Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:204,00 zł409,00 zł613,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Bone-Up Bone-Up

Bone Up firmy Jarrow Formula to suplement diety zawierający w swoim składzie kompleks starannie dobranych pierwiastków, mikroelementów oraz witamin mających za zadanie utrzymanie zdrowych i mocnych kości.

Suplement wyróżnia się na rynku zawartością MCHA – mikrokrystalicznego hydroksyapatytu bogatego w naturalne czynniki wzrostu kości oraz JarroSil Activated Silicon – wysoce bioaktywnym krzemem, odpowiedzialnym za osadzanie i transport wapnia w kośćcu. Produkt polecany jest sportowcom, osobom w podeszłym wieku oraz z nadmierna masą ciała, ponieważ w tych przypadkach układ kostny jest najbardziej narażony na kontuzje i urazy mechaniczne.

Witamina Czwana kwasem askorbinowym, należy do jednego z najsilniejszych antyoksydantów. Stymuluje aktywność fosfatazy alkalicznej, odpowiada za wykształcanie się osteoblastów budujących zdrowe i mocne kości. Ponadto, witamina C jest niezbędnym składnikiem potrzebnym do syntezy kolagenu oraz do wydzielana osseiny, materiału chrząstkowego, w którym osteoblasty odkładają wapń.

Witamina D3 - cholekalcyferol, witamina rozpuszczalna w tłuszczach, pełniąca rolę prohormonu w organizmie, syntezowana poprzez działanie promieni słonecznych.  Kieruje gospodarką wapniowo-fosforanową oraz zapewnia mineralizację kości. Niedobór witaminy D3 prowadzi do krzywicy, próchnicy, osteoporozy oraz zwiększonego ryzyka złamań i urazów kości.

Witamina K2reguluje poziom wapnia we krwi oraz naprowadza go na kościec, zapobiegając nadmiernemu osadzaniu się go w tętnicach i naczyniach krwionośnych. Jest niezbędna przy suplementacji witaminą D3. Witamina k2 odpowiedzialna jest także za aktywacje białek GLA oraz osteokalcyny, powodujących wiązanie wapnia i budowę zdrowych kości

Wapń - jest podstawowym budulcem kości i zębów. 99% całkowitego pierwiastka w organizmie człowieka znajduje się w kościach pod postacią hydroksyapatytów. Odpowiada za jakość i twardość tkanki kostnej oraz uczestniczy w mineralizacji kości.

Fosfor - pierwiastek chemiczny niezbędny do funkcjonowania każdej komórki. W organizmie magazynowany jest w kościach oraz zębach, dlatego bierze czynny udział w ich mineralizacji powodując, że są zdrowe i mocne.

Magnez Dzięki obecności magnezu, wapń może być przekierowany do kości, co zapobiega osteoporozie. Jego niedobór wpływa na osłabienie kości, silne skurcze dolnych kończyn oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Cynkwykazano, że osoby cierpiące na osteoporozę, mają 3 razy niższy poziom cynku od tego zalecanego dla osoby dorosłej. Pomaga bowiem w procesie mineralizacji kości oraz tworzeniu nowych tkanek kostnych.

Miedźbierze udział w tworzeniu kolagenu – białka dbającego o elastyczność, zdrowie i mobilność stawów, więzadeł, skóry i kości. Magazynowana jest w dużych ilościach w kościach, dlatego jej niedobór wpływa na łamliwość i kruchość kości.

Manganmagazynowany w kościach, nerkach i wątrobie w ilości od 12 do 20mg. Wraz z borem uczestniczy w metabolizmie kości, zapobiega ich łamliwości oraz zabezpiecza przed zachorowalnością na osteoporozę.

Sódnależy do elektrolitów, odpowiedzialny jest za regulacje układu nerwowego oraz mięśniowego, kieruje gospodarką wodną – odpowiada za jej rozmieszczenie i bilans w ustroju. Uczestniczy we wchłanianiu składników odżywczych np. glukozy czy aminokwasów.

