Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Vitamin C with Rose Hips 1000mg Vitamin C with Rose Hips 1000mg

Swanson Vitamin C with Rose Hips to suplement diety zawierający w składzie witaminę C (kwas askorbinowy) w odpowiednio skutecznej, a zarazem bezpiecznej dawce – 1000mg (1g) w jednej kapsułce. Dodatkowo działanie witaminy C wspierane jest przez ekstrakt z owoców dzikiej róży, który to z jednej strony przedłuża i wzmacnia działanie kwasu askorbinowego, a z drugiej strony sam stanowi źródło naturalnej formy witaminy C.

Witamina C (kwas askorbinowy) – niezbędny składnik diety warunkujący prawidłowe funkcjonowanie organizmu, który musi być dostarczany z pożywieniem, ponieważ istota ludzka nie potrafi go syntezować. Jest ważnym przeciwutleniaczem czyli umożliwia zachowanie odpowiedniego potencjału antyoksydacyjnego w komórce tudzież bierze udział w przenoszeniu elektronów pomiędzy molekułami.

Dzika róża (ekstrakt z owoców)zawiera znaczne ilości naturalnej witaminy C, która jest o wiele bardziej skuteczna od syntetycznie wytworzonego kwasu askorbinowego. Dzieje się tak, ponieważ występuje ona w otoczeniu wielu innych bioaktywnych składników, które ułatwiają jej absorpcje oraz przedłużają działanie w organizmie. Do grupy tych składników należą: witamina A, B1, B2, E, K, bioflawonoidy (w tym rutyna), kwas foliowy, kwasy organiczne, garbniki oraz pektyny.

Rola witaminy C w organizmie:
- jest ważnym przeciwutleniaczem (antyoksydantem)
- zwalcza wolne rodniki i reaktywne formy tlenu (RFT)
- uczestniczy w reakcjach przemiany tyrozyny
- bierze udział w syntezie steroidów nadnerczowych i noradrenaliny
- warunkuje prawidłową produkcję kwasów żółciowych i karnityny
- jest czynnikiem krwiotwórczym
- pełni funkcję koenzymu w procesie dojrzewania kolagen

Zapotrzebowanie na witaminę C:
Chociaż zalecane dzienne spożycie (RDA) witaminy C wynosi 80mg dla kobiety i 90mg dla mężczyzny to należy pamiętać, że są to dawki tylko i wyłącznie zapobiegające wystąpieniu szkorbutu. Lecznicze właściwości witaminy są o wiele wyższe. Pominięto chociażby fakt, że poziom witaminy C bardzo drastycznie spada podczas stresu emocjonalnego czy fizycznego. Każdy stan zapalny, stan po zabiegach i operacjach, zakażenia bakteryjne, zatrucia toksynami wymagają większych dawek witaminy C.

Istnieją doniesienia, iż sportowcy, osoby aktywne fizycznie, palacze oraz osoby z zaburzeniami układu pokarmowego mają zwiększone zapotrzebowanie na tą witaminę. Ewidentnie natomiast suplementację powinny wnieść w życie osoby z zaburzeniami gospodarki insulinowej i z hiperglikemią, ponieważ wysoki poziom glukozy we krwi utrudnia wchłanianie i działanie witaminy C oraz nasila wydalanie jej wraz z moczem.

Skutki niedoboru witaminy C:
Niedobór witaminy C w organizmie prowadzi do tragicznych skutków zdrowotnych, w tym do szkorbutu – choroby wielonarządowej, której głównym objawem jest destrukcja tkanki łącznej. Sytuacja taka ma miejsce, ponieważ witamina C jest koenzymem w reakcjach dojrzewania kolagenu. Niedobór tej witaminy i zaburzony proces syntezy kolagenu (szkorbut) prowadzi do samoistnych krwawień (uszkodzenia naczyń krwionośnych), bólów mięśni, stawów i kości, patologicznych złamań, zapalenia dziąseł i wypadania zębów.

