Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:211,00 zł423,00 zł634,00 zł846,00 zł1 057,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-32,00 zł-43,00 zł-53,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Norwegian Kelp Norwegian Kelp

Nature’s Plus Norwegian Kelp to suplement diety zawierający wyciąg z brunatnic morskich. Pochodzi on tylko z naturalnych, żyjących w czystych wodach norweskich, wodorostów, które zostały dokładnie przebadane pod kątem zawartości metali ciężkich, pestycydów, herbicydów i nawozów sztucznych. Dzięki temu stanowi pewne, niczym nie skażone źródło najwyższej jakości składników odżywczych.

Kelp jest rekomendowanym środkiem profilaktyczno-leczniczym w schorzeniach związanych z niedoborem jodu, problemach z tarczycą, stwardnieniu tętnic, czy chorobie niedokrwiennej serca. Stosowany profilaktycznie skutecznie uzupełnia braki jodu, niezbędnych witamin, mikro i makroelementów oraz pierwiastków śladowych. 

Kelp (listownice) to składający się z wielu gatunków rząd glonów występujących głównie w wodach północnego i południowego Atlantyku oraz północnego Pacyfiku. Można je spotkać również w wodach strefy klimatu umiarkowanego i polarnego, gdzie tworzą lasy wodorostów. Ze względu na znaczną zawartość substancji odżywczych kelp stanowi istotny element diety mieszkańców Japonii i Polinezji.

Kelp jest naturalnym źródłem ponad 100 minerałów (m.in. selenu, magnezu, potasu, żelaza, wapnia), witamin (przede wszystkim z grupy B, ale również K, A, C, E), mikroelementów (w tym niezwykle istotnych, występujących w śladowych ilościach takim ultraelementów jak iryd, rubid, czy german) i aminokwasów (lizyna, leucyna, fenyloalanina). W jego składzie znajdują się również cenne przeciwutleniacze (w tym karotenoidy), alkaloidy i flawonoidy, które skutecznie wspierają organizm w walce z chorobotwórczymi wolnymi rodnikami.

Istotne są również zawarte w kelpie polisacharydy: alginiany (kwas alginowy i alginian sodu) oraz fukoidyna i laminaryna. Jednak najważniejszą zaletą kelpu, stanowiącą o jego popularności, jest wysoka, naturalna zawartość jodu – pierwiastka niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Profilaktyka chorób tarczycy 
Pierwiastkiem koniecznym dla utrzymania prawidłowych funkcji tarczycy jest jod. Badania pokazują, że jod występujący naturalnie w algach i brunatnicach jest zdecydowanie korzystniejszy dla organizmu niż ten syntetyczny. Prawidłowy poziom jodu w organizmie jest kluczowy dla syntezy dwóch najważniejszych hormonów tarczycy – trójjodotyroniny (zwanej T3) i tyroksyny (potocznie T4, która aż w 50% składa się z jodu).  

Tarczyca reguluje wszystkie funkcje metaboliczne ustroju, wpływa na wzrost i rozwój całego ciała, odpowiada za utrzymanie odpowiedniej temperatury i produkcję energii. Niedobory jodu mogą poważnie zaburzać działanie tego gruczołu. Najczęściej prowadzą one do niedoczynności tarczycy, czyli sytuacji w której nie jest ona w stanie wyprodukować niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu ilości hormonów. Objawia  się to między innymi zmęczeniem, obniżeniem nastroju, przyrostem masy ciała czy podwyższeniem poziomu cholesterolu we krwi.

Zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki jodu z naturalnego źródła, jakim jest kelp optymalizuje pracę tarczycy i stanowi istotny element profilaktyki chorób tego narządu. 

Wsparcie procesu odchudzania 
Trudności w utrzymaniu prawidłowej wagi często są spowodowane spowolnieniem metabolizmu na skutek  zaburzeń pracy tarczycy. Kelp dostarcza organizmowi niezbędnego dla prawidłowego działania tarczycy biodostępnego jodu, dzięki czemu normalizuje pracę tego gruczołu, zapobiega niedoczynności i w naturalny sposób usprawnia procesy przemiany materii.