Potaspodobnie jak sód, należy do elektrolitów, czyli substancji przenoszących ładunek elektryczny. Wykazuje właściwości prowadzące do zmniejszenia wydalania wapnia wraz z moczem, co wpływa na jego zwiększenie w samym ustroju.

Borpierwiastek śladowy zmniejszający wydalanie wapnia, fosforu i magnezu z moczu, co przekłada się na zwiększenie stężenia minerałów w osoczu.

Krzem - w organizmie magazynowany jest w tkance łącznej, stawach, ścięgnach, tkance tłuszczowej, wątrobie oraz trzustce. Jest jednym z podstawowych minerałów budujących kości. Przyczynia się do ich wzrostu, mineralizacji, wapnienia. Zagęszcza strukturę szkieletu wspierając procesy sieciowania tkanki łącznej, tym samym zapobiegając powstawaniu osteoporozy.

Podsumowując, Bone Up firmy Jarrow Formula to profesjonalny suplement diety o szerokim spektrum działania na zdrowie układu kostnego. Starannie dobrane składniki mineralne oraz pierwiastki śladowe dbają o zdrowe, mocne i silne kości oraz zapobiegają urazom, kontuzjom, osteoporozie, a także wspierają regenerację.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Bone-Up Bone-Up 396g
Jarrow Formulas
129,00 zł

Bone-Up 396g

ilość: 396g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 50,00 zł
129,00 złz VAT
2,15 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 126,42 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Kompleks składników mineralnych i pierwiastków wzmacniających układ kostny
  • Zawiera wysokiej jakości mikrokrystaliczny hydroksyapatyt (MCHA)
  • Wzbogacony o JarroSil Activated Silicon – bioaktywny krzem
  • Synergistyczne działanie składników aktywnych
  • Regulacja gospodarki fosforanowo-wapniowej
  • Profilaktyka osteoporozy
  • Przyspieszona regeneracja
  • Wzmocnienie stawów i ścięgien
  • Poprawia strukturę kości

Bone Up firmy Jarrow Formula to suplement diety zawierający w swoim składzie kompleks starannie dobranych pierwiastków, mikroelementów oraz witamin mających za zadanie utrzymanie zdrowych i mocnych kości.

Suplement wyróżnia się na rynku zawartością MCHA – mikrokrystalicznego hydroksyapatytu bogatego w naturalne czynniki wzrostu kości oraz JarroSil Activated Silicon – wysoce bioaktywnym krzemem, odpowiedzialnym za osadzanie i transport wapnia w kośćcu. Produkt polecany jest sportowcom, osobom w podeszłym wieku oraz z nadmierna masą ciała, ponieważ w tych przypadkach układ kostny jest najbardziej narażony na kontuzje i urazy mechaniczne.

Witamina Czwana kwasem askorbinowym, należy do jednego z najsilniejszych antyoksydantów. Stymuluje aktywność fosfatazy alkalicznej, odpowiada za wykształcanie się osteoblastów budujących zdrowe i mocne kości. Ponadto, witamina C jest niezbędnym składnikiem potrzebnym do syntezy kolagenu oraz do wydzielana osseiny, materiału chrząstkowego, w którym osteoblasty odkładają wapń.

Witamina D3 - cholekalcyferol, witamina rozpuszczalna w tłuszczach, pełniąca rolę prohormonu w organizmie, syntezowana poprzez działanie promieni słonecznych.  Kieruje gospodarką wapniowo-fosforanową oraz zapewnia mineralizację kości. Niedobór witaminy D3 prowadzi do krzywicy, próchnicy, osteoporozy oraz zwiększonego ryzyka złamań i urazów kości.

