Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Norwegian Kelp Norwegian Kelp

Nature’s Plus Norwegian Kelp to suplement diety zawierający wyciąg z brunatnic morskich. Pochodzi on tylko z naturalnych, żyjących w czystych wodach norweskich, wodorostów, które zostały dokładnie przebadane pod kątem zawartości metali ciężkich, pestycydów, herbicydów i nawozów sztucznych. Dzięki temu stanowi pewne, niczym nie skażone źródło najwyższej jakości składników odżywczych.

Kelp jest rekomendowanym środkiem profilaktyczno-leczniczym w schorzeniach związanych z niedoborem jodu, problemach z tarczycą, stwardnieniu tętnic, czy chorobie niedokrwiennej serca. Stosowany profilaktycznie skutecznie uzupełnia braki jodu, niezbędnych witamin, mikro i makroelementów oraz pierwiastków śladowych. 

Kelp (listownice) to składający się z wielu gatunków rząd glonów występujących głównie w wodach północnego i południowego Atlantyku oraz północnego Pacyfiku. Można je spotkać również w wodach strefy klimatu umiarkowanego i polarnego, gdzie tworzą lasy wodorostów. Ze względu na znaczną zawartość substancji odżywczych kelp stanowi istotny element diety mieszkańców Japonii i Polinezji.

Kelp jest naturalnym źródłem ponad 100 minerałów (m.in. selenu, magnezu, potasu, żelaza, wapnia), witamin (przede wszystkim z grupy B, ale również K, A, C, E), mikroelementów (w tym niezwykle istotnych, występujących w śladowych ilościach takim ultraelementów jak iryd, rubid, czy german) i aminokwasów (lizyna, leucyna, fenyloalanina). W jego składzie znajdują się również cenne przeciwutleniacze (w tym karotenoidy), alkaloidy i flawonoidy, które skutecznie wspierają organizm w walce z chorobotwórczymi wolnymi rodnikami.

Istotne są również zawarte w kelpie polisacharydy: alginiany (kwas alginowy i alginian sodu) oraz fukoidyna i laminaryna. Jednak najważniejszą zaletą kelpu, stanowiącą o jego popularności, jest wysoka, naturalna zawartość jodu – pierwiastka niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Profilaktyka chorób tarczycy 
Pierwiastkiem koniecznym dla utrzymania prawidłowych funkcji tarczycy jest jod. Badania pokazują, że jod występujący naturalnie w algach i brunatnicach jest zdecydowanie korzystniejszy dla organizmu niż ten syntetyczny. Prawidłowy poziom jodu w organizmie jest kluczowy dla syntezy dwóch najważniejszych hormonów tarczycy – trójjodotyroniny (zwanej T3) i tyroksyny (potocznie T4, która aż w 50% składa się z jodu).  

Tarczyca reguluje wszystkie funkcje metaboliczne ustroju, wpływa na wzrost i rozwój całego ciała, odpowiada za utrzymanie odpowiedniej temperatury i produkcję energii. Niedobory jodu mogą poważnie zaburzać działanie tego gruczołu. Najczęściej prowadzą one do niedoczynności tarczycy, czyli sytuacji w której nie jest ona w stanie wyprodukować niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu ilości hormonów. Objawia  się to między innymi zmęczeniem, obniżeniem nastroju, przyrostem masy ciała czy podwyższeniem poziomu cholesterolu we krwi.

Zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki jodu z naturalnego źródła, jakim jest kelp optymalizuje pracę tarczycy i stanowi istotny element profilaktyki chorób tego narządu. 

Wsparcie procesu odchudzania 
Trudności w utrzymaniu prawidłowej wagi często są spowodowane spowolnieniem metabolizmu na skutek  zaburzeń pracy tarczycy. Kelp dostarcza organizmowi niezbędnego dla prawidłowego działania tarczycy biodostępnego jodu, dzięki czemu normalizuje pracę tego gruczołu, zapobiega niedoczynności i w naturalny sposób usprawnia procesy przemiany materii.

Kelp przyczynia się również do zwiększenia metabolizmu tłuszczu. Badania sugerują, że zawarty w nim alginian sodu może wpływać na zmniejszenie absorpcji tłuszczu w jelitach nawet o 75%.

Kolejnym związkiem, który  intensyfikuje przemiany metaboliczne i procesy syntezy białek jest dijodotyrozyna (DIT). Ten endogenny aminokwas, powstający przy wytwarzaniu T3 i T4, również zawiera jod, dlatego tylko w jego obecności należycie spełnia swoje funkcje i przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej.

