Popularne artykuły

Fit bułki dla fit maniaków.. bez glutenu, oczywiście :)
Odchudzanie

Fit bułki dla fit maniaków.. bez glutenu, oczywiście :) 

IMG_5059

No to od dziś możecie jeść na legalu burgery z pyszną wołowinką i nie traktować tego jako cheat meal! Do tego nie musicie się zastanawiać czy szkodzi Wam gluten, bo po prostu w tym przepisie go nie znajdziecie;)

To są pierwsze bułki jakie upiekłam w życiu, do tego z rozczynem drożdżowym:) - heh brzmi tak specjalistycznie, a to tylko mix mąki, drożdży i ciepłego mleka;P.

Żeby zrobić rozczyn , zamiast cukru użyłam łyżeczkę miodu, no i się udało ! Next time spróbuje z ksylitolem, choć podobno nie wychodzi. Ale chyba muszę się sama przekonać;)

Co potrzebujemy do naszych zdrowych bułeczek:

IMG_5052

Mi wyszły cztery sztuki z podanej ilości:

100g mąki z tapioki

100g mąki ryżowej

drożdże świeże 50g

1 jajko + 1 jajko do posmarowania bułek z wierzchu

3 łyżeczki masła klarowanego, u mnie najzdrowsze Ghee od fitness-food.pl

100 ml mleka ciepłego ( u mnie kokosowe - miałam mniej wiec dolałam ciepłej wody;))

łyżeczka soli

1,5 łyżeczki gumy guar, (do mąk bezglutenowych, by rosły;)) - dostaniecie w fitness-food.pl

przyprawy do smaku (ja na razie nic nie dodałam, bo chciałam poczuć czysty smak tylko z solą), ale następnym razem przyprawie albo dodam nasiona

aaa i sezam do posypania

 

Co robimy?

1. Wpierw robimy rozczyn w szklance: mieszamy 1 łyżeczkę miodu z 1 łyżeczką mąki z tapioki i jedną łyżeczką mąki ryżowej, dodajemy troszeczkę mleka, by konsystencja po zmieszaniu była lekko gęsta, jak śmietanka. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut, by drożdże urosły.

 

IMG_5051

2. W  misce mieszamy mąki, z jajem, 3 łyżkami w miarę miękkiego masła, gumą guar, solą i resztą mleka.

3. Mieszamy wszystko np łyżką czy trzepaczką, po czym dodajemy nasz rozczyn.

4. Lepimy z tego wszystkiego ciasto. Ja robiłam to rękoma:)

IMG_5054 IMG_5055

5. Ciasto odstawiamy na bok przykryte lnianą ściereczką. Niestety na godzinę aż, ale za to ciasto powiększy swoją objętość. Ja liczyłam na podwójną, ale jakoś tak wyszło mniej;P Myślę, ze wiem, jak następnym razem to zmienić, ale to już zdradzę w kolejnym przepisie;)

6. Formujemy z ciasta bułeczki (jakiej chcecie wielkości ). Ja podzieliłam na 4 sztuki, by wyszło mi na jedną przydział 50g suchego produktu węglowodanów.

7. Smarujemy je z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

IMG_5064

8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut 190 stopni, góra-dół.

IMG_5060 IMG_5061

Bułeczki najlepiej smakują zaraz jak ostygną, są dobre, w sensie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, jeszcze do paru godzin, ale później lekko czerstwieją.Najlepiej dlatego zjeść je od razu po upieczeniu.

Idealne do kanapeczek ...

IMG_5062

...jak i do moich ulubionych BURGERÓW!!

IMG_5063

A jak zrobić dobrego burgera? Już niedługo przepis:) Póki co kupcie wołowinkę na pyszny stek wg przepisu Kingi:).

Buziaki:**

Karola Kocięda <3

Powiązane artykuły

7 Comments

  1. mery

    Czy ten przepis jest odpowiedni na redukcji? Z tego co szukalam to ig Maki z tapioki jest dosc wysokie

  2. mery

    Czy ten przepis jest odpowiedni na redukcji? Z tego co wyczytalam to maka z tapioki ma dosc wysoki indeks glikemiczny a ladunek glikemiczny dosc niski ale nie wiem czy wystarczajaco? Pozdrawiam 🙂

    1. Karola Kocięda

      wszystko w umiarze jest okej;) a skrobia z tapioki jest bardzo dobra, wliczona w makro również jest dozwolona:)

  3. Ida

    A czy można czymś zastąpić jajko ? Mam alergię,a bułeczki kuszące 🙂

  4. Patrycja

    Dodaj gumę ksantsnową zachowają świeżość na dłużej nawet dwa trzy dni jeśli się dodatkowo też mielonego siemienia i inuliny
    Drożdże nie jedzą ksylitolu niestety więc musi być cukier miód syrop daktylowy coś takiego
    Pozdrawiam

  5. Monika

    Hej! Super przepis. Czy mogę użyć drożdży suchych?

    1. Jakub Kola

      Można spróbować 😉

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *