Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Buffered Vitamin C Powder Buffered Vitamin C Powder

Life Extension Buffered Vitamin C Powder to suplement diety w proszku przeznaczony do rozpuszczenia w wodzie zawierający buforowany kwas askorbinowy połączony z pierwiastkami wapnia, magnezu, cynku oraz potasu, który posiada mniej kwasowy odczyn, nie podrażnia żołądka i nie powoduje dyskomfortu jelitowego, dzięki czemu może być stosowany przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym.

Witamina C (kwas askorbinowy) to rozpuszczalna w wodzie pochodna sacharydów, która musi być dostarczana z zewnątrz, gdyż człowiek, w przeciwieństwie do większości zwierząt, niestety nie jest w stanie sam jej syntetyzować. Witamina C jest bardzo aktywna biologicznie, posiada silne właściwości redukujące i zmagazynowana jest w głównie w narządach, w których toczą się intensywne procesy metaboliczne – w wątrobie, nadnerczach, mózgu, płucach, a także w grasicy i trzustce.

Konsekwencje niedoboru kwasu askorbinowego
Niewystarczający poziom witaminy C w organizmie może prowadzić do szkorbutu – choroby, która przyczynia się do zaburzeń w produkcji kolagenu, uszkodzeń naczyń włosowatych oraz pogorszenia czynności układu immunologicznego. Ponadto niedobór kwasu askorbinowego w organizmie może prowadzić do rozwoju niedokrwistości z niedoboru żelaza, gdyż witamina C zwiększa absorpcję tego pierwiastka. Objawy niedoboru kwasu askorbinowego to m.in. samoistne krwawienia, stany zapalne dziąseł i rozchwianie zębów, bóle mięśni i stawów, pogorszenie gojenia ran.

Czynniki warunkujące zapotrzebowanie na witaminę C
Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy jest zależne od wielu czynników, m.in. wieku, płci i stanu fizjologicznego. Wzrost zapotrzebowania na witaminę C obserwuje się wśród nałogowych palaczy, osób nadużywających alkohol, osób chorych na cukrzycę, a także u kobiet w ciąży oraz karmiących. Ponadto zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę występuje u osób narażonych na chroniczny stres, sportowców, osób stosujących długotrwale niektóre leki, a także w przypadku zaburzeń łaknienia, wymiotów oraz w dysfunkcjach jelit.

Witamina C jako antyoksydant
Kwas askorbinowy to jeden z najbardziej znanych przeciwutleniaczy. Właściwości antyoksydacyjne witaminy C wynikają głównie z tego, że jest ona donorem elektronów i posiada zdolności redukujące, przez co chroni inne składniki przed procesami utleniania.

Związek ten eliminuje nadmiar reaktywnych form tlenu (m.in. anionorodnika ponadtlenkowego, rodnika hydroksylowego, reaktywnych form azotu) i wspomaga utrzymanie równowagi oksydoredukcyjnej, dzięki czemu skutecznie ogranicza peroksydację lipidów w osoczu i w błonach komórkowych, zmniejsza ryzyko uszkodzeń DNA, białek i lipidów i może przeciwdziałać w wielu chorobom, m.in. nowotworom, chorobom układu krążenia.

Witamina C poprawia także czynność komórek śródbłonka naczyń krwionośnych, redukuje zmiany miażdżycowe oraz stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi.

Właściwości przeciwnowotworowe kwasu askorbinowego
Korzystny wpływ witaminy C na ograniczanie zmian nowotworowych związany jest przede wszystkim z jej właściwościami przeciwutleniającymi, ale nie tylko, bowiem witamina ta wykazuje wiele mechanizmów przeciwdziałających nowotworzeniu. Kwas askorbinowy działa ochronne przed tworzeniem się rakotwórczych N-nitrozozwiązków – hamuje proces nitrozowania azotanów do nitrozoamin, który może być przyczyną rozwoju raka żołądka.

