Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł615,00 zł821,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Olej MCT Olej MCT

Olimp Olej MCT to najwyższej jakości preparat zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w przystępnej do spożycia formie płynnej. Suplement jest bezwonny i pozbawiony smaku, dzięki czemu trafi nawet w gusta osób o delikatnych kubkach smakowych.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe to związki, które w organizmie wykorzystywane są w procesach energetycznych. Dzięki swojej budowie chemicznej nie odkładają się w postaci niechcianej tkanki tłuszczowej. Ze względu na swoją łatwą dostępność metaboliczną, mogą stanowić wspaniałe urozmaicenie diety sportowców i osób stosujących dietę ketogeniczną.

Źródło szybko przyswajalnej energii
Często mówi się o tym, iż tłuszcze z racji na swoje właściwości chemiczne opóźniają opróżnianie żołądka i wydłużają okres wchłaniania innych składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Nie jest to jednak prawdą w odniesieniu do całej grupy tych związków, gdyż istnieją wyjątki.

W przeciwieństwie do oleju MCT, standardowe tłuste pokarmy są źródłem kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach, których proces trawienia jest znacznie bardziej skomplikowany i wymaga zaangażowania większej ilości enzymów trawiennych. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe omijają ten etap, bezpośrednio trafiając do żyły wrotnej i wątroby. Stamtąd kierowane są w różne rejony organizmu - między innymi do intensywnie pracujących mięśni. W obliczu tego faktu, dobrym pomysłem jest ich spożywanie w okresie okołotreningowym, gdyż stanowią świetne źródło energii potrzebnej do pracy lub regeneracji zniszczonych miocytów. Ponadto działają ochronnie w stosunku do zgromadzonego w mięśniach glikogenu, oszczędzając jego zużycie na potrzeby energetyczne.

Warto wspomnieć, iż średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wewnątrzkomórkowo transportowane są do wnętrza mitochondriów bez udziału karnityny. Dzięki temu znacznie łatwiej uzyskać z nich ketony, które są o wiele lepszym źródłem energii od glukozy. Ciała ketonowe mogą mieć wpływ na poprawę funkcji kognitywnych ośrodkowego układu nerwowego – właściwość ta pozwala na ich stosowanie w chorobach neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, czy demencja starcza.

Wsparcie diety redukcyjnej
Pojęcie „dieta” wielu osobom kojarzy się z wprowadzeniem odpowiednich pokarmów do codziennego jadłospisu. Na dowód tego warto przedstawić wpływ MCT na postępy w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Dowiedziono, iż mogą one poprzez zwiększanie wydajności procesów metabolicznych w mitochondriach, nasilać proces termogenezy. Podwyższona temperatura ciała sprzyja pozbywaniu się nadmiaru tłuszczu.

Ważnym aspektem podczas redukcji masy ciała jest odczuwanie odpowiedniego poziomu sytości, bez którego często pojawiają się epizody podjadania smacznych przekąsek. Niestety są one powodem zahamowania lipolizy, a to skutkuje brakiem widocznych rezultatów. Zaobserwowano, iż średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, oddziałując na receptory leptynowe, hamują chęć sięgania po słodkości pomiędzy wyznaczonymi posiłkami. Dodatkowo stymulują wydzielanie GLP-1 i CCK – białek, których efektem synergistycznego działania jest optymalizacja poziomu glukozy we krwi. Zapobieganie jego wahaniom jest kluczowym elementem opanowania głodu.

Pewne przesłanki wspominają również o tym, iż MCT mogą zmniejszać konwersję węglowodanów do tłuszczów, bezpośrednio hamując proces lipogenezy.

Właściwości prozdrowotne
Regularna podaż oleju MCT może mieć pośrednio pozytywny wpływ na funkcje odpornościowe ustroju. Dzieje się to za sprawą jego właściwości przeciwdrobnoustrojowych. Ze względu na swoją lipofilność, środniołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają zdolność wbudowywania się w bakteryjne błony komórkowe. Tym samym zwiększają ich przepuszczalność i doprowadzają do rozpadu patogenów. Ponadto, zmieniając odczyn środowiska bytowania bakterii na kwaśny, hamują procesy ich replikacji i podziału. Dodatkowo obniżając stężenie IL-6, przyczyniają się do zmniejszenia występowania stanów zapalnych ustroju.

MCT wpływają pozytywnie także na funkcje wątroby, zwłaszcza w zakresie syntezy pochodnych lipidowych. Dowiedziono, iż ich regularne spożywanie znacząco poprawia parametry lipidogramu. Osoby przyjmujące olej MCT zanotowały duży spadek poziomu cholesterolu LDL („złego”), zaś wzrost HDL („dobrego”), czyli ważnych czynników prognostycznych w kierunku prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego.