Kelp przyczynia się również do zwiększenia metabolizmu tłuszczu. Badania sugerują, że zawarty w nim alginian sodu może wpływać na zmniejszenie absorpcji tłuszczu w jelitach nawet o 75%.

Kolejnym związkiem, który  intensyfikuje przemiany metaboliczne i procesy syntezy białek jest dijodotyrozyna (DIT). Ten endogenny aminokwas, powstający przy wytwarzaniu T3 i T4, również zawiera jod, dlatego tylko w jego obecności należycie spełnia swoje funkcje i przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej.

Kelp może promować utratę masy ciała u osób otyłych dzięki naturalnej zawartości fukoksantyny. Związek ten, odpowiedzialny za brunatną barwę wodorostów, nasila proces termogenezy, głównie poprzez zwiększenie ekspresji białka zwanego termogeniną (UCP-1). Co ciekawe, fukoksantyna wpływa bezpośrednio na tkankę tłuszczową, bez stymulacji układu nerwowego, co jest charakterystyczne dla większości termogeników i spalaczy tłuszczu.

Inne prozdrowotne właściwości kelpu
Kelp pomaga w odtruwaniu organizmu z metali ciężkich i szkodliwych toksyn. Zawarte w nim polisacharydy (zwłaszcza kwas alginowy i alginian sodu) absorbują toksyczne substancje z układu pokarmowego i ograniczają przenikanie metali ciężkich do organizmu. Neutralizują szkodliwe działanie nawet tak niebezpiecznych metali promieniotwórczych jak ołów czy rtęć.               

Alginiany przyczyniają się również do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi. Podobnie działa zawierająca jod dijodotyrozyna, która wpływa na redukcję blaszek cholesterolowych na ściankach naczyń krwionośnych. Profilaktycznie można więc stosować kelp w chorobie wieńcowej serca i stwardnieniu tętnic.

Kelp jest naturalnie bogaty w przeciwutleniacze, alkaloidy i flawonoidy, które redukują stany zapalne i stanowią tarczę ochronną przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witaminy, jak choćby witamina C, oraz pierwiastki (mangan, cynk) pomagają zwalczać stres oksydacyjny, będący przyczyną wielu groźnych chorób. Niektórzy naukowcy twierdzą, że zawarty w kelpie fukoidan może nawet spowolnić rozprzestrzenianie się nowotworów jelita grubego, raka piersi, płuc i prostaty.

Kelp reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Codzienna dieta często przyczynia się do zakwaszenia organizmu, które może powodować osłabienie i zwiększać podatność na infekcje. Kelp, jak wszystkie algi jest zasadotwórczy, dlatego wykazuje silne działanie odkwaszające.

Kelp odżywia i wzmacnia organizm. Zawiera łatwo przyswajalne żelazo i dużą dawkę poprawiającej jego wchłanianie witaminy C, dlatego może wspomagać walkę z anemią. Jest idealny dla osób osłabionych, niedożywionych czy wyniszczonych ciężkimi chorobami.

Norwegian Kelp jest preparatem o bardzo szerokim spektrum właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na naturalne bogactwo jodu jest wskazany zwłaszcza dla uregulowania pracy tarczycy, co przekłada się na poprawę metabolizmu i ogólnej kondycji organizmu. Dzięki zawartości cennych witamin, mikro i makroelementów oraz wielu substancji odżywczych preparat jest nieocenionym wsparciem dla osób przemęczonych, osłabionych czy pacjentów w okresie rekonwalescencji.  

