Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Dodaj do koszyka
Curcumin Gummies Curcumin Gummies 60 żelek
Nordic Naturals
125,00 zł
Magazyn:

Curcumin Gummies 60 żelek

Min. data ważności:
2021-09
Bez cukru Bez glutenu Bez GMO Wegetariański Wegański
125,00 złz VAT
4,17 zł / porcja

Smak:

Dodaj do koszyka
Opis produktu
  • Unikalna forma kurkuminy opracowana przez neuronaukowców
  • Smaczne, bezcukrowe żelki do żucia o smaku owoców mango
  • Wchłania się 285 razy lepiej niż zwykły ekstrakt z kurkumy
  • Wykazuje maksymalną biodostępność i przyswajalność
  • Ma potężny potencjał prozdrowotny i prokognitywny
  • Preparat przeznaczony dla osób dorosłych

Nordic Naturals Curcumin Gummies to suplement diety zawierający opatentowaną postać kurkuminy. Została ona przygotowana z wykorzystaniem unikalnej technologii SLCP™, co pozwoliło na maksymalne zwiększenie jej biodostępności i przyswajalności.

Preparat jest przeznaczony dla osób dorosłych, może być stosowany przez wegetarian oraz wegan. Ma formę pysznych żelek o smaku mango. Nie zawiera dodanego cukru, sztucznych barwników ani konserwantów.

Kurkumina to aktywny biologicznie związek chemiczny ekstrahowany z kłączy ostryżu długiego (Curcuma longa). Jest bardzo obiecującym środkiem terapeutycznym z uwagi na silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz wysoki profil bezpieczeństwa. Niestety, związek ten cechuje się bardzo niską biodostępnością, co znacznie ogranicza możliwość jego skutecznego wykorzystania w celach leczniczych.

Preparat zawiera opatentowaną kurkuminę Longvida®. Została ona opracowana przez grupę neuronaukowców  i przygotowana w oparciu o zaawansowaną technologię SLCP™. W porównaniu z tradycyjnymi, standaryzowanymi ekstraktami wchłania się o ok. 285 razy lepiej, jest blisko 100 razy bardziej biodostępna i ma dłuższy okres półtrwania. Ponadto sprawniej przekracza barierę krew-mózg.

Kurkumina wykazuje niezwykle szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych. Należy do bardzo silnych antyoksydantów, skutecznie neutralizuje wolne rodniki i reaktywne formy tlenu. Redukuje natężenie stresu oksydacyjnego, który jest wskazywany jako jeden z czynników ryzyka przyspieszonego starzenia się i rozwoju chorób cywilizacyjnych. Oprócz tego jest silnym inhibitorem mediatorów stanu zapalnego i ma właściwości przeciwbólowe. Z powodzeniem jest stosowana w terapii schorzeń o podłożu zapalnym (m.in. artretyzm, zapalenie stawów, reumatyzm).

Kurkumina ma potencjał nootropowy. Może zapobiegać pogorszeniu pamięci i osłabieniu funkcji poznawczych w starzejącym się organizmie. Wspiera zdrowie mózgu na kilka różnych sposobów. Istotną rolę ogrywają wymienione wcześniej właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ponadto kurkumina ogranicza odkładanie się blaszek amyloidowych w mózgu, przez co zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Podsumowując, Nordic Naturals Curcumin Gummies to niezwykle skuteczny preparat z kurkuminą. Doskonale sprawdza się w profilaktyce i terapii schorzeń o podłożu zapalnym.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 60 żelekPorcja jednorazowa: 2 żelkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w 2 żelkachzawartość%ZDS
Kalorie15
Węglowodany ogółem5 g2%
Cukry ogółem0 g
Zawiera 0g dodanych cukrów0 g0%
Ksylitol3 g
Sód35 mg2%
Longvida® Zoptymalizowany ekstrakt kurkuminy (z korzenia Curcuma longa)200 mg

Pozostałe składniki

Błonnik prebiotyczny (z tapioki), woda oczyszczona, pektyna, kwas cytrynowy, kwas stearynowy, lecytyna sojowa, maltodekstryna, naturalny aromat, cytrynian sodu, olej roślinny (z palmy i kokosa), wosk pszczeli.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
25,00 zł

Kapsułki zawierające witaminę D. Wzmacniają kości oraz zęby, a także wspomagają wchłanianie wapnia.