Podsumowując, Olimp Olej MCT to znakomity dodatek do diety ketogenicznej lub suplement przeznaczony dla sportowców, który dzięki swoim właściwościom może stanowić doskonałe źródło energii, wesprzeć procesy tracenia zbędnego tłuszczu lub wspomóc zdrowie układ immunologicznego i sercowo-naczyniowego.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Olej MCT Olej MCT 400 ml
Olimp
32,00 zł

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
mała ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2022-08
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
32,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 31,36 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Kompleks łatwo przyswajalnych roślinnych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych
  • Łatwo dostępna energia metaboliczna dla tkanek
  • Poprawia parametry lipidowe i glikemię
  • Pomaga w zwalczaniu drobnoustrojów
  • Wspiera w redukcji tkanki tłuszczowej
  • Stanowi doskonałe źródło energii
  • Stymuluje procesy termogenezy
  • Lekkostrawny

Olimp Olej MCT to najwyższej jakości preparat zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w przystępnej do spożycia formie płynnej. Suplement jest bezwonny i pozbawiony smaku, dzięki czemu trafi nawet w gusta osób o delikatnych kubkach smakowych.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe to związki, które w organizmie wykorzystywane są w procesach energetycznych. Dzięki swojej budowie chemicznej nie odkładają się w postaci niechcianej tkanki tłuszczowej. Ze względu na swoją łatwą dostępność metaboliczną, mogą stanowić wspaniałe urozmaicenie diety sportowców i osób stosujących dietę ketogeniczną.

Źródło szybko przyswajalnej energii
Często mówi się o tym, iż tłuszcze z racji na swoje właściwości chemiczne opóźniają opróżnianie żołądka i wydłużają okres wchłaniania innych składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Nie jest to jednak prawdą w odniesieniu do całej grupy tych związków, gdyż istnieją wyjątki.

W przeciwieństwie do oleju MCT, standardowe tłuste pokarmy są źródłem kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach, których proces trawienia jest znacznie bardziej skomplikowany i wymaga zaangażowania większej ilości enzymów trawiennych. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe omijają ten etap, bezpośrednio trafiając do żyły wrotnej i wątroby. Stamtąd kierowane są w różne rejony organizmu - między innymi do intensywnie pracujących mięśni. W obliczu tego faktu, dobrym pomysłem jest ich spożywanie w okresie okołotreningowym, gdyż stanowią świetne źródło energii potrzebnej do pracy lub regeneracji zniszczonych miocytów. Ponadto działają ochronnie w stosunku do zgromadzonego w mięśniach glikogenu, oszczędzając jego zużycie na potrzeby energetyczne.

Warto wspomnieć, iż średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wewnątrzkomórkowo transportowane są do wnętrza mitochondriów bez udziału karnityny. Dzięki temu znacznie łatwiej uzyskać z nich ketony, które są o wiele lepszym źródłem energii od glukozy. Ciała ketonowe mogą mieć wpływ na poprawę funkcji kognitywnych ośrodkowego układu nerwowego – właściwość ta pozwala na ich stosowanie w chorobach neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, czy demencja starcza.

Wsparcie diety redukcyjnej
Pojęcie „dieta” wielu osobom kojarzy się z wprowadzeniem odpowiednich pokarmów do codziennego jadłospisu. Na dowód tego warto przedstawić wpływ MCT na postępy w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Dowiedziono, iż mogą one poprzez zwiększanie wydajności procesów metabolicznych w mitochondriach, nasilać proces termogenezy. Podwyższona temperatura ciała sprzyja pozbywaniu się nadmiaru tłuszczu.

Ważnym aspektem podczas redukcji masy ciała jest odczuwanie odpowiedniego poziomu sytości, bez którego często pojawiają się epizody podjadania smacznych przekąsek. Niestety są one powodem zahamowania lipolizy, a to skutkuje brakiem widocznych rezultatów. Zaobserwowano, iż średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, oddziałując na receptory leptynowe, hamują chęć sięgania po słodkości pomiędzy wyznaczonymi posiłkami. Dodatkowo stymulują wydzielanie GLP-1 i CCK – białek, których efektem synergistycznego działania jest optymalizacja poziomu glukozy we krwi. Zapobieganie jego wahaniom jest kluczowym elementem opanowania głodu.

Pewne przesłanki wspominają również o tym, iż MCT mogą zmniejszać konwersję węglowodanów do tłuszczów, bezpośrednio hamując proces lipogenezy.

Właściwości prozdrowotne
Regularna podaż oleju MCT może mieć pośrednio pozytywny wpływ na funkcje odpornościowe ustroju. Dzieje się to za sprawą jego właściwości przeciwdrobnoustrojowych. Ze względu na swoją lipofilność, środniołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają zdolność wbudowywania się w bakteryjne błony komórkowe. Tym samym zwiększają ich przepuszczalność i doprowadzają do rozpadu patogenów. Ponadto, zmieniając odczyn środowiska bytowania bakterii na kwaśny, hamują procesy ich replikacji i podziału. Dodatkowo obniżając stężenie IL-6, przyczyniają się do zmniejszenia występowania stanów zapalnych ustroju.

MCT wpływają pozytywnie także na funkcje wątroby, zwłaszcza w zakresie syntezy pochodnych lipidowych. Dowiedziono, iż ich regularne spożywanie znacząco poprawia parametry lipidogramu. Osoby przyjmujące olej MCT zanotowały duży spadek poziomu cholesterolu LDL („złego”), zaś wzrost HDL („dobrego”), czyli ważnych czynników prognostycznych w kierunku prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego.