Innymi skutkami niedoboru witaminy C są również:
- depresja i zaburzenia neurologiczne
- ogólne osłabienie i obniżony nastrój
- spadek wydolności fizycznej
- utrata apetytu i nawracające infekcje
- osteoporoza i niedokrwistość
- stany zapalne, w tym zapalenie błony śluzowej
- przedłużenie okresu zaziębienia organizmu i trudności w leczeniu zakażeń

Źródła witaminy C w pożywieniu:
Niestety coraz mniej pozyskujemy witaminy C z pożywienia. Sytuacja taka ma miejsce, ponieważ związek ten należy do najbardziej wrażliwych witamin wystawionych na działanie czynników zewnętrznych. Wysoka temperatura, wystawienie na dostęp światła oraz bezpośredni kontakt z powietrzem to czynniki, które niszczą witaminę C w pożywieniu. Co więcej, przeprowadzone analizy składu owoców potwierdzają, iż z roku na rok zawierają one coraz to mniej naturalnej witaminy C.

Najwięcej witaminy C można znaleźć w owocach aceroli i dzikiej róży. Dobrym źródłem jest także zielona pietruszka, czarna porzeczka i czerwona papryka.

Wpływ witaminy C na przeziębienie i infekcje:
Przeprowadzone badania wykazały, iż suplementacja witaminą C znacznie skraca czas przeziębienia i infekcji organizmu. Szczególną skuteczność wykazuje u sportowców i osób przebywających w niskich temperaturach (a więc podatnych na dodatkowy stres), u których zaobserwowano zmniejszenie występowania przeziębienia o ponad połowę (50%) przy zażywaniu 2g kwasu askorbinowego dziennie.

Wpływ witaminy C na usuwanie metali ciężkich:
Mało znaną cechą witaminy C jest jej zdolność do usuwania metali ciężkich z organizmu, jednakże dzieje się to tylko w ilości przekraczającej zapotrzebowanie na pokrycie wszystkich podstawowych potrzeb ustrojowych. W takiej sytuacji witamina C potrafi usunąć m.in.: ołów, rtęć, arszenik, kadm oraz nikiel. Zaleca się przy takiej kuracji stosowanie prebiotyków, aby zapobiec reabsorpcji czyli ponownemu wchłanianiu toksyn w jelicie grubym. 

Wpływ witaminy C na choroby nowotworowe:
Wiele kontrowersji budzi zastosowanie witaminy C w terapii przeciwnowotworowej. W wątku tym widoczny jest także pewien konflikt pomiędzy medycyną stricte akademicką (silnie wspieraną przez przemysł farmaceutyczny), a terapią alternatywną. Jedno jest pewne – jest sporo dowodów na to, że włączenie witaminy C do terapii przeciwnowotworowej daje szereg korzyści.

Wielu praktyków raportowało, iż witamina C przedłużała życie pacjentom chorym nieuleczalnie, jak również hamowała rozwój komórek raka skóry, niszczyła komórki nowotworu piersi poprzez czynnik wywołujący przyspieszoną apoptozę, poprawiała samopoczucie pacjentów i  redukowała przewlekłe bóle.

Przeprowadzone metaanalizy przez naukowców także potwierdziły zależność pomiędzy spożywaniem witaminy C, a zmniejszoną zachorowalnością na raka płuc, zmniejszoną zapadalnością na nowotwór jelita grubego, a przede wszystkim ze zwiększeniem przeżywalności u pacjentów już chorych na raka.  

Wpływ witaminy C na poziom kortyzolu:
Naukowcy w badaniach udowodnili, że podawanie wysokich dawek (1-1,5 grama na dobę) witaminy C skutkuje wyraźnym zmniejszeniem poziomu kortyzolu (hormonu stresu) w organizmie. Jest to bardzo ważne, szczególnie dla sportowców oraz osób odchudzających się, gdyż kortyzol to hormon z jednej strony kataboliczny (utrudnia budowanie mięśni), a z drugiej strony jego wysoki, przewlekle utrzymujący się poziom prowadzi do zaburzeń metabolicznych, w tym do gromadzenia tkanki tłuszczowej.