Kelp może promować utratę masy ciała u osób otyłych dzięki naturalnej zawartości fukoksantyny. Związek ten, odpowiedzialny za brunatną barwę wodorostów, nasila proces termogenezy, głównie poprzez zwiększenie ekspresji białka zwanego termogeniną (UCP-1). Co ciekawe, fukoksantyna wpływa bezpośrednio na tkankę tłuszczową, bez stymulacji układu nerwowego, co jest charakterystyczne dla większości termogeników i spalaczy tłuszczu.

Inne prozdrowotne właściwości kelpu
Kelp pomaga w odtruwaniu organizmu z metali ciężkich i szkodliwych toksyn. Zawarte w nim polisacharydy (zwłaszcza kwas alginowy i alginian sodu) absorbują toksyczne substancje z układu pokarmowego i ograniczają przenikanie metali ciężkich do organizmu. Neutralizują szkodliwe działanie nawet tak niebezpiecznych metali promieniotwórczych jak ołów czy rtęć.               

Alginiany przyczyniają się również do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi. Podobnie działa zawierająca jod dijodotyrozyna, która wpływa na redukcję blaszek cholesterolowych na ściankach naczyń krwionośnych. Profilaktycznie można więc stosować kelp w chorobie wieńcowej serca i stwardnieniu tętnic.

Kelp jest naturalnie bogaty w przeciwutleniacze, alkaloidy i flawonoidy, które redukują stany zapalne i stanowią tarczę ochronną przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witaminy, jak choćby witamina C, oraz pierwiastki (mangan, cynk) pomagają zwalczać stres oksydacyjny, będący przyczyną wielu groźnych chorób. Niektórzy naukowcy twierdzą, że zawarty w kelpie fukoidan może nawet spowolnić rozprzestrzenianie się nowotworów jelita grubego, raka piersi, płuc i prostaty.

Kelp reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Codzienna dieta często przyczynia się do zakwaszenia organizmu, które może powodować osłabienie i zwiększać podatność na infekcje. Kelp, jak wszystkie algi jest zasadotwórczy, dlatego wykazuje silne działanie odkwaszające.

Kelp odżywia i wzmacnia organizm. Zawiera łatwo przyswajalne żelazo i dużą dawkę poprawiającej jego wchłanianie witaminy C, dlatego może wspomagać walkę z anemią. Jest idealny dla osób osłabionych, niedożywionych czy wyniszczonych ciężkimi chorobami.

Norwegian Kelp jest preparatem o bardzo szerokim spektrum właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na naturalne bogactwo jodu jest wskazany zwłaszcza dla uregulowania pracy tarczycy, co przekłada się na poprawę metabolizmu i ogólnej kondycji organizmu. Dzięki zawartości cennych witamin, mikro i makroelementów oraz wielu substancji odżywczych preparat jest nieocenionym wsparciem dla osób przemęczonych, osłabionych czy pacjentów w okresie rekonwalescencji.  

OutOfStock
Since 2005
Norwegian Kelp Norwegian Kelp 300 tab.
Nature's Plus
49,00 zł

Norwegian Kelp 300 tab.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

49,00 zł

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Normalizuje pracę tarczycy
  • Naturalne źródło jodu
  • Poprawia przemianę materii
  • Wspomaga odchudzanie
  • Zwiększa metabolizm tłuszczu
  • Wzmacnia system immunologiczny 
  • Normalizuje pracę układu hormonalnego
  • Reguluje poziom cholesterolu
  • Bogactwo składników odżywczych

Nature’s Plus Norwegian Kelp to suplement diety zawierający wyciąg z brunatnic morskich. Pochodzi on tylko z naturalnych, żyjących w czystych wodach norweskich, wodorostów, które zostały dokładnie przebadane pod kątem zawartości metali ciężkich, pestycydów, herbicydów i nawozów sztucznych. Dzięki temu stanowi pewne, niczym nie skażone źródło najwyższej jakości składników odżywczych.

Kelp jest rekomendowanym środkiem profilaktyczno-leczniczym w schorzeniach związanych z niedoborem jodu, problemach z tarczycą, stwardnieniu tętnic, czy chorobie niedokrwiennej serca. Stosowany profilaktycznie skutecznie uzupełnia braki jodu, niezbędnych witamin, mikro i makroelementów oraz pierwiastków śladowych. 

Kelp (listownice) to składający się z wielu gatunków rząd glonów występujących głównie w wodach północnego i południowego Atlantyku oraz północnego Pacyfiku. Można je spotkać również w wodach strefy klimatu umiarkowanego i polarnego, gdzie tworzą lasy wodorostów. Ze względu na znaczną zawartość substancji odżywczych kelp stanowi istotny element diety mieszkańców Japonii i Polinezji.

