Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Laktoferyna krople Laktoferyna krople

Pharmabest Laktoferyna to suplement diety zawierający laktorferynę wołową, która odznacza się bardzo wysokim podobieństwem do laktoferyny ludzkiej (aż w 69%). Preparat wspomaga układ odpornościowy, pomaga w regulacji poziomu żelaza w osoczu oraz wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.

Laktoferyna (lakto- – mleczny, feryna – białko wiążące żelazo) to multipotencjalne białko z rodziny transferyn, które występuje w płynach i wydzielinach śluzowych, m.in. w mleku, ślinie, łzach, nasieniu. Laktoferyna wykazuje głównie działanie antybakteryjne, antywirusowe, immunomodulacyjne, przeciwnowotworowe i przeciwgrzybicze.

Właściwości przeciwbakteryjne
Laktoferyna wykazuje właściwości chelatujące. Białko to posiada zdolność do wiązania wolnych jonów żelaza, dzięki temu, że w jej strukturze znajdują się dwa charakterystyczne miejsca wiążące posiadające wysokie powinowactwo do jonów Fe3+. W wyniku tego działania laktoferyna wychwytuje wolne żelazo i zmniejsza jego dostępność dla bakterii patogennych (zarówno gram-dodatnich, jak i gram-ujemnych) oraz przeciwdziała ich namnażaniu.

Laktoferyna ułatwia kontakt lizozymu z błoną bakterii. Lizozym to kationowe białko o właściwościach przeciwbakteryjnych. Białko to posiada zdolność do niszczenia błony bakterii gram-dodatnich w wyniku hydrolizy peptydoglikanów wchodzących w jej skład. W przypadku bakterii gram-ujemnych, które posiadają dodatkową zewnętrzną lipopolisacharydową błonę chroniącą je przed działaniem lizozymu, laktoferyna przyczynia się do uwalniania lipopolisacharydów, jednocześnie zwiększając podatność bakterii na antybiotyki oraz bakteriobójczy lizozym.

Ponadto laktoferyna przyczynia się do zwiększenia ruchliwości bakterii, co przeciwdziała ich adhezji na powierzchni komórek gospodarza oraz zapobiega tworzeniu biofilmu przez bakterie takie jak: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus mutans, a także uczestniczy w niszczeniu istniejącego już biofilmu. Laktoferyna wpływa również na uszkodzenie białka, które decyduje o wirulencji bakterii, przez zapobiega inwazji patogenów do komórek organizmu.

Co ciekawe, laktoferyna nie wykazuje działania przeciwbakteryjnego wobec bakterii probiotycznych. Nie przyczynia się do zaburzeń w rozwoju bakterii z rodzaju Lactobacillus, ponieważ nie wymagają one do rozwoju żelaza, a ponadto wspomaga namnażanie bakterii z rodzaju Bifidobacterium zwiększając dla nich dostępność żelaza.

Aktywność przeciwwirusowa
Laktoferyna wykazuje właściwości przeciwwirusowe w stosunku do wirusów RNA i DNA, zarówno posiadających otoczkę, jak i bezotoczkowych. Laktoferyna posiada zdolność do wiązania się z receptorami błonowymi gospodarza lub też do bezpośredniego wiązania z cząsteczką wirusa, dzięki czemu przeciwdziała interakcji wirusa z komórkami gospodarza i nie pozwala, żeby doszło do zakażenia.

Laktoferyna wykazuje także właściwości wirusobójcze w stosunku do drobnoustrojów przyczyniających się do grypy oraz zakażeń grypopodobnych.

Przeciwgrzybicze właściwości laktoferyny
Właściwości mykostatyczne laktoferyny związane są przede wszystkim z jej zdolnością do sekwestrowania żelaza, bezpośrednim działaniem na komórkę grzyba oraz zmianą przepuszczalności ściany komórkowej. Jej aktywność przeciwgrzybicza wynika także z pobudzania makrofagów i procesu fagocytozy. Grzybobójcze działanie laktoferyny zaobserwowano m.in. w przypadku C. albicans, C. krusei oraz dermatofitów wywołujących grzybicę stóp.