Witamina K2reguluje poziom wapnia we krwi oraz naprowadza go na kościec, zapobiegając nadmiernemu osadzaniu się go w tętnicach i naczyniach krwionośnych. Jest niezbędna przy suplementacji witaminą D3. Witamina k2 odpowiedzialna jest także za aktywacje białek GLA oraz osteokalcyny, powodujących wiązanie wapnia i budowę zdrowych kości

Wapń - jest podstawowym budulcem kości i zębów. 99% całkowitego pierwiastka w organizmie człowieka znajduje się w kościach pod postacią hydroksyapatytów. Odpowiada za jakość i twardość tkanki kostnej oraz uczestniczy w mineralizacji kości.

Fosfor - pierwiastek chemiczny niezbędny do funkcjonowania każdej komórki. W organizmie magazynowany jest w kościach oraz zębach, dlatego bierze czynny udział w ich mineralizacji powodując, że są zdrowe i mocne.

Magnez Dzięki obecności magnezu, wapń może być przekierowany do kości, co zapobiega osteoporozie. Jego niedobór wpływa na osłabienie kości, silne skurcze dolnych kończyn oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Cynkwykazano, że osoby cierpiące na osteoporozę, mają 3 razy niższy poziom cynku od tego zalecanego dla osoby dorosłej. Pomaga bowiem w procesie mineralizacji kości oraz tworzeniu nowych tkanek kostnych.

Miedźbierze udział w tworzeniu kolagenu – białka dbającego o elastyczność, zdrowie i mobilność stawów, więzadeł, skóry i kości. Magazynowana jest w dużych ilościach w kościach, dlatego jej niedobór wpływa na łamliwość i kruchość kości.

Manganmagazynowany w kościach, nerkach i wątrobie w ilości od 12 do 20mg. Wraz z borem uczestniczy w metabolizmie kości, zapobiega ich łamliwości oraz zabezpiecza przed zachorowalnością na osteoporozę.

Sódnależy do elektrolitów, odpowiedzialny jest za regulacje układu nerwowego oraz mięśniowego, kieruje gospodarką wodną – odpowiada za jej rozmieszczenie i bilans w ustroju. Uczestniczy we wchłanianiu składników odżywczych np. glukozy czy aminokwasów.

Potaspodobnie jak sód, należy do elektrolitów, czyli substancji przenoszących ładunek elektryczny. Wykazuje właściwości prowadzące do zmniejszenia wydalania wapnia wraz z moczem, co wpływa na jego zwiększenie w samym ustroju.

Borpierwiastek śladowy zmniejszający wydalanie wapnia, fosforu i magnezu z moczu, co przekłada się na zwiększenie stężenia minerałów w osoczu.

Krzem - w organizmie magazynowany jest w tkance łącznej, stawach, ścięgnach, tkance tłuszczowej, wątrobie oraz trzustce. Jest jednym z podstawowych minerałów budujących kości. Przyczynia się do ich wzrostu, mineralizacji, wapnienia. Zagęszcza strukturę szkieletu wspierając procesy sieciowania tkanki łącznej, tym samym zapobiegając powstawaniu osteoporozy.

Podsumowując, Bone Up firmy Jarrow Formula to profesjonalny suplement diety o szerokim spektrum działania na zdrowie układu kostnego. Starannie dobrane składniki mineralne oraz pierwiastki śladowe dbają o zdrowe, mocne i silne kości oraz zapobiegają urazom, kontuzjom, osteoporozie, a także wspierają regenerację.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 363 gPorcja jednorazowa: 1 miarka (6,6 g)Ilość porcji w opakowaniu: 60
w 1 porcji (6,6 g)zawartość%ZDS
Kalorie10
Tłuszcz0 g0%†
Węglowodany2 g
Cukry0 g††
Białko1%
Witamina C ( askorbinian wapnia)100 mg167%
Witamina D3 (Cholekalcyferol)500 IU125%
Witamina K2 (MK-7 menachion])23 mcg29%
Wapń (z mikrokrystalicznego hydroksypatytu)500 mg50%
Fosfor (z mikrokrystalicznego hydroksypatytu)180 mcg18%
Magnez (cytrynian magnezu)250 mg63%
Cynk(L-OptiZinc) (metionina cynku)5 mg33%
Miedź (glikolan miedzi)0.5 mg25%
Mangan (cytrynian manganu)0.5 mg25%
Sód25 mg1%
Potas (cytrynian potasu)250 mg7%
Bor (cytrynian boru)1.5 mg††
Krzem JarroSil Activated Silicon Zastrzeżona formuła stabilizowanego kwasu krzemowego10 mg††