Kelp jest naturalnym źródłem ponad 100 minerałów (m.in. selenu, magnezu, potasu, żelaza, wapnia), witamin (przede wszystkim z grupy B, ale również K, A, C, E), mikroelementów (w tym niezwykle istotnych, występujących w śladowych ilościach takim ultraelementów jak iryd, rubid, czy german) i aminokwasów (lizyna, leucyna, fenyloalanina). W jego składzie znajdują się również cenne przeciwutleniacze (w tym karotenoidy), alkaloidy i flawonoidy, które skutecznie wspierają organizm w walce z chorobotwórczymi wolnymi rodnikami.

Istotne są również zawarte w kelpie polisacharydy: alginiany (kwas alginowy i alginian sodu) oraz fukoidyna i laminaryna. Jednak najważniejszą zaletą kelpu, stanowiącą o jego popularności, jest wysoka, naturalna zawartość jodu – pierwiastka niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Profilaktyka chorób tarczycy 
Pierwiastkiem koniecznym dla utrzymania prawidłowych funkcji tarczycy jest jod. Badania pokazują, że jod występujący naturalnie w algach i brunatnicach jest zdecydowanie korzystniejszy dla organizmu niż ten syntetyczny. Prawidłowy poziom jodu w organizmie jest kluczowy dla syntezy dwóch najważniejszych hormonów tarczycy – trójjodotyroniny (zwanej T3) i tyroksyny (potocznie T4, która aż w 50% składa się z jodu).  

Tarczyca reguluje wszystkie funkcje metaboliczne ustroju, wpływa na wzrost i rozwój całego ciała, odpowiada za utrzymanie odpowiedniej temperatury i produkcję energii. Niedobory jodu mogą poważnie zaburzać działanie tego gruczołu. Najczęściej prowadzą one do niedoczynności tarczycy, czyli sytuacji w której nie jest ona w stanie wyprodukować niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu ilości hormonów. Objawia  się to między innymi zmęczeniem, obniżeniem nastroju, przyrostem masy ciała czy podwyższeniem poziomu cholesterolu we krwi.

Zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki jodu z naturalnego źródła, jakim jest kelp optymalizuje pracę tarczycy i stanowi istotny element profilaktyki chorób tego narządu. 

Wsparcie procesu odchudzania 
Trudności w utrzymaniu prawidłowej wagi często są spowodowane spowolnieniem metabolizmu na skutek  zaburzeń pracy tarczycy. Kelp dostarcza organizmowi niezbędnego dla prawidłowego działania tarczycy biodostępnego jodu, dzięki czemu normalizuje pracę tego gruczołu, zapobiega niedoczynności i w naturalny sposób usprawnia procesy przemiany materii.

Kelp przyczynia się również do zwiększenia metabolizmu tłuszczu. Badania sugerują, że zawarty w nim alginian sodu może wpływać na zmniejszenie absorpcji tłuszczu w jelitach nawet o 75%.

Kolejnym związkiem, który  intensyfikuje przemiany metaboliczne i procesy syntezy białek jest dijodotyrozyna (DIT). Ten endogenny aminokwas, powstający przy wytwarzaniu T3 i T4, również zawiera jod, dlatego tylko w jego obecności należycie spełnia swoje funkcje i przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej.

Kelp może promować utratę masy ciała u osób otyłych dzięki naturalnej zawartości fukoksantyny. Związek ten, odpowiedzialny za brunatną barwę wodorostów, nasila proces termogenezy, głównie poprzez zwiększenie ekspresji białka zwanego termogeniną (UCP-1). Co ciekawe, fukoksantyna wpływa bezpośrednio na tkankę tłuszczową, bez stymulacji układu nerwowego, co jest charakterystyczne dla większości termogeników i spalaczy tłuszczu.

Inne prozdrowotne właściwości kelpu
Kelp pomaga w odtruwaniu organizmu z metali ciężkich i szkodliwych toksyn. Zawarte w nim polisacharydy (zwłaszcza kwas alginowy i alginian sodu) absorbują toksyczne substancje z układu pokarmowego i ograniczają przenikanie metali ciężkich do organizmu. Neutralizują szkodliwe działanie nawet tak niebezpiecznych metali promieniotwórczych jak ołów czy rtęć.               