Podsumowując, Swanson Vitamin C with Rose Hips to suplement diety, który powinien być stosowany powszechnie w ramach profilaktyki zdrowotnej uzupełniając niedobory wynikające z diety. Szczególnie wskazany dla sportowców oraz osób żyjących w przewlekłym stresie, gdyż jak pokazuje część doniesień, potrzebują oni znacznie więcej witaminy C niż przeciętny, zdrowy człowiek. 

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Vitamin C with Rose Hips 1000mg Vitamin C with Rose Hips 1000mg 90 kaps.
Swanson
34,00 zł

Vitamin C with Rose Hips 1000mg 90 kaps.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
34,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,90 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Skuteczna i bezpieczna dawka
  • Dzika róża zawiera naturalną witaminę C
  • Przedłużone działanie dzięki bioflawonoidom
  • Zwalcza wolne rodniki i reaktywne formy tlenu
  • Silny potencjał antyoksydacyjny
  • Wspiera produkcję kolagenu i erytrocytów
  • Skraca czas przeziębienia i infekcji
  • Obniża poziom kortyzolu (hormonu stresu)
  • Zwiększa przeżywalność u chorych na raka
  • Naturalny środek przeciwzapalny i przeciwbólowy

Swanson Vitamin C with Rose Hips to suplement diety zawierający w składzie witaminę C (kwas askorbinowy) w odpowiednio skutecznej, a zarazem bezpiecznej dawce – 1000mg (1g) w jednej kapsułce. Dodatkowo działanie witaminy C wspierane jest przez ekstrakt z owoców dzikiej róży, który to z jednej strony przedłuża i wzmacnia działanie kwasu askorbinowego, a z drugiej strony sam stanowi źródło naturalnej formy witaminy C.

Witamina C (kwas askorbinowy) – niezbędny składnik diety warunkujący prawidłowe funkcjonowanie organizmu, który musi być dostarczany z pożywieniem, ponieważ istota ludzka nie potrafi go syntezować. Jest ważnym przeciwutleniaczem czyli umożliwia zachowanie odpowiedniego potencjału antyoksydacyjnego w komórce tudzież bierze udział w przenoszeniu elektronów pomiędzy molekułami.

Dzika róża (ekstrakt z owoców)zawiera znaczne ilości naturalnej witaminy C, która jest o wiele bardziej skuteczna od syntetycznie wytworzonego kwasu askorbinowego. Dzieje się tak, ponieważ występuje ona w otoczeniu wielu innych bioaktywnych składników, które ułatwiają jej absorpcje oraz przedłużają działanie w organizmie. Do grupy tych składników należą: witamina A, B1, B2, E, K, bioflawonoidy (w tym rutyna), kwas foliowy, kwasy organiczne, garbniki oraz pektyny.

Rola witaminy C w organizmie:
- jest ważnym przeciwutleniaczem (antyoksydantem)
- zwalcza wolne rodniki i reaktywne formy tlenu (RFT)
- uczestniczy w reakcjach przemiany tyrozyny
- bierze udział w syntezie steroidów nadnerczowych i noradrenaliny
- warunkuje prawidłową produkcję kwasów żółciowych i karnityny
- jest czynnikiem krwiotwórczym
- pełni funkcję koenzymu w procesie dojrzewania kolagen

Zapotrzebowanie na witaminę C:
Chociaż zalecane dzienne spożycie (RDA) witaminy C wynosi 80mg dla kobiety i 90mg dla mężczyzny to należy pamiętać, że są to dawki tylko i wyłącznie zapobiegające wystąpieniu szkorbutu. Lecznicze właściwości witaminy są o wiele wyższe. Pominięto chociażby fakt, że poziom witaminy C bardzo drastycznie spada podczas stresu emocjonalnego czy fizycznego. Każdy stan zapalny, stan po zabiegach i operacjach, zakażenia bakteryjne, zatrucia toksynami wymagają większych dawek witaminy C.

Istnieją doniesienia, iż sportowcy, osoby aktywne fizycznie, palacze oraz osoby z zaburzeniami układu pokarmowego mają zwiększone zapotrzebowanie na tą witaminę. Ewidentnie natomiast suplementację powinny wnieść w życie osoby z zaburzeniami gospodarki insulinowej i z hiperglikemią, ponieważ wysoki poziom glukozy we krwi utrudnia wchłanianie i działanie witaminy C oraz nasila wydalanie jej wraz z moczem.