Pozostałe składniki

Naturalny Aromat Pomarańczowy, Kwas Cytrynowy, Hydrolizowany Kolagen Wołowy, Guma Guar, Organiczny Ekstrakt Z Rebiany (Stewia), Beta-Karoten (Dla Koloru)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
79,00 zł

Witamina B3 w postaci heksanikotynianu inozytolu. Nie wywołuje „rumieńca niacynowego”.

Kupuję
Olimp
19,50 zł
(1)

Suplement diety złożony z witamin i łatwo przyswajalnych składników mineralnych, przeznaczony dla ciężarnych.

Kupuję
Biotech Usa
39,00 zł

Preparat stworzony specjalnie dla kobiet. Solidne dawki przeciwutleniaczy oraz witamin i minerałów.

Kupuję
Hi-tech
149,00 zł

Hydrolizat białka serwatkowego, wzbogacony o innowacyjną technologię Embedded Enzyme Technology™.

Kupuję
Swanson
39,00 zł

Selen w najlepszej formie l-selenometioniny; korzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy.

Kupuję
Optimum
219,00 zł
(16)

Odżywka białkowa zawierająca 3 źródła białka o różnym tempie wchłaniania. Wspomaga regenerację.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Cholekalcyferol

Informacja

Cholekalcyferol, czyli witamina D3, to organiczny związek chemiczny przynależący do rodziny witamin D. Naturalnie występuje w tłustych rybach, oleju rybim, żółtkach jaj, mleku i produktach mlecznych. Jest także syntetyzowany w organizmie człowieka. Powstaje z obecnego w keratynocytach warstwy kolczystej i podstawnej naskórka 7-dehydrocholesterolu, a warunkiem koniecznym do zainicjowania tego procesu jest działanie na skórę promieni UVB o długości fali 290-315 nm.

Cholekalcyferol jest związkiem nieaktywnym biologicznie. W ustroju ulega hydroksylacji enzymatycznej – raz w wątrobie, przy udziale 25-hydroksylazy, kiedy to powstaje kalcydiol i drugi raz w nerkach, gdzie pod wpływem 1-α-hydroksylazy kalcydiol zostaje przekształcony w finalną, aktywną postać, jaką jest kalcytriol. 

Najważniejszą rolą witaminy D3 w ustroju jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej, co bezpośrednio łączy się z prawidłową mineralizacją kośćca. Ponadto jest ona zaangażowana w proliferację i różnicowanie komórek, sekrecję insuliny, niektóre funkcje układu nerwowego, hormonalnego oraz immunologicznego.

Cholekalcyferol jest najpopularniejszą formą witaminy D, dostępną w suplementach diety. Z badań wynika, że suplementacja witaminą D w tej formie najskuteczniej i najszybciej podnosi poziom 25(OH)D3 – metabolitu będącego markerem poziomu witaminy D w organizmie.

Dawkowanie: zgodnie z normami ZDS (zalecane dzienne spożycie) dla poszczególnych grup wiekowych.  

Witamina K2 MK-7

Informacja

Co to jest za składnik Witamina K2 MK-7?

Witamina K2 MK-7 jest długołańcuchową formą witaminy K2 (menakinonu) zawierającą 7 izoprenowych reszt w łańcuchu bocznym. Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Zazwyczaj bywa przyjmowana jako uzupełnienie suplementacji witaminą D, w celu uzyskania synergii działania i redukcji możliwych działań niepożądanych.