Właściwości immunomodulacyjne i przeciwzapalne
Laktoferyna wchodzi w skład pierwszej linii obrony organizmu. Według badań naukowych laktoferyna uczestniczy w regulacji produkcji cytokin i chemokin oraz w powstawaniu reaktywnych form tlenu. Ponadto bierze udział w mobilizacji komórek układu odpornościowego, zarówno w odpowiedzi swoistej (limfocyty T, limfocyty B), jak i nieswoistej (makrofagi, komórki NK).

Dodatkowo, laktoferyna wiążąc żelazo ogranicza reakcje redox i powstawanie wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu wspomaga ochronę organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Laktoferyna pomaga w zmniejszeniu syntezy cytokin prozapalnych, takich jak: TNF-α, IL-6, IL-1β oraz zwiększa produkcję cytokin przeciwzapalnych, np. IL-10. Poprzez stymulację różnych receptorów tkankowych laktoferyna wykazuje działanie immunoregulujące w miejscu zapalenia lub urazu.

Podsumowując, Pharmabest Laktoferyna to suplement diety o wszechstronnym działaniu, który wspomaga odporność, wpływa korzystnie na szczelność nabłonka jelit oraz wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwwirusowe. Preparat jest przeznaczony zarówno dla dorosłych i osób starszych, jak dla niemowląt i dzieci. Preparat może stanowić uzupełnienie suplementacji w okresie obniżonej odporności, a także może okazać się pomocny w profilaktyce zakażeń u wcześniaków, noworodków i starszych dzieci oraz może łagodzić dolegliwości związane z nietolerancjami pokarmowymi.

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Laktoferyna krople Laktoferyna krople 8 ml
Pharmabest
22,00 zł

Laktoferyna krople 8 ml

Inne formy

15 kaps.
19,00 zł
15 szt.
19,00 zł
8 ml
22,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Cechy

Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Nasza Rekomendacja:
Regeneracja:
22,00 zł
Powiadom mnie o dostępności
Zwiększa się zainteresowanie tym produktem

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,76 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Laktoferyna wołowa o wysokim podobieństwie do LF ludzkiej
  • Posiada działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne
  • Zmniejsza podatność na infekcje i zakażenia
  • Sprzyja prawidłowej gospodarce żelaza
  • Naturalnie zwiększa odporność organizmu
  • Promuje rozwój bakterii probiotycznych
  • Wykazuje właściwości bifidogenne
  • Chroni naturalną mikroflorę jelit

Pharmabest Laktoferyna to suplement diety zawierający laktorferynę wołową, która odznacza się bardzo wysokim podobieństwem do laktoferyny ludzkiej (aż w 69%). Preparat wspomaga układ odpornościowy, pomaga w regulacji poziomu żelaza w osoczu oraz wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.

Laktoferyna (lakto- – mleczny, feryna – białko wiążące żelazo) to multipotencjalne białko z rodziny transferyn, które występuje w płynach i wydzielinach śluzowych, m.in. w mleku, ślinie, łzach, nasieniu. Laktoferyna wykazuje głównie działanie antybakteryjne, antywirusowe, immunomodulacyjne, przeciwnowotworowe i przeciwgrzybicze.

Właściwości przeciwbakteryjne
Laktoferyna wykazuje właściwości chelatujące. Białko to posiada zdolność do wiązania wolnych jonów żelaza, dzięki temu, że w jej strukturze znajdują się dwa charakterystyczne miejsca wiążące posiadające wysokie powinowactwo do jonów Fe3+. W wyniku tego działania laktoferyna wychwytuje wolne żelazo i zmniejsza jego dostępność dla bakterii patogennych (zarówno gram-dodatnich, jak i gram-ujemnych) oraz przeciwdziała ich namnażaniu.