Skutki niedoboru witaminy C:
Niedobór witaminy C w organizmie prowadzi do tragicznych skutków zdrowotnych, w tym do szkorbutu – choroby wielonarządowej, której głównym objawem jest destrukcja tkanki łącznej. Sytuacja taka ma miejsce, ponieważ witamina C jest koenzymem w reakcjach dojrzewania kolagenu. Niedobór tej witaminy i zaburzony proces syntezy kolagenu (szkorbut) prowadzi do samoistnych krwawień (uszkodzenia naczyń krwionośnych), bólów mięśni, stawów i kości, patologicznych złamań, zapalenia dziąseł i wypadania zębów.

Innymi skutkami niedoboru witaminy C są również:
- depresja i zaburzenia neurologiczne
- ogólne osłabienie i obniżony nastrój
- spadek wydolności fizycznej
- utrata apetytu i nawracające infekcje
- osteoporoza i niedokrwistość
- stany zapalne, w tym zapalenie błony śluzowej
- przedłużenie okresu zaziębienia organizmu i trudności w leczeniu zakażeń

Źródła witaminy C w pożywieniu:
Niestety coraz mniej pozyskujemy witaminy C z pożywienia. Sytuacja taka ma miejsce, ponieważ związek ten należy do najbardziej wrażliwych witamin wystawionych na działanie czynników zewnętrznych. Wysoka temperatura, wystawienie na dostęp światła oraz bezpośredni kontakt z powietrzem to czynniki, które niszczą witaminę C w pożywieniu. Co więcej, przeprowadzone analizy składu owoców potwierdzają, iż z roku na rok zawierają one coraz to mniej naturalnej witaminy C.

Najwięcej witaminy C można znaleźć w owocach aceroli i dzikiej róży. Dobrym źródłem jest także zielona pietruszka, czarna porzeczka i czerwona papryka.

Wpływ witaminy C na przeziębienie i infekcje:
Przeprowadzone badania wykazały, iż suplementacja witaminą C znacznie skraca czas przeziębienia i infekcji organizmu. Szczególną skuteczność wykazuje u sportowców i osób przebywających w niskich temperaturach (a więc podatnych na dodatkowy stres), u których zaobserwowano zmniejszenie występowania przeziębienia o ponad połowę (50%) przy zażywaniu 2g kwasu askorbinowego dziennie.

Wpływ witaminy C na usuwanie metali ciężkich:
Mało znaną cechą witaminy C jest jej zdolność do usuwania metali ciężkich z organizmu, jednakże dzieje się to tylko w ilości przekraczającej zapotrzebowanie na pokrycie wszystkich podstawowych potrzeb ustrojowych. W takiej sytuacji witamina C potrafi usunąć m.in.: ołów, rtęć, arszenik, kadm oraz nikiel. Zaleca się przy takiej kuracji stosowanie prebiotyków, aby zapobiec reabsorpcji czyli ponownemu wchłanianiu toksyn w jelicie grubym. 

Wpływ witaminy C na choroby nowotworowe:
Wiele kontrowersji budzi zastosowanie witaminy C w terapii przeciwnowotworowej. W wątku tym widoczny jest także pewien konflikt pomiędzy medycyną stricte akademicką (silnie wspieraną przez przemysł farmaceutyczny), a terapią alternatywną. Jedno jest pewne – jest sporo dowodów na to, że włączenie witaminy C do terapii przeciwnowotworowej daje szereg korzyści.

Wielu praktyków raportowało, iż witamina C przedłużała życie pacjentom chorym nieuleczalnie, jak również hamowała rozwój komórek raka skóry, niszczyła komórki nowotworu piersi poprzez czynnik wywołujący przyspieszoną apoptozę, poprawiała samopoczucie pacjentów i  redukowała przewlekłe bóle.