OutOfStock
Since 2005
Norwegian Kelp Norwegian Kelp 300 tab.
Nature's Plus
49,00 zł

Norwegian Kelp 300 tab.

ilość: 300 tab.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
49,00 złz VAT
0,16 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Normalizuje pracę tarczycy
  • Naturalne źródło jodu
  • Poprawia przemianę materii
  • Wspomaga odchudzanie
  • Zwiększa metabolizm tłuszczu
  • Wzmacnia system immunologiczny 
  • Normalizuje pracę układu hormonalnego
  • Reguluje poziom cholesterolu
  • Bogactwo składników odżywczych

Nature’s Plus Norwegian Kelp to suplement diety zawierający wyciąg z brunatnic morskich. Pochodzi on tylko z naturalnych, żyjących w czystych wodach norweskich, wodorostów, które zostały dokładnie przebadane pod kątem zawartości metali ciężkich, pestycydów, herbicydów i nawozów sztucznych. Dzięki temu stanowi pewne, niczym nie skażone źródło najwyższej jakości składników odżywczych.

Kelp jest rekomendowanym środkiem profilaktyczno-leczniczym w schorzeniach związanych z niedoborem jodu, problemach z tarczycą, stwardnieniu tętnic, czy chorobie niedokrwiennej serca. Stosowany profilaktycznie skutecznie uzupełnia braki jodu, niezbędnych witamin, mikro i makroelementów oraz pierwiastków śladowych. 

Kelp (listownice) to składający się z wielu gatunków rząd glonów występujących głównie w wodach północnego i południowego Atlantyku oraz północnego Pacyfiku. Można je spotkać również w wodach strefy klimatu umiarkowanego i polarnego, gdzie tworzą lasy wodorostów. Ze względu na znaczną zawartość substancji odżywczych kelp stanowi istotny element diety mieszkańców Japonii i Polinezji.

Kelp jest naturalnym źródłem ponad 100 minerałów (m.in. selenu, magnezu, potasu, żelaza, wapnia), witamin (przede wszystkim z grupy B, ale również K, A, C, E), mikroelementów (w tym niezwykle istotnych, występujących w śladowych ilościach takim ultraelementów jak iryd, rubid, czy german) i aminokwasów (lizyna, leucyna, fenyloalanina). W jego składzie znajdują się również cenne przeciwutleniacze (w tym karotenoidy), alkaloidy i flawonoidy, które skutecznie wspierają organizm w walce z chorobotwórczymi wolnymi rodnikami.

Istotne są również zawarte w kelpie polisacharydy: alginiany (kwas alginowy i alginian sodu) oraz fukoidyna i laminaryna. Jednak najważniejszą zaletą kelpu, stanowiącą o jego popularności, jest wysoka, naturalna zawartość jodu – pierwiastka niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Profilaktyka chorób tarczycy 
Pierwiastkiem koniecznym dla utrzymania prawidłowych funkcji tarczycy jest jod. Badania pokazują, że jod występujący naturalnie w algach i brunatnicach jest zdecydowanie korzystniejszy dla organizmu niż ten syntetyczny. Prawidłowy poziom jodu w organizmie jest kluczowy dla syntezy dwóch najważniejszych hormonów tarczycy – trójjodotyroniny (zwanej T3) i tyroksyny (potocznie T4, która aż w 50% składa się z jodu).  

Tarczyca reguluje wszystkie funkcje metaboliczne ustroju, wpływa na wzrost i rozwój całego ciała, odpowiada za utrzymanie odpowiedniej temperatury i produkcję energii. Niedobory jodu mogą poważnie zaburzać działanie tego gruczołu. Najczęściej prowadzą one do niedoczynności tarczycy, czyli sytuacji w której nie jest ona w stanie wyprodukować niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu ilości hormonów. Objawia  się to między innymi zmęczeniem, obniżeniem nastroju, przyrostem masy ciała czy podwyższeniem poziomu cholesterolu we krwi.

Zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki jodu z naturalnego źródła, jakim jest kelp optymalizuje pracę tarczycy i stanowi istotny element profilaktyki chorób tego narządu. 