Laktoferyna ułatwia kontakt lizozymu z błoną bakterii. Lizozym to kationowe białko o właściwościach przeciwbakteryjnych. Białko to posiada zdolność do niszczenia błony bakterii gram-dodatnich w wyniku hydrolizy peptydoglikanów wchodzących w jej skład. W przypadku bakterii gram-ujemnych, które posiadają dodatkową zewnętrzną lipopolisacharydową błonę chroniącą je przed działaniem lizozymu, laktoferyna przyczynia się do uwalniania lipopolisacharydów, jednocześnie zwiększając podatność bakterii na antybiotyki oraz bakteriobójczy lizozym.

Ponadto laktoferyna przyczynia się do zwiększenia ruchliwości bakterii, co przeciwdziała ich adhezji na powierzchni komórek gospodarza oraz zapobiega tworzeniu biofilmu przez bakterie takie jak: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus mutans, a także uczestniczy w niszczeniu istniejącego już biofilmu. Laktoferyna wpływa również na uszkodzenie białka, które decyduje o wirulencji bakterii, przez zapobiega inwazji patogenów do komórek organizmu.

Co ciekawe, laktoferyna nie wykazuje działania przeciwbakteryjnego wobec bakterii probiotycznych. Nie przyczynia się do zaburzeń w rozwoju bakterii z rodzaju Lactobacillus, ponieważ nie wymagają one do rozwoju żelaza, a ponadto wspomaga namnażanie bakterii z rodzaju Bifidobacterium zwiększając dla nich dostępność żelaza.

Aktywność przeciwwirusowa
Laktoferyna wykazuje właściwości przeciwwirusowe w stosunku do wirusów RNA i DNA, zarówno posiadających otoczkę, jak i bezotoczkowych. Laktoferyna posiada zdolność do wiązania się z receptorami błonowymi gospodarza lub też do bezpośredniego wiązania z cząsteczką wirusa, dzięki czemu przeciwdziała interakcji wirusa z komórkami gospodarza i nie pozwala, żeby doszło do zakażenia.

Laktoferyna wykazuje także właściwości wirusobójcze w stosunku do drobnoustrojów przyczyniających się do grypy oraz zakażeń grypopodobnych.

Przeciwgrzybicze właściwości laktoferyny
Właściwości mykostatyczne laktoferyny związane są przede wszystkim z jej zdolnością do sekwestrowania żelaza, bezpośrednim działaniem na komórkę grzyba oraz zmianą przepuszczalności ściany komórkowej. Jej aktywność przeciwgrzybicza wynika także z pobudzania makrofagów i procesu fagocytozy. Grzybobójcze działanie laktoferyny zaobserwowano m.in. w przypadku C. albicans, C. krusei oraz dermatofitów wywołujących grzybicę stóp.

Właściwości immunomodulacyjne i przeciwzapalne
Laktoferyna wchodzi w skład pierwszej linii obrony organizmu. Według badań naukowych laktoferyna uczestniczy w regulacji produkcji cytokin i chemokin oraz w powstawaniu reaktywnych form tlenu. Ponadto bierze udział w mobilizacji komórek układu odpornościowego, zarówno w odpowiedzi swoistej (limfocyty T, limfocyty B), jak i nieswoistej (makrofagi, komórki NK).

Dodatkowo, laktoferyna wiążąc żelazo ogranicza reakcje redox i powstawanie wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu wspomaga ochronę organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Laktoferyna pomaga w zmniejszeniu syntezy cytokin prozapalnych, takich jak: TNF-α, IL-6, IL-1β oraz zwiększa produkcję cytokin przeciwzapalnych, np. IL-10. Poprzez stymulację różnych receptorów tkankowych laktoferyna wykazuje działanie immunoregulujące w miejscu zapalenia lub urazu.