Kupuję
MZ-STORE
29,00 zł
(1)

Witamina D3 i K2 MK-7 w efektywnej dawce. Wsparcie funkcji układu kostno-stawowego i hemostazy.

Kupuję
Avitale
63,90 zł

Połączenie naturalnej witaminy D3 i opatentowanej formy witaminy K2 MK7 w płynnej formie.

Kupuję
Aps
179,00 zł

Odżywka przetreningowa. Zwiększa siłę oraz wytrzymałość, usprawnia procesy myślowe.

Kupuję
Thorne Research
99,00 zł

Witamina D3 w kroplach z dodatkiem tokoferoli, składniki rozpuszczone w oleju MCT.

Kupuję
Avitale
59,90 zł

Wegańska witamina D3 w płynnej formie. Wspomaga odporność, wzmacnia kości i zęby.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Kurkuma (Curcuma longa)

Informacja

Kurkuma (ostrzyż barwierski) jest rośliną azjatycką, z rodziny imbirowatych o intensywnym zapachu, zawierająca kurkuminę, służącą jako barwnik (pomarańczowo-żółty) do potraw np. z ryżu, o ostrym i piekącym smaku, rozpuszczalny w tłuszczu i alkoholach (w wodzie nierozpuszczalny).  Surowcem jest kłącze kurkumy, zawierające ponadto olejek eteryczny. Stosowana w profilaktyce leczenia ze względu na jej właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwgorączkowe oraz żółciopędne. Zwiększa wydatnie termogenezę, wspomagając redukcję tkanki tłuszczowej. Potwierdzono jej działanie w przypadku leczenia chorób nowotworowych (niszczy niektóre komórki rakowe). W suplementacji dostępna jako składnik spalaczy tłuszczu dostępnych oraz suplementów poprawiających pracę tkanki chrzęstno-stawowej.

Ostatnio na blogu

Morsowanie – czego nie dowiesz się z komentarzy znajomych

Morsowanie – czego nie dowiesz się z komentarzy znajomych

Ostatnimi czasy możemy zauważyć zwiększone zainteresowanie tym bardzo nietypowym sportem. Morsowanie, bo o tym dzisiaj mowa, zaczyna...

czytaj więcej

Jak poprawić wrażliwość insulinową?

Jak poprawić wrażliwość insulinową?

To jak niezawodnie funkcjonuje nasza gospodarka glukozowo-insulinowa ma wpływ zarówno na stan zdrowia, jak i kształtowanie sylwetki. Nic dziwnego nie ma więc...

czytaj więcej

Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

W obiegowych przekonaniach choć słodycze ogólnie uchodzą raczej za produkty niesprzyjające odchudzaniu i sugeruje się by je unikać, a przynajmniej...

czytaj więcej

Balans strukturalny – praktyczne zastosowanie

Balans strukturalny – praktyczne zastosowanie

Balans strukturalny, czyli idea, która głosi, że różne grupy mięśniowe powinny być zbalansowane względem wzajemnego stosunku sił, aby uzyskać...

czytaj więcej

Istotność suplementacji magnezu podczas ciąży

Istotność suplementacji magnezu podczas ciąży

Magnez pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Oprócz funkcji stabilizującej nasze kości, reguluje metabolizm energetyczny w...

czytaj więcej

Insulinooporność – przyczyny, objawy, leczenie, pomoc!

Insulinooporność – przyczyny, objawy, leczenie, pomoc!

Insulinooporność to ostatnio bardzo popularna przypadłość coraz większej ilości ludzi. Spora ilość diagnozuje...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na 
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027