Najsilniejszy wpływ wywiera na zdrowie kości i układu krążenia. Najdonioślejszą rolą witaminy K2 MK-7 jest aktywacja osteokalcyny – hormonu wytwarzanego przez kości, który między innymi uczestniczy w transporcie wapnia do kości i zębów. Dzięki temu zwiększa się gęstość mineralna kości oraz ogranicza ryzyko odkładania wapnia w tkankach miękkich, takich jak naczynia krwionośne, redukując tym samym prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy.

Inne korzyści zdrowotne opierają się na możliwości wzrostu poziomu testosteronu, dzięki stymulacji komórek Leydiga w jądrach oraz właściwościach neuroprotekcyjnych, ochraniających układ nerwowy przed degeneracją i rozwojem demencji.

Witaminę K2 MK-7 w monopreparatach, preparatach łączonych z witaminą D3 oraz kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina K2

Informacja

Co to jest za składnik Witamina K2?

Witamina K2 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest ważnym aktywatorem wielu enzymów oraz białek. Wykazuje pozytywny wpływ na gospodarkę wapniową, uaktywniając białko MGP oraz osteokalcyne, co powoduje usunięcie złogów wapnia ze ścian naczyń krwionośnych oraz transport jonów tego pierwiastka do miejsca, gdzie spełnia swoją funkcję – do kości oraz zębów. W związku z tym redukuje zwapnienie naczyń krwionośnych, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto stanowi składnik czynników krzepnięcia krwi, dzięki czemu przeciwdziała krwotokom. Wykazuje synergistyczne działanie w połączeniu z witaminą D oraz magnezem.

Witaminę K2 w postaci suplementu diety renomowanych firm (np. Now Foods, Swanson, Life Extension, Jarrow Formulas, Thorne Research) można znaleźć w preparatach dostępnych na www.muscle-zone.pl

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Fosfor

Informacja

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cytrynian magnezu

Informacja

Cytrynian magnezu jest to sól magnezu i kwasu cytrynowego. Stanowi jedną z najlepiej przyswajalnych form magnezu, który pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Odpowiada między innymi za prawidłowe działanie układu nerwowego, immunologicznego, czy mięśniowego.

Magnez posiada działanie uspokajające poprzez zmniejszanie pobudliwości komórek nerwowych. Dzięki wprowadzeniu tego pierwiastka do diety, potencjalnie można zatem poprawić jakość snu, czy też zredukować poziom stresu.

Korzystny wpływ na układ krwionośny to kolejna z cech magnezu. Zapobiega on bowiem nadciśnieniu oraz odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych (tętnic), dzięki czemu może zapobiegać chorobom związanym z układem krwionośnym.

Magnez odgrywa również znaczącą rolę w procesie skurczu mięśnia, a więc wpływa na działanie całego układu mięśniowego. Bierze też udział w prawidłowej syntezie białka, procesie podziału komórek oraz w prawidłowym przebiegu metabolizmu energetycznego. Pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości oraz całościowej elektrolitowej równowagi w organizmie.

Chelat aminokwasowy cynku

Informacja

Chelat aminokwasowy cynku – związek organiczny powstały w wyniku kompleksometrii tj. sprzężenia jonu metalu (cynk) aminokwasem. W wyniku dokonanego chelatowania cynku otrzymuje się substancję dającą większe możliwości wykorzystania przez, dzięki wzrostowi biodostępności  przez organizm. Utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową (zapewniając stabilność czynnika pH w organizmie). Ma zastosowanie w medycynie przy leczeniu zatruć metami ciężkimi (antytoksyna). Jego neutralność w odniesieniu do związków utrudniających przyswajalność cynku (np. fitynianów) pozwala na redukcję ich działania i lepszą przyswajalność metalu. Jest to o tyle ważne, że cynk bierze udział w wielu procesach metabolicznych i energetycznych. Uczestniczy w syntezie białka, produkcji niektórych hormonów (zwłaszcza testosteronu) oraz wpływa na zwiększenie odporności organizmu. Suplementy zawierające chelat aminokwasowi cynku zalecane są w sporcie ze względu na doskonałą syntezę testosteronu, szczególnie sportowcom uprawiającym dyscyplin sportowych wymagających wytrzymałości i treningu siłowego. Powinien znaleźć się w diecie wegetarianów i weganów.

Chelat aminokwasowi cynku jest dostępny na rynku w postaci monopreparatów (często wzbogacanych kwasem askorbinowym – witaminą C), suplementów witaminowo-mineralnyc, mineralnych oraz jako składnik preparatów złożonych m.in. ZMA, MZB.

Dawkowanie: 10-30 mg na dobę.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Metionina

Informacja

Metionina jest aminokwasem egzogennym, zawierającym w swym składzie siarkę. Zapewnia wielofunkcyjny metabolizm, przy nieodzownym udziale witaminy B6. Uczestniczy w syntezie fosfolipidów (np. lecytyna),  karnityny odpowiedzialnej za transport w organizmie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych spalanych w mitochondriach komórkowych (organellach komórkowych w komórkach z wyodrębnionym jądrem), wraz z cystyną tworzy cysteinę. Pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza. Naturalnym źródłem pozyskiwania metioniny są pokarmy wysokobiałkowe pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, ryby), roślinnego (nasiona sezamu, produkty zbożowe). Dostępna we wszystkich odżywkach białkowych i białkowo węglowodanowych, suplementach aminokwasowych typu EAA i zawierających tzw. aminokwasy całodzienne, środkach wspomagania wątroby i kosmetykach wspomagających wzrost i stan włosów, skóry i paznokci. 

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Cytrynian potasu

Informacja

Cytrynian potasu jest organiczną formą potasu, która cechuje się wysokim stopniem wchłaniania. Pierwiastek ten ma kluczowe znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Reguluje on bowiem gospodarkę wodną ustroju, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie homeostazy.

Potas pomaga również w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i jest niezbędny do zachowania prawidłowej pracy serca. Bierze udział we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego - ma udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz wspomaga pracę mózgu, a mianowicie jego dotlenienie.

Wprowadzenie potasu do diety jest niezwykle ważne w przypadku sportowców, ponieważ podczas wysiłku długotrwałego zmniejsza on ryzyko odwodnienia organizmu. Zapewnia też prawidłową pracę mięśni. Pierwiastek ten jest niezbędny także w procesie syntezy białek.

Bor

Informacja

Bor - pierwiastek z grupy borowców, symbol B, la 5, zaliczany do grupy mikroelementów. W organizmie jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, oraz zapobiega uwalnianiu się nadmiaru wapnia z kości. Jest aktywatorem enzymów w przemianach metabolicznych. Występuje w naturze w owocach cytrusowych (grapefruit, gorzka pomarańcza), roślinach strączkowych, winogronach, w słodzie piwnym. W suplementacji stosowany rzadko, przeważnie w preparatach witaminizujących i witamino-mineralizujących.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia. Nadmiar boru działa toksycznie w organizmie.

Cytrynian Boru

Informacja

Co to jest za składnik Cytrynian Boru?

Cytrynian Boru to połączenie kwasu cytrynowego i boru, pierwiastka śladowego, którego najciekawszą i najbardziej docenianą właściwością jest stymulacja syntezy testosteronu.

Badania naukowe wskazują, że suplementacja borem może pozytywnie wpływać nie tylko na wzrost testosteronu całkowitego u mężczyzn, ale może także jednocześnie obniżać poziom globuliny wiążącej hormony płciowe (SHBG), podnosząc tym samym poziom bioaktywnego, wolnego testosteronu. Uzupełnianie boru w diecie może także zabezpieczać kobiety po menopauzie przed naturalnym spadkiem androgenów i estrogenów. Dzięki temu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka osteoporozy, gdyż hormonu płciowe, takie jak testosteron i estradiol odgrywają znaczącą rolę w utrzymywaniu wysokiej gęstości mineralnej kości.

