresie jest niezwykle obiecujący.

Antocyjany działają przeciwmiażdżycowo. Zapobiegają tworzeniu blaszek miażdżycowych dzięki hamowaniu utleniania lipidów. Poprawiają profil lipidowy obniżając poziom lipoprotein o małej gęstości  (LDL) i zwiększając stężenie korzystnej frakcji cholesterolu HDL.

Właściwości antykancerogenne
Antocyjany mają duży potencjał przeciwnowotworowy. Zapobiegają nowotworom skóry – w  badaniach wykazano, że C3G chroni przed uszkodzeniami powstającym w wyniku promieniowania UV aż 40 razy skuteczniej niż witamina E (!). Hamują proliferację komórek nowotworowych gruczołu krokowego i piersi. Ograniczają wzrost nieprawidłowych komórek jelita grubego. Modyfikują wpływ markerów mRNA na rozwój kancerogenezy wątroby. Udowodniono również, że C3G hamuje migrację i inwazję komórek nowotworowych raka płuc.

W badaniach in vivo dowiedziono, że antocyjany z purpurowej kukurydzy zmniejszają ekspresję czynnika wzrostu śródbłonka naczyniowego, jednego z kluczowych czynników warunkujących proces angiogenezy, czyli tworzenia nowych naczyń krwionośnych z istniejącej sieci naczyniowej. Angiogeneza odgrywa główną rolę we wzroście guza, a jej zahamowanie zapobiega przerzutom nowotworów.

Podsumowując Moradyn® to uniwersalny preparat prozdrowotny. Włączenie go do diety, nawet bez nawyków żywieniowych i stylu życia, może przynieść poprawę stanu zdrowia i oddalić widmo wielu niebezpiecznych chorób. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułekPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 45
w 1 porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Moradyn® Standaryzowany wyciąg z owoców fioletowej kukurydzy (Zea Mays L. var indurata), min. 10% polifenoli i 5% antocyjanin ( w tym antocyjanina C3G) 500 mg*

Pozostałe składniki

Stabilizator – hydroksypropylometyloceluloza (składnik kapsułki)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Killer Labz
139,00 zł

Zestaw substancji stymulujących pracę centralnego układu nerwowego. Zwiększa wydolność organizmu.

Kupuję
Hi-tech
169,00 zł

Zaawansowany stymulator NO zwiększający pompę mięśniową z dodatkiem kompleksu zwiększającego ilość energii.

Kupuję
Scitec
119,00 zł
(1)

Odżywka do stosowania przed treningami. Zwiększa siłę i wydolność mięśniową, wspomaga regenerację.

Kupuję
  • Popularny
BHB
Apollo's Hegemony
159,00 zł
(6)

Łatwo przyswajalne sole mineralne (wapniowe, sodowe i potasowe) BHB w postaci proszku. Egzogenne ketony.

Kupuję
Bps Pharma
109,00 zł

Kompleksowy preparat przedtreningowy. Poprawia zdolności wysiłkowe i pobudza, bez uczucia zjazdu po treningu.

Kupuję
Swanson
24,00 zł

Kapsułkowany folian IV generacji - Quatrefolic®. Redukuje ryzyko hiperhomocysteinemii.

Kupuję

Ostatnio na blogu

Dlaczego EAA jest tak ważne w diecie sportowca?

Dlaczego EAA jest tak ważne w diecie sportowca?

Niezbędne aminokwasy EAA to grupa białek, które musisz spożywać wraz z dietą – Twój organizm nie produkuje ich sam. Jak sama nazwa wskazuje, są to...

czytaj więcej
Herbata z cytryną a ryzyko choroby Alzheimera

Herbata z cytryną a ryzyko choroby Alzheimera

Istnieje taki odłam POP-dietetyki, który od lat usilnie zajmuje się przestrzeganiem przed łączeniem ze sobą rozmaitych pokarmów. Istnieje wiele na pozór...

czytaj więcej
Witamina B6 – sposób na PMS?

Witamina B6 – sposób na PMS?

Zespół objawów pojawiających się w okolicach menstruacji dla wielu kobiet jest comiesięczną, ponurą tradycją. Środek, który by skutecznie zniwelował...

czytaj więcej
Dolegliwości ze strony układu pokarmowego w ciąży

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego w ciąży

Drastyczne zmiany w stężeniach estrogenów i progesteronu (oraz wielu innych hormonów) w przebiegu ciąży powodują wiele zmian strukturalnych w przewodzie...

czytaj więcej
PCOS – czym jest?

PCOS – czym jest?

Na początku musimy przypomnieć sobie pewną bardzo istotną lekcję biologii, a mianowicie lekcję o owulacji. Jak to działa? Kobiecą przysadkę mózgową...

czytaj więcej
Berberyna łagodzi objawy trądziku pospolitego

Berberyna łagodzi objawy trądziku pospolitego

Berberys zwyczajny (B. vulgaris) to roślina szeroko stosowana w ziołolecznictwie od tysiącleci. Głównym związkiem chemicznym warunkującym działanie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027