Przeprowadzone metaanalizy przez naukowców także potwierdziły zależność pomiędzy spożywaniem witaminy C, a zmniejszoną zachorowalnością na raka płuc, zmniejszoną zapadalnością na nowotwór jelita grubego, a przede wszystkim ze zwiększeniem przeżywalności u pacjentów już chorych na raka.  

Wpływ witaminy C na poziom kortyzolu:
Naukowcy w badaniach udowodnili, że podawanie wysokich dawek (1-1,5 grama na dobę) witaminy C skutkuje wyraźnym zmniejszeniem poziomu kortyzolu (hormonu stresu) w organizmie. Jest to bardzo ważne, szczególnie dla sportowców oraz osób odchudzających się, gdyż kortyzol to hormon z jednej strony kataboliczny (utrudnia budowanie mięśni), a z drugiej strony jego wysoki, przewlekle utrzymujący się poziom prowadzi do zaburzeń metabolicznych, w tym do gromadzenia tkanki tłuszczowej.

Podsumowując, Swanson Vitamin C with Rose Hips to suplement diety, który powinien być stosowany powszechnie w ramach profilaktyki zdrowotnej uzupełniając niedobory wynikające z diety. Szczególnie wskazany dla sportowców oraz osób żyjących w przewlekłym stresie, gdyż jak pokazuje część doniesień, potrzebują oni znacznie więcej witaminy C niż przeciętny, zdrowy człowiek. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 90
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Witamina C (jako kwas askorbinowy)1000 mg1667%
Ekstrakt z dzikiej róży 4:115 mg-

Pozostałe składniki

Kapsułka (żelatyna), substancje przeciwzbrylające (sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
59,00 zł

Suplement zawierający metylosulfonylometan. Chroni stawy i wspomaga ich regenerację, leczy stany zapalne.

Kupuję
Now Foods
52,00 zł

Istotny składnik wszystkich błon komórkowych, wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy.

Kupuję
Apollo's Hegemony
55,00 zł
(2)

Poprawia sprawność psychiczną i fizyczną. Poprawia samopoczucie i zwiększa siły witalne.

Kupuję
Scitec
19,00 zł

Cynk w tabletkach. Chroni zdrowie kości, ułatwia gojenie ran i wspomaga układ odpornościowy.

Kupuję
Jarrow Formulas
109,00 zł

Jedyny szczep probiotyczny z rekomendacją ekspertów ds. leczenia IBS.

Kupuję
Bio Age Pharmacy
33,00 zł

Naturalny preparat zawierające substancje mogące wspomagać budowanie masy mięśniowej.

Kupuję

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Ostatnio na blogu

Sernik z solonym karmelem i masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i masłem orzechowym

Sernik, w którym połączyłem same dobre rzeczy… – solony karmel – masło orzechowe – czekoladowe brownie Czy można wymyślić lepsze połączenie?!...

czytaj więcej
Masa beztłuszczowa czy masa mięśniowa?

Masa beztłuszczowa czy masa mięśniowa?

Czy bez użycia niedozwolonych środków dopingujących można w perspektywie miesiąca uzyskać przyrost 3kg beztłuszczowej masy ciała? Wbrew obiegowym...

czytaj więcej
Miażdżyca – jak jej zapobiegać?

Miażdżyca – jak jej zapobiegać?

Miażdżyca jest przewlekłym stanem zapalnym dotyczącym aorty i tętnic średniej wielkości, jak wieńcowe, szyjne, nerkowe, czy biodrowe. Proces ten polega na...

czytaj więcej
Klata na szybko

Klata na szybko

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Zastosowanie produktów z konopi indyjskich w sporcie

Zastosowanie produktów z konopi indyjskich w sporcie

Sportowcy wyczynowi relatywnie często odczuwają ostry i przewlekły ból spowodowany urazami, przetrenowaniem oraz zbyt małą ilością odpoczynku [1]....

czytaj więcej
Wpływ kwercetyny na zdrowie kardiometaboliczne – część II

Wpływ kwercetyny na zdrowie kardiometaboliczne – część II

W pierwszej części artykułu omówione zostały właściwości prozdrowotne kwercetyny oraz wpływ jej dodatkowej suplementacji na biomarkery stanu zapalnego,...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027