Podsumowując, Pharmabest Laktoferyna to suplement diety o wszechstronnym działaniu, który wspomaga odporność, wpływa korzystnie na szczelność nabłonka jelit oraz wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwwirusowe. Preparat jest przeznaczony zarówno dla dorosłych i osób starszych, jak dla niemowląt i dzieci. Preparat może stanowić uzupełnienie suplementacji w okresie obniżonej odporności, a także może okazać się pomocny w profilaktyce zakażeń u wcześniaków, noworodków i starszych dzieci oraz może łagodzić dolegliwości związane z nietolerancjami pokarmowymi.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 8 mlPorcja jednorazowa: 10 kropliIlość porcji w opakowaniu: x
w 1 porcji (10 kropli)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna15 kJ / 3,5 kcal*
Białko0,1 g*
Węglowodany0,0 g*
w tym cukry0,0 g*
Tłuszcz0,4 g*
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,4 g*
Błonnik0,0 g*
Sól/Sód0,0 g*
Laktoferyna0,1 g*

Pozostałe składniki

Trójglicerydy krótko i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (olej palmowy - MCT), laktoferyna, przeciwutleniacz (DL-alfa-tokoferol).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Trec
28,00 zł
(1)

Witamina B. Aktywuje procesy anaboliczne. Przyśpiesza wzrost mięśni i poprawia apetyt.

Kupuję
Scitec
38,00 zł

Potężna mieszanka kilku źródeł witaminy C, wzbogacona synergicznie działającymi substancjami bioaktywnymi.

Kupuję
Doctor's Best
99,00 zł

Witamina C jest antyoksydantem, wspiera układ krążenia i odporność organizmu oraz bierze udział w syntezie kolagenu.

Kupuję
Source Naturals
79,00 zł

Kwas askorbinowy z domieszką owocu z dzikiej róży. Posiada silne działanie antyoksydacyjne.

Kupuję
Apollo's Hegemony
49,00 zł

Witamina B12 w najlepiej dostępnej, zmetylowanej postaci; reguluje procesy energetyczne na poziomie komórkow

Kupuję
Seeking Health
89,00 zł

Suplement diety zawierający wysokie dawki aktywnych form witaminy B12 oraz witaminy B9.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Laktoferyna

Informacja

Laktoferyna – białko zaliczane do grupy transferyn naturalnie występujące w wydzielinach gruczołowych, tak jak ślina czy mleko. Jej szczególnie wysokie stężenia notuje się w siarze (colostrum) oraz mleku matki. Bierze udział w wykształcaniu się odporności nieswoistej. Wykazuje szeroki zakres funkcji odpornościowych, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze oraz przeciwzapalne.

Właściwości laktoferyny notowane są nie tylko wobec płynów ustrojowych je zawierających, ale także w przypadku jej suplementacji. W związku z tym suplementy z laktoferyną stosowane są w celu wsparcia funkcji odpornościowych organizmu. Szczególną aktywność białka notuje się w konfrontacji z infekcjami wirusowymi.

Ponadto, laktoferyna wykazuje zdolność do chelatowania jonów żelaza, co również wykazuje korzystny wpływ względem funkcji immunologicznych. Wzmaga ona też fagocytozę oraz działa immunotropowo.

 

Ostatnio na blogu

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Na temat mleka i produktów mlecznych możemy spotkać rozmaite teorie. Jedno mówią o tym ile dzięki nim możemy dostarczyć łatwostrawnego i...

czytaj więcej
Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Istnieją przekonujące dowody naukowe wskazujące, iż w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego zwiększa się tempo podstawowej przemiany materii. Warto jednak...

czytaj więcej
plecy

plecy

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Kontynuujemy cykl żywieniowego elementarza sportowca, tym razem na warsztat weźmiemy kolejny makroskładnik – proteiny. Święty Grall sportów sylwetkowych i...

czytaj więcej
Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Od pewnego czasu sporo uwagi poświęca się strategiom żywieniowym, które koncentrują się na manipulowaniu spożyciem węglowodanów, co zgodnie z...

czytaj więcej
Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Tytuł nieco zaskakujący, choć same doniesienia o protekcyjnym wpływem nabiału względem chorób układu sercowo-naczyniowego już nie są tak świeże. O tym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027