Kwas askorbinowy redukuje liczbę uszkodzeń DNA, białek i lipidów oraz odpowiada razem z glutationem za utrzymanie prawidłowego wewnątrzkomórkowego potencjału oksydoredukcyjnego. Ponadto pobudza komórki NK oraz limfocyty T i B, które eliminują patogeny oraz redukują komórki nowotworowe.

Witamina C a odporność
Witamina C jest znana ze swojej zdolności do zwiększania odporności na infekcje, jednak mechanizm ten nie został jeszcze do końca poznany. Wiadomo, że kwas askorbiniowy optymalizuje funkcjonowanie układu immunologicznego i łagodzi objawy oraz skraca przebieg przeziębień.

Stężenie witaminy C w fagocytach i limfocytach jest wyższe niż w osoczu, co może wskazywać na to jak ważna jest w procesach immunologicznych jest ta substancja. Ponadto badania naukowe wskazują na to, że kwas askorbinowy ma wpływ m.in. na czynność chemotaktyczną makrofagów, zwiększa proliferację limfocytów T oraz wzmacnia aktywność fagocytów.

Wpływ witaminy C na produkcję kolagenu
Witamina C jest kluczowym składnikiem w produkcji włókien kolagenowych. Wpływa ona na czynność enzymów uczestniczących w stabilizowaniu i krzyżowaniu włókien kolagenu. Ponadto witamina ta odpowiada za aktywację transkrypcji kolagenu oraz optymalizację mRNA prokolagenu, a także zmniejsza uszkodzenia kolagenu wywołane procesami oksydacyjnymi, dzięki czemu zwiększa stabilność tkanki łącznej.

Podsumowując, Buffered Vitamin C Powder to suplement diety, który poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, zwiększa witalność i zmniejsza ryzyko przeziębienia. Zalecany jest w przypadku zwiększonej podatności na infekcje, ciężkiej pracy fizycznej, intensywnych treningów oraz dużej ekspozycji na stres. Specjalnie opracowana formuła sprawia, że może być także stosowany przez osoby posiadające wrażliwy przewód pokarmowy.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Buffered Vitamin C Powder Buffered Vitamin C Powder 454g
Life Extension
109,00 zł

Buffered Vitamin C Powder 454g

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,74 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,74 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Buforowana forma witaminy C
  • Produkt łagodny dla jelit i żołądka
  • Zwiększa przyswajalność żelaza
  • Wspiera układ odpornościowy
  • Stymuluje syntezę kolagenu
  • Wzmacnia naczynia krwionośne
  • Przywraca funkcje kości i stawów
  • Unieszkodliwia reaktywne formy tlenu

Life Extension Buffered Vitamin C Powder to suplement diety w proszku przeznaczony do rozpuszczenia w wodzie zawierający buforowany kwas askorbinowy połączony z pierwiastkami wapnia, magnezu, cynku oraz potasu, który posiada mniej kwasowy odczyn, nie podrażnia żołądka i nie powoduje dyskomfortu jelitowego, dzięki czemu może być stosowany przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym.

Witamina C (kwas askorbinowy) to rozpuszczalna w wodzie pochodna sacharydów, która musi być dostarczana z zewnątrz, gdyż człowiek, w przeciwieństwie do większości zwierząt, niestety nie jest w stanie sam jej syntetyzować. Witamina C jest bardzo aktywna biologicznie, posiada silne właściwości redukujące i zmagazynowana jest w głównie w narządach, w których toczą się intensywne procesy metaboliczne – w wątrobie, nadnerczach, mózgu, płucach, a także w grasicy i trzustce.