Niedobór boru może wywoływać objawy neurologiczne podobne do tych indukowanych brakiem magnezu, czyli spłyceniem aktywność fal delta, przez znacznie ciężej przychodzi relaksacja i odprężenie. Deficyt boru wpływa także na pogorszenie funkcji kognitywnych.

Cytrynian boru znaleźć można w kompleksowych preparatach dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Krzem

Informacja

Krzem, zaraz za tlenem, jest drugim najbogatszym pierwiastkiem w przyrodzie, a trzecim najobficiej występującym pierwiastkiem śladowym w organizmie. Pomimo tak częstego występowania krzemu w przyrodzie, jego właściwości zdrowotne są bardzo często pomijane.

Dokładne, biochemiczne lub fizjologiczne funkcje krzemu są niestety w dużej mierze nieznane, jednak zainteresowanie potencjalnymi efektami prozdrowotnymi tego pierwiastka wzrasta. W literaturze odnotowano, że pierwiastek ten może mieć wpływ na prawidłową strukturę paznokci, włosów i skóry, syntezę kolagenu, mineralizację kości, wzmocnienie układu naczyniowego, a także może być zaangażowany w sprawność układu immunologicznego.

W odniesieniu do skóry, duże znaczenie ma zdolność krzemu do aktywacji enzymów hydroksylujących oraz optymalizacji syntezy kolagenu, co w efekcie wpływa pozytywnie na napięcie oraz elastyczność skóry, a także wspiera gojenie ran. Korzyści wynikające ze zwiększonej zawartości krzemu we włosach, to m.in. redukcja utraty włosów oraz poprawa ich połysku.

W naszej ofercie znajduje się krzem, m.in. w postaci stabilizowanego kwasu krzemowego, który uważany jest za aktywną oraz jedną z najlepiej przyswajalnych form. Suplementacja tego pierwiastka rekomendowana jest w szczególności osobom zmagającym się z problemami kostno-stawowymi. Sprawdzi się także w przypadku problemów z cerą, nadmierną utratą włosów oraz osłabionymi paznokciami.   

Ostatnio na blogu

Żonglowanie parametrami treningowymi cz.3

Żonglowanie parametrami treningowymi cz.3

W poprzednich tekstach (część 1, część 2) opisałem jak ułożyć program treningowy składający się z 3 mikrocykli kolejno skupiających się na...

czytaj więcej
Cholina – niezwykły nootropik o szerokim spektrum działania

Cholina – niezwykły nootropik o szerokim spektrum działania

Cholina jest niezwykle ważnym składnikiem odżywczym dla organizmu ludzkiego, który jest niezbędny do optymalnego funkcjonowania...

czytaj więcej
Czy białko i kreatyna uszkadzają nerki?

Czy białko i kreatyna uszkadzają nerki?

Jeśli choć trochę interesujesz się tematyką żywienia, a zwłaszcza jeśli od dłuższego czasu wylewasz siódme poty na treningu siłowym, to...

czytaj więcej
Cynamon – na zdrowie oraz szczupłą sylwetkę

Cynamon – na zdrowie oraz szczupłą sylwetkę

Cynamon jest przyprawą produkowaną z drzew z rodzaju cynamonowców, obejmującą około 250 gatunków. Wykorzystywany był od wieków w przepisach kulinarnych...

czytaj więcej
Cynamon – dlaczego warto dodać go do codziennej diety?

Cynamon – dlaczego warto dodać go do codziennej diety?

Cynamon niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Dawniej wykorzystywano go jako środek leczniczy w przypadku chorób takich jak choroby układu oddechowego,...

czytaj więcej
Cholina podczas ciąży a wpływ na mózg dziecka

Cholina podczas ciąży a wpływ na mózg dziecka

Przyjmowanie większych ilości choliny podczas ciąży, może polepszyć funkcjonowanie mózgu noworodka: badanie Cornell...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027