Wsparcie procesu odchudzania 
Trudności w utrzymaniu prawidłowej wagi często są spowodowane spowolnieniem metabolizmu na skutek  zaburzeń pracy tarczycy. Kelp dostarcza organizmowi niezbędnego dla prawidłowego działania tarczycy biodostępnego jodu, dzięki czemu normalizuje pracę tego gruczołu, zapobiega niedoczynności i w naturalny sposób usprawnia procesy przemiany materii.

Kelp przyczynia się również do zwiększenia metabolizmu tłuszczu. Badania sugerują, że zawarty w nim alginian sodu może wpływać na zmniejszenie absorpcji tłuszczu w jelitach nawet o 75%.

Kolejnym związkiem, który  intensyfikuje przemiany metaboliczne i procesy syntezy białek jest dijodotyrozyna (DIT). Ten endogenny aminokwas, powstający przy wytwarzaniu T3 i T4, również zawiera jod, dlatego tylko w jego obecności należycie spełnia swoje funkcje i przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej.

Kelp może promować utratę masy ciała u osób otyłych dzięki naturalnej zawartości fukoksantyny. Związek ten, odpowiedzialny za brunatną barwę wodorostów, nasila proces termogenezy, głównie poprzez zwiększenie ekspresji białka zwanego termogeniną (UCP-1). Co ciekawe, fukoksantyna wpływa bezpośrednio na tkankę tłuszczową, bez stymulacji układu nerwowego, co jest charakterystyczne dla większości termogeników i spalaczy tłuszczu.

Inne prozdrowotne właściwości kelpu
Kelp pomaga w odtruwaniu organizmu z metali ciężkich i szkodliwych toksyn. Zawarte w nim polisacharydy (zwłaszcza kwas alginowy i alginian sodu) absorbują toksyczne substancje z układu pokarmowego i ograniczają przenikanie metali ciężkich do organizmu. Neutralizują szkodliwe działanie nawet tak niebezpiecznych metali promieniotwórczych jak ołów czy rtęć.               

Alginiany przyczyniają się również do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi. Podobnie działa zawierająca jod dijodotyrozyna, która wpływa na redukcję blaszek cholesterolowych na ściankach naczyń krwionośnych. Profilaktycznie można więc stosować kelp w chorobie wieńcowej serca i stwardnieniu tętnic.

Kelp jest naturalnie bogaty w przeciwutleniacze, alkaloidy i flawonoidy, które redukują stany zapalne i stanowią tarczę ochronną przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witaminy, jak choćby witamina C, oraz pierwiastki (mangan, cynk) pomagają zwalczać stres oksydacyjny, będący przyczyną wielu groźnych chorób. Niektórzy naukowcy twierdzą, że zawarty w kelpie fukoidan może nawet spowolnić rozprzestrzenianie się nowotworów jelita grubego, raka piersi, płuc i prostaty.

Kelp reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Codzienna dieta często przyczynia się do zakwaszenia organizmu, które może powodować osłabienie i zwiększać podatność na infekcje. Kelp, jak wszystkie algi jest zasadotwórczy, dlatego wykazuje silne działanie odkwaszające.

Kelp odżywia i wzmacnia organizm. Zawiera łatwo przyswajalne żelazo i dużą dawkę poprawiającej jego wchłanianie witaminy C, dlatego może wspomagać walkę z anemią. Jest idealny dla osób osłabionych, niedożywionych czy wyniszczonych ciężkimi chorobami.

Norwegian Kelp jest preparatem o bardzo szerokim spektrum właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na naturalne bogactwo jodu jest wskazany zwłaszcza dla uregulowania pracy tarczycy, co przekłada się na poprawę metabolizmu i ogólnej kondycji organizmu. Dzięki zawartości cennych witamin, mikro i makroelementów oraz wielu substancji odżywczych preparat jest nieocenionym wsparciem dla osób przemęczonych, osłabionych czy pacjentów w okresie rekonwalescencji.  