Konsekwencje niedoboru kwasu askorbinowego
Niewystarczający poziom witaminy C w organizmie może prowadzić do szkorbutu – choroby, która przyczynia się do zaburzeń w produkcji kolagenu, uszkodzeń naczyń włosowatych oraz pogorszenia czynności układu immunologicznego. Ponadto niedobór kwasu askorbinowego w organizmie może prowadzić do rozwoju niedokrwistości z niedoboru żelaza, gdyż witamina C zwiększa absorpcję tego pierwiastka. Objawy niedoboru kwasu askorbinowego to m.in. samoistne krwawienia, stany zapalne dziąseł i rozchwianie zębów, bóle mięśni i stawów, pogorszenie gojenia ran.

Czynniki warunkujące zapotrzebowanie na witaminę C
Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy jest zależne od wielu czynników, m.in. wieku, płci i stanu fizjologicznego. Wzrost zapotrzebowania na witaminę C obserwuje się wśród nałogowych palaczy, osób nadużywających alkohol, osób chorych na cukrzycę, a także u kobiet w ciąży oraz karmiących. Ponadto zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę występuje u osób narażonych na chroniczny stres, sportowców, osób stosujących długotrwale niektóre leki, a także w przypadku zaburzeń łaknienia, wymiotów oraz w dysfunkcjach jelit.

Witamina C jako antyoksydant
Kwas askorbinowy to jeden z najbardziej znanych przeciwutleniaczy. Właściwości antyoksydacyjne witaminy C wynikają głównie z tego, że jest ona donorem elektronów i posiada zdolności redukujące, przez co chroni inne składniki przed procesami utleniania.

Związek ten eliminuje nadmiar reaktywnych form tlenu (m.in. anionorodnika ponadtlenkowego, rodnika hydroksylowego, reaktywnych form azotu) i wspomaga utrzymanie równowagi oksydoredukcyjnej, dzięki czemu skutecznie ogranicza peroksydację lipidów w osoczu i w błonach komórkowych, zmniejsza ryzyko uszkodzeń DNA, białek i lipidów i może przeciwdziałać w wielu chorobom, m.in. nowotworom, chorobom układu krążenia.

Witamina C poprawia także czynność komórek śródbłonka naczyń krwionośnych, redukuje zmiany miażdżycowe oraz stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi.

Właściwości przeciwnowotworowe kwasu askorbinowego
Korzystny wpływ witaminy C na ograniczanie zmian nowotworowych związany jest przede wszystkim z jej właściwościami przeciwutleniającymi, ale nie tylko, bowiem witamina ta wykazuje wiele mechanizmów przeciwdziałających nowotworzeniu. Kwas askorbinowy działa ochronne przed tworzeniem się rakotwórczych N-nitrozozwiązków – hamuje proces nitrozowania azotanów do nitrozoamin, który może być przyczyną rozwoju raka żołądka.

Kwas askorbinowy redukuje liczbę uszkodzeń DNA, białek i lipidów oraz odpowiada razem z glutationem za utrzymanie prawidłowego wewnątrzkomórkowego potencjału oksydoredukcyjnego. Ponadto pobudza komórki NK oraz limfocyty T i B, które eliminują patogeny oraz redukują komórki nowotworowe.

Witamina C a odporność
Witamina C jest znana ze swojej zdolności do zwiększania odporności na infekcje, jednak mechanizm ten nie został jeszcze do końca poznany. Wiadomo, że kwas askorbiniowy optymalizuje funkcjonowanie układu immunologicznego i łagodzi objawy oraz skraca przebieg przeziębień.

Stężenie witaminy C w fagocytach i limfocytach jest wyższe niż w osoczu, co może wskazywać na to jak ważna jest w procesach immunologicznych jest ta substancja. Ponadto badania naukowe wskazują na to, że kwas askorbinowy ma wpływ m.in. na czynność chemotaktyczną makrofagów, zwiększa proliferację limfocytów T oraz wzmacnia aktywność fagocytów.

Wpływ witaminy C na produkcję kolagenu
Witamina C jest kluczowym składnikiem w produkcji włókien kolagenowych. Wpływa ona na czynność enzymów uczestniczących w stabilizowaniu i krzyżowaniu włókien kolagenu. Ponadto witamina ta odpowiada za aktywację transkrypcji kolagenu oraz optymalizację mRNA prokolagenu, a także zmniejsza uszkodzenia kolagenu wywołane procesami oksydacyjnymi, dzięki czemu zwiększa stabilność tkanki łącznej.