Alginiany przyczyniają się również do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi. Podobnie działa zawierająca jod dijodotyrozyna, która wpływa na redukcję blaszek cholesterolowych na ściankach naczyń krwionośnych. Profilaktycznie można więc stosować kelp w chorobie wieńcowej serca i stwardnieniu tętnic.

Kelp jest naturalnie bogaty w przeciwutleniacze, alkaloidy i flawonoidy, które redukują stany zapalne i stanowią tarczę ochronną przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witaminy, jak choćby witamina C, oraz pierwiastki (mangan, cynk) pomagają zwalczać stres oksydacyjny, będący przyczyną wielu groźnych chorób. Niektórzy naukowcy twierdzą, że zawarty w kelpie fukoidan może nawet spowolnić rozprzestrzenianie się nowotworów jelita grubego, raka piersi, płuc i prostaty.

Kelp reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Codzienna dieta często przyczynia się do zakwaszenia organizmu, które może powodować osłabienie i zwiększać podatność na infekcje. Kelp, jak wszystkie algi jest zasadotwórczy, dlatego wykazuje silne działanie odkwaszające.

Kelp odżywia i wzmacnia organizm. Zawiera łatwo przyswajalne żelazo i dużą dawkę poprawiającej jego wchłanianie witaminy C, dlatego może wspomagać walkę z anemią. Jest idealny dla osób osłabionych, niedożywionych czy wyniszczonych ciężkimi chorobami.

Norwegian Kelp jest preparatem o bardzo szerokim spektrum właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na naturalne bogactwo jodu jest wskazany zwłaszcza dla uregulowania pracy tarczycy, co przekłada się na poprawę metabolizmu i ogólnej kondycji organizmu. Dzięki zawartości cennych witamin, mikro i makroelementów oraz wielu substancji odżywczych preparat jest nieocenionym wsparciem dla osób przemęczonych, osłabionych czy pacjentów w okresie rekonwalescencji.  

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 300 tabletekPorcja jednorazowa: 1 tabletkaIlość porcji w opakowaniu: 300
w 1 tabletcezawartość%ZDS
Jod150 mcg -
Norweski kelp 300 mg -

Pozostałe składniki

Mikrokrystaliczna celuloza, kwas stearynowy, fosforan di-wapniowy, celuloza roślinna, stearynian magnezu, lucerna i krzemionka.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Kirkman
199,00 zł

Pięć szczepów bakterii probiotycznych. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego.

Kupuję
Quicksilver
159,00 zł

Bioaktywne formy witamin z grupy B. Liposomalna formuła zapewnia najwyższą biodostępność.

Kupuję
Swanson
39,00 zł

Kompleks witamin z grupy B. Wspiera układ nerwowy.

Kupuję
Seeking Health
49,00 zł

Suplement usprawnia pracę układu odpornościowego oraz zapewnia zdrowy wygląd skóry.

Kupuję
Now Foods
55,00 zł

Cysteina jest prekursorem glutationu, wspiera odporność, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.

Kupuję
Sanprobi
33,00 zł
(1)

Zawiera bakterie probiotyczne z grupy psychobiotyków. Pozytywnie wpływa na nastrój, łagodzi objawy stresu.

Kupuję

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Kelp

Informacja

Kelp glony morskie należące do brunatnic z rzędu listownic, będące cennym źródłem jodu, niezbędnego do funkcjonowania tarczycy i redukcji tkanki tłuszczowej, wpływającego na tempo przemian metabolicznych oraz uczestniczącego w detoksykacji organizmu. Jest źródłem alkinianów, minerałów i witamin. Wpływa korzystnie na wygląd skóry, paznokci i zębów oraz włosów. Dostępny w suplementacji diety sportowej i w kategorii „zdrowie i uroda” w postaci monoprepatów  oraz wieloskładnikowych suplementów witamino-mineralizujących, spalaczy tłuszczu i innych środków o działaniu termogenicznym, wspomagających odchudzanie, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: w przeliczeniu na czysty jod 150 – 250mcg/24h. Wyższe dawki przy wcześniejszym uzgodnieniu z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.

Ostatnio na blogu

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

O tym, że źle przemyślane odchudzanie prowadzić może do zaburzeń cyklu menstruacyjnego przekonało się dotkliwie wiele kobiet. Co ciekawe w powszechnym...

czytaj więcej
Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

„Ciąża to nie choroba” to stwierdzenie, które powtarzane jest jak mantra przez wielu specjalistów i jeszcze więcej kobiet w ciąży. Ciąża to...

czytaj więcej
Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

W tym tygodniu projektu zgodnie z obietnicą już ostatni artykuł o wyprawce z trzech części serii artykułów na ten temat. W pierwszej części opisałam...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027