Podsumowując, Olimp Olej MCT to znakomity dodatek do diety ketogenicznej lub suplement przeznaczony dla sportowców, który dzięki swoim właściwościom może stanowić doskonałe źródło energii, wesprzeć procesy tracenia zbędnego tłuszczu lub wspomóc zdrowie układ immunologicznego i sercowo-naczyniowego.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 400 mlPorcja jednorazowa: 14 g (łyżka stołowa)
w porcji (14 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna485,7 kJ / 116,2 kcal*
Białko0 g*
Węglowodany0 g*
Tłuszcz w tym MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe)14 g*
Kwas kapronowy (C6:0)0,3 g*
Kwas kaprylowy (C8:0) 7,0 - 9,1 g*
Kwas kaprynowy (C10:0) 4,2 - 6,3 g*
Kwas laurynowy (C12:0)0,4 g*

Pozostałe składniki

Olej palmowy

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Olimp
4,50 zł

Suplement w postaci żelu energetycznego. Stopniowo dostarcza niezbędne źródło energii w postaci węglowodanów.

Kupuję
5% Nutrition
159,00 zł

Uniwersalny preparat łączący w sobie najważniejsze dla sportowców składniki. Zawiera dodatek kofeiny.

Kupuję
5% Nutrition
179,00 zł

Mieszanka węglowodanów o niskim IG pochodzących z batatów, ignamów i owsa. Wzrost siły i szybka regeneracja.

Kupuję
Now Foods
79,00 zł
(4)

Suplement witaminowy-mineralny przeznaczony dla mężczyzn. Zwiększa odporność oraz poprawia samopoczucie.

Kupuję
  • Promocja
Anabol Amino
Hi-tec
49,00 zł 40,00 zł

Aminokwasy BCAA wraz z witaminami z grupy B. Nasilają anabolizm mięśniowy i pomagają utrzymać masę mięśniową.

Kupuję
Megabol
49,00 zł
(1)

Suplement aminokwasowy na bazie hydrolizatu zmodyfikowanej krwi wieprzowej. Wspomaga regenerację.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT)

Informacja

MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), to grupa kwasów tłuszczowych o tzw. średniej długości łańcucha węglowego, zawierające 6 – 12 atomów węgla. Do MCT zaliczają się kwasy: kapronowy (zawierający 6 atomów węgla – C6), heptanowy, (C7), kaprylowy (C8), pelargonowy (C9), kaprynowy (C10) i laurynowy (C12). W odróżnieniu od kwasów długołańcuchowych trawione przez lipazę trzustkową i wchłaniane przez żyłę wrotną do wątroby, transportowane w postaci chylomikronów, ograniczających ryzyko miażdżycy. Naturalnym źródłem MCT jest tłuszcz kokosowy, w mniejszym stopniu tłuszcz mleczny. Dzięki właściwościom ułatwiającym trawienie stanowią szybkie, odnawialne źródło energii (wykazują potencjał termogenny). Potencjał antybakteryjny pozwala na stosowanie w leczeniu klinicznym (m.in. chorób wątroby, niedożywienia, zaburzeń procesów metabolicznych). Zalecane są w suplementacji sportowej różnych dyscyplin sportowych w programach redukcji masy ciała i budowania masy mięśniowej, jako uzupełnienie kaloryczne diety oraz element wspomagania zdolności wysiłkowych i odnowy biologicznej po wysiłku. Dostępne na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

  Witajcie, jakiś czas temu opublikowałem program treningowy pod wyciskanie leżąc na 4 dni w tygodniu. Program ten był przeznaczony głównie dla...

czytaj więcej
Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Hej! Kto w dzieciństwie zajadał się drożdżowymi rogalikami babci czy mamy? Mi zdecydowanie przypominają taki beztroski czas i ten zapach w domu… to co...

czytaj więcej
Działanie prozdrowotne astaksantyny

Działanie prozdrowotne astaksantyny

Astaksantyna należy do rodziny ksantofilów, czyli tlenowych pochodnych karotenoidów [1]. Związek ten powszechnie występuje w środowisku morskim, w którym...

czytaj więcej
Witamina D w spray’u

Witamina D w spray’u

Zażywanie witaminy D jest niezwykle ważne do prawidłowej pracy całego naszego organizmu. Latem otrzymujemy ją w postaci promieni słonecznych, w porze mniej...

czytaj więcej
Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 1

Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 1

Utarło się jakoś tak, że okres ciąży jest stanem błogosławionym, że kobieta ma latać na skrzydłach szczęścia i kwitnąć, bo przecież nosi w sobie...

czytaj więcej
Tłuszcz z fast foodów a testosteron u mężczyzn

Tłuszcz z fast foodów a testosteron u mężczyzn

Jedzenie typu fast food stało się niezwykle modne. Żyjemy w czasach ciągłej pogodni. Praca, zlecenie, zakupy, dom, obowiązki, zajęcia dodatkowe, dzieci,...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027