Podsumowując, Buffered Vitamin C Powder to suplement diety, który poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, zwiększa witalność i zmniejsza ryzyko przeziębienia. Zalecany jest w przypadku zwiększonej podatności na infekcje, ciężkiej pracy fizycznej, intensywnych treningów oraz dużej ekspozycji na stres. Specjalnie opracowana formuła sprawia, że może być także stosowany przez osoby posiadające wrażliwy przewód pokarmowy.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 454gPorcja jednorazowa: 1 łyżeczka do herbaty (5.4 g)Ilość porcji w opakowaniu: 84
w 1 porcji (5.4 g)zawartość%ZDS
Witamina C (jako kwas askorbinowy)4000 mg6667%
Wapń (jako węglan wapnia)145 mg15%
Magnez (jako węglan magnezu )55 mg14%
Cynk (jako glukonian cynku)2 mg13%
Potas (jako węglan potasu)365 mg10%

Pozostałe składniki

brak

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Seeking Health
49,00 zł

Witamina B3 w postaci kwasu nikotynowego. Niezbędna dla utrzymania prawidłowych funkcji organizmu.

Kupuję
Aliness
91,90 zł

Suszone colostrum kozie o 28% zawartości immunoglobulin. Wspomaga odporność i kondycję układu pokarmowego.

Kupuję
Jarrow Formulas
85,00 zł

Suplement diety z kwasami Omega-3. Wspomaga pracę serca oraz układu krwionośnego i odpornościowego.

Kupuję
Medicaline
6,90 zł
(1)

Suplement zawierający kwasy omega-3 (EPA i DHA). Dba o wzrok oraz zdrowie układu krwionośnego i nerwowego.

Kupuję
Life Extension
99,00 zł

Suplement zawierający kwas palmitooleinowy. Skuteczne narzędzie w walce z zespołem metabolicznym.

Kupuję
Now Foods
65,00 zł

Przyspiesza metabolizm; stymuluje termogenezę; stabilizuje glikemię.

Kupuję

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Węglan wapnia

Informacja

Węglan wapnia - sól kwasu węglowego i wapnia stosowana w suplementach jako jedna z form wapnia ze względu na swoją wysoką biodostępność. Ma charakter alkaliczny, w związku z czym może być używany do zobojętniania środowiska panującego w żołądku.

Wapń jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest materiałem budulcowym dla kości i zębów, warunkuje ich wytrzymałość mechaniczną. Odpowiednia podaż wapnia zapobiega osteoporozie u osób starszych oraz umożliwia prawidłowy rozwój układu kostnego u dzieci. Jest aktywatorem wielu enzymów, bierze udział w procesach zapalnych, reguluje sekrecję niektórych hormonów. Jest również niezbędny do powstania skurczu mięśnia, warunkuje także proces krzepnięcia krwi. Ponadto, jony wapnia umożliwiają przekazywanie impulsu nerwowego przez synapsy, regulując w ten sposób prawidłowe neuroprzewodnictwo.

Zapotrzebowanie na wapń zwiększa się wraz z rosnącym obciążeniem treningowym organizmu, w związku z czym zalecana jest zwiększona podaż wapnia u sportowców. Zwiększony ubytek wapnia może też być spowodowany stosowaniem diety wysoko proteinowej.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Węglan magnezu

Informacja

Co to jest za składnik węglan magnezu?

Węglan magnezu jest nieorganiczną solą magnezową kwasu węglowego. Ma właściwości zobojętniające kwas żołądkowy.

Magnez jest jednym z najbardziej niedoborowych składników klasycznej diety, dlatego suplementy magnezu są niezwykle popularne. Niedobory tego minerału skutkować mogą głównie nadciśnieniem, obniżeniem wrażliwości na insulinę oraz objawami na tle psychicznym, takimi jak nasilony stres, drażliwość, zmęczenie i znużenie.

