No to od dziś możecie jeść na legalu burgery z pyszną wołowinką i nie traktować tego jako cheat meal! Do tego nie musicie się zastanawiać czy szkodzi Wam gluten, bo po prostu w tym przepisie go nie znajdziecie;)
To są pierwsze bułki jakie upiekłam w życiu, do tego z rozczynem drożdżowym:) - heh brzmi tak specjalistycznie, a to tylko mix mąki, drożdży i ciepłego mleka;P.
Żeby zrobić rozczyn , zamiast cukru użyłam łyżeczkę miodu, no i się udało ! Next time spróbuje z ksylitolem, choć podobno nie wychodzi. Ale chyba muszę się sama przekonać;)
Co potrzebujemy do naszych zdrowych bułeczek:
Mi wyszły cztery sztuki z podanej ilości:
100g mąki z tapioki
100g mąki ryżowej
drożdże świeże 50g
1 jajko + 1 jajko do posmarowania bułek z wierzchu
3 łyżeczki masła klarowanego, u mnie najzdrowsze Ghee od fitness-food.pl
100 ml mleka ciepłego ( u mnie kokosowe - miałam mniej wiec dolałam ciepłej wody;))
łyżeczka soli
1,5 łyżeczki gumy guar, (do mąk bezglutenowych, by rosły;)) - dostaniecie w fitness-food.pl
przyprawy do smaku (ja na razie nic nie dodałam, bo chciałam poczuć czysty smak tylko z solą), ale następnym razem przyprawie albo dodam nasiona
aaa i sezam do posypania
Co robimy?
1. Wpierw robimy rozczyn w szklance: mieszamy 1 łyżeczkę miodu z 1 łyżeczką mąki z tapioki i jedną łyżeczką mąki ryżowej, dodajemy troszeczkę mleka, by konsystencja po zmieszaniu była lekko gęsta, jak śmietanka. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut, by drożdże urosły.
2. W misce mieszamy mąki, z jajem, 3 łyżkami w miarę miękkiego masła, gumą guar, solą i resztą mleka.
3. Mieszamy wszystko np łyżką czy trzepaczką, po czym dodajemy nasz rozczyn.
4. Lepimy z tego wszystkiego ciasto. Ja robiłam to rękoma:)
5. Ciasto odstawiamy na bok przykryte lnianą ściereczką. Niestety na godzinę aż, ale za to ciasto powiększy swoją objętość. Ja liczyłam na podwójną, ale jakoś tak wyszło mniej;P Myślę, ze wiem, jak następnym razem to zmienić, ale to już zdradzę w kolejnym przepisie;)
6. Formujemy z ciasta bułeczki (jakiej chcecie wielkości ). Ja podzieliłam na 4 sztuki, by wyszło mi na jedną przydział 50g suchego produktu węglowodanów.
7. Smarujemy je z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut 190 stopni, góra-dół.
Bułeczki najlepiej smakują zaraz jak ostygną, są dobre, w sensie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, jeszcze do paru godzin, ale później lekko czerstwieją.Najlepiej dlatego zjeść je od razu po upieczeniu.
Idealne do kanapeczek ...
...jak i do moich ulubionych BURGERÓW!!
A jak zrobić dobrego burgera? Już niedługo przepis:) Póki co kupcie wołowinkę na pyszny stek wg przepisu Kingi:).
Buziaki:**
Karola Kocięda <3
Karola Kocieda
Powiązane artykuły
Odchudzanie – kompendium
GOLONKA Z PIEKARNIKA
Refeed węglowodanów i utrata masy ciała
7 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Czy ten przepis jest odpowiedni na redukcji? Z tego co szukalam to ig Maki z tapioki jest dosc wysokie
Czy ten przepis jest odpowiedni na redukcji? Z tego co wyczytalam to maka z tapioki ma dosc wysoki indeks glikemiczny a ladunek glikemiczny dosc niski ale nie wiem czy wystarczajaco? Pozdrawiam 🙂
wszystko w umiarze jest okej;) a skrobia z tapioki jest bardzo dobra, wliczona w makro również jest dozwolona:)
A czy można czymś zastąpić jajko ? Mam alergię,a bułeczki kuszące 🙂
Dodaj gumę ksantsnową zachowają świeżość na dłużej nawet dwa trzy dni jeśli się dodatkowo też mielonego siemienia i inuliny
Drożdże nie jedzą ksylitolu niestety więc musi być cukier miód syrop daktylowy coś takiego
Pozdrawiam
Hej! Super przepis. Czy mogę użyć drożdży suchych?
Można spróbować 😉