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 300 tabletekPorcja jednorazowa: 1 tabletkaIlość porcji w opakowaniu: 300
w 1 tabletcezawartość%ZDS
Jod150 mcg -
Norweski kelp 300 mg -

Pozostałe składniki

Mikrokrystaliczna celuloza, kwas stearynowy, fosforan di-wapniowy, celuloza roślinna, stearynian magnezu, lucerna i krzemionka.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Biotech Usa
38,00 zł

Zaawansowany B-kompleks wzbogacony o inne witaminy, minerały oraz substancje o działaniu prozdrowotnym.

Kupuję
Allimax
119,00 zł

Kwintesencja czosnku pod postacią kapsułek. Zawiera stabilizowaną allicynę o działaniu antybiotycznym.

Kupuję
Swanson
59,00 zł

Stymuluje aktywność tkanki limfatycznej; wspiera naturalne funkcje odpornościowe organizmu.

Kupuję
MZ-STORE
35,00 zł
(2)

Bogate źródło witaminy C. Wzmacnia odporność oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Kupuję
Now Foods
79,00 zł

Wyciąg z Kociego Pazura – naturalny środek poprawiający ogólną odporność organizmu.

Kupuję
Allimax
129,00 zł

Stabilna forma naturalnej allicyny. Naturalny antybiotyk i suplement prozdrowotny.

Kupuję

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Kelp

Informacja

Kelp glony morskie należące do brunatnic z rzędu listownic, będące cennym źródłem jodu, niezbędnego do funkcjonowania tarczycy i redukcji tkanki tłuszczowej, wpływającego na tempo przemian metabolicznych oraz uczestniczącego w detoksykacji organizmu. Jest źródłem alkinianów, minerałów i witamin. Wpływa korzystnie na wygląd skóry, paznokci i zębów oraz włosów. Dostępny w suplementacji diety sportowej i w kategorii „zdrowie i uroda” w postaci monoprepatów  oraz wieloskładnikowych suplementów witamino-mineralizujących, spalaczy tłuszczu i innych środków o działaniu termogenicznym, wspomagających odchudzanie, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: w przeliczeniu na czysty jod 150 – 250mcg/24h. Wyższe dawki przy wcześniejszym uzgodnieniu z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.

Ostatnio na blogu

PCOS – czym jest?

PCOS – czym jest?

Na początku musimy przypomnieć sobie pewną bardzo istotną lekcję biologii, a mianowicie lekcję o owulacji. Jak to działa? Kobiecą przysadkę mózgową...

czytaj więcej
Berberyna łagodzi objawy trądziku pospolitego

Berberyna łagodzi objawy trądziku pospolitego

Berberys zwyczajny (B. vulgaris) to roślina szeroko stosowana w ziołolecznictwie od tysiącleci. Głównym związkiem chemicznym warunkującym działanie...

czytaj więcej
Znaczenie prędkości w sportach siłowych

Znaczenie prędkości w sportach siłowych

Prędkość fazy koncentrycznej należy do elementów decydujących o dalszej progresji treningu, podobnie jak RPE czy wszelkie rekordy ustalone na podstawie...

czytaj więcej
Berberyna – naturalna broń w zespole metabolicznym!

Berberyna – naturalna broń w zespole metabolicznym!

W dobie plagi chorób cywilizacyjnych wzrasta popularność berberyny, alkaloidu pozyskiwanego z berberysu. Lecznicze właściwości berberyny są wykorzystywane...

czytaj więcej
Erytrytol – co warto o nim wiedzieć?

Erytrytol – co warto o nim wiedzieć?

Erytrytol jest rodzajem słodzika i choć zaliczany jest do grupy polioli, tak jak ksylitol czy maltitol, to stanowi pewien wyjątek, ponieważ zaliczany jest...

czytaj więcej
Suplementacja w stwardnieniu rozsianym

Suplementacja w stwardnieniu rozsianym

Badania z udziałem pacjentów ze stwardnieniem rozsianym wskazują, że większość z nich jest zainteresowana modyfikacją swojej diety oraz stosowaniem...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027