Ten pierwiastek uczestniczy także w regulacji gospodarki wodnej organizmu oraz w przekaźnictwie nerwowym. Wpływa na pracę mięśni, co zaobserwować można przez charakterystyczne skurcze, które wiązane są z niedoborami magnezu. Znany jest także z właściwości przeciwstresowych i sedacyjnych, przez co jest chętnie stosowany przed snem oraz w sytuacjach charakteryzujących się wysokim obciążeniem psychicznym. Nie bez znaczenia jest także dla gęstości mineralnej kośćca, obok wapnia jest jednym z najważniejszych składników dla utrzymania zdrowych i mocnych kości.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Glukonian cynku

Informacja

Glukonian cynku - wysoko biodostępna forma cynku, pierwiastka śladowego należącego do grupy niezbędnych mikroelementów. Wchodząc w skład rozlicznych systemów enzymatycznych w organizmie człowieka wykazuje szeroki wpływ na jego funkcjonowanie.

Jest istotnym regulatorem pracy układu immunologicznego, reguluje procesy wytwarzania i aktywności leukocytów. Promuje sprawność bariery odpornościowej organizmu, ma także bezpośrednie działanie przeciwbakteryjne, co wykorzystuje się w stosowaniu miejscowym preparatów cynkowych.

Suplementacja cynkiem jest również często stosowana w celu zwiększenia poziomu testosteronu w ustroju. Wykazuje on hamujący wpływ na aktywność aromatazy P450, która przekształca męski hormon płciowy do estrogenu. Wpływa w ten sposób promująco na stężenie męskiego hormonu płciowego w organizmie.

Cynk jest też istotny wobec funkcji układu nerwowego. Jego niedobory obniżają sprawność funkcji kognitywnych, utrudniają koncentrację, mogą też negatywnie wpływać na stan emocjonalny. Niektóre źródła wiążą niedobór cynku z depresją.

Wraz z suplementami zawierającymi cynk nie należy stosować niektórych leków z grupy NLPZ, w tym kwasu acetylosalicylowego oraz ibuprofenu.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Ostatnio na blogu

Białko wołowe – suplementacyjny hit czy pic na wodę?

Białko wołowe – suplementacyjny hit czy pic na wodę?

O tym, że wyższe spożycie protein (niż przeciętny Kowalski, a nie bez umiaru) wspiera budowę formy sportowej. Białko dostarczane wraz z żywnością i...

czytaj więcej
klatka

klatka

w koncu alergia odpuscila (chyba…), niestety tak mam ze o tej porze roku mam „przekichane” (dziwne ze wiosna mam spokoj…no coz czeka mnie...

czytaj więcej
Fizjoterapia uroginekologiczna w przebiegu ciąży i po porodzie

Fizjoterapia uroginekologiczna w przebiegu ciąży i po porodzie

Po raz kolejny wspominam o tym, że u kobiet ciężarnych zachodzi dużo zmian adaptacyjnych w anatomii, fizjologii, biochemii, hematologii, neurologii,...

czytaj więcej
Wpływ wysiłku fizycznego na wrażliwość insulinową

Wpływ wysiłku fizycznego na wrażliwość insulinową

Insulinooporność jest często występującym zjawiskiem u starszych osób, chociaż staje się coraz bardziej powszechna we wszystkich grupach wiekowych, w tym...

czytaj więcej
Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Wiedziano o tym już dosyć dawno. Jeśli by wierzyć skalnym malunkom – ludzie stosowali miód ok. 5500 lat temu. Terapeutyczne zastosowanie miodu notowali...

czytaj więcej
Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Suplementacja węglowodanów jest szeroko rozpowszechniona w środowisku osób aktywnych. Chętnie sięga się po napoje izotoniczne, odzywki typu carbo, żele...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027